Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address in the 94th Episode of ‘Mann Ki Baat’ on 30.10.2022
30 OCT 2022 11:50AM by PIB Delhi
My dear countrymen, Namaskar. Today, 'Chhath', the great festival of sun worship is being celebrated in many parts of the country. Lakhs of devotees have reached their villages, their homes, their families to be a part of the 'Chhath' festival. I pray that Chhath Maiya bless everyone with prosperity and well being.
Friends, the tradition of worshiping the Sun is a proof of how deep our culture, our faith, is related to nature. Through this puja the importance of sunlight in our life has been illustrated. Along with this, the message has also been conveyed that ups and downs are an integral part of life. Therefore, we should maintain a uniform poise have in every situation. Various fruits and Thekua are offered in the worship of Chhath Maiya. The fasting in this is also not less than any difficult sadhna. Another special thing about Chhath Puja is that the items used for worship are prepared by myriad people of the society together. In this, a basket or supli made of bamboo is used. Earthen lamps have their own significance. Through this, the importance of farmers who grow gram and small entrepreneurs making batashas has been established in the society. Without their cooperation, the worship of Chhath, simply cannot be completed. The festival of Chhath also emphasizes on the importance of cleanliness in our lives. On the arrival of this festival, roads, rivers, ghats, various sources of water, all are cleaned at the community level. The festival of Chhath is also an example of 'Ek Bharat- Shrestha Bharat'. Today, wherever the people of Bihar and Purvanchal are in any corner of the country, Chhath is being celebrated with great pomp. Chhath is now getting organized on a large scale in different districts of Maharashtra along with Delhi, Mumbai and many parts of Gujarat. I do remember that earlier in Gujarat, Chhath Pooja was not performed to this extent.But with the passage of time, the colors of Chhath Puja have started getting dissolved in almost the whole of Gujarat. I am also very happy to see this. Nowadays we see, how many grand pictures of Chhath Puja come from abroad too. That is, the rich heritage of India, our faith, is re-inforcing its identity in every corner of the world. My best wishes to every devotee who is participating in this great festival.
My dear countrymen, we have just talked about the holy Chhath Puja, the worship of Lord Surya. So today, along with worshiping the Sun, why not also discuss his boon! This blessing of Sun God is - 'Solar Energy'. Solar Energy is a subject today, in which the whole world is looking at its future and for India, the Sun God has not only been worshiped for centuries, but has also been the focus of our way of life. Today, India is combining its traditional experiences with modern science, that is why, today, we have become one of the largest countries to generate electricity from solar energy. How solar energy is changing the lives of the poor and middle class of our country is also a subject of study.
In Tamil Nadu, there is a farmer in Kancheepuram, Thiru K. Ezilon. He took the benefit of 'PM Kusum Yojana' and got a solar pumpset of ten horsepower installed in his farm. Now they do not have to spend anything on electricity for their farm. They are not even dependent on the government's electricity supply for irrigation in the field any more. Similarly, in Bharatpur, Rajasthan, another beneficiary farmer of 'KusumYojana' is – Kamalji Meena. Kamal ji installed a solar pump in the field, due to which his expenses have come down. Since the expense has come down, the income also has increased. Kamalji is also connecting many other small industries with solar electricity. There is timber work in their area, there are products made from cow dung and solar electricity is also being used in them.
They are also giving employment to 10-12 people, that is, the fragrance of Kamalji’s initiative that started with Kusum Yojana, has started reaching many people.
Friends, can you ever imagine that on using electricity for a month, instead of getting your electricity bill, you get paid for electricity ? Solar energy has also demonstrated that. A few days ago, you must have heard a lot about the country's first Solar Village - Modhera of Gujarat! Most of the houses in Modhera Surya Gram have started generating electricity from solar power. Now in many houses there, there is no electricity bill at the end of the month; instead, a check from the electricity income is being generated. Seeing this happen, now people of many villages of the country are writing letters to me stating that their village should also be converted into Surya Gram, that is, the day is not far when the construction of Suryagrams in India will become a big mass movement and the people of Modhera village have already begun that.
Let us also introduce the listeners of 'Mann Ki Baat' to the people of Modhera. Shriman Vipinbhai Patel is at the moment with us on the phone line.
Prime Minister :- Look, now Modhera is being discussed as a model for the whole country. But when all your relatives and acquaintances ask you, what do you tell them, what have the benefits been?
Vipinji :- Sir, when people ask us, we say that whatever bill we used to get, that is now zero and sometimes it comes to 70 rupees, but the economic condition in our entire village is improving.
Prime Minister :- That is, in a way, the earlier concern of electricity bill is over!
Vipinji :- Yes sir, that is correct sir. Now there is no tension in the whole village. Everyone is feeling that what Sir has done, he has done very well. Everyone is happy Sir. All are delighted.
Prime Minister: - Now they themselves have become the owners of the electricity factory in their own houses. Electricity is being generated on the roof of their own houses.
Vipinji :- Yes sir, it is right sir.
Prime Minister :- So what is the effect of this change on the people of the village?
Vipinji:- Sir, the people of the whole village, they are into agriculture, so we have got rid of electricity hassles. No electricity bill is not to be paid, they have become free of worries.
Prime Minister :- Meaning, the electricity bill has also gone and the convenience has increased.
Vipinji :- The hassles are over Sir and Sir, when you had come here and that 3D show which you inaugurated here, after that the glory of Modhera village has grown manifold. And the secretary who had come sir...
Prime Minister :- Yes sir...
Vipinji :- So the village became famous sir.
Prime Minister :- Yes, it was the wish of the Secretary General of the UN himself. He urged me a lot that you have done such a great work, so I want to go there and see.
Prime Minister :- Fine, Vipin Bhai, I wish you and all the people of your village many best wishes and the world should take inspiration from you and this solar energy campaign should reach every home.
Vipinji :- Alright sir. We will tell all of them Sir, to get solar installed, even with your own money,... even then, there is a lot of benefit.
Prime Minister :- Yes, make the people understand. Wish you the very best. Thanks brother!
Vipinji :- Thank you sir, Thank you sir, my life feels blessed, talking to you.
Prime Minister :- Many thanks to Vipinbhai.
Let us now also talk to Varsha Behen in Modhera village.
Varshaben :- Hello! Namaste sir!
Prime Minister :- Namaste-Namaste Varshaben | how are you
Varshaben :- We are very good sir. How are you ?
Prime Minister :- I am very fine.
Varshaben :- We are blessed to talk to you sir.
Prime Minister :- Okay Varshaben !
Varshaben :- Yes.
Prime Minister:- You are in Modhera..., you are from a military family.
Varshaben :- I am from military family. This is an ex Army man's wife speaking sir.
Prime Minister :- So where all did you get a chance to go in India earlier?
Varshaben :- I got a chance to stay together in Rajasthan, in Gandhi Nagar, Kachra Kanjhor in Jammu. There were a lot of facilities available there sir.
Prime Minister :- Yes. Being part of the army, you are also speaking Hindi well.
Varshaben :- Yes-yes. I have learned.
Prime Minister :- Tell me, the big transformation that came in Modhera, you got this Solar Rooftop Plant installed. What people might be saying in the beginning, then it must have come to your mind, what that meant? What are you doing ?what will happen ? How can electricity come this way? These are all things that must have come to your mind. What is your experience now? What is the benefit of this?
Varshaben:- A lot sir. One benefit after the other sir. Sir, Diwali is celebrated every day in our village because of you. We are getting electricity for 24 hours a day..., there is no bill at all! In our house we have brought all electric appliances in the house sir, we are using everything - because of you sir. Since, there is no bill, we can use everything with free mind.
Prime Minister :- This is true, you have also made up your mind to make maximum use of electricity.
Varshaben :- Indeed Sir! Right now we do not have any problem, we can run all this... washing machine, AC, everything with a free mind, sir!
Prime Minister :- And the rest of the people of the village are also happy because of this?
Varshaben :- Very very happy sir.
Prime Minister:- Well, does your husband work at the Sun Temple there? So the light show that happened there was such a big event and now guests from all over the world are coming.
VarshaBen :- Foreigners from all over the world can come but you have made our village famous in the world.
Prime Minister :- So your husband’s work must have increased now that so many guests are coming there to see the temple.
VarshaBen :- Oh! It doesn't matter, no matter how much work increases sir, my husband has no problem with that...do go on developing our village.
Prime Minister :- Now we all have to do the development of the village together.
VarshaBen :- Yes, yes. Sir we are with you
Prime Minister :- And I would like to congratulate the people of Modhera because the village accepted this scheme and they were convinced that yes we can make electricity in our house.
VarshaBen -: 24 Hours Sir! We have electricity in our house and we are very happy.
