Ministry of Agriculture & Farmers Welfare
Paddy Procurement totaling 15,26,534 MT having MSP value of around Rs.2882 cores has been done from 1,27,832 farmers of Haryana, Punjab, Chandigarh, Uttar Pradesh, Kerala and Tamil Nadu till 6th October
Due to announcement of minimum 1.5 time of cost of production while announcing the MSP and sustained procurement policy of Government, the country has become Aatmanirbhar in pulses production
Cotton Corporation of India has opened 430 procurement centres in 135 district of 12 cotton growing states; value of MSP procurement is expected to be Rs. 35,000 crores
07 OCT 2020 7:52PM by PIB Delhi
The procurement of Paddy during Kharif Marketing Season 2020-21 has started from 26th September, 2020 in Haryana and Punjab. The Procurement of paddy has started from 1st October, 2020 in Western Uttar Pradesh and from 2nd October 2020 in Chandigarh and from 5th October 2020 in Tamil Nadu. Stating this at a Press Conference in New Delhi today, Shri Sudhanshu Pandey, Secretary, Food & Public Distribution, Government of India said that upto 06.10.2020, the Paddy Procurement of 4,82,656 MT in Haryana, 10,08,028 MT in Punjab, 6,945 MT in Chandigarh, 1545 MT in Uttar Pradesh and 1809 MT in Kerala and 25,551 MT in Tamil Nadu totaling 15,26,534 MT having MSP value of around Rs.2882 cores has been done from 1,27,832 farmers of Haryana, Punjab, Chandigarh, Uttar Pradesh, Kerala and Tamil Nadu.
Further, based on the proposal from the States, approval has been accorded for procurement of 30.17 LMT of Pulse and Oilseeds for Kharif Marketing Season 2020 for the States of Tamil Nadu, Karnataka, Maharashtra, Telangana, Gujarat, Haryana, Uttar Pradesh and Odisha. Sanction for procurement of 1.23 LMT of Copra (the perennial crop) for the State of Andhra Pradesh, Karnataka, Tamil Nadu and Kerala was also given. For other States/UTs approval will also be accorded on receipt of proposals for procurement of Pulses, Oilseeds and Copra under Price Support Scheme (PSS) so that procurement of FAQ grade of these crops can be made at notified MSP for the year 2020-21 directly from the registered farmers, if the market rate goes below MSP during the notified harvesting period in the respective States/UTs by the Central Nodal Agencies through State nominated procuring agencies.
Shri Pandey informed that upto 06.10.2020, the Government through its Nodal Agencies has procured 201.15 MT of Moong having MSP value of Rs.1.45 crore benefitting 161 farmers in Tamil Nadu and Haryana. Similarly, 5089 MT of copra having MSP value of Rs. 52.40 crore has been procured benefitting 3961 farmers in Karnataka and Tamil Nadu against the sanctioned quantity of 1.23 LMT for the Andhra Pradesh, Karnataka, Tamil Nadu and Kerala. In respect of Copra and Urad, rates are ruling at or above MSP. Respective State Governments are making arrangements for commencement of procurement in respect of Moong.
Shri Sanjay Agrawal, Secretary, Agriculture, Government of India, said that the Government of India declares Minimum Support Price (MPS) for the Fair Average Quality (FAQ) of agricultural crops like Cereal, Pulses, Oilseeds and commercial crops every year at the beginning of the sowing season on the basis of the recommendations of the Commission for Agricultural Costs and Prices (CACP). Based on the recommendation of Swaminathan Committee report, the Government announced MSP to ensure minimum 1.5 time of cost of production since Kharif 2018-19 seasons onwards. Under the Price Support Policy, Government is committed to provide assurance of remunerative prices to farmers in case of fall in the market price of their produce. In addition to announcement of MSP, the Government also arranges procurement of MSP notified crops through Government/ Central Nodal Agencies.
Shri Sanjay Agrawal said that the procurement of MSP crops has increased many folds during the recent years. The comparative statement of procurement of major crops during the 2009-10 to 2013-14 and last five years are as under:-
Crop
2009-10 to 2013-14
Last 5 Years
Increase in Times
Qty
(in LMT )
MSP Value
(Rs in Crore)
Qty
(in LMT ).
MSP Value
(Rs in Crore)
Qty.
