প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
রাজস্থানগী বালোত্রাদা চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেকশিং হৌদোকপদা প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখিবা ৱারোল
04 JUL 2026 3:49PM by PIB Imphal
ভারত মাতা কী জয়।
ভারত মাতা কী জয়।
রাজস্থানগী রাজ্যপাল হরিভাউ বাগরে জি, চীফ মিনিষ্টর শ্রী ভঞ্জনলাল শর্মা, য়ুনিয়ন মিনিষ্টর হরদিপ সিংহ পুরি, দিপুতি চীফ মিনিষ্টর দিয়া কুমারি, প্রেমচান্দ বাইরৱা, রাজস্থান সরকারগী মিনিষ্টরশিং, এম.পিশিং অমসুং এম.এল.এশিং অমসুং ঐগী নুংশিরবা ইনাওশিং অমসুং ইচলশিং।
ঙসি রাজস্থানগী মফম লিশিং ১০ দগী লিশিং ১২ ফাওবদা মীওই করোর কয়া তিল্লে হায়বা ঐ খঙলে অমসুং হৌজিক ঐ স্কৃন্দা উরে অমসুং ঐনা য়েংলুবা মফম খুদিমক মী ঙাক্ত ঙাইরে। ঐগী রাজস্থানগী ইনাওশিং অমসুং ইচলশিং অমসুং তেক্নোলোজিগী খুৎথাংদা রাজস্থানগী মফম খুদিংমক্ত থৌরম শরুক য়ারিবশিং ঐনা ইকায়খুম্নবা উৎচরি।
মরুপশিং,
কালেনগী শারবা নুংশা মরক্ত মশিং য়াম্লবা মীওইশিং ঐখোয়দা থৌজাল পীনবা পুনবা অসিনা তাক্লে মদুদি বি.জে.পি সরকারগী থবকশিংদা অদোম্না কয়া য়াম্না থাজবগে হায়বা। মীয়াম্না শৌগৎপা অমসুং মীনুংশিগীদমক রাজস্থানগী মফমদা ঐনা লমন তোশিঞ্জরে।
ইনাওশিং অমসুং ইচলশিং,
লমদম অসিদা মশিং থিঙমদ্রবা অথৌবা কয়া পোকখ্রে। ইকায়খুম্নবনা মাঙদা থম্নবা লানফম খুদিংমক্না, লমদম অসিগী লৈবাক-লৈহাওনা ঐখোয়দা তম্বীরে। লৈবাক অসি অত্মনির্ভর ওইরবা, অতোপ্পশিংগী মখা পোন্দবা মতমদা লনাই মীওই নত্ত্রগা লৈবাক অদুগী ইকায়খুম্নবা ৱাংনা লৈগনি। ঙসি রাজস্থানগী লৈহাওদগী, চাউখৎনবা অমসুং অত্মনির্ভর ওইনবা অচৌবা খোঙথাং অমা ভারতনা থাংলে। ঙসি লৈবাক মীয়ামদা রিফাইনরি কৎথোক্লে। রিফাইনরি অসিনা মীওই লিশিং কয়া থবক পীগনি। রিফাইনরি অসিগীদমক রাজস্থানগী নহারোলশিংদা ঐনা হরাওবা ফোঙদোকচরি।
মরুপশিং,
বি.জে.পি সরকারনা প্রোজেকশিং উরেপ-উয়ুং তম্বা খক নত্তনা, প্রোজেকশিং অদু লোইশিন্নবা ঐখোয়না অহিং-নুংথিল থবক তৌরি হায়বা ঙসি খঙলে। থা অনিগী মমাংদা মফম অসিদা খুদোংথিবা থৌদোক অমা থোকখ্রবা মতুংদা প্রোজেক অসি লোইশিন্নবা থবক য়াংনা শুখিবা অদু থবক কন্না শুবগী খুদম অমনি। শিংনবা অদু কয়া য়াম্না চাউবগে হায়বা থিদনা, অনৌবা ভারতনা মসিগী ৱাশক ঙাক্তনা তোক্তে, নত্ত্রগা মদু তপথহন্দে হায়বা অদোম উরে।
ইনাওশিং অমসুং ইচলশিং,
ঙসি রাজস্থান্দা প্রোজেক কয়া হৌদোক্লে। ঙসি জোধপুরদা অনৌবা এয়রপোর্ত তর্মিনেল শঙ্গারে। অনৌবা তর্মিনেল অসিগী মনুংগী আর্কিতেকচর সোসিএল মেদিয়াদা ঐ উরে। তর্মিনেল অসিগী মফম খুদিংমক রাজস্থান মাল্লে।
মরুপশিং,
মসিনা মারৱারদা তুরিজম, ললোন-ইতিক অমসুং থবক ফংবদা অনৌবা কান্নবশিং পীরগনি। জোধপুরদা থৌরম অসি শরুক য়ারিবশিং ঐনা তরাম্না ওকচরি। জোধপুরদগী ফ্লাইত স্কিমগী অনৌবা তাঙ্কক অমা হৌরে। স্কিম অসিগী মখাদা, অপীকপা তাউনশিং অমসুং মনুং হুঞ্জিনবা মফমশিং মথক্ত চৎথোক-চৎশিন য়ারগনি। লোয়ননা, জোধপুরদা হৌজিক মেত্রোশু য়ৌরগনি।
