Ministry of Agriculture & Farmers Welfare
In Vidisha, Union Agriculture Minister Shri Shivraj Singh Chouhan performs ‘bhumi pujan’ of KVK Agricultural Science Centre
In Vidisha, Shivraj Sir’s class is in session; the farmers’ school will change the destiny of farming
“A model KVK will be built in Vidisha’s Berkhedi Jetu; a 49 acre live laboratory of modern farming”: Shri Shivraj Singh Chouhan
“Scientific farming roadmap for Vidisha, Raisen, Sehore, Dewas districts; focus on integrated farming”: Shri Shivraj Singh
Balanced fertilisers, soil health and fake fertilisers–seeds: Clear message from Union Minister Shri Shivraj Singh Chouhan on ‘Khet Bachao Abhiyan’
“Crops will also have a hospital in the form of an Agri Clinic; scientific advice at every field through 155261 number and mobile app”: Shri Shivraj Singh
“Easy access for every farmer to laser leveller, drip–sprinkler and Direct Seeded Rice through Custom Hiring Centres and machine banks”: Shri Shivraj Singh
“Formula of good seed, good nursery and value addition; promotion of processing–startups from tomato to mushroom”: Shri Shivraj Singh Chouhan
“Pulses–Oilseeds Mission, procurement on MSP and new hope for young and women farmers through agricultural campaign”: Shri Shivraj Singh
14 JUN 2026 7:13PM by PIB Delhi
Union Minister for Agriculture and Farmers’ Welfare, and Rural Development, Shri Shivraj Singh Chouhan today laid the foundation stone of a unique ‘school for farmers’ in Berkhedi Jetu of Vidisha in Madhya Pradesh, and presented a big resolve to transform farming. Instead of a formal gathering and long welcome speeches, the focus remained directly on fields and farmers in the presence of Shri Shivraj Singh, other public representatives and scientists. Along with the foundation stone laying of the model Agricultural Science Centre, a scientific farming roadmap for Vidisha, Raisen, Sehore and Dewas, the ‘Khet Bachao Abhiyan’ and a complete chain of modern machinery and innovation were launched. Speaking in simple, conversational language with farmer brothers and sisters, ‘Shivraj Sir’ clearly said that this is not a political gathering but a class on farming, where even a small farmer with two and a half acres of land is given the resolve to earn a respectable livelihood through integrated farming, balanced fertilisers, good soil and good technology. This initiative aims to bring real change in the lives of farmers by providing practical knowledge and modern tools.
Farmers’ School in Vidisha
Union Agriculture Minister Shri Shivraj Singh Chouhan made it clear right at the beginning that this programme is not for gathering crowds or giving speeches but for training farmers. He also told the media that the farmers who have come here have not been brought in buses or vehicles; those who want to learn have come on their own, therefore instead of formal stage formalities, there will be a direct class. Union Minister Shri Shivraj Chouhan said that every farmer attending the event should be considered a student, for whom scientists will present their points in limited words and then take them directly to the fields to demonstrate machines and new technologies. This approach ensures that learning is practical and directly applicable in the fields.
Model KVK: 49-acre Live Laboratory
This Agricultural Science Centre being built in Berkhedi Jetu will be the country’s model Krishi Vigyan Kendra (KVK) on 49 acres of land, where demonstration plots of modern farming will start from this Kharif season itself. Shri Shivraj Singh Chouhan made it clear that work on the fields will begin immediately without waiting for the building construction – farmers will be taught by showing them with their own eyes, not just by telling. Through this KVK, research from Indian Council of Agricultural Research (ICAR)’s 113 institutions and more than 1,700 KVK institutions will be taken directly to the farmers of the Vidisha region through mobile, demos and training. This live laboratory will serve as a centre of excellence for scientific farming practices in the region.
Scientific Farming Roadmap: Respectable income on two and a half acres
Union Minister Shri Shivraj Singh said that lands have become smaller due to division, but even on two and a half acres (one hectare), if integrated farming is done properly, the livelihood of the entire family can be comfortably sustained. For this, a scientific analysis of the soil, water and resources of Vidisha, Raisen, Sehore and Dewas districts has been done and a crop-pattern roadmap has been prepared, whose training will be given from this KVK. Model farms will be created in the fields to show how maximum profit can be earned by combining grains, pulses, oilseeds, horticulture, animal husbandry, fish farming, beekeeping and mushroom on the same piece of land. This integrated approach will help small farmers achieve better income and sustainability.
‘Khet Bachao Abhiyan’: Less fertiliser, Right fertiliser, Right advice
While expanding his nationwide ‘Khet Bachao Abhiyan’, Shri Shivraj Singh Chouhan made an emotional appeal to farmers in Vidisha to save Mother Earth. He said that applying chemical fertilisers and pesticides indiscriminately without testing the soil will destroy the fertility of the earth, therefore the campaign of soil testing of every farmer’s field and ‘Soil Health Card’ will be intensified. Along with balanced fertilisers in farming, natural and organic farming will also be promoted, where farmers will be encouraged to try scientific natural farming on at least half an acre so that production does not decrease while the health of the soil improves. This campaign aims to protect the fields for future generations.
