Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the inauguration of Kochrab Ashram & launch of Master Plan of Sabarmati Ashram Project in Gujarat
12 MAR 2024 2:26PM by PIB Delhi
Governor of Gujarat, Shri Acharya Devvrat ji; the popular Chief Minister of Gujarat, Shri Bhupendrabhai Patel; Mulubhai Bera, Narhari Amin, C.R. Patil, Kiritbhai Solanki, Mayor Smt. Pratibha Jain ji, and Bhai Kartikeya ji, other dignitaries, ladies and gentlemen!
The Sabarmati Ashram of Pujya Bapu has consistently radiated an unparalleled energy, serving as a vibrant hub. Like many others, whenever we have the privilege to visit, we keenly feel Bapu's enduring inspiration. The values of truth, non-violence, devotion to the nation, and the spirit of serving the underprivileged, cherished by Bapu, are still upheld by the Sabarmati Ashram. It is indeed auspicious that today I have laid the foundation stone for the redevelopment and expansion of the Sabarmati Ashram. Additionally, the Kochrab Ashram, where Bapu initially resided upon his return from South Africa, has also been renovated, and I am delighted to announce its inauguration today. It was in the Kochrab Ashram where Gandhiji first engaged in spinning the charkha and learned carpentry work. Following his two-year stay there, Gandhiji moved to the Sabarmati Ashram. With its reconstruction, the memories of Gandhiji's early days will be better preserved at the Kochrab Ashram. I pay my respects to the revered Bapu. I also congratulate all the countrymen for the development of these significant and inspiring places.
Friends,
Today, March 12, holds significant historical importance. On this day, Bapu altered the course of the freedom movement with the iconic Dandi March, etching it into the annals of history. Even in independent Bharat, this date bears witness to another historic occasion, marking the dawn of a new era. On March 12, 2022, the nation commenced the 'Azadi Ka Amrit Mahotsav' from the Sabarmati Ashram. The Dandi March played a pivotal role in shaping the sacred landscape of independent Bharat, providing a backdrop for its inception and progression. The commencement of Amrit Mahotsav heralded Bharat's entry into the 'Amrit Kaal'. It evoked a similar sense of public participation across the country as was witnessed before independence. Every Indian would take pride in the widespread celebration of the 'Azadi Ka Amrit Mahotsav' and its reflection of Gandhi's ideals. During this celebration of 'Azadi Ka Amrit Kaal', over 3 crore people pledged allegiance to the Panch Pran. More than 2 lakh Amrit Vatikas were established nationwide, with efforts made for their holistic development through the planting of over 2 crore trees and plants. Additionally, significant strides were taken in water conservation, with the construction of over 70,000 Amrit Sarovars. The 'Har Ghar Tiranga' campaign emerged as a powerful expression of patriotism nationwide. Through the 'Meri Maati, Mera Desh' initiative, crores of countrymen paid homage to the country's martyrs. Over 2 lakh commemorative stone plaques were installed during the Amrit Mahotsav. Consequently, the Sabarmati Ashram has become not only a symbol of the freedom struggle but also a testament to building a developed Bharat.
Friends,
A nation that neglects its heritage jeopardizes its future. The Sabarmati Ashram, a historical heritage associated with Bapu, holds significance not only for Bharat but for all humanity. However, post-independence, this heritage has not received the attention it deserves. Once spanning 120 acres, the ashram now occupies merely 5 acres due to various reasons. What was once home to 63 small dwellings now consists of only 36 houses, with access granted to tourists to visit only 3 of these houses. It is incumbent upon all 140 crore Indians to preserve the Sabarmati Ashram, an institution that has shaped history, has played a massive role in the nation's freedom struggle and continues to attract visitors from around the globe.
And friends,
The families residing here have significantly contributed to the expansion and development of the Sabarmati Ashram as it stands today. It is through their cooperation that 55 acres of the ashram's land have been reclaimed. I extend my sincere appreciation and gratitude to those families who have played a positive role in this endeavour. Our current objective is to preserve all the old buildings of the Ashram in their original condition. I make efforts to identify houses that require reconstruction from the ground up, ensuring that we uphold traditional construction styles. Even if the need does not arise immediately, I am committed to undertaking whatever is necessary. This reconstruction effort will undoubtedly captivate both domestic and international audiences in the future.
Friends,
The governments that existed after independence lacked the foresight and political will to preserve our country's heritage. There was a tendency to view Bharat through a foreign lens, coupled with the compulsion for appeasement, which resulted in the neglect and destruction of our rich heritage. Encroachments, uncleanliness, and disorder plagued our heritage sites. As the MP from Kashi, I can provide the example of Kashi Vishwanath Dham. The condition of the area 10 years ago is well-known to the people. However, with government's determination and public cooperation, 12 acres of land were secured for the reconstruction of Kashi Vishwanath Dham. Today, various facilities such as museums, food courts, guest houses, Mumukshu Bhawans, Mandir Chowk, Emporiums, Passenger Facilitation Centres etc. have been developed on this land, attracting over 12 crore devotees in just two years. Similarly, 200 acres of land were freed for the expansion of Shri Ram Janmabhoomi in Ayodhya, which was previously densely built upon. Today, facilities such as Ram Path, Bhakti Path, and Janmabhoomi Path are being developed here. In Ayodhya, more than one crore devotees have had darshan of Lord Shri Ram in the last 50 days alone. I recently inaugurated numerous development projects in Dwarka ji as well.
