যোগাযোগ আৰু তথ্য প্ৰযুক্তি মন্ত্ৰালয়
ট্ৰাইয়ে উত্তৰ-পূব এল এছ এৰ অধীনত সমগ্ৰ দক্ষিণ ত্ৰিপুৰা জিলা আৰু ত্ৰিপুৰা ৰাজ্যৰ কাষৰীয়া অঞ্চলসমূহৰ মোবাইল নেটৱৰ্কৰ মানৰ বিষয়ে মূল্যায়ন কৰে
23 JUL 2026 2:56PM by PIB Guwahati
ভাৰতীয় টেলিকম নিয়ন্ত্ৰণ কৰ্তৃপক্ষই উত্তৰ-পূব এল এছ এৰ অধীনত সমগ্ৰ দক্ষিণ ত্ৰিপুৰা জিলা আৰু ত্ৰিপুৰা ৰাজ্যৰ কাষৰীয়া অঞ্চলসমূহত, ২০২৬ চনৰ মে’ মাহৰ ভিতৰত, সাধাৰণ টেলিকম গ্ৰাহকৰ তথ্যৰ বাবে কৰা স্বতন্ত্ৰ ড্ৰাইভ টেষ্ট (আই ডি টি)ৰ তথ্য প্ৰকাশ কৰিছে।
এই ড্ৰাইভ পৰীক্ষাৰ উদ্দেশ্য হৈছে টেলিকম সেৱা প্ৰদানকাৰী (টিএছপি) দ্বাৰা প্ৰদান কৰা মোবাইল নেটৱৰ্ক সেৱাৰ (ভইচ আৰু ডাটা দুয়োটা) বাস্তৱ সময়ৰ মানৰ বিষয়ে মূল্যায়ন আৰু পৰীক্ষা কৰা। আইডিটিৰ সময়ত, ট্ৰাইয়ে কভাৰেজ, কল ড্ৰপ হাৰ (CDR), কল ছেটআপ সফলতাৰ হাৰ (CSSR), ডাটা ডাউনলোড (DL) আৰু আপলোড (UL) থ্ৰুপুট আদিৰ দৰে মূল সেৱাৰ মান(QoS) প্ৰাচলসমূহৰ বাবে টিএছপিসমূহৰ পৰিৱেশন ধৰি ৰাখে, যিবোৰ তাৰ পিছত গ্ৰাহকসকলক অৱগত কৰিবলৈ আৰু টিএছপি সকলক তেওঁলোকৰ সেৱাসমূহ উন্নত কৰিবলৈ উৎসাহিত কৰিবলৈ প্ৰকাশ কৰা হয়।
এই আইডিটিসমূহক চহৰ, হটস্পট, ৰাজহুৱা পৰিবহণ হাব আদিৰ দৰে বিভিন্ন ব্যৱহাৰৰ পৰিৱেশত সকলো টিএছপিৰ মাটিত মোবাইল নেটৱৰ্ক পৰিৱেশন ধৰি ৰাখিবলৈ ডিজাইন কৰা হৈছে। একাধিক উন্নত পৰীক্ষা হেণ্ডছেট ব্যৱহাৰ কৰা হয়, আৰু অধিবেশনসমূহক উন্নত চফ্টৱেৰ চিস্টেমসমূহ ব্যৱহাৰ কৰি বাস্তৱ সময়ত নিৰীক্ষণ আৰু বিশ্লেষণ কৰা হয়।
ট্ৰাইয়ে নিজৰ নিযুক্ত সংস্থাৰ জৰিয়তে উত্তৰ-পূব এল এছ এত ২০২৬ চনৰ ১৩ মে’ৰ পৰা ২০২৬ চনৰ ১৬ মে’লৈকে ত্ৰিপুৰা ৰাজ্যত চিটি ড্ৰাইভ – ২৪৪.২ কিলোমিটাৰ, হটস্পট স্থান - ৯, ৱাক টেষ্ট – ১.৬ কিলোমিটাৰ দূৰত্বত ড্ৰাইভ পৰীক্ষা চলাইছিল। এই পৰীক্ষাসমূহ ট্ৰাই আঞ্চলিক কাৰ্যালয় কলকাতাৰ তত্বাৱধানত কৰা হৈছিল। ড্ৰাইভ পৰীক্ষাৰ প্ৰতিবেদনত উপস্থাপন কৰা পৰ্যবেক্ষণসমূহে ড্ৰাইভ পৰীক্ষা চলোৱাৰ দিন/সময়ত পৰীক্ষাধীন অঞ্চল/পথত টিএছপিসমূহৰ কাৰ্য্যক্ষমতাক প্ৰতিনিধিত্ব কৰে।
ড্ৰাইভ টেষ্ট ৰুট মেপ: তলত দিয়া মেপে ড্ৰাইভ টেষ্ট ৰুটসমূহৰ অভাৰভিউ প্ৰদান কৰে, যিয়ে চিটি ড্ৰাইভ, ইন্টাৰ-অপাৰেটৰ কলিং, হটস্পট আৰু ৱাক টেষ্টসমূহ সূচায়, মানচিত্ৰত দেখুওৱা অনুসৰি: -
