প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ৱেস্ত বেঙ্গলগী হুগলীদা পাংথোকখিবা পসচিমবঙ্গা দিবসতা শরুক য়াখ্রে
প্রধান মন্ত্রীনা রেলৱেজ, লৌউ-শিংউ, খুঙ্গং চাউখৎ-থৌরাং, ফিশরিজ অমসুং এনিমেল হসবেন্দ্রী সেক্তরশিংদা চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেক্ত কয়ামরুম হৌদোকখ্রে, কত্থোকখ্রে অমসুং উরেপ-উয়ুং তমখ্রে
পুংফম অসি, তাং অসি ৱেস্ত বেঙ্গল দেগীদমক হেন্না অখন্নবা ওই; নীংতম্বা ফংলবা মতুংদা বেঙ্গলগী অফবা তুংলমচৎ অমগীদমক শাগৎখিবা মঙলান, বেঙ্গলগী অথোইবা মীওইশিংনা শেমগৎলম্বা ভিজন অসি মওং অমদা অহানবা ওইনা ঐখোয়না মঙলানশিং অদু ৱেস্ত বেঙ্গল দেদা মঙফাওনবা উবা ফংলি: পি.এম.
পুৱারী ওইরবা নুমিৎ অসিনা ৱেস্ত বেঙ্গলগী চাউখৎ-থৌরাংগীদমক ইথিল অমা ওইরসনু, ঐখোয়না অনৌবা অমসুং মতিক ময়াই লৈরবা পুৱারী অমা শেমগৎলসি: পি.এম.
ঙসি, লুপা করোর লিশিং কয়াগী চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেক্তশিং শঙ্গারি অমসুং উরেপ-উয়ুং তম্লি, রেল, লম্বী, লৌউ-শিংউ অমসুং ফিশরিজকা মরী লৈনবা প্রোজেক্তশিং অসিনা বেঙ্গলগী চাউখৎ-থৌরাংদা অনৌবা শাহৌ অমা পীরগনি, অমসুং মফম অসিগী রুরেল ইকনোমী মপাঙ্গল কনখৎহল্লগনি: পি.এম.
বেঙ্গলনা ঈখেং তাখ্রে, বেঙ্গলনা মাগী মশাগী মীয়ামগা কাইনখ্রে; মাগী মরমদম অসি মচেৎ-মচেৎ তাবা উখ্রে অদুবু বেঙ্গলনা মাগী আইদেন্তিতী অমসুং মশাগী ওইবা ৱাখল্লোন অদু মাংহনবদা য়াখিদে: পি.এম.
পসচিমবঙ্গা দিবসনা লাকপদা ঐখোয়না ৱেস্ত বেঙ্গল দে পালন তৌরিবা অসিগা লোয়ননা ঐখোয়না তাং অসি নীংশিংবা খক্তা নত্তনা ঐখোয়না অপুনবা পুৱারীবু নীংশিংলি, ঐখোয়না চহি লিশিং কয়া শুরবা বেঙ্গলগী হেরিতেজতা ইকাই খুম্নবা উৎলি: পি.এম.
ভারত অসি ২০৪৭ ফাওবদা চাউখৎলবা লৈবাক অমা ওইহন্নবা পান্দমগী মাইকৈদা থবক পাইখৎলি, চাউখৎপা লৈবাক অমগীদমক ফিরেপ অসিগী খ্বাইদগী চাউবা য়ুম্ফম অসি নোংপোক থংবা ভারত চাউখৎহনবনি, মসিগীদমক ঐখোয়না মিসন পুর্ভোদয়দা থবক পাইখৎলি: পি.এম.