ইনাওশিং অমসুং ইচলশিং,
হৌজিক সেখাৱাতিদা ঈশিং ফংদবগী অৱাবা কোক্লগনি। প্রোজেকশিং অসিগীদমক ঐনা রাজস্থানগী ইনাওশিং অমসুং ইচলশিং হরাওবা ফোঙদোকচরি।
মরুপশিং,
ঙসি রাজস্থানগী নহারোল লিশিং ৫৪ রোম সরকারগী থবকশিংগী এপোইন্তমেন্ত লেত্তরশিং ফংলে। এপোইন্তমেন্ত লেত্তর ফংলবা নহারোলশিং মখোয়গী তুংগী পুন্সি অফবা ওইনবা ঐনা য়াইফ পাউজেল পীজরি অমসুং মখোয়গী নহা ওইরিবা ৱাখলশিংনা মখা তানা রাজস্থানগী তুংগী ফিবম ফগৎহনগনি, মখোয় খুদিংমক থবক ফজনা পাংথোক্নবা ঐনা য়াইফ পাউজেল পীজরি।
মরুপশিং,
ঙসি, রাজস্থানগী ঐনা লৈবাক অসিগী অতোপ্পা মপাঙ্গল অমা খন্নগনি। নোংচুপ এসিয়াগী লালদা মালেম শীনবা থুংনা অমসুং লৈবাক অসিগী মফম খুদিংমক অৱাবা নঙহনবা অদোম উরে। লাল অসিনা ২১শুবা চহিচাদা খ্বাইদগী চাউবা ইনর্জি ফংদবগী অৱাবা মায়োক্নহনখি। অচৌবা লৈবাকশিং ঙসি ফাওবা থাউ ফংদবগী অৱাবা মায়োক্নরি।
মরুপশিং,
২১শুবা চহিচাগী ইনর্জিগী খ্বাইদগী চাউবা অৱাবা মরক্ত, ২১শুবা চহিচাদা অনৌবা ভারতকী খাংবা কনবা অমসুং থবকশিং উবা ফংলে। থাক খুদিংমক্ত ভারতনা অচুম্বা ৱারেপশিং লৌখি, মতম চানা অৱাবশিং য়েংশিনখি, লাল্লোংশিং ফজনা শেমখি, লন-থুমশিং চাং চানা শীজিন্নখি অমসুং লৈবাক অসিগী কুতনিতিগী শক্তি ফজনা শীজিন্নখি। মসিনা কমদৌনা ভারতনা অৱাবা মায়োক্নখিবগে হায়বা।
মরুপশিং,
মীওই খর মীয়ামদা তোকঙা অমসুং অকিবা শন্দোকপদা মথৌ চিনখি, অহিং-নুংথিল কন্না হোৎনখি। খাংবা কনবা, থবক, থৌশিল অমসুং কুতনিতিগী থাক্ত পায়খৎপা অকনবা থবকশিং – মখোয় নোংমদি পুৱারিদা লৈহৌরগনি। ঐ খুদম অমা পীগে: এল.পি.জি নত্ত্রগা চাক থোঙনবা গ্যাস। ঐখোয়গী দরকার ওইবা এল.পি.জিগী চাদা ৬০ রোম মপান্দগী পুশিল্লকই হায়বা ঐখোয় খঙল অমসুং গ্যাস চাদা ৯০ রোম ষ্ট্রেত ওফ হোর্মুজ ফাওরগা গল্ফ লৈবাকশিংদগী পুরকপনি। খঙহৌদনা লাল লাকপদগী সপ্লাইশিং লেপখি। ঐখোয়গী লৈবাক্ত চরাংনবা থোক্লগনি হায়না অদোম খল্লমগনি। অদুবু শিংনবশিং মায়োক্ননবা রাজস্থানগী লৈবাক-লৈহাওনা ঐখোয়দা তম্বীরে। লাল হেক হৌরকপগা, রিফাইনরিশিংগী থবক হেনগৎহন্নবা ঐখোয়না মীৎয়েং চঙখি। উদ্যোগকী শীজিন্ননবা পুথোকপা গ্যাস এল.পি.জি পুথোকপদা শীজিন্নখি। নুমিৎ ৭ গী মনুংদা, এল.পি.জি পুথোকপা হেনগৎখি- হান্না মেত্রিক তন ৩৫,০০০ পুথোক্লম্বদগী লাল মনুংদা মেত্রিক তন ৫৪,০০০ পুথোকখি। মসিগী মমাংদা রিফাইনরিশিং কৈদৌঙৈদা এল.পি.জি পুথোক্তে।
মরুপশিং,
দরকার ওইবা খুদিংমক এ.পি.জিদা তাইন্দনবা, সরকারনা পি.এন.জি কন্নেক্সনশিং হেনগৎহনখি- চাকশঙশিংদা পাইপ নেচরেল গ্যাস য়ৌহনখি। অতেনবা মতম অমদা, ভারতনা য়ুমথোঙ লাখ ১১ হেনবদা পি.এন.জি কন্নেক্সন পীখি।
ইনাওশিং অমসুং ইচলশিং,
অমরোমদা ঐখোয়না লেপ্তনা ফংহনখি। অমরোমদা, ঐখোয়না লৈবাক অসিগী কঞ্জুমরশিংদা পোৎলুম ওইহনখিদে। গ্যাস সিলিন্দর অমগী মমল লুপা ২০০০ ফাওবা য়ৌখিগনি হায়না অচৌবা কৈথেলশিংগী অখঙ-অহৈশিংনা পানখি। অদুবু হৌজিক ফাওবা ইমুং-মনুংগী এল.পি.জি সিলিন্দরশিংগী মমল লুপা ৯৫০ গী মখাদা লৈরি। লায়রবশিংগীদমক, উজৱালা সিলিন্দরশিংগী মমল লুপা ৬৫০ গী মখাদা লৈরি। নুমিৎ নিনিগী মমাংদা, সরকারনা কম্মর্সিএল গ্যাসকী মমল য়াম্না চাউনা হন্থরে। ঐখোয়গী সরকারনা কমদৌনা মীয়ামগী খন্দুনা থবক তৌবগে হায়বা মসিনা তাক্লে।
