Ministry of Education
PM addresses ‘School Education in 21st Century’ Conclave under New Education Policy- 2020
11 SEP 2020 4:03PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi addressed the Conclave on ‘School Education in 21st Century’ under National Education Policy’ here today through video conference. A two-day Conclave on “School Education in 21st Century” organised by Ministry of Education as part of Shikshak Parv 2020 virtually commenced on 10th September, 2020. The two-day conclave has been organised by the Ministry of Education as part of Shikshak Parv.Union Minister for Education Shri Ramesh Pokhriyal; Union Minister of State for Education, Shri Sanjay Dhotre; Secretary, Department of Higher Education, Shri Amit Khare, Secretary, Department of School Education and Literacy Smt Anita Karwal also participated in the event. Dr. Kasturirangan, Chairman, Drafting committee of NEP; Prof. M.K Shridhar, Member, Drafting committee of NEP; Prof Manjul Bhargava, Member, Drafting committee of NEP and Dr Shakila Shamsu, Member, Drafting committee of NEP were also present on the occasion.
Speaking on the occasion Prime Minister said that National Education Policy is going to give a new direction to 21st century India and we are becoming part of a moment that is laying the foundation for building the future of our country. He said that hardly any aspect of our life remained the same in last three decades yet our education system is still running under the old system. The new National Education Policy is a means to fulfil new aspirations, new opportunities of a New India, he said.
The Prime Minister said that the NEP 2020 is a result of hard work of people from every region, every sector and every language in the last 3 to 4 years. He said the actual work begins now, with the implementation of the policy. He urged the teachers to work together for an effective implementation of the National Education Policy.
The Prime Minister said it is legitimate that many questions arise after the announcement of the Policy and that it is necessary to discuss such issues in this conclave to move forward.
The Prime Minister expressed happiness that principals and teachers are enthusiastically participating in this discussion to implement the National Education Policy. He said that over 1.5 million suggestions have been received within a week from teachers across the country on implementing the National Education Policy.
The Prime Minister said that energetic youth are the engines of development of a country but that their development should begin from their childhood. He said that the education of children, the right environment they get, to a large extent determines what the person would become in his future and what his personality would be. He said the NEP-2020 lays a lot of emphasis on this.
The Prime Minister said that it is in preschool where children begin to understand their senses, their skills better. For this, there is a need for schools and teachers to provide an environment of fun learning, playful learning, activity based learning and discovery based learning to children. He said that as the child progresses, it is very necessary to develop a greater learning spirit, scientific and logical thinking, mathematical thinking and scientific temperament.
In the National Education Policy, The Prime Minister stressed the importance of replacing the old 10 Plus 2 with the system of 5 Plus 3 Plus 3 Plus 4. He said now playful education of the pre-school which is limited to private schools in cities will also reach villages once this policy is implemented.
He emphasized that focus on foundational education is the most important aspect of this policy. Under the National Education Policy, the development of foundational literacy and numeracy will be taken as a national mission. The child should go ahead and read to learn, for that it is necessary that in the beginning he should learn to read. This development journey from learn to read to read to learn will be completed through foundational literacy and numeracy.
The Prime Minister laid down a goal for the children of the nation in Oral Reading Fluency. He said that it must be ensured that every child who crosses the third grade can easily read 30 to 35 words in a minute with comprehension. He added that this will help him in understanding the content of other subjects with ease. He further said that all this will happen only when the studies are connected to the real world, to our lives and to the surrounding environment.
He added that when education is linked to the surrounding environment, it has an impact on the whole life of the student and also on the whole society. He also mentioned about the initiative when he was the Chief Minister of Gujarat. Students from all schools were given the task to identify the oldest tree in the village, and then, write an essay based on that tree and their village. He said that this experiment was very successful, on one hand the children got information about the environment, as well as they got a chance to get a lot of information about their village.
The Prime Minister stressed on the need to increase such easy and innovative methods. These experiments should be the core of our new age learning - Engage, Explore, Experience, Express and Excel.
Shri Narendra Modi said the students engage in activities, events, projects according to their interest. Then children learn to express in a constructive way. He said that children should be taken on study tours to historical places, places of interests, to farms, industries etc, as it would give them practical knowledge. The Prime Minister said this is now not happening in all the schools. He said because of this, many students are not getting practical knowledge. He said that by exposing the students to practical knowledge their curiosity would increase and also their knowledge. If students see the skilled professionals then there will be a kind of emotional connection, they will understand the skills and respect them. It is possible that many of these children grow up to join such industries or even if they choose another profession it will remain in their mind of what can be innovated to improve such profession.
The Prime Minister said that the National Education Policy has been formulated in such a way that syllabus can be reduced and focused on fundamental things. A National Curriculum Framework will be developed to make learning integrated and interdisciplinary, fun based and complete experience. Suggestions will be taken for this and recommendations and modern education systems of all will be included in it. The world of the future is going to be quite different from our world today.
He stressed on the importance of advancing our students with 21st century skills. He listed out the 21st century skills - Critical Thinking, Creativity, Collaboration, Curiosity and Communication. He said that students should learn coding from the beginning, understand Artificial Intelligence, join Internet of Things, Cloud Computing, Data Science and Robotics. He said that our earlier education policy was restrictive. But in the real world, all subjects are related to each other. But the present system did not provide an opportunity to change the field, to connect with new possibilities. This has also been a major reason for the dropout of many children. Therefore, the National Education Policy students are given freedom to choose any subject.