20 JUN 2026 7:42PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি পসচিমবঙ্গা দিবস (ৱেস্ত বেঙ্গল দে) থৌরমদা শরুক য়াখ্রে। রাজ্যগী থাক্তা পাংথোক্কদবা থৌরমশিং অসি দা. শ্যামা প্রসাদ মুখর্জীগা মরী লৈনবা পুৱারী ওইরবা মফম অমা ওইরিবা হুগলীগী তারকেশ্বরদা পাংথোক্লি। চহি অসিগী পসচিমবঙ্গা দিবসকী থিমদি: “ৱেস্ত বেঙ্গল: হেরিতেজ, হার্মোনী অমসুং দিবেলপমেন্ত”নি, মসিনা রাজ্য অসিগী ইনাক খুল্লবা নাৎ, সোসিএল কোহেজন অমসুং দিবেলপমেন্তকী এস্পিরেসনশিং উৎলি।
থৌরম অদুদা প্রধান মন্ত্রীনা তোঙান তোঙানবা চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেক্ত কয়া হৌদোকখি, জাতিদা কত্থোকখি অমসুং উরেপ উয়ুংসু তমখি। রেলৱেজ, লৌউ-শিংউ, খুঙ্গংগী চাউখৎ-থৌরাং, ফিশরিজ অমসুং এনিমেল হসবেন্দ্রী সেক্তরশিংদা লৈরিবা খোঙথাংশিং অসিনা ইনফ্রাস্ত্রকচর মপাঙ্গল কনখৎহল্লগনি, পুন্সি মহিং ফগৎহল্লগনি, লৌমীশিংগী য়াইফ-থৌরাং হেনগৎহল্লগনি অমসুং রাজ্য অসিগী সোসিও-ইকোনোমিক দিবেলপমেন্ত খোঙজেল য়াংশিনহল্লগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা প্রধান মন্ত্রী কিসান সম্মান নিধি (পি.এম.-কিসান) গী ২৩শুবা ইন্সতোলমেন্তসু রিলিজ তৌখি। মসিগী ইন্সতোলমেন্ত অসিগী মখাদা, লুপা করোর ১৮,৮৮০ হেন্না লৈবাক অসিগী লৌমী করোর ৯.৪৪ হেনবগী বেঙ্ক একাউন্তশিংদা হকথেংননা ত্রান্সফর তৌগনি।
মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা মীয়ামগী মীফম অমদা ৱা ঙাংখি। মসি হৌখিবা মীখল অমসুং অনৌবা সরকারগী ৱাশক লৌখ্রবা মতুংদা রাজ্য অসিদা মহাক্কী অহানবা খোঙচৎনি। ৱেস্ত বেঙ্গলগী মীয়াম অমসুং লৈবাক মীয়ামদা য়াইফ-পাউজেল পীরদুনা, শ্রী মোদীনা থৌরম অসি পুৱারী ওইরবা তাঞ্জা অমনি হায়না ফোংদোকখি। মসিনা রাজ্য অসিদা অফবা ৱাখল্লোন, থাজবা অমসুং চাউখৎপগী অনৌবা ৱাখল্লোন অমা উৎলি। “ৱেস্ত বেঙ্গলনা চাউখৎপা অমসুং লৈবাক শেমগৎপগী অনৌবা খোঙচৎ অমা হৌরে। মীয়ামগী মরক্তা উবা ফংলিবা থৌনা অমসুং রাজ্য শিনবা থুংনা লৈরিবা অফবা ফীভম অসিনা অফবা তুংলমচৎ অমগীদমক চাউখৎলক্লিবা থাজবা অদু উৎলি”, হায়না শ্রী মোদীনা ফোংদোকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা "স্বচ্ছতা সে স্বগৎ" খোঙথাংদা শরুক য়াখিবগীদমক নাগরিকশিংদা থাগৎপা ফোংদোকখি অমসুং স্বচ্ছতা অসি নুমিৎ খুদিংগী পুন্সি অমসুং তুং কোইনা চৎথগদবা চাউখৎ-থৌরাংগী তঙাই ফদবা শরুক অমা ওইহনগদবনি হায়না অকনবা ৱাফম থমখি। ৱেস্ত বেঙ্গল দেগী মরুওইবা অদু পল্লদুনা শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি থৌরম অসিনা নীংতম্বা ফংবা অমসুং পার্তিসন তৌবা ফাওবগী অৱাবা মতমগী মনুংদা ভারত মনুংদা বেঙ্গলগী নাৎকী শক্তম, হেরিতেজ অমসুং মফম অদু ঙাক্নবা কত্থোকখিবশিং অদুবুসু নীংশিংহল্লি। মহাক্না বেঙ্গলগী মীয়ামগী অপাম্বশিং অমসুং অনীংবশিং ঙাক্নবা হোৎনখিবা মীৎয়েং শানবা মীওইশিং, খুন্নাইগী লুচিংবশিং, স্কোলরশিং অমসুং মীয়ামগী মীহুৎশিংদা ইকায় খুম্নবা উৎখি।
