ଆଣବିକ ଶକ୍ତି ବିଭାଗ
ନାଇଜରର ୧୫ତମ ସମାବର୍ତ୍ତନ ଉତ୍ସବରେ କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଡ. ଜିତେନ୍ଦ୍ର ସିଂହଙ୍କ ସମ୍ବୋଧନ; ହୋମି ଭାଭାଙ୍କ ସ୍ମୃତି ଚାରଣ
ନୂଆ ସ୍ନାତକମାନେ ହୋମି ଭାଭାଙ୍କ ବୈଜ୍ଞାନିକ ମିଶନକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇବେ: ଡ. ଜିତେନ୍ଦ୍ର ସିଂହ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ଏକ ନୂଆ ଶିଖରରେ ପହଞ୍ଚିଛି ହୋମି ଭାଭାଙ୍କ ପରମାଣୁ ମିଶନ: ଡ. ଜିତେନ୍ଦ୍ର ସିଂହ
ବିକଶିତ ଭାରତ ଓ 'ନେଟ୍ ଜିରୋ' ଅଭିଯାନରେ ଅଂଶୀଦାର ହେବେ ୨୬୦ ସ୍ନାତକ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ବିଜ୍ଞାନ ଏବଂ ନବସୃଜନ ରାଷ୍ଟ୍ର ଗଠନର କେନ୍ଦ୍ରବିନ୍ଦୁ ପାଲଟିଛି: ଡ. ଜିତେନ୍ଦ୍ର ସିଂହ
09 JUL 2026 6:38PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ବିଜ୍ଞାନ ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା, ଭୂ-ବିଜ୍ଞାନ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ, କାର୍ମିକ, ଜନ ଅଭିଯୋଗ, ପେନସନ, ପରମାଣୁ ଶକ୍ତି ବିଭାଗ ଏବଂ ମହାକାଶ ବିଭାଗର ମନ୍ତ୍ରୀ (ସ୍ୱାଧୀନ ଦାୟିତ୍ୱ) ଡକ୍ଟର ଜିତେନ୍ଦ୍ର ସିଂହ ଆଜି କହିଛନ୍ତି ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ଭାରତର ପରମାଣୁ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଏକ ନୂତନ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ପ୍ରବେଶ କରିଛି। ଏଥିସହିତ ସେ ଯୁବ ବୈଜ୍ଞାନିକମାନଙ୍କୁ ଡକ୍ଟର ହୋମି ଜାହାଙ୍ଗୀର ଭାଭାଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ପରିକଳ୍ପିତ ବୈଜ୍ଞାନିକ ଉତ୍ତରଦାୟିତ୍ୱକୁ ଆଗକୁ ନେବାକୁ ଏବଂ ବିକଶିତ ଭାରତ ୨୦୪୭ ତଥା ନେଟ୍ ଜିରୋର ଜାତୀୟ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିବାରେ ଯୋଗଦାନ ଦେବାକୁ ଆହ୍ୱାନ ଦେଇଛନ୍ତି।
ଭୁବନେଶ୍ୱରସ୍ଥିତ ଜାତୀୟ ବିଜ୍ଞାନ ଶିକ୍ଷା ଓ ଅନୁସନ୍ଧାନ ସଂସ୍ଥାନ (ନାଇଜର)ର ପଞ୍ଚଦଶ ସମାବର୍ତ୍ତନ ଉତ୍ସବକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ପରମାଣୁ ଶକ୍ତି ବିଭାଗ ଅଧୀନରେ ଥିବା ଏକ ଅନୁଷ୍ଠାନର ସମାବର୍ତ୍ତନ ଉତ୍ସବ ଡିଗ୍ରୀ ପ୍ରଦାନ କରିବାଠାରୁ ବହୁତ ଆଗରେ, ଏହା ହେଉଛି ଏକ ନୂତନ ପିଢ଼ିକୁ ବୈଜ୍ଞାନିକ ଉତ୍କର୍ଷ, ନବୋନ୍ମେଷ ଏବଂ ଜାତୀୟ ଦାୟିତ୍ୱକୁ ହସ୍ତାନ୍ତର କରିବା।
ଏହି ଉତ୍ସବରେ ଭାରତର ଉପରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଶ୍ରୀ ସି.ପି. ରାଧାକୃଷ୍ଣନ ମୁଖ୍ୟ ଅତିଥି ଭାବେ ଯୋଗ ଦେଇଥିଲେ। ଓଡ଼ିଶାର ରାଜ୍ୟପାଳ ଡକ୍ଟର ହରି ବାବୁ କମ୍ଭମ୍ପାଟି, ଓଡ଼ିଶାର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ମୋହନ ଚରଣ ମାଝୀ, କେନ୍ଦ୍ର ଶିକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଧର୍ମେନ୍ଦ୍ର ପ୍ରଧାନ, ନାଇଜର ଗଭର୍ଣ୍ଣିଂ ବୋର୍ଡର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ପ୍ରଫେସର ଅଜିତ କୁମାର ମହାନ୍ତି, ନାଇଜରର ନିର୍ଦ୍ଦେଶକ ତଥା ଏକାଡେମିକ କାଉନସିଲର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ପ୍ରଫେସର ହିରେନ୍ଦ୍ର ନାଥ ଘୋଷ, ବିଶିଷ୍ଟ ବୈଜ୍ଞାନିକ, ଅଧ୍ୟାପକ ମଣ୍ଡଳୀ, ଅଭିଭାବକ ଏବଂ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନେ ମଧ୍ୟ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ। ଏହି ଅବସରରେ ଇଣ୍ଟିଗ୍ରେଟେଡ୍ ଏମ.