ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ରାଜସ୍ଥାନର ବାଲୋତ୍ରାରେ ବିକାଶମୂଳକ ପ୍ରକଳ୍ପର ଶୁଭାରମ୍ଭ ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
04 JUL 2026 3:49PM by PIB Bhubaneswar
ଭାରତ ମାତା କି ଜୟ।
ଭାରତ ମାତା କି ଜୟ।
ରାଜସ୍ଥାନର ରାଜ୍ୟପାଳ ହରିଭାଉ ବାଗଡେ , ଲୋକପ୍ରିୟ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଭଜନଲାଲ ଶର୍ମା, କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ହରଦୀପ ସିଂହ ପୁରୀ, ଉପମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଦୀୟା କୁମାରୀ , ପ୍ରେମଚାନ୍ଦ ବୈରୱା , ରାଜସ୍ଥାନ ସରକାରଙ୍କ ସମସ୍ତ ମନ୍ତ୍ରୀ, ସାଂସଦ , ବିଧାୟକ ଏବଂ ମୋର ପ୍ରିୟ ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ମୋତେ ସୂଚନା ମିଳିଛି ଯେ ଆଜି ରାଜସ୍ଥାନର ପ୍ରାୟ ୧୦ରୁ ୧୨ ହଜାର ସ୍ଥାନରେ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ପାଇଁ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଲୋକ ଏକତ୍ରିତ ହୋଇଛନ୍ତି। ଏବେ ମଧ୍ୟ, ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ସ୍କ୍ରିନଗୁଡ଼ିକୁ ଦେଖୁଛି, ପ୍ରତ୍ୟେକ ସ୍ଥାନରେ ମୁଁ କେବଳ ଲୋକ ହିଁ ଦେଖୁଛି। ପ୍ରଯୁକ୍ତିର ମାଧ୍ୟମରେ ରାଜସ୍ଥାନର କୋଣ ଅନୁକୋଣରୁ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ସହ ଯୋଡ଼ି ହୋଇଥିବା ମୋର ସମସ୍ତ ରାଜସ୍ଥାନବାସୀ ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନଙ୍କୁ ମୁଁ ଏଠାରୁ ସାଦର ପ୍ରଣାମ ଜଣାଉଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଗ୍ରୀଷ୍ମ ଋତୁର ଏହି ପ୍ରଚଣ୍ଡ ଗରମ ମଧ୍ୟରେ ବିଭିନ୍ନ ସ୍ଥାନରେ ଏତେ ବଡ଼ ସଂଖ୍ୟାରେ ଲୋକଙ୍କର ଏକତ୍ରିତ ହେବା ଏବଂ ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଆଶୀର୍ବାଦ ପ୍ରଦାନ କରିବା ଏହା ପ୍ରମାଣିତ କରୁଛି ଯେ ଭାରତୀୟ ଜନତା ପାର୍ଟି ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରୟାସ ଉପରେ ଆପଣମାନଙ୍କର ବିଶ୍ୱାସ କେତେ ଦୃଢ଼ ରହିଛି। ଏହି ସମର୍ଥନ ଏବଂ ସ୍ନେହ ପାଇଁ ମୁଁ ରାଜସ୍ଥାନର ପବିତ୍ର ମାଟି ନିକଟରେ ଚିର ଋଣୀ।
ଭାଇ ​​ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ଏହି ଭୂମି ଅଗଣିତ ବୀରଙ୍କ ଶୌର୍ଯ୍ୟ ଓ ପରାକ୍ରମର ସାକ୍ଷୀ ରହିଆସିଛି। ଏହି ବୀରଭୂମିର ପ୍ରତ୍ୟେକ କଣିକା ଆମକୁ ସ୍ୱାଭିମାନକୁ ସର୍ବୋପରି ରଖିବାର ଶିକ୍ଷା ଦେଇଛି। ବ୍ୟକ୍ତିର ସ୍ୱାଭିମାନ ହେଉ କି ଦେଶର ସ୍ୱାଭିମାନ, ତାହା ସେତେବେଳେ ହିଁ ଉଚ୍ଚରେ ରହିପାରିବ, ଯେତେବେଳେ ସେ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ ହେବ ଏବଂ ଅନ୍ୟମାନଙ୍କ ଉପରେ ସର୍ବନିମ୍ନ ନିର୍ଭରଶୀଳ ରହିବ। ଆଜି, ରାଜସ୍ଥାନର ମାଟିରୁ, ଭାରତ ବିକଶିତ ଏବଂ ସ୍ୱାଭିମାନୀ ହେବା ପାଇଁ ଏକ ବଡ଼ ପଦକ୍ଷେପ ନେଇଛି। ଆଜି, ଏହି ରିଫାଇନାରୀ ଦେଶକୁ ସମର୍ପିତ ହୋଇଛି। ଏହି ରିଫାଇନେରୀ ଏହି ଅଞ୍ଚଳର ହଜାର ହଜାର ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ରୋଜଗାରର ନୂଆ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବ। ଏହି ରିଫାଇନେରୀ ପାଇଁ ମୁଁ ବିଶେଷ ଭାବେ ରାଜସ୍ଥାନର ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜିର ଏହି ଦିନ ସାକ୍ଷୀ ଯେ, ଭାରତୀୟ ଜନତା ପାର୍ଟିର ସରକାର କେବଳ ପ୍ରକଳ୍ପର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରି ଦାୟିତ୍ୱ ଶେଷ କରେ ନାହିଁ। ବରଂ ସେହି ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକୁ ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ ସମୟରେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ କରିବା ପାଇଁ ଆମେ ଦିନରାତି ନିରନ୍ତର ପରିଶ୍ରମ କରୁ। ଦୁଇ ମାସ ପୂର୍ବରୁ ଏଠାରେ ଘଟିଥିବା ଦୁର୍ଘଟଣା ପରେ ଯେଉଁ ଦ୍ରୁତତାର ସହ କାର୍ଯ୍ୟ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ କରାଯାଇଛି, ତାହା କଠିନ ପରିଶ୍ରମ ଏବଂ ସମର୍ପଣର ଏକ ଅସାଧାରଣ ଉଦାହରଣ। ଆପଣମାନେ ପ୍ରମାଣ କରିଛନ୍ତି ଯେ, ସମସ୍ୟା ଯେତେ ବଡ଼ କିମ୍ବା ଅପ୍ରତ୍ୟାଶିତ ହେଉନା କାହିଁକି, ନୂତନ ଭାରତ ନିଜ ସଙ୍କଳ୍ପରୁ କେବେ ପଛଘୁଞ୍ଚା ଦିଏ ନାହିଁ ଏବଂ ନିଜର ପ୍ରଗତିର ଗତିକୁ ମଧ୍ୟ କେବେ ମନ୍ଥର କରେ ନାହିଁ।
ଭାଇ ​​ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ଆଜି ରାଜସ୍ଥାନରେ ବିକାଶର ଅନେକ ନୂତନ କୀର୍ତ୍ତିମାନ ସ୍ଥାପିତ ହେଉଛି। ଆଜି ହିଁ ଯୋଧପୁରର ନୂତନ ବିମାନବନ୍ଦର ଟର୍ମିନାଲର ଲୋକାର୍ପଣ କରାଯାଇଛି। ମୁଁ ସାମାଜିକ ଗଣମାଧ୍ୟମରେ ଦେଖୁଥିଲି ଯେ ଏହି ନୂତନ ଟର୍ମିନାଲର ସ୍ଥାପତ୍ୟକଳା ଏବଂ ଆଭ୍ୟନ୍ତରୀଣ ସୌନ୍ଦର୍ଯ୍ୟ ସବୁଠାରେ ଚର୍ଚ୍ଚାର ବିଷୟ ପାଲଟିଛି। ଚାରିଆଡ଼େ କେବଳ ରାଜସ୍ଥାନର ସମୃଦ୍ଧ ପରମ୍ପରା ଓ ସଂସ୍କୃତିର ଝଲକ ହିଁ ଦେଖିବାକୁ ମିଳୁଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଏହା ମାରୱାଡ଼ ଅଞ୍ଚଳରେ ପର୍ଯ୍ୟଟନ, ବାଣିଜ୍ୟ ଏବଂ ରୋଜଗାରକୁ ନୂଆ ଗତି ପ୍ରଦାନ କରିବ। ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଯୋଧପୁରରୁ ଯୋଡ଼ି ହୋଇଥିବା ସମସ୍ତ ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନଙ୍କୁ ମୁଁ ବିଶେଷ ଭାବେ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି। ଆଜି ଯୋଧପୁରରୁ ହିଁ ଉଡାନ ଯୋଜନାର ନୂତନ ପର୍ଯ୍ୟାୟର ମଧ୍ୟ ଶୁଭାରମ୍ଭ ହୋଇଛି। ଏହା ଅଧୀନରେ ଛୋଟ ଛୋଟ ସହର ଏବଂ ଦୁର୍ଗମ ଅଞ୍ଚଳଗୁଡ଼ିକୁ ବିମାନ ସଂଯୋଗ ସହିତ ଯୋଡ଼ାଯିବ। ଏହା ସହିତ ଜୟପୁର ମେଟ୍ରୋର ସମ୍ପ୍ରସାରଣ କାର୍ଯ୍ୟ ମଧ୍ୟ ଆରମ୍ଭ ହେବାକୁ ଯାଉଛି।
