Cabinet Committee on Economic Affairs (CCEA)
Cabinet approves Integration and Continuation of two schemes viz. (i) “Assistance to State Agencies for intra-State movement of foodgrains and FPS dealers’ margin under NFSA” and (ii) “Scheme for Modernization and Reforms through Technology in Public Distribution System (SMART PDS)” under umbrella scheme SARTHAK-PDS
Centre to spend Rs. 25,530 crore in next 5 years for SARTHAK PDS
Continuation of schemes to ensure last-mile delivery of Food grains with higher FPS Dealers’ commission
Government strive for intelligently optimized PDS operations through advanced technologies to ensure transparency, security and sustainability in PDS operations
27 MAY 2026 2:53PM by PIB Delhi
The Cabinet Committee on Economic Affairs (CCEA) chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi has approved the continuation of the “Scheme for Assistance in Ration Transport and Handling-Income with Automation in PDS” (SARTHAK PDS) as an umbrella scheme, in the 16th Finance Commission cycle award period, with an outlay of Rs. 25,530 crore as Central share.
The CCEA has also decided to revise the norms of Central assistance for meeting expenditure incurred by States/UTs intra-state movement & handling of foodgrains and FPS dealers’ margin and continuation of the existing funding pattern of Central Assistance.
The Scheme is conceived as an umbrella scheme integrating the ongoing schemes: (i) “Assistance to State Agencies for intra-State movement of foodgrains and FPS dealers’ margin under NFSA” and (ii) “Scheme for Modernization and Reforms through Technology in Public Distribution System (SMART PDS)” to comprehensively strengthen implementation of the National Food Security Act, 2013 (NFSA).
SARTHAK-PDS Scheme aims to provide (a) assured financial support for intra-State movement, handling and FPS dealer’s margin, and (b) a unified, citizen-centric, intelligent and interoperable PDS architecture that ensures last-mile service delivery, minimizes leakages and strengthens the nation’s commitment to food security under NFSA, with the merged scheme to operate up to 31.03.2031.
SARTHAK-PDS Scheme seeks to modernize, integrate and intelligently optimize PDS operations through advanced technologies such as Artificial Intelligence (AI), Machine Learning (ML), Natural Language Processing (NLP) and Blockchain, by creating standardized architectures and unified databases for real-time monitoring, AI-driven grievance and analytics systems, State Command Control Centres for data-driven oversight, and ISO-certified process frameworks to ensure transparency, security and sustainability in PDS operations.
Government of India has a social & legal commitment to the people of the nation - a dignified life by ensuring them access to food and nutritional security through the availability of adequate quantities of quality food grains. The Scheme will work towards fulfilling the Government of India's commitment to 81.35 crore persons covered under NFSA. Building on the statutory and policy framework, SARTHAK-PDS retains and streamlines the financial assistance component while simultaneously embedding it within a modern, technology-driven PDS ecosystem.
Over the past decade, the Government has implemented multiple digitization initiatives such as End-to-End Computerization of TPDS, Integrated Management of PDS (IM-PDS) and SMART PDS, along with citizen-facing applications like Mera Ration, Anna Mitra, Rightful Targeting Dashboard and Anna Sahayata, and since 1st April 2023, the SMART PDS scheme has acted as the cornerstone of technology-led reforms by enabling complete digitization of ration cards, Aadhaar seeding, FPS automation through e-PoS, online allocation and computerized supply-chain management across 36 States/UTs.

শেনমিৎলোন্দা মন্ত্রীমন্দলগী মীফম (সি.সি.ই.এ.)