মরুপশিং,
লালনা দিজল অমসুং পেত্রোলগী অচৌবা অৱাবা অমসু ওইহনখি। ঐখোয়গী লৈবাক্কী অচৌবা থাউগী গুৱাশিং লৈতে। লাল কনশিল্লকপা মতমদা, শুংদোক্ত্রিবা থাউ বেরল অমগী মমল দোল্লার ৭০ দগী দোল্লার ১২০ দা হেনগৎলকখি। থাউ পুশিল্লক্নবা লম্বীশিং থিংখি। লৈবাক কয়াদা, পেত্রোল অমসুং দিজলগী মমল চাদা ৪০ দগী চাদা ৫০ ফাওবা হেনগৎখি। তোকঙা শন্দোকখি, মীয়াম কিহনখি, রাজনিতি শানখি, অদুবু অরানবা ৱাখল্লোন চেনবশিং মাইপাকখিদে। এপ্রিল অমসুং জুন থা খক্তদা, থাউগী কম্পেনিশিংনা দিজল অমসুং পেত্রোলদা লুপা করোর ৭৫,০০০ হেন্না মাঙখি। শেনফম অসি অনৌবা রিফাইনরি অমা শাবগী মমলগা মান্নখি। মসিগী পোৎলুম সরকারগী পুক্কৈনা পুখি। ঐখোয়না লিতর অমদা লুপা ১০ গী এক্সাইজ দ্যুতি হন্থহনখি, মীয়ামদা মমল হেনগৎপগী অৱাবা পুহনখিদে।
মরুপশিং,
লাল মনুংদা, ভারতকা মরুপ ওইবা অতোপ্পা লৈবাকশিংগী মতেং মমল নাইদে হায়বা খঙখি। লাল মমাঙদা, ভারতনা লৈবাক ২৫-২৬ রোমদগী থাউ অমসুং ইনর্জি পুশিল্লকখি। অদুবু লাল মনুংদা, ভারতকী কুতনিতি ফগৎলকখি। অতোপ্পা লৈবাকশিংগা ঐখোয়গা লৈনবা অফবা মরীশিংনা ঐখোয়দা চাউনা মতেং ওইখি। ভারতনা লৈবাক ৪০ হেনবদগী থাউ পুশিল্লকখি। ভারতনা মালেমদা ময়েক শেংলবা পাউজেল অমা পীখি: ঐখোয়গী ওইনা, লৈবাক্কী য়াইফনবা অমসুং ঐখোয়গী মীয়াম য়াইফনবা অসিনা হেন্না মরুওই। নাগরি দেবো ভাবা- মসি ঐখোয়গী লাইৱানি।
মরুপশিং,
অসিগুম্বা খঙহৌদনা লাকপা খুদোংচাদবা অসি তাঞ্জ চাবদগী লৈবাক অসিনা লাকশিনবা নত্তে। মসিগী মতুংদা লৈরিবা চহি কয়া হোৎনদুনা লাকপা তুংগী উবা থৌশিলশিংনা মাইপাকহনবনি। ঙসি ঐখোয়না রাজস্থান রিফাইনরি শঙ্গারে। মসিগীদমক ঐখোয়না ২০১৭ দা এম.ও.য়ু খুৎয়েক পীনখ্রে। অদুবু ২০১৮ দগী ২০২৩ ফাওবা, রাজস্থানদা কংগ্রেস সরকার লৈখি। মখোয়না মতেং পীদবদগী, থবক পন্দুনা লৈখি। অদুবু দবল ইঞ্জিন সরকার হেক লাকপদগী, থবক য়াংশিনখি অমসুং ঙসিদি মসি ঐখোয়না মীয়ামদা খুৎশীন্নরে। ঐখোয়গী থবক শুবগী মওং অদোম খঙলে- ঐখোয়না প্রোজেকশিং উরেপ-উয়ুং তমখি, ঐখোয়না শঙ্গাখি। মওং অসিদা, ভারতনা মখা তানা মসিগী রিফাইনরিগী কেপাসিতি হেনগৎহল্লে। হৌখিবা চহি ৫০ দা য়ু.এস.এদা অনৌবা রিফাইনরি অমতা শাদ্রি। য়ুরোপকী রিফাইনরি কেপাসিতি হন্থরক্লে। চৈরক অসিদা, ভারতনা মালেমদা রিফাইনরি য়াম্না লৈবা মরিশুবা লৈবাক ওইরে। ঐখোয় লেপ্লোই- লাক্লিবা চহিশিংদা মখা তানা কেপাসিতি হেনগৎহনগনি। থবকশিং অসিনা লৈবাক অসিগী খ্বাইদগী চাউবা ইনর্জিগী অৱাবা ভারতনা লান্থেংনগনি অমসুং মাইপাক্কনি।
মরুপশিং,
