ସଡକ ପରିବହନ ଓ ରାଜପଥ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଓଡ଼ିଶାର ନୂଆ ଉପକୂଳ ରାଜପଥ: ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ଯାତ୍ରା ଏବଂ ଉପକୂଳ ପର୍ଯ୍ୟଟନର ମାର୍ଗ
19 JUL 2026 2:51PM by PIB Bhubaneswar
ବଡ଼ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଅପେକ୍ଷାରେ ଓଡ଼ିଶାର ଉପକୂଳବର୍ତ୍ତୀ କ୍ଷେତ୍ର । ନିର୍ମାଣ ହେବାକୁ ଯାଉଛି ରାମେଶ୍ୱର-ପାରାଦୀପ ଉପକୂଳ ରାଜପଥ । ୧୬୦.୧୮ କିମି ଲମ୍ବା ଏହି ରାଜପଥ ରାଜ୍ୟର ଉପକୂଳ ଅଞ୍ଚଳରେ ଯୋଗାଯୋଗ ଭିତ୍ତିଭୂମିକୁ ନୂଆ ରୂପ ଦେବ । ସଡ଼କ ପରିବହନ ଏବଂ ରାଜପଥ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଦ୍ୱାରା ବିକଶିତ ହେବାକୁ ଥିବା ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପରେ ମୋଟ୍‌ ୮,୩୦୦.୭୯ କୋଟି ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ ହେବ । ଏହି ରାଜପଥ ଖୋର୍ଦ୍ଧା, ପୁରୀ, କେନ୍ଦ୍ରାପଡା ଏବଂ ଜଗତସିଂପୁର ଜିଲ୍ଲା ଦେଇ ଅତିକ୍ରମ କରିବ । ଏହାଦ୍ୱାରା ରାଜ୍ୟର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସାଂସ୍କୃତିକ, ଧାର୍ମିକ, ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଏବଂ ଆର୍ଥିକ ବିକାଶ କେନ୍ଦ୍ରଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ଗମନାଗମନ ସୁଗମ ହେବ ।
ଦ୍ରୁତ, ସୁରକ୍ଷିତ ଏବଂ ସୁଗମ ଯାତାୟାତ ସୁବିଧା ପ୍ରଦାନ କରିବା ପାଇଁ ଉପକୂଳ ରାଜପଥର ଡିଜାଇନ୍ କରାଯାଇଛି । ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପରେ ଖୋର୍ଦ୍ଧାର ରାମେଶ୍ୱରଠାରୁ ପୁରୀ ଜିଲ୍ଲାର କୋଣାର୍କ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଏକ ୪-ଲେନ୍ ବିଶିଷ୍ଟ ପ୍ରବେଶ-ନିୟନ୍ତ୍ରିତ ରାଜପଥ ନିର୍ମାଣ କରାଯିବ । ସେହିପରି କୋଣାର୍କରୁ ପାରାଦୀପ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଏକ ୨-ଲେନ୍ ପକ୍କା ସୋଲ୍ଡର୍ ବିଶିଷ୍ଟ ରାଜପଥ ଏଥିରେ ସାମିଲ ହୋଇଛି । ଘଣ୍ଟାପ୍ରତି ୧୦୦ କିମି ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବେଗରେ ଯାନବାହନ ଚଳାଚଳ ଲାଗି ଏହି ରାଜପଥର ଡିଜାଇନ୍‌ କରାଯାଇଛି । ପ୍ରକଳ୍ପ କାମ ସରିବା ପରେ ଏହି କରିଡର ରାମେଶ୍ୱର ଏବଂ ପାରାଦୀପ ମଧ୍ୟରେ ଯାତ୍ରା ସମୟକୁ ପ୍ରାୟ ୨ ଘଣ୍ଟା ୩୦ ମିନିଟ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ହ୍ରାସ କରିବ । ଏହାଦ୍ୱାରା ଯାତ୍ରୀ ଏବଂ ମାଲ ପରିବହନରେ ଉନ୍ନତି ଆସିବ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି ।
ଓଡ଼ିଶାର ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ଐତିହ୍ୟସ୍ଥଳୀକୁ ସଡ଼କ ସଂଯୋଗ
ନୂତନ ଉପକୂଳ ରାଜପଥ ଓଡ଼ିଶାର କିଛି ପ୍ରସିଦ୍ଧ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ କେନ୍ଦ୍ରକୁ ସୁଗମ ସଡ଼କ ସଂଯୋଗ ଯୋଗାଇ ଦେବ । ଏହା ଧାର୍ମିକ ଓ ସାଂସ୍କୃତିକ ପର୍ଯ୍ୟଟନକୁ ବିଶେଷ ଭାବେ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବ।
ଏହି କରିଡର ପୁରୀର ବିଶ୍ୱ ପ୍ରସିଦ୍ଧ ଶ୍ରୀଜଗନ୍ନାଥ ମନ୍ଦିର, ଐତିହାସିକ କୋଣାର୍କ ସୂର୍ଯ୍ୟ ମନ୍ଦିର ଏବଂ ପବିତ୍ର ରାମଚଣ୍ଡୀ ମନ୍ଦିର ମଧ୍ୟରେ ସଡ଼କ ଯୋଗାଯୋଗକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବ । ଏହା ପ୍ରତିବର୍ଷ ଓଡ଼ିଶାକୁ ଆସୁଥିବା ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଭକ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ତୀର୍ଥଯାତ୍ରାକୁ ଅଧିକ ସୁବିଧାଜନକ କରିବ।
