Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address in the 109th Episode of ‘Mann Ki Baat’ on 28.01.2024
28 JAN 2024 11:46AM by PIB Delhi
My dear countrymen, Namaskar. This is the first ‘Mann Ki Baat’ program of 2024. There is a new enthusiasm, a new wave in Amritkaal. Two days ago, all of us countrymen celebrated the 75th Republic Day with great pomp and fervour. This year our Constitution is also attaining completion of 75 years… and the Supreme Court is also completing 75 years. These festivals of our democracy further strengthen India as the Mother of Democracy. The Constitution of India has come into being after such intense brainstorming that it is called a living document. In part three of the original copy of this very Constitution, the fundamental rights of the citizens of India have been described and it is note-worthy that at the beginning of Part three, the makers of our Constitution had allotted due space to the pictures of Bhagwan Ram, Mata Sita and Lakshman ji. The rule of Prabhu Ram was also a source of inspiration for the makers of our Constitution and that is why on January 22 in Ayodhya, I had talked about 'Dev se Desh'… I’d referred to 'Ram se Rashtra'.
Friends, the occasion of Pran Pratishtha in Ayodhya seems to have bound around a common thread, crores of people of the country together. Everyone's feelings are unanimous, everyone's devotion is in unison… Ram is in everyone's words, Ram is in everyone's heart. During this period, many people of the country sang Ram Bhajans dedicating them at the feet of Shri Ram. On the evening of the 22nd of January, the entire country lit Ram Jyoti and celebrated Diwali. During this time, the country saw the power of togetherness, which is also a major basis for our resolves of a developed India.
I had requested the people of the country to run a cleanliness campaign from Makar Sankranti to the 22nd of January. I felt good that lakhs of people joined with devotion and cleaned religious places of their area. Many people have sent me pictures and videos related to this - this sentiment should not diminish… this campaign should not stop. This power of collectivity will take our country to new heights of success.
My dear countrymen, this time the parade of 26th January was awesome, but the most discussed element was seeing Women Power in the Parade… when the women contingents of Central Security Forces and Delhi Police started marching on Kartavya path, everyone was filled with pride. On Seeing the Marching of the women's band and seeing their tremendous coordination, people in the country and abroad were thrilled. This time, out of the 20 contingents that marched in the Parade, 11 were of women. We saw that even in the tableaux that went by, all the artistes were women. About one and a half thousand daughters took part in the cultural programs that took place. Many female artistes were playing Indian musical instruments like Conch, Nadaswaram and Nagada. The tableau belonging to DRDO also attracted everyone's attention. It showed how woman power is protecting the country in every field - water, land, sky, cyber and space. India of the 21st century is thus moving ahead with the mantra of Women Led Development.
Friends, you must have watched the Arjuna Award ceremony just a few days ago. In that, many promising players and athletes of the country have been honoured at Rashtrapati Bhavan. Here too, something that attracted a lot of people's attention was the Arjuna Awardee daughters and their life journeys. This time 13 women athletes have been honored with the Arjuna Award.
These women athletes participated in many major tournaments and brought glory to the flag of India. Physical challenges, economic challenges could not hold up vis-à-vis these courageous and talented players. In the changing India, our daughters, women of the country are performing wonders in every field. There is another area where women have made their mark, that is self-help groups. Today, the number of women self-help groups in the country has also increased and their scope of work has also expanded a lot. That day is not far when you will see Namo Drone Didis helping in farming using drones in the fields in every village. I came to know about women preparing bio fertilizer and bio pesticide using local ingredients in Bahraich, UP. The women of Nibiya Begumpur village, associated with self-help groups, prepare bio-fertilizer by mixing cow dung, neem leaves and many types of medicinal plants. Similarly, these women also prepare an organic pesticide by preparing a paste of ginger, garlic, onion and chilli. These women together have formed an organization named ‘Unnati Jaivik Ikai’. This organization helps these women in preparing bio products. The demand for bio fertilizer and bio pesticide made by them is also continuously rising. Today, more than 6 thousand farmers from nearby villages are buying bio products from them. Through this, the income of these women associated with self-help groups has increased, and their financial condition has improved as well.
My dear countrymen, in ‘Mann Ki Baat’ we highlight the efforts of those countrymen who are working selflessly to strengthen the society and the country. In such a situation, when the country has announced the Padma Awards three days ago, it is natural to discuss such people in 'Mann Ki Baat'. This time too, Padma honors have been conferred upon many countrymen who, by connecting with the grassroots, have worked to bring about big changes in the society.
A lot of curiosity across the country to know about the life journey of these inspiring people has been noticed. Away from media headlines, away from the front pages of newspapers, these people have been engaged in social service without any lime-light. We have hardly seen or heard anything about these people earlier, but now I am happy that after the announcement of Padma Awards, people such as these are being discussed everywhere; people are eager to know more and more about them. Most of these Padma Award recipients are doing unique work in their respective fields. Like, somebody is providing an ambulance service, while another is arranging a roof over the head for the destitute. There are some who are engaged in nature conservation efforts by planting thousands of trees. There is also one, who has worked for the conservation of more than 650 varieties of rice. There is one as well who is spreading awareness in the society for the prevention of drug and alcohol addiction. Many people are engaged in connecting people with Self Help Groups, especially the Nari Shakti campaign. Countrymen are also very happy about the fact that 30 of those who received the honour are women. These women are taking the society and the country forward through their work at the grassroots level.
Friends, the contribution of each one of the Padma Awardees is an inspiration for the countrymen. This time, a large number of people receiving honors are those who are bringing glory to the country in the world of classical dance, classical music, folk dance, theater and bhajans. This honor has also been conferred upon those who have done excellent work in Prakrit, Malvi and Lambadi languages. Many people from abroad have also been honored with the Padma Award, whose work is lending new heights to Indian culture and heritage. These also include citizens of France, Taiwan, Mexico and Bangladesh.
Friends, I am very happy that the system of Padma awards has completely changed in the last decade. Now it has become the People's Padma. There have been many changes in the system of conferring the Padma awards. People even have a chance to nominate themselves now. This is the reason why this time 28 times more nominations have been received compared to 2014. This shows that the prestige of The Padma Award, its credibility and respect for it is rising every year. I once again extend my best wishes to all those receiving the Padma Awards.