In MSP Value
Paddy
1,768
2,06,059
3,069
4,95,043
1.74
2.4
Wheat
1,395
1,68,202
1,627
2,97,073
1.17
1.77
Pulses
1.52
645
112.28
63,523
73.95
98.51
Oilseeds
3.65
14.54
56.36
249.71
15.44
17.17
In the recent years the Government has put special effort in making procurement of Pulses and oilseeds. The procurement of pulses under Price Support Scheme(PSS) and for making National Buffer Stock of Pulses has resulted in to 74 time increase in procurement during 2016-17 to 2020-21( upto Rabi 2020 season) than the procurement of pulses made during 2009-10 to 2013-14. Due to announcement of minimum 1.5 time of cost of production while announcing the MSP and sustained procurement policy of Government the production of pulses has increased substantially and making Aatamnirbhar Bharat in pulses production. Similarly, oilseeds procurement during 2016-17 to 2020-21(upto Rabi 2020 season) is almost 16 times higher than the procurement of oilseeds made during 2009-10 to 2013-14.
Procurement operations did not stop due to threat posed by the pandemic and disruptions in logistic activities during the initial days of lock down time. The number of procurement centres was increased by more than double in comparison to previous years. The Central Government is committed to continue the MSP operations to ensure the remunerative prices to the farmers in days to come. The arrival of KMS 2020-21 has just begun and the Government continues to procure Kharif 2020-21 crops at MSP from farmers.
Shri D.V.Prasad, CMD, Food Corporation of India, informed that the procurement of paddy from farmers across the country has registered an increase of 5% in current KMS till now as compared to corresponding period last year. Maximum procurement has happened in Punjab where 7,82,685 MT paddy has already been procured from the farmers through APMC system as against24,452 MT procured last year. The pace of procurement as well as the enthusiasm displayed by farmers in selling paddy stocks to FCI in Punjab and Haryana conclusively put to rest any misgivings the farmers of these states might have had regarding continuation of MSP procurement operations through APMCs after the introduction of new farm acts. FCI and state agencies have kept an ambitious target to procure 495 LMT rice (738 LMT paddy) from the farmers at MSP during current Kharif season throughout the country as against the quantity of 420 LMT rice ( 626 LMT paddy) during last Kharif season. Punjab and Haryana contributes maximum quantity to this with 23% and 9% respectively.
A total amount of Rs.2,02,696 crore has been paid to farmers by FCI and State Agencies during 2019-20 in whole of the country, out of which Rs.82,478 crore has been paid to Punjab and Haryana which comes out to be 40.69% of the total amount. During RMS 2020-21, approx. Rs.74,882 crore has been paid to the farmers across the country, out of which Rs.38,719 crore has been paid to farmers of Punjab and Haryana, which comes out to be 51.7% of total payment.
Shri Ravi Capoor, Secretary, Textiles, Government of India said that in 2019-20, area under cotton cultivation was 133.74 lakh hectares and cotton production at 357 lakh bales. Unprecedented procurement in the history of Cotton Corporation of India- 105.14 lakh bales in 12 states valuing Rs.28,500 crore. Post Global pandemic (April 2020 to September 2020), CCI procured 20.71 lakh bales valuing Rs.5615 crore.
In 2020-21, area under cotton cultivation is estimated at 133 lakh hectares and cotton production is expected to be 360 lakh bales. CCI has been geared up fully for smooth conduct of MSP operations. CCI has opened 430 procurement centres in 135 district of 12 cotton growing states. CCI will undertake MSP operations till last arrivals of all FAQ grade kapas from farmers without quantity restrictions.
Till 6th October 2020, kapas equivalent to 3.12 lakh bales have arrived in market. Therefore, CCI could procure 2311 bales in Haryana, Punjab and Rajasthan as against nil procurement in the corresponding period of last year. The value of MSP procurement is expected to be Rs. 35,000 crores.
