ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
କୋଚରବ ଆଶ୍ରମର ଉଦଘାଟନ ଏବଂ ଗୁଜରାଟରେ ସାବରମତୀ ଆଶ୍ରମ ପ୍ରକଳ୍ପର ମାଷ୍ଟର ପ୍ଲାନ୍ ଶୁଭାରମ୍ଭ ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
12 MAR 2024 2:26PM by PIB Bhubaneswar
ଗୁଜୁରାଟର ରାଜ୍ୟପାଳ ଶ୍ରୀ ଆଚାର୍ଯ୍ୟ ଦେବବ୍ରତ ଜୀ, ଏଠିକାର ଲୋକପ୍ରିୟ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଭୂପେନ୍ଦ୍ରଭାଇ ପଟେଲ, ମୁଲୁଭାଇ ବେରା, ନରହରି ଅମିନ, ସିଆର ପାଟିଲ, କିରିଟଭାଇ ସୋଲାଙ୍କି, ମେୟର ଶ୍ରୀମତୀ ପ୍ରତିଭା ଜୈନ ଜୀ, ଭାଇ କାର୍ତ୍ତିକେୟ ଜୀ, ଅନ୍ୟ ସମସ୍ତ ମାନ୍ୟଗଣ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତି, ମହିଳା ଏବଂ ଭଦ୍ରଲୋକମାନେ!
ପୂଜ୍ୟ ବାପୁଙ୍କ ଏହି ସାବରମତୀ ଆଶ୍ରମ ସର୍ବଦା ଅତୁଳନୀୟ ଶକ୍ତିର ଏକ ଜୀବନ୍ତ କେନ୍ଦ୍ର ହୋଇ ଆସିଛି । ମୋ ଭଳି ଯଦି କାହାକୁ ଏଠାକୁ ସମୟ ମିଳିଲେ ଏବଂ ଯେତେବେଳେ ବି ମୋ ଭଳି ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଏଠାକୁ ଆସିବାର ସୁଯୋଗ ମିଳିବ ସେତେବେଳେ, ବାପୁଙ୍କ ପ୍ରେରଣାକୁ ଆମ ଭିତରେ ସ୍ପଷ୍ଟ ଭାବରେ ଅନୁଭବ କରିପାରିବା, ସତ୍ୟ ଓ ଅହିଂସାର ଆଦର୍ଶ ହେଉ, ଦେଶ ଉପାସନା କରିବାର ସଂକଳ୍ପ ହେଉ, ଗରିବ ଓ ବଞ୍ଚିତଙ୍କ ସେବାରେ ନାରାୟଣ ସେବା କରି ଭାବନା ହେଉ ସାବରମତୀ ଆଶ୍ରମ ବାପୁଙ୍କ ଏହି ମୂଲ୍ୟବୋଧକୁ ଆଜି ବି ବଞ୍ଚାଇ ରଖିଛି। ମୁଁ ଭାଗ୍ୟବାନ ଯେ ଆଜି ମୁଁ ଏଠାରେ ସାବରମତୀ ଆଶ୍ରମର ପୁନଃନିର୍ମାଣ ଏବଂ ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ପାଇଁ ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିଛି । ବାପୁଙ୍କ ପୂର୍ବରୁ ଥିବା ପ୍ରଥମ ଆଶ୍ରମ, ଯେତେବେଳେ ଏହା ପ୍ରାଥମିକ ସ୍ତରରେ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ହୋଇଥିଲା, ସେହି କୋଚରବ ଆଶ୍ରମ ମଧ୍ୟ ବିକଶିତ ହୋଇଛି ଏବଂ ମୁଁ ଖୁସି ଯେ ଆଜି ଏହା ମଧ୍ୟ ଉଦଘାଟିତ ହୋଇଛି । ଦକ୍ଷିଣ ଆଫ୍ରିକାରୁ ଫେରିବା ପରେ ଗାନ୍ଧିଜୀ କୋଚରବ ଆଶ୍ରମରେ ନିଜର ପ୍ରଥମ ଆଶ୍ରମ ନିର୍ମାଣ କରିଥିଲେ । ଗାନ୍ଧିଜୀ ଏଠାରେ ଚରଖା ଚଳାଉଥିଲେ, ସେ ବଢେଇ କାମ ଶିଖୁଥିଲେ। ଦୁଇ ବର୍ଷ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ କୋଚରବ ଆଶ୍ରମରେ ରହିବା ପରେ ଗାନ୍ଧିଜୀ ସାବରମତୀ ଆଶ୍ରମକୁ ଚାଲି ଆସିଥିଲେ। ପୁନଃନିର୍ମାଣ ପରେ ଗାନ୍ଧିଜୀଙ୍କ ସେହି ଦିନର ସ୍ମୃତି ଏବେ କୋଚରବ ଆଶ୍ରମରେ ଉନ୍ନତ ଭାବରେ ସଂରକ୍ଷିତ ରହିବ। ଶ୍ରଦ୍ଧାଳୁ ବାପୁଙ୍କ ଚରଣରେ ପ୍ରଣାମ କରି ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ଅର୍ପଣ କରୁଛି। ଏହି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରେରଣାଦାୟୀ ସ୍ଥାନର ବିକାଶ ପାଇଁ ମୁଁ ସମସ୍ତ ଦେଶବାସୀଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି ।
ସାଥୀମାନେ
ଆଜି ଅର୍ଥାତ୍ ମାର୍ଚ୍ଚ ୧୨ ତାରିଖ ମଧ୍ୟ ଏକ ଐତିହାସିକ ତାରିଖ। ଏହି ଦିନ ବାପୁ ସ୍ୱାଧୀନତା ଆନ୍ଦୋଳନର ସେହି ଧାରାକୁ ବଦଳାଇ ଦେଇଥିଲେ ଏବଂ ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମ ଇତିହାସରେ ଦାଣ୍ଡି ଯାତ୍ରା ସୁବର୍ଣ୍ଣ ଅକ୍ଷରରେ ଲିପିବଦ୍ଧ ହୋଇଥିଲା । ସ୍ୱାଧୀନ ଭାରତରେ ଏଭଳି ଏକ ଐତିହାସିକ ଅବସରରେ ରହିଛି, ଏକ ନୂଆ ଯୁଗର ସୂତ୍ରପାତ କରୁଥିବା ତାରିଖ ଏବେ ସାକ୍ଷୀ ହୋଇରହିଛି । ୧୨ ମାର୍ଚ୍ଚ ୨୦୨୨ରେ ଏହି ସାବରମତୀ ଆଶ୍ରମରୁ ଦେଶ ସ୍ୱାଧୀନତାର ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବ ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲା । ସ୍ୱାଧୀନ ଭାରତର ପବିତ୍ର ଭୂମି ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ କରିବା, ଏହାର ପୃଷ୍ଠଭୂମି ସୃଷ୍ଟି କରିବା, ସେହି ପବିତ୍ର ଭୂମିକୁ ମନେ ପକାଇବା ଏବଂ ଆଗକୁ ବଢିବାରେ ଦାଣ୍ଡି ପଦଯାତ୍ରା ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଥିଲା । ଆଉ ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବର ଶୁଭାରମ୍ଭ ଫଳରେ ଅମୃତକାଳରେ ଭାରତର ପ୍ରବେଶ ହୋଇଥିଲା । ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବ ଦେଶରେ ସ୍ୱାଧୀନତା ପୂର୍ବରୁ ଦେଖାଯାଇଥିବା ଭଳି ଜନଭାଗିଦାରୀ ବାତାବରଣ ସୃଷ୍ଟି କରିଥିଲା। ସ୍ୱାଧୀନତାର ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବ କେତେ ବ୍ୟାପକ ଥିଲା ଏବଂ ଏହା ଗାନ୍ଧୀଙ୍କ ଚିନ୍ତାଧାରାକୁ କିପରି ପ୍ରତିଫଳିତ କରିଥିଲା ତାହାକୁ ନେଇ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭାରତୀୟ ପ୍ରାୟତଃ ଖୁସି ହେବେ । ଦେଶବାସୀ ଜାଣନ୍ତି ଯେ ସ୍ୱାଧୀନତାର ଅମୃତକାଳର ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ୩ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଲୋକ ପଞ୍ଚ ପ୍ରାଣର ଶପଥ ନେଇଥିଲେ । ଦେଶରେ ୨ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଅମୃତ ବାଟିକା ନିର୍ମାଣ ହୋଇଥିଲା। ୨ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ବୃକ୍ଷରୋପଣ କରାଯାଇ ତାହାର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ବିକାଶ ପାଇଁ ଯୋଜନା କରାଯାଇଥିଲା। ଖାଲି ସେତିକି ନୁହେଁ ଜଳ ସଂରକ୍ଷଣ ଦିଗରେ ଏକ ବିରାଟ ବୈପ୍ଳବିକ କାର୍ଯ୍ୟ କରାଯାଇଥିଲା, ୭୦ ହଜାରରୁ ଅଧିକ ଅମୃତ ସରୋବର ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଥିଲା । ଏବଂ ଆମେ ମନେ ରଖୁଛୁ ଯେ ହର ଘର ତିରଙ୍ଗା ଅଭିଯାନ ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ଦେଶପ୍ରେମର ଅଭିବ୍ୟକ୍ତିର ଏକ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ମାଧ୍ୟମ ପାଲଟିଥିଲା । 'ମେରି ମାଟି, ମେରା ଦେଶ ଅଭିଯାନ' ଅଧୀନରେ କୋଟି କୋଟି ଦେଶବାସୀ ଦେଶର ବଳିଦାନକୁ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ଅର୍ପଣ କରିଛନ୍ତି। ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବ ସମୟରେ ୨ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ପଥର ଫଳକ ମଧ୍ୟ ଲଗାଯାଇଛି। ତେଣୁ ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମ ସହିତ ସାବରମତୀ ଆଶ୍ରମ ମଧ୍ୟ ବିକଶିତ ଭାରତର ସଂକଳ୍ପ ପାଇଁ ଏକ ତୀର୍ଥସ୍ଥଳରେ ପରିଣତ ହୋଇଛି ।
ସାଥୀମାନେ
ଯେଉଁ ଦେଶ ନିଜର ଐତିହ୍ୟକୁ ସମ୍ମାନ ଦିଏ ନାହିଁ, ସେହି ଦେଶ ତାର ଭବିଷ୍ୟତ ମଧ୍ୟ ହରାଇଥାଏ। ବାପୁଙ୍କ ଏହି ସାବରମତୀ ଆଶ୍ରମ କେବଳ ଦେଶର ନୁହେଁ ବରଂ ମାନବ ଜାତିର ଐତିହ୍ୟ । କିନ୍ତୁ ସ୍ୱାଧୀନତା ପରେ ଏହି ଐତିହ୍ୟକୁ ନ୍ୟାୟ ମିଳିପାରିଲା ନାହିଁ। ବାପୁଙ୍କ ଆଶ୍ରମ ଏକଦା ୧୨୦ ଏକର ପରିମିତ ଥିଲା। ସମୟକ୍ରମେ ବିଭିନ୍ନ କାରଣରୁ ଏହା ମାତ୍ର ୫ ଏକରକୁ ହ୍ରାସ ପାଇଥିଲା। ଏକ ସମୟ ଥିଲା ଯେତେବେଳେ ଏଠାରେ ୬୩ଟି ଛୋଟ ଛୋଟ ନିର୍ମାଣ ଘର ଥିଲା ଏବଂ ସେଥିମଧ୍ୟରୁ ମାତ୍ର ୩୬ଟି ଘର ବାକି ଅଛି, ୬-୩, ୩-୬ ଥିଲା। ଆଉ ଏହି ୩୬ଟି ଘର ମଧ୍ୟରୁ ମାତ୍ର ୩ଟି ଘରେ ପର୍ଯ୍ୟଟକ ରହିପାରିବେ । ଦେଶର ସ୍ୱାଧୀନତା ରେ ଏତେ ବଡ଼ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଥିବା ଇତିହାସ ରଚିଥିବା ସାବରମତୀ ଆଶ୍ରମକୁ ସଂରକ୍ଷଣ କରିବା ସମସ୍ତ ୧୪୦ କୋଟି ଭାରତୀୟଙ୍କ ଦାୟିତ୍ୱ, ଯାହାକୁ ଦେଖିବା, ଜାଣିବା ଏବଂ ଅନୁଭବ କରିବା ପାଇଁ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱର ଲୋକମାନେ ଏଠାକୁ ଆସନ୍ତି ।
ଏବଂ ସାଥିମାନେ
ସାବରମତୀ ଆଶ୍ରମର ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ରେ ଏଠାରେ ରହୁଥିବା ପରିବାରପ୍ରମୁଖ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଛି ଯାହା ଆଜି ସମ୍ଭବ ହେଉଛି । ସେମାନଙ୍କ ସହଯୋଗ ଯୋଗୁଁ ଆଶ୍ରମର ୫୫ ଏକର ଜମି ଫେରାଇ ଦିଆଯାଇଛି। ଏଥିରେ ସକାରାତ୍ମକ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଥିବା ପରିବାରଗୁଡ଼ିକୁ ମୁଁ ପ୍ରଶଂସା କରୁଛି, ମୁଁ ସେମାନଙ୍କୁ କୃତଜ୍ଞତା ଜଣାଉଛି। ଏବେ ଆଶ୍ରମର ସମସ୍ତ ପୁରୁଣା କୋଠାଗୁଡ଼ିକୁ ସେମାନଙ୍କମୂଳ ଅବସ୍ଥାରେ ସଂରକ୍ଷିତ ରଖିବାକୁ ଆମର ପ୍ରୟାସ ଚାଲିଛି । ଯେଉଁ ଘରଗୁଡ଼ିକୁ ନୂଆ କରି ନିର୍ମାଣ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି, ମୁଁ ଚେଷ୍ଟା ରହିଛି, ଆବଶ୍ୟକ ପଡିବ ନାହିଁ, ଯାହା ବି ହେବ ମୋତେ ଏଥିରେ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ। ଦେଶ ଅନୁଭବ କରିବା ଉଚିତ ଯେ ଏହା ପାରମ୍ପରିକ ନିର୍ମାଣ ଶୈଳୀକୁ ବଜାୟ ରଖିଛି । ଆଗାମୀ ଦିନରେ ଏହି ପୁନଃନିର୍ମାଣ ଦେଶ ବିଦେଶବାସୀମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଏକ ନୂଆ ଆକର୍ଷଣ ସୃଷ୍ଟି କରିବ।