মালেম শীনবা থুংবগী লালশিংনা ঐখোয়গী লৌমীশিংদা খুদোংচাদবশিং থোকহনখি। হৌজিক থোক্লিবা নোংচুপ এসিয়াগী লাল, গল্ফ লাল অমসুং হান্নগী য়ুক্রেনগী লালনা মালেমগী ওইনা হার ফংদবগী অৱাবা লৈহনখি। য়ুক্রেন লালগী মতুংদা, য়ুরিয়া বেগ অমগী মমল লুপা ৩০০০ য়ৌখি। অদুবু ঐখোয়না মখা তানা ঐখোয়গী লৌমীশিংদা বেগ অমদা লুপা ৩০০ দা ফংহনখি। মসিগীদমক সরকারনা লুপা করোর লিশিং কয়া পুথোকখি, সবসিদিশিং ফংহনখি। সপ্লাই চেনশিং অপনবা থোকখি, অদুবু ভারতনা পাম্বৈশিং পুথোকখি। সরকারনা অতোপ্পা লম্বীশিং থিখি। হার লৈনবা লৈবাক কয়াদা লৈরিবা ঐখোয়গী এম্বেসিশিংদা অখন্নবা থৌদাং শীন্নখি। মপান্দগী পুশিল্লকপগা লোয়ননা, ঐখোয়গী লৈবাক মনুংদা পুথোকপসু হেনগৎহনখি। ঐখোয়না মহৌশাগী ওইবা লৌউ-শিংউগী থবকশিংসু য়োকখৎখি। ঐখোয়না পৈশীন্দুনা থম্বা অমসুং নারোন্দা য়োনবগী মায়োক্ত অকনবা থবক পায়খৎখি।
মরুপশিং,
শেন চঙবা হেনগৎলকপগী অৱাবা মায়োক্নরিবা ঐখোয়গী উদ্যোগশিং অমসুং এম.এস.এম.ইশিংগীসু ঐখোয়না থবক পায়খৎলে। মরম অদুনা, ঐখোয়না ইমর্জেন্সি ক্রেদিৎ লাইন গরেন্তি স্কিমগী অনৌবা তাঙ্ক অমা হৌদোক্লে। স্কিম অসিগী মখাদা, বেঙ্কশিংনা এম.এস.এম.ইশিংদা চাদা ২০ গী অহেনবা লোনশিং পীরে অমসুং হায়রিবা লোনশিং অসিগী চাদা ১০০ গী গরেন্তি সরকারনা পীরে- মসি মোদীগী গরেন্তিনি। গরেন্তি অসিনা অপীকপা উদ্যোগশিং অমসুং য়ুমগী উদ্যোগশিংদা চাউনবা কান্নবশিং পীরে। ৱারেপশিং অসিগী ফলশিং ওইনা, ঙসি ঐখোয়গী অপীকপা অমসুং অচৌবা উদ্যোগশিং শাফরে হায়না খল্লে।
মরুপশিং,
ঐখোয়না ভারতকী মপাঙ্গলদা থাজবা লৈবদগী ঐখোয়গী সরকারনা মখা তানা ৱারেপশিং লৌরে। ঐখোয়গী মীয়ামগী তৌবা ঙম্বশিং অমসুং লৌশিংদা ঐখোয়না মপুংফানা থাজবা থম্লি। ঙসি ঐনা ভারতমচা বিল্লিয়ন ১.৪ দা ঐগী তৌবীমল খঙবা উৎচরি। অৱাবা মতমদা তোকঙাশিং, অকিবা অমসুং চমম্নবা নাথৈদুনা খোঙফম চেৎনা লেপ্পগীদমক লৈবাক অসিগী মীয়ামদা ঐনা কোক নোঞ্জরি। থাজবা অসিনা লৈবাক অসি চাউখৎহনবনি। ভারতনা মাইথিবা উবা পাম্বা মীওইশিং, মাইথিগনি হায়না মাংজৌননা হায়খিবা মীওইশিং, ঙসিদি নিংবা কায়রে।
মরুপশিং,
প্রোজেকশিং শঙ্গাবা অমসুং উরেপ-উয়ুং তমখিবগা লোয়ননা, ঐনা ইমাগী মিংদা খেজরি পাম্বী অমসু থারে। রাজস্থান্দা খেজরি কয়া য়াম্না মরুওইবগে হায়বা ঐ খঙই। লৈকংলা শন্দোরকপা থিংবদা পাম্বী অসিনা মরুওইবা থৌদাং অমা লৌরি। উ পাম্বী অসি থাবা অসি ঐখোয়গী চৎনবীগী খুদম অমসু ওইরি। ঐখোয়গী মহৌশাগী অকোয়বগী ফিবম ঙাক-শেনবগা লোয়ননা ঐখোয়গী চাউখৎপগী অনৌবা থাকশিংসু য়ৌগদবনি। পান্দম অসিগা লোয়ননা, ইনর্জি ফংনবা অতোপ্পা পাম্বৈশিংদা ঐখোয়গী সরকারনা থবক পায়খৎলি। রাজস্থান্দা মালেম থাক্কী সোলার পার্কশিং শেমগৎলে। পি.এম সুর্জ ঘর ফ্রি ইলেক্ত্রিসিত স্কিমগী মখাদা, রাজস্থান্দা য়ুম ১৫০,০০০ হেন্না সোলার পৱার ফংহনখ্রে। পি.এম কুসুম স্কিমগী মখাদা, রাজস্থান্দা লৌমীশিংদা সোলার পম্প ৬৫,০০০ হেন্না ফংহনখ্রে।
মরুপশিং,
থবকশিংগী তুংদা খল্লিবা ৱাখল্লোন অদু নাখৈ শেংলবদি খ্বাইদগী কনবা ৱারেপশিং ফাওবা থবক ওইনা পাংথোকপা ঙমগনি। মসিনি বি.জে.পি অমসুং কংগ্রেসকী মরক্ত লৈরিবা অচৌবা খেন্নবা।
মরুপশিং,
