Prime Minister's Office
English rendering of PM's remarks at the start of Monsoon Session of Parliament
14 SEP 2020 9:53AM by PIB Delhi
Namaskar friends,
I am getting to see you today after a long gap. Hope you all are doing well! Hope there isn't any crisis in your family! Well, may God bless you!
The Parliament session commences today under special circumstances. There is a corona pandemic on one hand while our obligation towards fulfilling our duties on the other; and all the MPs have chosen the path of duty. I congratulate and thank all the MPs for this initiative.
The budget session had to be wrapped up ahead of time. This time, Parliament will be functioning twice a day, once the Rajya Sabha, once the Lok Sabha. The shift timings had to be changed too. The weekend breaks on Saturday-Sundays too have been cancelled this time. But all the members have accepted this, welcomed this and have decided to continue on the path of duty.
Several important decisions will be taken in this session, various topics will be discussed, and our experience tells us that the more we discuss in the Lok Sabha, the more diverse the discussion is in the House, the more beneficial it is for the country and solving the issues at hand.
I believe that this time too, following that great tradition, all the MPs will come together and add value to it. Under the present situation created by corona, we have to follow the rules and move ahead with great precautions. And it is also clear that we cannot afford any laxity in our approach unless there is a medicine. We are hoping that the vaccines should come up from any corner of the world as soon as possible, our scientists become successful in this direction as soon as possible and we can succeed in getting everyone out of this crisis.
This House, particularly this Session, has one more crucial responsibility. Today the brave soldiers of our army are on the borders. They are defending the borders with great courage and high spirits, in the difficult terrains. And the rains are going to begin in a few days. Just like the faith with which they are standing, determined to protect the motherland, these Houses and all the members of the House too will send out a message in a unanimous voice, spirit and resolve - the country stands in