Ministry of Tribal Affairs
Two days ‘National Tribal Research Conclave’ held virtually by Ministry of Tribal Affairs & Indian Institute of Public Administration
Shri Munda gave emphasis on developing village level livelihood framework by TRIs/ CoES
05 SEP 2020 2:28PM by PIB Delhi
The Ministry of Tribal Affairs (MoTA) and Indian Institute of Public Administration (IIPA) organized Two Days ‘National Tribal Research Conclave’ through virtual platform on 3rd and 4th September, 2020. The conclave was chaired by the Union Minister of Tribal Affairs Shri Arjun Munda, who reviewed and discussed the outcome and the best practices of various research projects being implemented under partnerships with TRIs and other stakeholders. About 120 participants across the country including State Tribal Welfare Ministers, State Tribal Welfare Secretaries, TRI Directors, CoEs along with Officers of Ministry and IIPA attended the meet and shared their views on tribal research & development.
Union Minster of Tribal Affairs Shri Arjun Munda appreciated the initiatives taken by various partners/stakeholders with the Ministry of Tribal Affairs. He also announced that agreement has been signed between Ministry of Tribal Affairs and Indian Institute of Public Administration (IIPA) for setting up National Tribal Research Institute (NTRI) in their campus, which would help in better coordination and management among TRIs and would go a long way in improving tribal research resulting in evidence based planning and development of tribal areas across the country.
He also emphasized that as Ladakh is a new Union Territory and this region should be given special attention in terms of analysis and overall implementation of the programmes and projects initiated there. Also, he stated that we should work with collaborative efforts with our partners as well as communities residing there and showcase a positive example across the country.
Shri Munda gave emphasis on developing village level livelihood framework by TRIs/ CoEs so that villagers can understand World’s Demand, can be given training on E-commerce, Brand Management & product marketing etc so that they can play vital role in PM’s Visionary initiative “Athmanirbar Bharat” and “Local for Vocal Campaign ”. He also impressed upon TRIs and CoEs to do Impact Assessment of every tribal dominated village to develop Perspective action plan for district, village, block and particularly for PVTGs. In order to improve conditions of PVTG dominated villages, he gave a novel idea and suggested dedicated Officers of a district to come forward and adopt a village. He told that it is the need of an hour to work on Biodiversity Management Organic Farming and Indigenous Seed.
Shri Govind M Kajol, Tribal Welfare Minister, Karnataka , Smt. Sathyavathi Rathod, Tribal Welfare Minister, Telangana, Sri Alo Libang Hm, Tribal Welfare Minister, Arunachal Pradesh welcomed initiative of MoTA and briefed Union Tribal Affairs Minister about their State specific issues.
Ministry of Tribal Affairs is funding 26 TRIs for research under Grant to TRIs and is also engaged in quality research in collaboration with reputed Government and Non-Government Organizations spread over country. These partner organizations are designated as Centre of Excellences. Sh. Deepak Khandekar, Secretary Tribal Affairs said that MoTA along with such partner organizations designs workable models which provide end to end solution, starting with problem identification, finding solution and execution of the project as part of Action research, which can be replicated at other places through various policy initiatives. The themes of such projects are Health, Livelihood, Education, Digitalization, Water Conservation, Data Sciences and Development Models for aspiration and model villages. Dr NavalJit Kapoor, Joint Secretary,MoTA in a presentation briefed about top 30 projects undertaken by the in last 1 year and the activities planned in coming months.
Dr SN Tripathi, DG IIPA and Dr Nupur Tiwari, Head of CoE briefed about the activities undertaken in COE’s project of “Tribal Talent Pool” and plans of developing National Mentor Pool in improving the quality of thesis of PhD scholars getting scholarship from MoTA. They also informed about various measures taken in strengthening of TRIs. Sh Tripathi assured full co-operation of IIPA in establishing and functioning of upcoming National Tribal Research Institute in IIPA premises with their collaboration.
Shri Ashutosh Maurya from Centre for Excellence for Data Analytics (CEDA), NIC explained the importance of data in evidence-based planning. He gave demonstration of “Performance and Monitoring Dashboard” (dashboard.tribal.gov.in) and the efforts and challenges in developing it. The portal with slogan “Empowering Tribals- Transforming India” was recently launched by Shri Amitabh Kant, CEO NITI Aayog and Shri Ramesh Chand, Member NITI Aayog.