ସାଥୀମାନେ
ସ୍ୱାଧୀନତା ପରେ ଯେଉଁ ସରକାର ମାନେ ସେଠାରେ ଥିଲେ ସେମାନଙ୍କର ଦେଶର ଏଭଳି ପରମ୍ପରାକୁ ବଞ୍ଚାଇବା ପାଇଁ କୌଣସି ଚିନ୍ତା କିମ୍ବା ରାଜନୈତିକ ଇଚ୍ଛାଶକ୍ତି ନଥିଲା । ଗୋଟିଏ ହେଲା ଭାରତକୁ ବିଦେଶୀ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣରୁ ଦେଖିବାର ଅଭ୍ୟାସ ଏବଂ ଦ୍ୱିତୀୟତଃ ତୁଷ୍ଟିକରଣର ବାଧ୍ୟବଧକତା ଥିଲା, ଯାହା ଫଳରେ ଭାରତର ଐତିହ୍ୟ, ଆମର ମହାନ ଐତିହ୍ୟ ଏଭଳି ଭାବେ ନଷ୍ଟ ହୋଇଯାଇଥିଲା । ଜବରଦଖଲ, ସ୍ବଚ୍ଛତା, ବିଶୃଙ୍ଖଳା, ଏସବୁ ଆମ ଐତିହ୍ୟକୁ ଘେରି ରହିଛି। ମୁଁ କାଶୀର ସାଂସଦ, ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ କାଶୀର ଉଦାହରଣ ଦେବି । ୧୦ ବର୍ଷ ତଳେ ସେଠାରେ କ'ଣ ସ୍ଥିତି ଥିଲା, ତାହା ସମଗ୍ର ଦେଶ ଜାଣିଛି। କିନ୍ତୁ ଯେତେବେଳେ ସରକାର ଇଚ୍ଛାଶକ୍ତି ଦେଖାଇଲେ, ଲୋକମାନେ ମଧ୍ୟ ସହଯୋଗ କରିଥିଲେ ଏବଂ କାଶୀ ବିଶ୍ୱନାଥ ଧାମର ପୁନଃନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ୧୨ ଏକର ଜମି ବାହାରିଥିଲା । ଆଜି ସେହି ଜମିରେ ସଂଗ୍ରହାଳୟ, ଫୁଡ୍ କୋର୍ଟ, ମୁମୁକ୍ଷ୍ଯୁ ଭବନ, ଗେଷ୍ଟ ହାଉସ୍, ମନ୍ଦିର ଛକ, ଏମ୍ପୋରିୟମ୍, ଯାତ୍ରୀ ସୁବିଧା କେନ୍ଦ୍ର, ଅନେକ ପ୍ରକାରର ସୁବିଧା ବିକଶିତ ହୋଇଛି। ଏହି ପୁନଃନିର୍ମାଣ ପରେ ଏବେ ଆପଣ ଦେଖୁଛନ୍ତି ଯେ ୨ ବର୍ଷରେ ୧୨ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଭକ୍ତ ବିଶ୍ୱନାଥଜୀଙ୍କୁ ଦର୍ଶନ କରିବାକୁ ଆସିଛନ୍ତି । ସେହିଭଳି ଅଯୋଧ୍ୟାରେ ଶ୍ରୀରାମ ଜନ୍ମଭୂମିସମ୍ପ୍ରସାରଣ ପାଇଁ ଆମେ ୨୦୦ ଏକର ଜମିକୁ ମୁକ୍ତ କରିଥିଲୁ। ପୂର୍ବରୁ ଏହି ଜମିରେ ବହୁତ ଗଭୀର ନିର୍ମାଣ ମଧ୍ୟ ହେଉଥିଲା । ଆଜି ସେଠାରେ ରାମ ପଥ, ଭକ୍ତି ପଥ, ଜନ୍ମଭୂମି ପଥ ଓ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ସୁବିଧା ଗୁଡିକୁ ବିକାଶ କରାଯାଉଛି। ଅଯୋଧ୍ୟାରେ ମଧ୍ୟ ଗତ ୫୦ ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ୧ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଶ୍ରଦ୍ଧାଳୁ ଭଗବାନ ଶ୍ରୀରାମଙ୍କ ଦର୍ଶନ କରିଛନ୍ତି। କିଛି ଦିନ ତଳେ ମୁଁ ଦ୍ୱାରକାଜୀରେ ଅନେକ ଉନ୍ନୟନମୂଳକ କାର୍ଯ୍ୟ କୁ ଲୋକାର୍ପଣ କରିଛି ।
ଏମିତି ସାଥିମାନେ, ଏସଏସ
ଏକ ପ୍ରକାରରେ ଗୁଜରାଟ ମାଟି ନିଜର ଐତିହ୍ୟକୁ ବଞ୍ଚାଇବା ପାଇଁ ଦେଶକୁ ବାଟ ଦେଖାଇଥିଲା । ମନେ ପକାନ୍ତୁ, ସର୍ଦ୍ଦାର ସାହେବଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ସୋମନାଥ ମନ୍ଦିରର ପୁନରୁଦ୍ଧାର ନିଜେ ଏକ ଐତିହାସିକ ଘଟଣା ଥିଲା। ଗୁଜରାଟରେ ଏଭଳି ଅନେକ ପରମ୍ପରା ରହିଛି। ଏହି ଅହମ୍ମଦାବାଦ ସହର ଏକ ବିଶ୍ୱର ଐତିହ୍ୟ ସହର ଅଟେ । ରାଣୀ କି ଭାଇ, କମ୍ପାନେର ଏବଂ ଧୋଲାବୀରା ମଧ୍ୟ ବିଶ୍ୱ ଐତିହ୍ୟରେ ଗଣାଯାଏ । ହଜାର ହଜାର ବର୍ଷ ପୁରୁଣା ବନ୍ଦର ସହର ଲୋଥାଲ କୁ ନେଇ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱରେ ଚର୍ଚ୍ଚା ହେଉଛି । ଗିରନାର, ପାୱାଗଡ଼, ମୋଢେରା, ଅମ୍ବାଜିର, ଏଭଳି ସମସ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସ୍ଥଳୀରେ ନିଜର ଐତିହ୍ୟକୁ ସମୃଦ୍ଧ କରିବା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଛନ୍ତି।
ସାଥୀମାନେ
ଆମେ ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମ ସହିତ ଜଡିତ ଐତିହ୍ୟ ପାଇଁ, ଜାତୀୟ ପ୍ରେରଣା ସହିତ ପତିତ ଆମ ସ୍ଥାନଗୁଡିକ ପାଇଁ ବିକାଶର ଅଭିଯାନ ମଧ୍ୟ ଆରମ୍ଭ କରିଛୁ । ଦିଲ୍ଲୀରେ, ଆପଣ ଦେଖିଥିବେ ଯେ ରାଜପଥ ଥିଲା । ଆମେ ରାଜପଥକୁ କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ପଥ ଭାବରେ ବିକଶିତ କରିବା ପାଇଁ କାମ କରିଥିଲୁ । ଆମେ କର୍ତବ୍ୟ ପଥରେ ନେତାଜୀ ସୁଭାଷ ଚନ୍ଦ୍ର ବୋଷଙ୍କ ପ୍ରତିମୂର୍ତ୍ତି ସ୍ଥାପନ କରିଥିଲୁ । ଆମେ ଆଣ୍ଡାମାନ ଓ ନିକୋବର ଦ୍ୱୀପପୁଞ୍ଜରେ ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମ ଏବଂ ନେତାଜୀଙ୍କ ସହିତ ଜଡିତ ସ୍ଥାନ ବିକଶିତ କରିଥିଲୁ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କୁ ସଠିକ୍ ପରିଚୟ ଦେଇଥିଲୁ। ବାବାସାହେବ ଆମ୍ବେଦକରଙ୍କ ସହ ଜଡ଼ିତ ସ୍ଥାନଗୁଡ଼ିକୁ ମଧ୍ୟ ଆମେ ପଞ୍ଚ ତୀର୍ଥ ଭାବରେ ବିକଶିତ କରିଥିଲୁ । ଏଠାରେ ଏକତା ନଗରରେ ସର୍ଦ୍ଦାର ବଲ୍ଲଭ ଭାଇ ପଟେଲଙ୍କ ଷ୍ଟାଚ୍ୟୁ ଅଫ୍ ୟୁନିଟି ଆଜି ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ପାଇଁ ଆକର୍ଷଣର କେନ୍ଦ୍ରବିନ୍ଦୁ ପାଲଟିଛି। ଆଜି ସର୍ଦ୍ଦାର ପଟେଲଙ୍କୁ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ଦେବା ପାଇଁ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଲୋକ ସେଠାକୁ ଯାଆନ୍ତି। ଆପଣ ଦେଖିଥିବେ କେମିତି ବଦଳିଛି ଦାଣ୍ଡି, ଆଜି ହଜାର ହଜାର ଲୋକ ଦାଣ୍ଡି ଯାଉଛନ୍ତି । ଏବେ ସାବରମତୀ ଆଶ୍ରମର ବିକାଶ ଓ ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ଏହି ଦିଗରେ ଆଉ ଏକ ବଡ଼ ପଦକ୍ଷେପ।
