ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ଓ ସୂଚନା ପ୍ରଯୁକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଆଉ 118ଟି ମୋବାଇଲ୍ ଆପ୍ ପ୍ରଚଳନ ବନ୍ଦ କଲେ ସରକାର
● ଏହି ସବୁ ଆପଗୁଡ଼ିକ ଦେଶର ସାର୍ବଭୌମତ୍ୱ ଓ ଅଖଣ୍ଡତା, ଭାରତର ପ୍ରତିରକ୍ଷା, ରାଷ୍ଟ୍ରର ନିରାପତ୍ତା ଓ ଜନ ଶୃଙ୍ଖଳା ପ୍ରତି ବିପଦ ସୃଷ୍ଟି କରିବାର ଆଶଙ୍କା ଥିବାରୁ ସରକାର ଏଭଳି ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି
02 SEP 2020 5:26PM by PIB Bhubaneswar
ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ଏବଂ ସୂଚନା ଓ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପକ୍ଷରୁ ସୂଚନା ପ୍ରଯୁକ୍ତି ଆଇନର ଧାରା 69(ଏ) ଯାହାକି ସୂଚନା ପ୍ରଯୁକ୍ତି (ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ସୂଚନା ଆହରଣକୁ ବ୍ଲକ୍‌ କରିବା ବିଧି ଓ ନିରାପତ୍ତା) ନିୟମାବଳୀ, 2009 ଭାବେ ସଂପୃକ୍ତ ବ୍ୟବସ୍ଥା ସହ ଜଡ଼ିତ ତାହାକୁ ଜାରି କରି ଦେଶରେ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥିବା ବିପଦର ଆଶଙ୍କା ପରିସ୍ଥିତିକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି 118ଟି ମୋବାଇଲ୍‌ ଆପର ପ୍ରଚଳନକୁ ବନ୍ଦ କରିବାକୁ ଘୋଷଣା କରିଛନ୍ତି (ପରିଶିଷ୍ଟରେ ଏହିସବୁ ଆପ୍‌ ର ସଂପୂର୍ଣ୍ଣ ତାଲିକା ପ୍ରଦତ୍ତ) ଏବେସୁଦ୍ଧା ସେହିସବୁ ଆପ୍‌ ଗୁଡ଼ିକ ସଂପର୍କରେ ଉପଲବ୍ଧ ତଥ୍ୟ ଓ ସୂଚନା ଅନୁସାରେ ଏଗୁଡ଼ିକର ବ୍ୟବହାର ଭାରତର ସାର୍ବଭୌମତ୍ୱ ଏବଂ ଅଖଣ୍ଡତା, ଦେଶର ପ୍ରତିରକ୍ଷା ତଥା ରାଷ୍ଟ୍ରର ନିରାପତ୍ତା ତଥା ଜନ ଶୃଙ୍ଖଳା ପ୍ରତି ବିପଦ ସୃଷ୍ଟି କରିବାର ଆଶଙ୍କା ଥିବାରୁ ସେସବୁକୁ ନିଷିଦ୍ଧ କରିବା ଲାଗି ସ୍ଥିର କରାଯାଇଛି
ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ଏବଂ ସୂଚନା ପ୍ରଯୁକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଇତି ପୂର୍ବରୁ ଏହିସବୁ ଆପମାନଙ୍କ ସଂପର୍କରେ ବିଭିନ୍ନ ସୂତ୍ରରୁ ଅନେକ ଅଭିଯୋଗ ପାଇଥିଲା ଏବଂ ସେଥିରେ ଅନେକ ରିପୋର୍ଟ ସାମିଲ ଯେଉଁଥିରେ ସେସବୁ ମୋବାଇଲ୍‌ ଆପଗୁଡ଼ିକର ଅପବ୍ୟବହାର କରାଯାଉଥିବାର ଅଭିଯୋଗ ହୋଇଥିଲା ଏହିସବୁ ଆପ୍‌ ଆଣ୍ଡ୍ରଏଡ଼୍‌ ଏବଂ ଆଇଓଏସ ପ୍ଲାଟଫର୍ମରେ ଉପଲବ୍ଧ ଏବଂ ସେଗୁଡ଼ିକ ଅତି ଚତୁରତାର ସହ ବ୍ୟବହାରକାରୀଙ୍କ ଅଜାଣତରେ ସେମାନଙ୍କ ଡାଟାକୁ ବେଆଇନ ଭାବେ ଅନ୍ୟ ସ୍ଥାନକୁ ପ୍ରେରଣ କରୁଥିଲା ଯେଉଁସବୁ ସର୍ଭରକୁ ଏହିସବୁ ଡାଟା ପ୍ରେରଣ କରାଯାଉଥିଲା ସେଗୁଡ଼ିକ ଭାରତ ବାହାରେ ଅବସ୍ଥିତ ଏଭଳି ଡାଟାର ଜଟିଳତା, ଏହାର ଗଚ୍ଛିତକରଣ ଏବଂ ସେସବୁକୁ ଯେଉଁ ବିରୋଧୀ ତତ୍ତ୍ୱମାନେ ପ୍ରୋଫାଇଲ୍‌ କରୁଛନ୍ତି ସେମାନେ ଭାରତର ଜାତୀୟ ନିରାପତ୍ତା ତଥା ପ୍ରତିରକ୍ଷା ପ୍ରତି ବିପଦ ସୃଷ୍ଟିକାରୀ ଏହାକୁ ଭାରତର ସାର୍ବଭୌମତ୍ୱ ଏବଂ ଅଖଣ୍ଡତା ପ୍ରତି ବିପଦ ସୃଷ୍ଟିକାରୀ ବୋଲି ବିବେଚନା କରାଯାଇପାରେ ଏହା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗମ୍ଭୀର ବିଷୟ ଏବଂ ସେହି କାରଣରୁ ତୁରନ୍ତ ଏହା ଉପରେ ଜରୁରୀ କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ ଗ୍ରହଣର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପଲବ୍ଧ କରାଯାଇଥିଲା
ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଅଧୀନସ୍ଥ ଭାରତର ସାଇବର ଅପରାଧ ସମନ୍ୱୟ କେନ୍ଦ୍ର, ଏହି ସବୁ ଖଳ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ସାଧନକାରୀ ଆପ୍‌ଗୁଡ଼ିକୁ ବନ୍ଦ କରିବା ନିମନ୍ତେ ବିସ୍ତୃତ ସୁପାରିଶ କରିଛନ୍ତି ତଦନୁସାରେ, ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ପକ୍ଷଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ମଧ୍ୟ ଉଦ୍‌ବେଗ ପ୍ରକଟ କରାଯାଇଛି ଏବଂ ସେଥିରେ ବିଭିନ୍ନ ଜନ ପ୍ରତିନିଧିଙ୍କ ଉଦ୍‌ବେଗ ତଥା ଦାବି ରହିଛି ସଂସଦ ଭିତରେ ଓ ବାହାରେ ଏଭଳି ଉଦ୍‌ବେଗ ପ୍ରକଟ କରାଯାଇଛି ଭାରତର ସାର୍ବଭୌମତ୍ୱ ବିରୋଧରେ ତଥା ଦେଶର ନାଗରିକଙ୍କ ଗୋପନୀୟତା ବିରୋଧରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଥିବା ଏଭଳି ଆପମାନଙ୍କ ବିରୋଧରେ କଠୋର କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ ଗ୍ରହଣ ସକାଶେ ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ପକ୍ଷରୁ ଦୃଢ଼ ଦାବି ହୋଇ ଆସୁଥିଲା