By the way friends,
Indeed, Gujarat has set an exemplary precedent for heritage preservation in the country. The renovation of the Somnath temple under the leadership of Sardar Saheb stands as a historic milestone. Gujarat is home to several such heritage sites, with Ahmedabad being recognized as a World Heritage City. Rani ki Vav, Champaner, and Dholavira are also designated as World Heritage sites. The ancient port city of Lothal is a hot topic of discussion worldwide. Efforts have been made to develop Girnar, Pavagadh, Modhera, and Ambaji, among other significant heritage sites.
Friends,
We have initiated a development campaign for sites associated with the heritage of the freedom struggle and our national inspiration. You may have noticed the transformation of Rajpath in Delhi into a Kartavya Path. We erected the statue of Netaji Subhas Chandra Bose on Kartavya path. Additionally, we have enhanced sites related to the freedom struggle and Netaji in the Andaman and Nicobar Islands, providing them with due recognition. Places linked to Baba Saheb Ambedkar have also been developed as Panch Teerth. The Statue of Unity of Sardar Vallabhbhai Patel in Ekta Nagar has become a global attraction, with thousands paying homage to Sardar Patel. Dandi, too, has undergone significant changes, attracting thousands of visitors. The ongoing development and expansion of the Sabarmati Ashram mark another significant step in this direction.
Friends,
The forthcoming generations and visitors to this ashram will gain insight into how the saint of Sabarmati, through the power of the charkha, stirred the hearts and minds of the nation. He awakened the consciousness of the people and propelled multiple streams of the freedom movement forward. In a country grappling with despair from centuries of colonial rule and slavery, Bapu infused new hope and faith by igniting a mass movement. Even today, his vision offers a clear direction for our nation's promising future. Bapu envisioned 'Gram Swaraj' (village self-governance) and a self-reliant Bharat. Nowadays, the concept of "Vocal for Local" is frequently discussed. This term is employed to convey a contemporary perspective and application. Regardless of the specific wording used, fundamentally, it encapsulates Gandhiji's sentiment of swadeshi as well as 'self-reliant Bharat' and nothing more. Today, Acharya ji informed me about his mission towards organic farming. He mentioned that in Gujarat alone, there are 9 lakh farmer families, a significant number indeed. Out of these, 9 lakh families have transitioned to organic farming, fulfilling Gandhiji's vision of chemical-free agriculture. He also shared that this shift has resulted in a reduction of 3 lakh metric tonnes of urea usage in Gujarat. This indicates a concerted effort towards preserving Mother Earth. If this isn't aligned with the ideals of Mahatma Gandhi, then what else is? Under Acharya's guidance, Gujarat Vidyapeeth has experienced rejuvenation. These great personalities have bestowed upon us a rich legacy. It is incumbent upon us to adapt it to modern times. My contribution to this endeavour is exemplified by the resurgence of Khadi. The influence and reach of Khadi have grown substantially. It is remarkable to witness Khadi expanding to such an extent—previously confined mostly to use by politicians, we have successfully broadened its appeal. This reflects our commitment to honouring Gandhi's legacy. Our government, inspired by Gandhiji's ideals, prioritizes the welfare of rural communities and spearheads the Atmanirbhar Bharat Abhiyan. Today, villages are thriving, manifesting Bapu's vision of Gram Swaraj. Women are reclaiming their pivotal role in rural economies through self-help groups. I'm delighted to note that over 1 crore sisters engaged in self-help groups in villages have become Lakhpati Didis, and it is my aspiration to elevate 3 crore sisters to this status in our third term. Today, these women from village self-help groups have transitioned into drone pilots, embracing modern agricultural practices. These endeavours exemplify a robust Bharat and underscore an all-inclusive Bharat. Through our efforts, the impoverished have gained self-assurance to combat poverty. Over the past decade, 25 crore people have been lifted out of poverty due to our government's policies. I firmly believe that wherever the soul of Pujya Bapu resides, it is showering us with blessings. Today, as Bharat achieves unprecedented milestones in the 'Azadi Ka Amit Kaal', advancing in land, space, and developmental aspirations, the sanctity of Mahatma Gandhi's abode is inspiring us all. Sabarmati Ashram, Kochrab Ashram, and Gujarat Vidyapeeth serve as beacons, connecting the modern era with our heritage. They strengthen our resolve and inspire the vision of a developed Bharat. I firmly believe that once the vision of Sabarmati Ashram materializes before me, it will attract thousands of visitors who will seek to understand its history and learn about Bapu. Therefore, I urge the Gujarat government and the Ahmedabad Municipal Corporation to organize a guide competition, encouraging numerous individuals to step forward and serve as guides. This heritage city fosters healthy competition among children as to who can be the best guide. We must identify those individuals who can best serve as guides at Sabarmati Ashram. Once there is competition among children, it will proliferate in every school, ensuring that every child is acquainted with the establishment and significance of Sabarmati Ashram. Secondly, it is proposed that for 365 days a year, at least 1000 children from various schools in Ahmedabad should visit Sabarmati Ashram and spend a minimum of one hour there. Those children who serve as guides in their schools will narrate anecdotes about Gandhiji's activities at the ashram, fostering a deeper connection to history. This initiative requires no additional budget or effort; only a fresh perspective is needed. I am confident that Bapu's ideals and the inspiring places associated with him will continue to guide us in our nation-building journey and provide us with renewed strength.