ସାଥୀମାନେ
ଭବିଷ୍ୟତରେ ଆଗାମୀ ପିଢ଼ି... ଏହି ଆଶ୍ରମକୁ ଆସୁଥିବା ଲୋକମାନେ ଏଠାକୁ ଆସି ବୁଝିପାରିବେ ଯେ ସାବରମତୀର ସନ୍ଥ କିପରି ଚରଖାର ଶକ୍ତିରେ ଦେଶବାସୀଙ୍କ ମନକୁ ଉତ୍ତେଜିତ କରିଥିଲେ । ଏହା ଦେଶର ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ମନକୁ ସଚେତନ କରିଥିଲା। ଏବଂ ସ୍ୱାଧୀନତାର ଯେଉଁ ଅନେକ ସ୍ରୋତ ଚାଲିଥିଲା, ତାହା ସେହି ପ୍ରବାହକୁ ଗତି ଦେଇଥିଲା । ବାପୁ ଦେଶରେ ଏକ ଜନ ଆନ୍ଦୋଳନ ସୃଷ୍ଟି କରିଥିଲେ, ଯାହା ଶତାବ୍ଦୀର ଦାସତ୍ୱ ଯୋଗୁଁ ନିରାଶାରେ ପୀଡ଼ିତ ଥିଲା ଏବଂ ଏହାକୁ ଏକ ନୂତନ ଆଶା, ଏକ ନୂତନ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସରେ ଭରି ଦେଇଥିଲା । ଆଜି ବି ତାଙ୍କର ଏହି ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ଦେଶର ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ଏକ ସ୍ପଷ୍ଟ ଦିଗ ଦେଖାଉଛି। ବାପୁ ଗ୍ରାମ ସ୍ୱରାଜ ଏବଂ ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତର ସ୍ୱପ୍ନ ଦେଖିଥିଲେ । ଏବେ ଆପଣ ଦେଖନ୍ତୁ, ଆମେ 'ଭୋକାଲ୍ ଫର୍ ଲୋକାଲ' ବିଷୟରେ କହୁଛୁ। ବ୍ୟବହାର ଶବ୍ଦ ଯାହା ବି ଆଧୁନିକ ଲୋକମାନେ ଯାହା ବୁଝନ୍ତି ସେଥି ପାଇଁ ଶବ୍ଦ ପ୍ରୟୋଗ ଯାହା ବି ହେଉ। କିନ୍ତୁ ମୂଳତଃ ଏହା ଗାନ୍ଧିଜୀଙ୍କ ସ୍ଵଦେଶୀ ଭାବନା ଏହା ଆଉ କ'ଣ। ମହାତ୍ମା ଗାନ୍ଧୀଙ୍କ ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତର ସ୍ୱପ୍ନ ଏଥିରେ ରହିଛି। ଆଜି ଆମ ଆଚାର୍ଯ୍ୟ ଜୀ ମୋତେ ଏହା କହୁଥିଲେ କାରଣ ସେ ପ୍ରାକୃତିକ ଚାଷ ପାଇଁ ଏକ ମିଶନ ସହିତ କାମ କରୁଛନ୍ତି । ସେ ମୋତେ କହିଥିଲେ ଯେ ଗୁଜରାଟରେ ୯ ଲକ୍ଷ କୃଷକ ପରିବାର, ଏହା ଏକ ବିରାଟ ସଂଖ୍ୟା । ଗାନ୍ଧିଜୀଙ୍କ ସ୍ୱପ୍ନ ରାସାୟନିକ ମୁକ୍ତ ଚାଷ ପାଇଁ ୯ ଲକ୍ଷ କୃଷକ ପରିବାର ଏବେ ପ୍ରାକୃତିକ ଚାଷ ଆଡକୁ ମୁହାଁଇଛନ୍ତି ଏବଂ ସେ ମୋତେ କହିଥିଲେ ଯେ ଗୁଜରାଟରେ ଏଥର ୩ ଲକ୍ଷ ମେଟ୍ରିକ ଟନ୍ ୟୁରିଆ କମ୍ ବ୍ୟବହୃତ ହୋଇଛି । ଅର୍ଥାତ୍ ପୃଥିବୀ ମାତାଙ୍କ ସୁରକ୍ଷା କାର୍ଯ୍ୟ ମଧ୍ୟ କରାଯାଉଛି। ଯଦି ଏହା ମହାତ୍ମା ଗାନ୍ଧୀଙ୍କ ଧାରଣା ନୁହେଁ, ତେବେ ଏହା କ'ଣ? ଆଉ ଆଚାର୍ଯ୍ୟଜୀଙ୍କ ମାର୍ଗଦର୍ଶନରେ ଗୁଜୁରାଟ ବିଦ୍ୟାପୀଠ ମଧ୍ୟ ଏକ ନୂତନ ଜ୍ଞାନ ଭରିଦେଉଛି । ଆମର ଏହି ମହାପୁରୁଷମାନେ ଆମ ପାଇଁ ବହୁତ କିଛି ଛାଡିଯାଇଛନ୍ତି । ଆମକୁ ଏହାକୁ ଆଧୁନିକ ରୂପରେ ବଞ୍ଚିବାକୁ ଶିଖିବାକୁ ପଡିବ । ଏବଂ ମୋର ପ୍ରୟାସ ହେଉଛି ଏହା, ଖଦି, ଆଜି ଖାଦିର ଶକ୍ତି ବହୁତ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି । କେବେ ଭାବିନଥିଲେ ଯେ ଖଦି... ଏହା ନେତାଙ୍କ ପରିବେଶ ଭଳି ମଧ୍ୟରେ ଏହା ଅଟକି ରହିଥିଲା, ଆମେ ଏହାକୁ ଫିଙ୍ଗି ଦେଇଥିଲୁ। ଗାନ୍ଧିଜୀଙ୍କ ନିକଟରେ ଆତ୍ମସମର୍ପଣ କରିବାର ଏହା ହେଉଛି ଆମର ଉପାୟ । ଗାନ୍ଧିଜୀଙ୍କ ଏହି ଆଦର୍ଶକୁ ଅନୁସରଣ କରି ଆମ ସରକାର ଗାଁ ଓ ଗରିବଙ୍କ କଲ୍ୟାଣକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେଇ ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ ଅଭିଯାନ ଚଳାଇଛନ୍ତି। ଆଜି ଗାଁ ମଜବୁତ ହେବାରେ ଲାଗିଛି ଏବଂ ବାପୁଙ୍କ ଗ୍ରାମ ସ୍ୱରାଜର ସ୍ୱପ୍ନ ସାକାର ହେଉଛି । ଆମ ଗ୍ରାମୀଣ ଅର୍ଥନୀତିରେ ମହିଳାମାନେ ପୁଣି ଥରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରୁଛନ୍ତି । ଏଥିରେ ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀ, ଆମ ମା' ଭଉଣୀ ମାନେ କାମ କରୁଛନ୍ତି । ମୁଁ ଖୁସି ଯେ ଆଜି ଗାଁରେ ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀରେ କାମ କରୁଥିବା ୧ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଭଉଣୀ ଲଖପତି ଦିଦି