স্কিম অনি (i) “নফসাগী মখাদা রাজ্যশিংগী মরক্ত চেঙ পুথোক-পুশিন তৌনবগীদমক ষ্টেৎ এজেন্সিশিং অমসুং এফ.পি.এস দিল্লরশিংদা মতেং পীবা” অমসুং (ii) স্কিম সারথাক-পি.দি.এসকী মখাদা “তেক্নোলোজি ইন পব্লিক দিষ্ট্রিব্যুসন সিষ্টেম (স্মার্দ পি.দি.এস) কী খুৎথাংদা মতমগা চুন্নবা শেমগৎনবা অমসুং অহোংবশিং পুরক্নবা স্কিম” পুনশিনবা অমসুং মখা চৎথবা মন্ত্রীমন্দলনা অয়াবা পীখ্রে
সরথাক পি.দি.এসগীদমক মথং চহি ৫ দা কেন্দ্রনা লুপা করোর ২৫,৩৫০ চাদিং তৌগনি
এফ.প.এস দিল্লরশিংগী কম্মিসন ৱাংনা পীবগা লোয়ননা মনুং-হুঞ্জিনবা মফমশিংদা চেঙ ফংহন্নবা স্কিমশিং মখা চৎথরে
পি.দি.এসকী থবক্ত অরোন-অথুপ লৈহন্দনবা, সেকুরিতি অমসুং ষ্টেনেবিলিতি লৈনবা অৱাংবা থাক্কী তেক্নোলোজিশিংগী খুৎথাংদা হৈশিংনা পি.দি.এসকী থবকশিং পায়খৎনবা সরকারনা হোৎনরে
27 MAY 2026 2:53PM by PIB Imphal
১৬শুবা ফাইনান্স কম্মিসন মনুংদা, কেন্দ্রগী শরুক ওইনা লুপা করোর ২৫,৫৩০ গী শেনফম অমা কাইথোক্তুনা অমব্রেল্লা স্কিম অমা ওইনা “স্কিম ফোর এসিষ্টেন্স ইন রেসন ত্রান্সপোর্ত এন্দ হেন্দলিং-ইনকম ৱিথ ওতোমেসন ইন পি.দি.এস (সরথাক-পি.দি.এস)” মখা চৎথবদা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা লুচিংবা কেবিনেত কম্মিতি ওন ইকোনোমিক এফেয়ার্স (সি সি ই এ) না অয়াবা পীরে।
রাজ্যশিং/য়ু.তিশিংনা চেঙ পুথোক-পুশিন তৌবদা অমসুং এফ.পি.এস দিল্লরশিংগী শেন্দোং পীবদা চঙখিবা শেনফম কুপখৎনবা কেন্দ্রনা শেন্থং পীনবা নিয়মশিং শেমদোক্নবা অমসুং হৌজিক কেন্দ্রনা শেন্থং পীবগী মওং অসি মখা চৎথবদা কেবিনেত কম্মিতি ওন ইকোনোমিক এফেয়ার্সনা ৱারেপ লৌরে।
নেসনেল ফুদ সেকুরিতি এক্ত,২০১৩ (নফসা) থবক ওইনা পায়খৎলিবা অসি হেন্না ফগৎনবা হৌজিক পায়খৎলিবা স্কিম অনি (i) “নফসাগী মখাদা রাজ্যশিংগী মরক্ত চেঙ পুথোক-পুশিন তৌনবগীদমক ষ্টেৎ এজেন্সিশিং অমসুং এফ.পি.এস দিল্লরশিংদা মতেং পীবা” অমসুং (ii) স্কিম সরথাক-পি.দি.এসকী মখাদা “তেক্নোলোজি ইন পব্লিক দিষ্ট্রিব্যুসন সিষ্টেম (স্মার্দ পি.দি.এস) কী খুৎথাংদা মতমগা চুন্নবা শেমগৎনবা অমসুং অহোংবশিং পুরক্নবা স্কিম” অপুনবা স্কিম অমা ওইনা স্কিম অসি পায়খৎপনি।