The Prime Minister said that National education policy also addresses another big issue - marksheet driven education dominating in place of learning driven education in our country. He said that the marksheet has now become like a mental pressure sheet. Removing this stress from education is one of the main objectives of the National Education Policy. The examination should be such that it does not put unnecessary pressure on the students. And the effort is that students should not be evaluated by just one examination, but based on various aspects of student development like self-assessment, peer-to-peer assessment. Prime Minister said instead of a marksheet the National Education Policy, has proposed for a holistic report card which will be a detailed sheet of unique potential, aptitude, attitude, talent, skills, efficiency, competency and possibilities of the students. He added that a new National Assessment Center “Parakh” will also be established for the overall improvement of the evaluation system.
The Prime Minister said that one needs to understand that language is the medium of education, language is not all of education. Some people forget this difference. Therefore, whatever language a child can learn easily, the same language should be the language of learning. He said that keeping this in mind, it is proposed that early education should be in the mother tongue like in most other countries. Otherwise when children hear something in another language, they first translate it in their own language, then understand it. This creates great confusion in the child's mind, it is very stressful. Therefore, as far as possible, keeping the local language, mother tongue, medium of education up to grade five, grade five at least, is stated in the National Education Policy.
The Prime Minister said that in the National Education Policy, there are some restrictions on learning and teaching a language other than mother tongue. Though foreign languages ​​are helpful on the international stage along with English, children will be able to read and learn. He added that at the same time all Indian languages should also be promoted so that our youth can get acquainted with the language of different states and culture there.
The Prime Minister said that teachers are the pioneers of this journey of National Education Policy. Therefore, all the teachers also have to learn a lot of new things and unlearn old things too. When 75 years of independence are completed in 2022, Prime Minister said that it is our collective responsibility to ensure that every student of India should read as per the National Education Policy. He called upon the cooperation of all the teachers, administrators, voluntary organizations and parents in this national mission.
Text of PM’s address at Conclave on “School Education in 21st Century” under NEP 2020
Speaking on the occasion Union Minister expressed his gratitude to the Prime Minister Shri Narendra Modi for guiding the nation and the ministry through continuous dialogue and discussion from the formulation to implementation of the National Education Policy. He said that the National Education Policy (NEP) is the first education policy of the 21st century, which aims to meet many growing developmental needs of our country. This policy is in line with the Sustainable Development Agenda-2030 set by the United Nations. The National Education Policy 2020 is built on the fundamental pillars of access, equity, quality, affordability and accountability.
The Minister said that we are moving in the direction of removing the temporary character of education and making it contemporary. While we will be standing on the Indian Foundation, our outlook will be international. The balance between the two has been taken special care in the New Education Policy. Shri Pokhriyal gave brief description of the discussions held during the first day of the Conclave. He highlighted about various discussions held on Foundational Literacy and Numeracy, Art Integrated and Toy Integrated Pedagogy, Early Child Care and Education, Holistic Progress Card, Teaching in Mother Tongue, No Hard Separation, etc.
Shri Pokhriyal highlighted that to achieve the NEP 2020 goals and objectives, the Ministry has prepared a detailed implementation plan linking each of the recommendations of the NEP with responsible agencies in a mission mode and time frame. The main focus of this implementation plan is to define the activities in such a way that a cohesive implementation is prepared and joint implementation by the Center and the States. This agenda / implementation plan takes into account the fundamentals of policy sense and collaborative federalism and it is proposed to be implemented in a phased manner.
The Minister called upon all the states to take suggestions from all stakeholders - parents, teachers, schools, students, academics etc., discuss and initiate awareness campaigns and training programs to take the National Education Policy to the grassroots level. National education policy can be implemented successfully only with the help of aware citizens, conscious parents, teachers and students. Every student, every teacher, every institution, every state government are the brand ambassadors of this policy. Ultimately, it is the education policy of the nation, after the discussion and thinking of the entire nation, incorporating the aspirations of the entire nation. I am confident that with the support of all of you, we will definitely succeed.
Click here to see the full speech of Union Education Minister
While addressing on the occasion Shri Dhotre expressed his gratitude to the Prime Minister Shri Narendra Modi for sharing his vision on holistic development of education sector. He said that the New Education Policy is an important step to enhance the quality of education, promote innovation and research. A massive change in education is envisaged through the National Education Policy 2020.
He further said that Children will now be the center of our education system. The entire pedagogy for quality education will be based on Child Specific Pedagogy. The school curriculum for children up to the age of 3-8 years will be restructured keeping the basic literacy and mathematical ability at the center. He said we have to invest in pre-primary level to make children a good, ethical, thoughtful and an empathetic human being. Shri Dhotre added that the Ministry of Education is committed to implement the National Education Policy successfully in the near future.
Shikshak Parv is being celebrated from 8th September- 25th September, 2020 to felicitate the Teachers and to take New Education Policy 2020 forward. Various Webinars, Virtual Conferences, and Conclaves on various aspects of National Education Policy 2020 are being organised across the country.
