AYUSH
Statement issued by the Ministry of Ayush on claims of Patanjali Ayurved regarding treatment of COVID-19
23 JUN 2020 5:39PM by PIB Delhi
Ministry of AYUSH has taken cognizance of the news being recently flashed in the media about Ayurvedic medicines developed for treatment of COVID-19 by Patanjali Ayurved Ltd, Haridwar (Uttrakhand). Facts of the claim and details of the stated scientific study are not known to the Ministry.
The concerned Ayurvedic drug manufacturing company has been informed that such advertisements of drugs including Ayurvedic medicines are regulated under the provisions of Drugs and Magic Remedies (Objectionable Advertisements) Act, 1954 and Rules thereunder and the directives issued by the Central Government in the wake of COVID outbreak. Ministry had also issued a Gazette Notification No. L.11011/8/2020/AS dated 21st April, 2020 stating the requirements and the manner the research studies on COVID-19 with Ayush interventions/medicines should be undertaken.
In order to make this Ministry aware of the facts of the aforesaid news and verify the claims, Patanjali Ayurved Ltd has been asked to provide at the earliest details of the name and composition of the medicines being claimed for COVID treatment; site(s)/hospital(s), where the research study was conducted for COVID-19; protocol, sample size, Institutional Ethics Committee clearance, CTRI registration and results data of the study (ies) and stop advertising/publicizing such claims till the issue is duly examined. Ministry has also requested concerned State Licensing Authority of Uttrakhand Government to provide copies of license and product approval details of the Ayurvedic medicines being claimed for the treatment of COVID -19.

আয়ুশ
কোবিদ-১৯ লায়েংবা ঙম্লে হায়না পতঞ্জালি অয়ুর্বেদনা লাউথোকখিবা অদুগী মতাংদা অয়ুস মিনিস্ত্রীনা থোকখিবা ৱারোল
23 JUN 2020 5:39PM by PIB Imphal
পতঞ্জালি অয়ুর্বেদা লিমিতেৎ, হরিদ্বার(উত্তরখান্দ)না কোবিদ-১৯ লায়েংনবা অয়ুর্বেদগী হিদাকশিং পুথোক্লে হায়না মেদিয়াদা লাউথোকখিবা পাউ অদু অয়ুস মিনিস্ত্রিনা খঙলে। হায়রিবা ৱাফমশিং অদুগী অকুপ্পা মরোলশিং অমসুং সাইন্তিফিক ওইবা ৱাফমশিং মিনিস্ত্রিনা খঙদ্রি।
অয়ুর্বেদগী হিদাক পুথোক্লিবা কম্পেনি অদুদা খঙহনখ্রে মদুদি অসিগুম্বা অয়ুর্বেদগী হিদাকশিংগী এদভরতাইজমেন্তশিং অসি দ্রগস এন্দ মেজিক রিমেদিজ(ওবজেক্সন্নেবল এদভরতাইজমেন্ত)এক্ত, ১৯৫৪গী প্রোবিজনশিংগী মখাদা লৈগদবনি অমসুং কোবিদ লাইচৎ লাকপদগী কেন্দ্র সরকারনা থোকপা দিরেক্তিবশিং অমসুং রুলশিংগী মখাদা লৈগদবনি। কোবিদ-১৯গী মতাংদা অয়ুসকা মরী লৈনবা লায়েং অমসুং হিদাকশিং পুথোক্নবগী মতাংদা ২০২০গী এপ্রিল ২১দা মিনিস্ত্রীনা গেজেত নোতিফিকেসন অমা নম্বর এল.১১০১১/৮/২০২০/এ এস থোকখ্রে।
মথক্তা পল্লিবা পাউ অদুগী মতাংদা অচুম্বা ৱাফমশিং খঙদোক্নবা কোবিদ-১৯ ফহনবা ঙম্লে হায়রিবা হিদাকশিং মমিং অমসুং মচল; কোবিদ-১৯গী মতাংদা থিজিনখিবা মফম/হোস্পিতাল; প্রোতোগোল, সেম্পল সাইজ, ইন্সতিতুসনেল ইথিক্স কমিতিগী ক্লিয়ারেন্স, সি তি আর আই রেজিস্ত্রেসন অমসুং থিজিনবদগী ফংলকপা দেতাশিং য়াওবা অকুপ্পা মরোলশিং পীখৎলক্নবা পতঞ্জালি অয়ুর্বেদ লিমিতেৎতা খঙহনখ্রে। ৱাফম অসি কুপ্না থিজিনবা লোইদ্রি ফাওবা এদভরতাইজমেন্ত ফোংদনবা খঙহনখ্রে। কোবিদ-১৯ লায়েংবা ঙমলে হায়রিবা অয়ুর্বেদগী হিদাক অদুগী অকুপ্পা মরোলশিং অমসুং উত্তরখান্দ সরকারগী মরী লৈনবা ওথোরিতিনা পীবা লাইসেন্সকী কপিশিং পীখৎলক্না মিনিস্ত্রিনা খঙহনখ্রে।