প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
২০ জুনত ওড়িশা ভ্ৰমণ কৰিব প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে
প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ সৈতে ভাৰতৰ ৰাষ্ট্ৰপতিয়ে ময়ূৰভঞ্জৰ পাহাড়পুৰ গাঁও ভ্ৰমণ কৰিব
ময়ূৰভঞ্জৰ ৰায়ৰংগপুৰত ওড়িশা চৰকাৰৰ দুবছৰ সম্পূৰ্ণ হোৱা উপলক্ষে আয়োজিত অনুষ্ঠানত ৰাষ্ট্ৰপতি আৰু প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে অংশগ্ৰহণ কৰিব
৪৭,৬০০ কোটি টকাৰো অধিক ব্যয়ৰ বিভিন্ন উন্নয়নমূলক প্ৰকল্পৰ উদ্বোধন আৰু আধাৰশিলা স্থাপন কৰা হ’ব
শক্তি, ঔদ্যোগিক আন্তঃগাঁথনি, পথ সংযোগ, খোৱা পানী, স্বাস্থ্য, শিক্ষা, পৰ্যটন আৰু জলসিঞ্চনকে ধৰি গুৰুত্বপূৰ্ণ খণ্ডসমূহক সামৰি লৈছে এই প্ৰকল্পসমূহে
19 JUN 2026 11:53AM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে ২০জুনত ওড়িশা ভ্ৰমণ কৰিব। ভাৰতৰ ৰাষ্ট্ৰপতি শ্ৰীমতী দ্ৰৌপদী মুৰ্মুৱে এই ভ্ৰমণৰ সময়ত প্ৰধানমন্ত্ৰীক সংগ দিব, সেয়েহে ই ৰাজ্যখনৰ বাবে এক বিৰল আৰু গুৰুত্বপূৰ্ণ উপলক্ষ হৈ পৰিব।
সেইদিনা দিনৰ ১১.১৫ বজাত ৰাষ্ট্ৰপতি আৰু প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ময়ূৰভঞ্জ জিলাৰ পাহাড়পুৰ গাঁও ভ্ৰমণ কৰিব। ৰাষ্ট্ৰপতি আৰু প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে চাওতালী জাহেৰা আৰু হো জাহেৰা পবিত্ৰ উপবন, দক্ষতা কেন্দ্ৰ আৰু পাহাড়পুৰ বিদ্যালয়ত প্ৰাৰ্থনা কৰিব। এই ভ্ৰমণে জনজাতীয় আৰু গ্ৰাম্য অঞ্চলত শৈক্ষিক সুযোগ, দক্ষতা বিকাশ আৰু আৰ্থ-সামাজিক সবলীকৰণ শক্তিশালী কৰাৰ বাবে চলি থকা প্ৰচেষ্টাৰ ওপৰত আলোকপাত কৰিব।
দিনৰ প্ৰায় ১ বজাত ৰাষ্ট্ৰপতি আৰু প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ওড়িশা চৰকাৰৰ দুবছৰ সম্পূৰ্ণ হোৱা উপলক্ষে ময়ূৰভঞ্জ জিলাৰ ৰায়ৰংগপুৰত আয়োজন কৰা এক কাৰ্যসূচীত অংশগ্ৰহণ কৰিব। কাৰ্যসূচীৰ বিষয় হৈছে "বিকাশ ৰা ধাৰা, ওড়িশা সাৰা"। কাৰ্যসূচীৰ সময়ত ৪৭,৬০০ কোটি টকাৰো অধিক ব্যয়ৰ বিভিন্ন উন্নয়নমূলক প্ৰকল্পৰ উদ্বোধন আৰু আধাৰশিলা স্থাপন কৰা হ'ব। এই উপলক্ষে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে এক সমাৱেশকো সম্বোধন কৰিব।
কাৰ্যসূচীৰ সময়ত শক্তি, ঔদ্যোগিক আন্তঃগাঁথনি, পথ সংযোগ, খোৱা পানী, স্বাস্থ্য, শিক্ষা, পৰ্যটন আৰু জলসিঞ্চনকে ধৰি মূল খণ্ডসমূহৰ প্ৰকল্পসমূহৰ উদ্বোধন আৰু আধাৰশিলা স্থাপন কৰা হ’ব। এই প্ৰকল্পসমূহে সমগ্ৰ ওড়িশাত আন্তঃগাঁথনি শক্তিশালী কৰিব, সংযোগ উন্নত কৰিব, শক্তি সুৰক্ষা বৃদ্ধি কৰিব আৰু নিয়োগৰ সুযোগ সৃষ্টি কৰিব বুলি আশা কৰা হৈছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ সামগ্ৰিক আৰু সকলোকে সামৰি উন্নয়নৰ দৃষ্টিভংগী প্ৰতিফলিত কৰি এই পদক্ষেপসমূহে জনজাতীয় আৰু গ্ৰাম্য অঞ্চলৰ বিকাশক আৰু ত্বৰান্বিত কৰিব তথা ৰাজ্যখনৰ প্ৰতিটো কোণলৈ উন্নয়নৰ লাভালাভ সম্প্ৰসাৰিত কৰিব।