Prime Minister :- Fine! I wish you the very best. The money that is saved, use it for the betterment of the children. Use that money well so that your life benefits. I wish you the very best. And my salutations to all the people of Modhera!
Friends, what Varshaben and Vipin Bhai have mentioned is an inspiration for the whole country, for villages and cities. Modhera's experience can be replicated across the country. The power of the sun will now save money and increase income. Manzoor Ahmed Larhwal is a friend from Srinagar, Jammu and Kashmir. On account of winters in Kashmir, the cost of electricity is high. For this reason, Manzoorji's electricity bill also used to be more than Rs. 4 thousand, but, since Manzoorji has got a Solar Rooftop Plant installed at his house, his expenditure has come down to less than half. Similarly, KunniDeori, a daughter from Odisha, is making solar energy a medium of employment for her as well as for other women. Kunni lives in Kardapal village of Kendujhar district of Odisha. She trains tribal women to spin silk on a solar-powered reeling machine. Due to the Solar Machine, these tribal women do not have to bear the burden of electricity bill, and they are earning income. This is the very boon of Sun God's solar energy. The more the boon and the blessings spread, the better it is. Therefore, I urge you to join this and add others too.
My dear countrymen, just now I was talking to you about the sun. Now my attention is going towards space. That is because our country is doing wonders in the solar sector as well as the space sector. The whole world, today, is surprised to see the achievements of India. So I thought, by telling this to the listeners of 'Mann Ki Baat', I should make them happy too.
Friends, you must have seen a few days ago, that India has placed 36 satellites in space simultaneously. This success achieved just a day before Diwali, in a way, it is a special Diwali gift from our youth to the country. With this launching, from Kashmir to Kanyakumari and from Kutch to Kohima, in the whole country, digital connectivity will be further strengthened. With the help of this, even the remotest areas will be more easily connected with the rest of the country. When the country is self-reliant, how, it reaches new heights of success - this is also an example of this. While talking to you, I also remember those old days, when India was denied the Cryogenic Rocket Technology. But the scientists of India not only developed indigenous technology, but today with the help of it, dozens of satellites are being sent to space simultaneously. With this launching, India has emerged as a strong player in the global commercial market...with this, new doors of oppurtunities have also opened up for India.
Friends, our country, which is moving with the resolve of a developed India, can achieve its goals only with the efforts of everyone. Earlier in India, the space sector was confined within the purview of government systems. Since, the space sector was opened for India’s youth and revolutionary changes have started coming in it. Indian industries and start-ups are engaged in bringing new innovations and new technologies in this field. In particular, the collaboration of IN-SPACe is going to make a big difference in this area.
Non-government companies are also getting the facility to launch their payloads and satellites through IN-SPACe. I would urge more and more Start-ups and Innovators to take full advantage of these huge opportunities being created in India in the space sector.
My dear countrymen, when it comes to students, youth power, leadership power, so many outdated stereotypes have become ingrained in our mind. Many times we see that when student power is referred to, its scope is limited by linking it with the student union elections. But the scope of student power is very big, very vast. Student power is the basis of making India powerful. After all, it’s the youth of today, who will take are today will take India till 2047. When India celebrates her centenary, this power of youth, their hard work, their sweat, their talent, will take India to the heights that the country is resolving today. The way our youth of today are working for the country, and have joined nation building, makes me filled with confidence. The way our youth solve problems in hackathons, stay awake all night and work for hours, is very inspiring. A hackathon held in recent years, with lakhs of youth of the country, together have solved many challenges; have given new solutions to the country.
Friends, you may remember, I had called for 'Jai Anusandhan' from the Red Fort. I had also talked about making this decade the Techade of India. I loved seeing this; our IIT's students have also taken over its command. This month on 14-15 October, all 23 IITs came on one platform for the first time to showcase their innovations and research projects. In this fair, students and researchers who came from all over the country, displayed more than 75 best projects. Healthcare, Agriculture, Robotics, Semiconductors, 5G Communications, these projects were made on many such themes. Although all these projects were one better than the other, I want to draw your attention to some projects. For example, a team from IIT Bhubaneswar has developed a portable ventilator for new born babies. It runs on battery and can be used easily in remote areas. This can prove to be very helpful in saving the lives of babies who are born prematurely. Be it electric mobility, drone technology, 5G, many of our students are engaged in developing new technology related to them. Several IITs are also working together on a multilingual project that makes learning local languages easier.
This project will help the new National Education Policy a lot in achieving those goals as well. You will also be happy to know that IIT Madras and IIT Kanpur have played a leading role in preparing India's indigenous 5G testbed. This is certainly a great start. I hope to see many more such efforts in the times to come. I also hope that taking inspiration from IITs, other institutions will also step up their R&D activities. |
My dear countrymen, sensitivity towards the environment is embedded in every particle of our society and we can feel it all around us. There is no dearth of people in the country who spend a lifetime in the protection of the environment.
We can also learn a lot from Suresh Kumar ji, who lives in Bangaluru, Karnataka, he has a great passion for protecting nature and environment. 20 years ago, he had taken the initiative to rejuvenate a forest of Sahakarnagar in the city. It was a difficult task. But these saplings that were planted 20 years ago have grown into 40 feet tall huge trees. Now their beauty captivates everyone's mind. This also gives a feeling of great pride to the people living there. Suresh Kumar ji also does another wonderful job. He has also built a bus shelter in Sahakarnagar to promote Kannada language and culture. He has also presented brass plates written in Kannada to hundreds of people. If both Ecology and Culture grow together and flourish..., just imagine how great it would be!
Friends, today more awareness is being seen among people about Eco-friendly living and Eco-friendly products than ever before. I also got a chance to know about one such interesting endeavor from Tamil Nadu. This is a brilliant effort by a team of tribal women in Anaikatti, Coimbatore. These women crafted ten thousand Eco-friendly Terracotta Tea Cups for export. The amazing thing is that these women themselves took up the entire responsibility of making the Terracotta Tea Cups. From Clay Mixing to Final Packaging, they did all the work themselves. They had also taken training for this. Whatever praise is showered on this wonderful effort is little.
Friends, some villages of Tripura have also set very good examples. You must have heard about Bio-Village, but some villages of Tripura have ascended to the level of Bio-Village 2. Bio-Village 2 emphasizes how to minimize the damage caused by natural disasters. In this, full attention is given to improve the quality of life of the people through various measures. There is complete focus on Solar Energy, Biogas, Bee Keeping and Bio Fertilizers. Overall, Bio-Village 2 is going to lend a lot of strength to the campaign against climate change. I am very happy to see the increasing enthusiasm for environmental protection in different parts of the country. A few days ago, in India, Mission Life dedicated to protect the environment has also been launched. The simple principle of Mission Life is - Promote such a lifestyle, which does not harm the environment. I urge you to also know Mission Life and try to adopt it.
Friends, Tomorrow, the 31st of October, is National Unity Day, the auspicious occasion of the birth anniversary of Sardar Vallabhbhai Patel. On this day, Run for Unity is organized in every corner of the country. This race strengthens the thread of unity in the country, inspires our youth. A few days ago, the same sentiment has been seen during our National Games as well. With the theme 'Judega India to Jeetega India', national game, on the one hand, have given a strong message of unity, on the other, have promoted India's sports culture. You will be happy to know that the National Games this time was the biggest ever organized in India. 36 sports were included in this, in which, 7 new and two indigenous competitions, Yogasan and Mallakhamb were also included. The three teams that were at the fore in winning the Gold Medal are - Services team, Maharashtra and Haryana team. Six National Records and about 60 National Games Records were also made in these games. I congratulate all the players, who won medals, made new records, participated in this sports competition. I also wish these players a bright future.
Friends, I would also like to express my heartfelt appreciation to all those people who contributed in the successful organization of the National Games held in Gujarat. You have seen that in Gujarat the National Games were held during Navratri. Before organizing these games, once it came to my mind that at this time the whole of Gujarat is involved in these festivals, so how will people be able to enjoy these games? Such elaborate arrangement and on the other hand, arrangements for Navratri Garba etc!. How will Gujarat do all this work at the same time? But the people of Gujarat made all the guests happy with their hospitality. The way art, sports and culture came together during the National Games in Ahmedabad, it filled all with joy. While the players also used to participate in the games during the day; in the evening they used to get immersed in the colors of Garba and Dandiya. They also shared a lot of pictures of Gujarati food and Navratri on social media. It was a pleasure for all of us to see. After all, through games like these, one comes to know about the diverse cultures of India. They equally strengthen the spirit of 'Ek Bharat-Shreshtha Bharat'.
