Ministry of Electronics & IT
Government Blocks 118 Mobile Apps Which are Prejudicial to Sovereignty and Integrity of India, Defence of India, Security of State and Public Order
02 SEP 2020 5:26PM by PIB Delhi
The Ministry of Electronics and Information Technology, Government of India invoking it’s power under section 69A of the Information Technology Act read with the relevant provisions of the Information Technology (Procedure and Safeguards for Blocking of Access of Information by Public) Rules 2009 and in view of the emergent nature of threats has decided to block 118 mobile apps (see Appendix) since in view of information available they are engaged in activities which is prejudicial to sovereignty and integrity of India, defence of India, security of state and public order.
The Ministry of Electronics and Information Technology has received many complaints from various sources including several reports about misuse of some mobile apps available on Android and iOS platforms for stealing and surreptitiously transmitting users’ data in an unauthorized manner to servers which have locations outside India. The compilation of these data, its mining and profiling by elements hostile to national security and defence of India, which ultimately impinges upon the sovereignty and integrity of India, is a matter of very deep and immediate concern which requires emergency measures.
The Indian Cyber Crime Coordination Centre, Ministry of Home Affairs has also sent an exhaustive recommendation for blocking these malicious apps.. Likewise, there have been similar bipartisan concerns, flagged by various public representatives, both outside and inside the Parliament of India. There has been a strong chorus in the public space to take strict action against Apps that harm India’s sovereignty as well as the privacy of our citizens.
On the basis of these and upon receiving of recent credible inputs that information posted, permissions sought, functionality embedded as well as data harvesting practices of above stated Apps raise serious concerns that these Apps collect and share data in surreptitious manner and compromise personal data and information of users that can have a severe threat to security of the State.
In the interest of sovereignty and integrity of India, defence of India and security of the State. And using the sovereign powers, the Government of India has decided to block the usage of certain Apps, used in both mobile and non-mobile Internet enabled devices. These apps are listed in the attached appendix.
This move will safeguard the interests of crores of Indian mobile and internet users. This decision is a targeted move to ensure safety, security and sovereignty of Indian cyberspace.