Around 2 lakh registered persons on MyGov Portal, Principals and Teachers from 23,000 schools of CBSE including 1240 schools of KVS and 660 schools of JNV, Regional offices/Centres of Excellence/training institutes across the country: 16 of CBSE, 30 of KVS and 16 of JNV, all SCERTs and DIETs, all School education departments of all states/UTs, Teachers from various Schools in states/UTs, Teacher Educational Institutions also joined joined through live webcast /social media and Mygov portal.

হ্যুমেন রিসোর্স চাউখৎ-থৌরাংগী মন্ত্রালয়
প্রধান মন্ত্রীনা এন.ই.পি. ২০২০গী মখাদা "২১শুবা চহী চাদা স্কুল এজুকেসন"গী কনক্লেবতা ৱা ঙাংখ্রে
11 SEP 2020 4:03PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা এন.ই.পি. ২০২০গী মখাদা "২১শুবা চহী চাদা স্কুল এজুকেসন" হায়বসিগী মতাংদা শীনবা কনক্লেবতা ঙসি ভিদিও কনফরেন্সকী থোংদা ৱা ঙাংখ্রে। নুমিৎ নিনিগী কনক্লেব অসি সেপ্তেম্বর ১০, ২০২০দগী এজুকেসন মন্ত্রালয়না ভর্চুএলগী খুত্থাংদা শিনখিবা শিক্ষক পর্ব ২০২০গী শরুক অমা ওইনা পাঙথোকখিবনি। কেন্দ্রগী এজুকেসন মন্ত্রী শ্রী রমেশ পোখ্রিয়াল; কেন্দ্রগী এজুকেসনগী রাজ্য মন্ত্রী শ্রী সঞ্জয় ধোত্রে; হাইয়র এজুকেসন বিভাগকী সেক্রেতরী শ্রী অমিৎ খরে; স্কুল এজুকেসন অমসুং লিতরেসী বিভাগকী সেক্রেতরী শ্রীমতী অনিতা করৱালসু থৌরম অদুদা শরুক য়াখি। এন.ই.পি.গী দ্রাফতিং কম্মিতীগী চেয়রমেন দাঃ কস্তুরিরঙ্গন; এন.ই.পি.গী দ্রাফতিং কম্মিতীগী মেম্বর প্রোফঃ এম.কে.শ্রিধর; এন.ই.পি.গী দ্রাফতিং কম্মিতীগী মেম্বর প্রোফঃ মঞ্জুল ভার্গবা অমসুং এন.ই.পি.গী দ্রাফতিং কম্মিতীগী মেম্বর দাঃ শকিলা শামসুসু থৌরম অদুদা শরুক য়াখি।
থৌরম অদুদা ৱা ঙাংলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি নেস্নেল এজুকেসন পোলিসীনা ২১শুবা চহী চাগী ভারত্তা অনৌবা মাইওন অমা পীগদৌরি অমসুং ঐখোয়না ঐখোয়গী খুন্নাই অসিগী তুংলমচৎ শেম্নবা হোৎনবদা শরুক য়ারি। মহাক্না হায়খি মদুদি চহী কুন্থ্রারোমসিদা ঐখোয়গী পুন্সি অসি অহোংবা কয়া অমা লাকখ্রে অদুবু ঐখোয়গী এজুকেসন সিস্তেমদি মমাংগী চৎনবীদা অদুমক লেঙদনা লৈরি। অনৌবা এজুকেসন পোলিসী অসি অনৌবা ভারত অমগী অনৌবা ৱাখল্লোন, অনৌবা খুদোংচাবা ফংনবগীদমক্তনি হায়না মহাক্না হায়খি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি এন.ই.পি. ২০২০ অসি মফম খুদিংমক্কী, কাংলুপ খুদিংমক্কী অমসুং লোল খুদিংমক্কী মীয়াম্না হৌখিবা চহী ৩-৪ অসিদা কন্না হোৎনজদুনা পুরকপনি। মহাক্না হায়খি মদুদি পোলিসী অসিবু থবক ওইনা ওন্থোকপগী তশেংবা থবক হৌজিক পায়খৎপা হৌরে। মহাক্না ওজাশিংদা নেস্নেল এজুকেসন পোলিসী অসিবু মপুং ফানা চৎনবা হৌনবগীদমক পুন্না থবক তৌমিন্ননবা পুক্নীং চিংশিনখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি পোলিসী অসিবু হেক লাওথোকপগা ৱাহং কয়া হংলকখিবদু মতীক চাই অমসুং অসিগুম্বা কনক্লেব অসিদা অদুগুম্বা ময়েক শেংদবশিং অদুবু নৈনদুনা মাংজিল থানা পুখৎপা ঙম্নবগীদমক হোৎনগদবনি।