ପାଲଟିଛନ୍ତି ଏବଂ ତୃତୀୟ ପାଳିରେ ୩ କୋଟି ଲଖପତି ଦିଦି ହେବା ମୋର ସ୍ୱପ୍ନ । ଆଜି ଆମ ଗାଁର ସ୍ବୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀର ଭଉଣୀମାନେ ଡ୍ରୋନ୍ ପାଇଲଟ୍ ପାଲଟିଛନ୍ତି। କୃଷିର ଆଧୁନିକତା ରେ ସେ ନେତୃତ୍ୱ ନେଉଛନ୍ତି । ଏସବୁ ହେଉଛି ଏକ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ଭାରତର ଉଦାହରଣ। ଏଥିରେ ସର୍ବାଙ୍ଗୀନ ଭାରତର ଚିତ୍ର ମଧ୍ୟ ରହିଛି। ଆମର ପ୍ରୟାସ ଗରିବମାନଙ୍କୁ ଦାରିଦ୍ର୍ୟ ବିରୋଧରେ ଲଢ଼ିବା ପାଇଁ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ଦେଇଛି । ଆମ ସରକାରଙ୍କ ନୀତି ଯୋଗୁଁ ୧୦ ବର୍ଷରେ ୨୫ କୋଟି ଲୋକ ଦାରିଦ୍ର୍ୟମୁକ୍ତ ହୋଇଛନ୍ତି। ଏବଂ ମୁଁ ଦୃଢ଼ ଭାବରେ ବିଶ୍ୱାସ କରେ ଯେ ଯେଉଁଠି ବି ଶ୍ରଦ୍ଧାଳୁ ବାପୁଙ୍କ ଆତ୍ମା ଅଛି, ଏହା ଆମକୁ ଆଶୀର୍ବାଦ ଦେଇଥାଏ । ଆଜି ଯେତେବେଳେ ଭାରତ ସ୍ୱାଧୀନତାର 'ଅମୃତ କାଳ'ରେ ନୂଆ ରେକର୍ଡ ସୃଷ୍ଟି କରୁଛି, ଆଜି ଯେତେବେଳେ ଭାରତ ସ୍ଥଳରୁ ମହାକାଶକୁ ନୂଆ ଉଚ୍ଚତାକୁ ସ୍ପର୍ଶ କରୁଛି, ଆଜି ଯେତେବେଳେ ଭାରତ ବିକାଶର ସଂକଳ୍ପ ନେଇ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛି, ସେତେବେଳେ ମହାତ୍ମା ଗାନ୍ଧୀଙ୍କ ତପୋସ୍ଥଳୀ ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ବଡ଼ ପ୍ରେରଣା। ସେଥିପାଇଁ ସାବରମତୀ ଆଶ୍ରମ, କୋଚବର ଆଶ୍ରମ, ଗୁଜରାଟ ବିଦ୍ୟାପୀଠ, ଏଭଳି ସମସ୍ତ ସ୍ଥାନରେ ଆମେ ଆଧୁନିକ ଯୁଗର ଲୋକଙ୍କୁ ଏହା ସହ ଯୋଡ଼ିବା ସପକ୍ଷରେ ଅଛୁ। ଏହା ବିକଶିତ ଭାରତର ସଂକଳ୍ପ ଏବଂ ପ୍ରେରଣା ଉପରେ ଆମର ବିଶ୍ୱାସକୁ ମଧ୍ୟ ଦୃଢ଼ କରିଥାଏ । ଏବଂ ଯଦି ସମ୍ଭବ ତେବେ ମୁଁ ଏହା କରିବାକୁ ଚାହେଁ, କାରଣ ମୁଁ ନିଶ୍ଚିତ ଯେ ଯେତେବେଳେ ବି ତୁମେ ମୋ ସାମ୍ନାରେ ସାବରମତୀ ଆଶ୍ରମର ଛବି ଅନୁଭବ କରିବା,ହଜାର ହଜାର ଲୋକ ଏଠାକୁ ଆସିବେ । ଆମେ ଇତିହାସ ଏବଂ ବାପୁଙ୍କୁ ଜାଣିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରିବୁ । ସେଥିପାଇଁ ମୁଁ ଗୁଜୁରାଟ ସରକାର, ଅହମ୍ମଦାବାଦ ମ୍ୟୁନିସିପାଲ କର୍ପୋରେସନକୁ ମଧ୍ୟ ପଚାରିବି ଯେ ଗୋଟିଏ କାମ କରାଯାଇପାରିବ କି? ଆମେ ବହୁତ ବଡ଼ ଲୋକ, ଲୋକମାନେ ମାର୍ଗଦର୍ଶକ ଭାବରେ ଆଗେଇ ଆସିଛନ୍ତି । ଯେହେତୁ ଏହା ଏକ ଐତିହ୍ୟ ସହର, ତେଣୁ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ମାର୍ଗଦର୍ଶକ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଥିବା ପିଲାମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରତିଯୋଗିତା ହେବା ଉଚିତ୍ । ସାବରମତୀ ଆଶ୍ରମରେ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଗାଈମାନଙ୍କ ସେବା କରିପାରୁଥିବା ଲୋକମାନେ କିଏ? ପିଲାମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରତିଯୋଗିତା, ପ୍ରତି ସ୍କୁଲରେ ପ୍ରତିଯୋଗିତା, ତା'ପରେ ଏଠାକାର ପ୍ରତ୍ୟେକ ପିଲା ଜାଣିପାରିବେ ସାବରମତୀ ଆଶ୍ରମ କେବେ ନିର୍ମାଣ ହୋଇଥିଲା, ଏହା କ'ଣ କରୁଥିଲା। ଆଉ ୩୬୫ ଦିନ ପାଇଁ ଆମେ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେବୁ ଯେ ପ୍ରତିଦିନ ଅହମ୍ମଦାବାଦର ବିଭିନ୍ନ ସ୍କୁଲରୁ ଅତି କମରେ ଏକ ହଜାର ପିଲା ଆସି ସାବରମତୀ ଆଶ୍ରମରେ ଅତି କମରେ ଏକ ଘଣ୍ଟା ବିତାଇବେ । ଆଉ ଯେଉଁ ପିଲାମାନେ ତାଙ୍କ ସ୍କୁଲର ମାର୍ଗଦର୍ଶକ ହେବେ, ସେମାନେ ସେମାନଙ୍କୁ କହିବେ ଯେ ଗାନ୍ଧିଜୀ ଏଠାରେ ବସି ଖାଉଥିଲେ, ଏଠାରେ ଖାଦ୍ୟ ରୋଷେଇ କରୁଥିଲେ, ଏଠାରେ ଗୋଶାଳା ଥିଲା, ସେମାନେ ସେମାନଙ୍କୁ ସବୁ କଥା କହିବେ । ଆମେ ଇତିହାସ କୁ ବଞ୍ଚାଇ ପାରିବା । କୌଣସି ଅତିରିକ୍ତ ବଜେଟ୍ ର ଆବଶ୍ୟକତା ନାହିଁ, ଅତିରିକ୍ତ କଠିନ ପରିଶ୍ରମ ର ଆବଶ୍ୟକତା ନାହିଁ, କେବଳ ଏକ ନୂତନ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ଆବଶ୍ୟକ । ଏବଂ ମୁଁ ବିଶ୍ୱାସ କରେ ଯେ ବାପୁଙ୍କ ସହିତ ଜଡିତ ଆଦର୍ଶ ଏବଂ ପ୍ରେରଣା ଆମକୁ ଦେଶ ନିର୍ମାଣର ଯାତ୍ରାରେ ଆଗକୁ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ ଜାରି ରଖିବ ଏବଂ ଆମକୁ ନୂତନ ଶକ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରିବ।