ଉନ୍ନତ ସଡ଼କ ଭିତ୍ତିଭୂମି କେବଳ ଯାତ୍ରା ସମୟ ହ୍ରାସ କରିବ ନାହିଁ ବରଂ ପର୍ଯ୍ୟଟକ ଓ ଭକ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ସୁରକ୍ଷିତ ତଥା ଅଧିକ ଆରାମଦାୟକ ପରିବହନ ସୁବିଧା ପ୍ରଦାନ କରି ସାମଗ୍ରିକ ତୀର୍ଥଯାତ୍ରା ଅଭିଜ୍ଞତାକୁ ମଧ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି କରିବ। ସ୍ଥାନୀୟ ଅଞ୍ଚଳରେ ପ୍ରସ୍ତାବିତ ବିମାନବନ୍ଦର ଭିତ୍ତିଭୂମି ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଗନ୍ତବ୍ୟସ୍ଥଳ ଭାବରେ ଓଡ଼ିଶାର ସ୍ଥିତିକୁ ଆହୁରି ମଜବୁତ କରିବ। ଏହା ଭାରତ ଏବଂ ବିଶ୍ୱର ପରିଦର୍ଶକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସହଜ ପହଞ୍ଚକୁ ସକ୍ଷମ କରିବ।
ଏହି ଆଧୁନିକ ରାଜପଥ ପରିବହନ ସେବା ବ୍ୟତୀତ ଐତିହାସିକ ମନ୍ଦିର, ପରମ୍ପରା ଏବଂ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ କେନ୍ଦ୍ର ସହିତ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଯୋଡ଼ିବାରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିବ । ଏହା ଭାରତର ସାଂସ୍କୃତିକ ଐତିହ୍ୟର ସଂରକ୍ଷଣ ଏବଂ ପ୍ରୋତ୍ସାହନକୁ ସମର୍ଥନ କରିବ ।
ପୁରୀରୁ ପାରାଦୀପ: ଓଡ଼ିଶାର ନୂତନ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ରାଜପଥ
ରାମେଶ୍ୱର-ପାରାଦୀପ କରିଡର ଏକ ନୂତନ ଉପକୂଳ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ପ୍ରବେଶ ଦ୍ୱାର ହେବାକୁ ଯାଉଛି। ଏହା ଓଡ଼ିଶାର ପୂର୍ବ ଉପକୂଳରେ ବେଳାଭୂମି, ଐତିହ୍ୟ ସ୍ଥଳୀ, ଜୈବ ବିବିଧତା କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଯୋଡ଼ିବା ସହିତ ସ୍ଥାନୀୟ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ପାଇଁ ସଡ଼କ ଯୋଗାଯୋଗାକୁ ସୁଗମ କରିବ ।
ପୁରୀ, କୋଣାର୍କ ଏବଂ ପାରାଦୀପ ମଧ୍ୟରେ ଉନ୍ନତ ସଂଯୋଗୀକରଣ ସହିତ ଏହି ସ୍ଥାନଗୁଡ଼ିକ ଗୋଟିଏ ସମନ୍ୱିତ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ସର୍କିଟର ଅଂଶ ଭାବରେ ଉଭା ହେବେ । ଏହାଦ୍ୱାରା ଯାତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ଐତିହ୍ୟ ଏବଂ ପ୍ରାଚୀନ ସ୍ଥାପତ୍ୟ ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ବେଳାଭୂମି ଏବଂ ପ୍ରାକୃତିକ ଇକୋସିଷ୍ଟମ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଉପକୂଳ ଯାତ୍ରା ଅଭିଜ୍ଞତା ମିଳିବ ।
ରାଜପଥ ବେଳାଭୂମି ପର୍ଯ୍ୟଟନ, ପରିବେଶ-ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଏବଂ ପ୍ରକୃତି-ଆଧାରିତ ଯାତ୍ରା ପାଇଁ ନୂତନ ସୁଯୋଗ ଖୋଲିବ। ଏହାସହିତ ବନ୍ୟପ୍ରାଣୀ କ୍ଷେତ୍ର ଏବଂ ପ୍ରସିଦ୍ଧ ଗହୀରମଥା କଇଁଛ ପ୍ରଜନନ ସ୍ଥଳୀ ସମେତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପରିବେଶଗତ ଗନ୍ତବ୍ୟସ୍ଥଳଗୁଡ଼ିକୁ ସହଜ ପ୍ରବେଶ ପ୍ରଦାନ କରିବ ।
ଉନ୍ନତ ଯୋଗାଯୋଗ ଓଡ଼ିଶାର ଅନନ୍ୟ ଉପକୂଳ ଜୈବ ବିବିଧତା ଏବଂ ସଂରକ୍ଷଣ ପ୍ରୟାସ ବିଷୟରେ ସଚେତନତା ବୃଦ୍ଧି କରି ଦୀର୍ଘସ୍ଥାୟୀ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଅଭ୍ୟାସଗୁଡ଼ିକୁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବ । ପର୍ଯ୍ୟଟକମାନେ ପ୍ରାକୃତିକ ଭୂଦୃଶ୍ୟ ଦେଖିବାର ସୁଯୋଗ ପାଇବେ ଏବଂ ଦୁର୍ବଳ ପରିବେଶ ପର୍ଯ୍ୟଟନକୁ ସୁରକ୍ଷା ଦେଉଥିବା ଦାୟିତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ମଡେଲଗୁଡ଼ିକୁ ସମର୍ଥନ କରିବାରେ ସକ୍ଷମ ହେବେ ।
