Ministry of Education
Union Minister of Education and Union Minister of Minority Affairs jointly lay the foundation stones of a new Jawahar Navodaya Vidyalayas at Pakur-II (Jharkhand) virtually
06 OCT 2020 6:53PM by PIB Delhi
Union Minister of Education Shri Ramesh Pokhriyal 'Nishank' and Minister of Minority Affairs Shri Mukhtar Abbas Naqvi jointly laid the foundation stones of a new Jawahar Navodaya Vidyalayas at Pakur-II (Jharkhand) virtually today. This school is being constructed by the Ministry of Minority Affairs under the “Pradhan Mantri Jan Vikas Karykram” (PMJVK). Secretary, Minority Affairs, Shri Pramod Kumar Das; Joint Secretary, Ms Nigar Fatima, Minority Affairs; Chairman, CBSE, Shri Manoj Ahuja; Commissioner, NVS, Shri Vinayak Garg along with senior officials of the Ministries of Education , Minority Affairs and JNV were present on the occasion.
Speaking on the occasion the Shri Pokhriyal said that the JNV provides quality modern education to the talented children predominantly from rural areas free of cost from class 6th to 12th. The education includes important components like social values, environmental awareness, collective activity and physical education. Shri Pokhriyal informed that the estimated cost of construction of this JNV is Rs 42 crores and its construction shall be completed in coming 2 years. He said that the constructions of JNVs are being fully funded by Ministry of Minority Affairs. In addition to it, 4 more JNVs at Uttar Dinajpur (West Bengal), Howrah (West Bengal), West Kamang (Arunachal Pradesh), Mamit (Mizoram) are being partially funded by Ministry of Minority Affairs (MoMA) under Pradhan Mantri Jan Vikas Karyakram (PMJVK).
The quality of JNV schools is reflected by the fact that many students who have passed from JNV are working in all the prestigious fields like Civil Services, Medical and Engineering etc, Shri Pokhriyal said. This year 28 -29 students got selected in Civil Services. Last year, 4451 students in JEE Mains, 966 students in JEE advance and 12654 students in NEET have successfully qualified and 12 students have got admission in International Universities in the last three years, he added.
In total 661, JNVs are sanctioned in the country which is working to provide quality education to the meritorious children of rural areas. These schools are co-educational, fully residential and run by Navodaya Vidyalaya Samiti through 8 Regional Offices. Out of 62 newly sanctioned JNVs. The construction work in 47 new permanent campuses is at fast pace and 15 new Vidyalaya campuses are likely to be completed in the current financial year 2020-2021, Shri Pokhriyal said.
While addressing Shri Naqvi said that during the last about 6 years, Prime Minister Shri Narendra Modi led Government has developed socio-economic-educational and employment oriented infrastructure across the country in backward, deprived and Minority concentrated areas under the “Pradhan Mantri Jan Vikas Karykram”. He added that Union Ministry of Education is constructing 99 Jawahar Navodaya Vidyalayas in backward, weaker and Minority concentrated areas across the country for the first time in the history, and several of these Jawahar Navodaya Vidyalayas are being constructed jointly by Union Ministry of Education and Union Ministry of Minority Affairs.
Shri Naqvi said that the Ministry of Minority Affairs has also provided Rs 36 crore for 1173 smart class rooms in Jawahar Navodaya Vidyalaya in backward and Minority concentrated areas of the country. He added that these Jawahar Navodaya Vidyalayas will play a crucial role in providing quality and affordable education to students from backward and Minority sections also in the rural areas of the country.

