তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ মন্ত্ৰালয়
নতুন দিল্লীৰ নেচনেল মিডিয়া চেণ্টাৰত যোগ সন্মিলনৰ জৰিয়তে দ্বাদশ আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় যোগ দিৱস উদযাপন
"যোগাভ্যাস কেৱল এটা বাৰ্ষিক উদযাপনৰ মাজতে সীমাবদ্ধ থকাৰ বিপৰীতে দৈনন্দিন জীৱনৰ এক অবিচ্ছেদ্য অংগ হোৱা উচিত": শ্ৰী চঞ্চল কুমাৰ
21 JUN 2026 12:34PM by PIB Guwahati
২০২৬ চনৰ দ্বাদশ আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় যোগ দিৱস উদযাপনৰ অৰ্থে আজি নতুন দিল্লীৰ নেচনেল মিডিয়া চেণ্টাৰত এক যোগ সন্মিলনৰ আয়োজন কৰা হয়। তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ মন্ত্ৰালয়ৰ সচিব শ্ৰী চঞ্চল কুমাৰে এই উদযাপনৰ নেতৃত্ব দিয়ে। অনুষ্ঠানত তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ মন্ত্ৰালয় তথা প্ৰেছ ইনফৰমেচন ব্যুৰ’ৰ অন্যান্য বিষয়া আৰু কৰ্মচাৰীসকলে অংশগ্ৰহণ কৰে। দ্বাদশ আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় যোগ দিৱসৰ মূল বিষয়বস্তু “সুস্থ বাৰ্ধক্যৰ বাবে যোগ” ৰ সৈতে সংগতি ৰাখি এই অনুষ্ঠানটোৰ আয়োজন কৰা হয়।
এই উপলক্ষে ভাষণ প্ৰদান কৰি তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ মন্ত্ৰালয়ৰ সচিব শ্ৰী চঞ্চল কুমাৰে গুৰুত্ব আৰোপ কৰে যে যোগাভ্যাস কেৱল এক বাৰ্ষিক উদযাপনৰ মাজতে সীমাবদ্ধ থাকিব নালাগে, বৰঞ্চ ইয়াক দৈনন্দিন জীৱনৰ এক অবিচ্ছেদ্য অংগ হিচাপে গ্ৰহণ কৰা উচিত। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে শৰীৰৰ সৰ্বাংগীণ বিকাশৰ বাবে নিয়মিতভাৱে কৰা যোগাভ্যাস অপৰিহাৰ্য আৰু ই ব্যক্তিগত তথা বৃত্তিগত দুয়োটা ক্ষেত্ৰৰ কল্যাণতে গুৰুত্বপূৰ্ণ অৱদান যোগায়। যোগ সকলো বৃত্তি আৰু বয়সৰ লোকৰ বাবে প্ৰাসংগিক বুলি উল্লেখ কৰি তেওঁ নাগৰিকসকলক ইয়াৰ মূল্যবোধসমূহ গ্ৰহণ কৰিবলৈ আৰু কেৱল এটা বিশেষ অনুষ্ঠানতে ইয়াক আৱদ্ধ নাৰাখি প্ৰতিদিনে অভ্যাস কৰিবলৈ আহ্বান জনায়।
প্ৰশিক্ষিত যোগ প্ৰশিক্ষকৰ নেতৃত্বত পৰিচালিত এই সন্মিলনখনত বিভিন্ন আসন, প্ৰাণায়াম আৰু ধ্যানৰ প্ৰদৰ্শন অন্তৰ্ভুক্ত আছিল। অংশগ্ৰহণকাৰীসকলে অত্যন্ত উৎসাহেৰে ‘কমন য়োগ প্ৰট’কল’ অনুসৰি পৰিচালিত কাৰ্যসূচীসমূহত অংশগ্ৰহণ কৰে আৰু স্বাস্থ্য তথা সুস্থতাৰ প্ৰতি তেওঁলোকৰ দায়বদ্ধতা পুনৰ প্ৰকাশ কৰে।
২০১৪ চনত প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আগবঢ়োৱা এটা প্ৰস্তাৱৰ ভিত্তিত ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ সাধাৰণ সভাই ইয়াক গ্ৰহণ কৰাৰ পিছৰে পৰা প্ৰতি বছৰে ২১ জুন দিনটো আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় যোগ দিৱস হিচাপে পালন কৰি অহা হৈছে। বিগত বৰ্ষসমূহত এই উদযাপন এক গোলকীয় আন্দোলনলৈ ৰূপান্তৰিত হৈছে, যিয়ে শাৰীৰিক সুস্থতা, মানসিক দৃঢ়তা আৰু সামগ্ৰিক স্বাস্থ্য ৰক্ষাত যোগৰ গুৰুত্বক আলোকপাত কৰে।

Ministry of Information & Broadcasting
12th International Day of Yoga Marked with Yoga Session at National Media Centre, New Delhi
"Yoga Should Become an Integral Part of Daily Life, not Remain Confined to an Annual Observance": Shri Chanchal Kumar
21 JUN 2026 12:34PM by PIB Delhi
To mark the 12th International Day of Yoga 2026, a yoga session was organised at the National Media Centre, New Delhi, today. Secretary, Ministry of Information and Broadcasting, Shri Chanchal Kumar, led the observance and participated in the session along with other officers and staff members of the Ministry of Information and Broadcasting and Press Information Bureau. The event was organised in line with the theme of the 12th International Day of Yoga, “Yoga for Healthy Ageing”.
Speaking on the occasion, Secretary, Ministry of Information & Broadcasting, Shri Chanchal Kumar, emphasized that yoga should not remain confined to an annual observance but should be adopted as an integral part of daily life. He stated that regular self-practice of yoga is essential for the holistic development of the body and contributes significantly to both personal and professional well-being. Emphasizing that yoga is relevant for people across all professions and age groups, he urged citizens to imbibe its values and practice it every day, rather than limiting it to a single occasion.
The session, led by trained yoga instructors, included demonstrations of various asanas, breathing techniques (pranayama) and meditation practices. Participants enthusiastically took part in the activities conducted in accordance with the Common Yoga Protocol, reaffirming their commitment to health and well-being.
The International Day of Yoga is celebrated annually on June 21 following its adoption by the United Nations General Assembly in 2014, pursuant to a proposal put forward by Prime Minister Shri Narendra Modi. Over the years, the observance has evolved into a global movement, highlighting the importance of yoga in fostering physical fitness, mental resilience and holistic health.