support of the Indian army through the Houses and the Members of Parliament. The entire House stands with the brave soldiers of the country with one voice; I believe that this House and all the honorable members too will give out a very strong message. I would also say that in the period of Corona, you will not get the opportunity to freely move everywhere like before, and please take care of yourselves, friends. You will get every news, it is not a difficult task for you, but please take care of yourselves, it is my personal request to all of you.
Thank You Friends!

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ସଂସଦର ମୌସୁମୀ ଅଧିବେଶନ ଆରମ୍ଭ ହେବା ପୂର୍ବରୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ବକ୍ତବ୍ୟ
14 SEP 2020 9:53AM by PIB Bhubaneswar
ନମସ୍କାର ସାଥୀଗଣ,
ଏକ ଦୀର୍ଘ ଅନ୍ତରାଳ ପରେ ଆପଣମାନଙ୍କ ସହ ପୁଣି ଥରେ ଦର୍ଶନ ହେଉଛି । ଆପଣମାନେ ସମସ୍ତେ କୁଶଳ ଅଛନ୍ତି ତ? ଆପଣମାନଙ୍କ ପରିବାରବର୍ଗଙ୍କ ପ୍ରତି କୌଣସି ସଂକଟ ଆସିନାହିଁ ତ? ଈଶ୍ୱର ଆପଣମାନଙ୍କୁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ କୁଶଳରେ ରଖିଥାନ୍ତୁ ।
ଏକ ବିଶେଷ ବାତାବରଣ ମଧ୍ୟରେ ଆଜି ସଂସଦର ମୌସୁମୀ ଅଧିବେଶନ ଆରମ୍ଭ ହେବାକୁ ଯାଉଛି । କରୋନା ବି ଅଛି, କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ବି ଅଛି ଏବଂ ସମସ୍ତ ସାଂସଦ କର୍ତ୍ତବ୍ୟର ମାର୍ଗକୁ ଆପଣାଇଛନ୍ତି । ମୁଁ ସମସ୍ତ ସାଂସଦମାନଙ୍କୁ ଏଭଳି ଆଭିମୁଖ୍ୟ ଲାଗି ବଧେଇ ଜଣାଉଛି, ଅଭିନନ୍ଦନ ଜ୍ଞାପନ କରୁଛି ଏବଂ ଧନ୍ୟବାଦ ଅର୍ପଣ କରୁଛି ।
ବଜେଟ ଅଧିବେଶନକୁ ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ ସମୟ ପୂର୍ବରୁ ଶେଷ କରିବାକୁ ପଡ଼ିଥିଲା । ଏଥର ମଧ୍ୟ ଦିନକୁ ଦୁଇ ଥର, ଥରେ ରାଜ୍ୟସଭା ଓ ଥରେ ଲୋକସଭା ପାଇଁ ସମୟ ବଦଳାଇବାକୁ ପଡ଼ିଛି । ଶନିବାର, ରବିବାର ମଧ୍ୟ ଏଥ ବାତିଲ କରିବାକୁ ପଡ଼ିଛି । କିନ୍ତୁ ସମସ୍ତ ସଦସ୍ୟ ଏକଥା ମଧ୍ୟ ସ୍ୱୀକାର କରିଛନ୍ତି, ସ୍ୱାଗତ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ପଥରେ ଆଗକୁ ଅଗ୍ରସର ହେବା ସକାଶେ ନିଷ୍ପତ୍ତି ଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି ।
ଏହି ଅଧିବେଶନ କାଳରେ କେତେଗୋଟି ମହତ୍ତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ନିଷ୍ପତ୍ତି ଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ । ଅନେକ ବିଷୟ ଉପରେ ଚର୍ଚ୍ଚା ହେବ ଏବଂ ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କ ଅନୁଭବ ରହିଛି ଯେ ଲୋକସଭାରେ ଯେତେ ଅଧିକ ଚର୍ଚ୍ଚା ହୋଇଥାଏ ଯେତେ ଗହନ ଚର୍ଚ୍ଚା ହୋଇଥାଏ, ଯେତିକି ବିବିଧତାରେ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ ଚର୍ଚ୍ଚା ହୋଇଥାଏ ସଦନକୁ, ବିଷୟ ବସ୍ତୁକୁ ଏବଂ ଦେଶକୁ ସେତିକି ଲାଭ ପ୍ରାପ୍ତ ହୋଇଥାଏ ।
