Ministry of Science & Technology
Himalayan Geothermal Springs release huge amount of carbon dioxide in the atmosphere
Himalaya hosts about 600 geothermal springs having varied temperature and chemical conditions.
10 AUG 2020 12:45PM by PIB Delhi
Carbon outflux from Earth’s interior to the exosphere through volcanic eruptions, fault zones, and geothermal systems contribute to the global carbon cycle that effects short and long term climate of the Earth. Himalaya hosts about 600 geothermal springs having varied temperature and chemical conditions. Their role in regional and global climate, as well as the process of tectonic driven gas emission, needs to be considered while estimating emissions to the carbon cycle and thereby to global warming.
The Himalayan geothermal springs which cover about 10,000 square km in the Garhwal region of Himalaya, show a significant discharge of Carbon dioxide(CO2) rich water. This was found by Wadia Institute of Himalayan Geology, an autonomous institute under the Department of Science & Technology, Govt. of India, which investigated and characterised the gas emissions from these springs. The estimated carbon dioxide degassing (removal of dissolved gases from liquids, especially water or aqueous solutions) flux is nearly 7.2 ×106 mol/year to the atmosphere.
The study published in the scientific journal Environmental Science and Pollution Research suggested that CO2 in these thermal springs are sourced from metamorphic decarbonation of carbonate rocks present deep in the Himalayan core along with magmatism and oxidation of graphite. Most of the geothermal water is dominated by evaporation followed by weathering of silicate rocks. Isotopic analyses further point towards a meteoric source for geothermal water.
The team of scientists carried out detailed chemical and stable isotope analysis of water samples collected from 20 geothermal springs from major fault zones of Garhwal Himalaya. Isotopic measurements (identification of the abundance of certain stable isotopes and chemical elements within organic and inorganic compounds) such as Dissolved Inorganic Carbon (δ13CDIC ), and Oxygen (δ18O) along with major ions were analysed for all the samples.
They found that the geothermal spring water contains high Dissolved Inorganic Carbon δ13CDIC ratio (− 8.5‰to + 4.0‰VPDB), and among the major ions, bicarbonate (HCO3−) varied between 1697 to 21,553 μEq/L; chloride and sodium ranged between 90 to 19,171 μEq/L and 436 to 23181 μEq/L. A high concentration of Cl− and Na+ in geothermal spring waters indicated its deeper source.
Simulation studies done by the WIHG team suggest that these geothermal springs have the potential to degas~7.2 × 106 mol of CO2 per year to the atmosphere. Estimated flux from this study is comparable to release of CO2 during the uplift of the Himalaya (~1011 mol/year) and
sub-aerial volcanism (1012 mol/year) in the atmosphere. Such CO2 degassing should be taken into account to assess global carbon outflux in the earth’s atmosphere.
Fig. Schematic model for geogenic CO2 degassing. Background data: a Location of geothermal springs of study area plotted on geological map of the northwest (Garhwal) Himalaya obtained from Valdiya (1999); b Schematic degassing model of the study area adopted from Becker et al. (2008); c Background is the resistivity along our study area adopted from Caldwell et al. (2013)
(Publication Link: https://doi.org/10.1007/s11356-020-07922-1)

সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী মন্ত্রালয়