My dear countrymen, on the 15th of November, our country will celebrate the Janjateeya Gaurav Diwas. You will remember, the country started this last year to celebrate the tribal heritage and pride on the birth anniversary of Bhagwan Birsa Munda. Bahgwan BirsaMunda had united millions of people against the British rule in his short lifetime. He had sacrificed his life to protect India's independence and tribal culture. There is so much that we can learn from Dharti Aba Birsa Munda. Friends, when it comes to Dharti Aba Birsa Munda, let's look at his short life span; even today we can learn a lot from him and Dharti Aba had said- ‘This earth is ours, we are its protectors.’ There is also a sense of duty for the motherland in this sentence and there is also a feeling of our duty for the environment. He had always emphasized that we should not forget our tribal culture, we should not go far from it at all. Even today, we can learn a lot about nature and environment from the tribal societies of the country.
Friends, Last year on the occasion of the birth anniversary of Bhagwan Birsa Munda, I had the privilege of inaugurating the Bhagwan Birsa Munda Museum in Ranchi. I would like to urge the youth that whenever they get time, they must visit it. I also want to tell you that on November 1, i.e. the day after tomorrow, I shall be at will be at Mangarh, on the border of Gujarat-Rajasthan. Mangarh has had a very special place in India's freedom struggle and our rich tribal heritage. There was a terrible massacre here in November 1913, in which the British brutally murdered the local tribals. It is said that more than a thousand tribals lost their lives in this massacre. This tribal movement was led by Govind Guru ji, whose life is an inspiration to everyone. Today I bow to all those tribal martyrs and the indomitable courage and valor of Govind Guru ji. The more faithfully we follow the ideals of Bhagwan Birsa Munda, Govind Guru and other freedom fighters during Amrit Kaal, the more our country will touch newer heights.
My dear countrymen, the 8th of November is Gurupurab. As much as the Prakash Parv of Guru Nanak ji is important for our faith, we equally get to learn from it. Throughout his life, Guru Nanak Dev Ji spread light for the sake of humanity. In the last few years, the country has made many efforts to spread the light of Gurus to the masses. We had the privilege of celebrating the 550th Prakash Parv of Guru Nanak DevJi on a large scale in the country and abroad. It is equally pleasant to see the development of the Kartarpur Sahib Corridor after decades of waiting. A few days ago I also got the privilege of laying the foundation stone of the ropeway for Hemkund Sahib. We have to continuously learn from the teachings of our Gurus and remain devoted to them. This day is also Kartik Purnima. On this day, at places of piligrimages, we bathe and perform service and charity. I extend warm greetings to all of you on these festivals. In the coming days, many states will also celebrate their Statehood day. Andhra Pradesh will celebrate its foundation day; Kerala Piravi will be celebrated. Karnataka Rajyotsava will be celebrated. Similarly, Madhya Pradesh, Chhattisgarh and Haryana will also celebrate their Statehood day. I convey my best wishes to the people of all these states. In all our states, the stronger the spirit to learn from each other, to cooperate, and to work together, the more the country will go forward. I am sure we will move forward with the same spirit. You all take care of yourself, stay healthy. I take leave of you till the next episode of 'Mann Ki Baat'. Namaskar, thanks.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা ৩০/১০/২০২২দা শন্দোকখিবা ‘মন কী বাত’কী ৯৩শুবা তাঙ্কক্তা থমখিবা ৱারোলগী মনিপুরী ৱাহন্থোক
30 OCT 2022 11:50AM by PIB Imphal
ঐগী নুংশিজরবা ইরৈবাকচাশিং, খুরুমজরি। ঙসিদি লৈবাকসিগী শরুক অয়াম্বদা নুমিৎপু খুরুমজবগী অথোইবা কুম্মৈ ‘ছত’ পাংথোক্নরি। ‘ছত’ কুম্মৈ অসি শরুক য়ানবগীদমক মীওই লাখ কয়ামরুম, মাগী মাগী ইমুং মনুংদা, খুঙ্গংদা তিল্লরে। ‘ছত’ ইমানা পুম্নমকপু য়াইফবা-চাউখৎপা পীবীসনু হায়না ঐহাক্না খুরুমজরি।
মরুপশিং, নুমিৎপু খুরুমজবসিনা পীরিবা খুদমদি, ঐখোয়গী নাত, ঐখোয়গী থাজবসিগা মহৌশা লাইরেম্বীগা অচেৎপা মরি লৈনৈ হায়বসিনি। খুরুমজবসিনা ঐখোয়গী পুনশিদা নুমিৎকী মঙালগী শরুক ওইবদু তাকপীবগা লোইননা অকা-অকুম হায়বসি পুনশিগী মচলনি হায়বা পাউজেলসু পীরি। মরম অদুনা ঐখোয় ফিভম খুদিংমক্তা মান্নাবা ৱাখলল্লোন থমগদবনি। ছত ইমাবু খুদরুমজবদা মখল-মথেল কয়াগী উহৈ-ৱাহৈ অমদি থেকুৱা কৎনৈ। মসি অচেৎপা লাইনিং অমদগী তাদ্রবা প্রত মখল অমনি। ছত পুজাগী থোইদোকপা ৱাফম অমদি পুজা অসিদা শিজিন্নরিবা পোৎলমশিং অসি তোঙান-তোঙানবা কাংলুপকী মীওইশিংনা পুনশিল্লগা শেম শাই। ৱানা শাবা থুমোক নত্রগা সুপলি শিজিন্নৈ। কম্বিদা মৈ থানবগী তোপ-তোপ্পা মরু ওইবা লৈজৈ। কুম্মৈ অসিনা মরম ওইরগা চানা থারিবা লৌমী অমদি বাতাশা শারিবা অপিকপা ইন্স্ত্রীশিংসিগী মরু ওইবদু খুনাইসিদা লৈহল্লি। ছত কুম্মৈসিনা ঐখোয়গী পুনশিদা লু-নানবগী মরু ওইবদসু ইনোৎ পীরি। কুম্মৈসিনা লাকপদা কুম্মৈগী ওইবা থাক্তা, লম্বি, তুরেল তোর্বান, ঈশিং মখল–মথেলগী হৌরকপম পুম্বা শেংদোকই। ছত কুম্মৈ অসি এক ভারত শ্রেস্থ ভারতকী খুদম অমসু ওইরিবনি। বিহার অমদি অৱাং-নোংপোক মাইকৈগী মীওই পুম্বা য়াম্না হরাও-তয়াম্না ছত কুম্মৈ অসি পাংথোক্লি। দিল্লী, মুম্বাই য়াওনা মহারাস্ত্রাগী তোঙান-তোঙান জিলাশিং অমদি গুজরাতকী মফম কয়াদা ছত অসি য়াম্না চাউনা পাংথোক্লি। ঐহাক্না নিংশিংজবদা, মহৌশাদি ছত পুজাসি, গুজরাত্তা কয়া পাংথোক্নরমদে অদুবু মতমগী অহোংবগা ইরোইননা, ঙসিদি ছত পুজাসি গুজরাত্তা মপুং ফানা উবা ফংবা হৌরক্লে। মসি উবদা ঐহাক য়াম্না বুংঙাইবা ফাওজৈ। মীরৈবাক্তসু, পাংথোক্নরকপগী ফজ-ফজরবা ফোতো কয়া থানরক্লি। হায়বদি ভারতকী অসিগুম্বা হেরিতেজ অমদি থাজবশিংসি, মালেমগী কাচিন-কোয়া থুংনা শক তাক্লক্লি। অসিগুম্বা মহা পর্বসিদা শরুক য়ারিবা পুম্নমক্কী মফমদা, ঐ ইশাগী মাইকৈদগী য়াইফ-পাউজেল পীজরি।