ଭାଇ ​​ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ଶେଖାୱାଟି ଅଞ୍ଚଳର ଜଳ ସଙ୍କଟର ସମାଧାନ ପାଇଁ ଦୀର୍ଘଦିନର ଅପେକ୍ଷା ମଧ୍ୟ ଏବେ ଶେଷ ହେବାକୁ ଯାଉଛି। ଏହି ସମସ୍ତ ବିକାଶ ପ୍ରକଳ୍ପ ପାଇଁ ମୁଁ ରାଜସ୍ଥାନର ମୋର ସମସ୍ତ ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନଙ୍କୁ ହାର୍ଦ୍ଦିକ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି ରାଜସ୍ଥାନର ପ୍ରାୟ ୫୪ ହଜାର ଯୁବକ ଓ ଯୁବତୀ ସରକାରୀ ଚାକିରି ପାଇଁ ନିଯୁକ୍ତିପତ୍ର ମଧ୍ୟ ପାଇଛନ୍ତି। ନିଯୁକ୍ତିପତ୍ର ପାଇଥିବା ସମସ୍ତ ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କର ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ମୁଁ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି। ସେମାନଙ୍କର ଯୁବଶକ୍ତି ରାଜସ୍ଥାନର ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ ଭବିଷ୍ୟତକୁ ଆହୁରି ସୁଦୃଢ଼ କରିବ ବୋଲି ମୋର ବିଶ୍ୱାସ। ମୁଁ ସେମାନଙ୍କୁ ହାର୍ଦ୍ଦିକ ଶୁଭକାମନା ଜଣାଉଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ରାଜସ୍ଥାନର ଏହି ଭୂମିରୁ, ମୁଁ ଆମ ଦେଶର ଆଉ ଏକ ସାମର୍ଥ୍ୟ ବିଷୟରେ ଆଲୋଚନା କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛି। ଆପଣମାନେ ଦେଖୁଛନ୍ତି ଯେ ପଶ୍ଚିମ ଏସିଆରେ ଚାଲିଥିବା ଯୁଦ୍ଧ ଯୋଗୁଁ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱରେ ଅସ୍ଥିରତା ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଛି। ପ୍ରତ୍ୟେକ ଦେଶ ଏହାର ପ୍ରଭାବରେ ପୀଡ଼ିତ। ଏହି ଯୁଦ୍ଧ ୨୧ ଶତାବ୍ଦୀର ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ଉର୍ଜା ସଙ୍କଟକୁ ସୃଷ୍ଟି କରିଛି। ବିଶ୍ୱର ଅନେକ ପ୍ରମୁଖ ଦେଶ ଆଜି ଇନ୍ଧନର ଅଭାବ ସହ ସଂଘର୍ଷ କରୁଛନ୍ତି।
କିନ୍ତୁ ବନ୍ଧୁଗଣ,
୨୧ଶ ଶତାବ୍ଦୀର ଏହି ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ଉର୍ଜା ସଙ୍କଟ ଉପରେ ନୂତନ ଭାରତର ଦୃଢ଼ ଇଚ୍ଛାଶକ୍ତି ଏବଂ ଭାରତର ସମନ୍ୱିତ ପ୍ରୟାସ ବିଜୟୀ ହୋଇଛି। ଭାରତ ପ୍ରତ୍ୟେକ ସ୍ତରରେ ଠିକ୍ ସମୟରେ ସଠିକ୍ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଛି, ସଙ୍କଟର ସମୟୋଚିତ ଆକଳନ କରିଛି, ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ରଣନୀତି ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିଛି, ଦେଶର ସମ୍ବଳର ସନ୍ତୁଳିତ ବ୍ୟବହାର କରିଛି ଏବଂ ନିଜର କୂଟନୈତିକ ଶକ୍ତିର ସକାରାତ୍ମକ ଉପଯୋଗ କରିଛି। ଏହାର ପରିଣାମ ସ୍ୱରୂପ ଭାରତ ଏହି ସଙ୍କଟରୁ ସଫଳତାର ସହ ବାହାରିବାରେ ସମର୍ଥ ହୋଇଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଯେତେବେଳେ କିଛି ଶକ୍ତି ସାର୍ବଜନିକ ଭାବରେ ଗୁଜବ ଓ ଆଶଙ୍କା ସୃଷ୍ଟି କରିବାରେ ବ୍ୟସ୍ତ ଥିଲେ, ସେତେବେଳେ ପରଦା ପଛରେ ଅତ୍ୟନ୍ତ ବ୍ୟାପକ ସ୍ତରରେ ଦିନରାତି କାର୍ଯ୍ୟ ଚାଲିଥିଲା। କିପରି ସମଗ୍ର ପରିସ୍ଥିତିକୁ ସମ୍ଭାଳାଯାଉଥିଲା, ସେହି ଅକ୍ଳାନ୍ତ ପରିଶ୍ରମ, ନିରନ୍ତର ପ୍ରୟାସ, ଧୈର୍ଯ୍ୟ, ନୀତିଗତ ଏବଂ କୂଟନୈତିକ ସ୍ତରରେ ନିଆଯାଇଥିବା ପ୍ରତ୍ୟେକ ସମ୍ବେଦନଶୀଳ ପଦକ୍ଷେପ—ଇତିହାସ ଦିନେ ନା ଦିନେ ଏହାକୁ ଅଭୂତପୂର୍ବ ବୋଲି ଲିପିବଦ୍ଧ କରିବ। ଏହାର ଏକ ଉଦାହରଣ ହେଉଛି ରୋଷେଇ ଗ୍ୟାସ, ଅର୍ଥାତ୍ ଏଲ୍‌ପିଜି (LPG)। ଆମେ ସମସ୍ତେ ଜାଣୁଛୁ ଯେ ଆମର ପ୍ରାୟ ୬୦ ପ୍ରତିଶତ ଏଲ୍‌ପିଜି ଆବଶ୍ୟକତା ବିଦେଶରୁ ଆମଦାନି କରାଯାଉଥିଲା ଏବଂ ସେଥିରୁ ପ୍ରାୟ ୯୦ ପ୍ରତିଶତ ଗଲ୍ଫ ଦେଶଗୁଡ଼ିକରୁ ହର୍ମୁଜ୍ ପ୍ରଣାଳୀ (Strait of Hormuz) ମାଧ୍ୟମରେ ଆସୁଥିଲା। ହଠାତ୍ ଯୁଦ୍ଧ ପରିସ୍ଥିତି ଯୋଗୁଁ ସେହି ଯୋଗାଣ ପ୍ରାୟ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ବନ୍ଦ ହୋଇଯାଇଥିଲା। ଆପଣମାନେ ସହଜରେ ଅନୁମାନ କରିପାରୁଥିବେ ଯେ ଏହାଦ୍ୱାରା ଦେଶରେ କେତେ ବଡ଼ ସଙ୍କଟ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇପାରୁଥାନ୍ତା। କିନ୍ତୁ ରାଜସ୍ଥାନର ଏହି ମାଟି ଆମକୁ ସମସ୍ୟାଗୁଡ଼ିକୁ ମୁକାବିଲା କରିବା ଶିଖାଇଛି। ସେଥିପାଇଁ ସଙ୍କଟ ଆରମ୍ଭ ହେବାମାତ୍ରେ ଆମେ ଦେଶର ରିଫାଇନେରୀଗୁଡ଼ିକର କ୍ଷମତା ଉପରେ ବିଶେଷ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇଥିଲୁ। ଶିଳ୍ପ କ୍ଷେତ୍ର ପାଇଁ ଉତ୍ପାଦିତ ହେଉଥିବା ଗ୍ୟାସ ପରିବର୍ତ୍ତେ ରିଫାଇନେରୀଗୁଡ଼ିକୁ ରୋଷେଇ ଗ୍ୟାସ (LPG) ଉତ୍ପାଦନ କରିବାକୁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦିଆଗଲା। ଫଳସ୍ୱରୂପ, ମାତ୍ର ସାତ ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ଏଲ୍‌ପିଜି ଉତ୍ପାଦନରେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ବୃଦ୍ଧି ଘଟିଲା। ପୂର୍ବରୁ ଦେଶରେ ପ୍ରତିଦିନ ୩୫ ହଜାର ମେଟ୍ରିକ୍ ଟନ୍ ଏଲ୍‌ପିଜି ଉତ୍ପାଦନ ହେଉଥିବାବେଳେ, ସଙ୍କଟ କାଳରେ ଏହା ବୃଦ୍ଧି ପାଇ ୫୪ ହଜାର ମେଟ୍ରିକ୍ ଟନ୍‌ରେ ପହଞ୍ଚିଗଲା। ଯେଉଁ ରିଫାଇନେରୀଗୁଡ଼ିକ ପୂର୍ବରୁ କେବେ ଏଲ୍‌ପିଜି ଉତ୍ପାଦନ କରିନଥିଲେ, ସେଗୁଡ଼ିକୁ ମଧ୍ୟ ଏଥିପାଇଁ ପୁନଃ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରାଯାଇଥିଲା।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ରୋଷେଇ ଗ୍ୟାସର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଚାହିଦାର ଚାପ କେବଳ ଏଲ୍‌ପିଜି ଉପରେ ନ ପଡ଼ିବା ପାଇଁ ସରକାର ପାଇପ୍‌ ମାଧ୍ୟମରେ ରୋଷେଇ ଗ୍ୟାସ ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଉଥିବା ପିଏନ୍‌ଜି (PNG) ସଂଯୋଗ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଅଭିଯାନ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଥିଲା। ଅତି ସ୍ୱଳ୍ପ ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତର ୧୧ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ପରିବାରକୁ ପିଏନ୍‌ଜି ସଂଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥିଲା।
ଭାଇ ​​ଏବଂ ଭଉଣୀମାନେ,
ଗୋଟିଏ ପଟେ ଆମେ ଗ୍ୟାସର ନିରବଚ୍ଛିନ୍ନ ଯୋଗାଣ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିଥିଲୁ। ଅନ୍ୟପଟେ ଘରୋଇ ଉପଭୋକ୍ତାଙ୍କ ଉପରେ ଅତ୍ୟଧିକ ଆର୍ଥିକ ବୋଝ ପଡ଼ିବାକୁ ମଧ୍ୟ ଦେଇନଥିଲୁ। ସେହି ସମୟର ପରିସ୍ଥିତିକୁ ଦେଖିଲେ ଘରୋଇ ଏଲ୍‌ପିଜି ସିଲିଣ୍ଡରର ମୂଲ୍ୟ ୨ ହଜାର ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପହଞ୍ଚିପାରେ ବୋଲି ବଜାରର ବିଶେଷଜ୍ଞମାନେ ଆକଳନ କରୁଥିଲେ। କିନ୍ତୁ ଆଜି ମଧ୍ୟ ଆମ ଦେଶରେ ଘରୋଇ ଏଲ୍‌ପିଜି ସିଲିଣ୍ଡର ୯୫୦ ଟଙ୍କାରୁ ମଧ୍ୟ କମ୍ ଦାମରେ ଉପଲବ୍ଧ ହେଉଛି। ଉଜ୍ଜ୍ୱଳା ଯୋଜନାର ହିତାଧିକାରୀମାନଙ୍କୁ ତ ଏହି ସିଲିଣ୍ଡର ୬୫୦ ଟଙ୍କାରୁ ମଧ୍ୟ କମ୍ ମୂଲ୍ୟରେ ମିଳୁଛି। ଦୁଇ ଦିନ ପୂର୍ବରୁ ସରକାର ବାଣିଜ୍ୟିକ ଗ୍ୟାସର ମୂଲ୍ୟରେ ମଧ୍ୟ ବ୍ୟାପକ ହ୍ରାସ ଘୋଷଣା କରିଛନ୍ତି। ଏହା ସ୍ପଷ୍ଟ କରୁଛି ଯେ ଆମ ସରକାର କେତେ ସମ୍ବେଦନଶୀଳ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଯୁଦ୍ଧ ମଧ୍ୟ ଡିଜେଲ ଏବଂ ପେଟ୍ରୋଲ ପାଇଁ ଏକ ବଡ଼ ସଙ୍କଟ ସୃଷ୍ଟି କରିଥିଲା। ଆମ ଦେଶରେ ବିଶାଳ ତୈଳ କୂପ ନାହିଁ। ସଙ୍କଟ ଗଭୀର ହେବା ସହିତ ଅଶୋଧିତ ତୈଳର ମୂଲ୍ୟ ବ୍ୟାରେଲ୍ ପିଛା ୭୦ ଡଲାରରୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇ ୧୨୦ ଡଲାରରେ ପହଞ୍ଚିଯାଇଥିଲା। ଆମଦାନିର ମାର୍ଗଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟ ବାଧାପ୍ରାପ୍ତ ହୋଇଥିଲା। ବିଶ୍ୱର ଅନେକ ଦେଶରେ ଡିଜେଲ ଓ ପେଟ୍ରୋଲର ମୂଲ୍ୟ ୪୦ରୁ ୫୦ ପ୍ରତିଶତ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଥିଲା। କେତେକ ଦେଶରେ ଡିଜେଲ ଓ ପେଟ୍ରୋଲ ରାସନ କୋଟାକିନ୍ତୁ ଭାରତରେ ଗୋଟିଏ ଦିନ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଏଭଳି ପରିସ୍ଥିତି ସୃଷ୍ଟି ହେବାକୁ ଦିଆଯାଇନଥିଲା। ବହୁ ଗୁଜବ ପ୍ରଚାର କରାଗଲା, ଲୋକଙ୍କୁ ଭୟଭୀତ କରିବା ଓ ଉତ୍ତେଜିତ କରିବାର ଚେଷ୍ଟା କରାଗଲା, ରାଜନୈତିକ ସ୍ୱାର୍ଥ ସାଧନର ପ୍ରୟାସ ମଧ୍ୟ ହେଲା। କିନ୍ତୁ ଯେଉଁମାନଙ୍କର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ଅସତ୍ ଥିଲା, ସେମାନେ ସଫଳ ହୋଇପାରିଲେ ନାହିଁ। ଦୁର୍ଗମ ଅଞ୍ଚଳଗୁଡ଼ିକରେ ମଧ୍ୟ ସାମାନ୍ୟ ବାଧା ବ୍ୟତୀତ କୌଣସି ବଡ଼ ଯୋଗାଣ ସଙ୍କଟ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇନଥିଲା। କେବଳ ଏପ୍ରିଲରୁ ଜୁନ୍‌ ମାସ ମଧ୍ୟରେ ତୈଳ କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକ ଡିଜେଲ ଓ ପେଟ୍ରୋଲ ବାବଦରେ ୭୫ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ କ୍ଷତି ସହିଥିଲେ। ଏହି ପରିମାଣର ଅର୍ଥରେ ଏକ ନୂତନ ରିଫାଇନେରୀ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇପାରେ। ଏହି କ୍ଷତିର ଭାର ସରକାରୀ ରାଜକୋଷ ବହନ କରିଥିଲା। ଏହା ସହିତ ପ୍ରତି ଲିଟରରେ ୧୦ ଟଙ୍କା ଉତ୍ପାଦ ଶୁଳ୍କ ମଧ୍ୟ ହ୍ରାସ କରାଯାଇଥିଲା, ଯାହାଦ୍ୱାରା ସାଧାରଣ ଲୋକଙ୍କ ଉପରେ ଅତିରିକ୍ତ ବୋଝ ପଡ଼ିନଥିଲା।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଏହି ଯୁଦ୍ଧ ସମୟରେ ବିଭିନ୍ନ ଦେଶ ସହ ଭାରତର ବନ୍ଧୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସମ୍ପର୍କ ମଧ୍ୟ ଆମ ପାଇଁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ସହାୟକ ସାବ୍ୟସ୍ତ ହୋଇଥିଲା। ସଙ୍କଟ ଆରମ୍ଭ ପୂର୍ବରୁ ଭାରତ କେବଳ ୨୫ରୁ ୨୬ଟି ଦେଶରୁ ଇନ୍ଧନ ଏବଂ ଶକ୍ତି ଆମଦାନି କରୁଥିଲା। କିନ୍ତୁ ସଙ୍କଟ ସମୟରେ ଭାରତର କୂଟନୀତିର ସଫଳତା ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ଦେଖିଥିଲା। ଅନ୍ୟ ଦେଶମାନଙ୍କ ସହ ଆମର ସୁଦୃଢ଼ ସମ୍ପର୍କ ଏହି କଠିନ ସମୟରେ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଉପଯୋଗୀ ସାବ୍ୟସ୍ତ ହୋଇଥିଲା। ଯୁଦ୍ଧ ସମୟରେ ଭାରତ ୪୦ରୁ ଅଧିକ ଦେଶରୁ ଇନ୍ଧନ ଆମଦାନି କରିବା ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲା। ଭାରତ ବିଶ୍ୱକୁ ଏକ ସ୍ପଷ୍ଟ ବାର୍ତ୍ତା ଦେଇଥିଲା: ଆମ ପାଇଁ ରାଷ୍ଟ୍ରହିତ ଏବଂ ଦେଶର ନାଗରିକମାନଙ୍କର କଲ୍ୟାଣ ସର୍ବୋପରି। ‘ନାଗରିକ ଦେବୋ ଭବଃ’—ଏହା ହିଁ ଆମର ମନ୍ତ୍ର।