কাৰ্যসূচীৰ সময়ত আধাৰশিলা স্থাপন কৰিবলগীয়া গুৰুত্বপূৰ্ণ প্ৰকল্পসমূহৰ ভিতৰত আছে ৬০০ মেগাৱাট ক্ষমতাসম্পন্ন আপাৰ ইন্দ্ৰাৱতী পাম্পড ষ্ট’ৰেজ প্ৰকল্প আৰু প্ৰতিটো গোটৰ ৬৬০ মেগাৱাট কৈ ক্ষমতাৰ আইবি থাৰ্মেল পাৱাৰ ষ্টেচনৰ দ্বিতীয় পৰ্যায়ৰ সম্প্ৰসাৰণ প্ৰকল্প। এই প্ৰকল্পসমূহে শক্তি সুৰক্ষা বৃদ্ধি কৰাৰ লগতে ওড়িশাৰ অৰ্থনৈতিক সমৃদ্ধিক সহায় কৰিব। ঝাৰছুগুড়া জিলাৰ লখনপুৰত ভাৰত ক’ল গেছিফিকেচন এণ্ড কেমিকেলছ লিমিটেড (বি চি জি চি এল) প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলাও স্থাপন কৰা হ’ব। ই ঘৰুৱা কয়লা সম্পদৰ পৰিষ্কাৰ ব্যৱহাৰক উৎসাহিত কৰিব, আমদানিৰ ওপৰত নিৰ্ভৰশীলতা হ্ৰাস কৰিব আৰু অঞ্চলটোত নতুন ঔদ্যোগিক আৰু নিয়োগৰ সুযোগ সৃষ্টি কৰিব।
আধাৰশিলা স্থাপন কৰিবলগীয়া আন প্ৰকল্পসমূহৰ ভিতৰত আছে ভুৱনেশ্বৰত ৩০০ টিপিডি উৎস-পৃথক পৌৰ নিগমৰ কঠিন আৱৰ্জনা-আধাৰিত সংকুচিত জৈৱ গেছ প্ৰকল্প, কটক আৰু ভুৱনেশ্বৰৰ মাজত পোনপটীয়া সংযোগ প্ৰদান কৰা কাঠজোড়ী নদীৰ ওপৰত এখন দলং, বৌধ জিলাৰ ধলপুৰ-হাড়ভাঙা পথ বহল আৰু শক্তিশালীকৰণ, নুৱাপাড়াৰ পৰা ঘাটিপাড়ালৈ ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথ ৩৫৩ৰ এটা অংশ চাৰিলেনযুক্ত কৰা, কুসুমদিহি মেগালিফ্ট জলসিঞ্চন প্ৰকল্প, ইগনৌ আঞ্চলিক কেন্দ্ৰ আৰু ৰায়ৰংগপুৰত ইন্দোৰ বেডমিণ্টন কমপ্লেক্স।
বৌধত ৩০০ বিচনাযুক্ত জিলা সদৰ চিকিৎসালয় ভৱনৰ লগতে ওড়িশাৰ বিভিন্ন জিলাত ২৪টা অটল বাছ ষ্টেণ্ড আৰু নটা স্বয়ংক্ৰিয় পৰীক্ষা কেন্দ্ৰ মুকলি কৰা হ’ব। এই প্ৰকল্পসমূহে ৰাজ্যখনত স্বাস্থ্যসেৱা আৰু ৰাজহুৱা পৰিবহণ আন্তঃগাঁথনি শক্তিশালী কৰিব বুলি আশা কৰা হৈছে। উদ্বোধন কৰিবলগীয়া আন গুৰুত্বপূৰ্ণ প্ৰকল্পসমূহৰ ভিতৰত আছে ৫৭ নং ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথৰ নয়াগড় টাউন বাইপাছ, কুসুমি স্মাৰ্ট জলসিঞ্চন প্ৰকল্পৰ ভূগৰ্ভস্থ পাইপলাইন অংশ, জাখাপুৰা-জাজপুৰ কেওনঝাৰ ৰোড-বৈতৰণী ৰোড মাল্টি-ট্ৰেকিং প্ৰকল্প, হিন্দোল ৰোড-মেৰামাণ্ডালী মাল্টি-ট্ৰেকিং প্ৰকল্প, ক্ৰীড়া চৌহদ আৰু ৰায়ৰংগপুৰত জনজাতীয় গৱেষণা কেন্দ্ৰ ইত্যাদি।

Prime Minister's Office
PM to visit Odisha on 20 June
President of India along with PM to visit Pahadpur village in Mayurbhanj
President and PM to participate in programme marking completion of two years of the Government of Odisha at Rairangpur in Mayurbhanj
Inauguration and foundation stone of various development projects worth over ₹47,600 crore to take place
Projects span key sectors including energy, industrial infrastructure, road connectivity, drinking water, health, education, tourism and irrigation
19 JUN 2026 11:53AM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi will visit Odisha on 20 June 2026. President of India, Smt. Droupadi Murmu will join the Prime Minister during the visit, making it a rare and significant occasion for the State.
At around 11:15 AM, the President and the Prime Minister will visit Pahadpur village in Mayurbhanj district. The President and the Prime Minister will offer prayers at sacred groves Santhali Jahera and Ho Jahera, Skill Centre and Pahadpur School. The visit will highlight ongoing efforts to strengthen educational opportunities, skill development and socio-economic empowerment in tribal and rural regions.