Agri Clinic, Helpline and Mobile App for advice at every field
Union Minister Shri Shivraj Singh announced that an ‘Agri Clinic’, a hospital for crops, will be established in this model KVK of Vidisha, where farmers will bring samples of plants, leaves or soil and scientists will identify the disease and immediately suggest treatment. Along with this, farmers will also get immediate advice over the phone through numbers like 155261, like Bharat Vistaar – Kisan Sarathi, and digital platforms – for every problem from yellowing of leaves to pest attack. Shri Shivraj Singh Chouhan also said that through a mobile app, while walking in the field itself, one will be able to know which nutrients are there in the soil and how much DAP (diammonium phosphate) and urea is needed, whose live demonstration he will himself give by going to the fields. This facility will provide scientific advice directly at the doorstep of farmers.
Strictness on fake fertilisers – seeds, guarantee of good seed – good nursery
Union Minister Shri Chouhan, addressing farmers’ biggest concern of fake fertilisers, pesticides and seeds, clearly said that whoever cheats with farmers will not be spared at any cost. He appealed to farmers to take proper bills, check authenticity through QR codes and immediately complain about fake material, and assured that the government will take strict action. He said that in Vidisha KVK, arrangements will be made for preparing good seeds, developing quality fruit–vegetable nurseries and giving training on correct seed selection and seed treatment so that farmers are saved from cheating and get good crops. This will ensure quality inputs for better yields.
Machine Bank and modern equipment: Technology at every field
Shri Shivraj Singh Chouhan announced Custom Hiring Centres and Machine Banks for small and marginal farmers, where modern machines like laser leveller, Direct Seeded Rice (DSR) machine, drip–sprinkler will be available on rent. He said that it is not possible for every farmer to buy every machine, therefore machines will be kept in the KVK. Farmers can use them by paying nominal rent as per need and return them. Live demos of direct seeding of paddy in less water, micro irrigation and laser levelling will be shown in the fields after today’s programme so that farmers can see, understand and adopt the technology themselves. This will make advanced tools accessible to all.
Value Addition, Processing, Startups and Skill Development
Union Agriculture and Farmers’ Welfare Minister Shri Shivraj Singh, while talking about the problem of ups and downs in the prices of tomatoes, vegetables and fruits, said that selling only raw material causes loss to farmers, therefore training in value addition and food processing will be given here. Through the KVK, technology of making processed products from tomatoes, vegetables, fruits and grains, packaging and linking with markets will be shown to encourage youth towards agriculture-based startups. Skill development programmes will also be run for activities like mushroom production, poultry, beekeeping and dairy so that village youth can earn good livelihood by staying connected with farming. This will create additional income opportunities.
Pulses–Oilseeds Mission and MSP Procurement
Shri Shivraj Singh Chouhan reiterated the resolve to speed up the ‘Self-Reliance in Pulses Mission’ to increase production of pulses and oilseeds. He said that along with pulses like gram, pigeon pea, lentil and black gram, cultivation of oilseeds including sesame will be increased by providing good seeds to farmers for free demonstration plots and cluster-based farming will be promoted. Shri Shivraj Singh assured that whatever pulses (pigeon pea, black gram and lentil) the farmer produces, it will be procured at Minimum Support Price (MSP) and where production is higher, subsidy up to Rs. 25 lakh will be given for setting up dal mills. This will boost farmer income and self-reliance.
Emotional appeal to farmers and direction towards a mass movement
At the end of the programme, Shri Shivraj Singh Chouhan made farmers take a pledge by raising their hands that they will save Mother Earth, use balanced fertilisers and improve the health of the soil for future generations. He said that ‘Khet Bachao Abhiyan’ is not just a government scheme but a mass movement, in which scientists, KVKs, ICAR, state governments, public representatives, Self-Help Groups, FPOs and farmer organisations will work together. This collective effort will bring lasting change.
Describing himself as ‘a wanderer who awakens farmers village to village’, he assured that as long as he is alive, he will continue to take such classes across the country to change the life of farming and farmers and this model KVK of Vidisha will become an inspiration for the entire country. On this occasion, benefits of various schemes were also distributed to the farmers.
In the programme, Madhya Pradesh Agriculture Minister Shri Aidal Singh Kansana, Revenue Minister Shri Karan Singh, former Minister Shri Surya Prakash Meena, MLA Shri Mukesh Tandon, Shri Hari Singh Raghuvanshi, Shri Hari Singh Sapre, Shri Umakant Sharma, Shri Ramakant Bhargava, Shri Surendra Patwa, Shri Aashish Govind Sharma and other public representatives were present. Along with this, Director General of Indian Council of Agricultural Research (ICAR) and Secretary of DARE Dr. Mangi Lal Jat and CII’s Shri Siddharth Chaturvedi, Dhanuka’s Shri R. C. Agarwal, IFFCO’s Dr. Yogendra Kumar and many other scientists, experts and officers of ICAR and Agriculture Department participated in this key farmer training programme.

