Ministry of Earth Sciences
The country as a whole has so far received 7 percent excess rainfall
Monsoon likely to continue, more rain from third week of September
The IMD’s accuracy in forecasting heavy rainfall has improved to over 80 %
“The plentiful and spread of southwest monsoon this year should help farmers and the output must be very good. It will also help Indian economy, though exact quantification cannot be made at this moment” -- Dr. M Rajeevan, Secretary, Ministry of Earth Sciences
07 SEP 2020 6:32PM by PIB Delhi
“The plentiful and spread of southwest monsoon this year should help farmers and the output must be very good. It will also help Indian economy, though exact quantification cannot be made at this moment. We don’t have an assessment as to how it will impact the economy.” The country as a whole has so far received 7 percent excess rainfall.
This was stated by Dr. M Rajeevan, Secretary, Ministry of Earth Sciences.
Dr. M. Mohapatra, Director General of the IMD, said that the country is likely to see normal to above normal rainfall in September, though in the second week of September, monsoon rain is likely to be deficient in most parts of the country, including northwest and central India. But it is likely to resume after September 17, he added. The usual date for monsoon to begin withdrawing is September 17.
Dr. M. Rajeevan and Dr. Mohapatra were addressing a virtual press conference here today.
(Monsoon rainfall so far)
ACTUAL
NORMAL
% DEP.
EAST & NE INDIA
1191.9
1186.5
0%
NW INDIA
469.7
520.2
-10%
CENTRAL INDIA
987.8
847.8
17%
SOUTH
PENINSULA
716.1
595.9
20%
COUNTRY
807.7
751.5
7%
Dr M Mohapatra pointed out that the IMD in its weekly weather update mentioned that withdrawal of monsoon may begin from western parts of Rajasthan in the week ending September 18. But we are also expecting a low-pressure area to develop over west central Bay of Bengal around that time. He said, adding that while withdrawal of monsoon may begin, but we are still studying as to when it’s likely to completely withdraw. We are expecting normal to above normal rain in Kerala, Karnataka and coastal areas of Maharashtra around and after September 17, he said. In other words, though the rainfall activity has declined in September as compared to August and is now below normal, rains will revive in the next few days as fresh weather systems are developing, he said.
Dr. Mohapatra elaborated that variability of monsoon rain this season was higher this year, with excess rain in June, a deficit in July and again excessive rainfall in August. He said active Madden–Julian oscillation (MJO), the largest element of the intraseasonal (30- to 90-day) variability in the tropical atmosphere, and cold El Nino neutral conditions also favoured good rain in August.
He noted that the IMD’s accuracy in forecasting heavy rainfall has improved to over 80 %. Both Dr. Rajeevan and Dr. Mohapatra also pointed out that the IMD has very accurately predicted the behaviour of Super Cyclone Amphan well in advance and helped save human lives and property. However, they admitted that East and West coast cyclones are different weather patterns and tracking them minutely sometimes differ from the forecast. Though the cyclone Nisarga was also well tracked and predicted from a low pressure area to its peak, there was some difference about its landfall.
Dr. Mohapatra pointed out that among some new initiatives by the IMD also include its “Weekly Video weather forecast” (In English and Hindi) and weather apps-- *Mausam App*, *Meghdoot App*and *Damini App*, which he said are very useful for people.
On the impact of climate change on the behaviour of Indian monsoon, Dr. Rajeevan said that it does have its affect and the IMD has done a lot of work on it. But these impacts vary from time to time and there is no uniformity about it, he said.
The Secretary, MoES also gave details about IMD’s efforts in installation of new and more radars across the country to gather more data and be able to make forecasts on various weather phenomena in near future.