ঐগী নুংশিজরবা ইরৈবাকচাশিং, ছত পুজাগী মরমদা নুমিৎপু খুরুমজবগী মতাংদা ৱারি শাজখিবদা ঙাইরি, মতাং অসিদা নুমিৎনা পীবীরিবা থৌজালগী মরমদা ঐখোয়না করিগী নৈনরোইদৌরিবনো! নুমিৎকী থৌজাল হায়বদি ‘সোলার এনর্জী’ অসিনি। মালেম পুম্বা সোলার এনর্জীসিদা তুংগী মিৎয়েং থম্লিবনি। ভারতকী ওইনদি নুমিৎসি চহি চা কয়াদগী খুরুমজদুনা লাকপদা নত্তনা পুনশি মহিংগীসু ময়োল ওইদুনা লাক্লি। ঙসিদি ভারতসি মহৌশাদগী হকথেংননা খঙলক্লবা কয়াগা অনৌবা বিগ্যানগা শম্নহল্লি। মসিদনি ঐখোয়না ঙসি সোলার এনর্জীদগী মৈ পুথোকপা ঙম্বা খ্বাইদগী চাউবা লৈবাকশিংগী মনুংদা চনবা ঙম্লিবা। সোলার এনর্জীদগী কমদৌনা লৈত-লাইরশিং অমদি ময়াই ওইবা কাংলুপশিংগী পুনশিংদা অহোংবা লাকখিবগে হায়বদসু নৈননিংঙাই ওইবা হিরমনি।
তামিল নাদুগী কাঞ্চিপুরমদা, থিরু কে. এজিলোন কৌবা লৌমী অমা লৈরম্মি। মহাক্না ‘পি.এম. কুসুম য়োজনা’গী খুদোংচাবা লৌদুনা, মহাক্কী লৌবুক্তা হোর্সপাৱর ১০গী সোলার পম্পসেত অমা পানখৎখি। হৌজিক্তি মহাক লৌবুক্কীদমক্তা মৈগী ওইবা চাদিং অমত্তা তৌদ্রে। মতৌ অসুম্না, রাজস্থানগী ভারতপুরদা ‘পি.এম. কুসুম য়োজনা’গী কান্নবা লৌবীরিবা কমল জি মীনানসু সোলার পম্প পানবীদুনা শেঞ্জং হন্থহল্লে অদুগা শেন্দোং লোমদদি হেনগৎহল্লে। কমল জিনা অতৈ ইন্দস্ত্রী মচা-মচাগসু সোলার এনর্জীগা শম্নহল্লে। অদুগা মীওই তরাদগী তরানিথোই ফাওবা থবক পীবা ঙম্লি।
মরুপশিং, থা চুপ্পসি মৈ শিজিন্নরবা অদুগা মৈগী বিল লাকপগী মহুত্তা মৈগী শেল ওইনা ফংবা হায়বসিগী ৱাখল খনবীখিবা লৈরবরা। সোলার এনর্জীনা, মসি ঐখোয়দা উৎপীরবনি। মতম খরগী মমাংদা লৈবাকসিগী অহানবা সু্র্জগ্রাম- গুজরাত্তা লৈবা মোধেরাগী মতাংদা ৱারি তাবীরম্লগনি। মোধেরা সুর্জগ্রামগী য়ুম অয়াম্বা সোলার পাৱরনা মৈ পুথোক্লি। মফমদুগী য়ুমশিংদা থা লোইরকপদা মৈগী বিল লাকখিদ্রে। মৈদগী ফংলকপা শেল ওইনা থুংলরে। মসি উবদা লৈবাকসিগী খুঙ্গং কয়াগী মীওই কয়ানা চিথি ইবীরক্তুনা মখোয়গী খুঙ্গংশিং অদুবু সুর্জগ্রামদা ওন্থোকপীয়ু হায়বিরক্লে। হায়বদি, ভারত্তা সুর্জগ্রাম শেমগৎপসিদা মীয়ামগী অচৌবা খোংজং অমা ওইররগনি হায়বসি তাক্লে অদুগা মোধেরা খুঙ্গংগী মীওইশিংনদি মসি হৌদোকখ্রবনি।
‘মন কী বাত’ তাবীরিবশিংবু, মোধেরাগী খুঙ্গংগী মীওইশিংগা উনজহনগে। ফোনলাইনদা হৌজিক লৈবীরিবসি শ্রীমান বিপিনভাই পতেলনি।
পর্ধান মন্ত্রী :- খুরুমজরি, বিপিনভাই। হৌজিক্কী মোধেরাসি লৈবাক পুমবগী মোদেল ওইনা ময়াম্না হায়নরে। অদুবু অদোমগী মরি-মতা শকখঙ-মাইখঙনবশিংনা হংবীরকপা মতমদা করি করি হায়না পাউদম্বীবগে, করি করি কান্নরবগে?
বিপিনজি :- সার, ময়াম্না হংবীরকপদা, ঐনা খুমজবসি, মৈগী বিল মহৌশা লাক্লম্বদু হৌজিক্তি জিরো ওইনা লাক্লে অদুগা করিগুম্বদা লুপা ৭০দং লাকপসু য়াওই অদুগা ঐখোয়গী খুল পুম্বদা লৈরিবা শেনমিৎলোনগী ফিভমদি য়াম্না ফগৎলে।
প্রধান মন্ত্রী:- হায়বদি, অমরোমদা হায়বা তারগদি মৈগী বিলগীদমক ৱানিংঙাই লৈত্রে!
বিপিনজি:- অহোই সার, য়াম্না চুম্বা ৱাফম্নি সার। খুল পুম্বসিদা হৌজিক্তি তেন্সন অমত্তা লৈত্রে। সারনা পাংথোকপীরিবসি য়াম্নমক ফৈ হায়না ময়াম পুম্নমক্না হায়নরি। মীপুম খুদিংমক্না হরাওনরে।
প্রধান মন্ত্রী:- হৌজিক্তি ইশাগী য়ুমদা মৈগী মপু ওইবা ঙমজরে। মৈ পুথোকচরে।
বিপিনজি:- অহোই সার, অচুম্বনি।
প্রধান মন্ত্রী:- অদুদি লাক্লিবা অওনবা অসিদা, খুঙ্গংগী মীওইশিং অসিদা করি ফাওবগে তম্বীয়ু?
বিপিনজি:- সার, খুলগী মীওই পুম্বনা উরিবা লৌসিদা, মৈগী খুদোংচাদবা লৈরম্বদু কোকখ্রে। মৈগী বিল তিংলরোইদবনিনা অৱাদুসু লৈত্রে, সার।
প্রধান মন্ত্রী:- হায়বদি, মৈগী বিল য়াওদনা খুদোংচাবা হেনগৎলে হায়বীবনি।
বিপিনজি:- খুদোংচাদবা লৈত্রে সার অদুগা সারনা লেংবীরক্লম্বা মতমদা থ্রি. দি. শো হাংদোকপীরম্বা অদুনা মোধেরা খুঙ্গংগী ওইনদি, থোইদোক্না ফজবা হেনগৎলে অদুগা সেক্রেতরী অমা লেংবীরক্লম্বদো সার...
প্রধান মন্ত্রী:- হোই, হোই...
বিপিনজি:- অদুনা ঐখোয়গী খুঙ্গং অসি মমিং চৎলে সার।
প্রধান মন্ত্রী:- হোই, য়ু.এন.গী সেক্রেতরী জেনরেল মহাক মশামক্কী অপাম্বনি মদু। মহাক্না ঐঙোন্দা অদুক চাউবা থবক অমা পাংথোক্লিবদু, ঐহাকসু মফম অদুদা য়েংগে হায়না হায়বীরকপনি।
প্রধান মন্ত্রী:-বিপিনভাইবু অমদি অদোমগী খুঙ্গংগী মীওই পুম্নমকপু ঐহাক ইশাগী মাইকৈদগী য়াইফ-পাউজেল পীজরি অদুগা মালেম অসিনা অদোমদগী লৌবা ওইসনু লোইননা অসিগুম্বা সোলার এনর্জী মিসন অসি য়ুমথোং খুদিং য়াৌরসনু।
বিপিনজি:- অচুম্বনি সার। ঐহাক্না ময়ামদা সোলার পান্নবা ইশাগী শেনফম্না ওইরগসু শোইদনা পানবীয়ু, য়াম্না কান্নৈ হায়জগনি।
প্রধান মন্ত্রী:- ময়ামদা খঙহনবীয়ু। য়াইফ-পাউজেল পীজরি। থাগৎচরি!
বিপিনজি:- থেঙ্ক য়ু সার, অদোমগা ৱারি শাবা ফংজবা ঐগী পুনশিসি মহৈ য়ানবা ফংজরবনি।
প্রধান মন্ত্রী:- বিপিন ভাইবু হন্না হন্না থাগৎচরি।
হৌজিক অমুক মোধেরা খুঙ্গংদা লৈবা ইচল ৱর্শাগা ৱারি শানরসি।
ৱর্শাবেন:- হেলো! নমস্তে সার!
প্রধান মন্ত্রী:- নমস্তে-নমস্তে ৱর্শাবেন। অদোম কমদৌরি।
ৱর্শাবেন:- নুংঙাইজরি সার। অদোমদি কমদৌবীরি?
প্রধান মন্ত্রী:- ঐহাকসু য়াম্না নুংঙাইজরি।
ৱর্শাবেন:- অদোমগা ৱারি শানবা ফংবসি য়াম্নমক লাইবক ফবনি ঐআক্কী।
প্রধান মন্ত্রী:- অশেংবরনে ৱর্শাবেন!
ৱর্শাবেন:- অশেংবনে সার।
প্রধান মন্ত্রী:- অদোম মোধেরাগী লানমীগী ইমুং অমগী মীওইনি। নত্রা?
ৱর্শাবেন:- মানে সার। এক্স আর্মীমেনগী লোইনবীনি।
প্রধান মন্ত্রী:- অদুদি, হিন্দুস্তানগী করম করম্বা মফমদা চৎপগী খুদোংচাবা ফংখ্রে?
