অৱাং নোংপোক লমদমগী চাউখৎ-থৌরাং মন্ত্রালয়
দোনরগী কেন্দ্রগী মন্ত্রী জ্যোতিরাদিত্য সিন্দিয়ানা ১৩শুবা নেসাক মীফমদা শরুক য়াখ্রে
কেন্দ্রগী মন্ত্রী সিন্দিয়ানা অৱাং-নোংপোক্কী ওইনা তুংগী রেদি স্পেস-ইনেবল দিবলপমেন্ত স্ত্রেতেজি অমা শেম্নবা হায়খ্রে
অৱাং নোংপোক্কী মফম কয়াদা লৌউ-শিংউ, দিজাস্তর মেনেজমেন্ত অমসুং ইনফ্রাস্তরকচর প্লানিংদা খোঙজেল য়াংখৎহন্নবা স্পেস তেক, জিওস্পেসিএল ইন্তলিজেন্স, দ্রোন অমসুং দিজিতেল প্লেৎফোর্মশিং
মসি পি.এম. মোদীগী তেক্নোলোজিনা য়ুম্ফম ওইবা চাওখৎ-থৌরাংগী ভিজন অমসুং গৃহ মন্ত্রী অমিত সাহগী তুংলমচৎকীদমক্তা শেম-শারবা নোর্থ-ইস্তক ওইবা থৌরাংনি
04 JUN 2026 8:31PM by PIB Imphal
শিলোংদা লৈবা নোর্থ-ইস্তর্ন স্পেস এপ্লিকেসন সেন্তর(নেসাক)কী মীফম অসিদা নোর্থ-ইস্তরন রিজন (দোনর)গী কম্যুনিকেসন অমসুং দিবেলপমেন্তকি কেন্দ্রগী মন্ত্রী জ্যোতিরাদিত্য এম. সিন্দিয়ানা শরুক য়াখি। মীফম অদুদা মেঘালয়গী মুখ্য মন্ত্রী কনরাদা কে.সাংমা, দোনরগী রাজ্য মন্ত্রী সুকান্ত মজুমদার, নেসাক সোসাইতিগী ভাইস-চেয়রমেন অমসুং সেক্রেতরি, দিপার্তমেন্ত ওফ স্পেস এন্দ চেয়রমেন, ইসরো, দা.ভি. নরায়নগা কোন্না কেন্দ্র অমসুং অৱাং-নোংপোক রাজ্যগী মথক থোংবা ওফিসরশিংনা শরুক য়াখি।
A group of men sitting at a tableAI-generated content may be incorrect.
মীফম অদুদা ৱা ঙাংলদুনা সিন্দিয়ানা নেসাকপু রিজনেল দিবলপমেন্ত, দিজাস্তর প্রিপেয়রেদনেস, ক্লাইমেৎ-স্মার্ত গবরনান্স, শাইন্তিফিক ইনোবেসন অমসুং দেতা-দ্রাইভন পোলিসি মেকিংগীদমক ত্রান্সফোরমেতিব ইন্সতিত্যুসন অমা ওইনা থম্নবা স্ত্রেতেজিক ইনিসিয়েতিব মঙা ফোঙদোকখি। মসিদা হায়-রিজোলুসন ভিলেজ রিসোর্স মেপিং; ইশিং তুংশিনবা মফমশিং, উমংশিং, তুরেলশিং অমসুং লমদমশিং চাং নাইনা য়েংশিনবা; অৱাং নোংপোক্তা জিওস্পেসিএল অমসুং স্পেস-তেক্নোলোজি স্তার্তঅপশিং য়োকখৎপা; ওল-হেজার্দ দিজাস্তর রেজিলিয়েন্স দিজিতেল ত্বিন প্লেৎফোর্ম অমা শেমগৎপা, এন.ই.আর.-সিলদ; অমসুং নোর্থইস্ত গ্রীন ৱেল্থ অমসুং নেচরেল কেপিতেল একাওন্তিং ফ্রেমৱার্ক অমা শেমগৎপা।
মীফম অদুদা নেসাকগী প্রোজেক্তশিংগী খুমাং চাউশিনবা অদু য়েংশিনখি অমসুং অৱাং-নোংপোক লমদম শিনবা থুংনা চাওখৎ-থৌরাং খোঙজেল য়াংসিন্নবা স্পেস তেক্নোলোজি, শেতেলাইৎ এপ্লিকেসনশিং অমসুং জিওস্পেসিএল ইন্তলিজেন্স শিজিন্ননবা তুংগী রোদমেপকি মতাংদা খন্নখি। খন্ন-নৈনবশিং অদুদা প্রধান মন্ত্রী নরেন্দ্র মোদীগী তেক্নোলোজিনা লুচিংবা চাওখৎ-থৌরাংগী মীৎয়েং অদু উৎখি অমসুং কেন্দ্রগী হোম মীনিস্তর অমসুং নেসাক্কী সোসাইতিগী প্রসিদেন্ত অমিত শাহনা ফোঙদোকখিবা অৱাং-নোংপোক্কী তুংগীদমক শেম শাবা থৌরাং অদু মখা চত্থখি।
A person in a suit and tie standing next to a person in a suitAI-generated content may be incorrect.