ଏସସି, ଇଣ୍ଟିଗ୍ରେଟେଡ୍ ଏମ.ଏସସି-ପିଏଚଡି, ଏମ.ଏସସି ଏବଂ ପିଏଚଡି ପାଠ୍ୟକ୍ରମର ୨୬୦ ଜଣ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କୁ ଡିଗ୍ରୀ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥିଲା। ଉତ୍ତୀର୍ଣ୍ଣ ହୋଇଥିବା ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇ କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଡକ୍ଟର ଜିତେନ୍ଦ୍ର ସିଂହ ଏହି ଉତ୍ସବରେ ଯୋଗଦେବା ପାଇଁ ନିଜର ମୂଲ୍ୟବାନ ସମୟ ଦେଇଥିବାରୁ ଉପରାଷ୍ଟ୍ରପତିଙ୍କ ପ୍ରତି କୃତଜ୍ଞତା ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ।
ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଉପରାଷ୍ଟ୍ରପତିଙ୍କ ଉପସ୍ଥିତି କେବଳ ଅନୁଷ୍ଠାନକୁ ଗୌରବାନ୍ୱିତ କରିନାହିଁ, ବରଂ ନିଜର ବୈଜ୍ଞାନିକ କ୍ୟାରିୟର ଆରମ୍ଭ କରୁଥିବା ଶହ ଶହ ଯୁବ ମନକୁ ପ୍ରେରିତ ମଧ୍ୟ କରିଛି। ସେ କହିଥିଲେ, ଅନେକ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀ ଏହି ସ୍ମରଣୀୟ ମୁହୂର୍ତ୍ତକୁ ସାରା ଜୀବନ ମନେ ରଖିବେ ଏବଂ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ଫଟୋଗ୍ରାଫକୁ ସେମାନଙ୍କ ଶିକ୍ଷାଗତ ଯାତ୍ରାର ଏକ ସ୍ମରଣୀୟ ମୁହୂର୍ତ୍ତ ଭାବେ ଗର୍ବର ସହ ସାଇତି ରଖିବେ। ନାଇଜରକୁ ପରମାଣୁ ଶକ୍ତି ବିଭାଗ ଅଧୀନରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଥିବା ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଅନୁଷ୍ଠାନ ଭାବେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରି, ଡକ୍ଟର ଜିତେନ୍ଦ୍ର ସିଂହ କହିଛନ୍ତି, ଏହିଭଳି ଅନୁଷ୍ଠାନଗୁଡ଼ିକ ଭାରତର ବୈଜ୍ଞାନିକ ଐତିହ୍ୟର ସଂରକ୍ଷକ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏଭଳି ଏକ ଅନୁଷ୍ଠାନରେ ସମାବର୍ତ୍ତନ ଉତ୍ସବର ଅର୍ଥ ହେଉଛି ବୈଜ୍ଞାନିକମାନଙ୍କର ଗୋଟିଏ ପିଢ଼ିରୁ ଅନ୍ୟ ପିଢ଼ିକୁ ଦାୟିତ୍ୱ ହସ୍ତାନ୍ତର କରିବା, ଯାହା ଦେଶକୁ ବୈଜ୍ଞାନିକ ଉତ୍କର୍ଷ ଏବଂ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳତାର ଦୀର୍ଘ ପରମ୍ପରାକୁ ବଜାୟ ରଖିବାରେ ସକ୍ଷମ କରିଥାଏ।
ଭାରତର ପରମାଣୁ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ସ୍ଥପତି ଡକ୍ଟର ହୋମି ଜାହାଙ୍ଗୀର ଭାଭାଙ୍କ ଦୂରଦୃଷ୍ଟିକୁ ମନେ ପକାଇ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଯେତେବେଳେ ଦେଶର ପରମାଣୁ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା, ସେତେବେଳେ ଭାରତର ବୈଜ୍ଞାନିକ ସାମର୍ଥ୍ୟକୁ ନେଇ ସନ୍ଦେହ ପ୍ରକାଶ ପାଇଥିଲା। ଏହି ସନ୍ଦେହ ସତ୍ତ୍ୱେ ଡକ୍ଟର ଭାଭା ଦୃଢ଼ତାର ସହ ଘୋଷଣା କରିଥିଲେ ଯେ ଭାରତର ପରମାଣୁ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଶାନ୍ତିପୂର୍ଣ୍ଣ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ପାଇଁ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ରହିବ। ଡକ୍ଟର ଜିତେନ୍ଦ୍ର ସିଂହ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ଦୂରଦୃଷ୍ଟି ସମୟର ପରୀକ୍ଷାରେ ଉତ୍ତୀର୍ଣ୍ଣ ହୋଇଛି ଏବଂ ଭାରତର ବୈଜ୍ଞାନିକ ଯାତ୍ରାକୁ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ ଦେବାରେ ଲାଗିଛି। ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଭାରତର ପରମାଣୁ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ଏକ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ନୂତନ ସ୍ତରକୁ ନେଇ ଏହି ଦୂରଦୃଷ୍ଟିକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇଛନ୍ତି। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସାମ୍ପ୍ରତିକ ବର୍ଷଗୁଡ଼ିକରେ କରାଯାଇଥିବା ସଂସ୍କାର ସୁଯୋଗକୁ ସମ୍ପ୍ରସାରିତ କରିଛି, ସ୍ୱଦେଶୀ ସାମର୍ଥ୍ୟକୁ ମଜବୁତ କରିଛି ଏବଂ ପରମାଣୁ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବ୍ୟାପକ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ପାଇଁ ନୂତନ ପଥ ଉନ୍ମୁକ୍ତ କରିଛି, ଯାହା ରଣନୀତିକ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାରେ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳତା ପ୍ରତି ଭାରତର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ଦୋହରାଇଛି। ଦେଶର ପରମାଣୁ ଶକ୍ତି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ସାମ୍ପ୍ରତିକ ସଫଳତା ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ଡକ୍ଟର ଜିତେନ୍ଦ୍ର ସିଂହ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତ ଦେଶର ପ୍ରଥମ ପ୍ରୋଟୋଟାଇପ୍ ଫାଷ୍ଟ ବ୍ରିଡର୍ ରିଆକ୍ଟରର ବିକାଶ ସହିତ ନିଜର ପରମାଣୁ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ଦ୍ୱିତୀୟ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ପ୍ରବେଶ କରିଛି, ଏହା ଏକ ସଫଳତା ଯାହା ଭାରତର ସ୍ୱଦେଶୀ ବୈଜ୍ଞାନିକ ସାମର୍ଥ୍ୟର ପରିପକ୍ୱତାକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରେ ଏବଂ ଦେଶର ଦୀର୍ଘକାଳୀନ ଶକ୍ତି ସୁରକ୍ଷାକୁ ମଜବୁତ କରେ।
ଉତ୍ତୀର୍ଣ୍ଣ ହୋଇଥିବା ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ ସିଧାସଳଖ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ଡକ୍ଟର ଜିତେନ୍ଦ୍ର ସିଂହ କହିଛନ୍ତି ଯେ ୨୬୦ ଜଣ ଯୁବ ସ୍ନାତକଙ୍କ ବ୍ୟାଚ୍ ଉପରେ ବିଜ୍ଞାନ ଭିତ୍ତିକ ବିକାଶ ମାଧ୍ୟମରେ ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତ ଗଠନ ଏବଂ ନେଟ୍ ଜିରୋ ହାସଲ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଦ୍ୱିତୀୟ ଜାତୀୟ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ଆଗକୁ ନେବାର ଦାୟିତ୍ୱ ରହିଛି। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଦେଶ ନିଜର ଯୁବ ବୈଜ୍ଞାନିକମାନଙ୍କୁ କେବଳ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାର ଅଗ୍ରଗତି ପାଇଁ ନୁହେଁ, ବରଂ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଆହ୍ୱାନଗୁଡ଼ିକର ସ୍ଥାୟୀ ସମାଧାନ ଖୋଜିବା ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଆଶା ରଖିଛି।
ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତ ବିଗତ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ ନିଜର ବୈଜ୍ଞାନିକ ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଇକୋସିଷ୍ଟମକୁ ମଜବୁତ କରିବାରେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ପ୍ରଗତି କରିଛି। କେନ୍ଦ୍ର ବଜେଟ୍ ପ୍ରସଙ୍ଗ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସରକାର ଚାରୋଟି 'ରେୟାର୍ ଆର୍ଥ କରିଡର'ର ବିକାଶ ଘୋଷଣା କରିଛନ୍ତି, ଯାହା ମଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏ ଓଡ଼ିଶାରେ ହେବ ଏବଂ ବାକି ତିନୋଟି ତାମିଲନାଡୁ, ଆନ୍ଧ୍ରପ୍ରଦେଶ ଏବଂ କେରଳରେ ସ୍ଥାପନ କରାଯିବ। ଏହି ପଦକ୍ଷେପଗୁଡ଼ିକ ଭାରତର ରଣନୀତିକ ଖଣିଜ ଇକୋସିଷ୍ଟମକୁ ଯଥେଷ୍ଟ ମଜବୁତ କରିବ ଏବଂ ଭବିଷ୍ୟତର ଉଦୀୟମାନ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାକୁ ସମର୍ଥନ କରିବ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି।
ଡକ୍ଟର ଜିତେନ୍ଦ୍ର ସିଂହ କହିଛନ୍ତି ଯେ ବର୍ତ୍ତମାନ ଭାରତର ସ୍ଥାପିତ ପରମାଣୁ ବିଦ୍ୟୁତ ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷମତା ୮,୭୮୦ ମେଗାୱାଟ ରହିଛି ଏବଂ ୨୦୩୨ ସୁଦ୍ଧା ଏହି କ୍ଷମତାକୁ ୨୨,୩୮୦ ମେଗାୱାଟକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ ଏକ ମହତ୍ତ୍ୱାକାଂକ୍ଷୀ ଲକ୍ଷ୍ୟ ଧାର୍ଯ୍ୟ କରାଯାଇଛି। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଏବଂ ସ୍ଥାୟୀ ଶକ୍ତି ଉତ୍ସଗୁଡ଼ିକୁ ଆପଣାଇବା ସହ ଶକ୍ତି ସୁରକ୍ଷା ନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ଦେଶର ସଂକଳ୍ପକୁ ଏହି ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ପ୍ରତିଫଳିତ କରେ।
ବର୍ତ୍ତମାନର ସମୟକୁ ଭାରତର ବିଜ୍ଞାନ କ୍ଷେତ୍ର ପାଇଁ ସବୁଠାରୁ ଆଶାଜନକ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ମଧ୍ୟରୁ ଏକ ବୋଲି ଅଭିହିତ କରି ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆଜିର ଯୁବ ବୈଜ୍ଞାନିକମାନଙ୍କ ସମ୍ମୁଖରେ ଅଭୂତପୂର୍ବ ସ୍ତର ଏବଂ ବିବିଧତାର ସୁଯୋଗ ରହିଛି। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଗବେଷଣା, ନବୋନ୍ମେଷ, ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଏବଂ ଉଦୀୟମାନ ବୈଜ୍ଞାନିକ ବିଷୟଗୁଡ଼ିକ ଦେଶର ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କ ପାଇଁ ନୂତନ ପଥ ଉନ୍ମୁକ୍ତ କରୁଛି, ଯାହା ଏହି ସମୟକୁ ବୈଜ୍ଞାନିକ କ୍ୟାରିୟର ଗଠନ ପାଇଁ ଏକ ରୋମାଞ୍ଚକର ସମୟ କରିପାରିଛି। ଜାତୀୟ ଶିକ୍ଷା ନୀତି ୨୦୨୦ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ଡକ୍ଟର ଜିତେନ୍ଦ୍ର ସିଂହ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ନୀତି ଦକ୍ଷତା ଭିତ୍ତିକ ଏବଂ ଆନ୍ତଃ-ବିଷୟକ ଶିକ୍ଷାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରି ଭାରତର ଶିକ୍ଷା ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ସୂତ୍ରଗତ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିଛି। ପୂର୍ବ ପିଢ଼ି ପରି ନୁହେଁ, ଯେଉଁମାନେ ପ୍ରାୟତଃ ପାରମ୍ପରିକ ଶିକ୍ଷାଗତ ଧାରା ମଧ୍ୟରେ ସୀମିତ ରହୁଥିଲେ, ଆଜିର ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନେ ସେମାନଙ୍କର ଆଗ୍ରହ, ଦକ୍ଷତା ଏବଂ ଆକାଂକ୍ଷା ଅନୁଯାୟୀ ବିଷୟଗୁଡ଼ିକୁ ବାଛିବାର ନମନୀୟତା ଉପଭୋଗ କରୁଛନ୍ତି।
ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ନାଇଜର ଭଳି ପ୍ରତିଷ୍ଠାନଗୁଡ଼ିକ ସେମାନଙ୍କ ଶିକ୍ଷାଗତ ଢାଞ୍ଚାରେ ଆନ୍ତଃ-ବିଷୟକ ଶିକ୍ଷା, ନବୋନ୍ମେଷ ଏବଂ ଗବେଷଣାକୁ ସାମିଲ କରି ଏହି ଆଭିମୁଖ୍ୟକୁ ଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି, ଯାହା ଏନଇପି- ୨୦୨୦ ର ଭାବନାକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ରୂପେ ପ୍ରତିଫଳିତ କରେ। ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ନାଇଜର ଅପେକ୍ଷାକୃତ କମ୍ ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ବିଜ୍ଞାନ ଶିକ୍ଷା ଏବଂ ଅନୁସନ୍ଧାନ ପାଇଁ ଭାରତର ଅଗ୍ରଣୀ କେନ୍ଦ୍ରଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରୁ ଏକ ଭାବରେ ନିଜକୁ ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ କରିଛି। ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ବୈଜ୍ଞାନିକ ପ୍ରତିଭା ସୃଷ୍ଟି କରିବାରେ ଏହି ଅନୁଷ୍ଠାନର ଅବଦାନକୁ ସେ ପ୍ରଶଂସା କରିଛନ୍ତି ଏବଂ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହାର ପୁରାତନ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନେ ଭାରତ ଓ ବିଦେଶର ଗବେଷଣା ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ, ଶିକ୍ଷାକ୍ଷେତ୍ର, ରଣନୀତିକ ସଂଗଠନ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅବଦାନ ରଖୁଛନ୍ତି, ଯାହା ବିଶ୍ୱସ୍ତରରେ ଦେଶର ବୈଜ୍ଞାନିକ ସୁନାମକୁ ମଜବୁତ କରୁଛି।
ଉତ୍ତୀର୍ଣ୍ଣ ହେଉଥିବା ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ ପୁନର୍ବାର ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇ ଡକ୍ଟର ଜିତେନ୍ଦ୍ର ସିଂହ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସେମାନେ କେବଳ ଶିକ୍ଷାଗତ ଡିଗ୍ରୀ ନୁହେଁ, ବରଂ ବିଜ୍ଞାନ ମାଧ୍ୟମରେ ଦେଶର ସେବା କରିବା ପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ, କୌତୂହଳ ଏବଂ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ନେଇ ଅନୁଷ୍ଠାନ ଛାଡୁଛନ୍ତି। ସେମାନଙ୍କ ସାମର୍ଥ୍ୟ ଉପରେ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ପ୍ରକଟ କରି ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଉତ୍ତୀର୍ଣ୍ଣ ହୋଇଥିବା ଏହି ବ୍ୟାଚ୍ ଭାରତର ସମୃଦ୍ଧ ବୈଜ୍ଞାନିକ ପରମ୍ପରାକୁ ବଜାୟ ରଖିବ ଏବଂ ଏକ ଅଭିନବ, ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ ଏବଂ ବିକଶିତ ଭାରତ ଗଠନ ଦିଗରେ ସାର୍ଥକ ଯୋଗଦାନ ଦେବ।

Department of Atomic Energy
