PIB Backgrounder
প্রধান মন্ত্রীগী নেদর্লেন্দ খোঙচৎ
ইনর্জী, তেক্নোলোজী অমসুং স্ত্রেতজিক কো-ওপরেসন হেনগৎহনবা
21 MAY 2026 5:28PM by PIB Imphal
ভারত অমসুং নেদর্লেন্দনা মখোয়গী মরক্তা লৈনরিবা মরী অসি হৌখিবা চহি খরা অসিদা হেন্না চেৎশিনহনখি। তেংবাংনবা অসি হৌজিক ত্রেদিস্নেল সেক্তরদগী হেন্দোক্লগা ইমর্জিং অমসুং স্ত্রেতজিক ওইবা হীরমশিং কোনশিল্লে। প্রধান মন্ত্রীগী মে ২০২৬কী খোঙচৎ অসিনা তেংবাংনবগী থৌওং অসি সেমিকন্দক্তর, ইনর্জী সেক্যুরিতী, ক্লীন ইনর্জী তেক্নোলোজী, ইনোভেসন অমসুং এজুকেসন কোনশিল্লে। খোঙচৎ অসিনা সস্তেনেবল গ্রোথ, ইকোনোমিক রেজিলিএন্স অমসুং ফ্যুচর রেদী কো-ওপরেসনগীদমক্তা নাকল অনিনা খোঙফম চেৎলিবা অসিগী মমি তাহল্লি। মসিনা হেন্না মপাঙ্গল লৈবা অমসুং তুংলচমচৎ য়েংবা মরী অমা ওইহল্লগনি।
মালেমগী পথাপ অমা লাক্লিবা অসিদা ভারত-নেদর্লেন্দগী মরী
ভারত অমসুং নেদর্লেন্দসনা ইং ১৯৪৭দা দিপ্লোমেতিক রিলেসনশিং লিংখৎলকপদগী মপাঙ্গল কনবা অমসুং পাকথোক চাউথোকপা পার্তনরশিপ অমা লৈরি। দিকেদ কয়াগী মমাংদা, কোওপরেসন অসি ত্রেদ, ইনভেস্তমেন্ত, ঈশিং, লৌউ-শিংউ, হকশেল অমসুং ইনোবেসনগী লমদা পাকথোক চাউথোকখি। অনৌবা মালেমগী কাংলোন অমদা, চাং নাইনা অৱাংবা থাক্কী এক্সচেঞ্জশিংনা নাকল অনিগী ওইবা এঙ্গেজমেন্ত মপাঙ্গল কনখৎহল্লি। মখোয়না শেন্মিৎলোন অমসুং তেক্নোলোজীগী লমদা হেন্না চেৎশিলহন্নবা পুক্নিং থৌগৎলি। লৈবাক অনিমক্না হৌজিক সেমিকন্দক্তরশিং, রিন্যুএবল ইনর্জী, মেরিতাইম তেক্নোলোজী, দিফেন্স, এজুকেসন অমসুং দিজিতেল ইনোবেসনদা মতেং পাংমিন্নরি। পার্তনরশিপ অসিনা সস্তেনেবল দিবেলপমেন্ত, গ্লোবেল সপ্লাই চেন রেসিলিয়েন্স, অমসুং রুলশিংদা য়ুম্ফম ওইবা ইন্তর্নেস্নেল কোওপরেসনসু সপোর্ত তৌরি। মপাঙ্গল কনবা মীগা মীগা লৈনরিবা মরী অমসুং হেনগৎলক্লিবা বিজিনেস এঙ্গেজমেন্তনা নাকল অনিগী মরী হেন্না চেৎশিলহল্লে। ২০২৬গী মে থাদা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী খোঙচৎ অসিনা তুংলমচৎকী ওইবা পার্তনরশিপ অসিবু অমসুং য়ুরোপকা লোয়ননা ভারতকী এঙ্গেজমেন্তবু হেন্না মপাঙ্গল কনখৎহনখি।
ভারত-নেদর্লেন্দ: ইনোভেসন, ফ্রী ত্রেদ অমসুং সস্তেনেবিলিতী হেনগৎহল্লি
ভারত-দৎচ পার্তনরশিপ অসি মপাঙ্গল কনবা পুৱারীগী ওইবা মরী অমসুং পাকথোক চাউথোকপা স্ত্রাতেজিক কোওপরেসনদা য়ুম্ফম ওইরি। মসিনা ফ্রন্তিয়র তেক্নোলোজীশিংদা নেদরলেন্দগী মপাঙ্গলশিং অসি ভারতকী স্কেল অমসুং ইন্নোবেসন ইকোসিস্তেমগা পুনশিন্নহল্লি। সেমিকন্দক্তরশিং, গ্রীন হায়দ্রোজেন, মেরিতাইম তেক্নোলোজী, অমসুং স্কিল লৈরবা মোবিলিতীদা কোওপরেসন হেনগৎলক্লি। পার্তনরশিপ অসি গ্লোবেল গবর্নান্স, ইকোনোমিক রেসিলিয়েন্স অমসুং সস্তেনেবল দিবেলপমেন্তকীদমকসু মরু ওই। মসিনা শেয়র ইকোনোমিক ইন্তরেস্ত, তেক্নোলোজিকেল কোলাবোরেসন, অমসুং কমন গ্লোবেল এম্বিসনশিং উৎলি।
স্ত্রেতেজিক অমসুং জিওপোলিতিকেল কন্তেক্স: ঙসি নেদর্লেন্দসনা ভারতপু কৈথেল অমা ওইনা খক্তা নত্তনা মরুওইবা শক্তি অমা ওইনা লৌরি। নেদরলেন্দগী ফ্রেন্তিয়র তেক্নোলোজীগী ইকোসিস্তেম অসি ভারতকী দিপ্লোইমেন্ত স্কেলগা লোয়ননা সেমিকন্দক্তর, ঈশিং, হায়দ্রোজেন অমসুং মেরিতাইম তেক্নোলোজীদা খ্বাইদগী মশক থোক্না উবা 'ইন্নোবেসন মিৎস্ স্কেল'কী পার্তনরশিপ অমা মশক তাক্লি।
ত্রেদ, ইনবেস্তমেন্ত অমসুং ই.য়ু.এফ.তি.এ. গেতৱে: নেদরলেন্দ অসি য়ুরোপতা ভারতকী খ্বাইদগী চাউবা ত্রেদ দেস্তিনেসনশিংগী মনুংদা অমনি। ২০২৪-২৫দা লৈবাক অনিগী ত্রেদকী শেনফম দোল্লর বিল্লিয়ন ২৭.৮ ওইরি। মসি ভারতকী মরিশুবা খ্বাইদগী চাউবা ইনভেস্তরনি অমসুং অপুনবা এফ.দি.আই. নেদর্লেন্দকা লোইননা পুন্না ললোন-ইতিক তৌবা পোৎলমশিংনা ভারতকী পুন্না ললোন-ইতিক তৌবগী চাদা 2.46% ওইরি। ভারতনা নেদর্লেন্দকা লোয়ননা দোল্লর বিল্লিয়ন ১৭.৩৯৩ (আই.এন.আর.