প্রধান মন্ত্রীনা পার্তিসনগী মতমদা বেঙ্গলগী শরুক অমা ভারতকী মনুংদা লৈহন্নবা হোৎনবদা মরুওইবা থৌদাং লৌখিবা দা. শ্যামা প্রসাদ মুখর্জীনা শরুক তমখিবা অদু নীংশিংখি। মহাক্না শক্নাইরবা ইন্তলেকচুএলশিং, স্কোলরশিং, সোসিএল রিফোর্মরশিং, কম্ম্যুনিতীগী লুচিংবশিং, অমসুং পুৱারী ওইরবা খোঙজং অসিদা শরুক য়াখিবা ইন্দস্ত্রীএলিস্তশিংনা শৌগৎপীবগীদমকসু থাগৎপা ফোংদোকখি। “রবীন্দ্রনাথ তেগোর, বঙ্কিম চন্দ্র চতোপাধ্যায়, স্বামী বিবেকানন্দ, নেতাজী সুভাস চন্দ্র বোস, অমসুং ইশ্বর চন্দ্র বিদ্যাসাগরগুম্বা শক্নাইরবা মীওইশিংনা শেমগৎখিবা ৱেস্ত বেঙ্গলগী শিংথানীংঙাই ওইরবা লিগেসী অসিনা লৈবাক অসিবু ইথিল পীদুনা লাক্লি। তুংগী মীরোলশিংগীদমক্তা অনৌবা খুদোংচাবশিং শেমগৎপগা লোয়ননা হেরিতেজ অসিবু ঙাক-শেন্দুনা থম্বা অমসুং থৌরম পাংথোকপা মথৌ তাই”, হায়না শ্রী মোদীনা ফোংদোকখি।
শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি অনৌবা সরকার অসিনা চহি কয়াদগী থেংনরক্লিবা শীংনবশিং অসি কোকহন্নবা থবক পাইখৎলি অমসুং চাউখৎপা খোঙজেল য়াংখৎনবা খোঙজেল য়াংনা থবক পাইখৎলি। মহাক্না হায়খি মদুদি রাজ্য অসিগী শেন্মিৎলোনগী ওইথোকপা য়াবশিং ফংহন্নবা ৱারেপশিং অথুবা মতমদা লৌখৎলি অমসুং মতম শাংনা লেপ্পা প্রোজেক্তশিং অমুক হন্না হৌদোক্লি। থৌরম অদুগী মনুংদা রেলৱেজ, লম্বী-থোং, লৌউ-শিংউ অমসুং ঙা য়োকপগা মরী লৈনবা লুপা করোর চা কয়াগী চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেক্তশিং শঙ্গাখি অমসুং উরেপ-উয়ুং তমখি। “থৌরাংশিং অসিনা খুঙ্গংগী ইনফ্রাস্ত্রকচর মপাঙ্গল কনখৎহল্লগনি, কন্নেক্তিবিতী ফগৎহল্লগনি, লোকেল ইকোনোমীদা পুক্নিং থৌগৎহল্লগনি অমসুং থবক পীবগী অমসুং চাউখৎপগী অনৌবা খুদোংচাবশিং ফংহল্লগনি”, হায়না শ্রী মোদীনা ফোংদোকখি।
প্রধান মন্ত্রী মোদীনা পি.এম.-কিসানগী ২৩শুবা ইন্সতোলমেন্ত রিলিজ তৌবগী মতাংদা পনখি। মসি লৈবাক অসিগী লৌমী করোর ৯ হেনবগী বেঙ্ক একাউন্তশিংদা হকথেংননা ত্রান্সফর তৌখি। মহাক্না কান্নবা ফংলবা লৌমীশিংগী ইমুং মনুং খুদিংমক্তা য়াইফ-পাউজেল পীখি। রাজ্য অসিগী পুৱারীদগী ইথিল লৌনবা নাগরিকশিংদা তকশিনখিবা অদুদা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ৱেস্ত বেঙ্গলদা য়াম্না চাউবা কলচরেল, ইন্তলেকচুএল অমসুং ইকোনোমিক শক্তি লৈরি অমসুং ভারতকী চাউখৎ থৌরাংগী খোঙচৎতা অমুক হন্না মকোক থোংবা কন্ত্রিব্যুতর অমা ওইনা থোরকপা ঙমগনি। “ৱেস্ত বেঙ্গল দে অসি পুৱারীবু নিংশিংবতা নত্তনা চাউখৎপা, খুমাং চাউশিনবা অমসুং লৈবাক অপুনবগীদমক অনৌবা থৌনা অমা ওইহনগদবনি। রাজ্য অসিগী মীয়াম্না মপাঙ্গল কল্লবা অমসুং হেন্না চাউখৎপা ভারত অমা শেমগৎপদা মরুওইবা থৌদাং লৌগনি”, হায়না শ্রী মোদীনা অকনবা ৱাফম থমখি।
প্রধান মন্ত্রী মোদীনা হায়খি মদুদি মীখলগী মতমদা ৱেস্ত বেঙ্গলগী মীয়ামদা পীখিবা ৱাশকশিং অসি মতম চানা মপুং ফাহল্লি। মহাক্না হায়খি মদুদি রাজ্য অসিগী ইলিজিবল ওইবা লায়রবা ইমুং খুদিংমক হৌজিক আয়ুশ্মান ভারত হেল্থ ইন্সুরেন্স স্কিমগী কান্নবা ফংলগনি। মহাক্না অন্নপুর্না স্কিম হৌদোকপা, জল জীবন মিসনগী খুত্থাংদা থক্নবা ঈশিং ফংহন্নবা থবকশিং, সরকারগী থবকশিংগীদমক চহিগী লিমিৎ হন্থহনবা, অমসুং নুপীশিংগীদমক ফ্রী বস ত্রেভেল চৎনহনবা হায়বগী মতাংদা পনখি। “চহি কয়া লেপখিবা য়াইফ-থৌরাংগী স্কিমশিং অসি হৌজিক্তি মীয়ামগী আউতরিচ কেম্পশিংগী খুত্থাংদা বেনিফিসরীশিংদা হকথেংননা ফংহল্লে। মসিনা ত্রান্সপরেন্সী, ইফিসিএন্সী লৈহল্লী অমসুং মিদ্দলমেনশিং মুত্থৎহল্লে,” হায়না শ্রী মোদীনা হায়খি।