Shri Parsnasis, CEO Piramal Foundation demonstrated various features of the Swasthya Portal (swasthya.tribal.gov.in), which was launched by Shri Arjun Munda on 17.8.2020. The portal is compiling tribal Health and Nutrition datafor 177 districts captured from M/oH&FW, M/o WCD and various districts. He explained that the data available in the Dash-board, e-magazine-Alekh and information about various partners associated in Tribal research make it a one point solution to data on Tribal Health and Nutrition.
Shri Vivantha Prasad from E&Y told about High Potential Investment and Opportunity District (HIPOD) and Ms Meenakshi Sharma from ASSOCHAM presented various models of entrepreneurship development. They explained how their initiatives will map unique tribal products, artist/artisans developing these products and enhance their entrepreneurial capabilities improve quality, packaging and ,marketing of product and Create a unique brand identity with a differentiated value proposition to Enhance visibility on domestic/ international circuit. Shri Devpriya Datta, Advisor DST deliberatedon the importance of Geo-mapping of these products and the role of State and District S&T Centers in development of entrepreneurs in collaborations with CoEs.
Ministry of Tribal Affairs has also taken a multi-pronged initiative to promote sustainable livelihood in the villages of Ladakh region. To implement this, Ms. Amrita Patwardhan from Tata Trust explained various initiatives undertaken in 31 villages of Sham Valley and Tharu Valley. She submitted that Apricot, Peas and vegetables are the main crops, which are grown in 4 months. She stressed that with improved solar drying techniques and improved packaging techniques will help in marketability of these are perishable items as locals do not get remunerative price for their products. This initiative would largely focus on productivity enhancing, harvesting, post-harvesting, processing and marketing of various products belonging to ladakh region. In Chnagthan valley, efforts through project on Pashmina sheep rearing and improvement in quality of wool and products were demonstrated. Ms Gitanjali from SECMOL, Ladakh presented the CoE’s efforts in Rehabilitation of abandoned villages through Ice Stupas with involvement of locals and how Ice stupas can change economy of the village by solving water problem, plantation of trees and irrigation. She elaborated on SECMOL plans to plant trees through community participation and engaging local in Home Stay project.
Shri A.B. Ota, Director TRI, Odisha along withShri Surinder Kumar,Technical Director with NIC Team presented features of upcoming ‘Tribal Digital Document Repository’, which is an innovative step towards providing a common platform of all the documentation (Research Reports/Published Books/Monographs/Evaluation Reports/Documentaries) prepared by the TRIs and CoEs pertaining to tribals. This robust repository would be highly beneficial for any kind of decision making required for the tribal communities as well as tribal areas in the future. The portals is under development and currently, there are approximately 630 records available in this portal. The features of the said portal were also thoroughly explained by the NIC Team to the TRIs.
To support and resolve the water problems in the tribal areas, Shri Sushil Chaudhary told how UNDPIndia is working on 1000 springs project with community participation to revive drying streams. This project between MoTA and UNDP aims to demonstrate a localized solution by harnessing the potential of seasonal springs to meet the water need of tribal communities in hard reachable areas. This project is broadly implemented with the help of community support, training on para-hydrologists and Online Platform – GIS based Spring Atlas. Around 408 springs has been already mapped across Odisha on the Spring Atlas portal till now. In addition to this, Shri Chaudhary also apprised about the application namely Geet (GIS Enabled Entitlement Tracking System), which provides a single platform that helps rural communities to access various government schemes and programmes that they are eligible for; thereby enabling communities claim their entitlements.
Shri Prasanna Prabhu and Dr Prabhakar Rao from Vyakti Vikas Kendra India (VVKI), Art of Living also discussed their ongoing projects with Ministry of Tribal Affairs where they are presently focusing to strengthen PRI in Jharkhand and promoting Organic Farming in Aurangabad. Through their projects, they aim to create social change in the tribal communities and lead them towards overall socio-economic development.
For the empowerment of tribal migrants, Ms Anjali Burhade from Disha Foundation under their project with MoTA, is working to provide better access, services, rights and entitlements to the tribal migrants and aiming to converge with key line ministries and State governments for tribal migrant inclusive programs.