মূল কাৰকসমূহ মূল্যায়ন কৰা হৈছে
ক. কভাৰেজ ব্যৱধান: নমুনাৰ শতাংশ, যাৰ বাবে সংকেত শক্তি নিজ নিজ প্ৰযুক্তিৰ বাবে নূন্যতম নিৰ্ধাৰিত সংকেত শক্তিতকৈ কম পৰ্যবেক্ষণ কৰা হয় (২জি/ ৩জি/ ৪জি/ ৫জি)।
খ. ভইচ সেৱাসমূহ: কল ছেটআপ সফলতাৰ হাৰ (CSSR), ড্ৰপ কল হাৰ (DCR), কল ছেটআপ সময়, কল নিস্তব্ধ হাৰ, বাক্যৰ মান (MOS)।
গ. কল চাইলেন্স ইনষ্টেন্স: কলসমূহৰ সময়ত হোৱা কল চাইলেন্স ইনষ্টেন্সৰ সংখ্যা।
ঘ. ডাটা সেৱাসমূহ: ডাউনলোড/ আপলোড থ্ৰুপুট, লেটেন্সি, জিটাৰ, পেকেট ড্ৰপ হাৰ
মূল পৰিমাপসমূহৰ বাবে দক্ষিণ ত্ৰিপুৰা জিলা আৰু ইয়াৰ কাষৰীয়া অঞ্চলসমূহৰ সামগ্ৰিক মোবাইল নেটৱৰ্কৰ প্ৰদৰ্শন তলত সংক্ষিপ্তভাৱে উল্লেখ কৰা হৈছে: -
ক) কভাৰেজ ব্যৱধান - অটো-চেলকচন মোডত চিটি ড্ৰাইভ টেষ্ট ৰুটত ভইচ টেষ্টিঙৰ সময়ত পৰ্যবেক্ষণ কৰা সংকেত শক্তি (৫জি/৪জি/৩জি/২জি), সংগ্ৰহ কৰা মুঠ নমুনাৰ ভিতৰত দুৰ্বল সংকেত শক্তি থকা নমুনাৰ সংখ্যা হিচাপে জুখিলে এয়াৰটেলৰ বাবে ৬২১৭/ ৩০৭৫৪, বিএছএনএলৰ বাবে ১১৮৫৪/ ২৮৮০০, বিএছএনএলৰ বাবে ৭৫৯০/ ৩৫৫২৭ আৰজেআইএল আৰু ভিআইএলৰ বাবে ৮৬২৭/ ১৯৫৫৩। কভাৰেজৰ ব্যৱধানৰ সবিশেষ সংলগ্ন মানচিত্ৰত দিয়া হৈছে।
খ) ড্ৰপ কৰা কল - সফলতাৰে প্ৰতিষ্ঠিত কলৰ সংখ্যাৰ ভিতৰত ড্ৰপ কৰা কলৰ সংখ্যা হিচাপে জুখি ড্ৰপ কৰা কল আছিল এয়াৰটেলৰ বাবে ৯/ ২২১, বিএছএনএলৰ বাবে ২২/ ১৭৬, আৰজেআইএলৰ বাবে ২/ ২৫৪ আৰু ভিআইএলৰ বাবে ২৪/ ১৪৮। ড্ৰপ কৰা কলৰ স্থানৰ সবিশেষ সংলগ্ন মেপত দিয়া হৈছে।
গ) কল চাইলেন্স ইনষ্টেন্স - স্থাপন কৰা মুঠ কলৰ ভিতৰত > ৩ ছেকেণ্ডৰ বাবে পৰ্যবেক্ষণ কৰা মুঠ চাইলেন্স ইনষ্টেন্সৰ সংখ্যা হিচাপে জুখিলে কল চাইলেন্স ইনষ্টেন্স আছিল এয়াৰটেলৰ বাবে ১৭/ ২০১, বিএছএনএলৰ বাবে ২৪/ ১৩১, আৰজিআইএলৰ বাবে ২০/ ২৪৪ আৰু ভিআইএলৰ বাবে ৬/ ৯৯। কল চাইলেন্স দৃষ্টান্তৰ অৱস্থানৰ বিৱৰণ সংলগ্ন মেপত প্ৰদান কৰা হৈছে।
ঘ) ডাটা ডাউনলোড আৰু আপলোড থ্ৰুপুট:
ঝ) ডাটা ডাউনলোডৰ পৰিৱেশন (সামগ্ৰিকভাৱে): এয়াৰটেলৰ বাবে গড় ডাউনলোড গতি ৮৮.৬৭ এমবিপিএছ (৫জি/৪জি), বিএছএনএলৰ বাবে ১০.৬৪ এমবিপিএছ (৪জি/২জি), আৰজেআইএলৰ বাবে ৪৬.১১ এমবিপিএছ (৫জি/৪জি) আৰু ভিআইএলৰ বাবে ৩৫.১৯ এমবিপিএছ (৫জি/৪জি/২জি) হিচাপে পৰ্যবেক্ষণ কৰা হৈছিল। ডাউনলোড থ্ৰুপুটৰ বিৱৰণ সংলগ্ন মেপত দিয়া হৈছে।
