প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
গুজরাত্তা কোচ্রব আশ্রম শঙ্গাবা অমসুং সাবরমতী আশ্রম প্রোজেক্তকী মাস্তর প্লান হৌদোকপদা প্রধান মন্ত্রীনা পীখিবা ৱারোল
12 MAR 2024 2:26PM by PIB Imphal
গুজরাতকী গভরনর, শ্রী অচার্য় দেবব্রত জী; মীয়াম্না পাম্নবা গুজরাতকী মুখ্য মন্ত্রী, শ্রী ভুপেন্দ্রভাই পতেল; মুলুভাই বেরা, নরহরী অমিন, সি.আর. পাতিল, ক্রিইতিভাই সোলাঙ্কি, মেয়র শ্রীমতী প্রতিভা জৈন জী, অমসুং ভাই কার্তিকেয় জী, অতৈ মীথুংশিং, ইবেম্মা অমদি ইবুংঙোশিং!
পুজ্য বাপুগীঈ সাবর্মতী আশ্রমনা লেপ্পা লৈতনা অতৈগা মান্নবা ইনর্জী অমা থাদোক্তুনা, মশক মচু থোকপা মফম অমা ওইদুনা লাক্লি‍। অতৈ মফমগুম্না, ঐখোয়না চৎপগী তাঞ্জা ফংবা খুদিং, ঐখোয়দা বাপুগী হনবা লৈত্রবা পুক্নিং থৌগৎনফম ওইবা ইহুল ফাওই‍। বাপুনা পামজরম্বা অচুম্বা, অহিংসা, লৈবাক্কী মফমদা পুক্নিং লুপচবা, অমসুং তোল্ল-তারবশিংগী থৌগল তৌবগী মমলশিং হৌজিকসু সাবরমতী আশ্রম্না ঙাক্না চৎলি‍। ঙসি ঐনা সাবরমতী আশ্রম নৌনা শেমগৎপা অমসুং পাকথোক চাউথোকহনবগী উরেপ উয়ুং তম্বা ফংজবা তশেংনা য়াইফরবা নুমিৎ অমনি‍। মসিগী মথক্তা, বাপুনা খা অফ্রিকাদগী হল্লকপগা অহানবা লৈখিবা কোচ্রব আশ্রম অসিসু নৌনা শেমজিল্লি, অমসুং ঐনা ঙসি মসি শঙ্গারগনি হায়না ময়ামদা লাউথোকচবদা নুংঙাইবা ফাওই‍। কোচ্রব আশ্রম অসিদনি গান্ধীজীনা অহানবা ওইনা তরেং চাকপা অমসুং উ শুবা তম্বা হৌখিবা মফম্নি‍। মফমদুদা মহাক্না চহি অনি লৈরবা মতুংদা, গান্ধীজীনা সাবরমতী আশ্রমদা চৎখি‍। মসি অমুক হন্না শেমগৎপনা, গান্ধীজীঈগী ঙল্লিঙৈ মতমগী নীংশিং খুদমশিং কোচ্রব আশ্রমদা হেন্না ফবা মওংদা লীদুনা থম্বা ঙম্লগনি‍। ঐনা লাইওইরবা বাপুগী মফমদা ইকায়খুম্নবা উৎচরি‍। ঐনা লৈবাক মীয়াআমগী মফমদা মশক নাইবা অমসুং পুক্নিং থৌগৎনফম ওইরবা মফমসি শেমগৎপগীদমক নুংঙাইবা ফোঙদোকচরি‍।
মরূপশিং,
ঙসি, মার্চ ১২ অসি পুৱারীগী মরুওইবা নুমিৎ অমনি‍। নুমিৎ অসিদনি, বাপুনা মহাক্কী মমিং লৈরবা দান্দি খোঙচৎকা লোয়ননা নীংতম ঈহৌগী লম্বী য়াত্তুনা পুৱারীগী লমায়দা পন্দুপ অমা হকখিবা‍। নীংতম্লবা ভারত্তসু, নুমিৎ অসি অতোপ্পা পুৱারীগী ওইইবা থৌদোক অমা ওইনা অনৌবা মতম অমগী অহৌবা নুমিৎ ওইরি‍। মার্চ ১২, ২০২২দা, লৈবাকসিনা সাবরমতী আশ্রমদগী ‘অজাদী কা অমৃৎ মহোৎসব’ হৌখি‍। দান্দী খোঙচৎনা নীংতম্বা ভারতকী শেংলবা শকফম অমা শেম্বদা মরুওইবা থৌদাং লৌদুনা, খোঙচৎ অসি হৌদোকপা অমসুং মাঙদা চঙশিনবগী য়ুম্ফম থোনখি‍। অমৃৎ মহোৎসব হৌদোকখিবনা ভারতনা ‘অমৃৎ কাল’গী মতমদা খোঙ থাংজিনবগী মতম ওইখি‍। মসিনা নীংতমদ্রিঙৈ মমাঙদা উখিবা মীয়াম পুন্না শরুক য়ামিন্নবগী মান্নবা ইথিল অমা লৈবাক শিনবা থুংনা ফাওহনখি‍। ভারত মচা খুদিংমক্না ‘অজাদী কা অমৃৎ মহোৎসব পাক শন্না পাঙথোকখিবা অমসুং মসিদা গান্ধীগী ফিদমগী মমি তাখিবদা চাওথোকচবা পোক্কনি‍। ‘অজাদী কা অমৃৎ মহোৎসব’ পাঙথোক্লিঙৈসিদা, মীওই করোর ৩ হেনবনা পঞ্চ প্রানগী ৱাশক শকখি‍। অমৃৎ ভাতিকা লাখ ২ হেন্না, উ পাম্বী করোর ২ হেন্না থাদুনা লৈবাক শিনবা থুংনা লিংখৎখি‍। মসিগী মথক্তা, অমৃৎ সরোবর ৭০,০০০ হেন্না শেমগত্তুনা ঈশিং য়োকশিনবগী লমদা মশক থোকপা খোঙথাঙশিং পায়খৎখি‍। ‘হর ঙর তিরঙ্গা’ কেম্পেন্না লৈবাক পুম্বদা লৈবাক নীংবগী অকনবা ইহুল চেলহনখি‍। ‘মেরী মাতী, মেরা দেশ’ থৌরাংগী খুত্থাঙদা লৈবাক মীয়াম করোর কয়ানা লৈবাকসিগী অথৌবশিংগী মফমদা শ্রদ্ধাঞ্জলি কৎখি‍। নীংশিং য়ুম্বী প্লাক লাখ ২ হেন্না অমৃৎ মহোৎসব মনুংদা খিনখি‍। মতুং তারকপদা, সাবরমতী আশ্রম নীংতম ঈহৌগী খুদম অমা ওইবতা নত্তনা চাওখৎপা ভারত অমা শেমগৎপগী খুদমসু ওইখি‍।
মরূপশিং,
মশাগী নাৎকী লন মীরায়বা লৈবাক অমনা মাগী তুংলমচৎপু মাঙহল্লবনি‍। বাপুগা মরী লৈনবা পুৱারীগী পারী পুরীগী লন অমা ওইরিবা সাবরমতী আশ্রম ভারতকীখক নত্তনা মীওইবা খুন্নাই পুম্বগী মরুওই‍। অদুম ওইনমক, নীংতম্লবা মতুংদা, পারী পুরীগী লন অসি মানা ফংফম থোকপা মীৎয়েঙ ফংদনা লাক্লি‍। মতম অমদা একর ১২০ পাক চাউরম্বা আশ্রম অসি হৌজিক মরম কয়াদগী একর ৫ খক্তা ঙায়রে‍। মতম অমদা শঙ ৬৩ লৈরম্বা মফম অসি হৌজিক্তি শঙ ৩৬খক ঙায়দুনা লমকোয়বশিদা শঙ অহুমখক চঙবা য়াহল্লি‍। পুৱারী শেমখিবা ইন্সতিত্যুসন অমা ওইনা লৈবাক্কী নীংতম ঈহৌদা অচৌবা থৌদাং লৌখিবা অমসুং মালেম পুম্বদগী লমকোয়বশিংগী পুক্নিং লেপ্তনা চিংশিল্লিবা সাবরমতী আশ্রম অসিবু ঙাক শেন্দুনা থম্বা হায়বসি ভারত মচা করোর ১৪০গী থৌদাংনি‍।
অদুগা মরূপশিং,
মফমসিদা লৈরিবা ইমুংশিংনা ঙসি লৈরিবা সাবরমতী আশ্রম পাকথোক চাউথোকহনবা অমসুং শেমগৎপদা মশক থোক্না থৌদাং লৌখি‍। আশ্রম অসিগী লম একর ৫৫ অমুক হন্না লৌশিনখিবা অসি মখোয়গী মতেঙননি‍। থৌরাং অসিদা অফবা মশক থোকপা থৌদাং য়াখিবা ইমুংশিংগী মফমদা ঐনা থম্মোয় শেংনা তৌবিমল খঙবা অমদি থাগৎপা ফোঙদোকচরি‍। ঐখোয়গী পান্দমদি আশ্রম অসিগী অরিবা শঙশিং হান্নগী ফীভমদা ঙাক শেন্দুনা থম্বনি‍। ঐনা মকোক্তগী হৌনা শাগৎপা মথৌ তাবা য়ুমশিং মশক খঙদোক্নবা হোৎনদুনা লমদমসিগী য়ুমশারোল ঙাক্না থম্নবা হোৎনরি‍। খুদক্তা মথৌ তাদ্রবসু, মথৌ তাবা পুম্নমক পাঙথোক্নবা ঐনা খোঙফম চেৎনা লেপ্লি‍। অমুক হন্না শাগৎপগী থৌরাং অসিনা তুংদা লমদমসিগী অমদি মালেমগী মীৎয়েঙ তারিবশিংগী পুক্নিং শোয়দনা চিংশিনগনি‍।
মরূপশিং,
নীংতম্লবা মতুংদা লৈখিবা লৈঙাকশিংগী মফমদা মীৎয়েঙ শানবা অমসুং লৈবাকসিগী পারী পুরীগী লন ঙাক্তুনা থম্নবগী রাজনিতীগী ফিরেপ ৱাৎখি‍। ভারতপু মপান লৈবাকশিংগী মীৎয়েঙদগী য়েংবগী চৎনবী অমসুং পেলহনবগী মওং মতৌশিংনা ঐখোয়গী ইনাক খুল্লবা পারী পুরীগী লনশিং মীরায়দুনা মাঙহন তাকহল্লম্মি‍। লম খোপচিনবা, লু-নান্না থমদবা, অমসুং মওং মরিল নাইদবনা ঐখোয়গী পারী পুরীগী লন ওইরিবা মফমশিং শোকচিনহল্লম্মি‍। কাশীগী এম.