To my fellow countrymen, today I humbly dedicate this new project. This endeavour holds a special place in my heart, as it has been a longstanding aspiration since my tenure as Chief Minister. I dedicated considerable time and effort to this cause, facing various challenges and even legal battles as people were posing different problems. The central government also used to put obstacles in it at that time. Despite obstacles, through divine blessings and the unwavering support of the public, we have now realized this dream, overcoming every problem. I extend my heartfelt gratitude to all of you. My sole request to the state government is to commence and expedite this project without delay, as its completion hinges on the planting of trees and vegetation. Creating a lush environment akin to a jungle will require time for growth, but its impact will be palpable to the public. I firmly believe that once again, in the third term... I have nothing further to add.
Thanks a lot.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে গুজৰাটতকোচৰব আশ্ৰম উদ্বোধন আৰুসাবৰমতী আশ্ৰম প্ৰকল্পৰ মাষ্টাৰ প্লেন মুকলি অনুষ্ঠানত কৰা সম্বোধনৰ পূৰ্ণপাঠ
12 MAR 2024 2:26PM by PIB Guwahati
গুজৰাটৰ ৰাজ্যপাল শ্ৰী আচাৰ্য্য দেৱব্ৰত জী, জনপ্ৰিয় মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী ভূপেন্দ্ৰভাই পেটেল, মুলুভাই বেৰা, নৰহৰি আমিন, চি.আৰ. পাটিল, কিৰিতভাই সোলাংকী, মেয়ৰ শ্ৰীমতী প্ৰতিভা জৈন জী, ভাই কাৰ্তিকেয়া জী, আন সকলো বিশিষ্ট ব্যক্তি, ভদ্ৰলোক আৰু ভদ্ৰ মহিলাসকল!
পূজ্য বাপুৰ এই সাবৰমতী আশ্ৰম সদায় অতুলনীয় শক্তিৰ এক সজীৱ কেন্দ্ৰ হৈ আহিছে। আৰু,মই ইয়ালৈ অহাৰ সুযোগ লাভ কৰা মাত্ৰেকে, আমাৰ মাজত বাপুৰ প্ৰেৰণা স্পষ্টকৈ অনুভৱ কৰিব পাৰোঁ। সত্য আৰু অহিংসাৰ আদৰ্শ থাকিব লাগে, ৰাষ্ট্ৰক পূজাৰ সংকল্প, দৰিদ্ৰ আৰু বঞ্চিতসকলৰ সেৱাৰ জৰিয়তে নাৰায়ণক সেৱাৰ অনুভূতি, সাবৰমতী আশ্ৰমে আজিও বাপুৰ এই প্ৰমূল্যবোধবোৰ জীয়াই ৰাখিছে। মোৰ সৌভাগ্য যে আজি মই ইয়াত সাবৰমতী আশ্ৰমৰ পুনৰ-উন্নয়ন আৰু সম্প্ৰসাৰণ কৰ্মৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰিছোঁ। প্ৰথমতে,কোচৰব আশ্ৰমৰো বিকাশ সাধন কৰা হৈছেআৰু মই সুখী যে আজি ইয়াৰ উদ্বোধন কৰা হৈছে। দক্ষিণ আফ্ৰিকাৰপৰা উভতি অহাৰ পিছত গান্ধীজীয়ে কোচৰব আশ্ৰমত প্ৰথম আশ্ৰম