ৱর্শাবেন:- রাজস্থান, গান্ধিনাগর, কচরা কানঝোর জম্মু হায়রিবা মফমশিং অসিদা ঐহাক লৈজরুরে। মফমশিং অসিদা খুদোংচাবা কয়া অমসু ফংখি।
প্রধান মন্ত্রী:- ফোনদা ৱারি শানবা অসিদা অদোম হিন্দি ফজনা ঙাংই।
ৱর্শাবেন:- ঐহাক হিন্দি তমজরকই সার।
প্রধান মন্ত্রী:- মোধেরাদা অহোংবা ময়াম অমা লাকই। অদোম্না সোলার রুফতোপ প্লানসু থম্লে। হান্নদি অদোম মসিগী মতাংদা মীনা ঙাংনবদা করিনো হায়না খল্লগনি। মসিদগী মৈ করম্না ফংগদৌরিবনো? করিনো তৌরিবসে হায়না পুক্নিংদা ফাওরমগনি। হৌজিক করম তৌরে? মদুদগী করি কান্নবা ফংলে?
ৱর্শাবেন:- কান্নবগী কান্নবা ঙাক্তনি সার। ঐখোয়গী খুঙ্গং অসিদা অদোম্না মরম ওইরগা নুমিৎ খুদিংগী দিৱালি পাংথোকই। পুং ২৪ মৈ ফংলে। বিলদি শুংলাক লাক্ত্রে হায়বা য়াই! ঐখোয়গী য়ুমদা ইলেক্ত্রিক্না শিজিন্নবা পোৎশক কয়া অমসু লৈরি। বিল লাক্ত্রবনিনা চিংনবা লৈতনা শিজিন্নরে। পুম্নমক অসি অদোমগী থৌজালননি।
প্রধান মন্ত্রী:- অদুদি অদোম বারিবমখৈ ইলেক্ত্রিক্না মহুৎ শিল্লগে হায়না খল্লে।
ৱর্শাবেন:-অহোই সার! হৌজিক্তি খুদোংচদবা করিসু থেংনদ্রে, ৱাশিং মেছিন, এ.সি., ময়াম অসি চিংনবা লৈতনা শিজিন্নরে।
প্রধান মন্ত্রী:- মসিনা অদোমগী খুঙ্গংগী মীওইশিংসু হরাওনব্রা?
ৱর্শাবেন:- অহোই সার, য়াম্নমক হরাওজৈ।
প্রধান মন্ত্রী:- অদোমগী ইপুরোইবদি, মফম অদুগী সু্র্জা মন্দিরদা থবক তৌরি। মফমদুদা লাইৎ শো তৌদুনা অচৌবা ইভেন্ত অমা তৌবদুদা, মালেম শিনবগী মীথুং কয়া লাক্লমগনি।
ৱর্শাবেন:- ফোরেনর কয়া অমা লাকএ সার। অদোম্না ঐখোয়গী খুঙ্গং অসি মালেম শিনবা থুংনা মমিং চৎহল্লে।
প্রধান মন্ত্রী:- অদুদি, হৌজিক অদোমগী ইপুরোইবদি থবক য়াম্না চিল্লম্লগনি। মীথুং কয়া অমা মফম অদুদা য়েংবা লাক্লবনিনা।
ৱর্শাবেন:- থবক চিনবগীদি চিনজসনুদা সার। করিসু কাইবা লৈতে, অদোম্না ঐখোয়গী খুঙ্গং অসে চাউখৎহনবীয়ু।
প্রধান মন্ত্রী:- ঐখোয় পুন্না খুঙ্গং চাউখৎনবা হোৎনমিন্নগদবনি।
ৱর্শাবেন:- হোই সার। ঐখোয় ময়াম অদোমগীদমক্তা লৈজরি।
প্রধান মন্ত্রী:- ঐনা মোধেরা খুঙ্গংগী মীওইশিংবু থাগৎচরি। মখোয়না থৌরাং অসি তরম্না ওকখি। লোইননা, য়ুম য়ুমদা মৈ শুংবা য়াই হায়বসি থাজরে।
ৱর্শাবেন:- পুং ২৪ মৈ লাকএ! ঐখোয় য়াম্না নুংঙাইজৈ সার।
প্রধান মন্ত্রী:- ঐহাক্না অদোম্বু য়াইফ-মঙ্গোল পীজরি। লেমহৌবা শেলনা অঙাংশিং শেম্বদা শিজিন্নবীয়ু। শেলশিং অফবদা শিজিন্নরবদি পুনশিদা কান্নবা য়াম্না ফংগনি। অমুক হন্না য়াইফ-মঙ্গোল পীজরি। মোধেরাগী মীওই খুদিংমকপু খুরুমজরি!
মরুপশিং ৱর্শাবেন অমসুং বিপিননা হায়খিবশিং অসি লৈবাক পুম্বগী খুঙ্গং অমসুং শহর পুম্নমক্কীদমক্তা ইনোৎ অমা ওইরগনি। মোধেরাদা ওইখ্রিবা অসি লৈবাক পুম্বদা ওইহনবা য়াই। নুমিৎকী মঙালনা পৈশা চৎহল্লোরোই লোইননা ইনকমসু হেনগৎহল্লগনি। জম্মু কাস্মিরগী শ্রিনাগরগী মরুপ মঞ্জুর অহমদ লার্হৱাল, কাস্মিরদা য়াম্না ইংবনা মরম ওইরগা ইলেক্ত্রিক্তা পৈশা য়াম্না চৎলি। মসিনা মরম ওইরগা, মঞ্জুরগী ইলেক্ত্রিক বিল লুপা লিশিং ৪ হেন্না তাখি। মহাক্না য়ুমদা সোলার রুফতোপ প্লান হাপ্পদগী মহাক্কী মৈগী তঙখাই হেন্না হন্থরে। মতৌ অসুম্না ওরিশাগী ইচানুপী কুন্নিদিওরি, সোলার এনর্জী অসিনা মশাগী অমসুং অতোপ্পা নুপী ময়ামগী শেন তানবগী পম্বৈ ওইহল্লি। কুন্নি ওরিশাগী কেন্দুঝার দিস্ত্রিক্তকী কার্দরপাল খুঙ্গংদা লে। মহাক্না অদিৱাসি নুপীশিংবু সোলারগী মতেংনা শিজিন্নবা রীলিং মেছিনদা সিল্ক ককপগী ত্রেনিং পী। সোলার মেছিন্না মরম ওইরগা, আদিৱাসি নুপীশিংদা ইলেক্ত্রিক বিলগী অৱাবা লৈহন্দ্রে। লোইননা মখোয়না শেল তানবসু ঙমজরে। মসি সুর্জদেবগী সোলার এনর্জীগী বোরনি। বোর অমসুং প্রসাদ চাউরিবমখৈ কান্নৈ। মরম অসিনা ঐহাক্না ময়াম পুম্নমক্তা হায়জরি, অদোম মসিদা পুক্নিং চংবীয়ু লোইননা অতোপ্পশিংগী পুক্নিংসু চিংশিনবীয়ু।
ল্লি।
ঐগী নুংশিজরবা ইরৈবাকচাশিং, ঐহাক্না নুমিৎকী মতাংদা ৱাফম থম্লম্লি। হৌজিক স্পেসকী মতাংদা অমুক হায়জগে। মরমদি হৌজিক ঐখোয়গী লৈবাক অসি সোলার সেক্তর খক্তা নত্তা স্পেস সেক্তরদসু খুআং য়াম্না চাউশিল্লে। মালেম পুম্বনা ভারতকী এচীবমেন্ত উবদা ঙক্নরি। মন কী বাত থৌরম অসিদা পাউ অসি তম্লগা ৱাখল নুংঙাইবা পোকহনগে হায়না খঞ্জবনি।