প্রধান মন্ত্রীনা নেস্নেল এজুকেসন পোলিসী অসিবু চৎনবা হৌনবগীদমক অসিগুম্বা খন্ন-নৈনবগী থৌরম অসিদা প্রিন্সিপাল অমসুং ওজা কয়ানা থৱাই য়াওনা শরুক য়াবা উবদা হরাউবা ফোংদোকখি। মহাক্না হায়খি মদুদি লৈবাক অসিদা লৈরিবা ওজা কয়ানা চয়োল অমদা নেস্নেল এজুকেসন পোলিসী অসিবু চৎনবা হৌনবগী মতাংদা সজেসন মিল্লিয়ন ১.৫ রোম থাজিল্লকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি লৈবাক অমা চাউখৎনবগী ইঞ্জিন্দি মশা মউ ফবা নহাশিং অসিনি, অদুবু মখোয়গী চাউখৎলোন্সু অঙাং ওইরিঙৈদগী হৌগদবনি। মহাক্না হায়খি মদুদি অঙাং অমা মহৈ তম্বীবা, মখোয়গা চুন্নবা অকোইবনা তুংদা মহাক্না করি ওইরক্কনি অমসুং করম্বা লমচৎ চৎকনি হায়বসি চাউনা লেপ্পী। মহাক্না হায়খি মদুদি এন.ই.পি. ২০২০না অসিগুম্বা হীরমসিদা চাউনা মিৎয়েং থম্লি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি অঙাংশিংনা মখোয়দা করি ফাওরিবগে হায়বা খঙবা ঙম্লকপা, মখোয়গী স্কিল ফবা হেনগৎলকপসি স্কুল কাদ্রিঙৈ মমাংদগী হৌই। মসিগীদমক, স্কুল অমসুং ওজাশিংনা মখোয়দা নুংঙাইবা, শান্ন-শান্ননা তাকপীবা, থবক ওইনা তৌমিন্নদুনা তাকপীবা অমসুং খংহন উহনবদা য়ুম্ফম ওইবা তাকপী তম্বীবগী থবক পায়খৎপীগদবনি। মহাক্না হায়খি মদুদি অঙাং অমনা চাউখৎলকপা মতমদা, তমশিনবগী ৱাখল্লোন, সাইন্তিফিক, অমসুং লোজিকেল ওইনা খনবা, মেথমেতিকেলগী মরমদা খলহন্নবা অমসুং সাইন্তস্কী ওইবা ৱাখল্লোন পীবীনবা হোৎনগদবনি।
নেস্নেল এজুকেস পোলিসী অসিদা, প্রধান মন্ত্রীনা ১০ প্লস ২ সিস্তেম্বু ৫ প্লস ৩ প্লস ৩ প্লস ৪গী সিস্তেম্না হোংদোক্নবা পুক্নীং চিংশিল্লি। মহাক্না হায়খি মদুদি হান্না শহরদতমক লৈরম্বা প্রি স্কুলগী ওইবা শান্ন-খোৎনদুনা তাকপী তম্বীবগী চৎনবীদু হৌজিক্তি খুঙ্গংশিংদসু য়ৌরক্লগনি।
পোলিসী অসিগী খ্বাইদগী মরুওইবা হীরমদি বেসিক এজুকেসন্দা মিৎয়েং চঙবসিনি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি। নেস্নেল এজুকেসন পোলিসীগী মখাদা, ফাউন্দেসনেল লিতরেসী অমসুং ন্যুমরেসী চাউখৎহনবা হায়বসি লৈবাক্কী ওইবা মিসন অমনি হায়না লৌরগনি। অঙাং অমনা মাং থাদুনা তমশিন্নবগীদমক পাবা হৈনবগীদমক অহৌবদা মহাক পাবা হৈনবা হোৎনগদবনি। পাবা হৈনবগীদমক তম্বদগী তম্নবগীদমক পাবগী খোঙচৎ অসি ফাউন্দেসনেল লিতরেসী অমসুং ন্যুমরেসীগী মখাদা মপুং ফাহনবা ঙমগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি গ্রেদ অহুম লাল্লক্লবা অঙাং অমা হায়বসি মিনিৎ অমদা ৱাহৈ ৩০দগী ৩৫ ফাওবদি পাবা হৈহনগদবনি। মহাক্না মখা তারদুনা হায়খি মদুদি মসিনা মহাকপু অতোপ্পা সবজেক্তশিংদা য়াওরিবশিংদু খঙবদা মতেং পাংগনি। মহাক্না মখা তারদুনা হায়খি মদুদি হায়রিবশিং অসি লাইরিক পাবসি মপান্দা ওইরিবা ফিবম, ঐখোয়গী পুন্সি অমসুং অকোইবগা শম্নরবা মতমদা ওইথোক্কনি।