ত্রাইবেল এফিয়র্স মন্ত্রালয়
ত্রাইবেল এফিয়র্স অমসুং ইন্দিয়ন ইন্সতিত্যুৎ ওফ পব্লিক এদমিনিস্ত্রেসনগী মিনিস্ত্রীনা নুমিৎ নিনিগী ‘নেস্নেল ত্রাইবেল রির্সস কনক্লেব’ পাংথোকখ্রে
শ্রী মুন্দানা খুঙ্গংগী পুন্সি মহিং অসিদা তি.আর.আই.শিং/সি.ও.ই.এস. শিংনা শেম্লিবা অসিদা মরুওইবা উৎখ্রে
05 SEP 2020 2:28PM by PIB Imphal
ত্রাইবেল এফিয়র্সগী মিনিস্ত্রী (এম.ও.তি.এ.) অমসুং ইন্দিয়ন ইন্সতিত্যুৎ ওফ পব্লিক এদমিনিস্ত্রেসন (আই.আই.পি.এ.)না নুমিৎ নিনিগী ‘নেস্নেল ত্রাইবেল রির্সস কনক্লেব’ অসি ২০২০গী সেপ্তেম্বরগী ৩ অমসুং ৪দা ভর্চুএল ওইনা শিনখ্রে। কনক্লেব অসি ত্রাইবেল এফিয়র্সগী মিনিস্তর শ্রী আর্জুন মুন্দানা ময়াই তাংবল লৌখি অমসুং মিফম অসিদা মখল কয়াগী রির্সস প্রোজেক্ত্ অসি তি.আর. আই.শিং অমসুং অতৈ থৌবুশিংগা পাইখিবা অসিদা খননখি। চাওরাক্না লৈবাক অসিগী মীওই ১২০ স্তেতকী ত্রাইবেল ৱেলফায়র মিনিস্তর, স্তেতকী ত্রাইবেল ৱেলফায়র সেক্ত্রেতরি, তি.আর.আই.গী দাইরেক্তর, সি.ও.ই.এসয় অমসুং মিনিস্ত্রীগী ওফিসরশিংনা থৌরম অসি শরুক য়াখি।
ত্রাইবেল এফিয়র্সগী য়ুনিয়ন মিনিস্তর শ্রী আর্জুন মুন্দানা ত্রাইবেল এফিয়র্সগী মিনিস্ত্রীনা লৌখৎলিবা খোঙথাং কয়া অসি থাগৎপা ফোংদোকখি। মহাক্না লাওথোকখি মদুদি ত্রাইবেল এফিয়র্সগী মিনিস্ত্রী অমসুং ইন্সতিত্যুৎ ওফ পব্লিক এদমিনিস্ত্রেসন (আই.আই.পি.এ.)গা য়ান্নবগী সহি তৌনখ্রে মসিনা নেস্নেল ত্রাইবেল রির্স্স ইন্সতিত্যুৎ (এন.তি.আর.আই.)না মখোয়গী কেম্পস্তা শেমগৎপা মসিনা হেন্না ফবা অমসুং চাওখৎপা ত্রাইবেল রির্সস অমা লৈবাক অসিদা চাওখৎনবা পান্দম থম্লি।
মহাক্না মরুওইনা অমুক হায়খি মদুদি লাদাখ অসি অনৌবা য়ুনিয়ন তেরিতোরি অমা ওইনা মসিগী মফম অসিদা অখন্নবা মিফম থম্দুনা নৈনবৈ অমসুং প্রোগাম কয়াগী প্রোজেক্ত শেমগৎপা য়ারি। মহাক্না অমুকসু হায় মদুদি ঐখোয়না ঐখোয়গা লোয়নরিবাশিংগা পুন্না মান্নদুনা থবক তৌমিন্নবা চংই অমসুং লোয়ননা মফম অদুদা লৈরিবা মীশিংয়াওনা।