ସ୍ଥାନୀୟ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥା ଏବଂ ଉପକୂଳ ବିକାଶକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ
ନୂତନ ରାଜପଥ ପାର୍ଶ୍ୱରେ ହୋଟେଲ, ହୋମଷ୍ଟେ, ରେସ୍ତୋରାଁ, ହସ୍ତଶିଳ୍ପ ବଜାର ଏବଂ ପର୍ଯ୍ୟଟନ-ଭିତ୍ତିକ ବ୍ୟବସାୟ ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ମିଳିବ । ଏହା ସ୍ଥାନୀୟ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ପାଇଁ ଜୀବିକା ଓ ରୋଜଗାର ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗତିଶକ୍ତି ନୀତି ସହ ସମନ୍ୱିତ ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ୯ଟି ଆର୍ଥିକ କ୍ଷେତ୍ର ଏବଂ ୫ଟି ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ସ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଯୋଡ଼ିବ ଯାହା ଓଡ଼ିଶାର ଆର୍ଥିକ ନେଟୱର୍କକୁ ମଜବୁତ କରିବ। ଏହା ପାରାଦୀପ ବନ୍ଦର, ପୁରୀ ରେଳ ଷ୍ଟେସନ, ପୁରୀ ବିମାନବନ୍ଦର ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଆଞ୍ଚଳିକ ଆର୍ଥିକ କେନ୍ଦ୍ର ମଧ୍ୟରେ ଯୋଗାଯୋଗକୁ

Ministry of Road Transport & Highways
Odisha’s New Coastal Highway: A Gateway to Spiritual Journeys and Coastal Tourism Revolution
19 JUL 2026 2:51PM by PIB Delhi
Odisha’s coastline is set to witness a major transformation with the construction of the new Rameshwar–Paradeep Coastal Highway, a 160.18 km corridor that will redefine connectivity across the state’s coastal belt. The project will be developed by the Ministry of Road Transport & Highways (MoRTH) with a total capital cost of ₹8,300.79 crore. The highway will pass through Khurda, Puri, Kendrapada and Jagatsinghpur districts, creating a seamless connection between important cultural, religious, tourism and economic destinations.
Designed to provide faster, safer and smoother travel, the project includes a 4-lane access-controlled highway from Rameshwar to Konark and a 2-lane highway with paved shoulders from Konark to Paradeep, with a design speed of 100 km/hour. Once completed, the corridor is expected to reduce travel time between Rameshwar and Paradeep by nearly 2 hours and 30 minutes, improving passenger movement as well as freight connectivity.
Connecting Odisha’s Spiritual Heritage
The new coastal highway will become a major catalyst for religious and cultural tourism by creating faster access to some of Odisha’s most iconic spiritual destinations.