মহাক্না মসিমসু হায়খি মদুদি, এজুকেসন অসিনা অকোইবগী ফিবমগা শম্নরবা মতমদা, মহৈরোইদুগী পুন্সিদা ইথিল অমা পীগনি অমসুং অসুম্না খুন্নাইসিদসু ইথিল অমা পীগনি। মহাক্না গুজরাৎকী মুখ্য মন্ত্রী ওইনা লৈরিঙৈ মতমদা লৌখৎখিবা থৌরাংগী মতাংদা পনখি। মহৈলোইশঙ খুদিংমক্তগী মহৈরোইশিংদা মখোয়গী খুঙ্গংদা লৈবা খ্বাইদগী লিরবা উশিং মশক খঙদোক্নবগী থবক পীরম্মি, অমসুং মসিদগী উ অদুগী মতাংদা অমসুং মখোয়গী খুঙ্গংগী মরমদা রচনা ইহল্লম্মি। মহাক্না হায়খি মদুদি, মসিগী চাংয়েং অসি অদুক্কী মতীক মায় পাক্লম্মি, অতোপ্পা অমদনা, অঙাংশিংনা অকোইবগী মতাংদা খঙবা হেল্লকপদা নত্তনা মখোয়দা মখোয়গী খুঙ্গংগী মতাংদা খঙবা হেল্লি।
প্রধান মন্ত্রীনা অসিগুম্বা অরাইবা অমসুং অনৌবা থবকশিং অসি পায়খৎপগী তঙাইফদবা লৈরিবসি ফোংদোকখি। অসিগুম্বা চাংয়েংশিং অসিনা ঐখোয়গী অনৌবা য়ুগকী তাকপী তম্বীবগী মরুওইবা মশক ওইহনগদবনি – এংগেজ, এক্সপ্লোর, এক্সপরিএন্স, এক্সপ্রেস, অমসুং এক্সেল।
শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা হায়খি মদুদি মহৈরোইশিংনা মখোয়না পাম্বগী মতুং ইন্না থবক, থৌরম, প্রোজেক্ত লোইনদুনা লৈ। অদুদগী অঙাংশিংনা অফবা মওংদা ফোংদোকপা ঙম্লকই। মহাক্না হায়খি মদুদি অঙাংশিংবু পুৱারীগা শাগোন্নবা মফমশিংদা, অপাম্বা মফমশিংদা, লৌবুক্তা, ইন্দস্ত্রীশিং অসিনচিংবদা পুবীদুনা প্রেক্তিকেল ওইবা লৌশিং পীবীনবাভোৎনগদবনি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি হায়রিবসি স্কুল অয়াম্বদা চৎনদে। মহাক্না হায়খি মদুদি মসিনা মরম ওইদুনা, মহৈরোই অয়াম্বনা প্রেক্তিকেলগী ওইবা লৌশিং ফংদে। মহৈরোইশিংবু প্রেক্তিকেল ওইবা লৌশিং পীবীবনা মখোয়দা খঙনিংবা অমসুং লৌশিংসু হেনগৎহল্লি। করিগুম্বা মহৈরোই অমনা হৈথোই শিংথোইবা প্রোফেসনেল উবা মতমদা ৱাখলগী ওইবা শম্নফম অমা ফংবগুম তৌই, মখোয়না হৈশিংবদুবু খঙদুনা মখোয়বু ইকাই খুম্নৈ হায়না ফোংদোকখি। অসিগুম্বা অঙাং কয়ানা অদুগুম্বা ইন্দস্ত্রীশিং অসিদা পামজরুদুনা য়াওখিবসু য়াই।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি নেস্নেল এজুকেসন পোলিসী অসি তঙাইফদবশিংদা মিৎয়েং থমদুনা সিল্লেবস হন্থহন্দুনা শেমখিবনি। নেস্নেল করিক্যুলম ফ্রেমৱার্ক অমা তাকপা তম্বা হায়বসি অপুনবা ওইনবা অমসুং ইন্তর্দিসিপ্লিনরী, শান্ন খোৎনবদা অমসুং এক্সপরিএন্সতা য়ুম্ফম ওইনবা শেমগনি। মসিগীদমক সজেসনশিং লৌগনি অমসুং মসিদা পুম্নমক্না পীরকপা রিকমেন্দেসন অমসুং অনৌবা এজুকেসন সিস্তেম হাপচিনগনি। তুংদা লাক্কদবা মালেম অসি ঐখোয়গী ঙসিগী মালেম অসিদগী খেন্নরগনি।
মহাক্না ঐখোয়গী মহৈরোইশিংবু ২১শুবা চহী চাগী স্কিলশিংদা পুশিল্লক্নবা পুক্নীং চিংশিনখি। মহাক্না ২১শুবা চহী চাগী স্কিলশিংবু অশুম্না পীখি – ক্রিতিকেল থিংকিং, ক্রিএতিবিতী, কোলাবোরেসন, ক্যুরোসিতী, অমসুং কম্ম্যুনিকেসনমহাক্না হায়খি মদুদি মহৈরোইশিংনা ঙল্লিঙৈ মতমদগী কোদ তৌবা হৈগদবনি, আর্তিফিসিএল ইন্তেলিজেন্স খঙগদবনি, ইন্তর্নেত্তা লৈরিবা, ক্লাউদ কম্প্যুতিং, দেতা সাইন্স অমসুং রোবোতিক্সতা য়াউশিনগদবনি। মাহক্না হায়খি মদুদি ঐখোয়গী হান্নগী এজুকেসন পোলিসীদি য়াম্না অথিংবা থম্মি। অদুবু অশেংবা মালেম অসিদদি, সবজেক্ত খুদিংমক অমগা অমগা মরী লৈনৈ। অদুবু হৌজিক লৈরিবা সিস্তেম অসিনদি হীরম অমদগী অমদা হোংবা, অনৌবা খুদোংচাবা অমদা হোংবগী অয়াবা