শ্রী মুন্দানা পুন্সি মহিং অসিদা তি.আর.আই.শিং/সি.ও.ই.এস. শিংগা চাওখৎনবা তকশিল্লদুনা হায়রিবা অসিনা মালেমগী অপাম্বা কয়া অমা ই-কর্ম্মস ত্রেনিং, ব্রান্দ মেনেজেমেন্ত অমসুং পোত্থোক য়োনবা অসিনচিংবা মসিনা প্রধান মন্ত্রীগী লৌরিবা খোঙথাং “আত্মানির্ভর ভারত” অমসুং “লোকেন ফোর ভোকেল কেমপেন”। মহাক্না অমুকসু তি.আর.আই. অমসুং সি.ও.ই.এস. শিংদা খুঙ্গংগী মফমশিং ব্লোকশিংদা পীরি। পি.ভি.তি.জি.না হেন্না লৈবা খুঙ্গংশিংদা চাওখৎনবা মহাক্না ৱাখল্লোন কয়া অমা পীরি।
কর্নাতকাগী ত্রাইবেল ৱেলফয়র মিনিস্তর শ্রী গোবিন এম. কাজোল, তেলঙ্গনাগী ত্রাইবেল ৱেলফয়র মিনিস্তর শ্রীমতি সাথিয়াবাথি রাথোদ, আরুনাচল প্রদেশকী ত্রাইবেল ৱেলফয়র মিনিস্তর শ্রী আলো লিবাং হমনা এম.ও.তি.এ.না তৌরিবা থবকশিং অসি হরাও তয়াম্না ওকখি অমসুং য়ুনিয়ন ত্রাইবেল মিনিস্তরদা মখোয়গী অৱাবা হায়খি।
ত্রাইবেল ৱেলফয়র মিনিস্ত্রীনা লৈবাক অসিদা লৈরিবা সরকার অমসুং সরকারগী নত্তবা ওর্গানাইজেসনসিং অসিদা তি.আর.আই. ২৬ রির্সস তৌনবা শেন্থং পীরি। মসিগী ওর্গানাইজেসনগী মপাং অসি সেন্তরনা শেম্নবনি। ত্রাইবেল এফিয়র্সকি সেক্ত্রেতরি শ্রী দিপক খান্দেকরনা হায় মদুদি এম.ও.তি.এ.না ওর্গানাইজেসন অসিগা লোয়নবা অসিনা থবক অমা মায় পাক্না তৌবা ঙম্মি, অৱাবা কয়াবু মশক খংদোক্তুনা প্রোজেক্ত কয়া অমা পাইখৎলি। প্রোজেক্ত অসিগী থীমদি হকশেল, পুন্সি মহিং, লাইরিক তম্বা, দিজিতেল ওনবা, ঈশিং তুংশিনবা, দেতা সাইন্স অমসুং দিবলবমেন্ত মোদেল অসিনি। এম.ও.তি.এ.নাগী জোইন্ত সেক্ত্রেতরি দাঃ নাভাজিৎ কাপুরনা চহি অমা অসিদা লৌখিবা প্রোজেক্ত ৩০ অমসুং লাক্কদৌরিবা থা অসিদা লৈরিবা থৌরাংশিং উৎখি।
দাঃ এস.এন. ত্রীপাথি, দি.জি. আই.আই.পি.এ. অমসুং দাঃ নুপুর তিৱারি, সি.ও.ই.গী মকোক্না সি.ও.ই.গী প্রোজেক্ত “ত্রাইবেল তেলেন্ত পুল”দা মখা তানা শন্দোক্না হায়খি অমসুং এম.ও.তি.এ.দগী নেস্নেল মেন্তর পুল পি.ঐচ.দি. স্কোলার শেমগৎলি। মখোয়না তি.আর.আই. কনখৎনবা লৌখৎলিবা অসিসু খংহনখি। শ্রী ত্রীপাথিনা আই.আই.পি.এ.গা মপুং ফানা মতেং পীনদুনা নেস্নেল ত্রাইবেল ইন্সতিত্যুৎ অমা আই.আই.পি.এ.গী মফম্দা শেম্নবা লৌখৎখ্রে।