ଏଭଳି ଅଭିଯୋଗ ଆଧାରରେ ଏବଂ ସେ ସଂପର୍କରେ ନିକଟରେ ନିର୍ଭରଯୋଗ୍ୟ ସୂଚନା ପ୍ରାପ୍ତ ହେବା ପରେ ସେସଂପର୍କରେ ଅନୁମତି ଲୋଡ଼ା ଯାଇଥିଲା ଏବଂ ପୂର୍ବୋକ୍ତ ଆପଗୁଡ଼ିକ ସଂଗ୍ରହ କରୁଥିବା ଡାଟାର କାର୍ଯ୍ୟକାରୀତା ସଂପର୍କରେ ଅଧିକ ତଥ୍ୟ ସୂଚନା ସଂଗ୍ରହ କରାଯାଇଥିଲା ସେହିସବୁ ଆପ୍‌ ଗୋପନରେ ସଂଗ୍ରହ କରୁଥିବା ଏବଂ ସେସବୁକୁ ଅନ୍ୟତ୍ର ପଠାଉଥିବା ସୂଚନା, ଯାହାକି ଲବ୍ଧ ସୂଚନାରୁ ଜଣା ପଡ଼ିଥିଲା ଯେ ତାହା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତର ଉଦ୍‌ବେଗର କାରଣ ବ୍ୟବହାରକାରୀମାନଙ୍କ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଗୋପନୀୟ ତଥ୍ୟ ଓ ସୂଚନାକୁ ଅନ୍ୟତ୍ର ସର୍ଭରକୁ ପଠାଯିବା ରାଷ୍ଟ୍ର ପାଇଁ ନିଶ୍ଚିତ ନିରାପତ୍ତା ଦୃଷ୍ଟିରୁ ବିପଦର କାରଣ
ଭାରତର ସାର୍ବଭୌମତ୍ୱ ଏବଂ ଅଖଣ୍ଡତା ଦୃଷ୍ଟିରୁ, ଦେଶର ପ୍ରତିରକ୍ଷା କାରଣରୁ ଏବଂ ରାଷ୍ଟ୍ରର ନିରାପତ୍ତାକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ସରକାର ଏହିସବୁ ଆପଗୁଡ଼ିକୁ ବ୍ଲକ୍‌ କରିଛନ୍ତି ଭାରତ ସରକାର ତାଙ୍କର ସାର୍ବଭୌମ କ୍ଷମତା ଉପଯୋଗ କରି ସ୍ଥିର କରିଛନ୍ତି ଯେ କେତେକ ଆପ୍‌ ର ବ୍ୟବହାର, ଯାହାକି ମୋବାଇଲ୍‌ ଏବଂ ଅଣ ମୋବାଇଲ୍‌ ଇଣ୍ଟରନେଟ୍‌ ସକ୍ଷମ ଡିଭାଇସ୍‌ରେ ଉପଯୋଗକ୍ଷମସେଗୁଡ଼ିକୁ ବ୍ଲକ୍‌ କରାଯିବ ସେହିସବୁ ଆପ୍‌ଗୁଡ଼ିକର ସଂପୂର୍ଣ୍ଣ ତାଲିକା ନିମ୍ନରେ ପ୍ରଦତ୍ତ ପରିଶିଷ୍ଟରେ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି
ସରକାରଙ୍କ ପକ୍ଷରୁ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇଥିବା ଏଭଳି ପଦକ୍ଷେପ କୋଟି କୋଟି ଭାରତୀୟ ମୋବାଇଲ୍‌ ଉପଭୋକ୍ତା ତଥା ଇଣ୍ଟରନେଟ ବ୍ୟବହାକାରୀଙ୍କ ସ୍ୱାର୍ଥକୁ ସୁରକ୍ଷା ପ୍ରଦାନ କରିବ ଏଭଳି ନିଷ୍ପତ୍ତି ଏକ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲକାରୀ ପଦକ୍ଷେପ ଯାହା ଭାରତୀୟ ସାଇବରସ୍ପେସର ସୁରକ୍ଷା, ନିରାପତ୍ତା ତଥା ସାର୍ବଭୌମତ୍ୱକୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବ
ପରିଶିଷ୍ଟ:
1. APUS Launcher Pro- Theme, Live Wallpapers, Smart
2. APUS Launcher -Theme, Call Show, Wallpaper, HideApps
3. APUS Security -Antivirus, Phone security, Cleaner
4. APUS Turbo Cleaner 2020- Junk Cleaner, Anti-Virus
5. APUS Flashlight-Free & Bright
6. Cut Cut – Cut Out & Photo Background Editor
7. Baidu
8. Baidu Express Edition
9. FaceU - Inspire your Beauty
10. ShareSave by Xiaomi: Latest gadgets, amazing deals
11. CamCard - Business Card Reader
12. CamCard Business
13. CamCard for Salesforce
14. CamOCR
15. InNote
16. VooV Meeting - Tencent Video Conferencing
17. Super Clean - Master of Cleaner, Phone Booster
18. WeChat reading
19. Government WeChat
20. Small Q brush
21. Tencent Weiyun
22. Pitu
23. WeChat Work
24. Cyber Hunter
25. Cyber Hunter Lite
26. Knives Out-No rules, just fight!
27. Super Mecha Champions
28. LifeAfter
29. Dawn of Isles
30. Ludo World-Ludo Superstar
31. Chess Rush
32. PUBG MOBILE Nordic Map: Livik
33. PUBG MOBILE LITE
34. Rise of Kingdoms: Lost Crusade
35. Art of Conquest: Dark Horizon
36. Dank Tanks
37. Warpath
38. Game of Sultans
39. Gallery Vault - Hide Pictures And Videos
40. Smart AppLock (App Protect)
41. Message Lock (SMS Lock)-Gallery Vault Developer Team
42. Hide App-Hide Application Icon
43. AppLock
44. AppLock Lite
45. Dual Space - Multiple Accounts & App Cloner
46. ZAKZAK Pro - Live chat & video chat online
47. ZAKZAK LIVE: live-streaming & video chat app
48. Music - Mp3 Player
49. Music Player - Audio Player & 10 Bands Equalizer
50. HD Camera Selfie Beauty Camera
51. Cleaner - Phone Booster
52. Web Browser & Fast Explorer
53. Video Player All Format for Android
54. Photo Gallery HD & Editor
55. Photo Gallery & Album
56. Music Player - Bass Booster - Free Download
57. HD Camera - Beauty Cam with Filters & Panorama
58. HD Camera Pro & Selfie Camera
59. Music Player - MP3 Player & 10 Bands Equalizer
60. Gallery HD
61. Web Browser - Fast, Privacy & Light Web Explorer
62. Web Browser - Secure Explorer
63. Music player - Audio Player
64. Video Player - All Format HD Video Player
65. Lamour Love All Over The World
66. Amour- video chat & call all over the world.
67. MV Master - Make Your Status Video & Community
68. MV Master - Best Video Maker & Photo Video Editor
69. APUS Message Center-Intelligent management
70. LivU Meet new people & Video chat with strangers
71. Carrom Friends : Carrom Board & Pool Game-
72. Ludo All Star- Play Online Ludo Game & Board Games
73. Bike Racing : Moto Traffic Rider Bike Racing Games
74. Rangers Of Oblivion : Online Action MMO RPG Game
75. Z Camera - Photo Editor, Beauty Selfie, Collage
76. GO SMS Pro - Messenger, Free Themes, Emoji
77. U-Dictionary: Oxford Dictionary Free Now Translate
78. Ulike - Define your selfie in trendy style
79. Tantan - Date For Real
80. MICO Chat: New Friends Banaen aur Live Chat karen
81. Kitty Live - Live Streaming & Video Live Chat
82. Malay Social Dating App to Date & Meet Singles
83. Alipay
84. AlipayHK
85. Mobile Taobao
86. Youku
87. Road of Kings- Endless Glory
88. Sina News
89. Netease News
90. Penguin FM
91. Murderous Pursuits
92. Tencent Watchlist (Tencent Technology
93. Learn Chinese AI-Super Chinese
94. HUYA LIVE – Game Live Stream
95. Little Q Album
96. Fighting Landlords - Free and happy Fighting Landlords
97. Hi Meitu
98. Mobile Legends: Pocket
99. VPN for TikTok
100. VPN for TikTok