পীদে। মসিনা অঙাং কয়া মহৈ তম্বা লেপহৌবগী অচৌবা মরম অমা ওইরি। মরম অসিনা, নেস্নেল এজুকেসন পোলিসীনা মহৈরোইশিংদা অপাম্বা সবজেক্ত খনবগী মনিং তম্বা পীরি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি নেস্নেল এজুকেসন পোলিসী অসিনা অচৌবা সমস্যা অমসু কোকহনগদৌরি – লৈবাক অসিদা খঙবগী এজুকেসন অদুবু মার্কশিত্তা চৎপা এজুকেসন্না নম্বা। মহাক্না হায়খি মদুদি মার্কশিৎ অসি ৱাখলদা অৱাবা পীবা প্রেসর শিৎ ওইরি। এজুকেসন্দগী মসিগী পোৎলুম অসি লৌথোকপনা নেস্নেল এজুকেসন পোলিসীগী মরুওইবা পান্দম অমা ওইরি। পরিখা হায়বসি মহৈরোইশিংদা অসিগুম্বা পোৎলুম পীবা অমা ওইরোইদবনি। অমসুং মহৈরোইশিংবু পরিখা অমখক্তনা মাগী হৈশিংবা লেপহল্লোইদবনি, শেল্ফ এসেস্মেন্ত, পিয়র-তু-পিয়র এসেস্মেন্তা য়ুম্ফম ওইদুনা লেপকদবনি। নেস্নেল এজুকেসন পোলিসীদদি মার্কশিৎকী মহুত্তা অখন্নবা হৈশিংবা, এপতিত্যুদ, এতিত্যুদ, তেলেন্ত, স্কিল, ইফিসিএন্সী, কম্পিতেন্সী অমসুং মহৈরোইদুগী পোসিবিলিতীশিং য়াওবা রিপোর্ত কার্দ অমা পীনবা হৌদোক্লি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোংদোকখি। মহাক্না মখা তানা হায়খি মদুদি অনৌবা এসেস্মেন্ত সেন্তর "পরখ"সু ইভালুএসন সিস্তেমদা মপুং ওইনা ফগৎনবগীদমক হাংদোক্লে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি কনাগুম্বা অমনা লোল হায়বসি এজুকেসনগী পীনবগী পাম্বৈ অমা ওইনা উগদবনি, লোল হায়বসি অপুনবা এজুকেসন্দু নত্তে। মীওই খরনদি মসিগী খেন্নবসি কাওথোক্লে। মরম অসিনা, অঙাংদুনা খ্বাইদগী লায়না তম্বা হৈবা লোল অদু তম্নবগী লোল ওইগদবনি। মহাক্না হায়খি মদুদি, মসিবু ৱাখলদা থম্লদুনা, অঙনবা থাক্কী এজুকেসন অসি অতোপ্পা লৈবাকশিংদা ওইনবগুম অঙাংশিংদুগী মমালোল ওইগনি। মসি নত্ত্রবদি, অঙাংশিং অদুনা অতোপ্পা লোল অমদা তাবা মতমদা, মখোয়না লোলদুবু মমালোলদা অমুক হন্দোকচৈ, অদুদগী খঙবা ঙম্মি। মসিনা অঙাংগী ৱাখলদা অচৌবা চমম্নবা অমা পোকহল্লি, মসিমক অৱাবা অমনি। মরম অসিনা, হেক ঙম্লিবমখৈ, মখোয়গী লমদমদুগী লোলদুবু, মমালোলনা গ্রেদ মঙাফাওবগী এজুকেসনগী মেদিয়ম অমা ওইহনবা হায়বসি নেস্নেল এজুকেসন পোলিসীদা য়াওরি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি, নেস্নেল এজুকেসন পোলিসীদা, মমালোলদগী হেন্না তাকপা অমসুং তম্বদা ইথিংবা থম্লি। অদুবু মালেমগী থাক্তদি ইংলিশ হৈবনা মতেং কয়া পাংলক্কদবনা অঙাংশিংনা মসি পাবা অমসুং ইবা হৈজনবদা কান্নবা ফংগনি। মহাক্না মখা তারদুনা হায়খি মদুদি, তোঙান-তোঙানবা রাজ্য অমসুং নাৎকী লোলশিং খঙনবগীদমক ভারতকী লোল খুদিংমকপুসু খঙহন্নবা হোৎনগদবনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি, ওজাশিংনা নেস্নেল এজুকেসন পোলিসীগী খোঙচত্তা লমজিংবা ওইরি। মরম অসিনা, ওজা খুদিংমক্না অনৌবা কয়া অমা তমশিনবগা লোইননা অরিবা কয়াসু হুন্দোক্তুনা থম্লম্বা তারি। ২০২২দা ভারতকী নীং তম্বা চহী ৭৫ শুবা মতমদা ভারত্তা লৈরিবা অঙাং খুদিংমক্না নেস্নেল এজুকেসন পোলিসীগী মতুং ইন্না পাবা হৈগদবনি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোংদোকখি। মহাক্না ওজা, এদমিনিস্ত্রেতর, ভোলুন্তরী ওর্গনাইজেসন অমসুং মমা-মপা ওইবশিংনা হায়রিবা লৈবাক অসিগী মিসন অসিদা মতেং পাংবীনবা পুক্নীং চিংশিনখি।