পি. ওইনা, ঐনা কাশী বিস্বনাথ ধামগী খুদম পীজগে‍। চহি ১০গী মমাঙদা লৈরম্বা মফমদুগী ফীভম মীয়াম্না মুন্না খঙই‍। অদুম ওইনমক, লৈঙাক্কী ফিরেপ অমসুং মীয়ামগী তেংবাংগা লোয়ননা কাশী বিস্বনাথ ধাম অমুক হন্না শেমগৎনবগীদমক লম একর ১২ লৌশিনখি‍। ঙসি, ম্যুজিয়ম, ফুদ কোর্ত, গেস্ত হাউস, মুমুক্সু ভবন, মন্দির চৌক, এম্পোরিয়ম, পেসেঞ্জর ফেসিলিতেসন সেন্তরনচিংবা তোঙান তোঙানবা ফেসিলিতীশিং মফমসিদা শেমগত্তুনা শুপ্নগী চহি ১২দা লাই নীংজবা মীওই করোর ১২ হেন্না চিংশিনবা ঙম্লে‍। মতৌ অসুম্না, লম একর ২০০সু মমাঙদা চগুংননা শারম্বা অয়োধ্যাগী শ্রী রাম জন্মভুমী পাকথোক চাউথোকহন্নবা হাঙহল্লে‍। ঙসিদি, রাম পথ, ভক্তি পথ, অমসুং জন্মভুমী পথনচিংবা ফেসিলিতীশিং মফমসিদা শেমগৎলি‍। অয়োধ্যাদা, হৌখিবা নুমিৎ ৫০ খকসিদা লাই নীংজবা মীওই করোর অমা হেনবনা প্রভু শ্রী রামবু খুরুমজখি‍। ঐনা হন্দক্তা দ্বারকা জীদসু মশিং য়াম্লবা চাওখৎ থৌরাংগী প্রোজেক্তশিং শঙ্গাখি‍।
অদুগা ৱাফম অমনা মরূপশিং,
তশেংবসু গুজরাতনা লৈবাকসিদা পারী পুরীগী লন ঙাক্তুনা থম্বগী খুদম অমা ওইরে‍। সরদার সাহেবকী লুচিং মখাদা সোমনাথ লাইশঙ নৌনা শেমজিনখিবসি পুৱারী ওইবা পন্দুপ অমনি‍। অহমদবাদনা ৱর্ল্দ হেরিতেজ সিতী অমা ওইনা শকখঙদুনা গুজরাত অসি অসিগুম্বা পারী পুরীগী লন ওইরিবা মফম কয়াগী তুংনফম্নি‍। রানী কী ভাব, চম্পানের, অমসুং ধোলাবিরাসু ৱর্ল্দ হেরিতেজ সাইতশিং ওইনা লাউথোকখ্রে‍। অরিবা হিথাংফম ময়োল্লম লোথলসু মালেম পুম্বনা খন্নরিবা মফম অমনি‍। গির্নর, পাবাগর, অমসুং অম্বাজী, অমদি অতৈ মশক নাইবা পারী পুরীগী লন ওইরিবা মফমশিংসু শেমগৎনবা হোৎনরি‍।
মরূপশিং,
ঐখোয়না নীংতম ঈহৌ অমসুং ঐখোয়গী লৈবাক্কী পুক্নিং থৌগৎনফম ওইবা পারী পুরীগী লন ওইরিবা মফমশিং শেমগৎনবগী কেম্পেন অমা হৌদোক্লে‍। দিল্লীগী রাজপথপু কর্তব্য পথ ওইনা ওন্থোকখিবা অদোম খঙবিরমগনি‍। ঐখোয়না কর্তব্য পথতা নেতাজী সুভাস চন্দ্র বোসকী মীতম খিনখ্রে‍। মসিগী মথক্তা, ঐখোয়না অন্দমান অমসুং নিকোবর ঈথৎশিংদা লৈরিবা নীংতম ঈহৌ অমসুং নেতাজীগা মরী লৈনবা মফমশিং ফীভম ফগৎহন্দুনা মখোয়বু শকখঙনহল্লি‍। বাবা সাহেব অম্বেদকরগা মরী লৈনবা মফমশিংসু পঞ্চ তীর্থ ওইনা শেমগৎলে‍। এক্তা নগরদা লৈবা সর্দার বল্লবভাই পতেলগী স্তেচু ওফ য়ুনিতীসু মীওই লিশিং কয়ানা সরদার পতেলগী মফমদা শ্রদ্ধাঞ্জলী কত্তুনা মালেমগী পুক্নিং চিংশিন্নফম অমা ওইরে‍। দান্দীসু মশক থোক্না অহোংবা পুরক্তুনা, অরাকপা মীওই লিশিং কয়াগী পুক্নিং চিংশিল্লি‍। সাবরমতী আশ্রম শেমগৎপা অমসুং পাকথোক চাউথোকহনবগী হৌজিক পায়খৎলিবা থবক অসিনা মায়কৈ অসিদা থাংজিনবা অতোপ্পা মশক থোকপা খোঙথাঙ অমা ওইরি‍।
মরূপশিং,