কৃষি মন্ত্ৰালয়
বিদিশাত কেন্দ্ৰীয় কৃষিমন্ত্ৰী শ্ৰী শিৱৰাজ সিং চৌহানৰ দ্বাৰা কৃষি বিজ্ঞান কেন্দ্ৰৰ (KVK) ‘ভূমি পূজন’ সম্পন্ন
বিদিশাত চলিছে শিৱৰাজ ছাৰৰ ক্লাছ; কৃষকৰ এই বিদ্যালয়ে সলনি কৰিব খেতিৰ ভৱিষ্যত
"বিদিশাৰ বেৰখেড়ী জেতুত নিৰ্মাণ কৰা হ'ব এক আদৰ্শ কেভিকে; আধুনিক কৃষিৰ ৪৯ একৰৰ এক জীৱন্ত গৱেষণাগাৰ": শ্ৰী শিৱৰাজ সিং চৌহান
"বিদিশা, ৰায়সেন, চিহোৰ আৰু দেৱাস জিলাৰ বাবে বৈজ্ঞানিক কৃষিৰ ৰূপৰেখা; সমন্বিত কৃষিৰ ওপৰত গুৰুত্ব": শ্ৰী শিৱৰাজ সিং
সুষম সাৰ, মাটিৰ স্বাস্থ্য আৰু নকল সাৰ-বীজ: ‘খেত বচাও অভিযান’ সন্দৰ্ভত কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী শ্ৰী শিৱৰাজ সিং চৌহানৰ স্পষ্ট বাৰ্তা
"কৃষি ক্লিনিকৰ ৰূপত শস্যৰো থাকিব চিকিৎসালয়; ১৫৫২৬১ নম্বৰ আৰু ম'বাইল এপৰ জৰিয়তে প্ৰতিখন পথাৰতে বৈজ্ঞানিক পৰামৰ্শ": শ্ৰী শিৱৰাজ সিং
"কাষ্টম হায়াৰিং চেণ্টাৰ আৰু মেচিন বেংকৰ জৰিয়তে প্ৰতিগৰাকী কৃষকৰ বাবে লেজাৰ লেভেলাৰ, ড্ৰিপ-স্প্ৰিংকলাৰ আৰু ডাইৰেক্ট চিডেড ৰাইচ (পোনপটীয়াকৈ বীজ সিঁচা ধান)ৰ সহজ উপলব্ধতা": শ্ৰী শিৱৰাজ সিং
"উন্নত বীজ, উন্নত নাৰ্চাৰী আৰু মূল্য সংযোজনৰ সূত্ৰ; বিলাহীৰ পৰা কাঠফুলালৈকে প্ৰচেছিং-ষ্টাৰ্টআপৰ প্ৰচাৰ": শ্ৰী শিৱৰাজ সিং চৌহান
"দাইল-তৈলবীজ মিছন, ন্যূনতম সমৰ্থন মূল্যত (MSP) ক্ৰয় আৰু কৃষি অভিযানৰ জৰিয়তে যুৱ তথা মহিলা কৃষকসকলৰ বাবে নতুন আশা": শ্ৰী শিৱৰাজ সিং
14 JUN 2026 7:13PM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰীয় কৃষি আৰু কৃষক কল্যাণ তথা গ্ৰামোন্নয়ন মন্ত্ৰী শ্ৰী শিৱৰাজ সিং চৌহানে আজি মধ্যপ্ৰদেশৰ বিদিশাৰ বেৰখেড়ী জেতুত কৃষকৰ বাবে এখন সুকীয়া 'কৃষকৰ বিদ্যালয়'ৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰে, আৰু কৃষি খণ্ডৰ ৰূপান্তৰৰ বাবে এক দৃঢ় সংকল্প দাঙি ধৰে। কোনো আনুষ্ঠানিক সভা আৰু দীঘলীয়া আদৰণী ভাষণৰ পৰিৱৰ্তে শ্ৰী শিৱৰাজ সিং, অন্যান্য জনপ্ৰতিনিধি আৰু বিজ্ঞানীসকলৰ উপস্থিতিত মূলতঃ পথাৰ আৰু কৃষকসকলৰ ওপৰত প্ৰত্যক্ষভাৱে গুৰুত্ব আৰোপ কৰা হয়। আদৰ্শ কৃষি বিজ্ঞান কেন্দ্ৰৰ আধাৰশিলা স্থাপনৰ লগতে বিদিশা, ৰায়সেন, চিহোৰ আৰু দেৱাসৰ বাবে বৈজ্ঞানিক কৃষিৰ এক ৰূপৰেখা, ‘খেত বচাও অভিযান’ আৰু আধুনিক যন্ত্ৰপাতি তথা উদ্ভাৱনৰ এক সম্পূৰ্ণ শৃংখল আৰম্ভ কৰা হয়।