ভারত্তা দৎচ কম্পেনী ৩০০ হেনবা অমসুং নেদর্লেন্দসতা ভারতকী কম্পেনী ৩০০ হেনবা লৈরি। নেদর্লেন্দ ইন্দিয়া চেম্বর ওফ কম্মর্স এন্দ ত্রেদ (এন.আই.সি.সি.তি.) অমসুং ইন্দিয়ন বিজিনেস চেম্বর (আই.বি.সি.) গুম্বা ওর্গনাইজেসনশিংনা লৈবাক অনিগী মরক্তা ত্রেদ অমসুং ইনভেস্তমেন্ত প্রমোৎ তৌরি।
সেমিকন্দক্তর কোলাবোরেসন: ২০২৪দা, ভারত অমসুং নেদর্লেন্দসনা ভারতকী সেমিকন্দক্তর সেক্তরদা স্কিল দিবেলপমেন্ত, ত্রেনিং প্রোগ্রামশিং, কোলাবোরেতিব রিসর্স অমসুং দিবেলপমেন্ত অমসুং সেক্তর অসিদা স্তার্ত-অপশিং অমসুং ইন্তর্প্রিনরশিপ প্রমোৎ তৌদুনা রিভোলুসন পুরক্নবা পার্তনরশিপ অমা শেমখি।
ইনর্জী সেক্যুরিতী অমসুং ক্লিন ইনর্জী: ভারত অমসুং নেদর্লেন্দসনা ক্লাইমেৎ চেঞ্জ মিতিগেসন অমসুং এদাপ্তেসনগীদমক জোইন্ত এম্বিসন হেঙ্গৎহন্নবা পুন্না থবক তৌমিন্নরি। লৈবাক অনি অসিনা স্তেকহোল্দরশিং শম্নহনবা, লৌশিং হোংদোক হোংজিন তৌবা, তেক্নোলোজী পুন্না পুথোক পুশিন তৌবা, খ্বাইদগী ফবা থৌওংশিং লানথোকপা, ইনফ্রাস্ত্রকচর চাউখৎপা অমসুং ওপরেস্নেল সেফতীগী মতাংদা পুন্না থবক তৌমিন্নরি। মতেং পীনবগী মরুওইবা লমশিং অসি গ্রীন হাইদ্রোজেন শিজিন্নবা অমসুং গ্রীন পোর্তশিং শেমগৎপনি।
মোবিলিতী, দিসপোরা অমসুং তুরিজম: নেদর্লেন্দদা য়ুরোপতা ভারত মচাগী মীশিং খ্বাইদগী য়াম্না লৈবা অনিশুবা লৈবাক ওইরি (য়ু.কে.গী মথংদা) । মসিদা দৎচ খুন্নাইদা মপুং ফানা পুনশিল্লবা হিন্দুস্তানি-সুরিনামি কম্ম্যুনিতীগী চাউরাক্না মেম্বর 20,000 য়াওনা ইন্দিয়ন দাইস্পোরাগী মেম্বর 240,000 রোম লৈ। নাকল অনিমক্না মাইগ্রেসন অমসুং মোবিলিতী অসি হেন্না মওং চুমহনবদা থবক তৌরি।
ইন্দিয়া-নেদরলেন্দস পার্তনরশিপ অসি মপাঙ্গল কনবা পুৱারীগী ওইবা মরীদগী তুংলমচৎতা য়ুম্ফম ওইবা স্ত্রেতেজিক কোলাবোরেসন অমদা ওন্থোকখ্রে। প্রধান মন্ত্রী মোদীগী খোঙচৎ অসিনা মসিগী অপুনবা পার্তনরশিপ অসি হেন্না চেৎশিলহন্নবা অমসুং মল্তিপোলর ওইবা মালেম অসিদা য়ুরোপকা লোয়ননা ভারতকী মরী অসি মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা মরুওইবা খোংথাং অমা ওইখি।
লৈবাক অনিগী লল্লোন-ইতিক অমসুং তেক্নোলোজী হেনগৎহন্নবা প্রধান মন্ত্রীগী খোঙচৎ
ভারতকী প্রধান মন্ত্রী অমসুং নেদর্লেন্দগী নিংথৌ ৱিল্লম-এলেকজেন্দর অমসুং মহারানী মাক্সিমানা ভারত-নেদর্লেন্দগী মরীশিং মপাঙ্গল কনখৎহন্নবগী মতাংদা খন্ন-নৈনখি। মীগা মীগা লৈনরিবা মরীশিং অমসুং এজুকেসন, ইন্নোবেসন, সেমিকন্দক্তরশিং, দিজিতেল তেক্নোলোজী, ঈশিং মেনেজমেন্ত অমসুং গ্রীন পার্তনরশিপশিংদা তেংবাং পীনবগী মতাংদা খন্ন-নৈনখি।
মখোয়না হৌখিবা চহিশিংদা মরুওইবা হীরমশিং অসিদা চাউনা খুমাং চাওশিল্লকপা উবা ফংখি। প্রধান মন্ত্রী নরেন্দ্র মোদী অমসুং নেদর্লেন্দগী প্রধান মন্ত্রী ঐচ.ই. মিস্তর রোব জেত্তেননা লৈবাক অনিগী মরক্তা হেনগৎলক্লিবা ইম্পোর্তমেন্ত অমসুং স্ত্রেতেজিক কভর্জেন্সকী ৱাফমসু খঙখি। নাকল অনিগী ওইবা তেংবাং পীনবগী পাকথোক চাউথোকপা অদু খঙলদুনা লুচিংবা অনিনা ২০২৬-২০৩০গী মতমগী মনুংদা ভারত-নেদর্লেন্দগী মরীশিংবু স্ত্রাতেজিক পার্তনরশিপকী থাক্তা পুখৎনবা ৱারেপ লৌখি। পার্তনরশিপ অসিনা চাং নাইনা অৱাংবা থাক্কী পোলিসী দাইলোগশিং অমসুং ম্যুচেল ইন্তরেস্তকী সেক্তরশিংগী মরক্তা হেন্না চেৎশিল্লবা কোওপরেসনদা মীৎয়েং থমগনি।
নাকল অনিমক্না ইকোনোমিক অমসুং ইনভেস্তমেন্তকী মরীশিং মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা য়ানখি।
বাইলেতরেল ত্রেদ প্রমোৎ তৌবা
মার্কেত এক্সেস ফগৎহনবা
এস.এম.ই.না শরুক য়াবদা পুক্নিং থৌগৎপা
ইনবেস্তমেন্তশিং লায়থোকহনবা
রেসিলিয়েন্ত ভেল্যু চেনশিং শেমগৎপা,
মসিগী মথক্তা, হেন্না ফবা কোলাবোরেসন অসিনা
ঈশিং, লৌউ-শিংউ অমসুং হকশেল
অনৌবা তেক্নোলোজীশিং
ইন্নোবেসন, সাইন্স অমসুং এজুকেসন
ইনর্জী ত্রাঞ্জিসন অমসুং সস্তেনেবল দিবেলপমেন্ত