মরুপশিং, নুমিৎ খরগী মমাংদা, ভারতনা অমুক্তদা সেতলাইৎ ৩৬ শুন্দ্রংদা থাগৎখিবদু খঙবীরম্লগনি। দিৱালি নোংমা ৱাৎলিঙৈদা ফংখিবা মাইপাকপা অসি ঐখোয়গী নহাশিংনা লৈবাক অসিদা তম্বা স্পেসিয়ে দিৱালি গিফনি। লোঞ্চিং অসিনা কাশ্মিরদগী কন্যকুমারি, অমসুং কচতগী কোহিমা ফাওবা, লৈবাক শিনবা থুংনা দিজিতেল কনেক্তিবিতীবু হেন্না মপাঙ্গল কনখৎহল্লগনি। মসিনা মরম ওইরগা অথাপ্পা খুঙ্গং মফম কয়া, লৈবাক্কী অতোপ্পা মফমশিংগা শম্নহনবদা লাইরগনি। লৈবাক অমা মরোমদোম লেপচবা ঙম্লবদি, মাইপাকপগী পনখৈ মতোন লোম্মি হায়বসি, মসিনা খুদম অমা ওইরেখ ভারত্তা ক্রায়োজেনিক রোকেত তেক্নোলোজী পীয়ু য়াখিদবা মতম অদু ঙসি ৱারি শাবসিদা নৌহৌননা নিংশিংলকই। অদুবু ভারতকী সাইন্তিস্তশিং অসিনা ইশাগী ওইজবা তেক্নোলোজী চাউখৎহনবদা নত্তনা মসিগী মতেংনা সেতলাইৎ দর্জন দর্জন শুন্দ্রংদা থাগৎলি। লোঞ্চিং অসিনা ভারত গলোবেল কমর্সিয়েল মার্কেত্তা অকনবা প্লেয়র অমা ওইদুনা খোংদারবনি। শুন্দ্রংগী লম অসিদা ভারতকীদমক্তা অনৌ-অনৌবা কান্নরবা থোং কয়া হাংলে।
মরুপশিং, চাউখৎপা ভারত অমগী মঙলান অমগা লোইননা মাংলোমদা চংশিল্লিবা ঐখোয়গী লৈবাক্না, মীয়ামগী হোৎনজমন্না পান্দম অসি ফংবা ঙমগদৌরিবনি। স্পেস সেক্তর অসি ভারতকী ওইনদি, সরকারনা শিল লাংবগী মনুং চন্না লৈরম্মি। ভারতকী নহাশিং অমদি লনাই সেক্তরশিংগীদমক্তা স্পেস সেক্তরশিং অসি হাংদোকখিবগা লোইননা সেক্তর অসিদা অখন্নবা অচৌবা অহোংবা অমা লাকপা হৌরে। সেক্তর অসিদা ভারতকী ইনদ্সত্রীশিং অমসুং স্তার্তঅপশিংনা অনৌবা-অনৌবা ইন্নোবেশনগা ইরোইননা তেক্নোলোজী কয়া অমা পুশিল্লক্নবা লেপ্পা লৈতনা হোৎনরি। মরু ওইনা ইনস্পেসকী মতেংনা সেক্তর অসিদা থৌইদোক-হে্দোক্না অহোংবা পুরক্কদৌরি।
সরকারগী কমপনী নত্তবশিংগী পেলোদ অমদি সেতলাইৎ লোঞ্চকী খুদোংচাবসু ইনস্পেসনা ফংহল্লি। স্পেস সেক্তরদা ভারতনা হৌদোক্লিবা অচৌবা খুদোংচাবশিং অসিগী মপুং ফানা কান্নবা লৌহৌনবা স্তার্তঅপ অমদি ইন্নোভেতরশিংদা ঐহাক্না অখন্ননা পুক্নিং চিংশিঞ্জরি।
ঐগী নুংশিজরবা ইরৈবাকচাশিং, মহৈরোইগী মতাংদা ৱাফম খরা পুখৎলকপা মতমদা, নহাশিংগী পাঙ্গল শক্তি, লুচিংবগী শক্তি, ৱাফম অসি হেক খন্নবা মতমদা, ঐখোয়গী পুক্নিং ৱাখলদা মমাংঙৈদগী চৎনরকপা অমকপা ৱাখলগা ইরোইনবা থাজনবি কয়া অমা নিংশিংলকই। স্তুদেন্ত পাৱর হায়রবদি, স্তুদেন্ত ওর্গনাইজেশনশিংগী মীখলগা হেক্তমক শমজিন্নদুনা অখুবা মিৎয়েং অমগী মনুংদা য়েংলম্মি। অদুবু স্তুদেন্ত পাৱর হায়বসি, ভারতপু হেন্না মপাঙ্গল কলহল্লিবনি। মিৎয়েং শাল্লি, য়াম্নমক চাউই। ঙসিগী নহাশিংনা, ঙসিগী ভারতপু ২০৪৭ ফাওবা পুদুনা চৎকদৌরিবনি। ভারতনা চহি চামা শুবগী হরাওবা ফোংদোকপা মতমদা, নহাশিংগী পাঙ্গল শক্তি, মখোয়গী হোৎনজমন, মখোয়গী হুমাংনা, মখোয়গী হৈজ-শিংজবা ময়াম অসিনা ভারতনা ঙসি শাগৎচরিবা মঙলান অদুবু পন্ধোম লোম্না, মনিং তমহনগদৌরিবনি। মঙফাওনহনগদৌরিবনি। ঐখোয়গী নহাশিংনা অমত্তা ওইনা হোৎনদুনা নেসন বিল্দিংগীদমক্তা চুংশিন্নবসি উবদা, ঐঙোন্দা অচেৎপা থাজবা অমা পীররে। হেকাথোনশিংদা, ঐখোয়গী নহাশিংনা প্রোব্লেম সোল্ব তৌরিবা মতৌ, অহিং কয়া তুমদনা, পুংজা কয়া কয়া থবক সুবা, মসি ময়ামসিনা থৌনা পীনবা মরম অমা ওইরি। মমাংগী চহি কয়াদা পাংথোকখিবা, হেকাথোনশিংদা নহা লাখ কয়ানা পুন্না শিংনবা কয়া, মাইপাক্না মায়োক্নখি। লোইননা, অনৌ অনৌবা সোল্যুশন কয়া অমা লৈবাক অসিদা পীখি।
মরুপশিং, অদোম নিংশিংবীরমগনি, লাল কিলাদগী ঐহাক্না ‘জয় অনুসান্ধান’ খোল্লাও অসি হৌদোকচখিবনি। হন্দক্কী দিকেদ অসি অসি ভারতকী তেকেদ শেম্বগী ৱাফমসু পঞ্জখিবনি। মসিগী মরু ওইবা থৌদাং পুরিবসি, আই.আই.তি.গী মহৈরোইশিংনা পুরি হায়না খঙজবদা, ঐহাক য়াম্না হরাওবা ফাওজৈ। আই.আই.তি. ২৩ মুক্না মখোয়গী ইন্নোভেশন অমসুং রিসর্চ প্রোজেক্তশিং মীয়ামদা উৎনবা অহানবা ওইনা প্লেতফোর্ম অমদা থাসিগী ১৪-১৫দা পুন্না থোরকখি। মেলা অসিদা, লৈবাক শিনবা থুংবদগী খনগৎলবা মহৈরোই অমদি রিসর্চরশিংনা প্রোজেক্ত ৭৫ এনবা নিংথিজনা উৎখি। হেল্থকিয়র, এগ্রিকলচর, রোবোতিক্স, সেমিকন্দক্তর, ৫জি. কম্যুনিকেশনশিং অসিগুম্লবা হিরম কয়া অসিদা য়ুমফম ওইবা প্রোজেক্ত কয়া শেমখি। প্রোজেক্তশিং অদু লোইনমক শিংথানিংঙাই ওইখি। তৌইগুম্বশুং প্রোজেক্ত খরদা ঐহাক্না মীয়ামগী পুক্নিং চিংশিনবা পাম্মি। মদুদি আই.্ই.তি ভুবনেশ্বরগী তীম্না পোকপদা ঙাইরিবা অঙাংশিংগীদমক্তা পোর্তেবল ভেন্তিলেতর শাগৎখি। মসি বাতরীগী মতেংনা শিজিন্নবা য়াই। অথাপ্পা লমশিং, মনুং হুঞ্জিন্না লৈবাক মফমশিংদসু অরাইবা ম্ংদা শিজিন্নবা য়াই। অঙাং কয়া মতম ৱাৎলিঙৈদা তাইবংপাল ফাওরকপা অঙাংশিংগী পুনশি কনবদা অচৌবা মতেং ওইগদৌরি। ইলেক্ত্রিক মোবিলিতীবু ওইরো, দ্রোন তেক্নোলোজীবু ওইরো, লোইননা ৫জি. ওইসু ঐখোয়গী সেক্তর কয়া অমনা হিরমশিং অসিগা মরি লেনবা তেক্নোলোজীশিং শেমগৎনবা কন্না হোৎনরি। আই.আই.তি খরনা পুল্লগা, লম লমগী লোনশিং অদুবু অরাইবা মওংদা তম্নবা, মল্তিলিংগুৱাল প্রোজেক্ত শেম্নবা হোৎনরি।