কৃষক ভাই-ভনীসকলৰ সৈতে সহজ আৰু কথিত ভাষাত মতবিনিময় কৰি 'শিৱৰাজ ছাৰে' স্পষ্টভাৱে কয় যে এয়া কোনো ৰাজনৈতিক সভা নহয়, বৰঞ্চ কৃষিৰ এখন শ্ৰেণীহে, য'ত মাত্ৰ আঢ়ৈ একৰ মাটি থকা এজন ক্ষুদ্ৰ কৃষকেও সমন্বিত কৃষি, সুষম সাৰ, উন্নত মাটি আৰু উন্নত প্ৰযুক্তিৰ জৰিয়তে এক সন্মানজনক জীৱিকা অৰ্জন কৰাৰ সংকল্প প্ৰদান কৰা হৈছে। ব্যৱহাৰিক জ্ঞান আৰু আধুনিক সা-সঁজুলি প্ৰদান কৰি কৃষকসকলৰ জীৱনলৈ প্ৰকৃত পৰিৱৰ্তন অনাটোৱেই হৈছে এই পদক্ষেপৰ মূল লক্ষ্য।
বিদিশাত কৃষকৰ বিদ্যালয়
কেন্দ্ৰীয় কৃষিমন্ত্ৰী শ্ৰী শিৱৰাজ সিং চৌহানে একেবাৰে আৰম্ভণিতেই স্পষ্ট কৰি দিয়ে যে এই কাৰ্যসূচী ভিৰ গোটোৱা বা ভাষণ দিয়াৰ বাবে নহয়, বৰঞ্চ কৃষকসকলক প্ৰশিক্ষণ দিয়াৰ বাবেহে। তেওঁ সংবাদ মাধ্যমকো জনায় যে ইয়ালৈ অহা কৃষকসকলক বাছ বা আন বাহনেৰে অনা হোৱা নাই; যিসকলে শিকিব বিচাৰে তেওঁলোক নিজাববীয়াকৈ আহিছে, সেয়েহে মঞ্চৰ আনুষ্ঠানিকতাৰ পৰিৱৰ্তে ইয়াত পোনপটীয়াকৈ ক্লাছ অনুষ্ঠিত হ'ব। কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী শ্ৰী শিৱৰাজ চৌহানে কয় যে অনুষ্ঠানটোত উপস্থিত থকা প্ৰতিগৰাকী কৃষকক একোগৰাকী ছাত্ৰ হিচাপে গণ্য কৰা উচিত, যাৰ বাবে বিজ্ঞানীসকলে সীমিত শব্দৰে নিজৰ বক্তব্য দাঙি ধৰিব আৰু তাৰ পিছত যন্ত্ৰপাতি তথা নতুন প্ৰযুক্তিৰ প্ৰদৰ্শনৰ বাবে তেওঁলোকক পোনপটীয়াকৈ পথাৰলৈ লৈ যাব। এই পদ্ধতিয়ে শিক্ষণ ব্যৱহাৰিক হোৱাটো নিশ্চিত কৰে, যাক পথাৰত পোনপটীয়াকৈ প্ৰয়োগ কৰিব পৰা যায়।
আৰ্হি কে.ভি.কে (KVK): ৪৯ একৰৰ জীৱন্ত পৰীক্ষাগাৰ
বেৰখেড়ী জেতুত নিৰ্মাণ হ'বলগীয়া এই কৃষি বিজ্ঞান কেন্দ্ৰটো ৪৯ একৰ ভূমিত গঢ় লৈ উঠিব আৰু ই দেশৰ এক আৰ্হি কৃষি বিজ্ঞান কেন্দ্ৰ (KVK) হৈ পৰিব, য'ত এই খাৰিফ ঋতুৰ পৰাই আধুনিক কৃষিৰ প্ৰদৰ্শনমূলক খেতি আৰম্ভ কৰা হ'ব। শ্ৰী শিৱৰাজ সিং চৌহানে স্পষ্ট কৰি দিয়ে যে ভৱন নিৰ্মাণলৈ অপেক্ষা নকৰি পথাৰৰ কাম লগে লগে আৰম্ভ কৰা হ'ব – কৃষকসকলক কেৱল মুখেৰে কৈ নহয়, তেওঁলোকক নিজৰ চকুৰে দেখুৱাই শিকোৱা হ'ব। এই KVK-ৰ জৰিয়তে ভাৰতীয় কৃষি গৱেষণা পৰিষদৰ (ICAR) ১১৩ খন প্ৰতিষ্ঠান আৰু ১৭০০-ৰো অধিক KVK প্ৰতিষ্ঠানৰ গৱেষণাসমূহ ম'বাইল, প্ৰদৰ্শনী (ডেমো) আৰু প্ৰশিক্ষণৰ জৰিয়তে পোনপটীয়াকৈ বিদিশা অঞ্চলৰ কৃষকসকলৰ মাজলৈ লৈ যোৱা হ'ব। এই জীৱন্ত পৰীক্ষাগাৰটোৱে অঞ্চলটোত বৈজ্ঞানিক কৃষি পদ্ধতিৰ এক উৎকৃষ্ট কেন্দ্ৰ হিচাপে কাম কৰিব।