Appendix
1. APUS Launcher Pro- Theme, Live Wallpapers, Smart
2. APUS Launcher -Theme, Call Show, Wallpaper, HideApps
3. APUS Security -Antivirus, Phone security, Cleaner
4. APUS Turbo Cleaner 2020- Junk Cleaner, Anti-Virus
5. APUS Flashlight-Free & Bright
6. Cut Cut – Cut Out & Photo Background Editor
7. Baidu
8. Baidu Express Edition
9. FaceU - Inspire your Beauty
10. ShareSave by Xiaomi: Latest gadgets, amazing deals
11. CamCard - Business Card Reader
12. CamCard Business
13. CamCard for Salesforce
14. CamOCR
15. InNote
16. VooV Meeting - Tencent Video Conferencing
17. Super Clean - Master of Cleaner, Phone Booster
18. WeChat reading
19. Government WeChat
20. Small Q brush
21. Tencent Weiyun
22. Pitu
23. WeChat Work
24. Cyber Hunter
25. Cyber Hunter Lite
26. Knives Out-No rules, just fight!
27. Super Mecha Champions
28. LifeAfter
29. Dawn of Isles
30. Ludo World-Ludo Superstar
31. Chess Rush
32. PUBG MOBILE Nordic Map: Livik
33. PUBG MOBILE LITE
34. Rise of Kingdoms: Lost Crusade
35. Art of Conquest: Dark Horizon
36. Dank Tanks
37. Warpath
38. Game of Sultans
39. Gallery Vault - Hide Pictures And Videos
40. Smart AppLock (App Protect)
41. Message Lock (SMS Lock)-Gallery Vault Developer Team
42. Hide App-Hide Application Icon
43. AppLock
44. AppLock Lite
45. Dual Space - Multiple Accounts & App Cloner
46. ZAKZAK Pro - Live chat & video chat online
47. ZAKZAK LIVE: live-streaming & video chat app
48. Music - Mp3 Player
49. Music Player - Audio Player & 10 Bands Equalizer
50. HD Camera Selfie Beauty Camera
51. Cleaner - Phone Booster
52. Web Browser & Fast Explorer
53. Video Player All Format for Android
54. Photo Gallery HD & Editor
55. Photo Gallery & Album
56. Music Player - Bass Booster - Free Download
57. HD Camera - Beauty Cam with Filters & Panorama
58. HD Camera Pro & Selfie Camera
59. Music Player - MP3 Player & 10 Bands Equalizer
60. Gallery HD
61. Web Browser - Fast, Privacy & Light Web Explorer
62. Web Browser - Secure Explorer
63. Music player - Audio Player
64. Video Player - All Format HD Video Player
65. Lamour Love All Over The World
66. Amour- video chat & call all over the world.
67. MV Master - Make Your Status Video & Community
68. MV Master - Best Video Maker & Photo Video Editor
69. APUS Message Center-Intelligent management
70. LivU Meet new people & Video chat with strangers
71. Carrom Friends : Carrom Board & Pool Game-
72. Ludo All Star- Play Online Ludo Game & Board Games
73. Bike Racing : Moto Traffic Rider Bike Racing Games