তুংগী মীরোলশিং অমসুং আশ্রম অসিদা লাক্লিবশিংনা মতৌ করম্না সাবরমতীগী লম্বোইবশিংনা তরেংগী মতিক্কী খুত্থাঙদা লৈবাক্কী থম্মোয় অমসুং পুক্নিংবু ওনহল্লি‍। মহাক্না মীয়ামগী পুক্নিংবু য়াকায়দুনা নীংতম ঈহৌবু মাঙদা পুখৎনবা মায়কৈ কয়াদা মথৌ হাপখি‍। চহিচা কয়াগী লোইলম লৈঙাক অমসুং মীনাই নাইথাংগী নীংবা কায়বশিং মায়োক্নরিবা লৈবাক অমদা, বাপুনা মীয়ামগী ওইবা ঈহৌ অমগী মৈরী চুখত্তুনা মীয়ামদা অনৌবা মঙলান অমসুং থাজবা পীখি‍। ঙসিমকসু, মহাক্কী মঙলানশিংনা ঐখোয়গী লৈবাকসিগী ফজরবা তুংলমচৎ অমগী লম্বী তাক্লি‍। বাপুনা ‘গ্রাম স্বরাজ’ (খুঙ্গং মশানা লৈঙঙাকচবা)) অমসুং মরোমদোম লেপচবা ভারতকী মঙ মঙখি‍। হৌজিক মতমদা, “ভোকেল ফোর লোকেল”গী ৱাফম তোয়না খন্নরি‍। ৱাফম অসি মতমসিগা চুনবা মীৎয়েঙ অমসুং শীজিন্নফম অমা পীননবা শীজিন্নখিবনি‍। শীজিন্নরিবা ৱাহৈ ৱাতাগী ৱাফম নত্তনা, মসিদা গান্ধীজীগী ইশানা লৈঙাকচবা লোয়ননা ‘মরোমদোম লেপচবা ভারত’কী ইহুলখক্তনি য়াওরিবা অতৈ য়াওবা নত্তে‍। ঙসি, অচার্য় জীনা ঐঙোন্দা ওর্গানিক লৌউ পথাপকী মহাক্কী মিসনগী মতাঙদা পাউদম্লকখি‍। গুজরাত খক্তদা, লৌমী ইমুং লাখ ৯ লৈ হায়না মহাক্না পনখি, মসি য়াম্লবা মশিংনি‍। মসিগী মনুংদা, ইমুং লাখ ৯না ওর্গানিক লৌউ পথাপ্তা হোংলক্তুনা, কেমিকেল হার য়াওদনা লৌউ-শিংউবগী গান্ধীজীগী মঙলান মঙফাওনহল্লি‍। হোংলক্লিবা অসিনা গুজরাত্তা য়ুরিয়া শীজিন্নবগী চাং মেত্রিক তন লাখ ৩ হন্থরে হায়নসু মহাক্না তম্লকখি‍। মসিনা মালেম ইমাবু ঙাক শেন্দুনা থম্নবগী পুক্না হোৎনমিন্নবা থৌরাং উৎলি‍। করিগুম্বা মসি মহাত্মা গান্ধীগী ফিদমগা চুশিন্নদ্রবদি করিগা চুশিন্নগদৌরিবনো? অচার্য়গী লমজিং মখাদা, গুজরাত বিদ্যাপীথ নৌনা শেমজিল্লি‍। মফমসিগী অফাওবা মীওইশিংনা ঐখোয়দা অফবা চারোন শুরোন থম্বিরম্মি‍। মসিবু মতমসিগা চুনবা মওংদা হোংদোকপা হায়বসি ঐখোয়গী থৌদাংনি‍। খোঙজঙ অসিদা ঐনা লৌখিবা থৌদাং খাদী নৌনা হিঙ্গৎলকপনা তাক্লি‍। খাদীগী ইথিল অমসুং শীজিন্নবগী চাং মশক থোক্না হেনগৎলে‍। মমাঙদা রাজনিতিৱালাশিংখক্তনা শীজিন্নরম্বা খাদী অসি ঐখোয়না পাম্নবা হেনগৎহন্দুনা থাক অসি য়ৌনা পাকথোক চাউথোকহল্লক্লিবা অসি শিংথানিংঙাই ওইবা থৌরাং অমনি‍। মসিদা গান্ধীজীগী ৱাফমশিং ইকায়খুম্ননবগী ফিরেপ মমি তারি‍। ঐখোয়গী লৈঙাক্না, গান্ধীজীগী ৱাখল্লোনশিংনা পুক্নিং থৌগত্তুনা, খুঙ্গংগী মীয়ামগী য়াইফবা পুরকপদা মরুওইবা মীৎয়েঙ থমখি অমসুং আত্মনিরভর ভারত অভিয়ান হৌদোকখি‍। ঙসিদি, খুঙ্গংশিং খুমাঙ চাওশিল্লক্তুনা, বাপুগী গ্রাম স্বরাজকী মঙলানশিং উৎলি‍। নুপীশিংনা সেল্ফ-হেল্প গ্রুপশিংগী খুত্থাঙদা খুঙ্গংগী শেন্মিৎলোন্দা মরুওইবা থৌদাং অমুক হন্না য়াবা ঙম্লি‍। খুঙ্গংগী সেল্ফ-হেল্প গ্রুপশিংদা য়াওরিবা ইচে ইচল করোর ১ হেনব লাখপতী দিদী ওইরে, অমসুং ঐখোয়গী অহুমশুবা তর্মদা ইচে ইচল করোর ৩ থাক অসিদা থাঙ্গৎপা হায়বসিনা ঐগী অপাম্বনি‍। ঙসি, হায়রিবা খুঙ্গংগী সেল্ফ-হেল্প গ্রুপকী নুপীশিং অসি দ্রোন পাইলোৎ ওইরক্তুনা, মতমগা চুনবা লৌউ-শিংউগী থৌওং পায়খৎলি‍। চঙশিল্লিবা খোঙফম অসিনা অচৌবা ভারত অমসুং পুম্নমক