বৈজ্ঞানিক কৃষি ৰোডমেপ: আঢ়ৈ একৰ মাটিত সন্মানজনক উপাৰ্জন
কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী শ্ৰী শিৱৰাজ সিঙে কয় যে বিভাজনৰ ফলত মাটিৰ পৰিমাণ হ্ৰাস পাইছে যদিও আঢ়ৈ একৰ (এক হেক্টৰ) মাটিতেই যদি সঠিকভাৱে সমন্বিত কৃষি কৰা হয়, তেন্তে সমগ্ৰ পৰিয়ালটোৱে আৰামেৰে জীৱিকা নিৰ্বাহ কৰিব পাৰিব। ইয়াৰ বাবে বিদিশা, ৰাইসেন, চিহোৰ আৰু দেৱাস জিলাৰ মাটি, পানী আৰু সম্পদসমূহৰ এক বৈজ্ঞানিক বিশ্লেষণ কৰা হৈছে আৰু শস্য-বিন্যাসৰ এক ৰোডমেপ প্ৰস্তুত কৰা হৈছে, যাৰ প্ৰশিক্ষণ এই কে.ভি.কে. (KVK)-ৰ পৰা প্ৰদান কৰা হ'ব। একেডুখৰি মাটিতে খাদ্যশস্য, দাইল, তৈলবীজ, উদ্যানশস্য, পশুপালন, মীন পালন, মৌ-পালন আৰু কাঠফুলাৰ খেতি একেলগ কৰি কেনেকৈ সৰ্বাধিক লাভ অৰ্জন কৰিব পাৰি সেয়া দেখুৱাবলৈ পথাৰসমূহত আৰ্হি কৃষি পাম গঢ়ি তোলা হ'ব। এই সমন্বিত পদ্ধতিয়ে ক্ষুদ্ৰ কৃষকসকলক উন্নত উপাৰ্জন আৰু বহনক্ষমতা লাভ কৰাত সহায় কৰিব।
'খেত বচাও অভিযান': কম সাৰ, সঠিক সাৰ, সঠিক পৰামৰ্শ
দেশজুৰি 'খেত বচাও অভিযান' সম্প্ৰসাৰণ কৰাৰ লগতে শ্ৰী শিৱৰাজ সিং চৌহানে বিদিশাৰ কৃষকসকলক ধৰিত্ৰী আইক ৰক্ষা কৰাৰ বাবে এক আৱেগিক আহ্বান জনায়। তেওঁ কয় যে মাটি পৰীক্ষা নকৰাকৈ জধে-মধে ৰাসায়নিক সাৰ আৰু কীটনাশক প্ৰয়োগ কৰিলে মাটিৰ উৰ্বৰতা নষ্ট হ'ব, সেয়েহে প্ৰতিগৰাকী কৃষকৰ পথাৰৰ মাটি পৰীক্ষা কৰা আৰু 'মৃত্তিকা স্বাস্থ্য কাৰ্ড' (Soil Health Card) প্ৰদানৰ অভিযান অধিক তীব্ৰতৰ কৰা হ'ব। কৃষিকাৰ্যত ভাৰসাম্যপূৰ্ণ সাৰ প্ৰয়োগৰ লগতে প্ৰাকৃতিক আৰু জৈৱিক কৃষিকো উৎসাহিত কৰা হ'ব, য'ত কৃষকসকলক কমেও আধা একৰ মাটিত বৈজ্ঞানিক প্ৰাকৃতিক কৃষি পদ্ধতি প্ৰয়োগ কৰি চাবলৈ উৎসাহিত কৰা হ'ব যাতে মাটিৰ স্বাস্থ্য উন্নত হোৱাৰ লগতে উৎপাদন হ্ৰাস নাপায়। এই অভিযানৰ মূল উদ্দেশ্য হৈছে ভৱিষ্যত প্ৰজন্মৰ বাবে পথাৰসমূহ সুৰক্ষিত কৰি ৰখা।
প্ৰতিখন পথাৰত পৰামৰ্শৰ বাবে এগ্ৰি ক্লিনিক, হেল্পলাইন আৰু ম'বাইল এপ্প
কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী শ্ৰী শিৱৰাজ সিঙে ঘোষণা কৰে যে বিদিশাৰ এই আৰ্হি কে.ভি.কে. (KVK)-ত শস্যৰ চিকিৎসালয় 'এগ্ৰি ক্লিনিক' স্থাপন কৰা হ'ব, য'ত কৃষকসকলে গছ, পাত বা মাটিৰ নমুনা লৈ আহিব আৰু বিজ্ঞানীসকলে ৰোগ চিনাক্ত কৰি লগে লগে চিকিৎসাৰ পৰামৰ্শ দিব। ইয়াৰ লগতে, পাত হালধীয়া পৰাৰ পৰা আৰম্ভ কৰি কীট-পতংগৰ আক্ৰমণলৈকে প্ৰতিটো সমস্যাৰ বাবে কৃষকসকলে ১৫৫২৬১ ৰ দৰে নম্বৰ, ভাৰত বিস্তাৰ - কিষাণ সাৰথি আৰু ডিজিটেল প্লেটফৰ্মসমূহৰ জৰিয়তে ফোনতে তাৎক্ষণিক পৰামৰ্শ লাভ কৰিব। শ্ৰী শিৱৰাজ সিং চৌহানে লগতে কয় যে এটা ম'বাইল এপ্পৰ জৰিয়তে পথাৰত খোজকাঢ়ি থাকোতেই জানিব পৰা যাব যে মাটিত কি কি পুষ্টিমৌল আছে আৰু কিমান ডি.এ.পি. (DAP - ডাইএম'নিয়াম ফছফেট) আৰু ইউৰিয়াৰ প্ৰয়োজন, যাৰ জীৱন্ত প্ৰদৰ্শন তেওঁ নিজেই পথাৰলৈ গৈ কৰি দেখুৱাব। এই সুবিধাই কৃষকসকলক তেওঁলোকৰ ঘৰৰ পদূলিতেই পোনপটীয়াকৈ বৈজ্ঞানিক পৰামৰ্শ প্ৰদান কৰিব।
নকল সাৰ বীজৰ ক্ষেত্ৰত কঠোৰতা, উন্নত বীজ উন্নত নাৰ্ছাৰীৰ নিশ্চয়তা
কৃষকসকলৰ আটাইতকৈ ডাঙৰ উদ্বেগ অৰ্থাৎ নকল সাৰ, কীটনাশক আৰু বীজৰ বিষয়টো উল্লেখ কৰি কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী শ্ৰী চৌহানে স্পষ্টকৈ কয় যে যিয়েই কৃষকসকলক প্ৰতাৰণা কৰিব তেওঁক কোনো কাৰণতে ৰেহাই দিয়া নহ'ব। তেওঁ কৃষকসকলক সামগ্ৰী ক্ৰয়ৰ সঠিক বিল ল'বলৈ, কিউ.আৰ. (QR) কোডৰ জৰিয়তে সত্যতা পৰীক্ষা কৰিবলৈ আৰু নকল সামগ্ৰীৰ বিষয়ে লগে লগে অভিযোগ দিবলৈ আহ্বান জনায় আৰু চৰকাৰে ইয়াৰ বিৰুদ্ধে কঠোৰ ব্যৱস্থা গ্ৰহণ কৰিব বুলি আশ্বাস প্ৰদান কৰে। তেওঁ কয় যে বিদিশা কে.ভি.কে.-ত (KVK) উন্নত বীজ প্ৰস্তুত কৰা, মানসম্পন্ন ফল-মূল আৰু শাক-পাচলিৰ নাৰ্ছাৰী গঢ়ি তোলা আৰু সঠিক বীজ নিৰ্বাচন তথা বীজ শোধনৰ প্ৰশিক্ষণ দিয়াৰ ব্যৱস্থা কৰা হ'ব, যাতে কৃষকসকল প্ৰতাৰণাৰ পৰা ৰক্ষা পৰে আৰু উন্নত শস্য লাভ কৰে। ইয়াৰ দ্বাৰা অধিক উৎপাদনৰ বাবে মানসম্পন্ন কৃষি সামগ্ৰীৰ যোগান নিশ্চিত কৰা হ'ব।
মেচিন বেংক আৰু আধুনিক সঁজুলি: প্ৰতিখন পথাৰত প্ৰযুক্তি