Click here for presentation

লৌউ-শিংউ মন্ত্রালয়
ওক্তোবর ৬ ফাওবদা হরিয়ানা, পঞ্জাব, চন্দিগর, উত্তর প্রদেশ, কেরেলা অমসুং তামিল নাদুগী লৌমী ১,২৭,৮৩২দগী এম.এস.পি. ভেল্যু লুপা করোর ২৮৮২রোমগী ওইরিবা পুন্না এম.তি. ১৫,২৬,৫৩৪গী ফৌ লৈশিনখ্রে
এম.এস.পি. লাউথোকপা অমসুং সরকারগী লৈশিন্নবা অচৌবা পোলিসীশিং অসিগা লোয়ননা কোস্ত ওফ প্রদক্সন অসি য়ামদ্রবদা শরুক ১.৫ ওইরগনি লাউথোকপনা মরম ওইরগা লৈবাক অসি হৱাইশিং পুথোকপদা আত্মানির্ভর ওইবা ঙম্লে
কোত্তন কোর্পরেসন ওফ ইন্দিয়ানা লশিং হৌবা রাজ্য ১২গী দিস্ত্রিক্ত ১৩৫দা লৈশিন্নবা সেন্তর ৪৩০ হাংখ্রে; এম.এস.পি.গী লৈশিনবগী ভেল্যু অসি লুপা করোর ৩৫,০০০ ওইগনি পান্নরি
07 OCT 2020 7:52PM by PIB Imphal
হরিয়ানা অমসুং পঞ্জাবতা সেপ্তেম্বর ২৬, ২০২০দগী হৌদুনা খারিফ মার্কেতিং সিজন ২০২০-২১গী ফৌ লৈশিনবা হৌখ্রে। নোংচুপ থংবা উত্তর প্রদেশতা ওক্তোবর ১দগী ফৌ লৈশিনবা হৌখ্রে অমসুং চন্দিগরদা ওক্তোবর ২, ২০২০দগী অমসুং তামিল নাদুদা ওক্তোবর ৫দগী হৌখি। হায়রিবশিং অসি নই দিল্লীদা প্রেস কনফরেন্স অমদা পাউদম্লদুনা ভারত সরকারগী ফুদ এন্দ পব্লিক দিস্ত্রিব্যুসনগী সেক্রেতরী শ্রী সুধানশু পান্দেনা হায়খি ০৬.১০.২০২০ ফাওবদা হরিয়ানাদা এম.তি. ৪,৮২,৬৫৫, পঞ্জাবতা এম.তি. ১০,০৮,০২৮, চন্দিগরদা এম.তি. ৬,৯৪৫, উত্তর প্রদেশতা এম.তি. ১৫৪৫ অমসুং কেরেলাদা এম.তি. ১৮০৯ অমসুং তামিল নাদুদা এম.তি. ২৫,৫৫১গী ফৌ লৈশিনখি, মসি হরিয়ানা, পঞ্জাব, চন্দিগর, উত্তর প্রদেশ, কেরেলা অমসুং তামিল নাদুগী লৌমী ১,২৭,৮৩২দগী লুপা করোর ২৮৮২রোমগী এম.এস.পি.গী ভেল্যু ওইগদবা পুন্না এম.তি. ১৫,২৬,৫৪৩ ওইখি।
মখা তানা রাজ্যশিংদগী লাকপা প্রপোজলদা য়ুম্ফম ওইরগা তামিল নাদু, কর্নাতকা, মহারাস্ত্র, তেলঙ্গনা, গুজরাত, হরিয়ানা, উত্তর প্রদেশ অমসুং ওরিশা রাজ্যশিং অসিগী খারিফ মার্কেতিং সিজন ২০২০গী হৱাই অমসুং থাওমরু এল.এম.তি. ৩০.১৭ লৈশিনবগী অয়াবা পীখ্রে। অন্ধ্র প্রদেশ, কর্নাতকা, তামিল নাদু অমসুং কেরেলা রাজ্যশিং অসিগী য়ুবী অকংবা (চহি চুপ্পা হৌবা) এল.এম.তি. ১.২৩ লৈশিন্নবা সেঙ্কসন তৌখ্রে। অতোপ্পা রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিংগী ওইনা প্রাইজ সপ্পোর্ত স্কিম (পি.এস.এস.)