সেন্তর ফোর এক্সেলেন্স ফোর দেতা এনালাইতিক্স (সি.ই.দি.এ.)দগী শ্রী অশুতোশ মৌরয়া, এন.আই.সি. না শন্দোক্না মসিগী মরুওইবা দেতাসিং থৌরাং তৌরি। মহাক্না “প্রফোর্মিং এন্দ মোনিতরিং দাশবোর্দ” (dashboard.tribal.gov.in) অমসুং মসিদা চাওখৎনবা হোৎনবদা থেংনরিবা অৱাবশিং অসি উৎখি। “ইম্পোৱারিং ত্রাইবেলস- ত্রান্সফোর্মিং ইন্দিয়া”গী স্লোগানগা লোয়ননা শ্রী অমিতাব কান্ত, সি.ই.ও. এন.আই.তি.আই. আয়োগ অমসুং শ্রী রামেশ চান্দ, মেম্বর এন.আই.তি.আই. আয়োগনা হৌদোকখি।
শ্রী পারস্নাসিস, সি.ই.ও. পিরামাল ফাউন্দেসন্না শ্রী আর্জুন মুন্দানা ১৭.০৮.২০২০দা হৌদোকখিবা স্বাস্থা পোর্তেল (swasthya.tribal.gov.in) গী মখল কয়া উৎখি। পোর্তেল অসিনা ত্রাইবেল হকশেল অমসুং ন্যুত্রিসন অসি দিস্ত্রীক্ত ১৭৭কী অপুনবনি। মহাক্না শন্দোক্না তাকখি মদুদি দাশবোর্দ অসিদা ফংলিবা ই-মেগাজিন-অলেখ অমসুং ত্রাইবেল রির্সসনা ত্রাইবেল হকশেলদা পীরি।
শ্রী ভিবান্থা প্রশাদ ই অমসুং ৱাই হাই পোতেন্সিএল ইন্ভেসমেন্ত এন্দ ওপ্পোর্চুন্তি (ঐচ.আই.পি.ও.দি,) অমসুং শ্রীমতি মীনাক্সি শর্ম্মা এ.এস.এস.ও.সি.ঐচ.এ.এম.না ইন্তর্পিন্যুর্শিপ দিবলবমেন্ত। মখোয়না মতৌ করম্না ত্রাইবেলগী পোত্থোকশিং, কলাশিং চাওখৎহন্দুনা মগুন হেনহন্দুনা মার্কেত্তা য়োন্নবা অমসুং মখল কয়া শেম্দুনা পুথোক্নবা হোৎনরি। শ্রী দেবপ্রিয়া দত্তা, দি.এস.তি.গী এদভাইজর জিও- মেপ্পিং তৌদুনা স্তেত অমসুং দিস্ত্রীক্তগা শম্নরি।
ত্রাইবেল এফিয়র্সগী মিনিস্ত্রীনা ময়া অনি লোংবা অমগুম লাদাখতা লৈরিবা খুনজাশিংদা পুন্সি মহিংদা পুক্নিং থৌগৎলি। মসি য়াননবা শ্রীমতি অম্রিতা পাত্বাধান তাতা থ্রসতগী শাম ভেলিদগী থারু ভেলি ফাওবদা লৈবা খুঙ্গং ৩১ লৌরিবা অদু শন্দোক্না তাক্লি। মহাক্না এপ্রিকোৎ, হৱাই-থরাক অমসুং মনা মসিং অসি থা মরি অসিদা হৌবা মরুওইবা মহৈ-মরোংনি। মহাক্না মখা তানা হায় মদুদি নুংশা মঙালদা কংহন্দুনা মওং অমসুং য়োম্বগী মওং অসি ফগৎহনবনা অসিনা য়াম্না পুমগনবা পোৎ-চৈ অসিদগী মাংবদগী কনবা ঙমগনি। মসিনা য়াম্না চাওনা লৌ লোকপা, লৌ লোকপা মতুং, লিবা অমসুং য়োনবা অসিনা লাদাখকী মফমদা কান্নবা পীগনি।