রাজস্থানগী ঈশিংগী অৱাবা কোকহনবা অসি অতোপ্পা অচৌবা খুদম অমনি। রাজস্থানগী ঈশিংগী অৱাবশিং কোকহন্নবা কংগ্রেসনা কৈদৌঙৈদা থবক পায়খৎখিদে হায়বা মীয়াম্না খঙলে। অদুবু বি.জে.পিনা ফত্তবা রাজনিতি তৌদে। লৈবাক্কী থবক্না হান্না হায়বা ৱাখল্লোন্দা বি.জে.পিনা থবক তৌরি। ঐখোয়না গুজরাত্ত ঈশিংগী থবক পায়খৎপা মতমদা রাজস্থান্দা ঈশিং পীনবসু খন্নখি। ভারত শীনবা থুংনা রাজ্য কয়ানা চহি কয়া ঈশিংগীদমক খৎনবা অদু ঐ নিংশিংলি। গুজরাতনা নরমাদা তুরেলগী ঈশিং পীগনি হায়বা খঙবদা রাজস্থান্দা মীয়াম অঙকপা পোক্নখি। রাজস্থান অমসুং গুজরাত অনিমক্ত বি.জে.পি সরকার লৈবা অসি ঐখোয়গী লাইবক ফবনি। মতম অদুদা ঐনা গুজরাত্ত চীফ মিনিষ্টর ওইখি অমসুং ইচল বসুন্ধারা জিনা মফম অসিগী চীফ মিনিষ্টর ওইখি। মুক্নবা, য়ানদবা অমসুং খোঙজং অমতা য়াওদনা, ঐখোয়না রাজস্থান্দা নরমাদাগী ঈশিং পীখি। ঙসিদি রাজস্থানগী খুঙ্গং কয়া ইমা নরমাদাগী ঈশিং ফংলে। মাইপাকপা অসিগী মতাংদা হৌজিক ঙাইহাক্কী মমাংদা ভঞ্জনলাল জিনা ৱা ঙাংখ্রে।
ইনাওশিং অমসুং ইচলশিং,
হৌজিক রাজস্থান অমসুং হরিয়ানা অনিমক্ত বি.জে.পি সরকারশিং লৈবদগী, অহানবা ওইনা নাকল অনিমক য়াদুনা ৱারোইশিন পুরক্লে। রাজস্থান অমসুং হরিয়ানানা পুন্না সেখাৱাতিগী ঈশিং য়েন্নগনি। হন্দক এগ্রিমেন্ত অমা খুৎয়েক পীনখ্রে। মসিগী মখাদা, লৈনুংদা পাইপশিং পুদুনা হাথনিকুন্দ বরাজদগী রাজস্থান ফাওবা ঈশিং পুরক্কনি। মসিনা সিকার, চুরু, ঝুনঝুনু অমসুং অপুনবা সেখাৱাতি লমদমগী মীওই লাখ কয়াদা কান্নবা পীগনি। প্রোজেক অসিদা লুপা করোর ৩৪,০০০ রোম চাদিং তৌগনি।
মরুপশিং,
তুংদা, অপ্পর যমুনা বেসিন্দা রেনুকা, লাখৱার অমসুং কিসাউ দামশিং শাবা লোইশিল্লকপদা, রাজস্থান মখা তানা কান্নবা ফংগনি। খুঙ্গংশিংদা তোতি ঈশিং পীনবা থবকশিং য়াংনা পায়খৎলি। রামজাল সেতু প্রোজেক পান্দম অসিগী ফল অমনি। মসিগা লোয়ননা, “জল সঞ্চয়, জন ভাগিদারি” কেম্পেন্দা রাজস্থান্না মরুওইবা থৌদাং অমা লৌরি। মসিগী মখাদা, লৈবাক শীনবা থুংনা শোক পিত মিল্লিয়ন ২.৫ রোম তৌখ্রে। রাজস্থান খক্তদা শোক পিত ১২৫,০০০ হেন্না শেমগৎখ্রে। মসিনা ঈশিং তুংশিল্লে অমসুং লৈনুংগী ঈশিংগী ইমায় হেনগৎহল্লে। থবকশিং অসিগীদমক কেন্দ্র অমসুং রাজ্যদা লৈরিবা বি.জে.পি সরকারশিং ঐনা থাগৎপা ফোঙদোকচরি।
মরুপশিং,
ঙসি, লৈবাক অসিনা ৱারেপ অমা লৌবা মতমদা, রাজস্থান্না মদুগী ময়োন্দা থম্লে। রাজ্য অসিদা য়াম্না য়াংনা অনৌবা ইনফ্রাষ্ট্রকচরশিং শেমগৎলে। ঙসি জয়পুর মেত্রো ফেজ-২গী উরেপ-উয়ুং তম্লে অমসুং জোধপুর এয়রপোর্তকী অনৌবা তর্মিনেল শঙ্গাবা অসিনা রাজস্থানগী চাউখৎপা য়াংখৎহনগনি অমসুং রাজ্য অসিগী অনৌবা মশাশিং পাল্লগনি। জয়পুর মেত্রো ফেজ-২ লোইবগা, জয়পুরগী অপুনবা মেত্রো নেতৱার্ক কিমি ৫০ হেল্লগনি। নোংপোক-নোংচুপ অমসুং অৱাং-খা মেত্রো নেতৱার্কশিং অমগা অমগা শম্নরগনি। মসিনা মফম অসিগী মীয়ামগী পুন্সি হেন্না লাইহনবা খক নত্তনা লমকোয়বা লাকপা মীওইশিং হেন্না নুংঙাইহল্লগনি।
মরুপশিং,