ত্রিপুরাদা পাংথোকখিবা ১২শুবা নেসাকগী মীফমদগী প্রোজেক্ত ৫০ লোয়শিনখ্রে অদুগা প্রোজেক্ত ৭৮না এগ্রীকলচর, দিজাস্তর মেনেজমেন্ত, ৱেদর সর্ভিসেস, কম্যুনিকেসন, নেচরেল রিসোর্স মেপিং, ইনফ্রাস্তরকচর প্লানিং অমসুং রুরেল দিবেলপমেন্ত য়াওনা সেক্তর খুদিংমক্তা পায়খৎলি। এগ্রীকলচরেল প্রদক্তিবিতি ফগৎহন্নবা ক্রোপিং সিস্তেমগী এনালাইসিশ, অসাম অমসুং মেঘালয়দা বেম্বোক অমসুং অগরউদা রিসোর্স মেপিং, ৱেদর অমসুং ক্লাইমেৎ সর্ভিসশিং, সেতলাইত্তা য়ুম্ফম ওইবা কম্যুনিকেসন সপোর্ত, অমসুং এন.ই.-স্পার্কসকুম্বা আউতরিচ প্রোগ্রামশিং য়াওনা নেসাক্না পায়খৎলিবা মরুওইবা ইনিসিয়েতিব কয়া অমুক হন্না য়েংশিনখি, মসিগী খুত্থাংদা অৱাং-নোংপোক রাজ্যশিংদগী মহৈরোয় ৭৮৬না ইসরোগী ফেসিলিতীশিংদা চৎখি।
মীফম অদুদা স্মার্ত এনালাইতিক্সতগী স্মার্ত রিজন অমদা অমসুং অরোয়বদা ওতোনোমস ইকোসিস্তেম অমদা চত্থোক-চৎশিন তৌবা, স্পেস-ইনেবল গবরনান্স অমসুং ইনোবেসনগী খুত্থাংদা লমদম অসিবু ফেজ-ফেজ ত্রান্সফোর্মেসন তৌনবা থৌরাং তৌরিবা ভিজন নেসাক্কী রোদমেপ অদু অমুক হন্না য়েংশিনখি।
মখোয়গী ইন্সেপ্সন অদু হেক তৌখিবদগী দোনর অমসুং নেসাক্কী মরক্তা মতম শাংনা লৈরক্লবা পার্ত্নরসিপ অদু ফোঙদোক্লদুনা সিন্দিয়ানা হায়খি, "নেসাক অমসুং দোনরনা হৌরকপদগী হৌনা অম্বিলিকেল ওইবা মরি অমা শেমগৎলি। হান্নগী প্রধান মন্ত্রী অতল বিহারি বাজপায়ীগী মীৎয়েং শানবা লীচিংখাদা খনখিবা ইন্সতিত্যুসন অনিমক্না চহি ২৬ হেন্না অৱাং-নোংপোক্কী রাজ্য ৮গী চাওখৎ-থৌরাং অমসুং ত্রান্সফোর্মেসনগী খুৎলায় ওইনা লেপ্তনা শেবা তৌদুনা লাক্লি।"
A group of people sitting at tablesAI-generated content may be incorrect.