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଦେଶ ଏଭଳି ଏକ ଅପ୍ରତ୍ୟାଶିତ ସଙ୍କଟରୁ ଅନାୟାସରେ ମୁକୁଳି ପାରିନାହିଁ। ଏହା ପଛରେ ଗତ ଏକ ଦଶନ୍ଧି ଧରି ଅନୁସରଣ କରାଯାଇଥିବା ଆମର ଦୂରଦର୍ଶୀ ନୀତିଗୁଡ଼ିକର ସଫଳତା ରହିଛି। ଆଜି ଆମେ ଏଠାରେ ରାଜସ୍ଥାନ ରିଫାଇନେରୀକୁ ଦେଶବାସୀଙ୍କ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ସମର୍ପଣ କରୁଛୁ। ୨୦୧୭ ମସିହାରେ ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ପାଇଁ ବୁଝାମଣା ସ୍ମାରକ (MoU) ସ୍ୱାକ୍ଷର କରାଯାଇଥିଲା। କିନ୍ତୁ ୨୦୧୮ରୁ ୨୦୨୩ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ରାଜସ୍ଥାନରେ କଂଗ୍ରେସ ସରକାର ଥିବାରୁ ସେମାନଙ୍କର ଅସହଯୋଗ କାରଣରୁ ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପର କାର୍ଯ୍ୟ ପ୍ରାୟ ଅଚଳ ହୋଇଯାଇଥିଲା। କିନ୍ତୁ ଡବଲ୍‌ ଇଞ୍ଜିନ୍‌ ସରକାର କ୍ଷମତାକୁ ଆସିବା ପରେ କାର୍ଯ୍ୟ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ିଲା ଏବଂ ଆଜି ଆମେ ଏହାର ଲୋକାର୍ପଣ କରୁଛୁ। ଆପଣମାନେ ମୋର କାର୍ଯ୍ୟଶୈଳୀ ବିଷୟରେ ଜାଣିଛନ୍ତି। ଯେଉଁ ପ୍ରକଳ୍ପର ଶିଳାନ୍ୟାସ ଆମେ କରୁଛୁ, ସେହି ପ୍ରକଳ୍ପର ଲୋକାର୍ପଣ ମଧ୍ୟ ଆମେ ହିଁ କରୁଛୁ। ଏହିପରି ଭାବରେ ଭାରତ ନିରନ୍ତର ଭାବେ ନିଜର ରିଫାଇନେରୀ କ୍ଷମତା ବୃଦ୍ଧି କରିଆସିଛି। ଗତ ୫୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଆମେରିକାରେ ଗୋଟିଏ ମଧ୍ୟ ନୂତନ ରିଫାଇନେରୀ ନିର୍ମାଣ ହୋଇନାହିଁ। ୟୁରୋପର ରିଫାଇନେରୀ କ୍ଷମତା କ୍ରମାଗତ ଭାବେ ହ୍ରାସ ପାଇଛି। ଅନ୍ୟପକ୍ଷରେ ଭାରତ ଆଜି ବିଶ୍ୱର ଚତୁର୍ଥ ବୃହତ୍ତମ ରିଫାଇନିଂ କ୍ଷମତା ବିଶିଷ୍ଟ ଦେଶରେ ପରିଣତ ହୋଇଛି। ଆମେ ଏଠାରେ ଅଟକି ରହିବୁ ନାହିଁ। ଆଗାମୀ ବର୍ଷଗୁଡ଼ିକରେ ଏହି କ୍ଷମତାକୁ ଆହୁରି ବୃଦ୍ଧି କରାଯିବ। ଏହି ସମସ୍ତ ପ୍ରୟାସ ଯୋଗୁଁ ଭାରତ ଶତାବ୍ଦୀର ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ଉର୍ଜା ସଙ୍କଟକୁ ସଫଳତାର ସହ ମୁକାବିଲା କରିପାରିଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ବିଶ୍ୱରେ ଯୁଦ୍ଧ ଏବଂ ଅଶାନ୍ତି ଆମ କୃଷକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଅନେକ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜ ସୃଷ୍ଟି କରିଥାଏ। ବର୍ତ୍ତମାନ ପଶ୍ଚିମ ଏସିଆ ସଙ୍କଟ, ଗଲ୍ଫ ଅଞ୍ଚଳର ପରିସ୍ଥିତି ଏବଂ ଏହା ପୂର୍ବରୁ ୟୁକ୍ରେନ ଯୁଦ୍ଧ ଯୋଗୁଁ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱରେ ସାରର ଗୁରୁତର ଅଭାବ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥିଲା। ୟୁକ୍ରେନ ଯୁଦ୍ଧ ପରେ ଏକ ସମୟରେ ଗୋଟିଏ ୟୁରିଆ ବସ୍ତାର ମୂଲ୍ୟ ୩ ହଜାର ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକରେ ପହଞ୍ଚିଯାଇଥିଲା। କିନ୍ତୁ ବିଶ୍ୱ ବଜାରରେ ୩ ହଜାର ଟଙ୍କାରେ ବିକ୍ରି ହେଉଥିବା ୟୁରିଆକୁ ଆମେ ଆମ ଦେଶର କୃଷକମାନଙ୍କୁ ମାତ୍ର ୩୦୦ ଟଙ୍କାରେ ଯୋଗାଇ ଆସିଛୁ। ଏଥିପାଇଁ ସରକାରଙ୍କୁ ରାଜକୋଷରୁ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟ କରି ସବସିଡି ପ୍ରଦାନ କରିବାକୁ ପଡ଼ିଛି। ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳା ପ୍ରଭାବିତ ହେବା ପରେ ଭାରତ ଏହାର ମଧ୍ୟ ସମାଧାନ ବାହାର କରିଥିଲା। ସରକାର ବିକଳ୍ପ ଯୋଗାଣର ମାର୍ଗ ଖୋଜିଥିଲେ। ବିଭିନ୍ନ ଦେଶରେ ଥିବା ଭାରତୀୟ ଦୂତାବାସଗୁଡ଼ିକୁ ସାର କ୍ରୟ ପାଇଁ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଦାୟିତ୍ୱ ଦିଆଯାଇଥିଲା। ଆମଦାନି ସହିତ ଦେଶ ଭିତରେ ସାର ଉତ୍ପାଦନ ବୃଦ୍ଧି ଉପରେ ମଧ୍ୟ ବିଶେଷ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଆଯାଇଥିଲା। ଏହା ସହିତ ପ୍ରାକୃତିକ ଚାଷ ଭଳି ବିକଳ୍ପକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦିଆଯାଇଥିଲା ଏବଂ ମହଜୁଦଦାରୀ ଓ କଳାବଜାରୀ ବିରୋଧରେ କଠୋର ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇଥିଲା।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ସେହିପରି, ଆମେ ଆମର ଶିଳ୍ପ ଏବଂ ଏମଏସଏମଇ ପ୍ରତି ମଧ୍ୟ ବିଶେଷ ଧ୍ୟାନ ଦେଇଥିଲୁ। ଏମଏସଏମଇ ଗୁଡ଼ିକ ବର୍ଦ୍ଧିତ ମୂଲ୍ୟର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଥିଲେ। ତେଣୁ, ଆମେ ଜରୁରୀକାଳୀନ କ୍ରେଡିଟ୍ ଲାଇନ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ଯୋଜନାର ଏକ ନୂତନ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲୁ। ଏହି ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ, ବ୍ୟାଙ୍କଗୁଡ଼ିକ ଏମଏସଏମଇ ଗୁଡ଼ିକୁ ୨୦ ପ୍ରତିଶତ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଅତିରିକ୍ତ ଋଣ ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଏହି ସମସ୍ତ ଋଣ ପାଇଁ ସରକାର ୧୦୦ ପ୍ରତିଶତ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲେ—ଏହା ହେଉଛି ମୋଦୀଙ୍କ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି।। ଏହାଦ୍ୱାରା କ୍ଷୁଦ୍ର ଓ କୁଟୀର ଶିଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ବିଶେଷ ଭାବେ ଉପକୃତ ହୋଇଥିଲେ। ଏପରି ଅନେକ ନିଷ୍ପତ୍ତିର ପରିଣାମ ସ୍ୱରୂପ ଆଜି ଆମ ଦେଶର