লাক্লিবা চহিশিংদা, ঐখোয় চাউখৎপগী অনৌবা শক্তম য়ৌবা ঙম্লগনি। মওং অসিদা দবল ইঞ্জিন সরকার অসি অদোম্না মখা তানা থৌজাল পীগনি হায়না ঐনা থাজৈ। অমতা ওইনা, ঐখোয়না রাজস্থানগী অনৌবা তুংলমচৎ অমা শেমগৎকনি। থাজবা অসিগা লোয়ননা, রিফাইনরি অমসুং অতোপ্পা চাউখৎ-থৌরাংগী থবকশিংগীদমক রাজস্থানগী মীয়াম অমসুং লৈবাক অসিগী মীয়াম ঐনা অমুক হন্না থাগৎপা ফোঙদোকচির। ঐগা লোয়ননা হায়মিন্নসি-
ভারত মাতা কী জয়।
রাজস্থানগী মপাঙ্গল উৎনবা খুৎ অনিমক ৱাংনা থাগৎপীয়ু-
ভারত মাতা কী জয়।
ভারত মাতা কী জয়।
ভারত মাতা কী জয়।
অদোম থাগৎচরি।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the launch of development projects in Balotra, Rajasthan
04 JUL 2026 3:49PM by PIB Delhi
Bharat Mata ki Jai.
Bharat Mata ki Jai.
Governor of Rajasthan Shri Haribhau Bagde ji, the popular Chief Minister Shri Bhajanlal Sharma, Union Minister Hardeep Singh Puri, Deputy Chief Minister Diya Kumari ji, Premchand Bairwa ji, all ministers of the Rajasthan government, MPs and MLAs, and my dear brothers and sisters,
I have been told that today in Rajasthan, at 10–12 thousand locations, lakhs of people have gathered for this program. Even now, as I look at the screens, everywhere I see only people, people, and more people. Through technology, my brothers and sisters from every corner of Rajasthan are connected here, and I bow to them all.
Friends,
In this scorching summer, such massive gatherings across so many places, blessing us with your presence, show how strong your faith is in the efforts of the BJP government. I am indebted to the soil of Rajasthan for this support and affection.
Brothers and sisters,
This land has witnessed the valor of countless heroes. Every grain of this battlefield has taught us to keep self-respect above all. And self-respect-whether of an individual or of a nation - can remain high only when it is self-reliant, when it depends as little as possible on others. Today, from the soil of Rajasthan, India has taken a major step towards becoming developed and self-reliant. Today, this refinery has been dedicated to the nation. This refinery will provide employment to thousands of people here. I especially congratulate the youth of Rajasthan on this refinery.
Friends,
Today bears witness that BJP governments do not stop at laying foundation stones; we work day and night to complete projects. Just two months ago, after the accident here, the speed with which the work was completed is an example of extraordinary effort. You have shown that no matter how big or unexpected the challenge, New India neither retreats from its resolve nor slows its pace.