মেরিতাইম এফিয়র্স
দিফেন্স অমসুং সেক্যুরিতী কোওপরেসন
মাইগ্রেসন অমসুং মোবিলিতী অমসুং
কলচরেল অমসুং মীগা মীগা লান্থেংনবা
প্রধান মন্ত্রীগী খোঙচৎ অসিনা মালেমগী ওইবা শিংনবশিং থেংনবদা অমসুং তুংকোইনা চৎথগদবা চাউখৎ-থৌরাংগী খোংজেলদা হেন্না চেৎশিল্লবা অন্তর্জাতিগী ওইবা মতেং পীনবগী মরুওইবা অদু অমুক হন্না ফোংদোকখি। অনৌবা পুথোকপা, শেন্মিৎলোনগী রেসিলিয়েন্স, অমসুং রুলশিংদা য়ুম্ফম ওইবা মালেমগী কোওপরেসন মপাঙ্গল কনখৎহনবদা স্ত্রেতেজিক পার্তনরশিপকী চাউখৎলক্লিবা থৌদাং অদুসু মসিনা ফোংদোকখি।
বাইলেতরেল দিস্কসনগী মরু ওইবা মহৈ
প্রধান মন্ত্রীগী খোঙচৎকী মহৈশিং অসিনা ভারত-নেদরলেন্দগী মরী হেন্না চেৎশিল্লকপা অমসুং স্ত্রেতেজিক সেক্তরশিংদা অশাংবা মতমগী ওইবা, অচেৎপা মতেং পীনবগী ওইথোকপা হেনগৎলক্লিবা অদু উৎলি। মখোয়না গ্লোবেল গবর্নান্স মপাঙ্গল কনখৎহনবা, সস্তেনেবল দিবেলপমেন্ত খুমাং চাউশিনহনবা, ইন্নোবেসন দাইরেক্ত ওইবা গ্রোথ প্রমোৎ তৌবা, অমসুং মপাঙ্গল কনখৎপা বাইলেতরেল অমসুং মল্তিলেতরেল এঙ্গেজমেন্তগী খুত্থাংদা হৌরক্লিবা গ্লোবেল চেলেঞ্জশিংদা মতেং পীনবা হেনগৎহন্নবা পার্তনরগী ওইবা অচেৎপা ফিরেপ অদুসু পনখি।
মহৈ ১: ভারত-নেদর্লেন্দ স্ত্রেতজিক পার্ত্নরশিপকী খুৎয়েক পীনবা
স্ত্রেতেজিক পার্তনরশিপ অসিনা লৈবাক অনিগী মরী হেন্না চেৎশিলহল্লগনি অমসুং বিক্সিত ভারতকী মিৎয়েংগা চুনবা মওংদা রেসিলিয়েন্ত ইকোনোমিক গ্রোথতা মতেং পাংগনি। মসিনা লৈবাক অনিগী ওইবা ললোন-ইতিক অমসুং ইনভেস্তমেন্ত হেঙ্গৎহল্লগনি অমসুং ভারত্তা থবক ফংহন্নবা অহেনবা খুদোংচাবা ফংহল্লগনি। কোলাবোরেসন অসিনা একাদমিক অমসুং রিসর্চ কোওপরেসনসু হেনগৎহল্লগনি, ইনোবেসন অমসুং হেন্না ৱাংবা রিসর্চ আউতপুত ফগৎহল্লগনি। মসিগী মথক্তা, মসিনা ভারতকী সেক্যুরিতী অমসুং চাউখৎ-থৌরাংগী পান্দমগীদমক স্ত্রেতেজিক ওইবা মরুওইবা সেক্তরশিংসু কোনশিল্লি।
মহৈ ২: ভারত সরকারদা চোল মতমগী কোরিগী প্লেত হন্দোক্লকপা
11শুবা চহি চাগী চাওলা কোপর প্লেৎশিং ভারত্তা হল্লকপা অসি মরু ওইবা কলচরেল মাইলস্তোন অমা ওইখি। প্লেৎশিং অসি চাওলা নিংথৌশিংনা ইথোকখিবা নিংথৌগী চার্তরশিংনি অমসুং তামিল অমসুং সংস্কৃত্তা ইশিনবা য়াওই। মখোয়না তামিল নাদুগী নাগাপত্তিনমদা লৈবা বুদ্ধ ভিহারা অমদা অনাইমঙ্গালম খুঙ্গং পীবগী রেকোর্দ তৌরি। মখোয়গী হল্লকপা অসিনা ভারতকী নাৎকী অমসুং পুৱারীগী হেরিতেজবু হেন্না চাউনা রিসর্স তৌবা অমসুং থাগৎপা ফোংদোকপদা মতেং পাংগনি।
মহৈ ৩: দাইস্পোরিক কো-ওপরেসন মপাঙ্গল হেন্না লৈহনবা
মপাঙ্গল কনখৎহনবা অমসুং দাইএস্পোরিক কোওপরেসন অসিনা ভারত অমসুং নেদর্লেন্দগী মরক্তা চৎথোক-চৎশিন তৌবা হেন্না লায়থোকহল্লগনি। ভারতকী মহৈরোয়শিংনা একাদমিক, রিসর্স অমসুং ইন্তর্নশিপকী হেন্না ফবা খুদোংচাবা ফংগনি। হৈথোই-শিংথোইরবা প্রোফেস্নেলশিংনা হেন্না থুনা অমসুং হেন্না ফ্লেক্সিবল ওইবা ভিজা ফংবগী খুদোংচাবা ফংগনি। পার্তনরশিপ অসিনা ভারতকী নহারোলশিংগীদমক অনৌবা থবক ফংবগী খুদোংচাবসু শেমগনি। থৌরাংশিং অসিনা মীয়ামগী মরক্তা লৈনবা মরী হেন্না চেৎশিলহল্লগনি অমসুং এজুকেসনেল অমসুং প্রোফেস্নেলগী লমদা হেন্না চেৎশিলহল্লগনি।
মহৈ ৪: তাতা ইলেক্ত্রোনিক্স অমসুং এ.এস.এম.এল.গী মরক্তা তেংবাংনবা
সেমিকন্দক্তর সেক্তরদা তেংবাং পীনবা অসিনা ভারতকী এম্বিসনশিং মাংলোমদা পুখৎপদা মরু ওইবা খোঙথাং অমা ওইগনি। মসিনা গুজরাতকী ধোলেরাদা সেমিকন্দক্তর ফ্যাব্রিকেসন ফেসিলিতী অমা শেমগৎপদা মতেং পাংগনি। পার্তনরশিপ অসিনা গ্লোবেল সেমিকন্দক্তর ভেল্যু চেনদা ভারতকী থাক অদু মপাঙ্গল কনখৎহল্লগনি অমসুং তেক্নোলোজীগী মতেং পীনবা হেনগৎহল্লগনি। মসি ইন্দিয়া সেমিকন্দক্তর মিসনগী পান্দমশিংগা লোয়ননা মরী লৈনৈ অমসুং ভারত্তা এদভান্স মেন্যুফেকচরিং কেপাসিতীশিং হেনগৎহনবদা মতেং পাংই।
মহৈ ৫: মরু ওইবা মিনরেলগী লমদা তেংবাংনবা
