ରେଳ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ମହବୁବନଗର-ସିକନ୍ଦରାବାଦ-ମେଡଚାଲ ସେକ୍ସନରେ ବୈଦ୍ୟୁତିକ ଟ୍ରାକ୍ସନ୍ ସିଷ୍ଟମ୍ ଉନ୍ନତିକରଣକୁ ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇର ମଞ୍ଜୁରୀ
08 JUN 2026 6:03PM by PIB Bhubaneswar
ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇ ଦକ୍ଷିଣ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ରେଳବାଇର ମହବୁବନଗର-ସିକନ୍ଦରାବାଦ-ମେଡଚାଲ ସେକ୍ସନରେ ରେଳ ଚଳାଚଳ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରକଳ୍ପକୁ ମଞ୍ଜୁରୀ ଦେଇଛି। ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ଅଧୀନରେ, ବିଦ୍ୟମାନ ୧x୨୫ କେ. ଭି. ବୈଦ୍ୟୁତିକ ଟ୍ରାକ୍ସନ ପ୍ରଣାଳୀକୁ ଏକ ଆଧୁନିକ ୨x୨୫ କେ.ଭି. ବୈଦ୍ୟୁତିକ ଟ୍ରାକ୍ସନ ପ୍ରଣାଳୀକୁ ଉନ୍ନୀତ କରାଯିବ । ପାଖାପାଖି ୧୪୧ କିଲୋମିଟର ଦୀର୍ଘ ରେଳପଥ ଉପରେ ୨୮୫.୧ କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟ ହାତକୁ ନିଆଯିବ।
ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ସାରା ଦେଶରେ ବ୍ୟସ୍ତବହୁଳ ରେଳ କରିଡରରେ କ୍ଷମତା ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇର ଚାଲୁଥିବା ଉନ୍ନତିକରଣର ଏକ ଅଂଶ । ୨x୨୫ କେ.ଭି. ବ୍ୟବସ୍ଥାର ପ୍ରଚଳନ ରେଳ ଚଳାଚଳ ପାଇଁ ଅଧିକ ସ୍ଥିର ଏବଂ ଦକ୍ଷ ବିଦ୍ୟୁତ୍ ଯୋଗାଣ ପ୍ରଦାନ କରିବ, ଯାହା ରେଳ ସେବାକୁ ସହଜ, ନିରାପଦ ଏବଂ ଅଧିକ ବିଶ୍ୱସନୀୟ କରିବ।
ମହବୁବନଗର-ସିକନ୍ଦରାବାଦ-ମେଡଚାଲ ସେକ୍ସନ ଦେଶର ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ହାଇ-ଡେନସିଟି ନେଟୱାର୍କ (ଏଚଡିଏନ) ମାର୍ଗର ଅଂଶବିଶେଷ। ଏହା ଧର୍ମବରମ-ଧୋନେ-ମହବୁବନଗର-ସିକନ୍ଦରାବାଦ-ମେଡଚଲ-ମୁଦଖେଡ-ଇନ୍ଦୋର-ଆଜମେର ରେଳ କରିଡରରେ ପଡ଼େ, ଯାହା ଯଥେଷ୍ଟ ଯାତ୍ରୀ ଏବଂ ମାଲ ପରିବହନ କରିଥାଏ।
ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ହେବା ପରେ ଉକ୍ତ ମାର୍ଗରେ ଟ୍ରେନ୍ ପରିଚାଳନାରେ ଆହୁରି ଉନ୍ନତି ଆଣିବ। ମାଲ ପରିବହନ ଅଧିକ ଦକ୍ଷ ହେବ, ଯାହା ଦ୍ୱାରା ମାଲ ପରିବହନର ଗତି ଏବଂ କ୍ଷମତା ଉଭୟ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ। ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ସମଗ୍ର ଅଞ୍ଚଳରେ ବାଣିଜ୍ୟ, ଶିଳ୍ପ ଏବଂ ଅର୍ଥନୈତିକ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପକୁ ମଧ୍ୟ ସହାୟକ ହେବ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି।
ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ଏକ ଆଧୁନିକ, ଭବିଷ୍ୟତ ପ୍ରସ୍ତୁତ ରେଳ ନେଟୱାର୍କର ବିକାଶ ପାଇଁ ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ଆହୁରି ମଜବୁତ କରିବ ଏବଂ ଉନ୍ନତ ରେଳ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଏବଂ ପରିଚାଳନା ଦକ୍ଷତା ମାଧ୍ୟମରେ ଉଭୟ ଯାତ୍ରୀ ଏବଂ ଶିଳ୍ପକୁ ଉପକୃତ କରିବ।

Ministry of Railways
Indian Railways Sanctions Upgradation of Electric Traction System on Mahbubnagar-Secunderabad-Medchal Section
08 JUN 2026 6:03PM by PIB Delhi
Indian Railways has sanctioned a significant project to enhance rail operations on the Mahbubnagar-Secunderabad-Medchal section of South Central Railway. Under the project, the existing 1x25 kV electric traction system will be upgraded to a modern 2x25 kV electric traction system. The work will be undertaken over this approximately 141 route kilometre rail section at a cost of ₹285.01 crore.
The project is part of Indian Railways’ ongoing efforts to enhance capacity on busy rail corridors across the country. The introduction of the 2x25 kV system will provide a more stable and efficient power supply for train operations, making rail services smoother, safer and more reliable.
The Mahbubnagar-Secunderabad-Medchal section is part of one of the country's important High-Density Network (HDN) routes. It falls on the Dharmavaram-Dhone-Mahbubnagar-Secunderabad-Medchal-Mudkhed-Indore-Ajmer rail corridor, which carries substantial passenger and freight traffic.
Upon completion, the project will further improve train operations on the route. Freight movement will become more efficient, enhancing both the speed and capacity of goods transportation. The project is also expected to support trade, industry and economic activity across the region.
The initiative will further strengthen Indian Railways’ commitment to developing a modern, future-ready rail network and will benefit both passengers and industry through improved rail infrastructure and operational efficiency.