গ্ৰামোন্নয়ণ মন্ত্ৰালয়
সচিব, গ্ৰাম্য উন্নয়নৰ অধ্যক্ষতাত ভি বি-জি ৰাম জি আইন, ২০২৫ৰ অধীনত একত্ৰীকৰণ পৰিকাঠামো সন্দৰ্ভত উচ্চ স্তৰীয় আন্তঃ-মন্ত্ৰী পৰ্যায়ৰ আলোচনা
১৮ টা মন্ত্ৰালয় আৰু বিভাগে ঐতিহাসিক চৰকাৰী বৈঠকত অংশগ্ৰহণ কৰে; ১ জুলাই ২০২৬ ৰ পৰা ভি বি জি ৰাম জি কাৰ্যকৰী হ'ব
24 JUN 2026 6:48PM by PIB Guwahati
বিকশিত ভাৰত-ৰোজগাৰ আৰু জীৱিকা মিছন (গ্রামীণ) ৰ বাবে গেৰাণ্টিঃ ভি বি-জি ৰাম জি (বিকশিত ভাৰত-জী ৰাম জী) আইন, ২০২৫ ৰ অধীনত খচৰা একত্ৰীকৰণ পৰিকাঠামোৰ ওপৰত আজি নতুন দিল্লীৰ কৰ্তব্য ভৱনত গ্ৰামোন্নয়ন বিভাগৰ সচিব শ্ৰী ৰোহিত কনচালৰ অধ্যক্ষতাত এখন উচ্চ-স্তৰীয় আন্তঃ-মন্ত্ৰী পৰ্য্যায়ৰ আলোচনা অনুষ্ঠিত হয়। ভাৰত চৰকাৰৰ ১৮ টা মন্ত্ৰালয় আৰু বিভাগৰ প্ৰতিনিধি আৰু নডেল বিষয়াসকলে এই আলোচনাত অংশগ্ৰহণ কৰে।
এই আলোচনা ১ জুলাই ২০২৬ ত ভি বি-জি ৰাম জি আইন আৰম্ভ হোৱাৰ পূৰ্বে গ্ৰহণ কৰা প্ৰস্তুতিমূলক কাৰ্যকলাপৰ অংশ। এই বৈঠকত বিকেন্দ্ৰীকৃত, পঞ্চায়তীৰাজ প্ৰতিষ্ঠানৰ নেতৃত্বত পৰিকল্পনা আৰু একত্ৰীকৰণৰ জৰিয়তে গ্ৰাম্য উন্নয়নৰ বাবে এক সম্পূৰ্ণ চৰকাৰী দৃষ্টিভংগীৰে আইনখনৰ দৃষ্টিভংগী কাৰ্যকৰী কৰাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰা হয়।
বৈঠকত অধ্যক্ষতা কৰি শ্ৰী ৰোহিত কনছালে গুৰুত্ব আৰোপ কৰি কয় যে একত্ৰীকৰণ হৈছে ভি বি-জি ৰাম জি আইনৰ এক মূল স্তম্ভ আৰু পানী সুৰক্ষা, জীৱিকা, আন্তঃগাঁথনি, জলবায়ু স্থিতিস্থাপকতা তথা স্থানীয় অৰ্থনৈতিক উন্নয়নৰ দৰে আন্তঃসংযুক্ত গ্ৰাম্য উন্নয়নৰ অগ্ৰাধিকাৰসমূহক সম্বোধন কৰাৰ বাবে ই অত্যাৱশ্যকীয়। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে এই আইনত এক ‘একক পৰিকল্পনা-বহু পুঁজি যোগান’ দৃষ্টিভংগীৰ পৰিকল্পনা কৰা হৈছে, যাৰ জৰিয়তে বিভিন্ন আঁচনি আৰু কাৰ্যসূচীক তেওঁলোকৰ নিজ নিজ আদেশ আৰু পুঁজিৰ গাঁথনি বজাই ৰাখি সাধাৰণ উন্নয়নৰ ফলাফলৰ দিশত কাম কৰিবলৈ সক্ষম কৰা হৈছে।
বিভাগে এই আইনৰ অধীনত বিকশিত কৰা একত্ৰীকৰণ পৰিকাঠামোৰ খচৰা উপস্থাপন কৰে। এই পৰিকাঠামোৰ কেন্দ্ৰবিন্দু হৈছে বিকশিত গ্ৰাম পঞ্চায়ত পৰিকল্পনা (ভি জি পি পি), যি গ্ৰাম পঞ্চায়ত পৰ্যায়ত গ্ৰাম্য উন্নয়নৰ বাবে প্ৰাথমিক পৰিকল্পনাৰ সঁজুলি হিচাপে কাম কৰে। সামূহিক অংশগ্ৰহণৰ জৰিয়তে প্ৰস্তুত কৰা আৰু গ্ৰাম সভাৰ দ্বাৰা অনুমোদিত, ভি জি পি পি-য়ে বিভিন্ন কেন্দ্ৰীয় আৰু ৰাজ্যিক আঁচনিৰ অধীনত উপলভ্য সম্পদ, দক্ষতা আৰু বিনিয়োগৰ সৈতে স্থানীয় প্ৰয়োজনীয়তাসমূহ একত্ৰিত কৰিবলৈ বিচাৰে।
এই পৰিকাঠামোৱে এক নিম্ন পৰ্যায়ৰ পৰিকল্পনাৰ গাঁথনিৰ পৰিকল্পনা কৰিছে য’ত গ্ৰাম সভাৰ দ্বাৰা চিনাক্ত কৰা উন্নয়নমূলক অগ্ৰাধিকাৰসমূহ পঞ্চায়তীৰাজ প্ৰতিষ্ঠানৰ জৰিয়তে একত্ৰিত কৰা হয় আৰু বিভিন্ন মন্ত্ৰালয় তথা বিভাগৰ খণ্ডভিত্তিক কাৰ্যসূচীৰ সৈতে সংলগ্ন কৰা হয়। এই পদ্ধতিৰ লক্ষ্য হৈছে ৰাজহুৱা বিনিয়োগ স্থানীয়ভাৱে চিনাক্ত কৰা অগ্ৰাধিকাৰৰ চাৰিওফালে একত্ৰিত হোৱাটো নিশ্চিত কৰা, যাৰ ফলত অধিক ফলপ্ৰসূ আৰু বহনক্ষম উন্নয়নৰ ফলাফল পোৱা যায়।