প্রোজেক্ত অসিনা ন্যু এজুকেশন পোলিসীগী পান্দমশিং অদু ফংনবা মতেংশু ওইগনি। আই.আই.তি. মদ্রাস অমদি আই.আই.তি. কানপুরনা ভারতকী মশাগী ৫জি. তেস্ত বেদ অসি শেমগৎনবা হোৎনবদা মাংজিল থানা অখন্নবা থৌদাং লৌরি। অসিগুম্লবা শিংথানিংঙাই ওইরবা থৌওং কয়া অমসু উরকখিগনি হায়গী থাজবা থমজরি। আই.আই.তি.গী থৌদাংশিং অসিদগী অতোপ্পা লোইশঙশিংদসু ইথিল ফংদুনা চাউখৎ-খোংথাংগী লম্বিদা হেন্না খুমাং য়াংনা চংশিনগনি হায়না আশা তৌরি।
নুংশিজরবা ঐগী ইরৈবাকচাশিং, অকোইবগী ফিভমগী, ঐখোয়গী খুনাইদা মরু ওইবা ৱাফম অমা লৈরি। মসিগী অকোইবদা অদুমক উবা ফংই। লৈবাক অসিদা এনভাইরনমেন্ত কন্নবা পুনশি কত্থোকপা মীওইশিংগী অৱাৎপা লৈতে।
কর্নাতকাগী বেঙ্গলুরুদা লৈবা সুরেশ কুমারদগীসু ঐখোয়না য়াম্না তমজবা য়াই। মহৌশা ইমা অমদি অকোইবগী ফিভমবু কন্ননবা মহাক্কী মফদা অঙকপা ফংনা থৌনা য়াওই। চহি ২০ মমাংদা শহরগী সহাকারনাগরগী জঙ্গল অমবু অমুক্কা হন্না অশং-অমান্না থল্লবা মফম অমা ওইন্নবা অচৌবা থৌদাং অদু লৌখৎখি। থৌদাং অসি অরাইবা অমদি নৎখিদে। চহি ২০ মমাংদা থাখিবা পাম্বিশিং অদু ঙসিদি, ফিত ৪০-৪০ হেন্না ৱাংবা অচৌবা উজাও ওইরে। মফম অদুগী মীয়াম্নসু চাউথোকচনিংঙাই ওইরি। সুরেশ কুমারনা অঙকপা থবক অমসু পাংথোকখি, কনারা অমদি সংস্কৃত চাউখৎনবা সহাকারনাগরদা বস শেল্তর অমা শাখ্রে। মীয়াম কয়া অমদা কনারা ইবা শেঞ্জেংগী প্লেতশিং মহাক্না খুদোল তমখ্রেল ইকোলোজীগা লোইননা কলচরসু পুন্না চাউখৎমিন্নবা কয়াদা ৱাংলবা ৱাখল্লোন্না অদোমসু অমুক্তা খন্দুনা য়েংবীয়ু।
মরুপশিং, ঙসি ইকো ফ্রেনলী লিবিং অমদি ইকো ফ্রেনলী প্রোদক্তশিংগী মরমদা মীয়ামদা মমাংদগী হেন্না খঙনরকপা থেংনজরে। অসিগুম্লবা নুংঙাইরবা হোৎনজমন অমা তামিল নাদুদগী তাবা ফংলে। শিংথানিংঙাই ওইরবা হোৎনজমন অসি কোইম্বতোরগী এনাইকত্তিদা লৈবা অদিৱাসি নুপীশিংগী তীম্না উৎলকখি। নুপীশিং অসিনা মপান্দা থাদোকখিনবা ইকো ফ্রেনলী ওইবা তেরাকোতা কপ লিশিং ১০ শাখি। থোইনা হেন্না নুংঙাইরিবদি তেরাকোতা কপশিং অসি শানবগী থৌদাং অসি নুপীশিং অসিনা মশানা লৌজখিবনি। ক্লে তোৎপদগী হৌরগা অরোইবগী পেকেজিং পুম্বা মখোয় মশানা তৌজখি। মসিগীদমক্তা মখোয়না ত্রেনিং লৌখিবসু লৈতে। অঙকপা থৌদোক অসিগীদমক্তা থাগৎ ৱাহৈ ফোংদোকপা লোইবা নাইররোই।
মরুপশিং, ত্রিপুরাগী খুঙ্গং খরনসু অফবা পরা কয়া অমা তম্বীরি। বায়ো-ভিলেজকী মতাংদা অদোম শোইদনা তাবীরম্লগনি অদুবু ত্রিপুরাদি বায়ো-ভিলেজ অদুগী কৈরাক কাখ্রবনি। বায়ো-ভিলেজ অদুদা নেচরেল দিজাস্তর হায়বদি মহৌশানা থোকহনবা অমাং-অতাসি বারিবমখৈ করম্না হন্থহনবা য়াই হায়বগী মতাংদা হেন্না লৌশিং লৈনবা অখন্নবা মিৎয়েং চংলি। মসিদা তোঙান-তোঙানবা মওংদা মীয়ামগী পুনশি মহিংবু হেন্না ফগৎহন্নবা হোৎনরি। সোলার এনর্জী, বায়োগ্যাস, বী কীপিং অমসুং বায়ো ফর্তিলাইজরশিংদা অখন্নবা ফোকস থম্লি। মপুং ওইনা য়েংলবদা ঈশিং-নুংশিৎকী হোংলক্লিবা ফিভম অসি ময়োক্তা চংশিনবা খোংজং অসি বায়ো-ভিলেজ অদুদা য়াম্না লুম্না লৌগদৌরি। এনভাইরনমেন্তবু কন্নবা মফম খুদিংমক্তগী উৎলক্লিবা থাৱাই য়াওবা অসি উজবদা ঐহাক্না য়াম্না নুংঙাইবা ফাওই। নুমিৎ খরনিগী মমাংদা অকোইবগী ফিভম ঙাক-শেন্দুনা থম্নবা পান্দমদা কত্থোক্লবা মিসন লাইফ হৌদোকখ্রে। মিসন লাইফকী অমত্তা ওইরবা চপ য়ুংলবা পান্দমদি, অকোইবগী ফিভমবু শোকহল্লোইদবা পুনশি মহিংবু পুক্নিং থৌগৎপা অসিনি। মীয়ামদা ঐহাক্না থমজনিংবা ৱাফমদি, অদোমসু মিসন লাইফপু খঙবীয়ু, মসিবু শাগোন্ননা হিংনবা হোৎনবীয়ু।
মরুপশিং, হয়েং ওক্তোবরগী তাং ৩১ অসি রাস্ত্র এক্তা দিৱসনি, সরদার বাল্ববভাই পতেলগী মপোক নুমিৎনি। নুমিৎ অসিদা লৈবাক অসিগী রন ফোর য়ুনিতী হায়না লৈবাক শিনবা থুংনা থৌরম পাংথোক্লি। লমজেলসিনা ভারতকী অমত্তা ওইবগী লিপুনসিবু হেন্না চেৎশিলহল্লি। ঐখোয়গী নহাশিংদা থৌউনশিন পীবীরি। নুমিৎ খরনিগী মমাংদা অসিগুম্বা মখলগী ৱাখল্লোন অসি ঐখোয়গী নেস্নেল গেম্সকী মতমদা উবা ফংখি। ‘জুরেগা ইন্দিয়া তো জিতেগা ইন্দিয়া’ হায়বা থীমসিগা লোইননা নস্নেল গেম্স অসিনা অমত্তা ওইবগী পাউজেল পীবগুম ভারতকী শান্নবগী মনাৎপুসু ইনোৎ পীরি। ভারত্তা পাংথোকপা নেস্নেল গেম্সশিংগী মনুংদা হন্দক্কীসিনা খ্বাইদগী চাউনা শিনবানে হায়বদা য়াম্না নুংঙাইগনি হায়না খঞ্জৈ। মসিদা মশান্না ৩৬ য়াওরি। হায়রিবশিংসিগী মনুংদা ৭ অমনা অনৌবনি অদুগা ২ অমনা ইরমদমগী কমপিতিশন ওইরিবা য়োগাশন অমসুং মল্লখম্বশু য়াওরি। গোল্দ মেদল ফংলকখিবশিং অদুগী মনুংদা মাংজিল থারিবা তীম অহুম অদুদি, সার্বিসেসকী তীম, মহারাস্ত্র অমসুং হরিয়ানাগী তীম্নি। মশান্নশিং অসিদা নেস্নেল রেকোর্দ ৬ অদুগা চাউরাক্না নেস্নেল গেম রেকোর্দ ৬০ অমসু থমখি। ঐহাক্না মেদল ফংলকপশিং, অনৌবা রেকোর্দ থম্লকপশিং, কমপিতিশন অসিদা শরুক য়ারুবা শান্নরোইশিংবু হন্না হন্না য়াইফ-পাউজেল পীজরি। ঐহাক্না হায়রিবা শান্নরোইশিং অসিগী তুংগী পুনশিদা হেন্না মাইপাকপা ওইননবা নিজরি।
