পঞ্চায়তী রাজগী মন্ত্রালয়
কেন্দ্রগী মন্ত্রি শ্রী রাজিব রঞ্জন সিংহনা হয়েং ন্যু দিল্লীদা তরাতরুকসুবা ফাইনান্স কম্মিসনগী রিকমেন্দেসনশিংগী মতাংদা রাজ্যগী পঞ্চায়তি রাজ মন্ত্রিশিংগী নেস্নেল ৱার্কশোপকি থৌরম মপু ওইরগনি
02 JUL 2026 4:20PM by PIB Imphal
পঞ্চায়তি রাজ মন্ত্রালয়না ২০২৬কি জুলাই ৩দা ন্যু দিল্লীদা রাজ্যগী পঞ্চায়তি রাজ মন্ত্রিশিংগী নেশ্নেল ৱার্কশোপ অমা পাঙথোক্কনি, মসিনা তরাতরুকসুবা ফাইনান্স কম্মিসনগী রিকমেন্দেসনশিং খন্নগনি। ৱার্কশোপ শিং পঞ্চায়তি রাজ অমসুং ফিসরিজ, এনিমেল হজবেন্দরি অমসুং দাইরিগী কেন্দ্রগী মন্ত্রি শ্রী রাজিব রঞ্জন সিংহ এলাইজ ললন সিংহনা চেয়রমেন ওইগনি অমসুং পঞ্চায়তি রাজগী কেন্দ্রগী রাজ্য মন্ত্রি প্রোফেসর এস.পি. সিংহ বাঘেলনা শরুক য়াগনি। মসিদা রাজ্য সরকারশিংগী মকোক থোঙবা ওফিসিএলশিংগা লোয়ননা রাজ্যশিংদগী পঞ্চায়তি রাজ মন্ত্রিশিং শরুক য়াগনি। ৱার্কশোপ অসিনা পঞ্চায়তি রাজ ইন্সতিত্যুসনশিং (পি.আর.আই.শিং)দা লুপা করোর লাখ ৪.৩৫ পিনবা রিকমেন্দ তৌরবা এৱার্দ পিরিয়দ ২০২৬–৩১গী ওইনা তরাতরুকসুবা ফাইনান্স কম্মিসনগী রিকমেন্দেসনশিং খন্নগনি। খন্ন-নৈনবশিংনা ফাইনান্স মন্ত্রালয়গী চাদিং বিভাগনা পিবা তরাতরুকসুবা ফাইনান্স কম্মিসনগী রুরেল লোকেল বোদি (আর.এল.বি.) গ্রান্তশিং ইমপ্লিমেন্ত তৌনবা ওপরেস্নেল গাইদলায়নশিংদা মিৎয়েং থমগনি। খন্ন-নৈনবাা অশিনা ফাইনান্শ মন্ৎরালয়গি চাদিং বিভাগনা পিবা শিক্শতিন ফাইনান্স কম্মিশনগি রুরেল্ লোকেল বোদি (আর.এল্.বি.) গ্রান্তসিং ইমপ্লিমেন্ত তৌনবা ওপরেস্নেল গাইদলায়নশিংদা মিৎয়েং থমগনি। খন্ন-নৈনবাসিং অশিনা ফাইনান্শ কম্মিশনগি গ্রান্তসিং রিলিজ তৌবা অমশুং শিজিন্নবগি মতাংদা চৎনরিবা ওপরেস্নেল গাইদলায়নশিংগী প্রোবিজনশিং, কম্প্লাইয়েন্সকি মথৌ তাবশিং, গ্রান্ত রিলিজ তৌবগী থৌওংশিং, ইন্সতিত্যুস্নেলগী থৌরাংশিং অমসুং মফম পুম্নমক্তা ফিস্কেল দিসেন্ত্রেলাইজেসন মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা পি.আর.আই.শিংনা ফন্দশিং মতম চানা অমদি ইফেক্তিব ওইনা শিজিন্ননবা মেকানিজমশিংদা মিৎয়েং থমগনি।
তরাতরুকসুবা ফাইনান্স কম্মিসনগী রিকমেন্দেসনশিংগা মান্ননা ৱার্কশোপ অসিগী পরিংদা ওন সোর্স রেভিন্যু (ও.এস.আর.) মোবিলাইজেসন হেনগৎহন্দুনা পঞ্চায়তি রাজ ইন্সতিত্যুসনশিংগী ফাইনান্সিএল সস্তেনেবিলিতি মপাঙ্গল কনখৎহনবদা অখন্নবা মিৎয়েং থমগনি। মসিনা রাজ্যশিং অমসুং য়ুনিয়ন তেরিতোরিশিংদা খ্বাইদগী ফবা প্রেক্তিশশিং সেয়র তৌনবা, ইমপ্লিমেন্তেসনগী শিংনাবশিং খন্ননবা অমসুং ফাইনান্স কম্মিসনগী গ্রান্তশিং ইফেক্তিবা ওইনা শিজিন্ননবা প্রেক্তিকেল স্ত্রেতেজিশিং একচেঞ্জ তৌনবা প্লেৎফোর্ম অমসু পিগনি। খন্ন-নৈনবশিং অসিনা কেন্দ্র-রাজ্যগী পুন্না থবক তৌমিন্নবদা মপাঙ্গল কনখৎহনগনি অমসুং বিকসিত ভারত@২০৪৭কি ভিজনগা চুনবা মওংদা অহোঙবা পুরক্নবা গবরনান্স, ইনফ্রাস্ত্ররকচর, পব্লিক সর্ভিসশিং অমসুং ইনক্লুসিব ওইবা খুঙ্গংগী চাওখৎ-থৌরাং ফংহননবা পঞ্চায়েৎশিংদা শক্তি পিনবা অচেৎপা ইমপ্লিমেন্তেসন ফ্রেমৱার্ক অমা শেমগৎপদা মতেং পাংগনি হায়না থাজরি।