ii) ডাটা আপলোডৰ পৰিৱেশন (সামগ্ৰিকভাৱে): এয়াৰটেলৰ বাবে গড় আপলোড গতি ১৭.৩২ এমবিপিএছ (৫জি/৪জি), বিএছএনএলৰ বাবে ৩.২৫ এমবিপিএছ (৪জি/২জি), আৰজেআইএলৰ বাবে ৩.৮৩ এমবিপিএছ (৫জি/৪জি) আৰু ভিআইএলৰ বাবে ৬.৮৪ এমবিপিএছ (৫জি/৪জি/২জি) হিচাপে পৰ্যবেক্ষণ কৰা হৈছিল। আপলোড থ্ৰুপুটৰ বিৱৰণ সংলগ্ন মেপত দিয়া হৈছে।
ড্ৰপ কৰা কলসমূহৰ অৱস্থান আৰু কল নিস্তব্ধতা উদাহৰণসমূহ সংলগ্ন কৰা মেপত ৰঙা বিন্দু ক্লিক কৰি চাব পাৰি।
আইডিটিৰ সময়ত সামৰি লোৱা ড্ৰাইভ পৰীক্ষাৰ পথ আৰু এলেকাৰ বিৱৰণ তলত দিয়া ধৰণৰ: -
ক) চহৰ - চহৰখনে সামৰি লোৱা অঞ্চলসমূহে দক্ষিণ ত্ৰিপুৰা জিলাৰ চহৰ আৰু সংলগ্ন অঞ্চলত ৰাজনগৰ, বেলোনিয়া, পাইখোলা, ৰাজাপুৰ, শান্তিৰবজাৰ, বৈখোৰা, জোলাইবাৰী, গৰ্ধাং, ভূৰাতলী, মনুবজাৰ, কলাচৰা, সবৰুম, বৈষ্ণবপুৰ, দক্ষিণ মনু বাংকুল আৰু মাটাই আদিক ধাৱমান কৰে।
খ) হটস্পট - হট স্পটৰ স্থানসমূহ, স্থবিৰ ব্যৱহাৰকাৰীৰ অভিজ্ঞতা ধৰি ৰখা, হ'ল (i) বেলনিয়া চাব ডাকঘৰ বেংক, পুৰণি মটৰ ষ্টেণ্ড বেলনিয়ালৈ; (ii) জিলা আদালত বেলনিয়া; (iii) জিলা চিকিৎসালয় শান্তিৰবজাৰ; (iv) ঈশ্বৰ চন্দ্ৰ বিদ্যাসাগৰ মহাবিদ্যালয় বেলনিয়া; (v) জোলাইবাৰী বিডিঅ’ কাৰ্যালয় মুহুৰিপুৰ আৰ.এফ.; (vi) মনু এইচ. স্কুল মনু বজাৰ; (vii) ছাব্ৰুম মহকুমা চিকিৎসালয় ছাব্ৰুম; (viii) অতিৰিক্ত জিলা আৰু অধিৱেশনৰ আদালতৰ ন্যায়াধীশ ছাব্ৰুম; (ix) তৃষ্ণ বন্যপ্ৰাণী অভয়াৰণ্য বেলনিয়া জয়চন্দ্ৰপুৰ।
গ) ৱাক টেষ্ট - ২০২৬ চনৰ ১৩ মে’ৰ পৰা ১৫ মে’ৰ ভিতৰত কৰা ৱাক টেষ্টসমূহ(i) ছাব্ৰুম ৰেলৱে ষ্টেচন পাছচিম জালেফা আৰু (ii) মহকুমা হাস্পতাল বেলোনিয়াক সামৰি লৈছিল, ভিৰ হোৱা পথৰ পৰিৱেশত মোবাইল নেটৱৰ্কৰ ধৰণ ধৰি ৰাখিছিল।
এই আইডিটি প্ৰতিবেদনৰ তথ্যসমূহ শেষত অধিক প্ৰয়োজনীয় ব্যৱস্থা গ্ৰহণৰ বাবে নিজ নিজ টিএছপিৰ সৈতে ভাগ কৰা হৈছে। আইডিটিৰ বিশদ প্ৰতিবেদন ট্ৰাইৰ ৱেবছাইট www.trai.gov.in ত উপলব্ধ কৰা হৈছে। কোনো ধৰণৰ স্পষ্টীকৰণ বা অতিৰিক্ত তথ্যৰ বাবে adv.kolkata@trai.gov.in লৈ ইমেইল প্ৰেৰণ কৰিব পাৰি বা কলকাতা আৰ অ’ত থকা ট্ৰাইৰ আঞ্চলিক কাৰ্যালয়ত টেলিফোন নং ৩৬ত যোগাযোগ কৰিব পাৰিব। +৯১-৩৩-২২৩৬১৪০১।
পৰিশিষ্ট চাবলৈ ইয়াত ক্লিক কৰক

