Ministry of Labour & Employment
Relief Package for Unemployed Labourers
21 SEP 2020 5:58PM by PIB Delhi
The global spread of the corona virus (COVID-19) pandemic followed by lockdowns has affected global economies including India. Covid-19 has resulted in large number of migrant workers going back to their native places. In order to mitigate the adverse impact of COVID-19. Government of India has announced an economic package of Rs. 20 Lakh Crore. Aatmanirbhar Bharat which focuses on Economy, Infrastructure, System, Vibrant Demography and Demand to create jobs for the youth has also been launched.
Government has launched Pradhan Mantri Garib Kalyan Yojana (PMGKY) for the poor to mitigate the impact of COVID-19 pandemic. Measures are intended at reaching out to the poorest of the poor, with food and money in hands, so that they do not face difficulties in buying essential supplies and meeting essential needs.
Under PMGKY, Government of India is contributing both 12% employer’s share and 12% employee’s share under Employees Provident Fund (EPF), totalling 24% for the wage month from March-August, 2020 for all the establishments having upto 100 employees with 90% of such employees earning less than Rs. 15000/-.
Statutory PF contribution of both employer and employee has been reduced to 10% each from existing 12% each for all establishments covered by EPFO for three months.
To boost employment and livelihood opportunities for migrant workers returning to villages, in the wake of Covid-19 outbreak, Government of India has launched Garib Kalyan Rojgar Abhiyaan on 20th June 2020. Abhiyaan focuses on developing rural infrastructure and providing modern facilities like internet in the villages. It covers 116 districts of 6 States with a resource envelope of Rs. 50,000 crore to be implemented in a mission mode campaign in 125 days.
Under Aatmanirbhar Bharat Abhiyaan, the Government has earmarked an additional Rs. 40,000 crore under MGNREGS. It will help generate nearly 300 crore person days in total addressing need for more work including returning migrant workers in Monsoon season as well.
Government of India has launched PM- SVANidhi Scheme to facilitate collateral free working capital loan upto Rs.10,000/- of one-year tenure, to approximately, 50 lakh street vendors, to resume their businesses.
The unemployment benefit under the Atal Beemit Vyakti Kalyan Yojana being implemented by the Employees’ State Insurance Corporation (ESIC) has been enhanced to 50% from 25% of the average wage, payable upto 90 days alongwith relaxation of eligibility conditions to claim the benefit for insured workers who have lost employment due to COVID-19. The enhanced benefit and relaxed conditions are applicable for the period 24.03.2020 to 31.03.2020.
This information was given by Shri Santosh Kumar Gangwar, Minister of State (I/C) for Labour and Employment in written reply to a question in Rajya Sabha today.

