ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଜୟ ପ୍ରକାଶ ନାରାୟଣ ପକ୍ଷୀ ଅଭୟାରଣ୍ୟକୁ ଭାରତର ୧୦୦ତମ ରାମସର ସ୍ଥଳ ଭାବେ ଘୋଷଣା କରାଯିବାକୁ ପ୍ରଶଂସା କରଛନ୍ତି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
05 JUN 2026 11:58AM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶର ବାଲିଆସ୍ଥିତ ଜୟ ପ୍ରକାଶ ନାରାୟଣ ପକ୍ଷୀ ଅଭୟାରଣ୍ୟ (ସୁରହା ତାଲ) କୁ ଦେଶର ୧୦୦ତମ ରାମସର ସ୍ଥଳ ଭାବେ ମାନ୍ୟତା ପ୍ରଦାନ କରାଯିବା ପରେ ଭାରତ ରାମସର ସ୍ଥଳଗୁଡ଼ିକର ଏକ ଶତାବ୍ଦୀ ହାସଲ କରିଥିବାରୁ ଖୁସି ବ୍ୟକ୍ତ କରିଛନ୍ତି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଏହି ଆର୍ଦ୍ରଭୂମି ପକ୍ଷୀ ଜୈବ ବିବିଧତାରେ ଅସାଧାରଣ ଭାବରେ ସମୃଦ୍ଧ, ଯାହା ଅନେକ ପ୍ରବାସୀ ଏବଂ ଦେଶୀୟ ପକ୍ଷୀଙ୍କୁ ଆକର୍ଷିତ କରିଥାଏ। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଏହି ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ ଏହାର ପ୍ରାକୃତିକ ପରିବେଶ, ବିଶେଷ କରି ଏହାର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଆର୍ଦ୍ରଭୂମିର ସୁରକ୍ଷା ପାଇଁ ଭାରତର ଅତୁଟ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ସ୍ପଷ୍ଟ ଭାବରେ ପ୍ରତିଫଳିତ କରେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ବିଗତ ବର୍ଷଗୁଡ଼ିକରେ ଅଧିକ ଗୋଷ୍ଠୀଗତ ଅଂଶଗ୍ରହଣ, ବିଜ୍ଞାନ, ନବସୃଜନ ଏବଂ ସକ୍ରିୟ ସଚେତନତା ପଦକ୍ଷେପ ମାଧ୍ୟମରେ ଆର୍ଦ୍ରଭୂମିର ସଂରକ୍ଷଣ ଏବଂ ପୁନରୁଦ୍ଧାର ପ୍ରୟାସକୁ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଭାବେ ସୁଦୃଢ଼ କରାଯାଇଛି। ଜୈବ ବିବିଧତାର ସଂରକ୍ଷଣ, ପରିବେଶ ସନ୍ତୁଳନ ରକ୍ଷା ଏବଂ ଆଗାମୀ ପିଢ଼ି ପାଇଁ ଏକ ସବୁଜ ଭବିଷ୍ୟତ ସୃଷ୍ଟି କରିବାରେ ଏହି ସାମୂହିକ ପ୍ରୟାସ ସହାୟକ ହେବ ବୋଲି ସେ ଦୃଢ଼ୋକ୍ତି ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ 'ଏକ୍ସ ’ ରେ ପୋଷ୍ଟ କରିଛନ୍ତି:
"ରାମସର ସ୍ଥଳ ସମ୍ବନ୍ଧରେ ଏକ ଶତାବ୍ଦୀ!
ଖୁସି ଯେ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶର ବାଲିଆରେ ଥିବା ଜୟ ପ୍ରକାଶ ନାରାୟଣ ପକ୍ଷୀ ଅଭୟାରଣ୍ୟ (ସୁରହା ତାଲ) କୁ ଭାରତର ୧୦୦ ତମ ରାମସର ସାଇଟ୍ ଭାବରେ ନାମିତ କରାଯାଇଛି। ଏହି ଆର୍ଦ୍ରଭୂମି ପକ୍ଷୀ ଜୈବ ବିବିଧତାରେ ସମୃଦ୍ଧ, ଯାହା ଅନେକ ପ୍ରବାସୀ ଏବଂ ଆବାସିକ ପକ୍ଷୀଙ୍କୁ ଆକର୍ଷିତ କରିଥାଏ।
ଆମର ପ୍ରାକୃତିକ ପରିବେଶ ଏବଂ ବିଶେଷ କରି ଆର୍ଦ୍ରଭୂମିର ସୁରକ୍ଷା ପ୍ରତି ଭାରତର ଅତୁଟ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ଏହି କୃତିତ୍ୱରେ ସ୍ପଷ୍ଟ ଭାବେ ପ୍ରତିଫଳିତ ହେଉଛି।
ବର୍ଷ ବର୍ଷ ଧରି, ଅଧିକ ଗୋଷ୍ଠୀ ଅଂଶଗ୍ରହଣ, ବିଜ୍ଞାନ, ନବସୃଜନ ଏବଂ ସଚେତନତା ପଦକ୍ଷେପ ମାଧ୍ୟମରେ ଆର୍ଦ୍ରଭୂମିର ସଂରକ୍ଷଣ ଏବଂ ପୁନରୁଦ୍ଧାର ପ୍ରୟାସକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରାଯାଇଛି। ଏହି ପ୍ରୟାସଗୁଡ଼ିକ ଜୈବ ବିବିଧତାର ସଂରକ୍ଷଣ, ସୁରକ୍ଷିତ ପରିବେଶ ସନ୍ତୁଳନ ଏବଂ ଆଗାମୀ ପିଢ଼ି ପାଇଁ ଏକ ସବୁଜ ଭବିଷ୍ୟତ ସୃଷ୍ଟି କରିବାରେ ସହାୟକ ହେଉଛି ।

Prime Minister's Office
Prime Minister lauds designation of Jai Prakash Narayan Bird Sanctuary as India's 100th Ramsar site
05 JUN 2026 11:58AM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi today expressed great happiness over India achieving a century of Ramsar sites, following the designation of the Jai Prakash Narayan Bird Sanctuary (Surha Tal) in Ballia, Uttar Pradesh, as the nation's 100th Ramsar site.
The Prime Minister noted that this wetland is exceptionally rich in avifaunal biodiversity, attracting numerous migratory and resident birds.
Shri Modi emphasized that this remarkable milestone clearly reflects India’s unwavering commitment to protecting its natural surroundings, particularly its vital wetlands.
The Prime Minister observed that over the years, efforts to conserve and rejuvenate wetlands have been significantly strengthened through greater community participation, science, innovation, and active awareness initiatives. He affirmed that these collective endeavours are instrumental in preserving biodiversity, securing ecological balance, and creating a greener future for coming generations.
The Prime Minister posted on X:
"A century as far as Ramsar sites are concerned!
Glad that the Jai Prakash Narayan Bird Sanctuary (Surha Tal) in Ballia, Uttar Pradesh has been designated as India’s 100th Ramsar site. This wetland is rich in avifaunal biodiversity, attracting several migratory and resident birds.
India’s unwavering commitment to protecting our natural surroundings and wetlands in particular is clearly reflected in this feat.
Over the years, efforts to conserve and rejuvenate wetlands have been strengthened through greater community participation, science, innovation and awareness initiatives. These endeavours are helping preserve biodiversity, secure ecological balance and create a greener future for coming generations."