କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଲୋକ ସେବା ଆୟୋଗ
ଭୁବନେଶ୍ୱର ସମେତ ତିନି ନୂଆ କେନ୍ଦ୍ରକୁ ବାଛିଲେ ୨୩,୦୦୦ ୟୁପିଏସସି ସିଭିଲ ସେବା (ପ୍ରାରମ୍ଭିକ) ପରୀକ୍ଷାର୍ଥୀ
21 MAY 2026 11:56AM by PIB Bhubaneswar
ସିଭିଲ୍ ସେବା (ପ୍ରାରମ୍ଭିକ) ପରୀକ୍ଷା-୨୦୨୬ ପାଇଁ ପରୀକ୍ଷା କେନ୍ଦ୍ରଗୁଡ଼ିକରେ ଭିଡ଼ କମ କରିବା ପାଇଁ, କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଲୋକସେବା ଆୟୋଗ (ୟୁପିଏସସି) ପକ୍ଷରୁ ଭୁବନେଶ୍ୱର, କାନପୁର ଏବଂ ମିରଟରେ ତିନୋଟି ନୂତନ ପରୀକ୍ଷା କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ଥାପନ କରାଯାଇଛି। ଏହି କେନ୍ଦ୍ରଗୁଡ଼ିକ ଯୋଡି ହେବା ସହିତ, ପ୍ରାରମ୍ଭିକ ପରୀକ୍ଷା ପାଇଁ ମୋଟ କେନ୍ଦ୍ର ସଂଖ୍ୟା ୮୦ରୁ ୮୩କୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ପ୍ରାୟ ୨୩ ହଜାର ପ୍ରାର୍ଥୀ ଏହି ନୂତନ କେନ୍ଦ୍ରଗୁଡ଼ିକୁ ବାଛିଛନ୍ତି, ଯାହା ଫଳରେ ଏହି ପରୀକ୍ଷା ଲାଗି ଅନ୍ୟ ନିକଟବର୍ତ୍ତୀ କେନ୍ଦ୍ରଗୁଡ଼ିକରେ ଭିଡ଼ ହ୍ରାସ ପାଇଛି।
ଏ ସମ୍ପର୍କରେ ୟୁପିଏସସି ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ଡକ୍ଟର ଅଜୟ କୁମାର କହିଛନ୍ତି, "ଆମର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହେଉଛି ପରୀକ୍ଷା ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ପ୍ରାର୍ଥୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଅଧିକ ସୁଗମ, ସୁଗମ ଏବଂ ଦକ୍ଷ କରିବା। ଏହି ତିନୋଟି ନୂତନ କେନ୍ଦ୍ର ଆରମ୍ଭ ଦ୍ବାରା ଭିଡ଼ ହ୍ରାସ କରିବା ଏବଂ ପ୍ରାର୍ଥୀମାନଙ୍କୁ ଅଧିକ ସୁବିଧା ପ୍ରଦାନ କରିବା ଲାଗି ଲକ୍ଷ୍ୟ ରହିଛି। ଏହା ବ୍ୟତୀତ, ଦିବ୍ୟାଙ୍ଗ ପ୍ରାର୍ଥୀମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କର ପସନ୍ଦର ପରୀକ୍ଷା କେନ୍ଦ୍ର ଉପଲବ୍ଧ କରି, ଆୟୋଗ ଭୌଗୋଳିକ ଏବଂ ଶାରିରୀକ ପ୍ରତିବନ୍ଧକଗୁଡ଼ିକୁ ଦୂର କରିବାକୁ ପ୍ରୟାସ କରୁଛନ୍ତି। ଏହା ଦ୍ବାରା ୟୁପିଏସସି ଯାତ୍ରା ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ସୁଗମ ଓ ସମାବେଶୀ ହୋଇପାରିବ।
ଭୁବନେଶ୍ୱରରେ ଏକ ନୂତନ କେନ୍ଦ୍ର ପ୍ରତିଷ୍ଠା ହେବା ଦ୍ୱାରା କଟକ ଉପରେ ଚାପ ଯଥେଷ୍ଟ ହ୍ରାସ ପାଇଛି। ସିଭିଲ୍ ସେବା (ପ୍ରାରମ୍ଭିକ) ପରୀକ୍ଷା - ୨୦୨୬ ପାଇଁ, ଭୁବନେଶ୍ୱର କେନ୍ଦ୍ରକୁ ୧୦,୬୫୬ ଆବେଦନ ମିଳିଛି। ସେହିପରି, କାନପୁର କେନ୍ଦ୍ର ଯୋଡିବା ଦ୍ୱାରା ଲକ୍ଷ୍ନୌ ଉପରେ ଚାପ ହ୍ରାସ ପାଇଛି; କାନପୁରରେ ନୂତନ କେନ୍ଦ୍ରକୁ ୬,୯୩୮ ଆବେଦନ ମିଳିଛି। ପଶ୍ଚିମ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶରେ, ମିରଟ୍ କେନ୍ଦ୍ର ପ୍ରତିଷ୍ଠା ହେବା ଦ୍ୱାରା ଆଖପାଖ ଅଞ୍ଚଳର ପ୍ରାର୍ଥୀମାନେ ଉପକୃତ ହୋଇଛନ୍ତି ଏବଂ ଗାଜିଆବାଦ ଉପରେ ସେମାନଙ୍କର ନିର୍ଭରତା ହ୍ରାସ ପାଇଛି। ମିରଟ କେନ୍ଦ୍ରକୁ ୫,୯୦୨ ଆବେଦନ ମିଳିଛି।
କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଲୋକସେବା ଆୟୋଗ (ୟୁପିଏସସି) ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ମାନଦଣ୍ଡ ବିଶିଷ୍ଟ ଅକ୍ଷମତା ଥିବା ପ୍ରାର୍ଥୀମାନଙ୍କ (ପିଡବ୍ଲୁଏସବିଡି) ସୁଗମତା ଓ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତି ଉପରେ ବିଶେଷ ଗୁରୁତ୍ବ ପ୍ରଦାନ କରୁଛି। ସଂଶୋଧିତ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଅନୁଯାୟୀ, ପିଡବ୍ଲୁଏସବିଡି ପ୍ରାର୍ଥୀମାନଙ୍କ ସେମାନଙ୍କ ପସନ୍ଦର କେନ୍ଦ୍ର ପ୍ରଦାନ କରାଯିବା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରାଯାଉଛି। ବିଦ୍ୟମାନ କେନ୍ଦ୍ରଗୁଡ଼ିକରେ କ୍ଷମତା ବହିର୍ଭୁତ ହେଲେ ଆବଶ୍ୟକ ଅନୁସାରେ ଅତିରିକ୍ତ କ୍ଷମତା ସୃଷ୍ଟି କରାଯାଉଛି। ଫଳସ୍ୱରୂପ, କେବଳ ଦିଲ୍ଲୀ ଅଞ୍ଚଳରେ, ପ୍ରାୟ ୮୦୫ ଦିବ୍ୟାଙ୍ଗ ପ୍ରାର୍ଥୀଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କର ପସନ୍ଦର କେନ୍ଦ୍ର ବଣ୍ଟନ କରାଯାଇଛି।