ଛୋଟ ଓ ବଡ଼ ଶିଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ନିଜକୁ ସୁରକ୍ଷିତ ଅନୁଭବ କରୁଛନ୍ତି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆମ ସରକାର ନିରନ୍ତର ଭାବେ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଛନ୍ତି, କାରଣ ଆମର ଭାରତର ସାମର୍ଥ୍ୟ ଉପରେ ଅଟୁଟ ବିଶ୍ୱାସ ରହିଛି। ଆମ ଦେଶବାସୀଙ୍କ କ୍ଷମତା, ବିବେକ ଏବଂ ଦୂରଦୃଷ୍ଟି ଉପରେ ଆମର ଶତପ୍ରତିଶତ ଭରସା ଥିଲା। ଆଜି ମୁଁ ଦେଶର ୧୪୦ କୋଟି ନାଗରିକଙ୍କ ପ୍ରତି କୃତଜ୍ଞତା ଜ୍ଞାପନ କରୁଛି। କଠିନ ସମୟରେ ଯେଭଳି ସେମାନେ ଦେଶ ସହ ଦୃଢ଼ତାର ସହ ଛିଡ଼ା ହୋଇ ରହିଥିଲେ, ଗୁଜବ, ଭୟ ଓ ଭ୍ରମ ସୃଷ୍ଟିକାରୀଙ୍କୁ ମୁକାବିଲା କରିଥିଲେ ଏବଂ ଦେଶରେ ଅସ୍ଥିରତା ସୃଷ୍ଟି କରିବାର ଷଡଯନ୍ତ୍ରକୁ ବିଫଳ କରିଥିଲେ, ସେଥିପାଇଁ ମୁଁ ସେମାନଙ୍କୁ ନମନ କରୁଛି। ଏହି ବିଶ୍ୱାସ ହିଁ ଦେଶକୁ ଆଗକୁ ନେଇଛି। ଯେଉଁମାନେ ଭାରତକୁ ବିଫଳ ହେଉଥିବା ଦେଖିବାକୁ ଚାହୁଁଥିଲେ ଏବଂ ସେପରି ଭବିଷ୍ୟବାଣୀ ମଧ୍ୟ କରୁଥିଲେ, ସେମାନେ ନିଶ୍ଚୟ ଆଜି ନିରାଶାରେ ବୁଡ଼ି ରହିଥିବେ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି ବିଭିନ୍ନ ବିକାଶ ପ୍ରକଳ୍ପର ଲୋକାର୍ପଣ ଏବଂ ଶିଳାନ୍ୟାସ ସହିତ ମୋତେ ‘ଏକ ପେଡ ମା କେ ନାମ ’ ଅଭିଯାନ ଅଧୀନରେ ଖେଜଡ଼ି ଗଛର ଏକ ଚାରାରୋପଣ କରିବାର ସୌଭାଗ୍ୟ ମଧ୍ୟ ମିଳିଛି। ମୁଁ ଜାଣିଛି ଯେ ରାଜସ୍ଥାନରେ ଖେଜଡ଼ି ଗଛର ଅତ୍ୟନ୍ତ ମହତ୍ତ୍ୱ ରହିଛି। ମରୁଭୂମିର ସମ୍ପ୍ରସାରଣକୁ ରୋକିବାରେ ଏହାର ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଅବଦାନ ରହିଛି। ତେଣୁ ଏହି ବୃକ୍ଷରୋପଣ ଆମ କାର୍ଯ୍ୟ ସଂସ୍କୃତିର ମଧ୍ୟ ଏକ ପ୍ରତୀକ। ଆମକୁ ଆମର ପରିବେଶକୁ ସୁରକ୍ଷା ଦେବା ସହିତ ପ୍ରଗତିର ନୂତନ ଶିଖରରେ ପହଞ୍ଚିବାକୁ ପଡିବ। ଏହି ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ସହ ଆମ ସରକାର ବିକଳ୍ପ ଶକ୍ତି ଉତ୍ସ ଉପରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି। ବିଶେଷକରି ରାଜସ୍ଥାନ ଉପରେ ସୂର୍ଯ୍ୟଦେବଙ୍କ ବିଶେଷ ଆଶୀର୍ବାଦ ରହିଥିବାରୁ ଏଠାରେ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ସୌର ପାର୍କଗୁଡ଼ିକର ବିକାଶ କରାଯାଉଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୂର୍ଯ୍ୟ ଘର ମାଗଣା ବିଦ୍ୟୁତ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ରାଜସ୍ଥାନର ଦେଢ଼ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ପରିବାରକୁ ସୌର ଶକ୍ତି ସହ ଯୋଡ଼ାଯାଇଛି। ସେହିପରି ପିଏମ୍ କୁସୁମ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ରାଜସ୍ଥାନର କୃଷକମାନଙ୍କୁ ୬୫ ହଜାରରୁ ଅଧିକ ସୌରଚାଳିତ ପମ୍ପ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ସବୁଠାରୁ କଠିନ ସଙ୍କଳ୍ପ ମଧ୍ୟ ସଫଳ ହୋଇପାରେ, ଯଦି ତାହା ପଛରେ ଥିବା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ନିର୍ମଳ ଥାଏ। ଏହାହିଁ ଭାରତୀୟ ଜନତା ପାର୍ଟି ଏବଂ କଂଗ୍ରେସ ମଧ୍ୟରେ ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ପାର୍ଥକ୍ୟ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ରାଜସ୍ଥାନର ଜଳ ସଙ୍କଟର ସମାଧାନ ଏହାର ଆଉ ଏକ ବଡ଼ ଉଦାହରଣ। ଆପଣମାନେ ଜାଣିଛନ୍ତି ଯେ କଂଗ୍ରେସ ସରକାର କେବେ ମଧ୍ୟ ରାଜସ୍ଥାନର ଜଳ ସମସ୍ୟାର ସ୍ଥାୟୀ ସମାଧାନ ପାଇଁ କୌଣସି ଦୃଢ଼ ପଦକ୍ଷେପ ନେଇନଥିଲା। କିନ୍ତୁ ଭାରତୀୟ ଜନତା ପାର୍ଟି ଆଞ୍ଚଳିକତା ଓ ବିଭାଜନର ରାଜନୀତି କରେ ନାହିଁ। ଆମେ ‘ରାଷ୍ଟ୍ର ପ୍ରଥମ’ ଭାବନା ସହ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛୁ। ଯେତେବେଳେ ଆମେ ଗୁଜରାଟରେ ଜଳ ପ୍ରକଳ୍ପ ଉପରେ କାମ କରୁଥିଲୁ ଏବଂ ରାଜସ୍ଥାନ ସହିତ ଜଳ ବଣ୍ଟନର ପ୍ରଶ୍ନ ଉଠିଥିଲା, ମୁଁ ସ୍ପଷ୍ଟ ଭାବରେ ମନେ ରଖିଛି - ସାରା ଭାରତରେ, ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ଦଶନ୍ଧି ଧରି ପାଣି ପାଇଁ ଲଢ଼ିଛନ୍ତି। ରାଜସ୍ଥାନର ଲୋକମାନେ ଭାବିଥିଲେ ଯେ ଗୁଜରାଟ ନର୍ମଦା ପାଣି ବାଣ୍ଟିବ କି ନାହିଁ। କିନ୍ତୁ ଏହା ଆମର ସୌଭାଗ୍ୟ ଯେ ରାଜସ୍ଥାନ ଏବଂ ଗୁଜରାଟ ଉଭୟରେ ବିଜେପି ସରକାରରେ ଥିଲା। ସେତେବେଳେ ମୁଁ ଗୁଜରାଟରେ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଥିଲି, ଏବଂ ଏଠାରେ, ଭଉଣୀ ବସୁନ୍ଧରା ଜୀ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଥିଲେ। ଏକାଠି, ବିନା ବିବାଦରେ, ବିନା ଆନ୍ଦୋଳନରେ, ବିନା ଲଢ଼େଇରେ, ଆମେ ନର୍ମଦାର ପାଣି ରାଜସ୍ଥାନ ସହିତ ବାଣ୍ଟିଥିଲୁ। ଆଜି, ରାଜସ୍ଥାନର ଅନେକ ଗାଁ ମାତା ନର୍ମଦାଙ୍କଠାରୁ ଜଳ ପାଉଛନ୍ତି। ଏବେ, ଭଜନଲାଲ ଏହି ସଫଳତା ବିଷୟରେ ଭାବପ୍ରବଣ ଭାବରେ କହିଥିଲେ।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ଏବେ ଯେତେବେଳେ ରାଜସ୍ଥାନ ଏବଂ ହରିୟାଣା ଉଭୟ ରାଜ୍ୟରେ ଭାରତୀୟ ଜନତା ପାର୍ଟିର ସରକାର ରହିଛି, ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ପାରସ୍ପରିକ ସହମତିରେ ସ୍ଥାୟୀ ସମାଧାନ ବାହାର କରାଯାଇଛି। ଉଭୟ ରାଜ୍ୟ ମିଳିତ ଭାବେ ଶେଖାୱାଟି ଅଞ୍ଚଳକୁ ଜଳ ପହଞ୍ଚାଇବେ। ଏହି ସମ୍ପର୍କରେ ସମ୍ପ୍ରତି ଏକ ଚୁକ୍ତି ସ୍ୱାକ୍ଷରିତ ହୋଇଛି। ଏହି ଚୁକ୍ତି ଅନୁଯାୟୀ ହଥନିକୁଣ୍ଡ ବ୍ୟାରେଜରୁ ଭୂତଳ ତଳେ ପାଇପ୍‌ଲାଇନ୍ ବିଛାଇ ରାଜସ୍ଥାନକୁ ଜଳ ଆଣାଯିବ। ଏହାଦ୍ୱାରା ସିକର, ଚୁରୁ, ଝୁଞ୍ଝୁନୁ ଏବଂ ସମଗ୍ର ଶେଖାୱାଟି ଅଞ୍ଚଳର ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଲୋକ ଉପକୃତ ହେବେ। ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପରେ ପ୍ରାୟ ୩୪ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟ କରାଯିବ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଗାମୀ ଦିନରେ ଅପର ଯମୁନା ବେସିନରେ ରେଣୁକା, ଲଖୱାର ଏବଂ କିଶାଉ ବନ୍ଧ ନିର୍ମାଣ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ହେବା ପରେ ରାଜସ୍ଥାନ ଆହୁରି ଅଧିକ ଜଳର ସୁବିଧା ପାଇବ। ଗ୍ରାମଗୁଡ଼ିକୁ ନଳ ମାଧ୍ୟମରେ ଜଳ ପହଞ୍ଚାଇବା କାର୍ଯ୍ୟ ମଧ୍ୟ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଆଗେଇ ଚାଲିଛି। ରାମଜଳ ସେତୁ ପ୍ରକଳ୍ପ ମଧ୍ୟ ଏହି ଚିନ୍ତାଧାରାର ପରିଣାମ। ଏହା ସହିତ ‘ଜଳ ସଞ୍ଚୟ, ଜନ ଭାଗିଦାରୀ’ ଅଭିଯାନ ଅଧୀନରେ ଦେଶବ୍ୟାପୀ ପ୍ରାୟ ୨୫ ଲକ୍ଷ ସୋକ୍ ପିଟ୍ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଛି। କେବଳ ରାଜସ୍ଥାନରେ ସବାଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ସୋକ୍ ପିଟ୍ ନିର୍ମାଣ ହୋଇଛି। ଏହା ଦ୍ୱାରା ଜଳ ସଂରକ୍ଷଣ ହେଉଛି ଏବଂ ଭୂତଳ ଜଳସ୍ତରର ଉନ୍ନତି ହେଉଛି। ଏହି ପ୍ରୟାସ ପାଇଁ ମୁଁ କେନ୍ଦ୍ର ଓ ରାଜ୍ୟର ଭାଜପା ସରକାର ଏବଂ ଶେଖାୱାଟି ଅଞ୍ଚଳର ଜନସାଧାରଣଙ୍କୁ ହାର୍ଦ୍ଦିକ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି ଦେଶ ଯେତେବେଳେ କୌଣସି ସଙ୍କଳ୍ପ ନିଏ କିମ୍ବା ନୂତନ ଲକ୍ଷ୍ୟ ସ୍ଥିର କରେ, ରାଜସ୍ଥାନ ସେହି ପ୍ରୟାସର କେନ୍ଦ୍ରବିନ୍ଦୁରେ ରହିଥାଏ। ଏଠାରେ ଆଧୁନିକ ଭିତ୍ତିଭୂମି ନିର୍ମାଣ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଚାଲିଛି ଏବଂ ନୂତନ ନୂତନ କୀର୍ତ୍ତିମାନ ସ୍ଥାପିତ ହେଉଛି। ଆଜି ଜୟପୁର ମେଟ୍ରୋ ଫେଜ୍–୨ର ଶିଳାନ୍ୟାସ ଏବଂ ଯୋଧପୁର ବିମାନବନ୍ଦରର ନୂତନ ଟର୍ମିନାଲର ଲୋକାର୍ପଣ ରାଜସ୍ଥାନର ବିକାଶକୁ ଆହୁରି ଗତି ପ୍ରଦାନ କରିବ ଏବଂ ଏହାକୁ ନୂତନ ଉଡ଼ାଣ ଦେବ। ଜୟପୁର ମେଟ୍ରୋ ଫେଜ୍–୨ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ହେବା ପରେ ସହରର ମୋଟ ମେଟ୍ରୋ ନେଟୱର୍କ ୫୦ କିଲୋମିଟରରୁ ଅଧିକ ହୋଇଯିବ। ପୂର୍ବ-ପଶ୍ଚିମ ଏବଂ ଉତ୍ତର-ଦକ୍ଷିଣ ମେଟ୍ରୋ କରିଡର ପରସ୍ପର ସହ ସଂଯୁକ୍ତ ହେବ। ଏହାଦ୍ୱାରା ସ୍ଥାନୀୟ ବାସିନ୍ଦାଙ୍କ ସହିତ ପର୍ଯ୍ୟଟକମାନେ ମଧ୍ୟ ବହୁତ ଉପକୃତ ହେବେ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆମକୁ ବିକାଶର ଆହୁରି ନୂତନ ଶିଖର ସ୍ପର୍ଶ କରିବାକୁ ହେବ। ମୋର ପୂର୍ଣ୍ଣ ବିଶ୍ୱାସ ଯେ ଆପଣମାନେ ଏହିପରି ଭାବରେ ଡବଲ୍‌ ଇଞ୍ଜିନ୍‌ ସରକାରକୁ ଆଶୀର୍ବାଦ ପ୍ରଦାନ କରି ଚାଲିବେ। ଆମେ ସମସ୍ତେ ମିଳିତ ଭାବେ ରାଜସ୍ଥାନର ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ ଭବିଷ୍ୟତ ଗଢ଼ିବୁ। ଏହି ବିଶ୍ୱାସ ସହିତ ମୁଁ ପୁଣିଥରେ ରାଜସ୍ଥାନ ରିଫାଇନେରୀ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ବିକାଶ ପ୍ରକଳ୍ପ ପାଇଁ ଦେଶବାସୀ ଓ ରାଜସ୍ଥାନବାସୀଙ୍କୁ ହାର୍ଦ୍ଦିକ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି। ମୋ ସହିତ କୁହନ୍ତୁ -
ଭାରତ ମାତା କି ଜୟ।
ଉଭୟ ମୁଠି ଉପରକୁ ଉଠାଇ ରାଜସ୍ଥାନର ଶକ୍ତିର ପରିଚୟ ଦିଅନ୍ତୁ—
ଭାରତ ମାତା କି ଜୟ।
ଭାରତ ମାତା କି ଜୟ।
ଭାରତ ମାତା କି ଜୟ।
ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ।
ଅସ୍ୱୀକାର - ଏହା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଭାଷଣର ଆନୁମାନିକ ଅନୁବାଦ। ମୂଳ ଭାଷଣ ହିନ୍ଦୀରେ ଦିଆଯାଇଥିଲା।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the launch of development projects in Balotra, Rajasthan
04 JUL 2026 3:49PM by PIB Delhi
Bharat Mata ki Jai.
Bharat Mata ki Jai.
Governor of Rajasthan Shri Haribhau Bagde ji, the popular Chief Minister Shri Bhajanlal Sharma, Union Minister Hardeep Singh Puri, Deputy Chief Minister Diya Kumari ji, Premchand Bairwa ji, all ministers of the Rajasthan government, MPs and MLAs, and my dear brothers and sisters,
I have been told that today in Rajasthan, at 10–12 thousand locations, lakhs of people have gathered for this program. Even now, as I look at the screens, everywhere I see only people, people, and more people. Through technology, my brothers and sisters from every corner of Rajasthan are connected here, and I bow to them all.
Friends,
In this scorching summer, such massive gatherings across so many places, blessing us with your presence, show how strong your faith is in the efforts of the BJP government. I am indebted to the soil of Rajasthan for this support and affection.
Brothers and sisters,