মরুপশিং, গুজরাতকী নেস্নেল গেম্স মপুং ফানা পাংথোক্নবা হোৎনবদা শরুক য়ারিবশিংবু ঐহাক্না থমোই শেংনা থাগৎপা ফোংদোকচরি। গুজরাত্তদি, নেস্নেল গেম্সসি নৱরাত্রি মনুংদা তাখি। শান্নবা অসি শিল-লাংদ্রিঙৈগী মমাংদা ঐগী পুক্নিংদা ফাওজখিবদি, মতমসিদি গুজরাত পুম্বসি কুম্মৈদা লুপ্পা মতম্নি। ময়াম্না শান্নবগী নুংঙাইবসি করম্না শরুক য়াবা ঙমগদগে হায়বসিনি। অমরোমদা অসুক চাউখ্রবা থৌরাং, অদুগা অমরোমদনা নৱরাত্রিগী গর্বানচিংবগী থৌরাং, অসুক য়ামখ্রবা থবকশিং অসি গুজরাতনা অমুক্তদা করম্না পাংথোক্কদগে। অদুবু গুজরাতকী মীওইশিংনা মীথুং পুম্ববু পেলহনখি। অহমেদাবাত্তা নেস্নেল গেম্স চত্থরিঙৈ, কালা শান্নবা অমদি নাতকী চুংশিন্নবা অদুনা নুংঙাইবগী ঈথক হৌহনখি। শান্নরোইশিংনা নুংথিলগী মতমদা শান্নবদা শরুক য়ারুরবসু, নুমিদাংৱাইরম গর্বা অমদি দান্দিয়াগী নুংঙাইবদা লুপখি। মখোয়না গুজরাতকী চিঞ্জাকশিং অমদি নৱরাত্রিগী ফোতোশিং সোসিয়েল মেদিয়াদা শেয়র তৌখি। মসি উবদা ঐখোয় পুম্নমক্তা নুঙঙাইবা ফাওহল্লি। মশান্নশিংসিনা ভারতকী ফজখ্রবা নাতকী মরমদা খঙহল্লি। মসিনা ‘এক ভারত-শ্রেস্থ ভারত’কী ৱাখল্লোনবু হেন্না চেৎশিনহল্লি।
ঐগী নুংশিজরবা ইরৈবাকচাশিং, নবেম্বরগী তাং ১৫ অসি ঐখোয়গী লৈবাক্তা জনজাতিয়া গৌরৱ দিৱস পাংথোক্লগনি। হৌখিবা চহিদা ভগৱান বির্সা মুন্দাগী মপোক নুমিত্তা অদিৱাসিশিংগী এরিতেজ অমসুং চাউথোকচনিংঙাই ওইবশিং সেলেব্রেত তৌননবা পাংথোকপা হৌখি। ভগৱান বির্সা মুন্দা তেল্লবা পুনশিদা, অংগ্রেজ য়াথংগী মায়োক্তা মীওই লাখ কয়াবু অমত্তা ওইনা পুনশিনখি। মহাক্না ভারতকী নিংতম্বা অমদি আদিৱাসি হেরিতেজপু কন্নবগীদমক মশাগী পুনশিবু কত্থোকখি। অসুম্না ধর্তি অবা মুন্দাদগী তম্বা য়াবা ময়াম অমা লৈরি। ধর্তি অবানা হায়বীরম্মি, ‘লৈবাক অসি ঐখোয়গীনি, ঐখোয়না মসিবু ঙক্লিবনি’। ঐখোয়গী আদিৱাসি নাতসি শুংকাও-কাওরোইদবনি। আদিৱাসিশিংগী কনাইদগী মহৌশা অমদি অকোইবগী ফিভমদা তম্বা ময়াম অমা লৈরি হায়বসিগী অচেৎপা ৱাখল্লোন থম্বীরম্মি।
মরুপশিং, হৌখিবা চহিদা ভগৱান বির্সা মুন্দাগী জয়েন্তিগী থৌরমদা, ঐহাক রাঞ্চিদা ভগৱান বির্সা মুন্দা ম্যুজিয়ম হাংদোকপগী লাইবক ফবা অদু ফংজখি। ঐহাক্না নহাশিংদা হায়জনিংবদি, মতম ফংলবদি, ম্যুজিয়ম অসিবু বেংবা শোইদনা চৎপীয়ু। ঐনা মরুপশিংদা খঙহঞ্জনিংই, নবেম্বরগী তাং ১দা গুজরাত রাজস্থানগী বোর্দর মানগরদা লৈগনি। ভারতকী নিংতম লান অমদি ঐখোয়গী আদিৱাসি হেরিতেজতা মানগরনা থৌইদোকপা মফম অমা কনখিবনি। মফম অসিদা ১৯১৩গী নবেম্বরদা অকিবগী মশক ওইরবা লানফম অমা ওইখি। লানফম অদুদা অংগ্রেজশিংনা আদিৱাসিশিংবু মীহাৎ থিনা হাৎতোকপীখি। লানফমদুদা, আদিৱাসি লিশিংদগী হেনবনা থৱায় কৎখি হায়নৈ। অসিগুম্বা ঈহৌ অসিবু লুচিংখিবনা, গোবিন্দ গুরু জিনি, মহাক্কী মীওই পুম্ববু থৌউনশিন পীবনি। ঙসি ঐহাক্না অথৌবা আদিৱাসিশিং অমদি গোবিন্দ গুরু জিগী মফমদা কোক নোনজরি।
ঐগী নুংশিজরবা ইরৈবাকচাশিং, লাক্কদৌরিবা নবেম্বরগী ৮ অসি গুরুপুরবনি। গুরু নানক জিগী প্রকাশ পর্বা য়াম্না মরু ওইবদা নত্তনা, তমজনিংঙাই ওই। গুরু নানক দেব জিনা মপুন্সি চুপ্পা মীওইবা খুনাইগীদমক মঙাল পীবীখি। হৌখিবা চহি খরসিদা, লৈবাকসিনা গুরুশিংসিগী মঙালবু মীপুম খুদিং য়ৌহন্ননবা হোৎনরকখি। ঐখোয়না গুরু নানক জিগী ৫৫০শুবা প্রকাশ পর্বগী ইরৈবাক অমদি মীরৈবাক্তা পাকশন্না পাংথোক্ননবগী লাইবক ফবদু ফংজখি। দিকেদ কয়া ঙাইরবা মতুংদা, কর্তার্পুর সাহিব কোরিদোর শেম্বা হায়বসি ঐখোয়গী য়াম্না লাইবক ফবনি। মমাংদা ঐনা হেমকুন্দ সাহিবকী রোপৱেগী উরেপ-উয়ুং তম্বদুসু লাইবক ফদুনা ফংজখি। ঐখোয়না ঐখোয়গী গুরুশিংদগী ৱাখল্লোনশিং তমজগদবনি, ইকাই খুম্নগদবনি, মখোয়গীদমক মতম পুম্মক্তা কত্থোক্কদবনি। হিয়াঙ্গৈগী পুর্নিমা নুমিৎ অসিদা ঐখোয়না লাইফমশিং, তুরেলশিংদা ইরুজদুনা সেবা অমসুং দান তৌগদবনি। নুমিৎ অসিগীদমক ঐআক্না থমোই শেংনা য়াইফ-পাউজেল পীজরি। লাক্কদৌরিবা নুমিৎশিংসিদা রাজ্য অয়াম্বদা স্তেতহুদ দে পাংথোক্কদৌরি। অন্ধ্র প্রদেশনা মখোয়গী হৌদোকখিবা নুমিৎ পাংথোক্কদৌরি; করেলদনা পিরাৱি পাংথোক্কদৌরি। কর্নতকাদনা স্তেতহুদ দে পাংথোক্কদৌরি। মতৌ অসুম্না, মধ্য প্রদেশ, ছত্তিসগর অমসুং হরিয়ানাদসু মশাগী স্তেতহুদ নুমিৎ পাংথোক্কনি। ঐহাক্না পঞ্জরিবা রাজ্যশিং অসিবুসু য়াইফ-পাউজেল পীজরি। ঐখোয়গী রাজ্য খুদিংমক্তা অমনা অমগী মতেং পাংনদুনা পুন্না থবক শুমিন্নবগী স্পিরিত্তু কল্লিবমখৈ লৈবাক অসি হেন্না চাউখৎকনি। অসিগুম্বা ৱাখল্লোনশিং অসিনা মাংজিল থাগনি হায়না ঐহাক্না থাজৈ। ময়াম পুম্নমক্না ইশা-ইশাবু চেকশিনবীয়ু, হকচাং ফনা লৈবীয়ু। মথংগী ‘মন কী বাত’ ফাওবগীদমক কাইননবা য়াথং নিজরি। খুরমজরি, হন্না হন্না থাগৎচরি।