মরুওইবা মিনরেলশিংদা তেংবাং পীনবনা মরুওইবা রিসোর্সশিংগীদমক থাজবা য়াবা সপ্লাই চেনশিং মপাঙ্গল কনখৎহল্লগনি। মসিনা ভারতকী ক্লিন ইনর্জী অমসুং এদভান্স মেন্যুফেকচরিং এম্বিসনশিং মতেং পাংগনি। পার্তনরশিপ অসিনা অৱাংবা থাক্কী তেক্নোলোজী, ইনবেস্তমেন্ত অমসুং স্কিল লৈবা থবক ফংবগী খুদোংচাবসু পুরক্লগনি। মসিনা স্ত্রেতেজিক মিনরেলশিংদা ভারতকী মাইনিং অমসুং প্রোসেসিং কেপাসিতী হেনগৎহল্লগনি হায়না পানরি।
মহৈ ৬: গুজরাতকী কলপসার প্রোজেক্ততা নেদর্লেন্দগা তেক্নিকেল ওইনা তেংবাংনবা
স্ত্রেতেজিক ৱাতর পার্তনরশিপ অসি ভারতকী ঈশিংগা মরী লৈনবা শিংনবশিং কোকহন্নবা দৎচ এক্সপর্তিসিনা মপাঙ্গল কনখৎহল্লগনি। মসিনা পুন্সি মহিংগী মগুন হেনগৎহন্দুনা য়ুমদা অমসুং লৌউ-শিংউদা শিজিন্ননবা থক্নবা ঈশিং ফংহনবদা মতেং পাংগনি। কাল্পাসর প্রোজেক্তনা খাম্বাতকী কোল্ফকী থোংদা তিলগী পাৱর, ইরিগেসন, অমসুং ত্রান্সপোর্ত লিঙ্কশিংগা লোইননা অচৌবা ঈশিংগী রিজার্বয়র অমা শেমগৎনবা পান্দম থম্লি। কোওপরেসন অসিনা সস্তেনেবল ৱাতর মেনেজমেন্ত অমসুং অচৌবা ইনফ্রাস্ত্রকচর দিবেলপমেন্তসু সপোর্ত তৌগনি।
মহৈ ৭: গ্রীন হাইদ্রোজেনগী রোদমেপ অমা
গ্রীন হাইদ্রোজেনদা ইন্দিয়া-নেদরলেন্দস রোদমেপ্না রিন্যুএবল ইনর্জী অমসুং ইনভেস্তমেন্তশিংদা মতেং পীনবা হেনগৎহল্লগনি। মসিনা গ্রীন হাইদ্রোজেন পুথোকপা, শিজিন্নবা অমসুং এক্সপোর্ত তৌবদা ভারতকী পান্দমশিং অদু শৌগৎলি। ইনিসিএতিব অসিনা লৈবাক অনিমক্তা গ্রীন হাইদ্রোজেনবু ক্লিন ইনর্জী সোর্স অমা ওইনা হেন্না থুনা শিজিন্নবা হেনগৎহল্লি। মসিনা অনৌবা কৈথেলশিং শেমগৎকনি, শেন থাদোক্কনি, থবক ফংহল্লগনি অমসুং ভারতপু ক্লিনর ফ্যুএলদা ওন্থোকপদা মতেং পাংগনি হায়না পানরি।
মহৈ ৮: রিন্যুএবল ইনর্জীগা মরী লৈননা জোইন্ত ৱর্কিং গ্রুপ অমা শেম্বা
নাকল অনিমক্না পুনশিনবা য়াবা ইনর্জীগী মতাংদা জোইন্ত ৱার্কিং গ্রুপ অমা লিংখৎখ্রে। মসিনা গ্রীন হাইদ্রোজেন, বাইওএনর্জি, বাইও-কেমিকেলস, সর্ক্যুলার রাইমস্তোক্স, রিন্যুএবল ইনর্জী অমসুং বেতরী স্তোরেজদা মীৎয়েং থমগনি। কাংলুপ অসিনা লৈবাক অনিগী মরক্তা ইন্দস্ত্রীএল পার্তনরশিপ অমসুং নোলেজ একচেঞ্জ প্রমোৎ তৌনবা পান্দম থম্লি। মসিনা ভারতকী ক্লিন ইনর্জী ত্রাঞ্জিসনদা মতেং পাংগনি অমসুং থবক পীবা অমসুং রিসর্সকী খুদোংচাবসু লৈহল্লগনি।
মহৈ ৯: নিতি আয়োগ অমসুং নেদর্লেন্দগী মরক্তা লৈবা ইন্তেন্ত ওন কেপাসিতী বিলদিং ফোর ইনর্জী ত্রাঞ্জিসনগী জোইন্ত স্তেতমেন্ত অমুক নৌথোকহনবা
তুংকোইনা চৎনগদবা ইনর্জী ত্রাঞ্জিসনগী প্রোজেক্তশিং অমসুং পার্তনরশিপশিংনা ইনর্জী সেক্যুরিতী অমসুং ক্লিন ইনর্জী দিবেলপমেন্তদা মতেং পাংনবা হেনগৎহনগনি। মখোয়না পোলিসী মেকরশিং, ইন্দস্ত্রীগী লুচিংবশিং, অমসুং তেক্নিকেল এক্সপর্তশিংবু হেন্না চেৎশিল্লবা কোলাবোরেসন অমসুং লৌশিং শেয়র তৌনবগীদমক পুনশিনগনি। ইনিসিএতিবশিং অসিনা স্তেকহোল্দরশিংগী কোওর্দিনেসন ফগৎহল্লগনি অমসুং সেক্তর অসিদা তেক্নোলোজী কোওপরেসন শৌগৎকনি হায়না পানরি। মখোয়না অনৌবা থবক ফংবগী খুদোংচাবশিংসু শেমগনি অমসুং মতম শাংনা লেপ্পা য়াবা গ্রোথতা মতেং পাংগনি।
মহৈ ১০: নোংচুপ ত্রিপুরাদা লৈগী ওইবা ইন্দো-দৎচ সেন্তর ওফ এক্সেলেন্স (সি.ও.ই.) শেমগৎপা
সি.ও.ই. অমা শেমগৎপনা ত্রিপুরাদা ফ্লোরিকলচর চাউখৎহনগনি অমসুং রিজনেল গ্রোথ হেনগৎহনগনি। মসিনা লৌমীশিংগী শেন্থোক হেনগৎহনগনি অমসুং থবক্কী খুদোংচাবা লৈহনগনি। মসিনা পুন্সি মহিং হেন্না ফগৎহনগনি, মরু ওইনা খুঙ্গংগী মফমশিংদা। অপুনবা ওইনা, মসিনা হিংবগী থাক হেনগৎহনগনি।
মহৈ ১১: বেঙ্গলুরুগী এনিমেল হসবেন্দরীগী সেন্তর ওফ এক্সলেন্সতা দাইরীগী ত্রেনিংগীদমক্তা ইন্দো-দচ সেন্তর ওফ এক্সলেন্স লিংখৎপা