This land has witnessed the valor of countless heroes. Every grain of this battlefield has taught us to keep self-respect above all. And self-respect-whether of an individual or of a nation - can remain high only when it is self-reliant, when it depends as little as possible on others. Today, from the soil of Rajasthan, India has taken a major step towards becoming developed and self-reliant. Today, this refinery has been dedicated to the nation. This refinery will provide employment to thousands of people here. I especially congratulate the youth of Rajasthan on this refinery.
Friends,
Today bears witness that BJP governments do not stop at laying foundation stones; we work day and night to complete projects. Just two months ago, after the accident here, the speed with which the work was completed is an example of extraordinary effort. You have shown that no matter how big or unexpected the challenge, New India neither retreats from its resolve nor slows its pace.
Brothers and sisters,
Today, many other milestones of development are being established in Rajasthan. Today itself, the new airport terminal in Jodhpur has been inaugurated. I saw on social media that the architecture and interiors of the new terminal are trending everywhere - Rajasthan is visible all around.
Friends,
This will give new momentum to tourism, trade, and employment in Marwar. I especially greet those connected with Jodhpur. From Jodhpur itself, a new phase of the UDAN scheme has also begun today. Under this, small towns and remote areas will be connected through air connectivity. Alongside this, Jaipur’s metro is also going to be expanded.
Brothers and sisters,
The long wait to resolve the water crisis in the Shekhawati region is also coming to an end. I extend my heartfelt congratulations to my brothers and sisters of Rajasthan for all these projects.
Friends,
Today, nearly 54,000 youth in Rajasthan have also received appointment letters for government jobs. I wish all of them a bright future. Their youthful energy will further strengthen the bright future of Rajasthan.
Friends,
From this soil of Rajasthan, I also want to speak about another strength of our nation. You can see how the war in West Asia has created turmoil across the world. Every country is distressed. This war has triggered the biggest energy crisis of the 21st century. Major nations are struggling with fuel shortages.
But friends,
Against the biggest energy crisis of the 21st century, the willpower and efforts of New India in the 21st century have prevailed. India took the right decisions at every level, assessed the crisis in time, devised effective strategies, used resources in a balanced way, and positively leveraged its diplomatic power. That is how India overcame the crisis.
Friends,
While some forces were busy spreading rumors and fear publicly, behind the scenes, immense work was being done day and night. The patience, the effort, the sensitive steps taken at the policy and diplomatic levels - history will one day record them as unprecedented. Let me give one example: LPG, or cooking gas. We all know that about 60 percent of our LPG needs were imported, and 90 percent of that came from Gulf countries through the Strait of Hormuz. Suddenly, the war conditions nearly stopped that supply. You can imagine the chaos that could have erupted in our country. But Rajasthan’s soil has taught us to challenge challenges. That is why, as soon as the crisis began, we focused on the capacity of refineries. Industrial-use gas production was redirected to produce LPG. Within just seven days, LPG production increased - from 35,000 metric tons earlier to 54,000 metric tons during the crisis. Refineries that had never produced LPG before were configured to do so.