শ্রী এ.বি. ওতা, দিরেক্তর তি.আর.আই., ওরিশা শ্রী সুরিন্দর কুমার, তেক্নিকেল দাইরেক্তর এন.আই.সি. তিমনা “ত্রাইবেল দিজিতেল দোকুমেন্ত রেপোসিতোরি” অমা পুথোকখ্রে অমসুং অনৌবা খোংথাং অমা ময়ামগী ওইবা মফম অমা দোকুমেন্তেসন (রির্সস রিপোর্ত/লাইরিক পুথোকপা/মোনোগ্রাফস/ইভাল্যুএসন রিপোর্তয়/দোকুমেন্তরি) অসি তি.আর.আই. অমসুং সি.ও.ই. ত্রাইবেলনা শেম্লি। মসিগী অকনবা রেপোসিতোরি অসিনা য়াম্না কান্নবা পুরক্তুনা ত্রাইবেল কাংবু অমসুং ত্রাইবেলগী মফমশিংদা তুংদা কান্নবা পুরক্কনি। পোর্তেল অসি শেমগৎলি অমসুং হৌজিক্কী ওইনা চাওরাক্না রেকোর্দ ৬৩০ পোর্তেল অসিদা ফংলি। হায়রিবা পোর্তেল অসি ময়েক শেংনা এন.আই.সি. তিমনা তি.আর.আই.দা তাক্লি।
ত্রাইবেলনা লৈরিবা মফমশিংগী ঈশিংগী অৱাবা কোক্নবা অমসুং মতেং ওইনবা, শ্রী সুশিল চৌদরিনা হায় মদুদি মতৌ করম্না য়ু.এন.দি.পি. ইন্দিয়ানা ঈফুৎকী প্রোজেক্ত ১০০০দা মফম অদুগী মীওই য়াওনা কংলুরবা ঈফুৎশিং অমুক থোকহল্লী। মসিগী এম.ও.তি.এ. অমসুং য়ু.এন.দি.পি.গী প্রোজেক্ত অসিনা উৎনবা পান্দম থম্লি মদুদি ঈশিং ফংবদা য়াম্না ৱাবা মফমশিংদা মফম অদুগী ওইবা য়ানবা হোৎনবা অসিনি। মসিগী প্রোজেক্ত অসি মরুওইনা খুঞ্জাশিংগী মতেং, পারা-হাইদ্রোলোজিস্তকী ত্রেনিং অমসুং ওনলাইনগী ওইবা মফম – জি.আই.এস. বেজ তৌবা ঈফুৎকী এত্লাস অসিনি। ঈফুৎকী এত্লাস পোর্তেলদা হৌজিক ফাওবদা ওরিশাদা ঈফুৎ ৪০৮ থিদোকখ্রে। মসিগী মখা শম্থরকপদা শ্রী চৌদরিনা খংহনখি মদুদি গীত (জি.আই.এস. ইনেবল এন্তাইতলমেন্ত সিস্তম) এপ্লিকেসন অসি অমত্তা ঙাইরবা মফম অমনি মদুদি সরকারগী লৈরিবা মখল কয়াগী স্কীম অসি ফংহননবা অমসুং মখোয়দা ফংবা য়াবা থৌরমশিং অদু পীবনি।
ভ্বাক্তি ভিকাস কেন্দ্র ইন্দিয়া (ভি.ভি.কে.আই)গী শ্রী প্রসন্না প্রাভু অমসুং দাঃ প্রাভাকর রাওনা আর্ত ওফ লিবিংনা ঝরখন্দগী মফমদা ত্রাইবেল এফিয়র্স মিনিস্ত্রীগা লোয়ননা মখোয়না পায়খৎলিবা প্রোজেক্তকী মতাংদা খন্নখি অমসুং ঔরাংগাবাদতা ওর্গানিক ফার্মিংগীদমক পুক্নিং থৌগৎখি। প্রোজেক্ত অসিনা মখোয়না পান্দম থম্লিবা অসি ত্রাইবেল কাংলুপ্তা সমাজ অমা শেমগৎপা অমসুং শেন থুমগী ফিভম ফগৎহনবা অসিনি।
ত্রাইবেল মীতোপশিংবু শক্তি পীনবা, দিশা ফাউন্দেসনগী শ্রীমতি অঞ্জলি বুরহাদে মখোয়গী এম.ও.তি.এ. প্রোজেক্তকী মখাদা হেন্না ফবা থবকশিং, মখোয়গী হকগীদমক মিনিস্ত্রী অমসুং স্তেত সরকারনা ত্রাইবেল মীতোপকীদমক থৌরম কয়া পায়খৎলি।