Ministry of Communications
India Post launches Five Star Villages Scheme to ensure 100% rural coverage of postal schemes
Gramin Dak Sevaks to lead Public Awareness Campaign on Postal Services
Scheme to be implemented nation-wide, based on Maharashtra experience: Sanjay Dhotre
10 SEP 2020 4:18PM by PIB Mumbai
Mumbai, 10 September 2020
The Department of Posts has launched a scheme called Five Star Villages, to ensure universal coverage of flagship postal schemes in rural areas of the country. The scheme seeks to bridge the gaps in public awareness and reach of postal products and services, especially in interior villages. All postal products and services will be made available and marketed and publicized at village level, under the Five Star Villages scheme. Branch offices will function as one-stop shop to cater all post office - related needs of villagers. The schemes covered under the Five Star scheme include: i) Savings Bank accounts, Recurrent Deposit Accounts, NSC / KVP certificates, ii) Sukanya Samridhi Accounts/ PPF Accounts, iii) Funded Post Office Savings Account linked India Post Payments Bank Accounts, iv) Postal Life Insurance Policy/Rural Postal Life Insurance Policy and v) Pradhan Mantri Suraksha Bima Yojana Account / Pradhan Mantri Jeevan Jyoti Bima Yojana Account.
If a village attains universal coverage for four schemes from the above list, then that village gets four-star status; if a village completes three schemes, then that village get three-star status and so on.
Launching the scheme, the Union Minister of State for Communications, Shri Sanjay Dhotre said that the scheme is being launched on pilot basis in Maharashtra; based on the experience here, it will be implemented nation-wide. “Postman and Postal Department are a vital part of the ordinary citizen's life. India Post has been serving the people in an extraordinary way in the difficult situation which has emerged due to COVID-19, by bringing them medicines and financial assistance. Prime Minister Shri Narendra Modi not only brought schemes, but has been ensuring their effective implementation as well. The Postal Department has been playing a major role in the implementation of Government schemes, leveraging the immense strength of its vast network. Postal schemes are known for providing highly secured deposits, they provide higher return of interest with low risk.” The Minister said that the way to realize the goal of Aatma Nirbhar Bharat is through collaborative efforts such as this, wherein various schemes have been brought together under one umbrella, with the goal of providing financial inclusion.
The entire state of Maharashtra will be covered under the scheme. To begin with, two rural districts / areas for each region have been identified: Akola and Washim in Nagpur Region; Parbhani and Hingoli in Aurangabad Region; Solapur and Pandharpur in Pune Region; Kolhapur and Sangli in Goa Region; and Malegaon and Palghar in Navi Mumbai Region. A total of 50 villages in each district will be covered during the current financial year 2020-2021. Regional offices will identify the villages to be covered.
Scheme Implementation Team
The scheme will be implemented by a team of five Gramin Dak Sevaks who will be assigned a village for marketing of all products, savings and insurance schemes of the Department of Posts. This team will be headed by the Branch Post Master of the concerned Branch Office. Mail overseer will keep personal watch on progress of team on daily basis. The teams will be led and monitored by concerned Divisional Head, Assistant Superintendents Posts and Inspector Posts.
Campaign
The team of Gramin Dak Sevaks will conduct door-to-door awareness campaign on all schemes, covering all eligible villagers. Wide publicity will be given by displaying the information on notice board of Branch Office. Prominent places of targeted villages like Panchayat Offices, schools, village dispensaries, bus depots, markets will also be used for advertising and pamphlets will be distributed. Small melas will be organized, considering COVID-19 safety guidelines.
Training and Monitoring
Required training and infrastructure, covering all schemes, would be provided to all branch offices in identified villages. The scheme progress and target achievement will be closely monitored at Circle, Regional and Divisional levels. Monthly progress will be reviewed by the Chief Post Master General.
The Chief Post Master General of Maharashtra Circle and Goa State, Shri Harish Chandra Agrawal assured the Minister that Maharashtra will provide a fine example in successful implementation of Five Star Villages Scheme, paving the way for the national roll-out of the scheme later. Director General (Posts), Shri Vineet Pandey; and Postmaster General, Mumbai Region, Ms Swati Pandey also attended the online launch.