At around 1 PM, the President and Prime Minister will participate in a programme at Rairangpur in Mayurbhanj district, marking the completion of two years of the Government of Odisha. The theme of the programme is “Vikas ra Dhara, Odisha Sara”. Inauguration and foundation stone of various development projects worth over ₹47,600 crore will take place during the programme. Prime Minister will also address the gathering on the occasion.
During the programme, inauguration and foundation stone will be done for projects across key sectors including energy, industrial infrastructure, road connectivity, drinking water, health, education, tourism and irrigation. The projects are expected to strengthen infrastructure, improve connectivity, enhance energy security and generate employment opportunities across Odisha. Reflecting the Prime Minister's vision of inclusive and holistic development, these initiatives will further accelerate growth in tribal and rural regions and extend the benefits of development to every corner of the State.
Among the major projects for which foundation stones will be laid are the 600 MW Upper Indravati Pumped Storage Project and the Stage-II Expansion Project of the IB Thermal Power Station comprising two units of 660 MW each. These projects will enhance energy security and support economic growth in Odisha. Foundation stone of the Bharat Coal Gasification and Chemicals Limited (BCGCL) Project at Lakhanpur, Jharsuguda district will also be laid. It will promote cleaner utilisation of domestic coal resources, reduce import dependence and create new industrial and employment opportunities in the region.
Other projects for which foundation stones will be laid include a 300 TPD source-segregated Municipal Solid Waste-based Compressed Biogas Plant at Bhubaneswar, a Bridge over the river Kathajodi providing a direct link between Cuttack and Bhubaneswar, the widening and strengthening of the Dhalpur-Harbhanga Road in Boudh district and the four-laning of a section of NH-353 from Nuapada to Ghatipada, Kusumdihi Megalift Irrigation Project, IGNOU Regional Centre and Indoor Badminton Complex at Rairangpur among others.
The 300-bedded District Headquarters Hospital building at Boudh, along with 24 Atal Bus Stands and nine Automated Testing Stations across various districts of Odisha, will be inaugurated. These projects are expected to strengthen healthcare and public transport infrastructure in the State. Other important projects to be inaugurated include the Nayagarh Town Bypass on NH-57, the Underground Pipeline component of the Kusumi Smart Irrigation Project, the Jakhapura-Jajpur Keonjhar Road-Baitarani Road Multi-Tracking Project, Hindol Road-Meramandali Multi-Tracking Project, Sports Complex and Tribal Research Centre at Rairangpur among others.