74. Rangers Of Oblivion : Online Action MMO RPG Game
75. Z Camera - Photo Editor, Beauty Selfie, Collage
76. GO SMS Pro - Messenger, Free Themes, Emoji
77. U-Dictionary: Oxford Dictionary Free Now Translate
78. Ulike - Define your selfie in trendy style
79. Tantan - Date For Real
80. MICO Chat: New Friends Banaen aur Live Chat karen
81. Kitty Live - Live Streaming & Video Live Chat
82. Malay Social Dating App to Date & Meet Singles
83. Alipay
84. AlipayHK
85. Mobile Taobao
86. Youku
87. Road of Kings- Endless Glory
88. Sina News
89. Netease News
90. Penguin FM
91. Murderous Pursuits
92. Tencent Watchlist (Tencent Technology
93. Learn Chinese AI-Super Chinese
94. HUYA LIVE – Game Live Stream
95. Little Q Album
96. Fighting Landlords - Free and happy Fighting Landlords
97. Hi Meitu
98. Mobile Legends: Pocket
99. VPN for TikTok
100. VPN for TikTok
101. Penguin E-sports Live assistant
102. Buy Cars-offer everything you need, special offers and low prices
103. iPick
104. Beauty Camera Plus - Sweet Camera & Face Selfie
105. Parallel Space Lite - Dual App
106. "Chief Almighty: First Thunder BC
107. MARVEL Super War NetEase Games
108. AFK Arena
109. Creative Destruction NetEase Games
110. Crusaders of Light NetEase Games
111. Mafia City Yotta Games
112. Onmyoji NetEase Games
113. Ride Out Heroes NetEase Games
114. Yimeng Jianghu-Chu Liuxiang has been fully upgraded
115. Legend: Rising Empire NetEase Games
116. Arena of Valor: 5v5 Arena Games
117. Soul Hunters
118. Rules of Survival

ইলেক্ত্রোনিক্স অমসুং আই.তি. মন্ত্রালয়
ভারতকী নিংথা-তম্বা অমদি অপুনবগী শক্তমদা, ভারতকী ঙাকশেলদা, রাজ্যগী চেকশিন থৌরাংদা অমসুং পব্লিক ওর্দরদা শীংনরকপা য়াবা মোবাইল এপ ১১৮ সরকারনা থিংজিনখ্রে
02 SEP 2020 5:26PM by PIB Imphal
ভারত সরকারগী ইলেক্ত্রোনিক অমসুং ইনফোর্মেসন তেক্নোলোজীগী মন্ত্রালয়না ইনফোর্মেসন তেক্নোলোজী এক্তকী সেক্সন ৬৯এ লোয়ননা ইনফোর্মেসন তেক্নোলোজী (মীয়াম্না ইনফোর্মেসন এক্সেস তৌবদা থিজিন্নবগী থৌওং অমসুং চেকশিল থৌরাংশিং) রুল্স ২০০৯গী মরী লৈনবা প্রোবিজনশিংগী মখাদা শক্তি শীজিন্নদুনা অমসুং ওইরক্লিবা খুদোংথিবশিংগী ফীভম অসি য়েংলগা মোবাইল এপ ১১৮(এপেন্দিক্স য়েংবীয়ু) থিংজিন্নবা ৱারেপ লৌখ্রে অমদি ফংলক্লিবা ই-পাউগী মতুং ইন্না মখোয়না ভারতকী নিংথা-তম্বা অমদি অপুনবগী শক্তমদা, ভারতকী ঙাকশেলদা, রাজ্যগী চেকশিন থৌরাংদা অমসুং পব্লিক ওর্দরদা শীংনরকপা য়াবা থবক-থৌরমশিং তৌরি।