ଏହି ନୂଆ ପ୍ରୋଜେକ୍ଟକୁ ମୁଁ ଆଜି ଆପଣଙ୍କ ଚରଣରେ ଦେଶବାସୀଙ୍କୁ ସମର୍ପିତ କରୁଛି । ଆଉ ଏହି ବିଶ୍ୱାସ ନେଇ ମୁଁ ଆଜି ଏଠାକୁ ଆସିଛି ଏବଂ ମୋର ମନେ ଅଛି ଯେ ଏହା ଆଜି ମୋର ସ୍ୱପ୍ନ ନୁହେଁ, ମୁଁ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଥିବାରୁ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟରେ ନିୟୋଜିତ ଥିଲି । ମୁଁ ଅଦାଲତରେ ମଧ୍ୟ ବହୁତ ସମୟ ବିତାଇଥିଲି, କାରଣ ମୁଁ ଜାଣେ ନାହିଁ ଯେ ସବୁ ପ୍ରକାରଲୋକ ନୂତନ ସମସ୍ୟା ସୃଷ୍ଟି କରୁଛନ୍ତି । ସେତେବେଳେ ଭାରତ ସରକାର ମଧ୍ୟ ଏଥିରେ ବାଧା ସୃଷ୍ଟି କରୁଥିଲେ। କିନ୍ତୁ ବୋଧହୁଏ ଭଗବାନଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦ, ଲୋକଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦ ଯେ ସବୁ ସମସ୍ୟାରୁ ମୁକ୍ତି ପାଇବା ପରେ ଏବେ ଆମେ ସେହି ସ୍ୱପ୍ନକୁ ସାକାର କରୁଛୁ । ମୁଁ ପୁଣି ଥରେ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଉଛି । ଏବଂ ମୁଁ ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରୁଛି ଯେ ଯେତେ ଶୀଘ୍ର ସମ୍ଭବ ଏହାର କାର୍ଯ୍ୟ ଆରମ୍ଭ କରନ୍ତୁ, ଯଥାଶୀଘ୍ର ଏହାକୁ ଶେଷ କରନ୍ତୁ, କାରଣ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ କରିବାରେ ମୁଖ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟ ହେଉଛି ଗଛ ଲଗାଇବା, କାରଣ ଯଦି ଜଙ୍ଗଲ ଭିତରେ ଏହି ଗଛ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଏ, ତେବେ ଏହା ବଢିବାକୁ ସମୟ ଲାଗିବ ଏବଂ ସମୟ ଲାଗିବ । କିନ୍ତୁ ଲୋକମାନେ ଏହାକୁ ଅନୁଭବ କରିବା ଆରମ୍ଭ କରିବେ। ଏବଂ ମୁଁ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବରେ ବିଶ୍ୱାସ କରୁଛି ଯେ ମୁଁ ତୃତୀୟ ଥର ପାଇଁ ପୁନଃ ନିର୍ବାଚିତ ହେବି ... ମୋତେ କିଛି କହିବାକୁ ବାକି ନାହିଁ।
ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the inauguration of Kochrab Ashram & launch of Master Plan of Sabarmati Ashram Project in Gujarat
12 MAR 2024 2:26PM by PIB Delhi
Governor of Gujarat, Shri Acharya Devvrat ji; the popular Chief Minister of Gujarat, Shri Bhupendrabhai Patel; Mulubhai Bera, Narhari Amin, C.R. Patil, Kiritbhai Solanki, Mayor Smt. Pratibha Jain ji, and Bhai Kartikeya ji, other dignitaries, ladies and gentlemen!
The Sabarmati Ashram of Pujya Bapu has consistently radiated an unparalleled energy, serving as a vibrant hub. Like many others, whenever we have the privilege to visit, we keenly feel Bapu's enduring inspiration. The values of truth, non-violence, devotion to the nation, and the spirit of serving the underprivileged, cherished by Bapu, are still upheld by the Sabarmati Ashram. It is indeed auspicious that today I have laid the foundation stone for the redevelopment and expansion of the Sabarmati Ashram. Additionally, the Kochrab Ashram, where Bapu initially resided upon his return from South Africa, has also been renovated, and I am delighted to announce its inauguration today. It was in the Kochrab Ashram where Gandhiji first engaged in spinning the charkha and learned carpentry work. Following his two-year stay there, Gandhiji moved to the Sabarmati Ashram. With its reconstruction, the memories of Gandhiji's early days will be better preserved at the Kochrab Ashram. I pay my respects to the revered Bapu. I also congratulate all the countrymen for the development of these significant and inspiring places.
Friends,