গী মখাদা হৱাইশিং, থাওমরুশিং অমসুং য়ুবী অকংবা লৈশিন্নবগী প্রপোজেলশিং লাক্লবা মতমদা অয়াবা পীগনি মরমদি করিগুম্বা সেন্ত্রেল নোদেল এজেন্সীশিংনা রাজ্যনা খনবা প্রোক্যুরিং এজেন্সীশিং অসিগী খুত্থাংদা নোতিফাইদ তৌখিবা হর্বেসতিং পেরিয়দ অসিগী মনুংদা হায়রিবা রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিং অসিগী কৈথেলগী মমল অসি এম.এস.পি.দগী হন্থখ্রবদি হায়রিবা মহৈ-মরোংশিং অসি রেজিস্তর তৌরবা লৌমীশিংদগী হকথেংননা ২০২০-২১গী নোতিফাইদ তৌখিবা এম.এস.পি.দা এফ.এ.ক্যু. গ্রেদকী লৈশিনবা য়াগনি।
শ্রী পেন্দেনা হায়খি ০৬.১০.২০২০ ফাওবদা সরকারনা মখোয়গী নোদেল এজেন্সীশিংগী খুত্থাংদা তামিল নাদু অমসুং হরিয়ানাগী লৌমী ১৬১দা কান্নবা পীরিবা লুপা করোর ১.৪৫কী এম.এস.পি. ভেল্যু ওইগদবা হৱাই মুক এম.তি. ২০১.১৫ লৈশিনখ্রে। মসিগা মান্ননা, অন্ধ্র প্রদেশ, কর্নাতকা, তামিল নাদু অমসুং কেরেলাগী সেঙ্কসন তৌখিবা এল.এম.তি. ১.২৩গী মথক্তা কর্নাতকা অমসুং তামিল নাদুগী লৌমী ৩৯৬১দা কান্নবা ফংহন্দুনা লুপা করোর ৫২.৪০গী এম.এস.পি. ভেল্যু ওইবা য়ুবী অকংবা এম.তি. ৫০৮৯ লৈশিনখ্রে। য়ুবী অকংবা অমসুং হৱাই উরোনগী ওইনা মমলশিং অসি এম.এস.পি,দা নত্রগা মথক্তা লৈরি। হৱাই মুক্কী ওইনদি লৈশিনবা হৌনবা মশা মশাগী রাজ্য সরকারশিংনা থৌরাংশিং শিল্লি।
ভারত সরকারগী লৌউ শিংউগী সেক্রেতরী শ্রী সঞ্জে অগর্ৱালনা হায়খি কম্মিসন ফোর এগ্রিকলচরেল কোস্তস এন্দ প্রাইজেস (সি.এ.সি.পি.)গী রিকম্মেন্দেসনশিংদা য়ুম্ফম ওইরগা মরু লিংলমদাইগী পন্থা হৌরকপদা চহি খুদিংগী চুজাক অমদি গেহু, হৱাইশিং, থাওমরুশিং অসিগুম্বা লৌবুক্কী মহৈ মরোংশিং অমসুং ললোন-ইতিক তৌনবা মহৈ মরোংশিংগী ফিয়র এবরেজ ক্বালিতী (এফ.এ.ক্যু.)গীদমক মিনিম সপ্পোর্ত প্রাইজ (এম.পি.এস.) ভারত সরকারনা লাউথোকখ্রে। স্বামিনাথন কম্মিতী রিপোর্তকী রিকম্মেন্দেসনদা য়ুম্ফম ওইরগা, খারিফ ২০১৮-১৯গী পন্থাদগী হৌরগা পুথোকপদা চংবা মমলগী য়ামদ্রবদা শরুক ১.৫ ফংহনবা ঙম্নবা সরকারনা এম.এস.পি. লাউথোকখ্রে। প্রাইজ সপ্পোর্ত পোলিসীগী মখাদা লৌমীশিংগী পোত্থোক অদু কৈথেলগী মমলদা হন্থরকপা তারবদি মখোয়দা মতিক চাবা মমল পীগনি হায়না সরকারনা থাজবা পীখ্রে। এম.এস.পি. লাউথোকখিবগা লোয়ননা, সরকার/সেন্ত্রেল নোদেল এজেন্সীশিংগী খুত্থাংদা সরকারনা এম.এস.পি. নোতিফাই তৌখিবা মহৈ মরোংশিং লৈশিন্নবা থৌরাংশিং তৌরি।
শ্রী সেঞ্জে অগর্ৱাল হায়খি এম.এস.পি.গী মহৈ মরোংশিং লৈশিনবা অসি হৌখিবা চহিশিংদা শরুক কয়া থোক্না হেনগৎখ্রে। ২০০৯-১০দগী ২০১৩-১৪ অমসুং হৌখিবা চহি মঙাগী মনুংদা মরু ওইবা মহৈ মরোংশিং লৈশিনখিবগী চাংদম্নবগী ৱারোল মখাদা পীরি:-