মহাক্না থোইদোক্না ফোংদোকখি মদুদি মমাঙগী সোসাইতি মীফমদগী প্রোজেক্ত ৫০ লোয়শিনখিবা অসিনা লমদম অসিগী মীওই কোতি ৪.৫ হেনবগী চাওখৎ-থৌরাংগী অপাম্বশিংদা মতেং পাংলিবা মমল য়াম্লবা দিজিতেল নোলেজ বেজ অমা শেমগৎপগী মহুৎ শিল্লি।
জিওস্পেসিএল মেপিং অমসুং ত্রেসিবিলিতি সিস্তেমশিংনা অৱাং-নোংপোক্কী লৌমীশিং অমসুং ওন্তরপ্রিনরশিংগীদমক্তা অনৌবা খুদোংচাবশিং হাংদোকপা ঙমগনি হায়না মন্ত্রীনা অগরউদা লৌউবা অমসুং ভেল্যু-চেন দিবেলপমেন্তকি ইকোনোমিক পোতেন্সিয়েলশু ফোঙদোকখি।
দিজাস্তর রেজিলিয়েন্স মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা, সিন্দিয়ানা তেলিকোম নেতৱার্কশিংগা ইন্তিগ্রেতেদ হায়পর-লোকেল, মল্তিলিঙ্গুএল লাস্ত-মায়ল এলর্ত সিস্তেমশিং শেমগৎনবা কৌখি অমসুং লেন্দশ্লাইদা অমসুং অতোপ্পাা মহৌশাগী খুদোংথিবশিংগীদমক জিওস্পেসিএল রিস্ক-মোনিতরিং তুলশিং পাকথোক চাওথোকহন্নবা রিকমেন্দ তৌখি। লৌউ-শিংউদা, মহাক্না পোত্থোক পুথোকপা, ত্রেসিবিলিতি অমসুং কৈথেলদা য়ৌবা ঙম্নবা অহোঙবা পুরক্নবা অগর উদা য়াওনা অৱাংবা ভেল্যু অমসুং জি.আই. ইনফ্রাস্তরকচর দিবেলপমেন্তকিদমক মহাক্না প্রোজেক্ত প্লানিং, হেজার্দ এসেসমেন্ত অমসুং কনেক্তিবিতি হেঙ্গৎহন্নবগীদমক জিওস্পেসিএল দিসিজন-সপোর্ত সিস্তেমশিং শিজিন্নবদা অকনবা ৱাফম থমখি। মহাক্না দ্রোন তেক্নোলোজিশিংগী পোতেন্সিয়েলশিংশু ফোঙদোকখি অমসুং নমো দ্রোন দিদি ইনিসিয়েতিবকা লোয়ননা কনভরজেন্স য়াওনা নহাশিং অমসুং নুপিশিংগী হিংনবগী লম্বি অমসুং স্কীল-দিবেলপমেন্তকি খুদোংচাবশিং শেমগৎনবা নেসাক্কী য়ু.এ.ভি.এ. কেপেবিল্তীশিং সজেস্ত তৌখি।
A person holding a trophyAI-generated content may be incorrect.
নেসাক্কী তৌবা ঙম্বশিং মপাঙ্গল কনখৎহনবদা ইসরোগী থৌদাং মতাংদা পল্লদুনা সিন্দিয়ানা হায়খি, "ইসরোনা শরুক য়াবনা নেসাক্কী হোৎনরিবশিংদা অনৌবা প্রোপলসন অমা পিরে। চন্দ্রয়ান-৩ অমসুং আদিত্য-এল.-১গুম্বা মীসনশিংনা ভারতকি তেক্নোলোজিগী ওইবা হৈথোই-শিংথোইবা অমসুং শিংথানিংঙাই ওইবা ইফিসিএন্সিগা লোয়ননা অচম্বা ফলশিং ফংবা ঙম্বগী ঐখোয়গী তৌবা ঙম্বশিং অদু উৎলি।"
মহাক্কী ৱাফম অদু লোয়শিল্লকপদা মন্ত্রীনা হায়খি, “হোম মীনিস্তর অমীৎ শাহনা খনখিবা মতুং ইন্না ঐখোয়না স্পেস তেক্নোলোজি, জিওস্পেসিএল ইনতিলিজেন্স, কম্যুনিকেসন ইনফ্রাস্তরকচর অমসুং ইনোবেসন শিজিন্নদুনা অৱাং-নোংপোক শিনবা থুংনা লৈঙাক হোংদোক্নবা, রেজিলিয়েন্স মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা অমসুং পুন্সিগী মগুন ফগৎহন্নবা তুংগী থৌরাং অমা লৌখৎকদবনি।”
মীফম অদু নেসাক, ইসরো, দোনর অমসুং অৱাং-নোংপোক রাজ্যশিংনা স্পেস তেক্নোলোজি অমসুং ইনোবেসন অসি লমদম শিনবা থুংনা ইনক্লুসিব, সস্তেনেবল অমসুং তুংদা লাক্কদবা চাওখৎ-থৌরাংগী মরুওইবা ইনেবলরশিং ওইনা শিজিন্ননবা ৱাশক অদু অমুক হন্না ফোঙদোক্লদুনা লোয়শিনখি।

Ministry of Development of North-East Region
Union Minister for DoNER Jyotiraditya Scindia Attends the 13th NESAC Meeting
Union Minister Scindia Calls for Future-Ready Space-Enabled Development Strategy for Northeast
Space tech, geospatial intelligence, drones and digital platforms to accelerate agriculture, disaster management and infrastructure planning across the Northeast
Initiatives aligned with PM Modi's vision of technology-led development and Home Minister Amit Shah's call for a future-ready Northeast
04 JUN 2026 8:31PM by PIB Delhi
Union Minister for Communications and Development of North-Eastern Region (DoNER), Jyotiraditya M. Scindia today participated in the meeting of the North-Eastern Space Applications Centre (NESAC) Society in Shillong. The meeting was also attended by Meghalaya Chief Minister Conrad K. Sangma, Minister of State for DoNER Sukanta Majumdar, Vice-Chairman of the NESAC Society and Secretary, Department of Space & Chairman, ISRO, Dr. V. Narayanan, along with senior officials from the Centre and the Northeastern States.