1. Hyper link to Presentation PPT.

আর্থ সাইন্স মন্ত্রালয়
লৈবাক অসিদা অপুনবা ওইনা অহেনবা নোং চাদা ৭ হেন্না চুখি
মোন্সুন মখা চত্থরকখিবা য়াই, সেপ্তেম্বরগী অহুমশুবা চয়োলদগী অহেনবা নোং চুরবা য়াই
আই.এম.দি.না অকনবা নোং চুগনি হায়বগী মাংজৌননা তাকপসু চাদা ৮০গী চাংদা চুম্বা হেনগৎলে
"চহী অসিদা খা-নোঙচুপ মোন্সুন মরাং কায়বা অমসুং পাক শন্না লাকপনা লৌমীশিংবু মতেং পাংলগনি অমসুং চাথোক ফগৎকনি। মিৎকুপ অসিদা অকক্নবা চাং কয়ানো হায়বা তাকপা ঙমদ্রবসু মসিনা ভারতকী শেন্মিৎলোনদা মতেং পাংগনি।" – দা. এম. রজীবন, সেক্রেতরী, আর্থ সাইন্স মন্ত্রালয়
07 SEP 2020 6:32PM by PIB Imphal
চহী অসিদা খা-নোঙচুপ মোন্সুন মরাং কায়বা অমসুং পাক শন্না লাকপনা লৌমীশিংবু মতেং পাংলগনি অমসুং চাথোক ফগৎকনি। মিৎকুপ অসিদা অকক্নবা চাং কয়ানো হায়বা তাকপা ঙমদ্রবসু মসিনা ভারতকী শেন্মিৎলোনদা মতেং পাংগনি। মসিনা শেন্মিৎলোন্দা শাফু কয়াম পীগদগে হায়বদুদি খঙদ্রি।" লৈবাক অসিদা অপুনবা ওইনা অহেনবা নোং চাদা ৭ হেন্না চুখি।
ৱাফম অসি দা. এম. রজীবন, সেক্রেতরী, আর্থ সাইন্স মন্ত্রালয়না ফোংদোকখিবনি।
দা. এম. মহোপত্রা, আই.এম.দি.গী দিরেক্তর জেনরেলনা হায়খি মদুদি লৈবাক অসিনা সেপ্তেম্বর থাদা মহৌশাগী চাংদগী খরা হেনবা নোং চুরবা য়াই, অদুবু সেপ্তেম্বরগী অনীশুবা চয়োলদদি মোন্সুন অসি লৈবাক অসিগী মফম অয়াম্বদা, ভারতকী অৱাং নোংচুপ অমসুং ময়াইলম য়াওনা ৱাৎলবা য়াই। অদুবু সেপ্তেম্বর ১৭কী মতুংদা অমুক মখা চত্থরবা য়াই হায়না মহাক্না ফোংদোকখি। মোন্সুন হল্লকপা য়াবগী মহৌশাগী ওইবা মতম অসি সেপ্তেম্বর ১৭নি।
দা. এম. রজীবন অমসুং দা. মহোপত্রানা ঙসি মফম অসিদা পাংথোকখিবা ভর্চুএল প্রেস কনফরেন্স অমদা ফোংদোকখি।
(হৌজিক ফাওবদা লৈরিবা মোনসুনগী নোং)
অকক্নবা
মহৌশাগী চাং
দি.ই.পি. %
নোংচুপ অমসুং অৱাং নোংপোক ভারত
১১৯১.৯
১১৮৬.৫
০%
অৱাং নোংচুপ ভারত
৪৬৯.৭
৫২০.২
-১০%
ময়াই ওইবা ভারত
৯৮৭.৮
৮৪৭.৮
১৭%
খা থংবা পেনিন্সুলা
৭১৬.১
৫৯৫.৯
২০%
লৈবাক পুম্বা
৮০৭.৭
৭৫১.৫
৭%
দা. এম. মহোপত্রানা পুথোকখিবদা আই.এম.দি.না চয়োল খুদিংগী মখোয়গী অঈং-অশাগী পাউদমদা মোন্সুন হল্লকপসি সেপ্তেম্বর ১৮গী অরোইবা চয়োল স্বাইদা রাজস্থানগী নোংচুপ থংবা শরুক্তগী হৌরকপা য়াই হায়রি। অদুবু মতম অসিদা বে ওব বেঙ্গালগী নোংচুপ থংবা ময়াইৱাইদা প্রেসর নেম্বা মফম অমা শেমগৎলকপা য়াই হায়রি। মহাক্না হায়খি, মোন্সুন হল্লকপা হৌরকপা য়েংশিনবগা লোইননা, ঐখোয়না হৌজিকসু করম্বা মতমদা মপুং ফানা হনখিগদগে হায়বদুসু থিজিল্লি। কেরলা, কর্নাতকা, অমসুং