My dear countrymen, it is said that every life has a goal; everyone is born to fulfill a goal. For that, people perform their duties with full devotion. We have seen that some people perform their duties through social service, some by joining the army, some by teaching the next generation, but friends, there are some people among us who even after the end of life, fulfill their responsibilities towards society and life and their medium for that is organ donation. In recent years, there have been more than a thousand people in the country who donated their organs after their death. This decision is not easy, but this decision is a saver of multiple lives. I would also appreciate those families who respected the last wishes of their near and dear ones. Today, many organizations in the country are also making very inspiring efforts in this direction. Some organizations are making people aware about organ donation, some organizations are helping in registering the people willing to donate organs. Due to such efforts, a positive environment is being created in the country towards organ donation and people's lives are also being saved.
My dear countrymen, I am now sharing with you an achievement of India which will make the life of patients easier and their problems will be mitigated to an extent.
There must be many people among you, who get help from Ayurveda, Siddha or Unani system of medicine for treatment. But such patients face problems when they go to some other doctor of the same system. In these medical practices, a common language is not used for the terminology of diseases, treatments and medicines. Every doctor writes the name of the disease and methods of treatment in one’s own way. This sometimes makes it very difficult for other doctors to understand. A solution to this problem that has been going on for decades has now been found. I am happy to share that the Ministry of AYUSH has categorized the data and terminology related to Ayurveda, Siddha and Unani medicine, with the help of the World Health Organization as well. Through the efforts of both, the terminology related to disease and treatment in Ayurveda, Unani and Siddha medicine has been codified. With the help of this coding, all doctors will now write the same language on their prescriptions or slips. One advantage of this would be that if you go to another doctor with that slip, the doctor will get complete information about it from just that slip. That slip will help one in knowing one’s illness, treatment, what medicines one has been taking, for how long the treatment has been going on, what things one is allergic to. Another benefit of this will accrue to those people, who are associated with research work. Scientists from other countries will also get complete information about the disease, medicines and their effects. As the research expands and many scientists come together, these medical systems will field better results and people's inclination towards them will rise. I am confident that our doctors associated with these AYUSH systems will adopt this coding as soon as possible.
My friends, when I am referring to AYUSH system of medicine, pictures of Yanung Jamoh Lego are also coming before my eyes. Ms. Yanung is a resident of Arunachal Pradesh and is a herbal medicinal expert.
She has done a lot of work to revive the traditional medical system of the Adi tribe. This time she has also been conferred with the Padma Award for this contribution. Similarly, this time Hemchand Manjhi of Chhattisgarh has also received the Padma Award. Vaidyaraj Hemchand Manjhi also treats people with the help of AYUSH system of medicine. He has been serving poor patients in Narayanpur, Chhattisgarh for more than 5 decades. People like Ms. Yanung and Hemchand ji have a big role in preserving the treasure of Ayurveda and herbal medicine hidden in our country.
My dear countrymen, our mutual relationship through ‘Mann Ki Baat’ is a decade old now. Even in this era of social media and internet, radio is a powerful medium to connect the entire country. A unique example of how much change the power of radio can bring about is being seen in Chhattisgarh. For the last almost 7 years, a popular program is being broadcast on the radio here, whose name is 'Hamar Hathi - Hamar Goth'. Hearing the name you may wonder what connection there could be between radio and the elephant! But this is the beauty of radio. In Chhattisgarh, this program is broadcast every evening from four stations of Akashvani - Ambikapur, Raipur, Bilaspur and Raigarh and you will be surprised to know that the people living in the forests of Chhattisgarh and its surrounding areas listen to this program with great attention. In the program ‘Hamar Hathi – Hamar Goth’ it is announced through which area of the forest a herd of elephants is passing. This information is very useful for the people here. As soon as people get information through radio about the arrival of a herd of elephants, they become alert. The danger of crossing the paths through which elephants pass is averted. On the one hand, this reduces the possibility of damage caused by elephant herds; on the other, it helps in gathering data about elephants. The use of this data will also help in the conservation of elephants in future.
Here, information related to elephants is also being disseminated to the people through social media. This has made it easier for the people living around the forest to strike a balance with the elephants. People living in other forest areas of the country can also take advantage of this unique initiative of Chhattisgarh and its experiences.
My dear countrymen, on this very 25th of January we all have celebrated National Voters Day. This is an important day for our glorious democratic traditions. Today there are approximately 96 crore voters in the country. Do you know how big this figure is? This is almost three times more than the total population of America. This is about one and a half times more than the total population of entire Europe. If we refer to polling stations, their number in the country today is around 10.5 lakh. To enable every citizen of India to exercise their democratic rights, our Election Commission sets up polling booths even at places where there is only one voter. I would like to commend the Election Commission, which has made relentless efforts to strengthen democratic values in the country.
Friends, today it is a matter of enthusiasm for the country that while the voting percentage is decreasing in many countries of the world, the voting percentage in India is increasing. In 1951-52, when elections were held for the first time in the country, only about 45 percent of the voters cast their votes. Today this figure has increased significantly. Not only has the number of voters increased in the country, but turnout has also increased. The government has also made amendments in the law so that our young voters can get more opportunities for registration. I am also happy to notice that many efforts are being made at the community level to increase awareness among voters. At some places people go door to door and tell voters about voting.
At other places the youth are being attracted through painting; elsewhere through street plays. Every such effort is infusing myriad colors into the celebration of our democracy. Through ‘Mann Ki Baat’ I will ask my first time voters to definitely get their names added to the voter list. They can easily complete it online through the National Voter Service Portal and Voter Helpline App. You should always remember that one vote of yours can change the destiny of the country; can fashion the destiny of the country.
My dear countrymen, today the 28th of January also marks the birth anniversaries of two great personalities of India who have set an example of patriotism in different periods of time. Today the country, is paying tribute to Punjab Kesari Lala Lajpat Rai ji. Lala ji was a freedom fighter, who sacrificed his life to liberate us from foreign rule. Lala ji's personality cannot be limited only to the freedom struggle. He was immensely far sighted. He played an instrumental role in the establishment of Punjab National Bank and many other institutions. His objective was not only to expel foreigners from the country, but the vision of giving economic strength to the country was also an important part of his thought. His thought and his sacrifice greatly influenced Bhagat Singh. Today is also a day to pay homage to Field Marshal K.M. Cariappa ji with reverence. He set an example of courage and bravery by leading our army during an important period of history. He has an important contribution in making our army stronger.
My dear countrymen, today India is attaining new heights every day in the world of sports. To excel in the world of sports, it is imperative that players get as many opportunities as possible to play and well organized sports tournaments are held in the country. With this thought in mind, new sports tournaments are being organized in India today.