Brothers and sisters,
Today, many other milestones of development are being established in Rajasthan. Today itself, the new airport terminal in Jodhpur has been inaugurated. I saw on social media that the architecture and interiors of the new terminal are trending everywhere - Rajasthan is visible all around.
Friends,
This will give new momentum to tourism, trade, and employment in Marwar. I especially greet those connected with Jodhpur. From Jodhpur itself, a new phase of the UDAN scheme has also begun today. Under this, small towns and remote areas will be connected through air connectivity. Alongside this, Jaipur’s metro is also going to be expanded.
Brothers and sisters,
The long wait to resolve the water crisis in the Shekhawati region is also coming to an end. I extend my heartfelt congratulations to my brothers and sisters of Rajasthan for all these projects.
Friends,
Today, nearly 54,000 youth in Rajasthan have also received appointment letters for government jobs. I wish all of them a bright future. Their youthful energy will further strengthen the bright future of Rajasthan.
Friends,
From this soil of Rajasthan, I also want to speak about another strength of our nation. You can see how the war in West Asia has created turmoil across the world. Every country is distressed. This war has triggered the biggest energy crisis of the 21st century. Major nations are struggling with fuel shortages.
But friends,
Against the biggest energy crisis of the 21st century, the willpower and efforts of New India in the 21st century have prevailed. India took the right decisions at every level, assessed the crisis in time, devised effective strategies, used resources in a balanced way, and positively leveraged its diplomatic power. That is how India overcame the crisis.
Friends,
While some forces were busy spreading rumors and fear publicly, behind the scenes, immense work was being done day and night. The patience, the effort, the sensitive steps taken at the policy and diplomatic levels - history will one day record them as unprecedented. Let me give one example: LPG, or cooking gas. We all know that about 60 percent of our LPG needs were imported, and 90 percent of that came from Gulf countries through the Strait of Hormuz. Suddenly, the war conditions nearly stopped that supply. You can imagine the chaos that could have erupted in our country. But Rajasthan’s soil has taught us to challenge challenges. That is why, as soon as the crisis began, we focused on the capacity of refineries. Industrial-use gas production was redirected to produce LPG. Within just seven days, LPG production increased - from 35,000 metric tons earlier to 54,000 metric tons during the crisis. Refineries that had never produced LPG before were configured to do so.
Friends,
To ensure the entire demand load did not fall only on LPG, the government also expanded PNG connections - piped natural gas for kitchens. In a very short time, India connected more than 11 lakh households to PNG.
Brothers and sisters,
On one hand, we ensured supply. On the other, we did not let domestic consumers bear too heavy a burden. In those conditions, the price of a domestic gas cylinder could have gone up to ₹2,000 - that was the estimate of major market experts. But even now, domestic LPG cylinders are being provided for less than ₹950. For the poor, Ujjwala cylinders cost less than ₹650. Just two days ago, the government also made a major cut in commercial gas prices. This shows how sensitively our government is working.
Friends,
The war also created a major crisis for diesel and petrol. Our country does not have large oil wells. When the crisis deepened, crude oil prices rose from $70 per barrel to $120 per barrel. Import routes were blocked. In many countries, diesel and petrol prices increased by 40 to 50 percent. In some countries, fuel was even rationed. But in India, not for a single day did such conditions arise. Rumors were spread, people were frightened, politics was played, but those with wrong intentions did not succeed. Even in remote areas, apart from minor hurdles, there was no major supply challenge. Between April and June alone, oil companies bore losses of more than ₹75,000 crore in diesel and petrol. That is equivalent to the cost of building a new refinery. The government treasury bore this burden. We also reduced excise duty by ₹10 per liter, ensuring that the public did not face excessive strain.
Friends,
During this time of war, India’s friendships with other countries proved invaluable. Before the crisis, India imported fuel and energy from about 25–26 countries. But during the crisis, India’s diplomacy shone. Our strong relations with other nations helped us greatly. India began importing fuel from more than 40 countries. India sent a clear message to the world: for us, national interest and the welfare of our citizens are paramount. Nagrik Devo Bhava - this is our mantra.
Friends,
The nation did not overcome such an unexpected challenge by chance. Behind it lies the success of farsighted policies pursued for over a decade. Today, we are inaugurating the Rajasthan Refinery. We signed the MoU for this in 2017. But from 2018 to 2023, Rajasthan had a Congress government. Due to their non-cooperation, the work here was nearly stalled. But once the double-engine government came, the work progressed rapidly, and today we are dedicating it to the nation. You know my style of working - the projects we lay the foundation for, we also inaugurate. In this way, India has continuously expanded its refinery capacity. In the United States, not a single new refinery has been built in the past 50 years. Europe’s refinery capacity has steadily declined. Meanwhile, India has become the fourth-largest refining nation in the world. And we will not stop here - in the coming years, this capacity will increase further. These efforts enabled India to fight and overcome the greatest energy crisis of the century.