বেঙ্গালুরুদা লৈবা সেন্তর ওফ এক্সেলেন্স ফোর এনিমেল হসবেন্দরী (সি.ই.এ.ঐচ.) দা দাইরী ত্রেনিংগী ইন্দো-দৎচ সেন্তর ওফ এক্সেলেন্স অমা লিংখৎকনি। মসিনা ভারত অমসুং নেদর্লেন্দগী মরক্তা দাইরী, মরী লৈনবা লৌউ-শিংউ অমসুং ফুদ প্রোসেসিংদা মতেং পাংনবা হেনগৎহল্লগনি। ত্রেনিং অমসুং নোলেজ শেয়র তৌবনা সেক্তর অসিদা প্রদক্তিবিতী, ক্বালিতী অমসুং স্কিল হেনগৎহনগনি। মসিনা থবক পীবগী খুদোংচাবসু লৈহল্লগনি অমসুং শা-ষন য়োকপগী থবকসু মপাঙ্গল কনখৎহল্লগনি।
মহৈ ১২: এনিমেল হসবেন্দরী অমসুং দাইরিয়িংদা তেংবাংনবা
খুৎশম্নবা অসিনা কৈথেল ফংবা, ক্লাইমেৎ রেসিলেন্ত ফার্মিং অমসুং ফুদ সেক্যুরিতীদা মীৎয়েং থমদুনা লৌউ-শিংউ অমসুং শা-ষন য়োকপগী লমদা ভারত-নেদর্লেন্দস্ কোওপরেসন মপাঙ্গল কনখৎহল্লগনি। মসিনা সেক্তর পুম্বদা লৌশিং য়েন্থোকপা, তেক্নোলোজী কোওপরেসন অমসুং তুং কোইনা চৎনবা য়াবা লৌউ-শিংউগী থৌওংশিং প্রমোৎ তৌগনি। পার্তনরশিপ অসিনা ফার্মগী প্রদক্তিবিতী হেনগৎহনগনি, শা-ষনগী হকশেল অমসুং লায়না লাকশিন্নবা মপাঙ্গল কনখৎহনগনি অমসুং সপ্লাই চেনগী ইফিসেন্সী হেনগৎহনগনি হায়না পানরি। মসিনা খুঙ্গংগী পুন্সি মহিংদা মতেং পাংগনি, থবক ফংহন্নবা খুদোংচাবশিং ফংহল্লগনি অমসুং মতম শাংনা লৌউ-শিংউগী সস্তেনেবিলিতীদা মতেং পাংগনি।
মহৈ ১৩: হকশেলদা তেংবাংননবা শীন-লাঙবা
হকশেলগী লমদা পুন্না থবক তৌমিন্নবনা রিসর্স, পুন্না থবক তৌমিন্নবা অমসুং লৌশিং পীথোক-পীশিন তৌমিন্নবগী থোংদা মালেমগী হকশেলগী রিস্কশিং কোকহন্নবা ভারত-নেদর্লেন্দগী মরক্তা মতেং পাংমিন্নবা হেনগৎহল্লগনি। মসিনা ইনফেক্সিওস দিজিজশিং, এন্তিমিক্রোবিএল রেসিস্তেন্সী, নন-কনফেক্সিব দিজিজশিং, দিজিতেল হেল্থ, অমসুং ক্লাইমেৎ-হেল্থ লিঙ্কশিংদা মীৎয়েং থম্লি। নেদরলেন্দস নেস্নেল ইন্সতিত্যুৎ ফোর পব্লিক হেল্থ এন্দ এনভাইরনমেন্ত (আর.আই.ভি.এম.) অমসুং ইন্দিয়ন কাউন্সিল ওফ মেদিকেল রিসর্স (আই.সি.এম.আর.) গী মরক্তা তেংবাং পীনদুনা মখা তানা থবক পায়খৎলি।
মহৈ ১৪: কস্তম্স ম্যুচুএল এদমিনিস্ত্রেতিব এসিস্তেন্সকী এগ্রীমেন্ত
কাস্তমগী হীরমশিংদা অমগা অমগা পাংবা য়াবা এদমিনিস্ত্রেতিব এসিস্তেন্সকী মতাংদা এগ্রীমেন্তনা কাস্তমগী ওথোরিতীশিংগী মরক্তা তেংবাং পীনবা হেনগৎহনগনি। মসিনা ভারত অমসুং নেদর্লেন্দগী মরক্তা চৎন-কাঙলোনশিং হেন্না ফগৎহন্নবা অমসুং লেজিতিম ওইবা ললোন-ইতিক তৌবদা মতেং পাংনবা ইনফোর্মেসন শেয়র তৌবা ঙমহনগনি। এগ্রীমেন্ত অসিনা ত্রান্সপরেন্সী অমসুং এক্সপোর্ত কম্পিতিতিবিতী হেনগৎহন্দুনা মমল হন্থহন্দুনা অমসুং অথিংবা হন্থহন্দুনা ললোন-ইতিকপু হেন্না ইফেক্টিভ ওইহল্লগনি।
মহৈ ১৫: হাইয়র এজুকেসনগী লমদা তেংবাংনবা
অৱাংবা থাক্কী মহৈ তম্বদা লৈবাক অনিগী ওইবা মতেং পীনবনা ওজাশিং অমসুং মহৈরোইশিংগী চৎথোক চৎশিন তৌবা হেনগৎহল্লগনি অমসুং কোলাবোরেতিব রিসর্চ মপাঙ্গল কনখৎহল্লগনি। মসিনা স্কিলশিং, থবক ফংহনবগী চাং, রিসর্চকী পোত্থোক হেনগৎহল্লগনি অমসুং অনৌবা থবক ফংহন্নবা অমসুং এন্ত্রিপ্রেন্যুওরশিপকী খুদোংচাবশিং শেমগৎলগনি।
মহৈ ১৬: নালন্দা য়ুনিভর্সিতী অমসুং নেদর্লেন্দগী গ্রোনিঞ্জেন য়ুনিভর্সিতীগা তেংবাংনবা
নালন্দা য়ুনিভর্সিতী অমসুং গ্রোনিংজেন য়ুনিভর্সিতীগী মরক্তা তেংবাং পীনবা অসিনা ভারত অমসুং নেদর্লেন্দগী মরক্তা একাদমিক অমসুং ইন্সতিত্যুস্নেল কোলাবোরেসন হেন্না চেৎশিলহল্লগনি। মসিনা মহৈরোইশিং অমসুং ফেকল্তীদা জোইন্ত একাদমিক এক্তিবিতীশিং, একচেঞ্জশিং অমসুং কোলাবোরেতিব প্রোগ্রামশিংগী খুত্থাংদা মালেমগী থাক্তা হেন্না এক্সপোজর ফংহল্লগনি। পার্তনরশিপ অসিনা ইন্তরদিসিপ্লিনরী রিসর্চ, ত্রেনিং কোলাবোরেসন, অমসুং অনৌবা স্তদীগী লমশিংদা নোলেজ শেয়র তৌনবগী খুদোংচাবসু পীগনি। মসিগীসু মথক্তা, মসিনা ইন্তর্নেস্নেল ফন্দিং খুদোংচাবশিং ফংহনবদা মতেং পাংগনি, ইনোবেসন ইকোসিস্তেমশিং মপাঙ্গল কনখৎহল্লগনি অমসুং অৱাংবা থাক্কী মহৈ-মশিং তম্বদা তেলেন্ত চাউখৎহনবা অমসুং কেপাসিতী শেমগৎপদা মতেং পাংগনি হায়না পানরি।
মহৈ ১৭: লৈদেন য়ুনিভর্সিতী লাইব্রেরী অমসুং আর্কিওলোজিকেল সর্ভে ওফ ইন্দিয়াগী মরক্তা খুৎশম্নবা