শ্ৰী শিৱৰাজ সিং চৌহানে ক্ষুদ্ৰ আৰু উপান্ত কৃষকসকলৰ বাবে 'কাষ্টম হায়াৰিং চেণ্টাৰ' আৰু 'মেচিন বেংক' স্থাপনৰ কথা ঘোষণা কৰে, য'ত লেজাৰ লেভেলাৰ, প্ৰত্যক্ষভাৱে ধান সিঁচা যন্ত্ৰ (DSR মেচিন), ড্ৰিপ-স্প্ৰিংকলাৰ আদিৰ দৰে আধুনিক যন্ত্ৰপাতিসমূহ ভাড়াত উপলব্ধ হ'ব। তেওঁ কয় যে প্ৰতিগৰাকী কৃষকৰ বাবে সকলো যন্ত্ৰ ক্ৰয় কৰাটো সম্ভৱ নহয়, সেয়েহে এই যন্ত্ৰসমূহ কে.ভি.কে. (KVK)-ত ৰখা হ'ব। কৃষকসকলে প্ৰয়োজন অনুসৰি সামান্য ভাড়া দি সেইবোৰ ব্যৱহাৰ কৰিব পাৰিব আৰু কাম শেষ হ'লে ঘূৰাই দিব পাৰিব। কৃষকসকলে যাতে নিজে দেখি, বুজি এই প্ৰযুক্তি গ্ৰহণ কৰিব পাৰে, তাৰ বাবে আজিৰ কাৰ্যসূচীৰ পিছত পথাৰত কম পানীত প্ৰত্যক্ষভাৱে ধান সিঁচা, সূক্ষ্ম জলসিঞ্চন আৰু লেজাৰ লেভেলিং পদ্ধতিৰ জীৱন্ত প্ৰদৰ্শন দেখুৱওৱা হ'ব। ইয়াৰ ফলত উন্নত সঁজুলিসমূহ সকলোৰে বাবে সুলভ হৈ পৰিব।
মূল্য সংযোজন, প্ৰক্ৰিয়াকৰণ, ষ্টাৰ্টআপ আৰু দক্ষতা বিকাশ
কেন্দ্ৰীয় কৃষি আৰু কৃষক কল্যাণ মন্ত্ৰী শ্ৰী শিৱৰাজ সিঙে বিলাহী, শাক-পাচলি আৰু ফল-মূলৰ মূল্যৰ উত্থান-পতনৰ সমস্যাৰ বিষয়ে উল্লেখ কৰি কয় যে কেৱল কেঁচামাল বিক্ৰী কৰিলে কৃষকসকলৰ লোকচান হয়, সেয়েহে ইয়াত মূল্য সংযোজন আৰু খাদ্য প্ৰক্ৰিয়াকৰণৰ প্ৰশিক্ষণ প্ৰদান কৰা হ'ব। নৱপ্ৰজন্মক কৃষিভিত্তিক ষ্টাৰ্টআপৰ প্ৰতি উৎসাহিত কৰিবলৈ কে.ভি.কে. (KVK)-ৰ জৰিয়তে বিলাহী, শাক-পাচলি, ফল-মূল আৰু খাদ্যশস্যৰ পৰা প্ৰক্ৰিয়াকৃত সামগ্ৰী প্ৰস্তুত কৰা, পেকেজিং কৰা আৰু বজাৰৰ সৈতে সংযোগ কৰাৰ প্ৰযুক্তি দেখুৱওৱা হ'ব। গাওঁৰ যুৱক-যুৱতীসকলে কৃষিৰ সৈতে জড়িত হৈ যাতে এক সুন্দৰ জীৱিকা উপাৰ্জন কৰিব পাৰে, তাৰ বাবে কাঠফুলা উৎপাদন, হাঁহ-কুকুৰা পালন, মৌ-পালন আৰু দুগ্ধ উৎপাদনৰ দৰে কাৰ্যকলাপৰ বাবে দক্ষতা বিকাশৰ কাৰ্যসূচীও চলোৱা হ'ব। ইয়াৰ ফলত উপাৰ্জনৰ অতিৰিক্ত সুযোগৰ সৃষ্টি হ'ব।
দাইল-তৈলবীজ মিছন আৰু এম.এছ.পি. (MSP) ক্ৰয়
শ্ৰী শিৱৰাজ সিং চৌহানে দাইল আৰু তৈলবীজৰ উৎপাদন বৃদ্ধিৰ বাবে ‘দাইলৰ ক্ষেত্ৰত আত্মনিৰ্ভৰশীলতা মিছন’ ত্বৰান্বিত কৰাৰ সংকল্প পুনৰ দোঁহাৰে। তেওঁ কয় যে বুট, ৰহৰ, মচুৰ আৰু মাটিমাহৰ দৰে দাইলৰ লগতে তিলকে ধৰি অন্যান্য তৈলবীজৰ খেতি বৃদ্ধি কৰিবলৈ কৃষকসকলক বিনামূলীয়া প্ৰদৰ্শনমূলক খেতিৰ বাবে উন্নত বীজ প্ৰদান কৰা হ'ব আৰু ক্লাষ্টাৰ-ভিত্তিক কৃষিক উৎসাহিত কৰা হ'ব। শ্ৰী শিৱৰাজ সিঙে আশ্বাস দিয়ে যে কৃষকে যি দাইলেই (ৰহৰ, মাটিমাহ আৰু মচুৰ) উৎপাদন নকৰক কিয়, সেয়া নূন্যতম সমৰ্থন মূল্যত (MSP) ক্ৰয় কৰা হ'ব আৰু য'ত উৎপাদন অধিক হয়, তাত দাইলৰ মিল স্থাপনৰ বাবে ২৫ লাখ টকালৈকে ৰাজসাহায্য প্ৰদান কৰা হ'ব। ই কৃষকৰ উপাৰ্জন আৰু আত্মনিৰ্ভৰশীলতা বৃদ্ধিত সহায় কৰিব।