কম্যুনিকেসন অমসুং ইনফোর্মেসন তেক্নোলোজী মন্ত্রালয়
ইন্দিয়া পোস্তনা পোস্তেল স্কিমশিং চাদা ১০০ খুঙ্গং পুম্নমক য়ৌনবগীদমক ফাইব স্তার ভিলিজ স্কিম হৌদোকখ্রে
গ্রামিন দাক সেবকশিংনা পোস্তেল সর্বিসশিংগী মতাংদা মীয়াম হুপনা খঙহন্নবগীদমক এৱেইয়র্নেস কেম্পেন লুচিংগদৌরি
স্কিমশিংবু লৈবাক শীনবা থুংনা, মহারাস্ত্রগী থৌওং য়েংদুনা পায়খৎকদৌরিঃ সঞ্জয় ধোত্রে
10 SEP 2020 4:18PM by PIB Imphal
দিপার্তমেন্ত ওব পোস্তনা লৈবাক অসিগী খুঙ্গশিংদা গ্লেগশিপ পোস্তেল স্কিমশিং য়ৌহন্নবগীদমক ফাইব স্তার ভিলিজ কৌবা স্কিম অমা হৌদোকখ্রে। স্কিম অসিনা খুঙ্গংগী মনুং হঞ্জিনবা মফমশিংদা পব্লিক এৱেইয়র্নেস অমসুং পোস্তেলগী পোত্থোকশিং অমসুং সর্বিসশিংগগী মরক্তা লৈরিবা অহাংবসিবু মেনশিন্নবা হোৎনগনি। পোস্তেলগী পোত্থোকশিং অমসুং সর্বিস খুদিংমক খুঙ্গংগী থাক্তা ফাইব স্তার ভিলিজ স্কিমগী মখাদা ফংহনগনি অমসুং কৈথেলদা ফংহনগনি অমসুং মীয়াম খঙহনগনি। ব্রাঞ্চ ওফিসশিংনা খুঙ্গংগী মীয়ামদা চঙবা পোস্ত ওফিস ফংহন্নবা মফম অমা ওইহনগনি। ফাইব স্তার স্কিমগী মখাদা পীরিবা স্কিমশিংদিঃ ১) সেবিং বেঙ্ক একাউন্ত, রিকরেন্ত দিপোজিৎ একাউন্ত, এন.এস.সি./কে.ভি.পি. সর্তিফিকেৎ, ২) সুকন্যা সমৃধি একাউন্ত/পি.পি.এফ. একাউন্ত, ৩) ইন্দিয়া পোস্ত পেমেন্ত বেঙ্ক একাউন্তশিংগা শম্নবা ফন্দেদ পোস্ত ওফিস সেবিং একাউন্ত, ৪) পোস্তেল লাইফ ইন্সুরেন্স পোলিসী/ রুরেল পোস্তেল লাইফ ইন্সুরেন্স পোলিসী অমসুং ৫) প্রধান মন্ত্রী সুরকশা বিমা য়োজনা একাউন্ত/ প্রধান মন্ত্রী জীবন বিমা য়োজোনা একাউন্তনি।
করিগুম্বা খুঙ্গং অমনা মথক্তা পল্লিবা স্কিম মরি অসি মপুং ফানা য়ৌহনবা তারবদি, হায়রিবা খুঙ্গং অদু স্তার মরিগী থাক্তা লৈরে, করিগুম্বা খুঙ্গং অমনা স্কিম অহুম মপুং ফাহনবা ঙম্লবদি, খুঙ্গং অদু স্তার অহুমগী থাক্তা লৈরে।
স্কিমসিবু হৌদোক্লদুনা, কেন্দ্রগী কম্ম্যুনিকেসনগী রাজ্যগী মন্ত্রী শ্রী সঞ্জয় ধোত্রেনা হায়খি মদুদি স্কিমশিং অসি মহারাস্ত্রদা অহানবগী চাংয়েংগী ওইনা হৌদোকখি; মফম অসিদা থেংনখিবগীদুগী মতুং ইন্না, লৈবাক শীনবা থুংনা পায়খৎকনি। "পোস্তমেন অমসুং পোস্তেল দিপার্ত্মেন্না মীচম অমগী য়াম্না মরুওইবা শরুক অমা ওইরি। ইন্দিয়া পোস্তনা কোবিদ-১৯গী অরুবা তাংকক লাকপা মতমদা অখন্নবা মওংদা, মখোয়দা হিদাক লাংথক অমসুং শেলগী মতেং পীদুনা মতেং পাংলি। প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা স্কিম অসিবু পীবীবদা নত্তনা মপুং ফানা পায়খৎলিব্রা হায়বদুসু য়েংশিনবীরি। পোস্তেল দিপার্ত্মেন্তনা সরকারগী স্কিমশিংবু থবক ওইনা