101. Penguin E-sports Live assistant
102. Buy Cars-offer everything you need, special offers and low prices
103. iPick
104. Beauty Camera Plus - Sweet Camera & Face Selfie
105. Parallel Space Lite - Dual App
106. "Chief Almighty: First Thunder BC
107. MARVEL Super War NetEase Games
108. AFK Arena
109. Creative Destruction NetEase Games
110. Crusaders of Light NetEase Games
111. Mafia City Yotta Games
112. Onmyoji NetEase Games
113. Ride Out Heroes NetEase Games
114. Yimeng Jianghu-Chu Liuxiang has been fully upgraded
115. Legend: Rising Empire NetEase Games
116. Arena of Valor: 5v5 Arena Games
117. Soul Hunters
118. Rules of Survival

Ministry of Electronics & IT
Government Blocks 118 Mobile Apps Which are Prejudicial to Sovereignty and Integrity of India, Defence of India, Security of State and Public Order
02 SEP 2020 5:26PM by PIB Delhi
The Ministry of Electronics and Information Technology, Government of India invoking it’s power under section 69A of the Information Technology Act read with the relevant provisions of the Information Technology (Procedure and Safeguards for Blocking of Access of Information by Public) Rules 2009 and in view of the emergent nature of threats has decided to block 118 mobile apps (see Appendix) since in view of information available they are engaged in activities which is prejudicial to sovereignty and integrity of India, defence of India, security of state and public order.
The Ministry of Electronics and Information Technology has received many complaints from various sources including several reports about misuse of some mobile apps available on Android and iOS platforms for stealing and surreptitiously transmitting users’ data in an unauthorized manner to servers which have locations outside India. The compilation of these data, its mining and profiling by elements hostile to national security and defence of India, which ultimately impinges upon the sovereignty and integrity of India, is a matter of very deep and immediate concern which requires emergency measures.
The Indian Cyber Crime Coordination Centre, Ministry of Home Affairs has also sent an exhaustive recommendation for blocking these malicious apps.. Likewise, there have been similar bipartisan concerns, flagged by various public representatives, both outside and inside the Parliament of India. There has been a strong chorus in the public space to take strict action against Apps that harm India’s sovereignty as well as the privacy of our citizens.
On the basis of these and upon receiving of recent credible inputs that information posted, permissions sought, functionality embedded as well as data harvesting practices of above stated Apps raise serious concerns that these Apps collect and share data in surreptitious manner and compromise personal data and information of users that can have a severe threat to security of the State.
In the interest of sovereignty and integrity of India, defence of India and security of the State. And using the sovereign powers, the Government of India has decided to block the usage of certain Apps, used in both mobile and non-mobile Internet enabled devices. These apps are listed in the attached appendix.
This move will safeguard the interests of crores of Indian mobile and internet users. This decision is a targeted move to ensure safety, security and sovereignty of Indian cyberspace.