A group of men sitting at a tableAI-generated content may be incorrect.
Addressing the meeting, Scindia outlined five strategic initiatives to position NESAC as a transformative institution for regional development, disaster preparedness, climate-smart governance, scientific innovation and data-driven policymaking. These include high-resolution village resource mapping; regular monitoring of wetlands, forests, rivers and landscapes; promotion of geospatial and space-technology startups in the Northeast; development of an all-hazard disaster resilience digital twin platform, NER-Shield; and creation of a Northeast Green Wealth and Natural Capital Accounting framework.
The meeting reviewed the progress of NESAC projects and deliberated on the future roadmap for leveraging space technology, satellite applications and geospatial intelligence to accelerate development across the Northeastern Region. The deliberations reflected Prime Minister Narendra Modi's vision of technology-led development and carried forward the future-ready strategy for the Northeast articulated by Union Home Minister and President of the NESAC Society, Amit Shah.
A person in a suit and tie standing next to a person in a suitAI-generated content may be incorrect.
Since the 12th NESAC Meeting in Tripura, 50 projects have been completed while 78 projects are under implementation across sectors including agriculture, disaster management, weather services, communications, natural resource mapping, infrastructure planning and rural development. Several key initiatives undertaken by NESAC were reviewed, including cropping system analysis to improve agricultural productivity, bamboo and Agarwood resource mapping in Assam and Meghalaya, weather and climate services, satellite-based communication support, and outreach programmes such as NE-SPARKS, through which 786 students from the Northeastern States visited ISRO facilities.
The meeting also reviewed the Vision NESAC roadmap, which envisages a phased transformation of the region through space-enabled governance and innovation, progressing from Smart Analytics to a Smart Region and ultimately to an Autonomous Ecosystem.
Highlighting the longstanding partnership between DoNER and NESAC, Scindia said: "NESAC and DoNER have shared an umbilical relationship since their inception. Conceived under the visionary leadership of former Prime Minister Atal Bihari Vajpayee, both institutions have served the eight Northeastern States continuously for over 26 years as instruments of development and transformation."
A group of people sitting at tablesAI-generated content may be incorrect.
He noted that the completion of 50 projects since the previous Society Meeting represents the creation of a valuable digital knowledge base supporting the development aspirations of over 4.5 crore people in the region.
The Minister also highlighted the economic potential of agarwood cultivation and value-chain development, noting that geospatial mapping and traceability systems can unlock new opportunities for farmers and entrepreneurs in the Northeast.
To strengthen disaster resilience, Scindia called for hyper-local, multilingual last-mile alert systems integrated with telecom networks and recommended expanding geospatial risk-monitoring tools for landslides and other natural hazards. In agriculture, he advocated the use of farmer-friendly precision agriculture platforms and geospatial registries for high-value and GI-tagged products, including agarwood, to improve productivity, traceability and market access. For infrastructure development, he emphasised the use of geospatial decision-support systems for project planning, hazard assessment and connectivity enhancement. He also highlighted the potential of drone technologies and suggested leveraging NESAC's UAV capabilities to create livelihood and skill-development opportunities for youth and women, including through convergence with the Namo Drone Didi initiative.
A person holding a trophyAI-generated content may be incorrect.
Referring to the contribution of ISRO in strengthening NESAC's capabilities, Scindia said: "The participation of ISRO has provided new propulsion to NESAC's efforts. Missions such as Chandrayaan-3 and Aditya-L1 demonstrate India's technological excellence and our ability to achieve extraordinary outcomes with remarkable efficiency."
Concluding his remarks, the Minister said: "As envisaged by Home Minister Amit Shah, we must adopt a future-ready strategy that harnesses space technology, geospatial intelligence, communications infrastructure and innovation to transform governance, strengthen resilience and improve the quality of life across the Northeast."
The meeting concluded with a reaffirmation of the commitment of NESAC, ISRO, DoNER and the Northeastern States to leverage space technology and innovation as key enablers of inclusive, sustainable and future-ready development across the region.