ইনফ্রাস্ত্রকচর দিবেলপমেন্তকী মতাংদা পল্লদুনা শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি মতম শাংনা লেপলুরবা প্রোজেক্ত কয়া অমা হৌজিক য়াম্না থুনা পাইখৎলি। মখোয়শিং অদুগী মনুংদা কোলকাতা মেত্রোগী ওরেঞ্জ লাইনগী থবকশিং চিনগ্রিঘাতা ক্রোসিংদা লোইশিনবা, হাওরাদা অনৌবা দিভিজনেল রেলৱে হোস্পিতাল অমগী উরেপ-উয়ুং তম্বা, পুরবা মেদিনীপুরদা লম্বীগী ওভরব্রিজশিং, অমসুং সনক্রেল-সন্তরাগচি রেল লিঙ্ক প্রোজেক্ত য়াওরি। লৌমীশিংগী য়াইফ-থৌরাংদা মীৎয়েং থম্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা ৱেস্ত বেঙ্গলদা প্রধান মন্ত্রী ফাসল বিমা য়োজনা হৌদোকপবু তরাম্না ওকখি। মসিনা লৌমীশিংদা মহৈ-মরোংগী অমাংবা থোকপদা শেলগী ওইবা ঙাক-শেন পীরগনি। মহাক্না রাজ্য অসি দিজিতেল এগ্রিকলচর মিসনদা পুনশিনবগী ৱাফমসু লাউথোকখি। মসিনা লৌমীশিংগী রেজিস্ত্রীশিং, দিজিতেল লেন্দ রেকোর্দশিং অমসুং লৌউ-শিংউগী সর্ভিসশিং অমসুং কান্নবশিং হেন্না ফগৎহনগনি। শ্রী মোদীনা হায়খি “পি.এম. ধন ধন্যা কৃশি য়োজনাগী মখাদা, নোংচুপ বেঙ্গলগী জিলা মরি - পুরুলিয়া, দার্জিলিং, আলিপুরদুৱার অমসুং ঝারগ্রামনা লৌউ-শিংউগী পোত্থোক হেনগৎনবা, স্তোরেজ ইনফ্রাস্ত্রকচর মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা অমসুং ক্রেদিৎ ফংহনবদা হেন্না ফগৎহন্নবা মীৎয়েং থমদুনা মতেং পাংগনি”।
রাজ্য অসিগী শেন্মিৎলোনগীদমক ফিশরিজগী মরুওইবা অদু খঙলদুনা শ্রী মোদীনা সাউথ ২৪ পরগানাস্তা ফ্রেসরগঞ্জ ফিশিং হার্বর পাকথোক চাউথোকহনবা অমসুং বীরভুমদা মোদর্ন ফিস মার্কেৎ অমা শেমগৎপগী মতাংদা পনখি। মসিনা পুন্সি মহিং ফগৎহনগনি অমসুং ফিশরিজ সেক্তর মপাঙ্গল কনখৎহনগনি হায়না থাজরি। প্রধান মন্ত্রীনা লৈবাক অসিগী লৌমীশিংদা সোইল হেল্থ, কেমিকেল ফর্তিলাইজরশিংগী মখা পোনবা হন্থহনবা অমসুং নেচরেল ফার্মিংগী থৌওং শিজিন্নবদা মতেং পাংলিবা সরকারগী "খেৎ বচাও অভিয়ান"দা শরুক য়ানবা আপিল তৌখি।
২০৪৭ ফাওবদা ভিক্সিৎ ভারতকী সরকারগী মঙলান অদু নৌহৌনা পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রী মোদীনা হায়খি মদুদি নোংপোক থংবা ভারতকী চাউখৎপা অসি পুরভোদয় ইনিসিয়েতিবকী মখাদা মিসন অসিগী মরুওইবা থৌদাং ওইরি। লমদম অসিগী অমসুং লৈবাক অসিগী চাউখৎপা পুরকপদা নোংচুপ বেঙ্গলনা মরুওইবা থৌদাং লৌরি। শ্রী মোদীনা হায়, “সস্তেনেবল দিবেলপমেন্ত অসি শান্তি, সোসিএল হার্মোনি, অমসুং কলচরেল প্রিজর্বেসনগা লোয়ননা চৎকদবনি, অমসুং অপুনবা প্রোগ্রেসকীদমক্তা পুন্না থবক তৌমিন্নদুনা বেঙ্গলগী ইনাক খুল্লবা কলচরেল হেরিতেজ অমসুং সোসিএল ফেব্রিকবু মপাঙ্গল কনখৎহনগদবনি”।