Friends,
To ensure the entire demand load did not fall only on LPG, the government also expanded PNG connections - piped natural gas for kitchens. In a very short time, India connected more than 11 lakh households to PNG.
Brothers and sisters,
On one hand, we ensured supply. On the other, we did not let domestic consumers bear too heavy a burden. In those conditions, the price of a domestic gas cylinder could have gone up to ₹2,000 - that was the estimate of major market experts. But even now, domestic LPG cylinders are being provided for less than ₹950. For the poor, Ujjwala cylinders cost less than ₹650. Just two days ago, the government also made a major cut in commercial gas prices. This shows how sensitively our government is working.
Friends,
The war also created a major crisis for diesel and petrol. Our country does not have large oil wells. When the crisis deepened, crude oil prices rose from $70 per barrel to $120 per barrel. Import routes were blocked. In many countries, diesel and petrol prices increased by 40 to 50 percent. In some countries, fuel was even rationed. But in India, not for a single day did such conditions arise. Rumors were spread, people were frightened, politics was played, but those with wrong intentions did not succeed. Even in remote areas, apart from minor hurdles, there was no major supply challenge. Between April and June alone, oil companies bore losses of more than ₹75,000 crore in diesel and petrol. That is equivalent to the cost of building a new refinery. The government treasury bore this burden. We also reduced excise duty by ₹10 per liter, ensuring that the public did not face excessive strain.
Friends,
During this time of war, India’s friendships with other countries proved invaluable. Before the crisis, India imported fuel and energy from about 25–26 countries. But during the crisis, India’s diplomacy shone. Our strong relations with other nations helped us greatly. India began importing fuel from more than 40 countries. India sent a clear message to the world: for us, national interest and the welfare of our citizens are paramount. Nagrik Devo Bhava - this is our mantra.
Friends,
The nation did not overcome such an unexpected challenge by chance. Behind it lies the success of farsighted policies pursued for over a decade. Today, we are inaugurating the Rajasthan Refinery. We signed the MoU for this in 2017. But from 2018 to 2023, Rajasthan had a Congress government. Due to their non-cooperation, the work here was nearly stalled. But once the double-engine government came, the work progressed rapidly, and today we are dedicating it to the nation. You know my style of working - the projects we lay the foundation for, we also inaugurate. In this way, India has continuously expanded its refinery capacity. In the United States, not a single new refinery has been built in the past 50 years. Europe’s refinery capacity has steadily declined. Meanwhile, India has become the fourth-largest refining nation in the world. And we will not stop here - in the coming years, this capacity will increase further. These efforts enabled India to fight and overcome the greatest energy crisis of the century.
Friends,
Wars and unrest around the world also create challenges for our farmers. The current West Asia crisis, the Gulf crisis, and earlier the Ukraine war all triggered a fertilizer shortage globally. After the Ukraine war, the price of a bag of urea rose above ₹3,000. But we continued to provide urea to our farmers at only ₹300 per bag. For this, the government spent lakhs of crores from the treasury, giving subsidies. Supply chains were disrupted, but India found solutions. The government explored alternative routes. Our embassies in many countries were given special responsibility to procure fertilizers. Alongside imports, we increased domestic production. We also promoted alternatives like natural farming. And we acted firmly against hoarding and black marketing.
Friends,
Similarly, we took care of our industries and MSMEs. MSMEs were facing rising costs. Therefore, we introduced a new phase of the Emergency Credit Line Guarantee Scheme. Under this scheme, banks provided MSMEs with up to 20 percent additional loans, and the government gave 100 percent guarantee for these loans - and this is Modi’s guarantee. This greatly benefited small industries and cottage industries. As a result of such decisions, today our small and large industries feel secure.
Friends,
Our government has continuously taken decisions because we had faith in India’s strength. We had complete trust in the capabilities and wisdom of our citizens. Today, I express my gratitude to 1.4 billion Indians. I bow to the people of the nation for standing firmly with the country during difficult times, for resisting rumors, fear, and confusion, for defeating conspiracies to spread instability. It is this trust that has carried the nation forward. Those who wished to see India fail, who even made predictions of failure, must today be drowning in despair.
Friends,
Alongside the inauguration and foundation-laying of development projects, I also had the privilege of planting a khejri sapling in the name of Mother. I know how significant khejri is in Rajasthan. It has played a vital role in stopping the spread of the desert. This tree plantation is also an example of our work culture. We must reach new heights of progress while also protecting our environment. With this vision, our government is working on alternative sources of energy. Especially here in Rajasthan, blessed by the Sun God, world-class solar parks are being developed. Under the PM Surya Ghar Free Electricity Scheme, more than 150,000 homes in Rajasthan have already been connected to solar power. Under the PM Kusum Scheme, more than 65,000 solar pumps have been provided to farmers in Rajasthan.
Friends,
Even the toughest resolutions can be fulfilled if the intent behind them is clear. This is the big difference between the BJP and Congress.
Friends,
Solving Rajasthan’s water problems is another major example. You all know that Congress governments never took concrete steps to resolve Rajasthan’s water crisis. But BJP does not practice divisive politics. BJP works with the spirit of Nation First. When we worked on water projects in Gujarat and the question arose of sharing water with Rajasthan, I clearly remember - across India, states have fought for decades over water. People in Rajasthan wondered whether Gujarat would share Narmada water. But it was our good fortune that BJP was in government both in Rajasthan and Gujarat. At that time, I was Chief Minister in Gujarat, and here, sister Vasundhara ji was Chief Minister. Together, without conflict, without disputes, without agitation, without fights, we shared Narmada’s water with Rajasthan. Today, many villages in Rajasthan are receiving water from Mother Narmada. Just now, Bhajanlal ji spoke emotionally about this achievement.
Brothers and sisters,
Now, with BJP governments in both Rajasthan and Haryana, for the first time solutions have been reached through mutual agreement. Rajasthan and Haryana will together bring water to Shekhawati. Recently, an agreement has been signed. Under this, water will be brought from Hathnikund Barrage to Rajasthan through underground pipelines. This will benefit lakhs of people in Sikar, Churu, Jhunjhunu, and the entire Shekhawati region. About ₹34,000 crore will be spent on this project.
Friends,
In the future, once the Renuka, Lakhwar, and Kishau dams are completed in the Upper Yamuna Basin, Rajasthan will benefit further. The work of providing tap water to villages has also advanced rapidly. The Ramjal Setu project is a result of this vision. Alongside this, Rajasthan is playing a major role in the “Jal Sanchay, Jan Bhagidari” campaign. Under this, nearly 2.5 million soak pits have been built across the country. In Rajasthan alone, more than 125,000 soak pits have been constructed. These are conserving water and improving groundwater levels. I congratulate the BJP governments at the Center and in the state, and the people of Shekhawati, for these efforts.
Friends,
Today, whenever the nation takes a resolution or sets a goal, Rajasthan is at its center. Modern infrastructure is being built here at great speed. New records are being set. Today, the foundation stone of Jaipur Metro Phase–2 and the inauguration of Jodhpur Airport’s new terminal will further accelerate Rajasthan’s development and give it new wings. Once Jaipur Metro Phase–2 is completed, Jaipur’s total metro network will exceed 50 kilometers. The east-west and north-south metro networks will be interconnected. This will not only make life easier for local residents but also provide greater convenience for tourists.
Friends,
In the coming times, we must reach new dimensions of development. I am confident that you will continue to bless the double-engine government in this way. Together, we will build a new future for Rajasthan. With this faith, I once again congratulate the people of Rajasthan and the nation for the refinery and other development works. Say with me -
Bharat Mata ki Jai.
Raise both fists high to show Rajasthan’s strength -
Bharat Mata ki Jai.
Bharat Mata ki Jai.
Bharat Mata ki Jai.
Thank you very much.
DISCLAIMER -This is the approximate translation of Prime Minister's Speech. Original Speech was delivered in Hindi.