Ministry of Communications
TRAI Assesses Mobile Network Quality across South Tripura District and adjoining areas in the State of Tripura under North East LSA
23 JUL 2026 2:56PM by PIB Delhi
The Telecom Regulatory Authority of India (TRAI) has released findings of Independent Drive Test (IDT) conducted across South Tripura District and adjoining areas in the State of Tripura under North East LSA, during the month of May 2026, for information of general telecom consumers. The purpose of this drive test is to assess and verify real time quality of mobile network services (both voice & data) provided by Telecom Service Providers (TSPs). During the IDT, TRAI captures performance of TSPs for key Quality of Service (QoS) parameters like Coverage, Call Drop Rate (CDR), Call Setup Success Rate (CSSR), data Download (DL) and Upload (UL) throughput etc., which are then published to inform Consumers and encourage TSPs to improve their services.
These IDTs have been designed to capture on ground mobile network performance of all TSPs across diverse usages environment like cities, hotspots, public transport hubs, etc. In this type of drive testing, live data and voice sessions are established using SIM cards from all TSPs over 2G, 3G, 4G, and 5G networks. Multiple advanced test handsets are used, and the sessions are monitored and analysed in real-time using advanced Software Systems.
TRAI, through its appointed agency, conducted drive tests across City drive – 244.2 KMs, Hotspot locations - 9, Walk Test – 1.6 KMs in Tripura State during 13th May 2026 to 16th May 2026 in North East LSA. These tests were conducted under the supervision of the TRAI Regional Office Kolkata. The observations presented in drive test reports represent the performance of the TSPs on the area/ route under test on the day/ time of conducting the drive test.