ভারতকী ৱাংমদা লৈবা লোকেসনশিংদগী ওথোরাইজ ওইদবা মওংদা এন্দরোইদ অমসুং আই.ও.এস. প্লেৎফোর্মশিংদা ফংলিবা মোবাইল এপ খরদগী য়ুজরগী দেতা হুরান্দুনা অমসুং লোন্না লৌথোক্তুনা লান্না শীজিন্নবগী রিপোর্ত কয়া য়াওনা তোঙান তোঙান সোর্সশিংদগী ৱাকৎ কয়া ইলেক্ত্রোনিক অমসুং ইনফোর্মেসন তেক্নোলোজীগী মন্ত্রালয়দা লাকখি। নেস্নেল সেক্যুরি অমসুং ভারতকী ঙাকশেলগী লমদা খুদোংথিনীংঙাই ওইবা মচাকশিংনা মসিগী দেতাশিং কম্পাইল তৌবা মখোয়বু মাইনিং অমসুং প্রোফাইলিং তৌদুনা ভারতকী নিংথা-তম্বা অমদি অপুনবগী শক্তমদা অকায়বা পীরিবা অসি অথুবদা মীৎয়েং চংবা মথৌ তাবা য়াম্না লুবা অমসুং খুদক্তা য়েংশিনগদবা হীরম অমনি।
হোম পুবা মন্ত্রালয়গী ইন্দিয়ন সাইবর ক্রাইম কোওর্দিনেসন সেন্তরনসু অরোনবা পাউ হুরান্নবা এপশিং অসি থিংজিন্নবা চাউনা রিকম্মেন্দেসন অমা থারকখি। মসিগী মান্ননা, ভারতকী পার্লিয়ামেন্তগী মপান অমসুং মনুং অনিমক্তগী মীয়ামগী মীহুৎ কয়ানা পুখৎলকপা বাইপার্তিসনগী ওইবা চপ মান্নবা ৱাফমশিং লাকখি। ভারতকী অপুনবগী শক্তমদা লোয়ননা ঐখোয়গী প্রজাশিংগী লনাইগী ওইবা হীরমদা শোকহনবা য়াবা এপশিংগী ময়োক্তা অকনবা খোঙথাং লৌখৎনবা মীয়ামদগী অকনবা খোলাউশিং লাকখি।
এপশিং অসিনা অরোনবা মওংদা দেতা লৌথোকই অমসুং সিয়র তৌই অমসুং রাজ্যগী ঙাকশেলদা শীংনরকপা য়াবা লনাইগী ওইবা দেতা অমসুং য়ুজরশিংদগী ই-পাউ লৌথোক্লি হায়বা অসিদা য়ুম্ফম ওইরগা অমসুং পোস্ত তৌরকখ্রবা ই-পাউ, অয়াবা লৌখ্রবশিং অসি ফঙ্কস্নেলিতী এম্বেদেদ তৌবগা লোয়ননা মথক পনখ্রিবা এপশিং অসিদগী দেতা লৌথোকপগী ক্রেদিবল ইনপুৎশিং হন্দক লাকপা অসি য়াম্না অরুবা ৱাফম ওইরক্লি।
ভারতকী নিংথা-তম্বা অমদি অপুনবগী শক্তম, ভারতকী ঙাকশেল অমসুং রাজ্যগী চেকশিন থৌরাং অসি য়েংলগা অমসুং নিংখা-তম্বগী শক্তি শীজিন্নদুনা ভারত সরকারনা মোবাই অমসুং নন-মোবাইল ইন্তর্নেৎ ইনেবল দিভাইসশিং অনিমক্তা এপ খরা শীজিন্নবদা অথিংবা থম্নবা ৱারেপ লৌখ্রে। এপশিং অসি এতেচ তৌরিবা এপেন্দিক্সতা হাপলি।
খোঙথাং অসিনা ভারতকী মোবাইল অমসুং ইন্তর্নেৎ য়ুজর কোতি কয়াগী চেকশিল থৌরাং লৌখৎপা ঙম্লগনি। ৱারেপ অসিনা ভারতকী সাইবরস্পেস ঙাক শেন্নবা, খুদোংথিদনবা অমসুং অপুনবগী শক্তমদা শোকহন্নদনবা খোঙথাং অমনি।
এপেন্দিক্স
১. এ.পি.য়ু.এস. লোঞ্চর প্রো- থিম, লাইফ ৱাল্দপেপর, স্মার্ত
২. এ.পি.য়ু.এস. লোঞ্চর - থিম, কোল শো, ৱাল্দপেপর, হাইদএপ্স
৩. এ.পি.য়ু.এস. সেক্যুরিতী -এন্তিভাইরস, ফোন সেক্যুরিতী, ক্লীনর
৪. এ.পি.য়ু.এস. তুর্বো ক্লীনর ২০২০- জঙ্ক ক্লীনর, এন্তিভাইরস
৫. এ.পি.য়ু.এস. ফ্লাশলাইৎ-ফ্রী এন্দ ব্রাইৎ
৬. কৎ কৎ – কৎ আউৎ এন্দ ফোতো বেকগ্রাউন্দ ইদিতর
৭. বাইদু
৮. বাইদু এক্সপ্রেস ইদিসন
৯. ফেসয়ু – ইনস্পাইয় য়োর ব্যুতী
১০. সিয়রসেব বাই জাইয়োমি: লাতেস্ত গদজেৎস, এমেসজিং দীল্স
১১. কেমকার্দ – বিজিনেস কার্দ রীদর
১২. কেমকার্দ বিজিনেস
১৩. কেমকার্দ ফোর সেল্সেফোর্স
১৪. কেম .সি.আর
১৫. ইন নোৎ
১৬. ভী.ও.ও.ভী মীতিং - তেন্সেন্ত ভিদিও কনফেরেন্সিং
১৭. সুপর ক্লীন – মাস্তর ওফ ক্লীনর, ফোন বুস্তর
১৮. ৱিচেৎ রীদিং
১৯. গভর্মেন্ত ৱিচেৎ
২০. স্মোল ক্যু ব্রশ
২১. তেন্সেন্ত ৱইয়ুন
২২. পিতু
২৩. ৱিচেৎ ৱার্ক
২৪. সাইবর হন্তর
২৫. সাইবর হন্তর লাইৎ
২৬. নাইফস আউৎ-নো রুল্স, জস্ত ফাইৎ!