স্থাপন কৰে। গান্ধীজীয়ে ইয়াত যঁতৰত সূতা কাটিছিল। দুবছৰ কোচৰব আশ্ৰমত থকাৰ পিছত গান্ধীজীয়ে সাবৰমতী আশ্ৰমলৈ আহে। পুনৰ-নিৰ্মাণৰ পিছত এতিয়া গান্ধীজীৰ সেই দিনৰ স্মৃতিবোৰ কোচৰব আশ্ৰমত উন্নত ৰূপত সংৰক্ষিত হৈ থাকিব। শ্ৰদ্ধাৰ বাপুৰ চৰণত প্ৰণাম কৰি তেওঁক শ্ৰদ্ধা জনাইছোঁ। লগতে, এই গুৰুত্বপূৰ্ণ আৰু প্ৰেৰণাদায়ক স্থানসমূহৰ উন্নয়নৰ বাবে সকলো দেশবাসীক অভিনন্দন জনাইছোঁ।
বন্ধুসকল,
আজি ১২ মাৰ্চ এক ঐতিহাসিক দিন। আজিৰ দিনটোতে বাপুৱে স্বাধীনতা আন্দোলনৰ গতিপথ সলনিৰে দাণ্ডীযাত্ৰাৰ সূচনাৰে স্বাধীনতা আন্দোলনৰ ইতিহাসত এই তাৰিখটোক সোণালী আখৰেৰে লিপিবদ্ধ কৰিছিল। স্বাধীন ভাৰততো এই তাৰিখটো একেধৰণৰ ঐতিহাসিক উপলক্ষ হৈ আহিছে, যিয়ে এক নতুন যুগৰ সূচনা কৰিছিল। ২০২২ৰ ১২ মাৰ্চত এই সাবৰমতী আশ্ৰমৰপৰাই দেশে স্বাধীনতাৰ অমৃত মহোৎসৱৰপাতনি মেলিছিল। স্বাধীন ভাৰতৰ পবিত্ৰ ভূমি নিৰ্ণয়, ইয়াৰ পটভূমি সৃষ্টি কৰা, এই পবিত্ৰ ভূমিক স্মৰণেৰে আগুৱাই যোৱাত দাণ্ডীযাত্ৰাইএক গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰিছিল। আৰু, অমৃত মহোৎসৱৰ আৰম্ভণিয়ে ভাৰতৰ অমৃত কালত প্ৰৱেশৰ আগজাননী দিলে। অমৃত মহোৎসৱে দেশত জনসাধাৰণৰ অংশগ্ৰহণৰ যি পৰিবেশ স্বাধীনতাৰ পূৰ্বে দেখা গৈছিল, সেই পৰিবেশৰ সৃষ্টি কৰে। স্বাধীনতাৰ অমৃত মহোৎসৱৰ বিষয়ে জানিলে প্ৰতিজন ভাৰতীয় আনন্দিত হ’ব, এয়া কিমান ব্যাপক আছিল আৰু ইয়াত গান্ধীৰ চিন্তাধাৰা কেনেদৰে প্ৰতিফলিত হৈছিল! দেশবাসীয়ে জানে যে স্বাধীনতাৰ সোণালী যুগৰ এই কাৰ্য্যসূচীত ৩ কোটিৰো অধিক লোকে পঞ্চ পণ গ্ৰহণ কৰিছিল। দেশত ২ লাখৰো অধিক অমৃত বাটিকা স্থাপন কৰা হয়। ২ কোটিৰো অধিক গছপুলি ৰোপণেৰেএইসমূহৰ সম্পূৰ্ণ যত্ন লোৱা হয়। কেৱল এয়াই নহয়, জল সংৰক্ষণৰ দিশত এক বিশাল বৈপ্লৱিক কাম কৰা হ’ল, ৭০ হাজাৰৰো অধিক অমৃত সৰোৱৰ খন্দা হ’ল। আৰু আমাৰ মনত আছে, হৰ ঘৰ ত্ৰিৰংগা অভিযান সমগ্ৰ দেশতে দেশপ্ৰেম প্ৰকাশৰ এক অতি শক্তিশালী মাধ্যম হৈ পৰিছিল। ‘মেৰী মাটি, মেৰা দেশ অভিযান’ৰ অধীনত কোটি-কোটি দেশবাসীয়ে দেশৰ শ্বহীদসকলক শ্ৰদ্ধাঞ্জলি জ্ঞাপন কৰে। অমৃত মহোৎসৱৰ সময়ত ২ লাখৰো অধিক শিলৰ ফলকো স্থাপন কৰা হৈছে। সেয়েহে, সাবৰমতী আশ্ৰম স্বাধীনতাৰ যুঁজৰ লগতে এখনি উন্নত ভাৰতৰ সংকল্প গ্ৰহণৰ তীৰ্থস্থানত পৰিণত হৈছে।
বন্ধুসকল,