Union Minister Dr. Jitendra Singh Addresses 15th Graduation Ceremony of 'National Institute of Science, Education & Research' (NISER) in Bhubaneswar; invokes legacy of Homi Bhabha
In awarding degrees to these youngsters, we are passing on to the next generation, the baton of the mission handed to us by Late Homi Bhabha, says Dr Jitendra Singh
India's nuclear journey envisioned by Dr. Homi Bhabha for peaceful purposes has been carried to a new level under Prime Minister Narendra Modi, says Dr. Jitendra Singh
260 graduating students will be partners in India's march towards Viksit Bharat and Net Zero, says Union Minister Jitendra Singh
Science and Innovation Have Become Central to Nation Building Under PM Modi: Dr. Jitendra Singh
09 JUL 2026 6:38PM by PIB Delhi
Union Minister of State (Independent Charge) for Science & Technology, Earth Sciences, Prime Minister's Office, Personnel, Public Grievances, Pensions, Department of Atomic Energy and Department of Space, Dr. Jitendra Singh today said that India's nuclear programme has entered a new phase of growth under the leadership of Prime Minister Narendra Modi, while urging young scientists to carry forward the scientific legacy envisioned by Dr. Homi Jehangir Bhabha and contribute to the national goals of Viksit Bharat 2047 and Net Zero.
Addressing the 15th Graduation Ceremony of the National Institute of Science Education and Research (NISER), Bhubaneswar, the Minister said that a graduation ceremony at an institution under the Department of Atomic Energy is far more than the conferment of degrees, it is the handing over of a legacy of scientific excellence, innovation and national responsibility to a new generation.
The ceremony was graced by Vice President of India Shri C. P. Radhakrishnan as the Chief Guest. Governor of Odisha Dr. Hari Babu Kambhampati; Chief Minister of Odisha Shri Mohan Charan Majhi; Union Education Minister Shri Dharmendra Pradhan; Chairman, Board of Governors, NISER, Prof. Ajit Kumar Mohanty; Director and Chairman, Academic Council, NISER, Prof. Hirendra Nath Ghosh; eminent scientists, faculty members, parents and students were also present. Degrees were conferred upon 260 students across the Integrated M.Sc., Integrated M.Sc.-Ph.D., M.Sc. and Ph.D. programmes.