কোনশিনবা ভারত অমবু মশক তাক্লি‍। ঐখোয়না হোৎনজবনা, চাকথুং ফিথুংদ্রবা মীওইশিং লায়রবা থেংননবা মশাদা থাজবা থম্বা ঙম্লে‍। হৌখিবা দেকেদ অসিদা, ঐখোয়গী লৈঙাক্কী খুজিল থৌরাংনা মরম ওইরগা মীওই করোর ২৫ লায়রবগী পনখৈগী ৱাংমদা কাখৎপা ঙম্লে‍। পুজ্য বাপুগী থৱায়না লৈরিবা মফম খুদিংদা, মহাক্কী থৱায়না ঐখোয়বু থৌজানবিরি হায়না ঐনা চেৎনা থাজৈ‍। ঙসি, ভারতনা ‘অজাদী কা অমৃৎ কাল’ মতমসিদা হান্না খল্লুদবা পন্দোলশিং লোমদুনা, কংফাল, তরং, অমসুং চাওখৎ থৌরাংগী মঙলানশিংদা খুমাঙ চাওশিন্দুনা, মহাত্মা গান্ধীগী শেংলবা খুভম অসিনা ঐখোয় পুম্নমকপু পুক্নিং থৌগৎলি‍। সাবরমতী আশ্রম, কোচ্রব আশ্রম, অমসুং গুজরাত বিদ্যাপীথনা লমজিং মৈরা ওইদুনা, অনৌবা মতমবু ঐখোয়গী পারী পুরীগী লনগা মরী শম্নহল্লি‍। মখোয়না ঐখোয়গী ফিরেপ চেৎশিনহল্লি অমসুং চাওখৎপা ভারত অমগী ঐখোয়গী মঙলান্দা থৱায় হাপ্লি‍। সাবরমতী আশ্রমগী মঙলান অসি মীৎমাঙদা মঙফাওনরক্লবা মতমদা, মসিনা বাপুগী পুৱারী খঙনিংবা অমসুং তম্নিংবা মীওইই লিশিং কয়াবু মফমসিদা চিংশিনগনি হায়না ঐনা চেৎনা থাজৈ‍। মরম অদুনা, ঐনা গুজরাত লৈঙাক অমসুং অহমদবাদ ম্যুনিসিপাল কোর্পোরেসনগী মফমদা গাইদ কম্পিতিসন অমা পাঙথোক্তুনা মশিং য়াম্লবা মীওইশিং থোরক্তুনা গাইদ ওইনা থবক তৌবদা পুক্নিং থৌগৎনবা থবক পায়খৎপিয়ু হায়বা ফম থমজরি‍। হেরিতেজ সিতী অসিনা অঙাংশিংগী মরক্তা কনানা খ্বায়দগী হেন্না ফবা গাইদ ওইগনি হায়বগী অফবা মওংদা অথোই অহেন তান্নবগী ফীভম ফংহনগনি‍। ঐখোয়না সাবরমতী আশ্রমদা খ্বায়দগী হেন্না ফবা গাইদ ওইবা য়াবা মীওইশিং খঙদোক্কদবনি‍। অঙাংশিংগী মরক্তা অথোই অহেন তানবা লৈহল্লবদি, মদুনা মহৈশঙ খুদিংদা শন্দোকখিদুনা অঙাং খুদিংদা সাবরমতী আশ্রম লিংখৎখিবা অমসুং মসিগী মরুওইবগী মরমদা খঙহনগনি‍। অনিসুবদা, চহি অমগী নুমিৎ ৩৬৫নিসিদা, অহমদবাদকী তোঙান তোঙানবা মহৈশঙশিংদগী য়ামদ্রবদা অঙাং ১০০০দি সাবরমতী আশ্রমদা চৎহন্দুনা মফমদুদা য়ামদ্রবদা পুং অমদি লেলহন্নবা ৱাফমসু হৌদোকচরি‍। মখোয় মখোয়গী মহৈশঙশিংগী গাইদ ওইরিবা অঙাংশিংদুনা আশ্রম অসিদা তৌখিবা গান্ধীজীগী থবক থৌরমশিংগী পাউতাক ৱারীশিং লিহন্দুনা পুৱারীগা অচেৎপা মরী অমা শাগৎহনগদবনি‍। থৌরাং অসি পায়খৎপদা অহেনবা বজেৎ নৎত্রগা থবক চঙগদবা নত্তে; শুপ্নতগী অনৌবা মীৎয়েঙ অমখক্নি মথৌ তারিবসি‍। বাপুগী ৱাখল্লোনশিং অমসুং মহাক্কী মরী লৈনবা পুক্নিং থৌগৎনফম ওইরবা মফমশিংনা ঐখোয়গী লৈবাক শেমগৎপগী খোঙচত্তা মখা তানা লমজিংবিখিগনি অমসুং ঐখোয়দা অনৌবা থৌনা হাপখিগনি হায়না ঐনা থাজৈ‍।