Just a few days ago, Khelo India Youth Games were inaugurated in Chennai. More than 5 thousand athletes of the country are participating in this. I am happy that today such new platforms are continuously being created in India, in which players are getting an opportunity to display their potential. One such platform that has been created – Beach Games, was organized in Diu. You know for sure that 'Diu' is a Union Territory, very close to Somnath. These Beach Games were organized in Diu in the beginning of this year itself. These were India's first multi-sports beach games. These included competitions like Tug of war, Sea swimming, pencak silat, Malkhamb, Beach volleyball, Beach Kabaddi, Beach soccer, and Beach Boxing. In this, every contestant got ample opportunity to showcase one’s talent and you will be surprised to know that in this tournament many players came from states which have no connection whatsoever with the sea. Madhya Pradesh won the maximum medals in this tournament, where there is no sea beach. It is this temperament towards sports that makes any country the crowning glory of the sports world.
My dear countrymen, that’s all this time with me in 'Mann Ki Baat'. Shall talk to you once again in February. Our focus will be on how the country is marching ahead through the collective and individual efforts of the people of the country. Friends, tomorrow, on the 29th at 11 am we will also have Pariksha Pe Charcha'. This will be the 7th edition of ‘Pariksha Pe Charcha’. This is one program, which I always look forward to. This gives me an opportunity to interact with students, and I also try to mitigate their exam related stress. In the last 7 years, ‘Pariksha Pe Charcha’ has emerged as a very good medium to discuss various issues related to education and examinations. I am happy that this time more than 2.25 crore students have registered for it and have also put forward their inputs. Let me tell you that when we first began this program in 2018, this number was a mere 22,000.
Many innovative efforts have also been undertaken to inspire students and spread awareness about exam related stress. I urge all of you, especially the youth & students to join in record numbers tomorrow. I too would love to talk to you. With these words, I take leave of you in this episode of ‘Mann Ki Baat’. See you again soon. Thank you.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
তারিখ ২৮.০১.২০২৪ দা শন্দোকখিবা ‘মন কি বাত’ কী ১০৯শুবা তাঙ্কক্তা থমখিবা প্রধান মন্ত্রীগী ৱারোল
28 JAN 2024 11:46AM by PIB Imphal
ঐগী নুংশিরবা ইরৈচাশিং,
খুরুমজরি!
মসি ২০২৪গী অহানবা মন কি বাত থৌরমনি। অমৃত কালদা অনৌবা হরাওবা অমসুং অনৌবা ইহৌ অমা লৈরে। নুমিৎ নিনিগী মমাঙদা, ঐখোয়গী লৈবাক্না হরাও-তয়াম্না ৭৫শুবা গনতন্ত্র দিবস থৌরম পাংথোকখ্রে। চহি অসিদা ঐখোয়গী সংবিধান চহি ৭৫ মপুংফারে… অমসুং সুপ্রিম কোর্তশু চহি ৭৫ মপুংফারে। ঐখোয়গী গনতন্ত্রগী কুহ্মৈশিং অসিনা গনতন্ত্রগী মমা ওইনা ভারতকী মপাঙ্গল মখা তানা হেনগৎহল্লে। য়াম্না কন্না খন্ন-নৈরবা মতুংদা ভারতকী সংবিধান শেমখিবা মরম্না মসি অহিংবা চে-চাং অমনি হায়না খঙনরিবনি। সংবিধানগী ওরিজিনেল কপিগী অহুমশুবা শরুক্তা ভারতকী মীয়ামগী ফন্দামেন্তেল রাইতশিং য়াওরি অমসুং অহুমশুবা শরুক্কী অহৌবদা ঐখোয়গী সংবিধান শেমখিবশিংনা প্রভু রাম, মাতা সিতা অমসুং লক্সমন জিগী শক্তমশিংগী মফম পীখিবা অসি শিংথাবা য়াবনি। প্রভু রামগী নিয়মশিং অসি ঐখোয়গী সংবিধান শেমখিবশিংগী ইথিলগী হৌরকফম অমনি অমসুং মরম অদুনা জুনুৱারি ২২ দা অযোধ্যাদা ঐনা ‘দেব সে দেস’গী মরমদা হায়খিবা, ঐনা ‘রামদগী রামরাজ্য’ পনখিবা।