The corridor will strengthen connectivity between the world-renowned Jagannath Temple in Puri, the historic Konark Sun Temple, and the revered Ramchandi Temple, making pilgrimage journeys more convenient for millions of devotees visiting Odisha every year.
Improved road infrastructure will not only reduce travel time but also enhance the overall pilgrimage experience by providing safer and more comfortable movement for tourists and devotees. The upcoming airport infrastructure in the region will further strengthen Odisha’s position as a major spiritual tourism destination, enabling easier access for visitors from across India and the world.
Beyond transportation, the highway represents how modern infrastructure can support the preservation and promotion of India’s cultural heritage by connecting people with historic temples, traditions and spiritual centres.
From Puri to Paradeep: Odisha’s New Tourism Highway
The Rameshwar–Paradeep corridor is set to become a new coastal tourism gateway, linking beaches, heritage sites, biodiversity hotspots and local communities along Odisha’s eastern coastline.
With improved connectivity between Puri, Konark and Paradeep, these destinations will emerge as part of a unified tourism circuit offering travellers a complete coastal experience — from spiritual heritage and ancient architecture to beaches and natural ecosystems.
The highway will open new opportunities for beach tourism, eco-tourism and nature-based travel, while providing easier access to important ecological destinations, including wildlife areas and the famous Gahirmatha turtle nesting sites.
Better connectivity will also encourage sustainable tourism practices by increasing awareness about Odisha’s unique coastal biodiversity and conservation efforts. Visitors will have greater access to natural landscapes while supporting responsible tourism models that protect fragile ecosystems.
Boost to Local Economy and Coastal Development
The new highway will create opportunities for local communities by encouraging the growth of hotels, homestays, restaurants, handicraft markets and tourism-based businesses along the corridor.
Aligned with the principles of PM GatiShakti, the project will connect 9 economic nodes and 5 logistics nodes, further strengthening Odisha’s economic network. It will also improve access to important hubs such as Paradeep Port, Puri Railway Station, Puri Airport and other regional economic centres.