মহৈ মরোং
২০০৯-১০দগী ২০১৩-১৪
হৌখিবা চহি ৫
মতমগা লোয়ননা হেনগৎলকপা
ক্বালিতী
(এল.এম.তি.দা )
এম.এস.পি. ভেল্যু
(লুপা করোরদা)
ক্বালিতী
(এল.এম.তি.দা )
এম.এস.পি. ভেল্যু
(লুপা করোরদা)
ক্বালিতী
এম.এস.পি. ভেল্যুদা
ফৌ
১,৭৬৮
২,০৬,০৫৯
৩,০৬৯
৪,৯৫,০৪৩
১.৭৪
২.৪
গেহু
১,৩৯৫
১,৬৮,২০২
১,৬২৭
২,৯৭,০৭৩
১.১৭
১.৭৭
হৱাই
১.৫২
৬৪৫
১১২.২৮
৬৩,৫২৩
৭৩.৯৫
৯৮.৫১
থাওমরু
৩.৬৫
১৪.৫৪
৫৬.৩৬
২৪৯.৭১
১৫.৪৪
১৭.১৭
হৌখিবা চহিশিংদা সরকারনা হৱাইশিং অমসুং থাওমরুশিং লৈশিন্নবা অখন্নবা থৌরাং লৌখৎলি। প্রাইজ সপ্পোর্ত স্কিম (পি.এস.এস.)গী মখাদা হৱাইশিং লৈশিনবা অমসুং হৱাইশিংগী নেস্নেল বফর স্তোক তৌবনা ২০১৬-১৭দগী ২০২০-২১গী মনুংদা লৈশিনবা অসি ২০০৯-১০দগী ২০১৩-১৪গী মনুংদা হৱাই লৈশিনবদগী শরুক ৭৪ হেনগৎখ্রে। এম.এস.পি. লাউথোকখিবগা লোয়ননা পুথোকপদা চংবা মমলগী য়ামদ্রবদা শরুক ১.৫ লাউথোকখিবা অমসুং সরকারগী লৈশিনবগী পোলিসীনা মরম ওইরগা হৱাই লৈশিনবদা চাউনা হেনগৎহনবা ঙমখ্রে অমসুং হৱাই পুথোকপদা আত্মানির্ভর ভারত ওইবা ঙমহল্লি। মসিগা মান্ননা, ২০১৬-১৭দগী ২০২০-২১গী (রবি ২০২০গী পন্থা ফাওবা) মনুংদা থাওমরুশিং লৈশিনবা অসি ২০০৯-১০দগী ২০১৩-১৪গী মনুংদা থাওমরু লৈশিনবা অসিদগী শরুক ১৬ হেন্না হেনগৎখি।
লায়চৎনা থোকহনবা অপনবা অমসুং লোকদাউনগী হৌরকপা মতমদা লোজিস্তিক্কী থবক থৌরমশিংদা অকায়বা থোকপা অসিনা মরম ওইরগা লৈশিনবগী থবক চত্থবা লেপখিদে। হৌখিবা চহিগা চাংদম্নবদা চহি অসিদা লৈশিন্নবগী লৈরিবা সেন্তরশিংগী মশিং অসি শরুক অনি হেনগৎখি। লাক্কদৌরিনা মতমশিংদা লৌমীশিংদা মতিক চাবা মমলশিং পীনবা এম.এস.পি. ওপরেসনশিং মখা তানা চত্থনবা কেন্দ্র সরকারনা হোৎনরি। কে.এম.এস. ২০২০-২১ লাকপা হৌখ্রে অমসুং সরকারনা মখা তানা লৌমীশিংদগী এম.এস.পি.দা খারিফ ২০২০-২১গী মহৈ মরোংশিং লৈশিনখ্রে।
শহরী দি ভি প্রসাদ, সি.এম.দি., ফুদ কোর্পরেসন ওফ ইন্দিয়ানা হায়খি, লৈবাক অসিদা লৈরিবা লৌমীশিংদগী ফৌ লৈশিনবা অসিদা চৎলিবা কে.এম.এস. অসিদা হৌখিবা চহিগী চপ মান্নবা মতম অসিগা চাংদম্নবদা হৌজিক ফাওবগী ওইনা ৫% হেনগৎপগী রেজিস্তর তৌরকখ্রে। খ্বাইদগী য়াম্না লৈশিনবা ঙমখিবা অসি পঞ্জাবতা ওইখি মসিদা হৌখিবা চহিদা এম.তি. ২৪,৪৫২ লৈখিবা অসিদগী এ.পি.এম.সি. সিস্তেমগী খুত্থাংদা লৌমীশিংদগী ফৌ এম.তি. ৭,৮২,৬৮৫ হান্না লৈশিনখ্রে। লৈশিনবগী খোঙজেল লোয়ননা পঞ্জাব অমসুং হরিয়ানাদা লৌমীশিংনা এফ.