Ministry of Jal Shakti
Arunachal Pradesh will provide tap water to all rural homes by 2023
Local community comes forward for restoration work of water supply in Ledum Water Supply Project
22 AUG 2020 4:46PM by PIB Delhi
Arunachal Pradesh has again received a very high rainfall in the current monsoon season. Many of the drinking water supply installations dependent on the surface sources have faced the fury of natural calamities in terms of flash flood, cloud bursts, landslides and erosions. The Ledum multi village water supply project feeding potable drinking water to Bilat circle, Oyan-Sille Circle and Ruksin headquarter covering 19 villages with population of 21,287 under East Siang District, Arunachal Pradesh was one of the projects damaged badly due to sudden cloud burst at its catchment area. The intake work which is situated at 1,500 feet above MSL and at a distance of 7 Km from last motorable road point was hit hard. The main pipe line (DI 250 mm diameter) was also damaged at various river crossings.
Arunachal Pradesh is highly dependent on Assam and states beyond for skilled and unskilled work force. With the Covid-19 pandemic related lockdowns and safety protocols in place, the availability of work force are constrained. Going by the gravity of the damages, it would have taken weeks to restore the water supply system, but the motivated youth of Bilat circle, about 70 of them, came forward to help the Public Health Engineering Department in restoration works. The Department while providing the skilled manpower, materials, etc. had to use the services of elephants also in retrieving the DI pipes that were scattered and buried under the silt or debris along the river bed. The result of participation of the people in the restoration effort saw that the resumption of drinking water supply to the entire villages was ensured in 3 days.
The efforts of the officials of PHED and the determination of the community to come forward for this kind of repair work shows that the community can play a huge role in operation and maintenance of water supply systems in rural areas. Jal Jeevan Mission aims to capitalise on the community participation.
Announced by Prime Minister on 15th August, 2019, Jal Jeevan Mission is under implementation in partnership with States with the objective to provide functional household tap connections to every rural household of the country by 2024. The goal of the Mission is to enable every rural household has assured availability of potable water at a service level of 55 litres per capita per day (lpcd) on regular and long-term basis so as to bring improvements in lives of people living in rural areas.
Water availability in Arunachal Pradesh is not an issue, but the challenges faced in implementation are the tough mountainous terrain, sparsely located habitations and the harsh climatic conditions. However, the State Govt is making all efforts to cover all villages/ habitations so as potable water reaches every rural household. Jal Jeevan Mission provides a golden opportunity to the State to provide clean, potable water to its citizens in their houses, so that the burden of women and girls is lessened.