Today, March 12, holds significant historical importance. On this day, Bapu altered the course of the freedom movement with the iconic Dandi March, etching it into the annals of history. Even in independent Bharat, this date bears witness to another historic occasion, marking the dawn of a new era. On March 12, 2022, the nation commenced the 'Azadi Ka Amrit Mahotsav' from the Sabarmati Ashram. The Dandi March played a pivotal role in shaping the sacred landscape of independent Bharat, providing a backdrop for its inception and progression. The commencement of Amrit Mahotsav heralded Bharat's entry into the 'Amrit Kaal'. It evoked a similar sense of public participation across the country as was witnessed before independence. Every Indian would take pride in the widespread celebration of the 'Azadi Ka Amrit Mahotsav' and its reflection of Gandhi's ideals. During this celebration of 'Azadi Ka Amrit Kaal', over 3 crore people pledged allegiance to the Panch Pran. More than 2 lakh Amrit Vatikas were established nationwide, with efforts made for their holistic development through the planting of over 2 crore trees and plants. Additionally, significant strides were taken in water conservation, with the construction of over 70,000 Amrit Sarovars. The 'Har Ghar Tiranga' campaign emerged as a powerful expression of patriotism nationwide. Through the 'Meri Maati, Mera Desh' initiative, crores of countrymen paid homage to the country's martyrs. Over 2 lakh commemorative stone plaques were installed during the Amrit Mahotsav. Consequently, the Sabarmati Ashram has become not only a symbol of the freedom struggle but also a testament to building a developed Bharat.
Friends,
A nation that neglects its heritage jeopardizes its future. The Sabarmati Ashram, a historical heritage associated with Bapu, holds significance not only for Bharat but for all humanity. However, post-independence, this heritage has not received the attention it deserves. Once spanning 120 acres, the ashram now occupies merely 5 acres due to various reasons. What was once home to 63 small dwellings now consists of only 36 houses, with access granted to tourists to visit only 3 of these houses. It is incumbent upon all 140 crore Indians to preserve the Sabarmati Ashram, an institution that has shaped history, has played a massive role in the nation's freedom struggle and continues to attract visitors from around the globe.
And friends,
The families residing here have significantly contributed to the expansion and development of the Sabarmati Ashram as it stands today. It is through their cooperation that 55 acres of the ashram's land have been reclaimed. I extend my sincere appreciation and gratitude to those families who have played a positive role in this endeavour. Our current objective is to preserve all the old buildings of the Ashram in their original condition. I make efforts to identify houses that require reconstruction from the ground up, ensuring that we uphold traditional construction styles. Even if the need does not arise immediately, I am committed to undertaking whatever is necessary. This reconstruction effort will undoubtedly captivate both domestic and international audiences in the future.