কৃষকসকলৰ প্ৰতি আৱেগিক আহ্বান আৰু এক গণ আন্দোলনৰ দিশে অগ্ৰসৰ
কাৰ্যসূচীৰ অন্তত শ্ৰী শিৱৰাজ সিং চৌহানে কৃষকসকলক হাত দাঙি এই সংকল্প ল'বলৈ আহ্বান জনায় যে তেওঁলোকে ধৰিত্ৰী আইক ৰক্ষা কৰিব, ভাৰসাম্যপূৰ্ণ সাৰ ব্যৱহাৰ কৰিব আৰু ভৱিষ্যত প্ৰজন্মৰ বাবে মাটিৰ স্বাস্থ্য উন্নত কৰিব। তেওঁ কয় যে 'খেত বচাও অভিযান' কেৱল এখন চৰকাৰী আঁচনিয়েই নহয়, বৰঞ্চ ই এক গণ আন্দোলন, য'ত বিজ্ঞানী, কে.ভি.কে. (KVK), আই.চি.এ.আৰ. (ICAR), ৰাজ্য চৰকাৰসমূহ, জনপ্ৰতিনিধি, আত্মসহায়ক গোট, এফ.পি.অ'. (FPO) আৰু কৃষক সংগঠনসমূহে একেলগে কাম কৰিব। এই সামূহিক প্ৰচেষ্টাই এক স্থায়ী পৰিৱৰ্তন কঢ়িয়াই আনিব।
নিজকে ‘গাঁৱে গাঁৱে গৈ কৃষকসকলক জগাই তোলা এজন ভ্ৰমণকাৰী’ হিচাপে অভিহিত কৰি তেওঁ আশ্বাস দিয়ে যে যিমান দিনলৈকে তেওঁ জীয়াই থাকিব, সিমান দিনলৈকে কৃষি আৰু কৃষকৰ জীৱন সলনি কৰিবলৈ সমগ্ৰ দেশজুৰি এনে ধৰণৰ শ্ৰেণীসমূহ চলাই যাব আৰু বিদিশাৰ এই আৰ্হি কে.ভি.কে. (KVK) সমগ্ৰ দেশৰ বাবে এক অনুপ্ৰেৰণা হৈ পৰিব। এই উপলক্ষে কৃষকসকলৰ মাজত বিভিন্ন আঁচনিৰ লাভালাভো বিতৰণ কৰা হয়।
এই কাৰ্যসূচীত মধ্যপ্ৰদেশৰ কৃষিমন্ত্ৰী শ্ৰী আইদাল সিং কানচানা, ৰাজহ মন্ত্ৰী শ্ৰী কৰণ সিং, প্ৰাক্তন মন্ত্ৰী শ্ৰী সূৰ্য প্ৰকাশ মীনা, বিধায়ক শ্ৰী মুকেশ টেণ্ডন, শ্ৰী হৰি সিং ৰঘুবংশী, শ্ৰী হৰি সিং চাপ্ৰে, শ্ৰী উমাকান্ত শৰ্মা, শ্ৰী ৰমাকান্ত ভাৰ্গৱ, শ্ৰী সুৰেন্দ্ৰ পাটোৱা, শ্ৰী আশীষ গোবিন্দ শৰ্মা আৰু অন্যান্য জনপ্ৰতিনিধিসকল উপস্থিত আছিল। ইয়াৰ লগতে, ভাৰতীয় কৃষি গৱেষণা পৰিষদৰ (ICAR) সঞ্চালক প্ৰধান তথা ডেয়াৰৰ (DARE) সচিব ড° মাংগী লাল জাট আৰু চি.আই.আই.-ৰ (CII) শ্ৰী সিদ্ধাৰ্থ চতুৰ্বেদী, ধানুকাৰ শ্ৰী আৰ. চি. আগৰৱালা, ইফকোৰ (IFFCO) ড° যোগেন্দ্ৰ কুমাৰৰ লগতে আই.চি.এ.আৰ. (ICAR) আৰু কৃষি বিভাগৰ বহুতো বিজ্ঞানী, বিশেষজ্ঞ আৰু বিষয়াই এই গুৰুত্বপূৰ্ণ কৃষক প্ৰশিক্ষণ কাৰ্যসূচীত অংশগ্ৰহণ কৰে।