Arunachal Pradesh Government has decided to provide 100% tap water connections to all the households in the State by 2023 under the Mission.

জল শক্তি মন্ত্রালয়
২০২৩ ফাওবদা অরুনাচল প্রদেসকী খুঙ্গং পুম্নমক তোতি ঈশিং ফংহল্লগনি
লেদুম ৱাতর সপ্লাই প্রোজেকনা ঈশিং পীনবা অমুক হন্না শেমজিন্নবা লৈকাইগী মীয়াম থোরকখি
22 AUG 2020 4:46PM by PIB Imphal
হৌজিক নোংজু থা অসিদা অরুনাচল প্রদেসতা অমুক হন্না অকনবা নোং চুরে। ইচাউ, নোং কন্না চুবা অমসুং লৈবাক নিংখাইবদগী ঈশিং পীনবা লৈরিবা খুদোংচাবশিং অমাং-অতা থোক্লে। খঙহৌদনা নোং চুরকপদগী অরুনাচল প্রদেসকী ইস্ত সিয়াং জিলাগী বিলাত সর্কল, ওয়ান-সিল্লে সর্কল অমসুং রুকসিন হেদক্বাতরগী খুঙ্গং ১৯গী অপুনবা মীশিং ২১,২৮৭দা অফবা থক্নবা ঈশিং ফংহল্লিবা লেদুম মল্তি ভিলেজ ৱাতর সপ্লাই প্রোজেক শাথিনা অমাং-অতা থোকখ্রে। ঈশিং চিংখৎনবগী মফম অসি সমুদ্র ইমাইদগী ফিত ১৫০০ ৱাংবা মফমদা লৈ অমসুং গারি চঙবা য়াবা লম্বীদগী কিলোমিতর ৭ থাপ্না লৈবা মরম্না খুদোংচাবা কয়া মায়োক্নখি। তুরেল কয়া লান্দুনা ঈশিং পুরিবা মরুওইবা পাইপ লাইন (দাইমেতর ২৫০ এম.এম) অসিসু অমাং-অতা থোকখি।
হৈশিংবা শিন্মীশিং অমসুং অতৈ শিন্মীশিং নেক্নবা অরুনাচল প্রদেসনা অসাম অমসুং অতোপ্পা রাজ্যশিংগী মখা পোল্লি। কোবিদ-১৯ লাইচৎনা মরম ওইদুনা অথিংবশিং লৈবদগী থবক শুনবা শিন্মীশিং ফংবদা অৱাবা ওইরি। য়াম্না চাউনা অমাং-অতা থোকখিবদগী, ঈশিং পীনবা থবকশিং অমুক হেন্না শেমজিনবদা চয়োল কয়াগী মতম লৌগনি, অদুবু অমুক হন্না শেমজিনবগী থবকশিং অসিদা বিলাত সর্কলগী নহারোল ৭০না পব্লিক হেল্থ ইঞ্জিনিয়ারিং দিপার্তমেন্তগী মতেং পাংখি। তুরেল খোঙনুংদা নৎত্রগা লৈখোম মরক্তা ফুমজিনখ্রবা দি.আই পাইপশিং লৌখৎনবা শামু কয়া শীজিন্নখি। অমুক হন্না শেমজিনবগী থবকশিং অসিদা মীয়াম শরুক য়ারকপদগী খুঙ্গংশিংদা অফবা থক্নবা ঈশিং নুমিৎ ৩গী মনুংদা ফংহনবা ঙম্লে।
দিপার্তমেন্তগী ওফিসিএলশিংগী থবকশিং অমসুং লৈকাইগী মীয়াম্না অমুক হন্না শেমজিনবগী থবকশিং শরুক য়াবা অসিনা খুঙ্গংগী লমদা ঈশিং ফংহনবগী থবকশিং পাংথোকপা অমসুং শেমজিন-শাজিনবগী থবকশিংদা লৈকাইগী মীয়াম্না অচৌবা থৌদাং অমা লৌবা য়াই হায়বা উৎলে। জল জিবন মিসনগী পান্দমদি লৈকাইগী মীয়াম শরুক য়াহনবনি।
২০১৯গী অগস্ত ১৫দা প্রধান মন্ত্রীনা লাউথোকখিবা জল জিবন মিসনগী পান্দমদি রাজ্যশিংগা লোয়ন্না থবক তৌমিন্নদুনা ২০২৪ ফাওবগী মনুংদা লৈবাক অসিগী খুঙ্গংশিংগী য়ুমথোং খুদিংমক তোতি ঈশিং ফংহনবনি। মিসন অসিগী পান্দমদি খুঙ্গংগী য়ুম খুদিংমক চাংনাইনা নোংমদা মীওই অমদা ঈশিং লিতর ৫৫ ফংহনবনি অমসুং তুংকোইনা খুঙ্গংশিংগী মীয়ামগী পু্ন্সি মহিং ফগৎহনবনি।
অরুনাচল প্রদেসতা ঈশিং ফংবদগী অৱাবা লৈতে,অদুবু থবক পায়খৎপদা থেংনরিবা খুদোংচাদবদি চীংগী লম ওইবা, মী লন্না তাবা অমসুং নোং-চিংগী ফিবম ফত্তবা অসিনি। অদুবু রাজ্য অসিগী খুঙ্গং খুদিংমক তোতি ঈশিং ফংহন্নবা রাজ্য সরকারনা অকনবা থবকশিং পায়খৎলে। অফবা থক্নবা ঈশিং খুঙ্গংগী য়ুমশিং ফংহন্নবা অফবা খুদোংচাবা অমা জল জিবন মিসন্না পীরে, মসিনা নুপীশিং অমসুং নুপীমচাশিংগী পোৎলুম হন্থরগনি।
মিসন অসিগী মখাদা ২০২৩ ফাওবগী মনুংদা রাজ্য অসিগী য়ুমথোং চাদা ১০০ তোতি ঈশিং ফংহন্নবা অরুনাচল প্রদেস সরকারনা ৱারেপ লৌরে।