মরুপশিং,
অযোধ্যাদা প্রান প্রাতিস্থা থৌরম্না লৈবাক্কী মীওই করোর কয়া অমতা ওইবা লংলানা পুনখি। মীওই খুদিংমক্কী ৱাখল অমতা ওইখি, মীওই খুদিংমক্কী চঙজবা অমতা ওইখি… মীওই খুদিংমক রাম শোনখি, মীওই খুদিংমক্কী থম্মোয়দা রাম লৈখি। হায়রিবা মতম অসিদা, লৈবাক্কী মীওই কয়া রামগী লাইশোন ঈশৈশিং শক্তুনা শ্রী রামগী খুয়াদা চঙজখি। জনুৱারি ২২গী নুমিদাংৱাইরমদা, লৈবাক শীনবা থুংনা রাম জয়তি থানখি অমসুং দিৱালি পাংথোকখি। চাউখৎলবা ভারত অমগী ঐখোয়গী ৱারেপশিং ওইরিবা অপুনবগী শক্তি অদু লৈবাক অসিনা হায়রিবা মতম অসিগী মনুংদা উবা ফংখি।
মকর সংক্রান্তি নুমিত্তগী হৌরগা জনুৱারি ২২ ফাওবা লম-তু শেংবগী থবক অমা পাংথোক্নবা ঐনা লৈবাক অসিগী মীয়ামদা হায়জখি। মীওই লাখ কয়া কৎথোকপগা লোয়ননা মখোয়গী অকোয়বদা লৈবা লাইশঙশিং লু-নান্না থম্বদা ঐ অপেনবা ফাওই। মীওই কয়ানা থৌরম অসিগী ফোতোশিং অমসুং ভিদিওশিং ঐঙোন্দা থারকখি, মসিগী ৱাখল্লোন অসি মাঙহল্লোইদবনি, মসিগী ইহৌ অসি লেপ্লোইদবনি। মসিগী অপুনবা থবক্কী শক্তি অসিনা ঐখোয়গী লৈবাক মাইপাকপগী অনৌবা থাকশিংদা পুখৎকনি।
ঐগী নুংশিরবা ইরৈচাশিং,
হন্দক্কী ২৬ জনুৱারিগী পেরেদ অঙকপা ওইখি, পেরেদতা নুপীশিংগী থৌনা উখিবা অসি মীয়াম্না শোন্নখি, কর্তব্যা পথতা সেন্ত্রেল সেকুরিতি ফোর্সশিং অমসুং দিল্লি পুলিসকী নুপী কন্তিনজেন্তশিং চঙশিল্লকপা উবদা, মীওই খুদিংমক চাউথোকচবা ফাওখি। নুপীগী বেন্দশিং চঙশিল্লকপা অমসুং মখোয়না ফজনা খোঙবা উবদা, লৈবাক অসিগী অমসুং মপান লৈবাকশিংগী মীয়াম অঙকপা ফাওখি। পরেদ অসিদা শরুক য়াখিবা কন্তিনজেন্ত ২০গী মনুংদা ১১ নুপীশিংগীনি। কলাকার খুদিংমক নুপীশিংনা ওইবা তেব্লোশিং ঐখোয়না উরে। নাৎকী থৌরমশিংদা চাউরাক্না ইচানুপী ১৫০০ রোম শরুক য়াখি। নুপী কলাকার কয়ানা ভারতকী ঈশৈগী যন্থশিং হায়বদি মোইবুং, নাদাশ্বারম অমসুং নাগাদা খোঙখি। দি.আর.দি.ওগী তেব্লোশু মীয়ামগী পুক্নিং চিংশিনখি। ঈশিং, কংফাল, অতিয়া, সাইবর অমসুং সুন্দ্রংদা কমদৌনা নুপীশিংগী থৌননা লৈবাক অসি ঙাকপগে হায়বা উৎখি। ২১শুবা চহিচাগী ভারত নুপীশিংনা লমজিংবগা চাউখৎপগী লাইৱাগা লোয়ননা মাঙলোমদা চঙশিল্লি।
মরুপশিং,
নুমিৎ খরগী মমাঙদা অর্জুন এৱার্দ য়েন্থোকপগী থৌরম পাংথোকখিবা অদু অদোম উরম্লগনি। লৈবাক অসিগী শক্নাইরবা শান্নরোয়শিং রাস্ত্রপতি ভাবন্দা ইকায়খুম্নবা উৎখ্রে। অর্জুন এৱার্দ ফংলবী ইচানুপীশিং অমসুং মখোয়গী পুন্সিগী খোঙচৎশিংগী মতাংদা মীওই কয়াগী পুক্নিং চিংশিনখি। হন্দক নুপী শান্নরোয় ১৩ অর্জুন এৱার্দ পীদুনা ইকায়খুম্নখ্রে। হায়রিবা নুপী শান্নরোয়শিং অসি অচৌবা তুর্নামেন্ত কয়া শরুক য়াখি অমসুং ভারতকী ফিরালগী ইকায়খুম্নবা পুরকখি। হকচাংগী খুদোংচাদবশিং, শেন-থুমগী খুদোংচাদবশিংনা হায়রিবা থৌনা ফরবা অমসুং হৈথোই-শিংথোইরবা শান্নরোয়শিং ফাজিন্দুনা থম্বা ঙমখিদে। হোংলক্লিবা ভারত্তা, লৈবাক অসিগী ইচানুপীশিং অমসুং নুপীশিংনা হিরম খুদিংমক্তা অঙকপা থবকশিং পাংথোক্লি। নুপীশিংনা মখোয় মশক তাকপা অতোপ্পা হিরম অমা লৈরে, মদুদি সেল্ফ হেল্প গ্রুপশিংনি। ঙসিদি লৈবাক অসিদা নুপীশিংগী সেল্ফ হেল্প গ্রুপশিংগী মশিং হেনগৎলক্লে অমসুং মখোয়গী থবকশিংশু পাকথোক-চাউথোক্লে। খুঙ্গং খুদিংমক্কী লৌবুকশিংদা নমো দ্রোন দিদিশিংনা লৌউ-শিংউদা দ্রোনশিং শীজিন্নবা অদোম্না উবা ফংগদবা নুমিৎ অদু ইকুই কুইদ্রে। য়ু.