২৭. সুপর মেচা চেম্পিয়ন্স
২৮. লাইফএফতর
২৯. দোন ওফ ইজল্স
৩০. লুদো ৱার্ল্দ লোদো সুপরস্তার
৩১. চেছ রস
৩২. পবজি মোবাইল নোর্দিক মেপ: লিবিক
৩৩. পবজি মোবাইল লাইৎ
৩৪. রাইজ ওফ কিংদমস: লোস্ত ক্রুসেৎ
৩৫. আর্ত ওফ কঙ্ক্যুস্ত: দার্ক হোরিজন
৩৬. দেঙ্ক তেঙ্কস
৩৭. ৱারপাথ
২৮. গেম ওফ সুল্তান্স
৩৯. গেলেরী ভোল্ত – হাইদ পিকচর্স এন্দ ভিদিওজ
৪০. স্মার্ত এপলোক (এপ প্রোতেক)
৪১. মেসেজ লোক (এস.এম.এস. লোক)- গেলেরী ভোল্ত দিভলপর তীম
৪২. হাইদ এপ- হাইদ এপ্লিকেসন আইকন
৪৩. এপলোক
৪৪. এপলোক লাইৎ
৪৫. দ্যুল স্পেস – মল্তিপল একাউন্তস এন্দ এপ ক্লোনর
৪৬. জকজক প্রো – লাইব চেৎ এন্দ ভিদিও চেৎ ওনলাইন
৪৭. জকজক লাইব: লাইব স্ত্রীমিং এন্দ ভিদিও চেৎ এপ
৪৮. ম্যুজিক- এম.পি.৩ প্লেয়র
৪৯. ম্যুজিক প্লেয়র – ওদিও প্লেয়র এন্দ ১০ বেন্দস ইক্বুইলাইজর
৫০. ঐচ.দি. কেমেরা সেল্ফী ব্যুতী কেমেরা
৫১. ক্লিনর – ফোন বুস্তর
৫২.ৱেব ব্রাউজর & ফাস্ত এক্সপ্লোরর
৫৩. ভিদিও প্লেয়র ওল ফোর্মেৎ ফোর এন্দ্রোইদ
৫৪. ফোতো গেলেরী ঐচ.দি. এন্দ ইদিতর
৫৫. ফোতো গেলেরী & এল্বম
৫৬.ম্যুজিক প্লেয়র – বেজ বুস্তর- ফ্রী দাউনলোদ
৫৭. ঐচ.দি. কেমেরা – ব্যুতী কেম ৱিথ ফিল্তর্স এন্দ পেনোরামা
৫৮. ঐচ.দি. কেমেরা প্রো এন্দ কেমেরা
৫৯. ম্যুজিক প্লেয়র – এম.পি.৩ প্লেয়র এন্দ ১০ বেন্দস ইক্বুইলাইজর
৬০. গেলেরী ঐচ.দি.
৬১. ৱেব ব্রাউজর- ফাস্ত, প্রিবেসী এন্দ ৱেব এক্সপ্লোরর
৬২. ৱেব ব্রাউজর- সেক্যুর এক্সপ্লোরর
৬৩. ম্যুজিক প্লেয়র – ওদিও প্লেয়র
৬৪. ভিদিও প্লেয়র - ওল ফোর্মেৎ ঐচ.দি. ভিদিও প্লেয়র
৬৫. লেমর লব ওল ওভর দি ৱার্ল্দ
৬৬. আমর- ভিদিও চেৎ এন্দ কোল ওভর দি ৱার্লদ
৬৭. এম.ভি. মাস্তর- মেক য়্যুর স্তেতস ভিদিও এন্দ কম্ম্যুনিতী
৬৮. এম.ভি. মাস্তর- বেস্ত ভিদিও মেকর এন্দ ভিদিও ইদিতর
৬৯. এ.পি.য়ু.এস. মেসেজ সেন্তর – ইন্তিলিজেন্ত মেনেজমেন্ত
৭০. লাইবয়ু মীৎ ন্যু পীপল এন্দ ভিদিও চেৎ ৱিথ স্ত্রেঞ্জর্স
৭১. কেরোম ফ্রেন্দস: কেরো বোরদ এন্দ গেম