Congratulating the graduating students, Dr. Jitendra Singh expressed his gratitude to the Vice President for sparing his valuable time to participate in the ceremony. He said the presence of the Vice President had not only honoured the institution but had also inspired hundreds of young minds embarking on their scientific careers. He remarked that many students would cherish this memorable occasion throughout their lives and proudly preserve the photographs of the event as one of the defining moments of their academic journey.
Describing NISER as a premier institution functioning under the Department of Atomic Energy, which reports directly to the Prime Minister, Dr. Jitendra Singh said institutions of this nature are custodians of India's scientific heritage. He said a graduation ceremony in such an institution signifies the transfer of responsibility from one generation of scientists to the next, enabling the country to sustain its long tradition of scientific excellence and self-reliance.
Recalling the vision of Dr. Homi Jehangir Bhabha, the architect of India's nuclear programme, the Minister said that when the country's nuclear programme was initiated, scepticism surrounded India's scientific capabilities. Despite these doubts, Dr. Bhabha firmly declared that India's nuclear programme would remain dedicated to peaceful purposes. Dr. Jitendra Singh said that this vision has stood the test of time and continues to guide India's scientific journey.
The Minister said Prime Minister Narendra Modi has carried this vision forward by taking India's nuclear programme to an entirely new level. He said the reforms undertaken in recent years have expanded opportunities, strengthened indigenous capabilities and opened new avenues for wider participation in the nuclear sector, reinforcing India's commitment to self-reliance in strategic technologies.
Referring to recent milestones in the country's nuclear energy programme, Dr. Jitendra Singh said India has entered the second stage of its nuclear programme with the development of the country's first Prototype Fast Breeder Reactor, an achievement that reflects the maturity of India's indigenous scientific capabilities and strengthens the country's long-term energy security.
Addressing the graduating students directly, Dr. Jitendra Singh said the batch of 260 young graduates carries the responsibility of taking forward Prime Minister Narendra Modi's twin national commitments of building a Viksit Bharat and achieving Net Zero through science-led development. He said the nation looks towards its young scientists not only for technological advancement but also for finding sustainable solutions to emerging global challenges.
The Minister said India has made remarkable progress in strengthening its scientific and technological ecosystem during the past decade. Referring to the Union Budget, he said the Government has announced the development of four Rare Earth Corridors, including one in Odisha, while the remaining three will be established in Tamil Nadu, Andhra Pradesh and Kerala. These initiatives, he said, will significantly strengthen India's strategic mineral ecosystem and support emerging technologies of the future.
Dr. Jitendra Singh said India currently has an installed nuclear power generation capacity of 8,780 MW and has set an ambitious target of expanding this capacity to 22,380 MW by 2032. He said the expansion reflects the country's determination to ensure energy security while pursuing clean and sustainable sources of power.
Calling the present period one of the most promising phases for India's science sector, the Minister said young scientists today have before them opportunities of an unprecedented scale and diversity. He said research, innovation, frontier technologies and emerging scientific disciplines are opening new avenues for the country's youth, making this an exciting time to pursue scientific careers.
Referring to the National Education Policy (NEP) 2020, Dr. Jitendra Singh said the policy has fundamentally transformed India's education ecosystem by encouraging aptitude-based and interdisciplinary learning. Unlike earlier generations that often remained confined to conventional academic streams, today's students enjoy the flexibility to pursue subjects aligned with their interests, aptitude and aspirations. He said institutions like NISER have embraced this approach by integrating interdisciplinary education, innovation and research into their academic framework, fully reflecting the spirit of NEP 2020.
The Minister said NISER has established itself as one of India's leading centres for science education and research within a relatively short period. He appreciated the institute's contribution towards nurturing outstanding scientific talent and said its alumni are already making significant contributions across research institutions, academia, strategic organisations and other sectors in India and abroad, strengthening the country's scientific reputation globally.
Congratulating the graduating students once again, Dr. Jitendra Singh said they leave the institution carrying not merely academic degrees but the confidence, curiosity and commitment required to serve the nation through science. Expressing confidence in their abilities, he said the graduating class would continue to uphold India's rich scientific tradition and make meaningful contributions towards building an innovative, self-reliant and developed India.