যিখন দেশে নিজৰ ঐতিহ্যক লালন-পালন নকৰে, সেইখন দেশে নিজৰ ভৱিষ্যতো হেৰুৱাই পেলায়। বাপুৰ এই সাবৰমতী আশ্ৰম কেৱল দেশৰে নহয়, বৰঞ্চ মানৱ জাতিৰ এক ঐতিহাসিক ঐতিহ্য। কিন্তু, স্বাধীনতাৰ পিছত এনে ঐতিহ্যকো সংৰক্ষণকৰা নহৈছিল। বাপুৰ এই আশ্ৰম এসময়ত ১২০ একৰ মাটিত বিস্তৃত আছিল। সময়ৰ লগে-লগে, ভিন্ন কাৰণত ইয়াক মাত্ৰ ৫ একৰ ভূমিলৈ হ্ৰাস কৰা হ’ল। এসময়ত ইয়াত ৬৩টা সৰু-সৰু কুটীৰ আছিলআৰু তাৰ ভিতৰত এতিয়া মাত্ৰ ৩৬টা কুটীৰহে বাকী আছে। আৰু এই ৩৬টা কুটীৰৰ ভিতৰত পৰ্যটকে মাত্ৰ ৩টা কুটীৰহে চাব পাৰে। যিখন আশ্ৰমে ইতিহাসৰ সৃষ্টি কৰিছিল, যিখন আশ্ৰমে দেশৰ স্বাধীনতাত ইমান গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰিছিল, যিখন আশ্ৰমক বিশ্বৰ ভিন্ন প্ৰান্তৰপৰা লোকে চাবলৈ, চিনিবলৈ আৰু অনুভৱ কৰিবলৈ আহিছে, সেইখন আশ্ৰমক আমি সংৰক্ষণ কৰা উচিত। ইয়াৰ দায়িত্ব ১৪০ কোটি ভাৰতীয় আটাইৰে।
আৰু বন্ধুসকল,
ইয়াত বসবাস কৰা পৰিয়ালসমূহে আজি সাবৰমতী আশ্ৰমৰ সম্প্ৰসাৰণৰ ক্ষেত্ৰত এটি গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰিছে। তেওঁলোকৰ সহযোগিতাৰ বাবেই আশ্ৰমখনৰ ৫৫ একৰ মাটি উদ্ধাৰ কৰা হয়। এই ক্ষেত্ৰত যিসকল পৰিয়ালে ইতিবাচক ভূমিকা পালন কৰিছে, তেওঁলোকক মই শলাগ লৈছোঁ আৰু কৃতজ্ঞতা জ্ঞাপন কৰিছোঁ। এতিয়া আমাৰ প্ৰয়াস হৈছে আশ্ৰমৰ সকলো পুৰণি কুটীৰক সংৰক্ষণ কৰা। মই সদায় এনে কুটীৰ বিচাৰি উলিয়াবলৈ চেষ্টা কৰোঁ, যিসমূহৰ পুনৰ-নিৰ্মাণ কৰিব লাগে। দেশখনে অনুভৱ কৰা উচিত যে নিৰ্মাণৰ পৰম্পৰাগত শৈলী অক্ষুণ্ণথাকিব লাগে। আগন্তুক সময়ত এই পুনৰ-নিৰ্মাণে দেশ-বিদেশৰ জনসাধাৰণৰ মাজত এক নতুন আকৰ্ষণৰ সৃষ্টি কৰিব।
বন্ধুসকল,
স্বাধীনতাৰ পিছত যিসমূহ চৰকাৰ আছিল, সেইসমূহৰ দেশৰ এনে ঐতিহ্য ৰক্ষাৰ চিন্তা বা ৰাজনৈতিক ইচ্ছাশক্তিও নাছিল। প্ৰথমতে ভাৰতক বিদেশী দৃষ্টিকোণৰপৰা চোৱাৰ অভ্যাস আছিল আৰু দ্বিতীয়তে তুষ্টিকৰণৰ বাধ্যবাধকতা আছিল, যাৰ বাবে ভাৰতৰ ঐতিহ্য, আমাৰ মহান ঐতিহ্যৰাজি ধ্বংসৰ গৰাহত পৰিছিল। বেদখল, অপৰিষ্কাৰ, বিশৃংখলতাএই সকলোবোৰে আমাৰ ঐতিহ্যক আগুৰি ধৰিছিল। মই কাশীৰ সাংসদ, সেয়ে কাশীৰ এটা উদাহৰণ দিব খুজিছোঁ। ১০ বছৰ আগতে কেনে পৰিস্থিতি আছিল সেয়া সমগ্ৰ দেশেই জানে। কিন্তু, চৰকাৰে ইচ্ছা দেখুৱালে,জনতায়ো সহযোগ কৰি কাশী বিশ্বনাথ ধাম পুনৰ-নিৰ্মাণৰ বাবে ১২ একৰ মাটি এৰিদিয়ে। আজি একেখিনি মাটিতে মিউজিয়াম, ফুড ক’ৰ্ট, অতিথিশালা, মন্দিৰ চ’ক, এম্পেৰিয়াম, যাত্ৰী সুবিধা কেন্দ্ৰ ইত্যাদি বহু ধৰণৰ সা-সুবিধা গঢ়ি তোলা হৈছে। এনে পুনৰ-নিৰ্মাণৰ পিছত এতিয়া আপোনাসৱে দেখিছে যে ২ বছৰত ১২ কোটিৰো অধিক ভক্তই বিশ্বনাথ জীক চাবলৈ আহিছে। একেদৰে, আমি অযোধ্যাত শ্ৰী ৰাম জন্মভূমিৰ সম্প্ৰসাৰণৰ বাবে ২০০ একৰ মাটি মুক্ত কৰিলোঁ। আগতে এই মাটিতো অতি ঘন নিৰ্মাণ আছিল। আজি তাত ৰাম পথ, ভক্তি পথ, জন্মভূমি পথআৰু অন্যান্য সা-সুবিধাসমূহৰ বিকাশ ঘটিছে। অযোধ্যাতো যোৱা ৫০ দিনত এক কোটিৰো অধিক ভক্তই ভগৱান শ্ৰীৰামৰ দৰ্শন লাভ কৰিছে। মাত্ৰ কেইদিনমানৰ আগতে দ্বাৰকা জীতো বহু উন্নয়নমূলক কামৰ শুভাৰম্ভ কৰিছোঁ।