৭২. লুদো ওল স্তার- প্লে ওনলাইন লুদো গেম্স এম্দ বোর্দ গেম্স
৭৩. বাইক রেসিং : মোতো ত্রাফিক রাইদর বাইক রেসিং গেম্স
৭৪. রেঞ্জর্স ওফ ওলিবিয়ন: ওনলাইন এক্সন এম.এম.ও. আর.পি.জি. গেম্স
৭৫. জি কেমেরা – ফোতো ইদিতর, ব্যুতী সেল্ফী, কোলেজ
৭৬. গো এস.এম.এস. প্রো- মেসেঞ্জর, ফ্রী থীম্স, ইমোজী
৭৭. য়ু-দিক্সনরী: ওক্সফোর্ত ফ্রী নাউ ত্রান্সলেৎ
৭৮. য়ুলাইক – দিফাইন য়্যুর সেল্ফী ইন ত্রেন্দী স্তাইল
৭৯. তানতন – দেৎ ফোর রিএল
৮০. মাইকো চেৎ: ফ্রেন্দস বানে ওর লাইব চেৎ কারেন
৮১. কিত্তী লাইব_ লাইব স্ত্রীমিং এন্দ ভিদিও লাইব চেৎ
৮২. মালে সোসিএল দেতিং এপ তু দেৎ এন্দ মীৎ সিঙ্গলস
৮৩. অলিপে
৮৪. অলিপে ঐচ.কে.
৮৫. মোবাইল তাউবাও
৮৬. য়ৌকু
৮৭. রোদ ওফ কিংস- এন্দলেস গ্লোরী
৮৮. সিনা ন্যুজস
৮৯. নেৎইজ ন্যুজস
৯০. পেঙ্গুইন এফ.এম.
৯১. মর্দরস পর্সুইৎস
৯২. তেন্সেন্ত ৱাচলিস্ত (তেন্সেন্ত তেক্নোলোজী)
৯৩. লর্ন চাইনিজ এ.আই.- সুপর চাইনিজ
৯৪. হুয়া লাইব – গেম লাইব স্ত্রীম
৯৫. লিত্তল ক্যু এল্বম
৯৬.ফাইতিং লেন্দলোর্দস – ফ্রী এন্দ হেপ্পী ফাইতিং লেন্দলোর্দস
৯৭. হাই মৈতু
৯৮. মোবাই লেজেন্দস: পোকেৎ
৯৯. ভি.পি.এন. ফোর তিকতোক
১০০. ভি.পি.এন. ফোর তিকতোক
১০১. পেঙ্গুইন ই-স্পোর্ত লাইব এসিস্তেন্ত
১০২. বাই কার্স- ওফর এভেরীথিং য়ু নীদ, স্পিসিএল ওফর্স এন্দ লো প্রাইসেস
১০৩. আইপিক
১০৪. ব্যুতী কেমেরা প্লস- স্বীৎ কেমেরা এন্দ ফেস সেল্ফী
১০৫. পেরেলেল স্পেস লাইৎ _ দ্যুল এপ
১০৬. "চীফ ওলমাইতী: ফর্স্ত থন্দর বি.সি.
১০৭. মার্ভেল সুপর ৱার নেৎইজ গেম্স
১০৮. এ.এফ.কে. এরেনা
১০৯. ক্রিএতিব দিস্ত্রক্সন নেৎইজ গেম্স
১১০. ক্রসাদর্স ওফ লাইৎ নেৎইজ গেম্স
১১১. মাফিয়া সিতী য়োত্তা গেম্স
১১২. ওনমিওজি নেৎইজ গেম্স
১১৩.রাইদ আউৎ হিরোজ নেৎইজ গেম্স
১১৪. য়িমেং জিয়াঙ্গু-চু লিয়ু জিয়াং হেজ বিন ফুল্লি অপগ্রেদেদ
১১৫. লেজেন্দ: রাইজিং এম্পোইর নেৎইজ গেম্স
১১৬. এরেনা ওফ ভেলর: ৫v৫ এরেনা গেম্স
১১৭. সোল হন্তর্স
১১৮. রুল্স ওফ সর্ভাইবল