এই বৈঠকত আইনখনৰ অধীনত বিষয়গত অগ্ৰাধিকাৰ আৰু অনুমোদিত কামৰ পৰিকাঠামোৰো পৰ্যালোচনা কৰা হয়। এই আইনখনে চাৰিটা বিষয়গত কেন্দ্ৰীয় ক্ষেত্ৰৰ অধীনত গ্ৰাম্য উন্নয়নৰ হস্তক্ষেপৰ আয়োজন কৰেঃ জল সুৰক্ষা; মূল গ্ৰাম্য আন্তঃগাঁথনি; গ্ৰাম্য জীৱিকা আৰু অত্যাধিক প্ৰাকৃতিক দু্ৰ্য্যোগ প্ৰশমনৰ বাবে বিশেষ কাম। ১ জুলাই ২০২৬ ৰ পৰা কাৰ্য্যকৰীকৰণৰ সুবিধাৰ বাবে, বিভাগে প্ৰাকৃতিক সম্পদ ব্যৱস্থাপনা, জলসিঞ্চন, গ্ৰাম্য সংযোগ, সামূহিক আন্তঃগাঁথনি, জীৱিকা-সমৰ্থনকাৰী সম্পদ, জলবায়ু স্থিতিস্থাপকতা আৰু দুৰ্যোগ প্ৰস্তুতি সামৰি লোৱা ৩১৮ টা অনুমোদিত কামৰ এক অন্তৱৰ্তীকালীন তালিকা প্ৰকাশ কৰিছে। অংশগ্ৰহণকাৰীসকলে উল্লেখ কৰে যে অনুমোদিত কামৰ বিস্তৃত পৰিসৰ খণ্ড আৰু আঁচনিসমূহৰ মাজত একত্ৰীকৰণৰ বাবে যথেষ্ট সুযোগ প্ৰদান কৰে।
কাৰিকৰী আৰু বিত্তীয় একত্ৰীকৰণ শক্তিশালী কৰা, একত্ৰীকৰণৰ বাবে উপযুক্ত আঁচনিসমূহ চিনাক্ত কৰা, ডিজিটেল আন্তঃব্যৱহাৰযোগ্যতা বৃদ্ধি কৰা আৰু সমন্বিত ৰূপায়ণ তথা নিৰীক্ষণৰ বাবে প্ৰতিষ্ঠানিক ব্যৱস্থা স্থাপনৰ ওপৰত বিশদ আলোচনা অনুষ্ঠিত হয়। অংশগ্ৰহণকাৰী মন্ত্ৰালয় আৰু বিভাগসমূহে খচৰা পৰিকাঠামোৰ ওপৰত তেওঁলোকৰ পৰ্যৱেক্ষণ আৰু পৰামৰ্শসমূহ শ্বেয়াৰ কৰে।
বৈঠকত অন্যান্যসকলৰ ভিতৰত যুটীয়া সচিব (গ্ৰাম্য নিযুক্তি) শ্ৰীমতী ৰোহিনী ভাজিভাকাৰে, উপ-সচিব (গ্ৰাম্য নিযুক্তি) শ্ৰী আশীষ গুপ্তা আৰু গ্ৰাম্য উন্নয়ন বিভাগৰ অন্যান্য জ্যেষ্ঠ বিষয়াসকল উপস্থিত আছিল।
ভি বি-জি ৰাম জি আইন আৰম্ভ হোৱাৰ লগে লগে একত্ৰীকৰণ পৰিকাঠামো ১ জুলাই ২০২৬ৰ পৰা কাৰ্য্যকৰী কৰাৰ প্ৰস্তাৱ দিয়া হৈছে আৰু এক সমন্বিত সম্পূৰ্ণ চৰকাৰী দৃষ্টিভংগীৰ জৰিয়তে বিকেন্দ্ৰীকৃত পৰিকল্পনা শক্তিশালী কৰাৰ লগতে ৰাজহুৱা বিনিয়োগ অনুকূল কৰি সংহত গ্ৰাম্য উন্নয়ন ত্বৰান্বিত কৰিব বুলি আশা কৰা হৈছে।

Ministry of Rural Development
Secretary, Rural Development Chairs High-Level Inter-Ministerial Consultation on Convergence Framework under VB–G RAM G Act, 2025
18 Ministries and Departments Participate in Landmark Whole-of-Government Meet; VB–G RAM G to Come into Effect from 1 July 2026
24 JUN 2026 6:48PM by PIB Delhi
A high-level inter-ministerial consultation on the Draft Convergence Framework under the Viksit Bharat – Guarantee for Rozgar and Ajeevika Mission (Gramin): VB–G RAM G (विकसित भारत – जी राम जी) Act, 2025 was convened today, 24 June 2026, at Kartavya Bhavan, New Delhi, under the chairpersonship of Shri Rohit Kansal, Secretary, Department of Rural Development, Ministry of Rural Development. Representatives and nodal officers from 18 Ministries and Departments of the Government of India participated in the consultation.
The consultation forms part of the preparatory activities being undertaken ahead of the commencement of the VB–G RAM G Act on 1 July 2026. The meeting focused on operationalising the Act's vision of a whole-of-government approach to rural development through decentralized, Panchayati Raj Institution-led planning and convergence.
Chairing the meeting, Shri Rohit Kansal emphasized that convergence is a core pillar of the VB–G RAM G Act and is essential for addressing interconnected rural development priorities such as water security, livelihoods, infrastructure, climate resilience and local economic development. He noted that the Act envisages a "Single Plan – Multi Funding" approach, enabling different schemes and programmes to work towards common development outcomes while retaining their respective mandates and funding structures.