পিগী বাহরাইচতা নুপীশিংনা মফম অদুদা ফংবা মচাকশিং শীজিন্নদুনা বাইও ফর্তিলাইজর অমসুং বাইও পেস্তিসাইত শেম্বগী মতাংদা ঐ পাউ তারে। নিবিয়া বেগুমপুর খুঙ্গংগী নুপীশিংনা সেল্ফ হেল্প গ্রুপশিংগী মতেংগা লোয়ননা ষনয়ুং, নিম মনা অমসুং মখল কয়াগী হিদাক ওইনা শীজিন্নবা পাম্বীশিংগা লোয়ননা বাইও ফর্তিলাইজর শেম্লে। নু্পীশিং অসিনা শিং, য়াইঙং, তিলহৌ অমসুং মোরোক শীজিন্নদুনা ওর্গনিক পেস্তিসাইত পুথোক্লে। হায়রিবা নুপীশিং অসিনা ‘উন্নতি জাইবিক ইকাই’ কৌবা লুপ অমা শেম্লে। নুপীশিংনা বাইওগী পোৎলমশিং পুথোকপদা লুপ অসিনা মতেং পাংলে। মখোয়না পুথোকপা বাইও ফর্তিলাইজর অমসুং বাইও পেস্তিসাইত পাম্নবা হেনগৎলক্লে। ঙসিদি অনকপা খুঙ্গংশিংগী লৌমী লিশিং ৬ হেনবনা মখোয়গী বাইওগী পোৎলমশিং লৈরে। মসিনা নুপীশিংগী শেন্থোক হেনগৎহল্লে অমসুং মখোয়গী শেন-থুমগী ফিবমশু ফগৎলে।
ঐগী নুংশিরবা ইরৈচাশিং,
খুন্নাই অমসুং লৈবাক চাউখৎনবা মশাগী ওইজবা থাদোক্তুনা থবক তৌরিবা লৈবাক অসিগী মীয়ামগী হোৎনবশিং ঐখোয়না ‘মন কি বাত’তা ফোঙদোক্লি। অসিগুম্বা ফিবম অমদা, নুমিৎ হুম্নিগী মমাঙদা লৈবাক অসিনা পদ্ম এৱার্দশিং লাউথোকপা মতমদা, মন কি বাত্তা অসিগুম্বা মীওইশিংগী মরমদা খন্নবা হায়বসি মশানা তাবনি। মীয়ামগা শম্নদুনা খুন্নাইদা অচৌবা অওনবশিং পুরক্নবা থবক তৌরিবা লৈবাক অসিগী মীওই কয়াদা হন্দকশু পদ্ম পীদুনা ইকায়খুম্নবা উৎলে। পুক্নিং থৌগৎনিঙাই ওইরবা মীওইশিংগী পুন্সি ৱারি খঙনবা লৈবাক শীনবা থুংবগী মীওই কয়া লাংতক্নরে। মেদিয়াগী হেদলাইনশিংদা লাপ্না, পাউ-চেশিংগী অহানবা লমায়দগী লাপ্না, হায়রিবা মীওইশিং অসিনা খুন্নাইগী থবক পাংথোক্লি। ঐখোয়না হায়রিবা মীওইশিং অসিগী মরমদা হান্না অমুক্তা তাখিদ্রি, অদুবু হৌজিক পদ্ম এৱার্দশিং লাউথোক্লবা মতুংদা মফম খুদিংমক্তা হায়রিবা মীওইশিং অসিগী মরমদা ঙাংনরে, মীয়াম্না মখোয়গী মরমদা হেন্না খঙনিংবগী লাংতক্নবা লৈরে। পদ্ম এৱার্দ ফংলবা মীওই অয়াম্বা মখোয়গী হিরমশিংদা অঙকপা থবকশিং পাংথোক্লি। কনাগুম্বনা এম্বুলেন্সকী থবক তৌরি, কনাগুম্বনা লায়রবগী য়ুম শাবীরি। মীওই খরনা উ পাম্বী লিশিং কয়া থাদুনা মহৌশাগী ফিবম কন্নবা থবক পায়খৎলি। ফৌ মখল ৬৫০ হেন্না কন্নবা থবক পায়খৎপা মীওই অমা য়াওরি। খুন্নাইদা ময়াই কাবা চীঞ্জাক লাইচুবা থিংনবা ৱাখল তাহনবগী থবক পাংথোকপা মীওই অমশু য়াওরি। মীওই কয়া সেল্ফ হেল্প গ্রুপশিংগা থবক তৌমিন্নরি অমসুং নারী শক্তি কেম্পেন্দা শরুক য়ারি। এৱার্দ ফংলবশিংগী মনুংদা মীওই ৩০ নুপীশিং হায়বা খঙবদা লৈবাক অসিগী মীয়াম হরাওরে। মখোয়না মীয়ামগা হকথেংননা থবক তৌমিন্নদুনা নুপীশিং অসিনা খুন্নাই অমসুং লৈবাক অসি মাঙলোমদা পুখৎলি।
মরুপশিং,
পদ্ম এৱার্দ ফংলবা মীওই অমমমনা পাংথোক্লিবা থবক অসি লৈবাক মীয়ামগী ইথিল অমনি। ক্লাসিকেল দান্স, ক্লাসিকেল ঈশৈ, ফোক দান্স, থিয়েতর অমসুং লাইশোন ঈশৈগী লমদা লৈবাক অসিগী মিংচৎ পুরকপা মীওইশিং হন্দক মনা পীদুনা ইকায়খুম্নবা উৎলি। প্রাকৃত, মালভি অমসুং লাম্বাদি লোলশিংদা শিংথাবা য়াবা থবক পাংথোকপশিংদশু মনা অসি পীদুনা ইকায়খুম্নবা উৎলে। ভারতকী কলচর অমসুং হেরিতেচ অৱাবা থাক্তা পুখৎপদা অচৌবা থৌদাং লৌরিবশিং মপান লৈবাকশিংগী মীওই কয়া পদ্ম এৱার্দশিং পীদুনা ইকায়খুম্নবা উৎলে। মখোয়গী মনুংদা ফ্রান্স, তাইৱান, মেক্সিকো অমসুং বাংলাদেসকী মীওইশিং য়াওরি।
মরুপশিং,
হৌখিবা চহি ১০দা পদ্ম এৱার্দশিং পীবগী মওংদা মপুংফানা অহোংবা পুরক্লে। হৌজি মসি মীয়ামগী পদ্ম ওইরে। মীয়াম্না মখোয় মশামক নোমিনেত তৌবা য়ারে। মরম অসিনা ২০১৪ গা চাংদম্নবদা নোমিনেসন শরুক ২৮ হেন্না ফংলে। মসিনা পদ্ম এৱার্দকী মিংচৎ উৎলে অমসুং মসিগী ইকায়খুম্নবা চহি খুদিংগী হেনগৎলক্লে। পদ্ম এৱার্দ ফংলবশিংদা ঐনা অমুক হন্না ঐগী য়াইফ-পাউজেল পীজরি।
ঐগী নুংশিরবা ইরৈচাশিং,