লাইদেন য়ুনিভর্সিতী লাইব্রেরীশিং অমসুং আর্কিয়োলোজিকেল সর্ভে ওফ ইন্দিয়াগী মরক্তা তেংবাং পীনবা অসিনা পুৱারীগী রিসর্চ, আর্কাইব কঞ্জার্বেসন অমসুং কলচরেল একচেঞ্জদা লৈবাক অনিগী মরক্তা তেংবাং পীনবা হেনগৎহল্লগনি। খোঙথাং অসিনা চাওলা মতমগী মতাংদা পুন্না থিজিন হুমজিনবগী অনৌবা খুদোংচাবা লৈহল্লগনি, একাদমিক কোলাবোরেসন পুক্নিং থৌগৎকনি অমসুং মমল য়াম্লবা পুৱারীগী রেকোর্দশিং অমসুং মেনুস্ক্রিপ্তশিং ফংহনবদা মতেং পাংগনি। মসিনা কলচরেল দিপ্লোমেসীবু হেন্না চেৎশিলহল্লগনি অমসুং ভারতকী চাউরবা সিভিলাইজেসনেল অমসুং আর্কিওলোজিকেল হেরিতেজগী মালেমগী ওইবা এৱারনেস হেঙ্গৎহল্লগনি।
অপুনবা ওইনা, মসিগী মহৈশিং অসিনা চৎনরিবা কোওপরেসনদগী তুংলমচৎকী ওইবা স্ত্রেতেজিক পার্তনরশিপ অমদা অহোংবা অমা উৎলি। মখোয়না রেসিলিয়েন্ত গ্রোথ, তেক্নোলোজিকেল এদভান্স অমসুং গ্লোবেল চেলেঞ্জশিংদা হেন্না মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা শেয়র ওইবা ভিজন অমা উৎলি। পাকথোক চাউথোক্লিবা ভারত-নেদর্লেন্দস পার্তনরশিপ অসি ইনোবেসন-লিদ ইন্তর্নেস্নেল কোওপরেসনগী মরুওইবা য়ুম্বী অমা ওইনবা শেম-শারি।
তুংলমচৎকীদমক্তা শেম শারবা ভারত-নেদর্লেন্দগী মরী অমগী মায়কৈদা
ভারত অমসুং নেদর্লেন্দসনা মখোয়গী পার্তনরশিপ অসি পাক-চাউবা অমসুং তুংলমচৎকীদমক পান্দম থম্লিবা কোলাবোরেসন অমদা লেপ্পা লৈতনা পাকথোক চাউথোকহল্লি। তেক্নোলোজী, ক্লিন ইনর্জী, সেমিকন্দক্তর, ঈশিং মেনেজমেন্ত, ইনোবেসন অমসুং ত্রেদকী মপাঙ্গল কনবা মরীনা হেন্না চেৎশিল্লবা থৌদাং লৌখৎনবগীদমক্তা অচৌবা য়ুম্ফম অমা পীরি। স্ত্রেতেজিক পার্তনরশিপকী মরী হেনগৎলকপা অসিনা অমনা অমগী মরক্তা থাজবা হেনগৎলকপা অমসুং মালেমগী মরুওইবা ৱাফমশিং পুন্না লৌমিন্নবগী মমি তারি। লৈবাক অনিমক্না শেন্মিৎলোন, তেক্নোলোজী অমসুং মীয়ামগী মরক্তা লৈনরিবা মরী অসি মপাঙ্গল কনখৎহন্দুনা, পার্তনরশিপ অসিনা সস্তেনেবল গ্রোথ, রেসিলিয়েন্ত সপ্লাই চেন অমসুং ইন্তর্নেস্নেল কোওপরেসনদা মশক থোক্না মতেং পাংনবা শেম-শারি।
রিফরেন্স:
1. মপান থৌরম পুবা মন্ত্রালয়
1. প্রেস ইনফোর্মেসন ব্যুরো
1. নেদর্লেন্দদা লৈবা ভারতকী ইম্বেসীশিং
· https://www.netherlandsandyou.nl/web/india/w/the-netherlands-and-india-work-together-to-boost-the-semiconductor-industry
· https://www.netherlandsandyou.nl/web/india/themes/climate-energy
pdf য়েংনবা মসিদা নম্বীয়ু

PIB Backgrounder
Prime Minister’s Visit to the Netherlands
Advancing Energy, Technology and Strategic Cooperation
21 MAY 2026 5:28PM by PIB Delhi
India–Netherlands Relations in an Emerging Global Order
India and the Netherlands share a strong and expanding partnership since establishing diplomatic relations in 1947. Over the decades, cooperation has expanded across trade, investment, water, agriculture, health, and innovation. In an emerging global order, regular high-level exchanges have strengthened bilateral engagement. They have also created momentum for deeper economic and technological collaboration. Both countries now cooperate in semiconductors, renewable energy, maritime technology, defence, education, and digital innovation. The partnership also supports sustainable development, global supply chain resilience, and rules-based international cooperation. Strong people-to-people ties and growing business engagement have further deepened bilateral relations. Prime Minister Narendra Modi’s visit in May 2026 further strengthened this future-oriented partnership and India’s engagement with Europe.