Friends,
Wars and unrest around the world also create challenges for our farmers. The current West Asia crisis, the Gulf crisis, and earlier the Ukraine war all triggered a fertilizer shortage globally. After the Ukraine war, the price of a bag of urea rose above ₹3,000. But we continued to provide urea to our farmers at only ₹300 per bag. For this, the government spent lakhs of crores from the treasury, giving subsidies. Supply chains were disrupted, but India found solutions. The government explored alternative routes. Our embassies in many countries were given special responsibility to procure fertilizers. Alongside imports, we increased domestic production. We also promoted alternatives like natural farming. And we acted firmly against hoarding and black marketing.
Friends,
Similarly, we took care of our industries and MSMEs. MSMEs were facing rising costs. Therefore, we introduced a new phase of the Emergency Credit Line Guarantee Scheme. Under this scheme, banks provided MSMEs with up to 20 percent additional loans, and the government gave 100 percent guarantee for these loans - and this is Modi’s guarantee. This greatly benefited small industries and cottage industries. As a result of such decisions, today our small and large industries feel secure.
Friends,
Our government has continuously taken decisions because we had faith in India’s strength. We had complete trust in the capabilities and wisdom of our citizens. Today, I express my gratitude to 1.4 billion Indians. I bow to the people of the nation for standing firmly with the country during difficult times, for resisting rumors, fear, and confusion, for defeating conspiracies to spread instability. It is this trust that has carried the nation forward. Those who wished to see India fail, who even made predictions of failure, must today be drowning in despair.
Friends,
Alongside the inauguration and foundation-laying of development projects, I also had the privilege of planting a khejri sapling in the name of Mother. I know how significant khejri is in Rajasthan. It has played a vital role in stopping the spread of the desert. This tree plantation is also an example of our work culture. We must reach new heights of progress while also protecting our environment. With this vision, our government is working on alternative sources of energy. Especially here in Rajasthan, blessed by the Sun God, world-class solar parks are being developed. Under the PM Surya Ghar Free Electricity Scheme, more than 150,000 homes in Rajasthan have already been connected to solar power. Under the PM Kusum Scheme, more than 65,000 solar pumps have been provided to farmers in Rajasthan.
Friends,
Even the toughest resolutions can be fulfilled if the intent behind them is clear. This is the big difference between the BJP and Congress.
Friends,
Solving Rajasthan’s water problems is another major example. You all know that Congress governments never took concrete steps to resolve Rajasthan’s water crisis. But BJP does not practice divisive politics. BJP works with the spirit of Nation First. When we worked on water projects in Gujarat and the question arose of sharing water with Rajasthan, I clearly remember - across India, states have fought for decades over water. People in Rajasthan wondered whether Gujarat would share Narmada water. But it was our good fortune that BJP was in government both in Rajasthan and Gujarat. At that time, I was Chief Minister in Gujarat, and here, sister Vasundhara ji was Chief Minister. Together, without conflict, without disputes, without agitation, without fights, we shared Narmada’s water with Rajasthan. Today, many villages in Rajasthan are receiving water from Mother Narmada. Just now, Bhajanlal ji spoke emotionally about this achievement.
Brothers and sisters,
Now, with BJP governments in both Rajasthan and Haryana, for the first time solutions have been reached through mutual agreement. Rajasthan and Haryana will together bring water to Shekhawati. Recently, an agreement has been signed. Under this, water will be brought from Hathnikund Barrage to Rajasthan through underground pipelines. This will benefit lakhs of people in Sikar, Churu, Jhunjhunu, and the entire Shekhawati region. About ₹34,000 crore will be spent on this project.
Friends,
In the future, once the Renuka, Lakhwar, and Kishau dams are completed in the Upper Yamuna Basin, Rajasthan will benefit further. The work of providing tap water to villages has also advanced rapidly. The Ramjal Setu project is a result of this vision. Alongside this, Rajasthan is playing a major role in the “Jal Sanchay, Jan Bhagidari” campaign. Under this, nearly 2.5 million soak pits have been built across the country. In Rajasthan alone, more than 125,000 soak pits have been constructed. These are conserving water and improving groundwater levels. I congratulate the BJP governments at the Center and in the state, and the people of Shekhawati, for these efforts.
Friends,
Today, whenever the nation takes a resolution or sets a goal, Rajasthan is at its center. Modern infrastructure is being built here at great speed. New records are being set. Today, the foundation stone of Jaipur Metro Phase–2 and the inauguration of Jodhpur Airport’s new terminal will further accelerate Rajasthan’s development and give it new wings. Once Jaipur Metro Phase–2 is completed, Jaipur’s total metro network will exceed 50 kilometers. The east-west and north-south metro networks will be interconnected. This will not only make life easier for local residents but also provide greater convenience for tourists.
Friends,
In the coming times, we must reach new dimensions of development. I am confident that you will continue to bless the double-engine government in this way. Together, we will build a new future for Rajasthan. With this faith, I once again congratulate the people of Rajasthan and the nation for the refinery and other development works. Say with me -
Bharat Mata ki Jai.
Raise both fists high to show Rajasthan’s strength -
Bharat Mata ki Jai.
Bharat Mata ki Jai.
Bharat Mata ki Jai.
Thank you very much.
DISCLAIMER -This is the approximate translation of Prime Minister's Speech. Original Speech was delivered in Hindi.