পুন্সি খুদিংমক্কী পান্দম অমা লৈ; মীওই খুদিংমক পান্দম অমা ফংনবা পোক্লিবনি। মদুগীদমক, মীয়াম্না কৎথোকপগা লোয়ননা মখোয়গী মথৌশিং পাংথোক্লি। মীওই খরনা মীয়ামগী থবক তৌদুনা, মীওই খরনা লান্মীদা য়াওদুনা, খরনা তুংগী মীরোলশিংদা লাইরিক তম্বীদুনা মখোয়গী মথৌশিং পাংথোকপা ঐখোয়না উরে, মখোয়গী পুন্সি লোইরবা মতুংদা ফাওবা ঐখোয়গী ইরক্তা হিংলিবা মীওই খর, হকচাং কয়াৎশিং কৎথোক্তুনা খুন্নাই অমসুং পুন্সিদা মখোয়গী থৌদাংশিং পাংথোকপা মীওই খর লৈরি। চহি খর অসিদা, লৈবাক অসিদা মীওই লিশিং অমা হেন্না মখোয় লৈখিদ্রবা মতুংদা মখোয়গী হকচাং কয়াৎশিং কৎথোকখি। মসিগী ৱারেপ অসি অরাইবা নত্তে, মসি পুন্সি কয়া কনবা ৱারেপ অমনি। মখোয়গী ইমুং-মনুংগী মীওইনা হিংলিঙৈদা পামজরম্বশিং থবক ওইনা পাংথোক্লিবা ইমুংশিং ঐনা থাগৎপা ফোঙদোকচরি। হিরম অসিদা লৈবাক অসিদা লুপ কয়ানা অফবা থবক কয়া পাংথোক্লি। লুপ খরনা মীয়ামদা হকচাং কয়াৎশিং কৎথোকপগী মতাংদা মীয়ামদা ৱাখল তাহল্লি, লুপ খরনা হকচাং কয়াৎশিং কৎনিংবা মীওইশিং রেজিস্তার তৌবদা মতেং পাংলি। অসিগুম্বা থবকশিং অসিনা লৈবাক অসিদা হকচাং কয়াৎ কৎথোকপা অমসুং মীওই কয়াগী পুন্সি কনবদা অফবা ফিবম অমা শেমগৎলে।
ঐগী নুংশিরবা ইরৈচাশিং,
অনাবশিং পুন্সি লাইথোকহনবা অমসুং মখোয়গী অৱাবশিং মতেং পাংগদবা ভারতকী মাইপাকপা অমা ঐনা হৌজিক অদোমদা শরুক য়ারি। অদোমগী মরক্তা অয়ুর্বেদা, সিদ্ধা নত্ত্রগা য়ুনানি লায়য়েং পথাপকী কান্নবা ফংলবা মীওই কয়া য়াওরমগনি। অসিগুম্বা অনাবা খরা মখোয়না হায়রিবা লায়য়েং পথাপশিং অসিগী দোক্তর খরগী মনাক্তা চৎলুবদা খুদোংচাদবা মায়োক্নৈ। হায়রিবা লায়য়েং কাংলোনশিং অসিদা, লায়নাশিং, লায়য়েংবা অমসুং হিদাক-লাংথকশিংগী মতাংদা চপ মান্নবা লোন অমা শীজিন্নদে। দোক্তর খুদিংমক মখোয় মশাগী ওইবা মওংদা লায়না মমিং অমসুং লায়য়েংবগী পাম্বৈশিং ই। মসিনা অতোপ্পা দোক্তরশিংনা খঙবদা য়াম্না খুদোংচাহন্দে। মসিগী খুদোংচাদবা অসি কোকহন্নবা চহি কয়া থিরকপা অদু হৌজিক ফংলে। ৱার্ল্দ হেল্থ ওর্গনাইজেসনগী মতেংগা লোয়ননা অয়ুস মিনিস্ত্রিনা অয়ুর্বেদা, সিদ্ধা নত্ত্রগা য়ুনানি লায়য়েং পথাপকা মরী লৈনবা দেতা অমসুং তর্মিনোলোজি মখল খাইদোক্লে হায়না ঐনা পাউদম্লি। হায়রিবা থবকশিং অসিনা অয়ুর্বেদা, সিদ্ধা নত্ত্রগা য়ুনানি মেদিসিন্দা লায়না অমসুং লায়য়েংবগা মরী লৈনবা তর্মিনোলোজিগী কোদ শেম্লে। মসিগী কোদিং অসিগী মতেংগা লোয়ননা দোক্তর খুদিংমক হৌজিক মখোয়গী প্রেস্ক্রিপসনশিংদা চপ মান্নবা লোলশিংনা ইরগনি। মসিগী খুদোংচাবা অমনা, করিগুম্বা অদোম্না চে অদু পায়রবা অতোপ্পা দোক্তর অমদা চৎপদা, চে অদুদগী দোক্তর অদুনা খুদিংমক খঙবা ঙম্লগনি। হায়রিবা চে অদুদগী কনাগুম্বা অমগী অনাবা , লায়য়েং, করি হিদাক চাখিবা অমসুং মতম কয়াম কুইনা লায়য়েংবগী থবক চৎথরক্লে হায়বা, কনাগুম্বা অমগী এল্লর্জিক ওইবগী মতাংদা খঙবা ঙম্লগনি। মসিগী থবক অসিনা রিছার্স তৌরিবা মীওইশিংদশু কান্নবা পীরগনি। অতোপ্পা লৈবাকশিংগী দোক্তরশিংশু লায়না, হিদাক অমসুং মখোয়গী কান্নবশিংগী মতাংদা মপুংফাবা ই-পাউ ফংবা ঙম্লগনি। ঐখোয়গী অয়ুস দোক্তরশিংনা মসিগী কোদিং অসি অথুবা মতমদা শীজিন্নবা হৌগনি হায়বগী থাজবা ঐনা থম্লি।
মরুপশিং,
ঐনা অয়ুস লায়য়েংগী মতাংদা পল্লকপা মতমদা, ঐগী মিৎতা য়ানুং জামোহ লেগোগী শক্তমশিং উরক্লে। য়ানুং অরুনাচল প্রদেসতগীনি অমসুং মহাক হার্বেল মেদিসিনগী অখঙ-অহৈ অমনি। মহাক্না অদি ত্রাইবকী মহৌশাগী ওইবা লায়য়েং মখল হিঙ্গৎহন্নবা কন্না হোৎনখি। থবক অসিগীদমক মহাক পদ্ম এৱার্দ পীদুনা ইকায়খুম্নবা উৎলে। মসিগা চপ মান্ননা, ছতিসগরগী হেমচান্দ মাঞ্চি পদ্মা এৱার্দ ফংলে। মহাক্না চহি ৫০ হেন্না ছতিসগরগী নরায়ানপুরদা লায়রবা অনাবশিংগী সেবা তৌখি। ঐখোয়গী লৈবাক্তা লোৎতুনা লৈরিবা অয়ুর্বেদা অমসুং হার্বেল মেদিসিনগী পুক্কৈ ঙাক-শেন্দুনা থম্বদা য়ানুং অমসুং হেমচান্দনা অচৌবা থৌদাং অমা লৌরে।