ଚଳିତ ଥର ମଧ୍ୟ ଏହି ମହାନ ପରମ୍ପରା ସହ ଆମେମାନେ ସମସ୍ତ ସାଂସଦ ମିଳିମିଶି ଏଥିରେ ମୂଲ୍ୟ ସଂଯୋଗ କରିବା, ଏହା ମୋର ବିଶ୍ୱାସ । କରୋନା ମହାମାରୀ ଯୋଗୁ ଯେଉଁ ପରିସ୍ଥିତି ଉତ୍ପନ୍ନ ହୋଇଛି ସେଥିପାଇଁ ଯେଉଁ ସତର୍କତାମୂଳକ ସୂଚନା ବିଷୟରେ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଅବଗତ କରାଯାଇଛି, ସେହି ସବୁ ସତର୍କତା ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ପାଳନ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ । ଏବଂ ଏକଥା ମଧ୍ୟ ସ୍ପଷ୍ଟ ଯେ ଯେପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଏହି ମହାମାରୀର କୌଣସି ପ୍ରତିଷେଧକ ଟୀକା କିମ୍ବା ଔଷଧ ନବାହାରିଛି ଏବଂ ଉପଲବ୍ଧ ନହୋଇଛି, ସେପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଆମେ ସତର୍କତା ଅନୁପାଳନରେ କୌଣସି ପ୍ରକାର ଢ଼ିଲା ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିବା ନାହିଁ । ଆମେ ସଭିଏଁ ଆଶା କରୁଛେ ଯେ ଯଥା ଶୀଘ୍ର ବିଶ୍ୱର ଯେକୌଣସି କୋଣରେ ହେଉ ଏହାର ପ୍ରତିଷେଧକ ଟୀକା ଉପଲବ୍ଧ ହେଉ । ଆମର ବୈଜ୍ଞାନିକମାନେ ଜଲଦି ଏହି ସଫଳତା ହାସଲ କରନ୍ତୁ ଏବଂ ବିଶ୍ୱର ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଏଭଳି ସଂକଟରୁ ମୁକ୍ତ କରିବା ନିମନ୍ତେ ଆମେ ଆମର ପ୍ରୟାସରେ ସକ୍ଷମ ହେଉ ।
ଏହି ସଦନର ଆହୁରି ମଧ୍ୟ ଏକ ବିଶେଷ ଦାୟିତ୍ୱ ରହିଛି ଏବଂ ବିଶେଷ କରି ଏହି ଅଧିବେଶନର ତାହା ଅତିରିକ୍ତ ଦାୟିତ୍ୱ । ଆଜି ଆମର ସଶସ୍ତ୍ର ସେନାର ବୀର ଯବାନମାନେ ସୀମାରେ ମୁତୟନ ରହିଛନ୍ତି, ସେମାନେ ସାହସର ସହିତ, ଦୃଢ ମନୋବଳ ସହିତ, ଦୃଢ଼ ସଂକଳ୍ପର ସହିତ ଦୁର୍ଗମ ପାହାଡ଼ ଶିଖର ଉପରେ ମୁତୟନ ରହିଛନ୍ତି । ଏବଂ କିଛି ସମୟ ପରେ ବର୍ଷା ମଧ୍ୟ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଯିବ । ସେମାନେ ଯେଉଁ ବିଶ୍ୱାସର ସହିତ ସେଠାରେ ଦେଶର ସୀମାକୁ ସୁରକ୍ଷିତ ରଖିବା ସକାଶେ ଠିଆ ହୋଇଛନ୍ତି, ମାତୃଭୂମିର ସୁରକ୍ଷା ସକାଶେ ଅଟଳ ଭାବେ ମୁତୟନ ଅଛନ୍ତି, ଏହି ଗୃହ, ଗୃହର ସମସ୍ତ ସଦସ୍ୟ ଏକ ସ୍ୱରରେ, ଏକ ଭାବନାରେ, ଏକ ଭାବରେ, ଏକ ସଂକଳ୍ପରେ ସେମାନଙ୍କୁ ସଂଦେଶ ଦେବେ ଯେ- ସେନାର ଯବାନମାନଙ୍କ ପଛରେ ସମଗ୍ର ଦେଶ ଠିଆ ହୋଇଛି । ସଂସଦ ଏବଂ ସଦସ୍ୟମାନେ ଠିଆ ହୋଇଛନ୍ତି । ସମଗ୍ର ସଦନ ଏକ ସ୍ୱରରେ ଦେଶର ବୀର ଯବାନମାନଙ୍କ ପଛରେ ଠିଆ ହୋଇଛି ।ଏହା ବହୁତ ମଜଭୁତ ସଂଦେଶ ହେବ ଯାହା ଏହି ସଦନ ପ୍ରଦାନ କରିବ । ସମସ୍ତ ସଦସ୍ୟ ଏଥିପାଇଁ ଏକାଠି ହେବେ । ମୋର ଏଥିରେ ସଂପୂର୍ଣ୍ଣ ବିଶ୍ୱାସ ରହିଛି । ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ନିବେଦନ କରିବି ଯେ କରୋନା କାଳଖଣ୍ଡରେ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ପୂର୍ବ ଭଳି ଅବାଧରେ ସବୁ ସ୍ଥାନରେ ଯାତାୟାତ କରିବାର ଅବସର ମିଳି ନପାରେ । ଆପଣମାନେ ସମସ୍ତେ ନିଜକୁ ନିଜେ ସମ୍ଭାଳିବାକୁ ହେବ, ବନ୍ଧୁଗଣ । ଖବର ତ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ମିଳିଯିବ, ଆପଣମାନଙ୍କ ଲାଗି ଏହା କୌଣସି ମୁସ୍କିଲ କାମ ନୁହେଁ । କିନ୍ତୁ ନିଜେ ନିଜକୁ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବେ ସମ୍ଭାଳିବାକୁ ହେବ । ଏହା ମୋର ଆପଣମାନଙ୍କୁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ନିବେଦନ, ପ୍ରାର୍ଥନା ।
ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଧନ୍ୟବାଦ ବନ୍ଧୁଗଣ!