ঐগী লৈবাক মীয়ামশিং, ঙসি ঐনা ইকোক নোন্না প্রোজেক্ত অসিবু ময়ামগী মফমদা কত্থোকচরি‍। থাংজিল্লিবা খোঙথাঙ অসি ঐনা মুখ্য মন্ত্রী ওইরিঙৈ মতমদগী মতম শাংনা নীংজরকপা মঙলান অমা ওইবা মরম্না ঐগী থম্মোয়দা অখন্নবা মফম অমা লৈ‍। ঐনা হীরম অসিদা, তোঙান তোঙানবা শিংনবশিং থেংনদুনা অমদি মীয়াম্না মখল মখা কয়াগী ৱায়েৎশিং থাঙ্গৎলকপনা লিগেলগী ওইবা লান ফাওবা থেংনদুনা মতম চঙনা হোৎনরকখিবনি‍। মতমদুদা কেন্দ্র লৈঙাক্তগীসু অপনবা পীরকখি‍। অপনবশিং অদু লৈদুনসু, লাইনা থৌজানবিবদগী অমসুং মীয়ামগী হনবা লৈত্রবা চৈঙাক্না, ঐখোয়না হৌজিক পরৈ চেনবা ৱাফম খুদিংমক নমথরম্লগা মঙলান অসি মঙফাওনহল্লে‍। ঐনা ময়ামগী মফমদা থম্মোয়নুংদগী থাগৎচবা ফোঙদোকচরি‍। ঐনা হায়জগদবা ৱাফমদি প্রোজেক্ত অসি লোইশিনবা হায়বসি উ পাম্বীশিং থাজনবদা লৈরবনিনা থিন্থবা তৌদনা হৌবিয়ু অমসুং খোঙজেল য়াঙ্খৎহনবিয়ু হায়বসিনি‍। উমংগুম্না অশঙ অমান্না থনবা মফম অমা শেমগৎপদা মতম চঙগনি, অদুবু মসিনা পুরক্কদবা মহৈদুদি মীয়াম খঙগনি‍। ঐনা চেৎনা থাজৈ মদুদি, অহুমশুবা তর্ম অসিদা… ঐ মখা তানা হায়নিংঙাই লৈত্রে‍।
হন্না হন্না থাগৎচরি‍।
দিসক্লেমর: মসি প্রধান মন্ত্রীগী ৱারোলগী চাউরাকপা ৱাহন্থোক্নি‍। অশেংবা ৱারোলদি হিন্দীদা পীখিবনি‍।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the inauguration of Kochrab Ashram & launch of Master Plan of Sabarmati Ashram Project in Gujarat
12 MAR 2024 2:26PM by PIB Delhi
Governor of Gujarat, Shri Acharya Devvrat ji; the popular Chief Minister of Gujarat, Shri Bhupendrabhai Patel; Mulubhai Bera, Narhari Amin, C.R. Patil, Kiritbhai Solanki, Mayor Smt. Pratibha Jain ji, and Bhai Kartikeya ji, other dignitaries, ladies and gentlemen!
The Sabarmati Ashram of Pujya Bapu has consistently radiated an unparalleled energy, serving as a vibrant hub. Like many others, whenever we have the privilege to visit, we keenly feel Bapu's enduring inspiration. The values of truth, non-violence, devotion to the nation, and the spirit of serving the underprivileged, cherished by Bapu, are still upheld by the Sabarmati Ashram. It is indeed auspicious that today I have laid the foundation stone for the redevelopment and expansion of the Sabarmati Ashram. Additionally, the Kochrab Ashram, where Bapu initially resided upon his return from South Africa, has also been renovated, and I am delighted to announce its inauguration today. It was in the Kochrab Ashram where Gandhiji first engaged in spinning the charkha and learned carpentry work. Following his two-year stay there, Gandhiji moved to the Sabarmati Ashram. With its reconstruction, the memories of Gandhiji's early days will be better preserved at the Kochrab Ashram. I pay my respects to the revered Bapu. I also congratulate all the countrymen for the development of these significant and inspiring places.