ঐগী নুংশিরবা ইরৈচাশিং,
মন কি বাতকী খুৎথাংদা ঐখোয় লোয়নরকপা হৌজিক চহি ১০ শুরে। সোসিএল মেদিয়া অমসুং ইন্তরনেতকী ষুগ অসিদা, লৈবাক শীনবা থুংনা পাউ ফাউন্নবা রেদিওনা শক্তি লৈরবা পাম্বৈ অমা ওইরি। রেদিওগী শক্তিনা কয়া য়াম্না অওনবা পুরকপা ঙম্বগে হায়বগী অঙকপা খুদম অমা ছতিসগরদা উবা ফংলে। হৌখিবা চহি ৭তা রাজ্য অসিদা ‘হামরা হাথি-হামার গোথ’ কৌবা থৌরম অমা রেদিওদা শন্দোকখি। মসিগী মমিং তাবদা রেদিও অমসুং শামু অনিগী মরক্তা লৈনবা মরী অদুদা অদোম অঙকপা পোক্কনি। মসিনা রেদিওগী ফজবা। থৌরম অসিদা ছতিসগরদা নুমিদাংৱাইরম খুদিংগী অকাসবানিগী স্তেসন মরি-অম্বিকাপুর, রাইপুর, বিলাসপুর অমসুং রাইগরদা শন্দোকখি অমসুং ছতিসগর অমসুং মসিগী অকোয়বগী উমংশিংদা লৈরিবা মীয়াম্না থৌরম অসি থৱায় য়াওনা তাই হায়বা খঙবদা অদোম অঙকপা ফাওগনি। ‘হামরা হাথি-হামার গোথ’ হায়রিবা থৌরম অসিদা উমংগী করম্বা শরুক্তা শামুশিং শঙ্গু অমা ফাওদুনা চৎলিবগে হায়বা লাউথোকই। মসিগী পাউ অসি মফম অদুগী মীওইশিং য়াম্না কান্নবা ফংখি। শামু শঙ্গু অমা লাকপদগী পাউ রেদিওদগী হেক ফংবগা, মখোয় মিকুপ-নাহুম শিংনা লৈগনি। শামুশিংনা ফাউদুনা লাক্কদবা লম্বীশিংদা ফাউদুনা চৎপগী খুদোংথিবশিংদগী ঙাকথোকই। অমরোমদা, মসিনা শামুশিংনা অমাং-অতাশিং থোকহনবদগী হন্থহনবা ঙম্মী, অতোপ্পা অমদা, মসিনা শামুশিংগী মরমদা দেতা খোমজিনবা ঙমহল্লি। মসিগী দেতা অসিনা তুংদা শামুশিং ঙাক-শেনবগী থবকশিংদা মতেং পাংগনি। মফম অসিদা, সোসিএল মেদিয়াগী খুৎথাংদশু মীয়ামদা শামুগা মরী লৈনবা ই-পাউশিংশু য়ৌহল্লে। মসিনা উমংগী অকোয়বদা লৈরিবা মীয়ামগা শামুগা পুন্না লৈমিন্নবদা লাইহল্লে। মসিগী ছতিসগরগী অঙকপা থবক অসিদগী লৈবাক অসিগী অতোপ্পা উমংগী শরুকশিংদা লৈরিবা মীয়াম্না খুদোংচাবা অসি লৌবা য়াগনি।
ঐগী নুংশিরবা ইরৈচাশিং,
জনুৱারি ২৫ দা ঐখোয়না জাতিগী ভোত্তরশিংগী নুমিৎ থৌরম পাংথোক্লে। মসি ঐখোয়গী ফজরবা গনতন্ত্রগী চৎনবীশিংগী মরুওইবা নুমিৎ অমনি। হৌজিক লৈবাক অসিদা চাউরাক্না ভোত্তর করোর ৯৬ রোম লৈরে। মশিং কয়া কয়া য়াম্লবগে হায়বা অদোম খঙবরা? মসি অমেরিকাগী অপুনবা মীশিংদগী শরুক অহুম হেল্লবনি। মসি অপুনবা য়ুরোপকী অপুনবা মীশিংদগী শরুক ১.৫ হেল্লবনি। করিগুম্বা ঐখোয়না পোল্লিং স্তেসনশিংগী মশিং হায়রবদি, লৈবাক অসিদা মখোয়গী মশিং লাখ ১০.৫ রোম লৈগনি। ভারতকী মীয়াম্না মখোয়গী গনতন্ত্রগী হকশিং শীজিন্নবা ঙম্নবা, শুপ্নগী ভোত্তর অমা খক লৈবা মফমশিং ফাওবদা ঐখোয়গী ইলেক্সন কম্মিসন্না পোল্লিং বুথশিং হাংদোক্লে। লৈবাক অসিদা গনতন্ত্রগী মগুনশিং মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা ইলেক্সন কম্মিসন্না পায়খৎলিবা থবকশিং ঐনা থাগৎলি।
মরুপশিং,
মালেমগী লৈবাকশিংদা ভোৎ থাবদগী চাং হন্থরকপা মতম অসিদা, ভারত্তা ভোৎ থাদবগী চাং হেনগৎলকপা অসি লৈবাক অসিগী ওইনা হরাওনবগী মচাক অমনি। লৈবাক অসিদা অহানবা ওইনা ১৯৫১-৫২দা মীখল পাংথোকপা মতমদা, ভোত্তর চাদা ৪৫ খক্তনা মখোয়গী ভোৎশিং থাদখি। ঙসিদি মশিং অসি শিংথাবা য়ানা হেনগৎলে। লৈবাক অসিদা ভোত্তর মশিং হেনগৎলকপদা নত্তনা, ভোৎ থাদবা থোরকপা মশিংশু হেনগৎলে। ঐখোয়গী নহা ওইরিবা ভোত্তরশিং য়াম্না মিং চনবগী খুদোংচাবশিং পীনবা সরকারনা আইনশিংশু শেমদোক্লে। ভোত্তরশিং ৱাখল তানবা মীয়াম মরক্তা থবক কয়া পায়খৎপদা ঐ হরাওই। মফম খরদা মীয়াম্না য়ুমথোং য়ুমথোংদা চৎতুনা ভোৎ থাদনবা ভোত্তরশিংদা হায়খি। অতোপ্পা মফম খরদা অয়েকপা লাইশিং অমসুং লম্বীগী লিলাশিং উত্তুনা নহারোলশিংগী পুক্নিং চিংশিল্লে। থবক খুদিংমক অসিনা ঐখোয়গী গনতন্ত্রগী হরাওবদা ফজরবা মচু কয়া হাপচিল্লে। মন কি বাতকী খুৎথাংদা অহানবা ওইনা ভোত্তর ওইরিশিংনা মখোয়গী মিংশিং ভোত্তর লিস্তা হাপচিনগদবনি। মসি নেসনেল ভোত্তর সর্বিস পোর্তেল অমসুং ভোত্তর হেল্পলাইন এপ্পকী খুৎথাংদা মখোয়না লাইনা পাংথোকপা য়াগনি। অদোমগী ভোৎ অমনা লৈবাক্কী মরাইবক লেপ্পা ঙম্মী হায়বা অদোম মতম পুম্নমক্তা নিংশিংগদবনি।