মহাক্কী ৱারোল লোইশিল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা রাজ্য অসিগী মীয়াম্বু ইন্তর্নেস্নেল দে ওফ য়োগগী থৌরমদা শরুক য়ানবা হায়খি অমসুং স্বামী বিবেকানন্দ অমসুং শ্রী ঔরোবিন্দোগী লমদম অসিনা য়োগ, হকচাং ফবা অমসুং মীওইবা খুন্নাইগী অপুনবগী পাউজেলগী খুত্থাংদা মালেমদা অমুক হন্না ইথিল পীরগনি হায়না থাজবা ফোংদোকখি।

Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi participates in Paschimbanga Divas celebrations in Hooghly, West Bengal
Prime Minister launches, dedicates and lays the foundation stones of various development projects across railways, agriculture, rural development, fisheries and animal husbandry sectors
This time, this date of West Bengal Day is even more special; The dream that was envisioned for a bright future of Bengal after independence, the vision that the great souls of Bengal had conceived, today, in a way, for the first time, we are witnessing those dreams turning into reality on West Bengal Day: PM
May this historic date become the inspiration for the development of West Bengal, let us create a new and glorious history: PM
Today, there is inauguration and foundation stone laying of development projects worth hundreds of crores of rupees, these projects related to rail, road, agriculture, and fisheries will give a new momentum to Bengal's development, and will strengthen the rural economy here: PM
Bengal endured bloodshed, Bengal lost its own people; It witnessed the fragmentation of its homeland but Bengal did not allow its identity and sense of self to be destroyed: PM
On Paschimbanga Divas, as we mark West Bengal Day, we are not just remembering one date, we are remembering an entire history, we are paying homage to Bengal's heritage that is thousands of years old: PM
India is working towards the goal of becoming a developed nation by 2047, the biggest foundation of this resolve for a developed India is the development of Eastern India, for this, we are working on Mission Purvodaya: PM
20 JUN 2026 7:42PM by PIB Delhi
Prime Minister, Shri Narendra Modi today, participated in Paschimbanga Divas (West Bengal Day) celebrations. The State-level celebrations are being held at Tarakeswar, Hooghly, a place of historic significance associated with Dr. Syama Prasad Mookerjee. The theme for this year’s Paschimbanga Divas: “West Bengal: Heritage, Harmony and Development,” reflects the State’s cultural richness, social cohesion and developmental aspirations.