বাৰু বন্ধুসকল,
গুজৰাটৰ ভূমিয়ে দেশখনক নিজৰ ঐতিহ্য ৰক্ষাৰ পথ দেখুৱাইছিল। মনত ৰাখিব যে চৰ্দাৰ চাহেবৰ নেতৃত্বত সোমনাথ মন্দিৰৰ সংস্কাৰ আছিল এক অতি ঐতিহাসিক ঘটনা। গুজৰাটে এনে বহু ঐতিহ্য সংৰক্ষণ কৰিছে। এই আহমেদাবাদ চহৰখন বিশ্ব ঐতিহ্য নগৰ। ৰাণী কী বাভ, চম্পানেৰ আৰু ধোলাবীৰাকো বিশ্ব ঐতিহ্যৰ ভিতৰত গণ্য কৰা হয়। হাজাৰ-হাজাৰ বছৰ পুৰণি বন্দৰ চহৰ লোথালৰ বিষয়ে সমগ্ৰ বিশ্বতে চৰ্চা হয়। গিৰ্নাৰ, পাৱগধ, মধেৰা, অম্বাজীৰ উন্নয়নেই হওঁক, এনে আটাইকেইটা গুৰুত্বপূৰ্ণ স্থানতে নিজৰ ঐতিহ্যক সমৃদ্ধ কৰিবলৈ চেষ্টা কৰা হৈছে।
বন্ধুসকল,
স্বাধীনতা সংগ্ৰামৰ ঐতিহ্যৰ সৈতে জড়িত আমাৰ স্থানসমূহৰ বাবে আৰু আমাৰ ৰাষ্ট্ৰীয় প্ৰেৰণাৰ বাবেও আমি এক উন্নয়নমূলক অভিযান আৰম্ভ কৰিছোঁ। আপোনাসৱে নিশ্চয় দেখিছে যে আগতে দিল্লীত ৰাজপথ আছিল। আমি ৰাজপথক কৰ্তব্য পথ হিচাপে গঢ়ি তুলিবলৈ কাম কৰিলোঁ। আমি কৰ্তব্য পথত নেতাজী সুভাষ চন্দ্ৰ বসুৰ প্ৰতিমূৰ্তি স্থাপন কৰিলোঁ। আমি আন্দামান আৰু নিকোবৰ দ্বীপপুঞ্জত স্বাধীনতা সংগ্ৰাম আৰু নেতাজীৰে জড়িত ঠাইবোৰ গঢ়ি তুলিলোঁ, লগতে সেইসমূহক সঠিক পৰিচয় প্ৰদান কৰিলোঁ। বাবা চাহেব আম্বেদকাৰৰে জড়িত ঠাইসমূহো আমি পঞ্চ তীৰ্থ হিচাপে বিকশিত কৰিলোঁ। ইয়াত একতা নগৰত চৰ্দাৰ বল্লভভাই পেটেলৰ ঐক্যৰ মূৰ্তি আজি সমগ্ৰ বিশ্বৰ আকৰ্ষণৰ কেন্দ্ৰবিন্দু হৈ পৰিছে। আজি লাখ-লাখ দৰ্শনাৰ্থী তালৈ যায় চৰ্দাৰ পেটেল জীক শ্ৰদ্ধাঞ্জলি জনাবলৈ। আপোনাসৱে দেখিব দাণ্ডী, কিমান সলনি হৈছে, হাজাৰ-হাজাৰ লোক আজি দাণ্ডীলৈ যায়। এতিয়া সাবৰমতী আশ্ৰমৰ উন্নয়ন আৰু সম্প্ৰসাৰণ এই দিশত আন এক গুৰুত্বপূৰ্ণ পদক্ষেপ।
বন্ধুসকল,
এই আশ্ৰমলৈ অহা ৰাইজে বুজিব পাৰিব যে কেনেকৈ যঁতৰৰ শক্তিৰে দেশবাসীৰ মন আলোড়িত কৰিছিল সাবৰমতীৰ সাধুজনে। দেশবাসীৰ মন সচেতন কৰি তুলিছিল। আৰু স্বাধীনতাৰ বহু প্ৰবাহক তেওঁ গতি দিছিল। শতিকাজুৰি দাসত্বৰ বাবে হতাশাত ভুগি থকা দেশখনত বাপুৱে গণ আন্দোলন সৃষ্টিৰে এক নতুন আশা আৰু নতুন বিশ্বাস পূৰণ কৰিছিল। আজিও তেওঁৰ দৃষ্টিভংগীয়ে আমাৰ দেশৰ উজ্জ্বল ভৱিষ্যতৰ এক স্পষ্ট দিশ দেখুৱাইছে। বাপুৱে গাঁৱৰ স্বৰাজ আৰু স্বাৱলম্বী ভাৰতৰ সপোন দেখিছিল। এতিয়া আপোনাসৱে দেখিছে আমি ভকেলফৰলোকেলৰ বিষয়ে আলোচনা কৰিছোঁ। যি হওঁক শব্দৰ ব্যৱহাৰ যাতে আধুনিক মানুহে বুজিব পাৰে। কিন্তু