হ্যুমেন রিসোর্স চাউখৎ-থৌরাংগী মন্ত্রালয়
কেন্দ্রগী এজুকেসন মন্ত্রী অমসুং কেন্দ্রগী মাইনোরিতী এফিয়র্স মন্ত্রীনা খুৎশম্নদুনা পকুর-২ (ঝার্খন্দ)দা ভর্চুএল ওইনা অনৌবা জৱাহর নবোদয়া বিদ্যালয়শিংগী উরেপ উয়ুং তমখ্রে
06 OCT 2020 6:53PM by PIB Imphal
কেন্দ্রগী এজুকেসন মন্ত্রী শ্রী রমেশ পোখ্রিয়াল 'নিশাঙ্ক' অমসুং মাইনোরিতী এফিয়র্স মন্ত্রী শ্রী মুখতার অব্বাস নকবিনা খুৎশম্নদুনা পকুর-২ (ঝার্খন্দ)দা ঙসি ভর্চুএল ওইনা অনৌবা জৱাহর্লাল নবোদয়া বিদ্যালয়গী উরেপ উয়ুং তমখ্রে। মসিগী মহৈলোশঙ অসি মাইনোরিতী এফিয়র্সনা "প্রধান মন্ত্রী জন বিকাস কার‍্যক্রম" (পি.এম.জে.ভি.কে.)গী মখাদা শাবনি। সেক্রেতরী, মাইনোরিতী এফিয়র্স, শ্রী প্রমোদ কুমার দাস; জোইন্ত সেক্রেতরী, শ্রীমতি নিগার ফতিমা, মাইনোরিতী এফিয়র্স; চিয়র্মেন, সি.বি.এস.ই., শ্রী মনোজ অহুজা, কম্মিসনর, এন.ভি.এস. শ্রী বিনায়ক গার্গকা লোইননা এজুকেসন, মাইনোরিতী এফিয়র্স মন্ত্রালয় অমসুং জে.এন.ভি.দগী মকোক থোংবা ওফিসিএলশিংনা থৌরম অদুদা শরুক য়াখি।
থৌরম অদুদা ৱা ঙাংলদুনা শ্রী পোখ্রিয়ালনা হায়খি মদুদি জে.এন.ভি.না খুঙ্গংগী অঙাংশিংদা ক্লাস ৬তগীনা ১২ ফাওবদা লেম্না মগুন লৈবা মোদর্ন এজুকেসন পীরি। এজুকেসন অসিদা সোসিএল ভেল্যু, ইনভাইরোন্মেন্তেল এৱেয়র্নেস, কল্লেক্তিব এক্তিবিতী অমসুং ফিজিকেল এজুকেসন য়াওরি। শ্রী পোখ্রিয়ালনা জে.এন.ভি. অসি শাবগী চঙগদবা শেনফম অসি লুপা করোর ৪২নি হায়খি অমসুং মসি চহী অনীগী মনুংদা শাবা লোইশিনগনি হায়খি। মহাক্না হায়খি মদুদি জে.এন.ভি. শাবগী থবক অসি মাইনোরিতী এফিয়র্সনা মপুং ওইনা শেল থাদবনি। মসিগী মথক্তা উত্তর দিনাজপুর (নোংচুপ বেঙ্গল), হৌরা (নোংচুপ বেঙ্গাল), নোংচুপ কমাং (অরুনাচল প্রদেশ), মমিৎ (মিজোরম)দা জে.এন.ভি. অহেনবা ৪ অমগা শানবগীদমক মাইনোরিতী এফিয়র্স মন্ত্রালয়না প্রধান মন্ত্রী জন বিকাস কার‍্যক্রম (পি.এম.জি.ভি.কে.)গী মখাদা অচঙবা তংখাই অমা পুথোক্লি।
জে.এন.ভি. স্কুলগী মগুন অসি জে.এন.ভি.দগী পাস তৌদুনা থোক্লক্লগা সিবিল সর্বিস, মেদিকেল অমসুং ইঞ্জিনীয়রিং অসিনচিংবদা থবক তৌরিবা অসিনা তাক্লে হায়না শ্রী পোখ্রিয়ালনা হায়খি। হন্দক্কী চহী অসিদা মহৈরোই ২৮-২৯ সিবিল সর্বিস খনখি। হৌখিবা চহীদা জী মেন্সতা মহৈরোই ৪৪৫১, জী এদভান্সতা মহৈরোই ৯৬৬ অমসুং নীৎকীদমক মহৈরোই ১২৬৫৪ খনখি অমসুং মহৈরোই ১২না ইন্তর্নেসনেল য়ুনিবর্সিতীশিংদা হৌখিবা চহী অহুম্লোমসিদা মিং চনখি হায়না মখা তাখি।
অপুনবা ওইনা, খুঙ্গংগী অঙাংশিংদা অফবা মহৈ পীনবা হোৎনরিবা জে.এন.ভি. ৬৬১দা শেল থাদরি। হায়রিবা মহৈলোইশঙশিং অসি কো-এজুকেসনেলনি, রেসিদেন্সিএল ওই অমসুং নবোদয়া বিদ্যালয় সমিতিনা রিজনেল ওফিস ৮গী থোংদা চলাইরি। নৌনা সেংসন তৌখিবা জে.এন.ভি. ৬২গী মনুংদা। অনৌবা পার্মনেন্ত কেম্পস ৪৭ শাগৎপগী থবক হৌজিক খোঙজেল য়াংশিল্লি অমসুং বিদ্যালয় কেম্পস ১৫না চৎলিবা শেনবা চহী ২০২০-২১দা লোইশিনবা ঙমগনি হায়না শ্রী পোখ্রিয়ালনা হায়খি।
শ্রী নকবিনা মহাক্কী ৱারোল পীবদা হায়খি মদুদি, হৌখিবা চহী ৬ অসিগী মনুংদা, প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা চুচিংবা সরকার অসিনা সোসিও-ইকোনোমিক-এজুকেসনেল অমসুং থবক্তা মীৎয়েং থম্বা ইনফ্রাস্ত্রকচরশিং লৈবাকসিগী শোত্থরবা, অৱাৎপনা থল্লবা অমসুং মাইনোরিতীনা নম্না তাবা মফমদা "প্রধান মন্ত্রী জন বিকাস কার‍্যক্রম"গী মখাদা শেমগৎখ্রে। মহাক্না মখা তারদুনা হায়খি মদুদি এজুকেস মন্ত্রালয় অসিনা জৱাহর্লাল নবোদয়া বিদ্যালয় ৯৯ লৈবাক অসিগী শোত্থরবা, মাইনোরিতীনা নম্না তাবা মফমশিংদা ইহান হানবা ওইনা শেমগৎখ্রে অমসুং অসিগুম্বা জৱাহর্লাল নবোদয়া বিদ্যালয় কয়া কেন্দ্রগী এজুকেসন মন্ত্রালয় অমসুং মাইনোরিতী এফিয়র্স মন্ত্রালয়গা লোইননা শেমগৎলি।
শ্রী নকবিনা হায়খি মদুদি মাইনোরিতী এফিয়র্স মন্ত্রালয়না লৈবাক অসিগী শোত্থরবা অমসুং মাইনোরিতীনা নম্না তাবা মফমশিংদা লৈবা জৱাহর্লাল নবোদয়া বিদ্যালয়শিংদা স্মার্ত ক্লাস রুম ১১৭৩ হায়প্নবগীদমক করোর ৩৬ কাইথখ্রে। মহাক্না হায়খি মদুদি হায়রিবা জৱাহর্লাল নবোদয়া বিদ্যালয়শিং অসিনা মগুন লৈবা অমসুং শেল চঙদবা মহৈ কয়া লৈবাক অসিগী খুঙ্গংশিংদগী অমসুং শোত্থরবা অমসুং মাইনোরিতীনা নম্না তাবা মফমশিংদগী মহৈরোইশিংদা পীবদা অচৌবা থৌদাং লৌরি।