এন.ই.পি. ২০২০গী মখাদা পাঙথোকপা “২১শুবা চহি-চাদা স্কুল এজুকেসন”গী কনক্লেবতা প্রধান মন্ত্রীগী অপুনবা ৱারোল
থৌরম অসিদা ৱা ঙাংবদা কেন্দ্রগী মন্ত্রীনা প্রধান মন্ত্রীবু নেস্নেল এজুকেসন শেম্বদগী হৌরগা থবক ওইনা পায়খৎপা ফাওবগী থাক্তা লেপ্তবা ৱারী-ৱাতাই শাবা অমসুং খন্নবগী থৌওং কয়া পায়খত্তুনা লৈবাক অমসুং মন্ত্রালয় অসিবু লমজিং-লমতাকপীবগী থাগৎপা ফোঙদোকখি। মহাক্না হায়খিবদা নেস্নেল এজুকেসন পোলিসী (এন.ই.পি.) অসি ২১শুবা চহি-চাগী অহানবা এজুকেসন পোলিসীনি অমসুং মসিনা লৈবাক অসিগী চাউখৎপগী তঙাই ফদবা কয়া পীবা ঙম্বগী পান্দম থম্লিবনি হায়খি। মসিগী পোলিসী অসি য়ুনাইতেদ নেসন্সনা শেমখিবা তুং কোইনা চাউখৎপগী এজেন্দা-২০৩০গী মতুং ইনবনি। নেস্নেল এজুকেসন পোলিসী ২০২০ অসি কান্নবা ফংবা, মান্নবা, মগুন লৈবা, অহোঙবা অমসুং থাজবা য়াবগী চংদ্রবা য়াদ্রবা য়ুম্বীশিংদা য়ুম্ফম ওইদুনা শেমখিবনি।
মন্ত্রীনা হায়খিবদা ঐখোয়না এজুকেসনগী অতেনবা মতমগী ওইবা লিচৎশিংবু লৌথোকপা অমসুং মতমগা চান্নহনবগী মাইকৈদা চৎলি হায়খি। ঐখোয়না ভারতকী ওইবা য়ুম্বীদা লেপ্লবসু ঐখোয়গী মিৎয়েংদি মালেমদা লৈগনি হায়খি। অনৌবা এজুকেসন পোলিসী অসিদা হীরম অনি অসিগী খল মন্ননা থম্নবা অখন্নবা চেকশিন থৌরাং কয়া লৌরি। শ্রী পোখ্রিয়ালনা কনক্লেব অসিগী অহানবা নুমিত্তা খন্নখিবা ৱাফমশিংগী শম্লপ্পা ৱারোল পীখি। ফাউন্দেস্নেল লিতরেসী অমসুং ন্যুমরেসী, আর্ত অমসুং শান্নপোৎ পুন্সিনবা লাইরিক তাকপীবগী থৌওং, অঙাংশিংবু নৌরিঙৈদা চেকশিনবা অমসুং মহৈ-মশিং তম্বীবা, হোলিস্তিক প্রোগ্রেস কার্দ, মমালোন্দা তাকপী তম্বীবা, মপুং ওইবা খেৎনবা লৈতবনাচিংবা তোঙান তোঙানবা হীরমশিংগী মতাংদা খন্ন-নৈনখিবগী মরমদা মহাক্না মিৎয়েং চঙখি।
এন.ই.পি. ২০২০গী পান্দমশিং ফংনবগীদমক্তা এন.ই.পি.না হায়খিবা ৱাফম খুদিংবু মথৌ খঙবা এজেন্সীশিংগা খুৎশম্নদুনা মিসন মোদ অমসুং অকক্নবা মতমগী মনুংদা থবক ওইনা পাঙথোক্নবা অকুপ্পা থৌরাং অমা মন্ত্রালয়না য়াৎখিবগী মতাংদা শ্রী পোখ্রিয়ালনা মিৎয়েং চঙখি। কেন্দ্র অমসুং রাজ্য সরকারশিংনা পুন্না পাঙথোকমিন্নবা য়াবা থবক থৌরমশিংগী অকুপ্পা ৱারোল অমা শেমদুনা পান্দম ফঙনবা মতৌ করম্না পুন্না হোৎনবা য়াবগে হায়বগী থৌরাং য়াৎপা অসিনা পোলিসী অসিবু থবক ওইনা পাঙথোক্নবা খন্নবদা অহেনবা মিৎয়েং চঙবা হীরম অমনি। পোলিসী অসিগী ৱাহন্থোক্কী মতুং ইন্না পাঙথোক্কদবা তঙাই ফদবশিং অমসুং খুৎশম্নবা ফেদেরেলিজম অসিবু নীংথিনা খন্নদুনা তাঙ্কক নাইবা মওংদা থবক পাঙথোকপগী ৱাফমশিং অসিনা খন্নরিবা থৌরাংশিং অসিনা মরু ওইনা লৌবা থৌওংশিংনি।