সরথাক-পি.দি.এস স্কিমনা পান্দম থম্লি (এ) রাজ্যশিংগী মরক্ত চেঙ পুথোক-পুশিন তৌনবগীদমক অমসুং এফ.পি.এস দিল্লরশিংদা শেন্দোংগীদমক শেন্থং পীবা অমসুং (বি) অরাপ্পা মফমশিংদা য়ৌহন্নবা, হুরানবা হন্থহন্নবা অমসুং পুনশিল্লবা স্কিম অসি ৩১.০৩.২০৩১ ফাওবা থবক তৌদুনা, নফসাগী মখাদা চীঞ্জাক ফংহন্নবা লৈবাক অসিগী ৱাশক মপাঙ্গল কনগৎহন্নবা অপুনবা, মীয়ামগী য়াইফনবা থবক তৌবা, হৈথোই-শিংথোইবা অমসুং লাইনা পাংথোকপা য়াবা পি.দি.এস আর্কিতেকচর লৈহনবা।
খুদক্ত য়েংশিন্নবা চৎনবা য়ারবা থবকশিং অমসুং অপুনবা দেতাবেজশিং শেমগৎতুনা, এ.আই য়াওরবা খুদোংচাদবা কোকহন্নবা অমসুং নৈন্নবা সিষ্টেমশিং লৈদুনা, দেতা শীজিন্নদুনা অশোইবশিং য়েংশিন্নবা ষ্টেৎ কমান্দ কন্ত্রোল সেন্তরশিং লৈদুনা অমসুং পি.দি.এসকী থবকশিং অরোনবা লৈতনবা, সেকুরিতি অমসুং তুংকোইনা চৎনবা য়ানবা আই.এস.ও-সর্তিফাইদ ঙাক্লৌশিং য়াওদুনা, আর্তিফিসিএল ইন্তিলিজেন্স, মেছিন লার্নিং, নেচরেল লেঙ্গোইজ প্রোসেশিং অমসুং ব্লোকচেনগুম্বা অৱাংবা থাক্কী তেক্নোলোজিশিংগী খুৎথাংদা পি.দি.এসকী থবকশিং মতমচা চুনবা মওংদা পায়খৎনবা, পুনশিন্নবা অমসুং হৈশিংনা থবক তৌনবা সরথাক-পি.দি.এস স্কিমনা পান্দম থম্লি।
অফবা চেঙ মরাংকাইনা ফংহন্দুনা মীয়ামদা চীঞ্জাক অমসুং মচি ওইবা পোৎলমশিং ফংহন্দুনা লৈবাক অসিগী মীয়াম ইকায়খুম্নবা পুন্সি অমা ফংহন্নবা ভারত সরকারগী খুন্নাই অমসুং আইনগী অচেৎপা ফিরেপ অমা লৈরি। মীওই করোর ৮১.৩৫ নফসানা কোনশিন্নবা ভারত সরকারগী পান্দম ফংনবা মাইকৈদা স্কিম অসিনা থবক পায়খৎলি। আইন অমসুং থৌশিলগী ঙাক্লৌদা শাগৎতুনা, মসি অনৌবা, তেক্নোলোজিদা য়ুম্ফম ওইবা দি.পি.এসকী থবক অমগী মনুংদা পায়খৎপগা লোয়ননা শেন্থং পীবগী শরুক অদু সরথাক-পি.দি.এসনা মখা চৎরিবা অমসুং ফজনা পাংথোক্লি।
হৌখিবা চহি ১০ দা, সরকারনা তোঙান তোঙানবা দিজিতেলগী থবকশিং হায়বদি তি.পি.দি.এসকী এন্দ-তু-এন্দ কম্পুতরাইজেসন, পি.দি.এস(আই.এম-পি.দি.এস) অমসুং স্মার্দ পি.দি.এস পুনশিনবা, মীয়ামগী য়াইফনবা থবকশিং হায়বদি মেরা রেসন, অন্না মিত্রা, রাইতফুল তার্গেত্তিং দাসবোর্দ অমসুং অন্না সহায়াতাগুম্বা থবকশিং পায়খৎলে অমসুং এপ্রিল ১, ২০২৩ দগী হৌনা, রেসন কার্দশিং দিজিতেল ওন্থোক্তুনা, আধারগা শম্নহন্দুনা, ই-পি.ও.এসকী খুৎথাংদা এফ.পি.এস ওতোমেসন তৌদুনা, রাজ্য/য়ু.তি ৩৬ ফা ওনলাইন এল্লোকেসন অমসুং কম্পুতরাইজ সপ্লাই-চেন মেনেজমেন্ত লৈহন্দুনা স্মার্দ পি.দি.এস স্কিম পায়খৎলে।