During the programme, Prime Minister launched, dedicated to the nation and laid the foundation stone of multiple development projects. Spanning the sectors of railways, agriculture, rural development, fisheries and animal husbandry, these initiatives will strengthen infrastructure, improve livelihoods, enhance farmer welfare and accelerate socio-economic development across the State.
Prime Minister also released the 23rd instalment of the Pradhan Mantri Kisan Samman Nidhi (PM-KISAN). Under this instalment, more than ₹18,880 crore will be transferred directly into the bank accounts of over 9.44 crore farmers across the country.
Prime Minister Shri Narendra Modi addressed a large public gathering, marking his first visit to the state after the recent elections and swearing-in of the new government. Extending greetings to the people of West Bengal and the nation, Shri Modi described the occasion as a historic moment reflecting a renewed sense of optimism, confidence, and progress across the state. “West Bengal has embarked on a new journey of growth and nation-building. The visible enthusiasm among the people and the positive atmosphere across the state reflected growing confidence in a brighter future”, Shri Modi remarked.
The Prime Minister congratulated citizens for their participation in the "Swachhta se Swagat" initiative and emphasized that cleanliness should become an integral part of daily life and sustainable development. Highlighting the significance of West Bengal Day, Shri Modi said that the occasion serves as a reminder of the sacrifices made to preserve Bengal's cultural identity, heritage, and place within India during the tumultuous period leading up to Independence and Partition. He paid tribute to the visionaries, social leaders, scholars, and public figures who worked to safeguard the interests and aspirations of the people of Bengal.
The Prime Minister recalled the contribution of Dr. Syama Prasad Mookerjee, who played a pivotal role in ensuring that a part of Bengal remained within India during the Partition era. He also acknowledged the support extended by prominent intellectuals, scholars, social reformers, community leaders, and industrialists who participated in that historic movement. ”West Bengal's rich legacy, shaped by great personalities such as Rabindranath Tagore, Bankim Chandra Chattopadhyay, Swami Vivekananda, Netaji Subhas Chandra Bose, and Ishwar Chandra Vidyasagar, continues to inspire the nation. There is need to preserve and celebrate this heritage while creating new opportunities for future generations”, Shri Modi observed.