India–Netherlands: Driving Innovation, Trade and Sustainability
The India-Dutch partnership is built on strong historical ties and expanding strategic cooperation. It combines Dutch strengths in frontier technologies with India’s scale and innovation ecosystem. Cooperation is growing in semiconductors, green hydrogen, maritime technology, and skilled mobility. The partnership is also important for global governance, economic resilience, and sustainable development. It reflects shared economic interests, technological collaboration, and common global ambitions.
Strategic and Geopolitical Context: The Netherlands today engages India not as a market alone, but as a major power. The Dutch ecosystem of frontier technology paired with India's scale of deployment defines a partnership of “innovation meets scale,” visible most strikingly in semiconductors, water, hydrogen and maritime technology.
Trade, Investment and EU FTA Gateway: The Netherlands is one of India's largest trade destinations in Europe, with bilateral trade worth USD 27.8 billion (2024-25). It is the fourth largest investor in India with a cumulative FDI of USD 55.6 billion. The total merchandise trade with the Netherlands accounts for 2.46% of India’s total merchandise trade. India has a trade surplus of USD 17.393 billion (INR 144,095 crores) with the Netherlands.
There are over 300 Dutch companies present in India and over 300 Indian companies present in the Netherlands. Organisations like the Netherlands India Chamber of Commerce & Trade (NICCT) and the Indian Business Chamber (IBC) promote bilateral trade and investment between the economies.
Semiconductor Collaboration: In 2024, India and the Netherlands forged a partnership to revolutionise India's semiconductor sector through skill development, training programmes, collaborative research and development and promoting start-ups and entrepreneurship in the sector.
Energy Security & Clean Energy: India and the Netherlands have been working together to scale up the joint ambition for climate change mitigation and adaptation. The two countries have been working together on connecting stakeholders; ensuring knowledge transfer; technology co-development; exchange of best practices; end-to-end infrastructure development and operational safety. The key areas of collaboration are promoting the use of green hydrogen and developing green ports.
Mobility, Diaspora and Tourism: The Netherlands has the second largest population of people of Indian origin in Europe (next only to the UK). It is home to about 240,000 members of the Indian Diaspora, including approximately 20,0000 members of the Hindustani-Surinami community wholly integrated into Dutch society. Both sides are working to streamline migration and mobility.
The India–Netherlands partnership has evolved from strong historical ties into a future-oriented strategic collaboration. Prime Minister Modi’s visit marked a significant step in deepening this comprehensive partnership and strengthening India’s engagement with Europe in an increasingly multipolar world.
PM Visit for Expanding Bilateral Trade and Technology Partnership
The Prime Minister of India and Their Majesties King Willem-Alexander and Queen Máxima of the Netherlands held discussions on strengthening India–Netherlands relations, with a focus on people-to-people ties and cooperation in education, innovation, semiconductors, digital technology, water management, and green partnerships.
They noted the significant progress achieved across these priority areas in recent years. Prime Minister Narendra Modi and Prime Minister of the Netherlands, H.E. Mr. Rob Jetten, also acknowledged the growing momentum and strategic convergence between the two countries. Recognising the expanding scope of bilateral cooperation, the two leaders decided to elevate India–Netherlands relations to a “Strategic Partnership” for the period 2026–2030. The partnership will focus on regular high-level policy dialogues and deeper cooperation across sectors of mutual interest.
Both sides agreed to strengthen economic and investment ties by
• Promoting bilateral trade
• Improving market access
• Encouraging SME participation
• Facilitating investments
• Building resilient value chains,
Additionally, enhanced collaboration extend to
• Water, agriculture and health
• Emerging technologies
• Innovation, science and education
• Energy transition and sustainable development
• Maritime affairs
• Defence and security cooperation
• Migration and mobility and
• Cultural and people-to-people exchanges
Prime Minister visit reaffirmed the importance of deeper international collaboration in addressing shared global challenges and advancing sustainable development. It also highlighted the growing role of strategic partnerships in strengthening innovation, economic resilience, and rules-based global cooperation.
Key Outcomes of the Bilateral Discussion
The outcomes from the Prime minister visit reflect the deepening of India–Netherlands ties and the growing potential for long-term, resilient cooperation across strategic sectors. They also highlight a shared commitment to strengthening global governance, advancing sustainable development, promoting innovation-driven growth, and enhancing cooperation on emerging global challenges through stronger bilateral and multilateral engagement.
Outcome 1: Signing of the India-Netherlands Strategic Partnership
The strategic partnership will further strengthen both country relations and support resilient economic growth aligned with the vision of Viksit Bharat. It will enhance bilateral trade and investment while creating greater employment opportunities in India. The collaboration will also boost academic and research cooperation, fostering innovation and higher research output. In addition, it covers sectors of strategic importance to India’s security and development goals.
Outcome 2: Restitution of Chola Copper Plates to the Government of India
The return of 11th-century Chola Copper Plates to India marked by an important cultural milestone. The plates are royal charters issued by Chola kings and contain inscriptions in Tamil and Sanskrit. They record the grant of Anaimangalam village to a Buddhist vihara in Nagapattinam, Tamil Nadu. Their return will support greater research and appreciation of India’s cultural and historical heritage.
Outcome 3: Strengthening Diasporic Cooperation
Strengthened mobility and diasporic cooperation will make movement between India and the Netherlands easier and more accessible. Indian students will gain improved academic, research, and internship opportunities. Skilled professionals will benefit from faster and more flexible visa access. The partnership will also create new employment opportunities for Indian youth. These measures will deepen people-to-people ties and promote stronger educational and professional collaboration.