Friends,
Today, March 12, holds significant historical importance. On this day, Bapu altered the course of the freedom movement with the iconic Dandi March, etching it into the annals of history. Even in independent Bharat, this date bears witness to another historic occasion, marking the dawn of a new era. On March 12, 2022, the nation commenced the 'Azadi Ka Amrit Mahotsav' from the Sabarmati Ashram. The Dandi March played a pivotal role in shaping the sacred landscape of independent Bharat, providing a backdrop for its inception and progression. The commencement of Amrit Mahotsav heralded Bharat's entry into the 'Amrit Kaal'. It evoked a similar sense of public participation across the country as was witnessed before independence. Every Indian would take pride in the widespread celebration of the 'Azadi Ka Amrit Mahotsav' and its reflection of Gandhi's ideals. During this celebration of 'Azadi Ka Amrit Kaal', over 3 crore people pledged allegiance to the Panch Pran. More than 2 lakh Amrit Vatikas were established nationwide, with efforts made for their holistic development through the planting of over 2 crore trees and plants. Additionally, significant strides were taken in water conservation, with the construction of over 70,000 Amrit Sarovars. The 'Har Ghar Tiranga' campaign emerged as a powerful expression of patriotism nationwide. Through the 'Meri Maati, Mera Desh' initiative, crores of countrymen paid homage to the country's martyrs. Over 2 lakh commemorative stone plaques were installed during the Amrit Mahotsav. Consequently, the Sabarmati Ashram has become not only a symbol of the freedom struggle but also a testament to building a developed Bharat.
Friends,
A nation that neglects its heritage jeopardizes its future. The Sabarmati Ashram, a historical heritage associated with Bapu, holds significance not only for Bharat but for all humanity. However, post-independence, this heritage has not received the attention it deserves. Once spanning 120 acres, the ashram now occupies merely 5 acres due to various reasons. What was once home to 63 small dwellings now consists of only 36 houses, with access granted to tourists to visit only 3 of these houses. It is incumbent upon all 140 crore Indians to preserve the Sabarmati Ashram, an institution that has shaped history, has played a massive role in the nation's freedom struggle and continues to attract visitors from around the globe.
And friends,
The families residing here have significantly contributed to the expansion and development of the Sabarmati Ashram as it stands today. It is through their cooperation that 55 acres of the ashram's land have been reclaimed. I extend my sincere appreciation and gratitude to those families who have played a positive role in this endeavour. Our current objective is to preserve all the old buildings of the Ashram in their original condition. I make efforts to identify houses that require reconstruction from the ground up, ensuring that we uphold traditional construction styles. Even if the need does not arise immediately, I am committed to undertaking whatever is necessary. This reconstruction effort will undoubtedly captivate both domestic and international audiences in the future.
Friends,
The governments that existed after independence lacked the foresight and political will to preserve our country's heritage. There was a tendency to view Bharat through a foreign lens, coupled with the compulsion for appeasement, which resulted in the neglect and destruction of our rich heritage. Encroachments, uncleanliness, and disorder plagued our heritage sites. As the MP from Kashi, I can provide the example of Kashi Vishwanath Dham. The condition of the area 10 years ago is well-known to the people. However, with government's determination and public cooperation, 12 acres of land were secured for the reconstruction of Kashi Vishwanath Dham. Today, various facilities such as museums, food courts, guest houses, Mumukshu Bhawans, Mandir Chowk, Emporiums, Passenger Facilitation Centres etc. have been developed on this land, attracting over 12 crore devotees in just two years. Similarly, 200 acres of land were freed for the expansion of Shri Ram Janmabhoomi in Ayodhya, which was previously densely built upon. Today, facilities such as Ram Path, Bhakti Path, and Janmabhoomi Path are being developed here. In Ayodhya, more than one crore devotees have had darshan of Lord Shri Ram in the last 50 days alone. I recently inaugurated numerous development projects in Dwarka ji as well.
By the way friends,
Indeed, Gujarat has set an exemplary precedent for heritage preservation in the country. The renovation of the Somnath temple under the leadership of Sardar Saheb stands as a historic milestone. Gujarat is home to several such heritage sites, with Ahmedabad being recognized as a World Heritage City. Rani ki Vav, Champaner, and Dholavira are also designated as World Heritage sites. The ancient port city of Lothal is a hot topic of discussion worldwide. Efforts have been made to develop Girnar, Pavagadh, Modhera, and Ambaji, among other significant heritage sites.
Friends,
We have initiated a development campaign for sites associated with the heritage of the freedom struggle and our national inspiration. You may have noticed the transformation of Rajpath in Delhi into a Kartavya Path. We erected the statue of Netaji Subhas Chandra Bose on Kartavya path. Additionally, we have enhanced sites related to the freedom struggle and Netaji in the Andaman and Nicobar Islands, providing them with due recognition. Places linked to Baba Saheb Ambedkar have also been developed as Panch Teerth. The Statue of Unity of Sardar Vallabhbhai Patel in Ekta Nagar has become a global attraction, with thousands paying homage to Sardar Patel. Dandi, too, has undergone significant changes, attracting thousands of visitors. The ongoing development and expansion of the Sabarmati Ashram mark another significant step in this direction.