1S4I.jpeg)
The Department presented the Draft Convergence Framework developed under the Act. At the centre of the framework is the Viksit Gram Panchayat Plan (VGPP), which serves as the primary planning instrument for rural development at the Gram Panchayat level. Prepared through community participation and approved by the Gram Sabha, the VGPP seeks to integrate local needs with the resources, expertise and investments available under various Central and State schemes.
The Framework envisages a bottom-up planning architecture in which development priorities identified by Gram Sabhas are aggregated through Panchayati Raj Institutions and aligned with sectoral programmes of different Ministries and Departments. The approach aims to ensure that public investments converge around locally identified priorities, resulting in more effective and sustainable development outcomes.
The meeting also reviewed the thematic priorities and permissible works framework under the Act. The Act organizes rural development interventions under four thematic focus areas: Water Security; Core Rural Infrastructure; Rural Livelihoods; and Special Works for Mitigation of Extreme Weather Events. To facilitate operationalisation from 1 July 2026, the Department has notified an interim list of 318 permissible works covering natural resource management, irrigation, rural connectivity, community infrastructure, livelihood-supporting assets, climate resilience and disaster preparedness. The participants noted that the broad scope of permissible works provides substantial opportunities for convergence across sectors and schemes.
Detailed discussions were held on strengthening technical and financial convergence, identifying schemes suitable for convergence, enhancing digital interoperability, and establishing institutional mechanisms for coordinated implementation and monitoring. Participating Ministries and Departments shared their observations and suggestions on the Draft Framework.
Among others, the meeting was attended by Smt. Rohini Bhajibhakare, Joint Secretary (Rural Employment), Shri Ashish Gupta, Deputy Secretary (Rural Employment), and other senior officers of the Department of Rural Development.
The Convergence Framework is proposed to be operationalised from 1 July 2026 along with the commencement of the VB–G RAM G Act and is expected to strengthen decentralized planning, optimise public investments and accelerate integrated rural development through a coordinated whole-of-government approach.