Friends,
The governments that existed after independence lacked the foresight and political will to preserve our country's heritage. There was a tendency to view Bharat through a foreign lens, coupled with the compulsion for appeasement, which resulted in the neglect and destruction of our rich heritage. Encroachments, uncleanliness, and disorder plagued our heritage sites. As the MP from Kashi, I can provide the example of Kashi Vishwanath Dham. The condition of the area 10 years ago is well-known to the people. However, with government's determination and public cooperation, 12 acres of land were secured for the reconstruction of Kashi Vishwanath Dham. Today, various facilities such as museums, food courts, guest houses, Mumukshu Bhawans, Mandir Chowk, Emporiums, Passenger Facilitation Centres etc. have been developed on this land, attracting over 12 crore devotees in just two years. Similarly, 200 acres of land were freed for the expansion of Shri Ram Janmabhoomi in Ayodhya, which was previously densely built upon. Today, facilities such as Ram Path, Bhakti Path, and Janmabhoomi Path are being developed here. In Ayodhya, more than one crore devotees have had darshan of Lord Shri Ram in the last 50 days alone. I recently inaugurated numerous development projects in Dwarka ji as well.
By the way friends,
Indeed, Gujarat has set an exemplary precedent for heritage preservation in the country. The renovation of the Somnath temple under the leadership of Sardar Saheb stands as a historic milestone. Gujarat is home to several such heritage sites, with Ahmedabad being recognized as a World Heritage City. Rani ki Vav, Champaner, and Dholavira are also designated as World Heritage sites. The ancient port city of Lothal is a hot topic of discussion worldwide. Efforts have been made to develop Girnar, Pavagadh, Modhera, and Ambaji, among other significant heritage sites.
Friends,
We have initiated a development campaign for sites associated with the heritage of the freedom struggle and our national inspiration. You may have noticed the transformation of Rajpath in Delhi into a Kartavya Path. We erected the statue of Netaji Subhas Chandra Bose on Kartavya path. Additionally, we have enhanced sites related to the freedom struggle and Netaji in the Andaman and Nicobar Islands, providing them with due recognition. Places linked to Baba Saheb Ambedkar have also been developed as Panch Teerth. The Statue of Unity of Sardar Vallabhbhai Patel in Ekta Nagar has become a global attraction, with thousands paying homage to Sardar Patel. Dandi, too, has undergone significant changes, attracting thousands of visitors. The ongoing development and expansion of the Sabarmati Ashram mark another significant step in this direction.
Friends,
The forthcoming generations and visitors to this ashram will gain insight into how the saint of Sabarmati, through the power of the charkha, stirred the hearts and minds of the nation. He awakened the consciousness of the people and propelled multiple streams of the freedom movement forward. In a country grappling with despair from centuries of colonial rule and slavery, Bapu infused new hope and faith by igniting a mass movement. Even today, his vision offers a clear direction for our nation's promising future. Bapu envisioned 'Gram Swaraj' (village self-governance) and a self-reliant Bharat. Nowadays, the concept of "Vocal for Local" is frequently discussed. This term is employed to convey a contemporary perspective and application. Regardless of the specific wording used, fundamentally, it encapsulates Gandhiji's sentiment of swadeshi as well as 'self-reliant Bharat' and nothing more. Today, Acharya ji informed me about his mission towards organic farming. He mentioned that in Gujarat alone, there are 9 lakh farmer families, a significant number indeed. Out of these, 9 lakh families have transitioned to organic farming, fulfilling Gandhiji's vision of chemical-free agriculture. He also shared that this shift has resulted in a reduction of 3 lakh metric tonnes of urea usage in Gujarat. This indicates a concerted effort towards preserving Mother Earth. If this isn't aligned with the ideals of Mahatma Gandhi, then what else is? Under Acharya's guidance, Gujarat Vidyapeeth has experienced rejuvenation. These great personalities have bestowed upon us a rich legacy. It is incumbent upon us to adapt it to modern times. My contribution to this endeavour is exemplified by the resurgence of Khadi. The influence and reach of Khadi have grown substantially. It is remarkable to witness Khadi expanding to such an extent—previously confined mostly to use by politicians, we have successfully broadened its appeal. This reflects our commitment to honouring Gandhi's legacy. Our government, inspired by Gandhiji's ideals, prioritizes the welfare of rural communities and spearheads the Atmanirbhar Bharat Abhiyan. Today, villages are thriving, manifesting Bapu's vision of Gram Swaraj. Women are reclaiming their pivotal role in rural economies through self-help groups. I'm delighted to note that over 1 crore sisters engaged in self-help groups in villages have become Lakhpati Didis, and it is my aspiration to elevate 3 crore sisters to this status in our third term. Today, these women from village self-help groups have transitioned into drone pilots, embracing modern agricultural practices. These endeavours exemplify a robust Bharat and underscore an all-inclusive Bharat. Through our efforts, the impoverished have gained self-assurance to combat poverty. Over the past decade, 25 crore people have been lifted out of poverty due to our government's policies. I firmly believe that wherever the soul of Pujya Bapu resides, it is showering us with blessings. Today, as Bharat achieves unprecedented milestones in the 'Azadi Ka Amit Kaal', advancing in land, space, and developmental aspirations, the sanctity of Mahatma Gandhi's abode is inspiring us all. Sabarmati Ashram, Kochrab Ashram, and Gujarat Vidyapeeth serve as beacons, connecting the modern era with our heritage. They strengthen our resolve and inspire the vision of a developed Bharat. I firmly believe that once the vision of Sabarmati Ashram materializes before me, it will attract thousands of visitors who will seek to understand its history and learn about Bapu. Therefore, I urge the Gujarat government and the Ahmedabad Municipal Corporation to organize a guide competition, encouraging numerous individuals to step forward and serve as guides. This heritage city fosters healthy competition among children as to who can be the best guide. We must identify those individuals who can best serve as guides at Sabarmati Ashram. Once there is competition among children, it will proliferate in every school, ensuring that every child is acquainted with the establishment and significance of Sabarmati Ashram. Secondly, it is proposed that for 365 days a year, at least 1000 children from various schools in Ahmedabad should visit Sabarmati Ashram and spend a minimum of one hour there. Those children who serve as guides in their schools will narrate anecdotes about Gandhiji's activities at the ashram, fostering a deeper connection to history. This initiative requires no additional budget or effort; only a fresh perspective is needed. I am confident that Bapu's ideals and the inspiring places associated with him will continue to guide us in our nation-building journey and provide us with renewed strength.
To my fellow countrymen, today I humbly dedicate this new project. This endeavour holds a special place in my heart, as it has been a longstanding aspiration since my tenure as Chief Minister. I dedicated considerable time and effort to this cause, facing various challenges and even legal battles as people were posing different problems. The central government also used to put obstacles in it at that time. Despite obstacles, through divine blessings and the unwavering support of the public, we have now realized this dream, overcoming every problem. I extend my heartfelt gratitude to all of you. My sole request to the state government is to commence and expedite this project without delay, as its completion hinges on the planting of trees and vegetation. Creating a lush environment akin to a jungle will require time for growth, but its impact will be palpable to the public. I firmly believe that once again, in the third term... I have nothing further to add.
Thanks a lot.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.