Friends,
The forthcoming generations and visitors to this ashram will gain insight into how the saint of Sabarmati, through the power of the charkha, stirred the hearts and minds of the nation. He awakened the consciousness of the people and propelled multiple streams of the freedom movement forward. In a country grappling with despair from centuries of colonial rule and slavery, Bapu infused new hope and faith by igniting a mass movement. Even today, his vision offers a clear direction for our nation's promising future. Bapu envisioned 'Gram Swaraj' (village self-governance) and a self-reliant Bharat. Nowadays, the concept of "Vocal for Local" is frequently discussed. This term is employed to convey a contemporary perspective and application. Regardless of the specific wording used, fundamentally, it encapsulates Gandhiji's sentiment of swadeshi as well as 'self-reliant Bharat' and nothing more. Today, Acharya ji informed me about his mission towards organic farming. He mentioned that in Gujarat alone, there are 9 lakh farmer families, a significant number indeed. Out of these, 9 lakh families have transitioned to organic farming, fulfilling Gandhiji's vision of chemical-free agriculture. He also shared that this shift has resulted in a reduction of 3 lakh metric tonnes of urea usage in Gujarat. This indicates a concerted effort towards preserving Mother Earth. If this isn't aligned with the ideals of Mahatma Gandhi, then what else is? Under Acharya's guidance, Gujarat Vidyapeeth has experienced rejuvenation. These great personalities have bestowed upon us a rich legacy. It is incumbent upon us to adapt it to modern times. My contribution to this endeavour is exemplified by the resurgence of Khadi. The influence and reach of Khadi have grown substantially. It is remarkable to witness Khadi expanding to such an extent—previously confined mostly to use by politicians, we have successfully broadened its appeal. This reflects our commitment to honouring Gandhi's legacy. Our government, inspired by Gandhiji's ideals, prioritizes the welfare of rural communities and spearheads the Atmanirbhar Bharat Abhiyan. Today, villages are thriving, manifesting Bapu's vision of Gram Swaraj. Women are reclaiming their pivotal role in rural economies through self-help groups. I'm delighted to note that over 1 crore sisters engaged in self-help groups in villages have become Lakhpati Didis, and it is my aspiration to elevate 3 crore sisters to this status in our third term. Today, these women from village self-help groups have transitioned into drone pilots, embracing modern agricultural practices. These endeavours exemplify a robust Bharat and underscore an all-inclusive Bharat. Through our efforts, the impoverished have gained self-assurance to combat poverty. Over the past decade, 25 crore people have been lifted out of poverty due to our government's policies. I firmly believe that wherever the soul of Pujya Bapu resides, it is showering us with blessings. Today, as Bharat achieves unprecedented milestones in the 'Azadi Ka Amit Kaal', advancing in land, space, and developmental aspirations, the sanctity of Mahatma Gandhi's abode is inspiring us all. Sabarmati Ashram, Kochrab Ashram, and Gujarat Vidyapeeth serve as beacons, connecting the modern era with our heritage. They strengthen our resolve and inspire the vision of a developed Bharat. I firmly believe that once the vision of Sabarmati Ashram materializes before me, it will attract thousands of visitors who will seek to understand its history and learn about Bapu. Therefore, I urge the Gujarat government and the Ahmedabad Municipal Corporation to organize a guide competition, encouraging numerous individuals to step forward and serve as guides. This heritage city fosters healthy competition among children as to who can be the best guide. We must identify those individuals who can best serve as guides at Sabarmati Ashram. Once there is competition among children, it will proliferate in every school, ensuring that every child is acquainted with the establishment and significance of Sabarmati Ashram. Secondly, it is proposed that for 365 days a year, at least 1000 children from various schools in Ahmedabad should visit Sabarmati Ashram and spend a minimum of one hour there. Those children who serve as guides in their schools will narrate anecdotes about Gandhiji's activities at the ashram, fostering a deeper connection to history. This initiative requires no additional budget or effort; only a fresh perspective is needed. I am confident that Bapu's ideals and the inspiring places associated with him will continue to guide us in our nation-building journey and provide us with renewed strength.
To my fellow countrymen, today I humbly dedicate this new project. This endeavour holds a special place in my heart, as it has been a longstanding aspiration since my tenure as Chief Minister. I dedicated considerable time and effort to this cause, facing various challenges and even legal battles as people were posing different problems. The central government also used to put obstacles in it at that time. Despite obstacles, through divine blessings and the unwavering support of the public, we have now realized this dream, overcoming every problem. I extend my heartfelt gratitude to all of you. My sole request to the state government is to commence and expedite this project without delay, as its completion hinges on the planting of trees and vegetation. Creating a lush environment akin to a jungle will require time for growth, but its impact will be palpable to the public. I firmly believe that once again, in the third term... I have nothing further to add.
Thanks a lot.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.