হিমালয়গী জিওথর্মেল স্প্রিংশিংনা নুংশিৎকী কুয়োমদা কার্বোন দাইওক্সাইদ চাং ৱাংনা থাদোকই
হিমালয়দা অইং-অশা অমসুং কেমিকেল কন্দিসন খেন্নবা জিওথর্মেল স্প্রিং ৬০০ রোম লৈ
10 AUG 2020 12:45PM by PIB Imphal
পৃথিবীগী মনুং থংবা শরুক্তগী ভোল্কেনিক ইরপসন, ফোল্ত জোন অমসুং জিওথর্মেল সিস্তেমশিংনা একজোস্ফিয়রদা কার্বোন ইনফ্লক্স থাদোক্লকপনা পৃথিবীগীগী অইং অশাদা অতেনবা মতমগী নত্ত্রগনা তুং কোইনা চৎপা মওংদা মালেম পুম্বগী ওইনা কার্বোন সাইকলদা অকাইবা পীরি। হিমালয়দা অইং অশা অমসুং কেমিকেল কন্দিসন খেন্নবা জিওথর্মেল স্প্রিং ৬০০ রোম লৈ। লমদম অসিগী ওইনা অমসুং মালেমগী থাক্তা লৈবা অইং অশাগী ফিবমদা লৌরিবা থৌদাং অমসুং তেক্তোনিকনা থোকহনবা গ্যাস থাদোকপগী মওংদা মখোয়না লৌরিবা থৌদাংশিং অসি কার্বোন সাইকল নৈনদুনা গ্লোবেল ৱার্মিং থোকহনবা নৈনবদা য়েংশিনবা চঙগনি।
হিমালয়গী গর্ৱাল জগাদা স্ক্বার কিলোমিতর ১০,০০০ রোম হেন্না শন্দোক্তুনা লৈরিবা হিমালয়গী জিওথর্মেল স্প্রিংশিং অসিনা কার্বোন দাইওক্সাইদ মরাং কাইনা য়াওবা ঈশিং থাদোকপা থেংনরে। হায়রিবসি ৱাদিয়া ইন্সতিত্যুৎ ওব হিমালয়ান জিওলোজী হায়বা ভারত সরকারগী সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী বিভাগকী মখাদা লৈবা ওতোনোমস ইন্সতিত্যুৎ অসিনা ইফুৎশিং অসিদগী থাদোক্লকপা গ্যাসশিং নৈনবা মতমদা খঙলকখিবনি। নুংশিৎকী কুয়োমদা কার্বোন দাইওক্সাইদ দিগ্যাশিং (মহী ওইবা পোৎশক মরুওইনা ঈশিং অমসুং এক্যুৱস সোলুসন্দা তুংদুনা য়াওবা গ্যাস থাদোকপা) ফ্লক্স তৌবগী চাং অসি চহীদা মোল ৭.২X১০কী চাংনি।
ইনভাইরোন্মেন্তেল সাইন্স এন্দ পোলুসন রিসর্চ হায়বা সাইন্তিফিক জর্নেল অসিদা ফোংবা নৈনবা অমনা হায়রি মদুদি থর্মেল স্প্রিংশিং য়াওরিবা কার্বোন দাইওক্সাইদশিং অসিগী হৌরকফম অসি হিমালয়ান কোরদা মনুং হঞ্জিন্না লৈবা কার্বোনেৎ রোকশিংনা মেগ্মাতিজম অমসুং গ্রাফাইৎ ওক্সিদেসন তৌবগা লোইননা মেতামোর্ফিক দিকার্বোনেসন থোকপনা ওইহল্লি। অয়াম্বা জিওথর্মেল ওইবা ঈশিংশিং অসি সিলিকেৎ রোকশিং মনিল ওইনা মাংখিবা অমসুং কায়থরকপনা ওইহল্লি।
সাইন্তিস্ত কাংবু অসিনা হিমালয়গী গর্ৱালগী ফোল্ত জোনশিংদা ফংবা জিওথর্মেল স্প্রিং ২০ লোমদগী লৌখৎলকপা ঈশিংগী সেম্পলশিং অসিদা য়াওবা কেমিকেল অমসুং স্তেবল আইসোতোপশিং নৈনখি। দিজোল্ব ইনওর্গানিক কার্বোন (δ১৩সি.দি.আই.সি.), অমসুং ওক্সিজেন (δ১৮ও.) গুম্বা আইসোতোপ মেজর্মেন্তশিং ( ওর্গানিক অমসুং ইনওর্গানিক কম্পাউন্দশিংদা য়াওবা অখন্নবা স্তেবল আইসোতোপ অমসুং কেমিকেল ইলিমেন্তশিং য়াওবগী চাং)গা লোইননা মরুওইবা আইওনশিং সেম্পল খুদিংমক্কী নৈনখি।
মখোয়না জিওথর্মেল স্প্রিংগী ঈশিংদা চাং ৱাংনা দিজোল্ব তৌরবা ইনওর্গানিক কার্বোনশিং δ১৩সি.সি.আই.সি. গী রেসিও (-৮.৫%দগীনা +৪.০% ভি.পি.দি.বি.) অমসুং অতোপ্পা মরুওইবা আইওনশিং, μEq/L ১৬৯৭দগীনা ২১,৫৫৩ ফাওবগী খেন্নবা লৈবা বাইকার্বোনেৎ (ঐচ.সি.ও.৩-);μEq/L ৯০দগীনা ১৯,১৭১ ফাওবগী খেন্নবা লৈবা অমসুং μEq/L ৪৩৬তগীনা ২৩১৮১ ফাওবগী খেন্নবা লৈবা ক্লোরাইদ অমসুং সোদিয়মশিং থেংনখি। ক্লোরিন - অমসুং সোদিয়ম + চাং ৱাংনা জিওথর্মেল স্প্রিংদা য়াওরিবসিনা মখোয়গী অরুবা হৌরকফমশিং তাকই।
দব্ল্যু.আই.ঐচ.জি.না পাঙথোকখিবা সিমুলেসন স্তদী অমনা হায়রি মদুদি মসিগী জিওথর্মেল স্প্রিংশিং অসিদা চহী অমদা দিগাস ~৭.২X১০মোল ওব কার্বোন দাইওক্সাইদ নুংশিৎকী কুয়োমদা থাদোকপগী পাঙ্গল লৈ হায়না থেংনখি। মসিগী নৈনবা অসিদগী ফংবা চাউরাকপা ফ্লক্সকী চাং অসি হিমালয় (চহীদা ~১০১১মোল)গী অপ্লিফ তৌবদা অমসুং সব এরিএল ভোল্কেনিজম (চহীদা মোল ১০১২) থোকপা মতমদা নুংশিৎকী কুয়োমদা কার্বোন দাইওক্সাইদ থাদোকপগা চাংদম্নবা য়াই। অসিগুম্বা কার্বোন দাইওক্সাইদ দিগ্যাসিং তৌবসি নুংশিৎকী কুয়োমদা গ্লোবেল কার্বোন আউৎফ্লক্স নৈনবদা য়াওহনগদবনি।
ফিগ. জিওজেনিক কার্বোন দাইওক্সাইদ দিগ্যাসিংগী স্কেমেতিক মোদেল। বেকগ্রাউন্দ দেতাঃ (এ) ভালদিয়া (১৯৯৯)দগী ফংবা অৱাংবা হিমালয়গী (গর্ৱাল) জিওলোজিকেল মেপতা প্লোত তৌবা জিওথর্মেল স্প্রিংগী মফম; (বি) বেক্কর আল. (২০০৮)দগী ফংবা স্কেমেতিক দিগ্যাসিং মোদেলগী স্তদী এরিয়া;(সি) কাল্দৱাল এৎ আল.দগী ফংবা ঐখোয়গী নৈনবগী মফমগী রেজিস্তিবিতী অসি বেকগ্রাউন্দনি।
(পব্লিকেসন লিঙ্কঃ https://doi.org/10.1007/s11356-020-07922-1)