সি.আই.দা স্তোকশিংদা লৈরিবা ফৌশিং য়োনবদা থৱায় য়াওরিবা অসিনা রাজ্যশিং অসিগী লৌমীশিংনা অনৌবা ফার্ম এক্তশিং চৎনরপা মতুংদা এ.পি.এম.সি.শিংগী খুত্থাংদা এম.এস.পি. লৈশিনবগী ওপরেসনশিংনা মখা চত্থবগী মতাংদা লান্না খনবা অদু অরানবনি উৎখি। হৌখিবা খারিফ পন্থাগী মনুংদা চেং এল.এম.তি. ৪২০ (ফৌ এল.এম.তি. ৬২৬)গী লৈরিবা ক্বালিতী অদুদগী হেন্না চৎলিবা খারিফ পন্থা অসিগী মনুংদা লৈবাক শিনবা থুংনা এম.এস.পি.দা লৌমীশিংদগী চেং এল.এম.তি. ৪৯৫ (ফৌ এল.এম.তি. ৭৩৮) লৈশিন্নবা এফ.সি.আই. অমসুং রাজ্যগী এজেন্সীশিংনা পান্দম থম্লি। মসিদা পঞ্জাব অমসুং হরিয়ানানা মথং শিৎনা ২৩% অমসুং ৯% খ্বাইদগী য়াম্না শরুক তমখি।
২০১৯-২০গী মনুংদা লৈবাক পুম্বদা এফ.সি.আই. অমসুং রাজ্যগী এজেন্সীশিংনা লৌমীশিংদা লুপা করোর ২,০২,৬৯৬কী অপুনবা শেনফম অমা পীখ্রে অমসুং মসিগী মনুংদা লুপা করোর ৮২,৪৭৮না পঞ্জাব অমসুং হরিয়ানাদা পীখি অমসুং মসিনা অপুনবা শেমফমগী ৪০.৬৯% ওইখি। আর.এম.এস. ২০২০-২১গী মনুংদা লৈবাক পুম্বগী লৌমীশিংদা চাঊরাক্না লুপা করোর ৭৪,৮৮২গী শেনফম পীখ্রে অমসুং মসিগী মনুংদা লুপা করোর ৩৮,৭১৯না পঞ্জাব অমসুং হরিয়ানাগী লৌমীশিংদা পীখি অমসুং মসিনা অপুনবা শেমফমগী ৫১.৭% ওইখি।
ভারত সরকারগী তেক্সতাইলসগী সে্রেতরী শ্রী রবী কাপুরনা হায় ২০১৯-২০দা লশিং থাবা লম অসি হেক্তর লাখ ১৩৩.৭৪নি অমসুং লশিং পুথোকপনা বেল লাখ ৩৫৭নি। পুৱারীদা অমুক্তা ওইখিদ্রিবা মওংদা কোতন কোর্পোরেসন ওফ ইন্দিয়ানা রাজ্য ১২দগীলুপা করোর ২৮,৫০০কী মমল ওইবা বেল লাখ ১০৫.১৪ লৈশিনখি।
২০২০-২১দা লশিং থাবা লম অসি হেক্তর লাখ ১৩৩নি অমসুং লশিংগী পোত্থোক অসি বেল লাখ ৩৬০ ওইগনি হায়না পানরি। এম.এস.পি.গী থবকশিং ফজনা পাংথোক্নবা সি.সি.আই.না খোঙথাং মপুংফানা লৌখৎখ্রে। সি.সি.আই.না লশিং থাবা রাজ্যশিংগী দিস্ত্রিক্ত ১২দা প্রোক্যুরমেন্ত সেন্তর ১৩৫ হাংদোকখ্রে। সি.সি.আই.না লৌমীশিংদগী ক্বান্তিতীগী অথিংবশিং থমদনা ফে.এ.ক্যু. গ্রেদকী লশিং পুম্নমক ফংদ্রিফাওবা এম.এস.পি.গী থবকশিং পাংথোকখিগনি।
ওক্তোবর ৬, ২০২০ ফাওবদা বেল লাখ ৩.১২গা মান্নবা লশিং কৈথেলদা থুংখ্রে। মরম অদুনা মমাং চহিগী মতম অসিগী অমত্তা লৈশিনখিদবা অদুগা য়েংনবদা হরিয়ানা, পঞ্জাব অমসুং রাজস্থান্দা বেল ২৩১১ লৈশিনবা ঙমগনি। লৈশিনগদোরিবা এম.এস.পি.গী ভেল্যু অসি লুপা করোর ৩৫,০০০ ওইগনি হায়না পানরি।
প্রজেন্তেসনগী মসিদা নম্বীয়ু