Outcome 4: Cooperation between Tata Electronics and ASML
Cooperation in semiconductor sector will mark an important step in advancing India’s ambitions. It supports the development of a semiconductor fabrication facility in Dholera, Gujarat. The partnership will strengthen India’s position in the global semiconductor value chain and promote technology collaboration. It also aligns with the objectives of the India Semiconductor Mission and supports the growth of advanced manufacturing capabilities in India.
Outcome 5: Cooperation in the field of Critical Minerals
Cooperation in critical minerals will strengthen reliable supply chains for essential resources. It will support India’s clean energy and advanced manufacturing ambitions. The partnership will also bring advanced technologies, investments, and skilled employment opportunities. It is expected to enhance India’s mining and processing capabilities in strategic minerals.
Outcome 6:Technical Cooperation with the Netherlands in the Kalpasar Project, Gujarat
The Strategic Water Partnership will strengthened with Dutch expertise to address water-related challenges in India. It aims to improve access to clean water for domestic and agricultural use, enhancing quality of life. The Kalpasar Project proposes a freshwater reservoir across the Gulf of Khambhat with tidal power, irrigation, and transport links.
The cooperation will also support sustainable water management and large-scale infrastructure development.
Outcome 7 Roadmap on Green Hydrogen
The India–Netherlands Roadmap on Green Hydrogen will strengthen cooperation in renewable energy and investments. It supports India’s goals in production, use, and export of green hydrogen. The initiative promotes faster adoption of green hydrogen as a clean energy source in both countries. It is expected to create new markets, attract investment, generate jobs, and support India’s transition to cleaner fuels.
Outcome 8: Establishment of a Joint Working Group on Renewable Energy
The two sides have set up a Joint Working Group on Renewable Energy to enhance cooperation and share best practices. It will focus on green hydrogen, bioenergy, bio-chemicals, circular feedstocks, renewables, and battery storage. The group aims to promote industrial partnerships and knowledge exchange between the two countries. It will support India’s clean energy transition while creating jobs and research opportunities.
Outcome 9: Renewal of the Joint Statement of Intent on Capacity Building for Energy Transition between NITI Aayog and the Netherlands
The projects and partnerships in sustainable energy transition will strengthen cooperation in energy security and clean energy development. They will bring together policymakers, industry leaders, and technical experts for deeper collaboration and knowledge sharing. These initiatives are expected to improve stakeholder coordination and support technology cooperation across the sector. They will also create new employment opportunities and contribute to long-term sustainable growth.
Outcome 10: Establishment of Indo-Dutch Centre of Excellence (CoE) for Flowers in West Tripura
The initiative to develop CoE will develop floriculture in Tripura and boost regional growth. It will increase farmers’ income and create employment opportunities. It will improve livelihoods, especially in rural areas. Overall, it will enhance the standard of living.
Outcome 11: Establishment of Indo-Dutch Center for Excellence in Training in Dairy at the Centre of Excellence for Animal Husbandry, Bengaluru
An Indo-Dutch Centre of Excellence on Dairy Training will be set up at the Centre of Excellence for Animal Husbandry (CEAH) in Bengaluru. It will strengthen cooperation in dairy, allied agriculture, and food processing between India and the Netherlands. Training and knowledge sharing will improve productivity, quality, and skills in the sector. It will also create employment opportunities and strengthen animal husbandry.
Outcome 12: Collaboration in Animal Husbandry and Dairying
The collaboration will strengthen India–Netherlands cooperation in agriculture and animal husbandry, with a focus on market access, climate-resilient farming, and food security. It will promote knowledge sharing, technology cooperation, and sustainable agricultural practices across the sector. The partnership is expected to improve farm productivity, strengthen livestock health and disease management, and enhance supply chain efficiency. It will also support rural livelihoods, generate employment opportunities, and contribute to long-term agricultural sustainability.
Outcome 13: Arrangement for Collaboration in Health
The collaboration in health will further strengthen India–Netherlands cooperation to address global health risks through research, collaboration, and knowledge exchange. It focuses on infectious diseases, antimicrobial resistance, non-communicable diseases, digital health, and climate–health linkages. It is further supported by cooperation between the Dutch National Institute for Public Health and the Environment (RIVM) and the Indian Council of Medical Research (ICMR).
Outcome 14: Customs Mutual Administrative Assistance Agreement
The Agreement on Mutual Administrative Assistance in Customs Matters to enhance cooperation between customs authorities. It will enable information sharing to improve enforcement and facilitate legitimate trade between India and the Netherlands. The agreement will also make trade more efficient by reducing costs and delays while improving transparency and export competitiveness.
Outcome 15: Cooperation in the field of Higher Education
The bilateral cooperation in higher education will enhance mobility of teachers and students and strengthen collaborative research. It will improve skills, employability, research output, and create new employment and entrepreneurial opportunities.
Outcome 16: Cooperation between Nalanda University and University of Groningen, the Netherlands
The cooperation between Nalanda University and the University of Groningen will deepen academic and institutional collaboration between India and the Netherlands. It will provide students and faculty with greater global exposure through joint academic activities, exchanges, and collaborative programmes. The partnership will also create opportunities for interdisciplinary research, teaching collaboration, and knowledge sharing in emerging areas of study. In addition, it is expected to facilitate access to international funding opportunities, strengthen innovation ecosystems, and support talent development and capacity building in higher education.
Outcome 17: Collaboration between Leiden University Libraries and the Archaeological Survey of India
The collaboration between Leiden University Libraries and the Archaeological Survey of India will strengthen bilateral cooperation in historical research, archival preservation, and cultural exchange. The initiative will create new opportunities for joint research on the Chola period, promote academic collaboration, and improve access to valuable historical records and manuscripts. It will also deepen cultural diplomacy and enhance global awareness of India’s rich civilisational and archaeological heritage.
Collectively, these outcomes mark a transition from conventional cooperation to a future-oriented strategic partnership. They reflect a shared vision for resilient growth, technological advancement, and stronger coordination on global challenges. The expanding India–Netherlands partnership is poised to become a key pillar of innovation-led international cooperation.
Towards a Future-Ready India–Netherlands Partnership
India and the Netherlands are steadily expanding their partnership into a comprehensive and future-oriented collaboration. Strong complementarities in technology, clean energy, semiconductors, water management, innovation, and trade provide a robust foundation for deeper engagement. The elevation of ties to a Strategic Partnership reflects growing mutual trust and shared global priorities. As both countries strengthen economic, technological, and people-to-people linkages, the partnership is poised to contribute meaningfully to sustainable growth, resilient supply chains, and international cooperation.
References:
1. Ministry of External Affairs
1. Press Information Bureau
1. Embassy of the Netherlands in India
· https://www.netherlandsandyou.nl/web/india/w/the-netherlands-and-india-work-together-to-boost-the-semiconductor-industry
· https://www.netherlandsandyou.nl/web/india/themes/climate-energy
Click here to see pdf
PIB Research