লেবর অমসুং ইম্প্লোইমেন্ত মন্ত্রালয়
থবক ফংদবা লেবরশিংগীদমক রিলিফ পেকেজ
21 SEP 2020 5:58PM by PIB Imphal
মালেম শিনথুংনা শন্দোক্লিবা কোরোনা ভাইরস (কোবিদ-১৯) লাইচৎ অসিনা থোকহল্লিবা লোকদাউন অসিনা মরম ওইরগা ইন্দিয়া য়াওনা মালেমগী ইকোনোমী পুম্নমক শোকহল্লি । কোবিদ-১৯না মরম ওইদুনা মাইগ্রেন্ত ৱার্কর কয়া মখোয়গী পোক্নফম লমদমদা হন্নরক্লে। কোবিদ-১৯না মরম ওইদুনা থোকহল্লিবা খুদোং চাদবশিং অসি লাক্সিন্নবা ভারত সরকারনা লুপা করোর লাখ ২০গী ইকোনোমিক পেকেজ অমা লাউথোকখ্রে । একোনোমী, ইন্ফ্রাস্ত্রকচর, সিস্তেম, ভাইব্রেন্ত দেমোগ্রাফী অমসুং নহাশিংগীদমক থবক ফংহন্নবগীদমক মিৎয়েং থমদুনা আত্মনির্ভর ভারতসু হৌদোকখ্রে।
সরকারনা কোবিদ-১৯ লাইচৎনা শোহল্লিবা অসি লাকশিন্নবা লাইরবশিংগীদমক্তা প্রধান মন্ত্রী গরিব কল্যান য়োজনা (পি.এম.জি.কে.ৱাই.) হৌদোকখ্রে। লাইরবদসু খ্বাইদগী হেন্না লাইরবশিংনা হিংবগী মরু ওইবা অমসুং অতৈ-অতোপ্পা মথৌ তাবা পোৎচৈশিং লৈবদা অৱাবা থেংনদনবা, মখুৎতা অচাথক অমসুং শেল য়ৌহন্নবগীদমক হায়রিবা পাম্বৈশিং অসি লৌখৎখিবনি।
পি.এম.জি.কে.ৱাই.গী মনুং চন্না ভারত সরকারনা এমপ্লোয়ীস প্রোভিদেন্ত ফন্দ (ই.পি.এফ.)কী মখাদা এমপ্লোয়রগী শরুক্কী ১২% অমসুং এমপ্লোয়ীগী শরুক্কী ১২% অনিমক কন্ত্রিব্যুত তৌরি, হায়রিবা অসি এমপ্লোয়ী ১০০ ফাওবা লৈবা অমসুং এমপ্লোয়ীশিং অসিগী ৯০%দি লুপা ১৫০০০/-গী মখাদা ফংবা ইস্তাব্লিসমেন্তশিংগীদমক্তা ২০২০গী মার্চতগী ওগস্ত ফাওবগী থা আমগী খুশুমলগীদমক্তা পুন্না ২৪% ওইখি।
থবক পীরিবা অমসুং থবক তৌরিবা অনিমক্কী আইনগী ওইবা পি.এফ. কন্ত্রিব্যুশন থা অহুমগীদমক এ.পি.এফ.ও.গী মনুং চন্না লৈবা এস্তাব্লিসমেন্ত পুম্নমক্কী ওইনা হৌজিক হৌজিক লৈরিবা ১২%দগী ১০% হন্থহনখ্রে।
কোবিদ-১৯ অনাবা অসিনা শন্দোরকপদা মসা-মসাগী খুনদা হলক্লিবা মাইগ্রেন্ত ৱর্করশিংনা থবক ফংনবা অমসুং হিংবগী খুদোংচাবশিং হেনগৎহন্নবা, ভারত সরকারনা ২০২০গী জুন ২০দা গরিব কল্যান রোজগার অভিয়ান হৌদোকখ্রে। অভিয়ান অসিনা খুঙ্গংগী ইনফ্রাস্ত্রকচর ফগৎহন্নবা অমসুং খুঙ্গংশিংদা অনৌবা খুংদোংচাবা কয়া খুদম ওইনা ইন্তরনেত, ফংহন্নবদা মিৎয়েং চংলি। অসিনা লুপা করোর ৫০,০০গী রিসোর্স এনভেলপ অসি নুমিৎ ১২৫দা মিশন মোদ কম্পেন ওইনা রাজ্য তরুক্কী জিলা ১১৬দা থবক ওইনা পাংথোক্লগনি।
আত্মনির্ভর ভারত অভিয়ানগী মখাদা, সরকারনা এম.জি.এন.আর.ই.জি.এস.কী মখাদা অহেনবা ওইনা লুপা করোর ৪০,০০০ থমখ্রে। মসিনা নোংজু থাগীসু য়াওরগা হল্লক্লিবা মাইগ্রেন্ত ৱার্করশিং য়াওনা থবক্কী মথৌ তারিবশিং অসিবু কোকহন্নবা পুন্না নোংমদা মী্ই করোর ৩০০ ময়া নক্না থবক পীবদা মতেং পাংগনি।
ভারত সরকারনা চাউরাক্না স্ত্রীত ভেন্দর লাখ ৫০দা মখোয়গী বিজনেসশিং অমুক হৌবা য়ানবা চহি অমগী ওইনা লুপা ১০,০০০ফাওবগী কোলেতরেল বাওদবা ৱার্কিং কেপিতল লোনগী খুদোংচাবা পীনবা পি.এম.-স্বনিধি স্কীম হৌদোকখ্রে।
এমপ্লোয়ীস’ স্তেত ইন্সুরেন্স কোরপোরেশন (ই.এস.আই.সি.)না ইমপ্লিমেন্ত তৌখিবা অতল বীমিত ৱ্যক্তি কল্যান য়িজনাগী মখাদা অনএমপ্লোইমেন্ত বেনিফিত অদু চাংচত্তা পীবা খুশুমলগী ২৫%দগী ৫০%দা হেনগৎখ্রে, কোবিদ-১৯না মরম ওইরগা থবক ফংখিদবা মসিগী মনুং চন্না লৈবা ৱার্করশিংগীদমক্তা কান্নবা লৌবগী এলিজিবিলিতী কন্দিশনশিং কোমথোকপগা লোইননা নুমিৎ ৯০নি ফাওবদা লৌবা য়াই। হেনগৎলবা বেনিফিত অমসুং কোমথোক্লবা কন্দিশনশিং অসি ২৪.০৩.২০২০দগী ৩১.০৩.২০২০ ফাওবগী মতমগীদমক্তা চৎনগনি।
মসিগী ইনফোর্মেশন অসি শ্রী সন্তোশ গাঙ্গৱার, লেবর অমসুং এমপ্লোইমেন্তগী মিনিস্তর ওফ স্তেত (আই./সি.)না রাজ্য সভাদা ঙসি অইবা ওইনা পীখিবা ৱাহংগী পাউখুম্নি।