Shri Modi stated that the new government has begun addressing challenges that had accumulated over decades and is working at a rapid pace to accelerate development. He said that decisions are being taken swiftly and long-pending projects are being revived to unlock the state's economic potential. “Development projects worth hundreds of crores of rupees related to railways, roads, agriculture, and fisheries were inaugurated and foundation stones laid during the event. These initiatives would strengthen rural infrastructure, improve connectivity, boost local economies, and create new opportunities for employment and growth”, Shri modi underscored.
Prime Minister Modi highlighted the release of the 23rd instalment of PM-KISAN, directly transferred to the bank accounts of more than 9 crore farmers across the country. He extended his best wishes to all beneficiary farming families. Calling upon citizens to draw inspiration from the state's history, the Prime Minister said that West Bengal possesses immense cultural, intellectual, and economic strength and can once again emerge as a leading contributor to India's development journey. “West Bengal Day should serve not only as a remembrance of history but also as a renewed commitment to development, progress, and national unity. The people of the state would play a leading role in shaping a stronger and more prosperous India”, Shri Modi emphasized.
Prime Minister Modi stated that commitments made to the people of West Bengal during the elections are being fulfilled in a time-bound manner. He announced that every eligible poor family in the state will now benefit from the Ayushman Bharat health insurance scheme. He also highlighted the rollout of the Annapurna Scheme, expanded access to clean drinking water through the Jal Jeevan Mission, relaxation in age limits for government jobs, and the implementation of free bus travel for women. “Welfare schemes that had remained stalled for years are now being delivered directly to beneficiaries through public outreach camps, ensuring transparency, efficiency, and the elimination of middlemen”, Shri Modi added.
Highlighting infrastructure development, Shri Modi noted that several long-pending projects are now moving forward at an accelerated pace. These include the completion of Kolkata Metro's Orange Line work at Chingrighata Crossing, the foundation stone for a new divisional railway hospital in Howrah, road overbridges in Purba Medinipur, and the Sankrail–Santragachi rail link project. Focusing on farmers' welfare, the Prime Minister welcomed the launch of the Pradhan Mantri Fasal Bima Yojana in West Bengal, which will provide financial protection to farmers against crop losses. He also announced the state's integration into the Digital Agriculture Mission, enabling farmer registries, digital land records, and improved delivery of agricultural services and benefits. “Under the PM Dhan Dhaanya Krishi Yojana, four districts of West Bengal—Purulia, Darjeeling, Alipurduar, and Jhargram—will receive focused support to enhance agricultural productivity, strengthen storage infrastructure, and improve access to credit”, Shri Modi noted.
Recognizing the importance of fisheries to the state's economy, Shri Modi highlighted the expansion of the Fraserganj Fishing Harbour in South 24 Parganas and the development of a modern fish market in Birbhum, which are expected to boost livelihoods and strengthen the fisheries sector. The Prime Minister also appealed to farmers across the country to participate in the Government's "Khet Bachao Abhiyan", which promotes soil health, reduced dependence on chemical fertilizers, and the adoption of natural farming practices.
Reiterating the Government's vision of a Viksit Bharat by 2047, Prime Minister Modi emphasized that the development of Eastern India remains central to this mission under the Purvodaya Initiative, with West Bengal playing a critical role in driving regional and national growth. “Sustainable development must be accompanied by peace, social harmony, and cultural preservation, and to strengthen Bengal's rich cultural heritage and social fabric while working together for collective progress”, stressed Shri Modi.
Concluding his address, the Prime Minister invited people across the state to participate in International Day of Yoga celebrations and expressed confidence that the land of Swami Vivekananda and Sri Aurobindo would once again inspire the world through the message of yoga, wellness, and human unity.