Drive Test Route Map: The following map provides overview of drive test routes indicating City drive, Inter-operator calling, Hotspots and Walk tests, as per the legends shown on the map: -
Key Parameters Assessed
1. Coverage Gap: Percentage of samples, for which signal strength observed less than the minimum prescribed signal strength for respective technology (2G/ 3G/ 4G/ 5G).
2. Voice Services: Call Setup Success Rate (CSSR), Drop Call Rate (DCR), Call Setup Time, Call Silence Rate, Speech Quality (MOS).
3. Call Silence Instance: Number of call silence instance occurred during the calls.
4. Data Services: Download/ Upload Throughput, Latency, Jitter, Packet Drop Rate
The overall mobile network performance in South Tripura District and adjoining areas for the key parameters has been summarised below: -
a) Coverage Gap - The signal strength observed during voice testing on the city drive test route in auto-selection mode (5G/4G/3G/2G), measured as the number of samples having poor signal strength out of the total samples collected, was 6217/ 30754 for Airtel, 11854/ 28800 for BSNL, 7590/ 35527 for RJIL and 8627/ 19553 for VIL. Details of the coverage gaps have been provided in the map Annexed.
b) Dropped Calls - Dropped calls, measured as the number of dropped calls out of the number of successfully established calls, were 9/ 221 for Airtel, 22/ 176 for BSNL, 2/ 254 for RJIL and 24/ 148 for VIL. Details of the dropped call locations have been provided in the map Annexed.
c) Call Silence Instance - Call silence instances, measured as the total number of silence instances observed for > 3 seconds out of the total calls established, were 17/ 201 for Airtel, 24/ 131 for BSNL, 20/ 244 for RJIL and 6/ 99 for VIL. Details of the call silence instance locations have been provided in the map Annexed.
d) Data Download and Upload Throughput:
i) Data Download performance (Overall): Average download speed was observed as 88.67 Mbps for Airtel (5G/4G), 10.64 Mbps for BSNL (4G/2G), 46.11 Mbps for RJIL (5G/4G) and 35.19 Mbps for VIL (5G/4G/2G). Detail of Download throughput has been provided in the map Annexed.
ii) Data Upload performance (Overall): Average upload speed was observed as 17.32 Mbps for Airtel (5G/4G), 3.25 Mbps for BSNL (4G/ 2G), 3.83 Mbps for RJIL (5G/4G) and 6.84 Mbps for VIL (5G/4G/2G). Detail of Upload throughput has been provided in the map Annexed.
Locations of Dropped Calls and Call Silence instances can be seen by clicking red dot on the map Annexed.
Details of drive test route and area covered during the IDT is as under: -
a) City - The areas covered in the city drive Rajnagar, Belonia, Paikhola, Rajapur, Santirbazar, Baikhora, Jolaibari, Gardhang, Bhuratali, Manu Bazar, Kalachara, Sabroom, Baishnabpur, Dakshin Manu Bankul and Matai etc. in Cities and Adjoining areas of South Tripura District.
b) Hotspot - The hot spot locations, capturing stationary user experience, are (i) Belonia Sub Post Office Bank Rd Opp. to Old Motor Stand Belonia; (ii) District Court Belonia; (iii) District Hospital Santirbazar; (iv) Iswar Chandra Vidyasagar College Belonia; (v) Jolaibari BDO Office Muhuripur R.F.; (vi) Manu H.S. School Manu Bazar; (vii) Sabroom Sub-Divisional Hospital Sabroom; (viii) The Court of Additional District and Sessions Judge Sabroom; (ix) Trishna Wild Life Sanctuary Belonia Joychandrapur.
c) Walk Test - The walk tests conducted during 13th to 15th May 2026, covered (i) Sabroom Railway Station Paschim Jalefa and (ii) Sub-Division Hospital Belonia, capturing mobile network behaviour in crowded pedestrian environments.
The findings of this IDT report have been shared with respective TSPs for taking further necessary action at their end. Detailed reports of IDT are made available on the TRAI website at www.trai.gov.in. For any clarification or additional information, an email can be sent to adv.kolkata@trai.gov.in or Regional Office of TRAI at Kolkata RO can be contacted on telephone no. +91-33-22361401.
Click here to see Annexure