ঐগী নুংশিরবা ইরৈচাশিং,
ঙসি জনুৱারি ২৮ অসি ভারতকী শক্নাইরবা মীওই অনিগী মপোক নুমিৎশিং থোক্লি। ঙসি ঐখোয়না লৈবাক অসি নিংতম্বা পুরক্নবা মখোয়গী পুন্সি কৎখ্রবা পঞ্জাব কেসারি লালা লাজপাত রাই জিগী মফমদা ইকায়খুম্নবা উৎচরি। লালা জিগী পুন্সি অসি নিংতম ইহৌ খক্তদা ওইবা য়ারোই। মহাক তুংগী শান্না উবা ঙম্বা মীওই অমনি। পঞ্জাব নেসনেল বেঙ্ক অমসুং অতোপ্পা ইন্সতিতুসনশিং লিংখৎপদা মহাক্না মরুওইবা থৌদাং অমা লৌখি। লৈবাক অসিদগী মপান লৈবাকশিংগী লৈঙাকপশিং তান্থোকপনা মহাক্কী পান্দম ওইবা খক নত্তনা, লৈবাক অসিগী শেন-থুমগী ফিবম ফগৎহন্নবা মহাক্না মরুওইবা থৌদাং লৌখি। মহাক্কী ৱাখল অমসুং কৎথোকপনা ভাগৎ সিংহদা য়াম্না চাউনা ইথিল পীখি। ঙসি ফিল্দ মার্সেল কে.এম কারিয়াপ্পাগী মফমদা ইকায়খুম্নবা উৎচরি। পুৱারিগী মরুওইবা তাঙ্কক অমদা মহাক্না ঐখোয়গী লান্মী লমজিংবগী থৌনা লৈবগী খুদম অমা থমখি। ঐখোয়গী লান্মী মপাঙ্গল কনখৎহনবদা মহাক্না মরুওইবা থৌদাং অমা লৌখি।
ঐগী নুংশিরবা ইরৈচাশিং, শান্নবগী তাইবংদা ঙসি ভারতনা নুমিৎ খুদিংগী অনৌবা মাইপাকপশিং পুরকপা ঙম্লে। শান্নবগী তাইবংদা মশক থোকপা ঙম্নবা, লৈবাক অসিদা নিংথিনা পাংথোকপা শান্নবগী তুর্নামেন্তশিংদা শরুক য়ানবা শান্নরোয়শিংদা খুদোংচাবশিং পীবা হায়বসি য়াম্না মরুওই। মসিগী ৱাখল অসিগা লোয়ননা, ঙসি ভারত্তা অনৌবা শান্নবগী তুর্নামেন্তশিং পাংথোক্লে।
নুমিৎ খরনিগী মমাঙদা, চেন্নাইদা খেলো ইন্দিয়া য়ুথ গেমস হৌদোকখ্রে। মসিদা লৈবাক অসিগী শান্নরোয় লিশিং ৫ হেন্না শরুক য়ারি। দিয়ুদা বিচ গেমস পাংথোকখ্রে। দিয়ু অসি সোমনাথকা য়াম্না নক্নবা য়ুনিয়ন তেরিতোরি অমনি হায়বা অদোম খঙলে। চহি অসি হৌরকপদা হায়রিবা বিচ গেমস অসি দিয়ুদা পাংথোকপনি। মসি ভারতকী অহানবা মশান্না কয়াগী বিচ গেমসনি। মসিদা তুগ ওফ ৱার, সি সুইমিং, পেনকেক সিলাত, মালখাম্বা, বিচ বোল্লিবোল, বিচ কাবাদ্দি, বিচ সোক্কর অমসুং বিচ বোক্সিং য়াওখি। তুর্নামেন্ত অসিদা সমুদ্রা লৈতবা রাজ্য কয়াগী শান্নরোয়শিং শরুক য়াখি। সমুদ্র লৈতবা মধ্য প্রদেসনা মসিদা মেদল মশিং খ্বাইদগী য়াম্না ফংখি। শান্নবগী তাইবংদা লৈবাক অমা হেক্তা মাইপাকপা ঙমগনি হায়বা মসিগী থৌনা অসিনা উৎলে।
ঐগী নুংশিরবা ইরৈচাশিং,
মন কি বাত্তা ঐনা হায়গদবা মতাং অসিদা লোইরে। ঐ অমুক হন্না ফেব্রুৱারিদা অদোমদা ৱা ঙাংগনি। লৈবাক অসিগী মীয়ামগী অপুনবা থবকশিংনা কমদৌনা লৈবাক অসি মাঙলোমদা চঙশিনগনি হায়বা মতাংদা মীৎয়েং চঙগনি। হয়েং জনুৱারি ২৯গী অয়ুক পুং ১১ তাবদা ঐখোয় পরিক্ষা পে চার্চা পাংথোক্কনি। মসি পরিক্ষা পে চার্চাগী ৭শুবা তাঙ্কক্নি। মসিগী থৌরম অসিদা ঐনা থাজবা থম্লি। মহৈরোয়শিংগা ঐগা ৱারি শান্নবগী খুদোংচাবা অমা ঐঙোন্দা পীরে অমসুং মখোয়গী পরিক্ষাগা মরী লৈনবা লাংতক্নবা কোকহন্নবা ঐনা মতেং পাংগনি। হৌখিবা চহি ৭ তা পরিক্ষা পে চার্চা অসি লাইরিক তম্বা অমসুং পরিক্ষাশিংগা মরী লৈনবা ৱাফম কয়া খন্নদুনা লাক্লি। হন্দক থৌরম অসিগীদমক মহৈরোয় করোর ২.৫ মিং চনবদা ঐ হরাওই। ২০১৮দা থৌরম অসি অহানবা হৌদোকপদা শুপ্নগী মহৈরোয় ২২,০০০ খক শরুক য়াখি।
মহৈরোয়শিং পুক্নিং থৌগৎনবা অমসুং পরিক্ষাশিংগা মরী লৈনবা লাংতক্নবশিংগী মরমদা ৱাখল তাহন্নবা অনৌবা থবক কয়া পায়খৎলে। হয়েং থৌরম অসি অদোম, মহৈরোয়শিং অমসুং নহারোলশিং শরুক য়ানবা ঐনা হায়জরি। ঐশু অদোমগা ৱারি শানবা নুংঙাইগনি। ৱাহৈশিং অসিগা লোয়ননা, ঐ মন কি বাতকী তাঙ্কক অসি লোইশিঞ্জরে। অদোমগা অমুক হন্না উনখিসি। অদোম থাগৎচরি।