Ministry of Panchayati Raj
Union Minister Shri Rajiv Ranjan Singh to Chair National Workshop of State Panchayati Raj Ministers on Sixteenth Finance Commission Recommendations in New Delhi, Tomorrow
02 JUL 2026 4:20PM by PIB Delhi
The Ministry of Panchayati Raj will organize a National Workshop of State Panchayati Raj Ministers on 3rd July 2026 in New Delhi, to deliberate on the recommendations of the Sixteenth Finance Commission. The Workshop will be chaired by Union Minister of Panchayati Raj and Fisheries, Animal Husbandry and Dairying, Shri Rajiv Ranjan Singh alias Lalan Singh, in the presence of Union Minister of State for Panchayati Raj, Prof. S. P. Singh Baghel. It will be attended by Panchayati Raj Ministers from States along with senior officials of the State Governments. The Workshop will deliberate on the recommendations of the Sixteenth Finance Commission for the award period 2026–31, which has recommended a devolution of ₹4.35 lakh crore to Panchayati Raj Institutions (PRIs). Discussions will focus on the Operational Guidelines for implementation of the Sixteenth Finance Commission Rural Local Body (RLB) Grants, issued by the Department of Expenditure, Ministry of Finance. The deliberations will focus on the provisions of the operational guidelines governing the release and utilization of Finance Commission grants, compliance requirements, grant release procedures, institutional preparedness and mechanisms for ensuring timely and effective utilization of funds by PRIs to strengthen fiscal decentralization across the country.
In line with the recommendations of the Sixteenth Finance Commission, the Workshop will place special emphasis on strengthening the financial sustainability of Panchayati Raj Institutions through enhanced Own Source Revenue (OSR) mobilization. It will also provide a platform for States and Union Territories to share best practices, discuss implementation challenges and exchange practical strategies for effective utilization of Finance Commission grants. The deliberations are expected to strengthen Centre - State collaboration and support the development of a robust implementation framework for empowering Panchayats to deliver improved governance, infrastructure, public services and inclusive rural development in line with the vision of Viksit Bharat@2047.