Ministry of Science & Technology
Collation of India’s hydrogen & fuel cells research status launched
Hydrogen as an energy source will play a key role in transforming climate-neutral systems over the next few decades
14 OCT 2020 10:40AM by PIB Delhi
A compilation of ongoing research activities in the country related to hydrogen being carried out by several scientists, industry, utilities, and other stakeholders from R&D laboratories and academia was launched by Secretary, Department of Science and Technology Professor Ashutosh Sharma recently.
The compilation titled India Country Status Report on Hydrogen and Fuel Cells was an outcome of a brainstorming discussions and presentations on various issues for developing programmes and strategies to accelerate the ushering in of hydrogen economy as part of India’s commitment as a participating country in Mission Innovation Renewable and Clean Hydrogen Challenge.
Greater utilization of renewable in our energy mix is our policy objective to achieve decarbonization. While there are several pathways for decarbonisation varying in time frames, Hydrogen produced from renewables is considered as the cleanest energy source. Hydrogen as an energy source will play a key role in transforming climate-neutral systems over the next few decades.
Hydrogen has high energy content per unit mass, which is three times higher than gasoline. Hydrogen is being used for energy applications with suitable fuel cells. However, in order to make renewable hydrogen a viable option, several key challenges related to materials, including new material development, electrolytes, storage, safety, and standards, need to be addressed. Since hydrogen technologies can help to reduce global warming, further acceleration of efforts is critical to ensuring a significant share of hydrogen in the energy system in the coming decades.
Two key developments have contributed to the growth of hydrogen in recent years-- the cost of hydrogen supply from renewables has come down and continues to fall, while the urgency of greenhouse gas emission mitigation has increased, and many countries have begun to take action to decarbonise their economies.
Hydrogen can help tackle various critical energy challenges, decarbonise a range of sectors including intensive and long-haul transport, chemicals, and iron and steel, where it is proving difficult to meaningfully reduce emissions and also help improve air quality and strengthen energy security. In addition, it increases flexibility in power systems. It is one of the best options for storing energy from renewables and looks poised to become the lowest-cost option for storing large quantities of electricity over days, weeks, or even months.
Click here for detailed report.

সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী মন্ত্রালয়
ইন্দিয়াগী হাইদ্রোজেন অমসুং ফুইল সেলগী রিসর্সকী লৈরিবা ফিবম খোমজিনবা হৌখ্রে
লাক্লিবা দিকেদ খর অসিদা হাইদ্রোজেন অসিনা ইনর্জিগী মরুওইবা ওইনা লৌদুনা ক্লাইমেৎ-ন্যুত্রেল সিস্তেম ওন্থোকপদা মরুওইবা থৌদাং লৌরগনি
14 OCT 2020 10:40AM by PIB Imphal
লৈবাক অসিদা হাইদ্রোজেনগা মরী লৈননা আর. অমসুং দি. লেবোরেতোরি অমসুং একাদেমিয়াগী সাইন্তিস্ত, ইন্দস্ত্রী, য়ুতিলিতিস অমসুং থৌবুশিংনা চৎথরিবা রিসর্সগী থবকশিংগী খোমজিনবা অমা হন্দক্তা সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজি দিপার্তমেন্তগী সেক্রেতরি প্রোফেসর আশুতোশ শর্ম্মনা হৌদোকখ্রে।
ইন্দিয়া কন্ত্রী স্তেতস রিপোর্ত ওন হাইদ্রোজেন এন্দ ফুইল সেলস হায়না মিংথোনবা খোমজিনবা অসিদা য়াম্না ফজবা চাওখৎ থৌরাংগী মরমদা থম্মোয় হুনিংঙাই ওইবা খন্ন নৈনবা অমসুং প্রজেন্তেসন অমা পুথোরক্লি অমসুং হাইদ্রোজেনগী ইকোনোমি অসি ইন্দিয়াগী শরুক অমা ওইনা মিসন ইন্নোভেসন রিনেৱেবল এন্দ ক্লিন হাইদ্রোজেন চাল্লেঞ্জ হায়বা অসিদা থৌরাংশিং উৎকনি।
রিনেৱেবল অসি ঐখোয়গী ইনর্জিদা য়াম্না শিজিন্নবনা অসিনা দিকার্বোনাইজেসন ফংনবা মচাক অমনি। মরক অসিদা দিকার্বোনাইজেসন ফংনবগী থৌওং অসি মতমগী মতুং ইন্না খেন্নরি, রিনেৱেবলদগী পুথোরকপা হাইদ্রোজেন অসিনা খ্বাইদগী শেংবা ইনর্জিগী লৌফম অমনি হায়না লৌরি। লাক্লিবা দিকেদ খর অসিদা হাইদ্রোজেন অসিনা ইনর্জিগী মরুওইবা ওইনা লৌদুনা ক্লাইমেৎ-ন্যুত্রেল সিস্তেম ওন্থোকপদা মরুওইবা থৌদাং লৌরগনি।
হাইদ্রোজেন অসি য়ুনিৎ মাসতা ইনর্জি য়াম্না ৱাংনা য়াওই, হায়রিবা অসি গেসোলিনদগী শরুক অহুম থোক্না হেল্লি। হাইদ্রোজেন অসি য়াম্না চান্নবা ফুইল সেল অমা ওইনা ইনর্জি ওইনা শিজিন্নৈ। অদুম ওইনমক, রিনেৱেবল ওইবা হাইদ্রোজেন অমা শেম্নবা, মখল কয়াগী অৱাবা কয়া মাইয়োক্নৈ, মসিদা অনৌবা পোৎ শেমগৎপা, ইলেক্ত্রোলাইত, স্তোরেজ, শোই ঙামদবা, অমসুং স্তেন্দার্দ শেমগৎপা মথৌ তাই। হাইদ্রোজেন তেক্নোলোজিনা গ্লোবেল ৱার্মিংদা হন্থহনবনা লাক্কদৌরিবা দিকেদ খর অসিদা হাইদ্রোজেন্না মেনখৎকনি।
চহি খর অসিদা হাইদ্রোজেন হিংগৎলকপদা মরুওইবা চাওখৎ থৌরাং অনি লৈরি মদুদি রিনেৱেবলদগী হাইদ্রোজেন পীবগী মমল হন্থবা অমসুং লেপ্পা লৈদনা তারকপা, মরক অসিদা গ্রীনহাউস গ্যাস থোল্লকপা অসি হেনগৎলকপা অমসুং লৈবাক কয়ানা মখোয়গী ইকোনোমিদা দিকার্বোনাইজ তৌনবা থবক লৌখৎপা হৌখ্রে।
হাইদ্রোজেন্না ইনর্জিগী থেংনরিবা অৱাবা কয়া অসি থেংনদুনা চৎপা ঙম্লি, সেক্তর কয়াদা ইন্তেন্সিব অমসুং লোং-হুল ত্রন্সপোর্ত, কেমিকেলস, অমসুং আইরন অমসুং স্তীল, হায়রিবা অসিদা ময়েক শেংনা উৎপা ঙমদ্রবসু অমসুং নুংশিৎ শেংবা হেনগৎলকপা অসিনি। মখা তানা পাৱর সিস্তেম অসিদা শেমদোকপা য়াবা হেনগৎলকপা। রিনেৱেবলগী ইনর্জি অসিনা খ্বাইদগী ফবা ইনর্জি ওইরি।
মরিক চুম্বা পাউগীদমক মফম অসিদা নম্বিয়ু