Appendix
1. APUS Launcher Pro- Theme, Live Wallpapers, Smart
2. APUS Launcher -Theme, Call Show, Wallpaper, HideApps
3. APUS Security -Antivirus, Phone security, Cleaner
4. APUS Turbo Cleaner 2020- Junk Cleaner, Anti-Virus
5. APUS Flashlight-Free & Bright
6. Cut Cut – Cut Out & Photo Background Editor
7. Baidu
8. Baidu Express Edition
9. FaceU - Inspire your Beauty
10. ShareSave by Xiaomi: Latest gadgets, amazing deals
11. CamCard - Business Card Reader
12. CamCard Business
13. CamCard for Salesforce
14. CamOCR
15. InNote
16. VooV Meeting - Tencent Video Conferencing
17. Super Clean - Master of Cleaner, Phone Booster
18. WeChat reading
19. Government WeChat
20. Small Q brush
21. Tencent Weiyun
22. Pitu
23. WeChat Work
24. Cyber Hunter
25. Cyber Hunter Lite
26. Knives Out-No rules, just fight!
27. Super Mecha Champions
28. LifeAfter
29. Dawn of Isles
30. Ludo World-Ludo Superstar
31. Chess Rush
32. PUBG MOBILE Nordic Map: Livik
33. PUBG MOBILE LITE
34. Rise of Kingdoms: Lost Crusade
35. Art of Conquest: Dark Horizon
36. Dank Tanks
37. Warpath
38. Game of Sultans
39. Gallery Vault - Hide Pictures And Videos
40. Smart AppLock (App Protect)
41. Message Lock (SMS Lock)-Gallery Vault Developer Team
42. Hide App-Hide Application Icon
43. AppLock
44. AppLock Lite
45. Dual Space - Multiple Accounts & App Cloner
46. ZAKZAK Pro - Live chat & video chat online
47. ZAKZAK LIVE: live-streaming & video chat app
48. Music - Mp3 Player
49. Music Player - Audio Player & 10 Bands Equalizer
50. HD Camera Selfie Beauty Camera
51. Cleaner - Phone Booster
52. Web Browser & Fast Explorer
53. Video Player All Format for Android
54. Photo Gallery HD & Editor
55. Photo Gallery & Album
56. Music Player - Bass Booster - Free Download
57. HD Camera - Beauty Cam with Filters & Panorama
58. HD Camera Pro & Selfie Camera
59. Music Player - MP3 Player & 10 Bands Equalizer
60. Gallery HD
61. Web Browser - Fast, Privacy & Light Web Explorer
62. Web Browser - Secure Explorer
63. Music player - Audio Player
64. Video Player - All Format HD Video Player
65. Lamour Love All Over The World
66. Amour- video chat & call all over the world.
67. MV Master - Make Your Status Video & Community
68. MV Master - Best Video Maker & Photo Video Editor
69. APUS Message Center-Intelligent management
70. LivU Meet new people & Video chat with strangers
71. Carrom Friends : Carrom Board & Pool Game-
72. Ludo All Star- Play Online Ludo Game & Board Games
73. Bike Racing : Moto Traffic Rider Bike Racing Games
74. Rangers Of Oblivion : Online Action MMO RPG Game
75. Z Camera - Photo Editor, Beauty Selfie, Collage
76. GO SMS Pro - Messenger, Free Themes, Emoji
77. U-Dictionary: Oxford Dictionary Free Now Translate
78. Ulike - Define your selfie in trendy style
79. Tantan - Date For Real
80. MICO Chat: New Friends Banaen aur Live Chat karen
81. Kitty Live - Live Streaming & Video Live Chat
82. Malay Social Dating App to Date & Meet Singles
83. Alipay
84. AlipayHK
85. Mobile Taobao
86. Youku
87. Road of Kings- Endless Glory
88. Sina News
89. Netease News
90. Penguin FM
91. Murderous Pursuits
92. Tencent Watchlist (Tencent Technology
93. Learn Chinese AI-Super Chinese
94. HUYA LIVE – Game Live Stream
95. Little Q Album
96. Fighting Landlords - Free and happy Fighting Landlords
97. Hi Meitu
98. Mobile Legends: Pocket
99. VPN for TikTok
100. VPN for TikTok
101. Penguin E-sports Live assistant
102. Buy Cars-offer everything you need, special offers and low prices
103. iPick
104. Beauty Camera Plus - Sweet Camera & Face Selfie
105. Parallel Space Lite - Dual App
106. "Chief Almighty: First Thunder BC
107. MARVEL Super War NetEase Games
108. AFK Arena
109. Creative Destruction NetEase Games
110. Crusaders of Light NetEase Games
111. Mafia City Yotta Games
112. Onmyoji NetEase Games
113. Ride Out Heroes NetEase Games
114. Yimeng Jianghu-Chu Liuxiang has been fully upgraded
115. Legend: Rising Empire NetEase Games
116. Arena of Valor: 5v5 Arena Games
117. Soul Hunters
118. Rules of Survival