মূলতঃ সেয়াই গান্ধীজীৰ দেশপ্ৰেমৰ অনুভূতি। মহাত্মা গান্ধীৰ আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰতৰ ধাৰণা ইয়াত স্পষ্ট হৈছে। আজি আমাৰ আচাৰ্য্য জীয়ে মোক সেই কথা কৈ আছিল কাৰণ তেওঁ প্ৰাকৃতিক কৃষিকাৰ্য্যৰ বাবে এটা মিছন লৈ কাম কৰি আছে। তেওঁ মোক ক’লে যে গুজৰাটত ৯ লাখ কৃষক পৰিয়াল আছে, এয়া এক বৃহৎ পৰিসংখ্যা। ৯ লাখ কৃষক পৰিয়ালে এতিয়া প্ৰাকৃতিক খেতিৰ ফালে মুখ কৰিছে, যি গান্ধীজীৰ সপোন আছিল, ৰাসায়নিক সাৰ মুক্ত খেতি আৰু তেওঁ মোক ক’লে যে এইবাৰ গুজৰাটত ৩ লাখ মেট্ৰিক টন ইউৰিয়া কম ব্যৱহাৰ কৰা হৈছে। অৰ্থাৎ পৃথিৱী মাতৃক ৰক্ষাৰ কামো অব্যাহত আছে। যদি এয়া মহাত্মা গান্ধীৰ চিন্তা নহয় তেন্তে কি? আৰু আচাৰ্য্য জীৰ নিৰ্দেশনাতে গুজৰাট বিদ্যাপীঠেও নতুন জীৱন লাভ কৰিছে। আমাৰ এই মহাপুৰুষসকলে আমাৰ বাবে বহুখিনি থৈ গৈছে। আমি ইয়াক আধুনিক ৰূপত জীয়াই ৰাখিবলৈ শিকিব লাগিব। আৰু, এয়া মোৰ প্ৰয়াস খাদী, আজি খাদীৰ শক্তি ইমান বাঢ়িছে। কেতিয়াও ভবা নাছিলোঁএনে হ’ব বুলি। এয়াই আমাৰ গান্ধীৰ প্ৰতি সমৰ্পণৰ ধৰণ। আৰু আমাৰ চৰকাৰে গান্ধীজীৰ এই আদৰ্শ অনুসৰণেৰে গ্ৰামাঞ্চলৰ দৰিদ্ৰ লোকৰ কল্যাণক অগ্ৰাধিকাৰ দি আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰতৰ অভিযান চলাই আছে। আজি গাঁওসমূহ শক্তিশালী হৈ পৰিছে, বাপুৰ গ্ৰাম স্বৰাজৰ দৃষ্টিভংগী সঁচা হৈছে। আমাৰ গ্ৰাম্য অৰ্থনীতিত পুনৰবাৰ নাৰীয়ে গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰিছে। আত্মসহায়ক গোট, তাত আমাৰ মাতৃ-ভগ্নীসকলেকাম কৰি আছে। মই সুখী যে আজি দেশৰ গাঁৱে-ভূঞে আত্মসহায়ক গোটত কৰ্মৰত ১ কোটিৰো অধিক ভগ্নী লাখপতি দিদি হৈ পৰিছেআৰু মোৰ সপোন তৃতীয় কাৰ্য্যকালত ৩ কোটি লাখপতি দিদিগঢ়ি তোলা। আজি আমাৰ গাঁৱৰ আত্মসহায়ক গোটৰ ভগ্নীসকল ড্ৰোন পাইলট হৈ পৰিছে। খেতিৰ ক্ষেত্ৰত আধুনিকতাৰ দিশত আগবাঢ়িছে তেওঁলোক। এই সকলোবোৰ কথাই শক্তিশালী ভাৰতৰ উদাহৰণ। এখন সৰ্বাংগীন ভাৰতৰো ছবি। আমাৰ এই প্ৰচেষ্টাৰ বাবে দুখীয়া লোকসকলে দৰিদ্ৰতাৰ বিৰুদ্ধে যুঁজিবলৈ আত্মবিশ্বাস লাভ কৰিছে। ১০ বছৰত আমাৰ চৰকাৰৰ নীতিৰ বাবেই ২৫ কোটি লোক দৰিদ্ৰতাৰ গ্ৰাসৰপৰা ওলাই আহিছে। আৰু মোৰ দৃঢ় বিশ্বাস যে পূজ্য বাপুৰ আত্মা য’তেই নাথাকক কিয়, তেওঁ আমাক আশীৰ্বাদ দি থাকিব। আজি যেতিয়া ভাৰতে স্বাধীনতাৰ সোণালী যুগত নতুন অভিলেখ সৃষ্টি কৰিছে, আজি যেতিয়া ভাৰতে ভূমিৰপৰা মহাকাশলৈকে নতুন উচ্চতা স্পৰ্শ কৰিছে, আজি যেতিয়া ভাৰতে বিকাশৰ সংকল্প লৈ আগবাঢ়িছে, তেতিয়া মহাত্মা গান্ধীৰ পবিত্ৰ স্থান আমাৰ সকলোৰে