পায়খৎনবা হোৎনবদা মখোয়গী চাউরবা নেৎৱার্ক অসি শীজিন্নদুনা মরুওইবা থৌদাং লৌরি। পোস্তেল স্কিমশিং অসি য়াম্না সেক্যুর ওইবা দিপোজিৎ পীবীবা অমসুং রিস্ক নেম্না শেন্দোইগী চাং ৱাংনা পীবীবগীদমক খঙনরি।" মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি আত্মনির্ভরগী পান্দম ফংনবা লম্বী অসি অসিগুম্বা অপুনবা ওইনা লৌখৎপা স্কিমশিংবু শেলথুম য়াওনা পায়খৎপা থৌরাংশিং ওইগনি।
মহারাস্ত্রগী মফম খুদিংমক স্কিম অসিগী মখাদা কোনশিনগনি। অহৌবদা, মফম খুদিংগী খুঙ্গংগী জিলা/মফম অনী লৌখৎখিঃ নাগপুরদা অকোলা অমসুং ৱাশিম; ঔরাঙ্গবাদতা পর্ভানি অমসুং হিঙ্গোলি; নবি মুম্বাইদা সোলাপু অমসুং পন্ধার্পুরনি। জিল্লা অমমমগী অপুনবা খুঙ্গং ৫০বু চৎলিবা শেনবা চহী ২০২০-২১দা কোনশিনগনি। রিজনেল ওফিসশিংনা কোনশিনগদবা খুঙ্গংশিংবু খঙদোক্কনি।
স্কিম ইমপ্লিমেন্তেসন তীম
স্কিম অসি দিপার্ত্মেন্ত ওব পোস্তকী পোত্থোকশিং য়োন্নবা, সেবিং অমসুং ইন্সুরেন্স স্কিমশিংগীদমক খুঙ্গং অমবু লৌখৎকদবা গ্রামিন দাক সেবক মঙানা পায়খৎকনি। কাংবু অসি মরী লৈনবা ব্রাঞ্চ ওফিস অদুগী ব্রাঞ্চ পোস্ত মাস্তরনা লুচিংগনি। মেল ওবজর্বরনা নুমিৎ খুদিংগী ওইনা কাংবু অসিগী থবক য়েংশিনগনি। কাংবু অসিবু দিবিজনেল হেদ, এসিস্তেন্ত সুপরিন্তেন্দেন্ত পোস্ত অমসুং ইন্সপেক্তর পোস্তনা লুচিংগনি অমসুং য়েনশিনগনি।
কেম্পেন
গ্রামিন দাক সেবক্কী কাংবু অসিনা স্কিমশিং অসিগী মতাংদা য়ুম্থোং খুদিংগী অয়াবা য়াওরবা খুঙ্গংগী মীয়ামদা এৱের্নেস কেম্পেন চৎকনি। পাকশন্না খঙননবগীদমক ব্রাঞ্চ ওফিসশিংগী নোতিস বোর্দতা ই-পাউশিং থেৎকনি। পঞ্চায়ৎ ওফিস, স্কুল, খুঙ্গংগী অনা লাইয়েংশঙ, বস দিপোৎ, কৈথেলগুম্বা মরুওইবা মফমশিংবু একবর্তাইজমেন্তকীদমক শীজিন্নগনি অমসুং চেজাইশিংসু চাইথোক্কনি। কোবিদ-১৯গী চৎন-কাংলোন ঙাক্না অপীকপা মেলাশিংসু শীনগনি।
ত্রেনিং অমসুং মোনিতরিং
স্কিম পুম্নমক কোনশিল্লদুনা তঙাইফদবা ত্রেনিং অমসুং ইনফ্রাস্ত্রকচরশিং খন্দোক্লবা খুঙ্গংশিংগী ব্রাঞ্চ ওফিসশিংদা পীগনি। স্কিম অসিগী খুমাং চাউশিনবগী চাং অমসুং পান্দম ফংবগী চাং সার্কল, রিজনেল অমসুং দিবিজনেলগী থাক্তা য়েংশিনগনি। থাগী খুমাং চাউশিনবগী চাং চীফ পোস্ত মাস্তর জেনরেলনা য়েংশিনগনি।
মহারাস্ত্রা সার্কল অমসুং গোৱাগী চীফ পোস্ত মাস্তর জেনরেল, শ্রী হরিশ চন্দ্র অগ্রৱালনা মহারাস্ত্রগী মন্ত্রীদা ফাইব স্তার ভিলিজ স্কিম মায় পাকহন্দুনা লৈবাক শীনবা থুংনা পায়খৎনবগী লম্বী য়াৎকনি হায়না থাজবা পীখি। দিরেক্তর জেনরেল (পোস্ত) শ্রীমতি স্বতি পান্দেসু ওনাইন্দা হৌদোকপগী থৌরম অদুদা শরুক য়াখি।