স্তেকহোলদর, মমা-মপাশিং, ওজাশিং, স্কুলশিং, মহৈরোয়শিং, একাদমিস্তশিংদগী পাউতাক লৌদুনা মদুগী মতাংদা ৱা তানদুনা অমসুং মীয়ামদা পাক শন্না খঙহন্নবা কেম্পেন অমসুং ত্রেনিংগী প্রোগ্রামশিং শীন্দুনা নেস্নেল এজুকেসন পোলিসী অসিবু গ্রাসরুৎ লেবেলদা য়উহন্নবা মন্ত্রীনা রাজ্য খুদিংনা হায়খি। মসিগী পোলিসী অসিবু মসিগী মতাংদা খঙলবা মীওইশিং, মমা-মপাশিং অমসুং মহৈরোয়শিংনা তেংবাংলবা মতমদা মায় পাক্না থবক ওইনা পাঙথোকপা ঙমগনি। মহৈরোয়, ওজা, ইন্সতিত্যুসন অমসুং রাজ্য সরকার খুদিংমক পোলিসী অসিগী ব্রান্দ এম্বেসেদরনি। হায়রিবা অসি লৈবাক পুম্বনা খন্নরবা অমসুং লৈবাক্কী অপাম্বা কয়া অমা মনুং চল্লবা মতুংদা ওইরকপা লৈবাক্কী এজুকেসন পোলিসীনি। মীয়াম্না শৌগৎপগী মতুং ইন্না ঐখোয়না শোইদনা মাই পাক্কনি হায়না মহাক্না মখা তানা হায়খি।
মফম অসিদা ক্লিক তৌদুনা কেন্দ্রগী এজুকেসন মন্ত্রীগী ৱারোল খঙবীয়ু
থৌরম অসিদা ৱা ঙাংবদা শ্রী ধোত্রেনা এজুকেসন সেক্তর অসিবু অপুনবা ওইনা চাউখৎপা পুরকপগী প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী মঙলানবু মীয়ামদা তাকপীবগী থাগৎপা ফোঙদোকখি। মহাক্না হায়খিবদা অনৌবা এজুকেসন পোলিসী অসিনা মহৈ তম্বগী মগুন হেনগৎহল্লগনি, অনৌবা থৌওং অমসুং থিজিন হুমজিনবগী থৌওং কয়া পাঙথোক্নবা পুক্নীং থৌগৎপগী মরু ওইবা খোঙথাং অমা ওইরগনি হায়খি। নেস্নেল এজুকেসন পোলিসী ২০২০গী খুত্থাংদা মহৈ-তম্বগী লমদা অচৌবা অহোংবা অমা পুরক্কনি হায়বগী থাজবা থম্নরি।
মহাক্না মখা তানা হায়খিবদা অঙাংশিং অসিনা ঐখোয়গী মহৈ তম্বগী লমদা খ্বাইদগী ময়ায় ওইবা থাক্তা থম্লগনি হায়খি। মগুন লৈবা মহৈ তম্বগী মওং অসিনা অঙাংশিংগী সাইন্তিফিক পেদাগোজীদা য়ুম্ফম ওইগনি। খ্বাইদগী মরু ওইনা চংদবা য়াদবা ইবা-পাবা হৈবা অমসুং অঙ্কগী মতাংদা লৌশিং লৈবা অসিবু খ্বাইদগী মরু ওইবা ৱাফম ওইনা থম্লদুনা চহি ৩-৮গী মনুংদা লৈবা অঙাংশিংগী মহৈ-তম্বীবগী মওং অসি নৌনা শেমদোক্লগনি। ঐখায়না প্রি-প্রাইমরী থাক অসিদা অহেনবা মিৎয়েং চঙদুনা অঙাং অমবু অফবা, থকশি-খাসি নাইবা, ৱাখল খনবা ঙম্বা অমসুং অতোপ্পগী ৱাখল খনবা ঙমহন্নবা হোৎনগনি। শ্রী ধোত্রেনা মখা তানা হায়খিবদা এজুকেসন মন্ত্রালয়না লাক্কদৌরিবা মত্মশিং অসিদা নেস্নেল এজুকেসন পোলিসী অসিবু মাই পাক্না থবক ওইনা পাঙথোক্নবা খোঙফম চেৎনা লৈরি হায়খি।
শিক্ষক পর্ব অসি ইং ২০২০গী সেপ্তেম্বর ৮দগী ২৫ ফাওবগী মনুংদা ওজাশিংগী থবক্তা নুংঙাইহন্নবা অমসুং অনৌবা এজুকেসন পোলিসী ২০২০ অসিবু মাই পাকহন্নবগীদমক্তা পাঙথোকপনি। নেস্নেল এজুকেসন পোলিসী ২০২০গা মরী লৈনবা তোঙান তোঙানবা ৱেবিনার, ভর্চুএলগী মীফম অমসুং কনক্লেব কয়া লৈবাক শিনবা থুংনা পাঙথোক্লি।
মাইগোব পোর্তেলদা রেজিস্তর তৌরবা মীওই লাখ ২ মুক, কে.ভি.এস.তগী স্কুল ১২৪০ অমসুং জে.এন.ভি.দগী স্কুল ৬৬০ য়াওনা সি.বি.এস.ই.গী স্কুল ২৩,০০০গী ওজাশিং অমসুং প্রিন্সিপালশিং, লৈবাক শিনবা থুংনা লৈবা এক্সেলেন্স/ত্রেনিং ইন্সতিত্যুৎশিংগী রিজনেল ওফিসশিং/সেন্তরশিং: সি.বি.এস.ই.গী ১৬, কে.ভি.এস.কী ৩০ অমসুং জে.এন.ভি.গী ১৬, এস.সি.ই.আর.তি. অমসুং দি.আই.ই.তি.শিং, রাজ্য/য়ু.তি.শিংগী স্কুল এজুকেসনগী বিভাগ পুম্নমক, রাজ্য/য়ু.তি.শিংগী তোঙান তোঙানবা স্কুলশিংগী ওজাশিং, ওজাগী এজুকেসন ইন্সতিত্যুসনশিংদগী মীওই কয়ানা লাইব ৱেবকাস্ত/সোসিএল মীদিয়া অমসুং মাইগোব পোর্তেলগী খুত্থাংদা থৌরম অসিদা শরুক য়াখি।