মহারাস্ত্রগী শমুদ্র খোংবাল থংবা শরুক্তা ঐখোয়না সেপ্তেম্বর ১৭ অমসুং মসিগী মতুংদা মহৌশাগী চাংদগীনা মসিদগী হেনবা নোং চুরবা য়াই হায়না মহাক্না হায়খি। অতোপ্পা ৱাহৈ অমদনা, ওগস্তকা চাংদম্নবদা সেপ্তেম্বরদা নোং চুবগী চাং হন্থরক্লবসু অমসুং মহৌশাগী চাংদগী নেম্না লৈরবসু, অনৌবা অঈং-অশাগী পথাপ অমা শেমগৎলক্লিবনা থংনবা নুমিৎ খরনিসিদা নোং অমুক হন্না চুরবা য়ারি।
দা. মহোপত্রানা হন্দক্কী কুম অসিগী মোন্সুনগী নোং চাং নাইদবগী চাং অসি চহী অসিদা জুন্দা নোং হেন্না চুখিবা, জুলাইদা ৱাৎপা, অমসুং ওগস্ততনা অমুক কা হেন্না চুবনা খরা ৱাংখি। মহাক্না হায়খি, ত্রোপিকেল এৎমোস্ফিয়রদা ইন্ত্রাসিজনেল ভেরাইএবিলিতী (নুমিৎ ৩০নিদগী ৯০ ফাওবা)গী খ্বাইদগী চাউনা লৈবা এক্তিব মেদ্দন-জুলিয়ান ওসিলেসন (এম.জে.ও.), অমসুং অইংবা এল নিনো ন্যুত্রেল কন্দিসন অসি ওগস্ততা চুবা অফবা নোংনি।
মহাক্না হায়খি, আই.এম.দি.না অকনবা নোং চুগনি হায়বগী মাংজৌননা তাকপসু চাদা ৮০গী চাংদা চুম্বা হেনগৎলে। দা. রজীবন অমসুং দা. মহোপত্রা অনীমক্না হায়খিবদা, আই.এম.দি.না সুপর সাইক্লোন অম্ফানগী মওং মতৌ চপ চানা মাংজৌননা হায়বা ঙমখি অমসুং মীওই কয়াগী পুন্সি অমসুং মান-চাং কনখি। অদুবু, মখোয়না নোংপোক অমসুং নোংচুপ শমুদ্র খোংবালগী সাইক্লোন্দি তোঙানবা অঈং অশাগী মওং মতৌ লৈ অমসুং মখোয়বু কুপ্না শেন্নবা অমসুং মাংজৌননা তাকপদুগা খরা খেন্নবা লৈবা য়াওই হায়না য়াজখি। সাইক্লোণ নিসার্গাদুসু মতীক চানা শেন্নখি অমসুং প্রেসর নেম্বা মফমদগী খ্বাইদগী ৱাংবা ফাওবা শেন্নখি অদুবু মদুনা কদাইদা তাখি হায়বদুদি খেন্নবা খরা লৈখি।
দা. মহোপত্রানা আই.এম.দি.না লৌখৎলকপা অনৌবা থৌরাং খরগী মনুংদা "চয়োলগী ৱেদর ফোর্কাস্ত" (ইংলিশ অমসুং হিন্দি) য়াওনা ৱেদর এপ -- *মোসম এপ*, *মেঘদুৎ এপ* অমসুং *দামিনি এপ*শিং অসি মীয়ামদা য়াম্না কান্নৈ হায়না ফোংদোকখি।
ভারতকী মোন্সুনগী শাফুনা অঈং অশাগী অহোংবদা পীরিবা শাফুগী মতাংদা, দা. রজীবন্না হায়খি মদুদি, মসিগী শাফু খরদি লৈ অমসুং আই.এম.দি.না হীরম অসিগী মতাংদা থবক কয়া লৌখৎলি হায়খি। অদুবু শাফুশিং অসি মতম মতমগী মতুং ইন্না খেন্নবা লৈ অমসুং মসিদা চাং নাইনা মান্নবা হায়বদু লৈতে হায়খি।
সেক্রেতরী এম.ও.ই.এস.না আই.এম.দি.না অনৌবা অমসুং অহেনবা রাদার কয়া লৈবাক শীনবা থুংনা লিংখত্তুনা অহেনবা দেতা খোমজিন্ননবা হোৎনরিবা অমসুং তুংদা লাক্কদবা তোঙান-তোঙানবা অঈং অশাগী ফিবম মাংজৌননা তাকপা ঙম্নবগীদমক হোৎনরিবশিংগী মতাংদা শুগাইনা পাউদমখি।
১. পি.পি.তি. প্রজেন্তেসনগী হাইপর্লিঙ্ক