বাবে এক বৃহৎ প্ৰেৰণা। ইয়াৰ উপৰিও,এখনি উন্নত ভাৰতৰ সংকল্প আৰু প্ৰেৰণাৰ প্ৰতি আমাৰ বিশ্বাস দৃঢ় কৰে। আৰু মোৰ এটা দৃঢ় বিশ্বাস যে যেতিয়াই মোৰ সন্মুখত মই দেখা সাবৰমতী আশ্ৰমৰ ছবিখন সঁচা হৈ উঠিব, তেতিয়াই হাজাৰ-হাজাৰ লোক ইয়ালৈ আহিব। ইতিহাস জানিবলৈ চেষ্টা কৰিব, বাপুক চিনিবলৈ চেষ্টা কৰিব। আৰু সেইবাবেই গুজৰাট চৰকাৰ আৰু আহমেদাবাদ পৌৰ নিগমকো এটা কাম কৰিবলৈ ক’ম। আমাৰ মাজলৈ বিপুল সংখ্যক লোক আহিছে। আমাৰ বিপুল সংখ্যক লোকে গাইড হিচাপে আগবাঢ়ি আহেযেন। যিহেতু এইখন এখন ঐতিহ্যমণ্ডিত চহৰ, গতিকে কোনে শ্ৰেষ্ঠ গাইড হিচাপে কাম কৰে সেই লৈ ল’ৰা-ছোৱালীসকলৰ মাজত প্ৰতিযোগিতা হ’ব লাগে। সাবৰমতী আশ্ৰমত শ্ৰেষ্ঠ পথ-প্ৰদৰ্শক হিচাপে কাম কৰিব পৰা লোক কোন? এবাৰ ল’ৰা-ছোৱালীহঁতৰ মাজত এখনি প্ৰতিযোগিতা হয় যেন, প্ৰতিখন বিদ্যালয়তে প্ৰতিযোগিতা হয় যেন, তেতিয়া ইয়াৰ প্ৰতিটো শিশুৱে গম পাব যে কেতিয়া সাবৰমতী আশ্ৰম নিৰ্মাণ কৰা হৈছিল। আৰু দ্বিতীয়তে, ৩৬৫ দিনৰ বাবে আমি সিদ্ধান্ত লোৱা উচিত যে প্ৰতিদিনে আহমেদাবাদৰ ভিন্ন বিদ্যালয়ৰপৰা কমেও এহাজাৰ ল’ৰা-ছোৱালী আহি কমেও এঘন্টা সাবৰমতী আশ্ৰমত কটাব। আৰু যি ল’ৰা-ছোৱালী তেওঁৰ স্কুলখনত গাইড হৈ পৰিল, তেওঁলোকে বাকীসকলক ক’ব যে গান্ধীজীয়ে আগতে ইয়াত বহিছিল, ইয়াত খাদ্য খাইছিল, ইয়াতে খাদ্য ৰান্ধিছিল আদি সকলো কথা ক’ব। আমি ইতিহাসক জীয়াই ৰাখিব পাৰোঁ। কোনো অতিৰিক্ত বাজেটৰ প্ৰয়োজন নাই, কোনো অতিৰিক্ত প্ৰচেষ্টাৰ প্ৰয়োজন নাই, মাত্ৰ এটা নতুন দৃষ্টিভংগীৰ প্ৰয়োজন। আৰু মই বিশ্বাস কৰোঁ যে বাপুৰ আদৰ্শ আৰু তেওঁৰ লগত জড়িত এই প্ৰেৰণা স্থানসমূহে আমাক ৰাষ্ট্ৰ গঠনৰ যাত্ৰাত আৰু অধিক পথ প্ৰদৰ্শন কৰি যাব আৰু আমাক নতুন শক্তি প্ৰদান কৰি যাব।
দেশবাসীলৈ আজি এই নতুন প্ৰকল্পটো আপোনালোকৰ চৰণত উৎসৰ্গা কৰিছোঁ। আৰু এই বিশ্বাসেৰেই মই আজি ইয়ালৈ আহিছোঁ আৰু মনত পৰিছে, এয়া মোৰ আজিৰ সপোন নহয়, মই মুখ্যমন্ত্ৰী আছিলোঁ, তেতিয়াৰপৰাই মই এই কামত নিয়োজিত হৈ আছিলোঁ। ময়ো আদালতত বহু সময় কটাইছিলোঁ, কাৰণ ভিন্ন ধৰণৰ মানুহে নতুন সমস্যাৰ সৃষ্টি কৰিছিল। ভাৰত চৰকাৰেও সেই সময়ত ইয়াত বাধাৰ সৃষ্টি কৰিছিল। কিন্তু, হয়তো ভগৱানৰ আশীৰ্বাদ আৰু জনসাধাৰণৰ আশীৰ্বাদতেই সকলো সমস্যাৰপৰা মুক্তি পোৱাৰ পিছত এতিয়া তেওঁলোকে সেই সপোন বাস্তৱায়িত কৰিছে। আকৌ এবাৰ আপোনালোক সকলোকে অলেখ ধন্যবাদ জনালোঁ। আৰু, ৰাজ্য চৰকাৰলৈ মোৰ একমাত্ৰ অনুৰোধ যে ইয়াৰ কাম যিমান পাৰি সোনকালে আৰম্ভ হওঁক আৰু যিমান পাৰি সোনকালে সম্পূৰ্ণ হওঁক।
আপোনালোকক অশেষ ধন্যবাদ জনালোঁ।