ଏହି ବର୍ଷ, ୟୁପିଏସସି ସିଭିଲ୍ ସେବା (ପ୍ରାରମ୍ଭିକ) ପରୀକ୍ଷା - ୨୦୨୬ ପାଇଁ ମୋଟ ୮,୧୯,୩୭୨ ଆବେଦନ ଆସିଛି। ଏହି ପରୀକ୍ଷା-ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ଭିତ୍ତିଭୂମିକୁ ଆହୁରି ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ, ୟୁପିଏସସି ସିଭିଲ୍ ସେବା (ପ୍ରାରମ୍ଭିକ) ପରୀକ୍ଷା ଆବେଦନ ଫର୍ମରେ ଏକ ଡ୍ରପ୍‌ଡାଉନ ବିକଳ୍ପ ପ୍ରଚଳନ କରିଛି, ଯାହା ପ୍ରାର୍ଥୀମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କର ପସନ୍ଦର ନିକଟସ୍ଥ ସହରଗୁଡ଼ିକୁ ଚୟନ କରିବାକୁ ଅନୁମତି ଦେଇଥାଏ। ଏହି ପ୍ରକ୍ରିୟା ମାଧ୍ୟମରେ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥିବା ତଥ୍ୟ ପ୍ରାର୍ଥୀଙ୍କ ପସନ୍ଦର ଏକ ସର୍ଭେ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବ ଏବଂ ଭବିଷ୍ୟତରେ ଅତିରିକ୍ତ ପରୀକ୍ଷା କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ଥାପନ ପାଇଁ ଉପଯୁକ୍ତ ସ୍ଥାନ ଚିହ୍ନଟ କରିବାରେ ସହାୟକ ହେବ।
ୟୁପିଏସସି କେବଳ ପରୀକ୍ଷାର ନିରପେକ୍ଷତା, ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଏବଂ ଅଖଣ୍ଡତାର ସର୍ବୋଚ୍ଚ ମାନଦଣ୍ଡକୁ ବଜାୟ କରିବାକୁ ଉଦ୍ୟମ କରୁନାହିଁ, ବରଂ ସମସାମୟିକ ଆବଶ୍ୟକତା ଅନୁସାରେ ଏହାର ପ୍ରକ୍ରିୟାଗୁଡ଼ିକୁ ବିକଶିତ କରିବା ପାଇଁ ନିରନ୍ତର ଉଦ୍ୟମ କରିଚାଲିଛି। ଏସବୁ ପଦକ୍ଷେପ ସେହି ଉଦ୍ୟମର ଏକ ଅଂଶ।

UPSC
Over 23,000 Candidates Opt for Three Newly Added Centres in UPSC Civil Services (Preliminary) Examination-2026; Eases Pressure on existing Centres
21 MAY 2026 11:56AM by PIB Delhi
In an effort to decongest examination centres for the Civil Services (Preliminary) Examination-2026, the Union Public Service Commission (UPSC) has introduced three new examination centres at Bhubaneswar, Kanpur, and Meerut. With the addition of these centres, the total number of centres for the Preliminary Examination has increased from 80 to 83. Nearly 23,000 candidates have applied to these new centres, easing the rush at the adjoining centres for Civil Services (Preliminary) Examination-2026.
Reflecting on the initiative, UPSC Chairman Dr. Ajay Kumar said, “Our objective is to make the examination process more candidate-friendly, accessible, and efficient. The addition of three new centres is aimed at easing congestion and providing greater convenience to aspirants. Further, by ensuring that PwBD candidates are allotted their preferred examination centres, the Commission is actively breaking down geographical and physical barriers to make the UPSC journey truly accessible and inclusive for all.”
The newly introduced Bhubaneswar centre substantially reduced the burden on Cuttack. The Bhubaneswar centre has received 10,656 applications for Civil Services (Preliminary) Examination - 2026. Similarly, the addition of the Kanpur centre helped ease pressure on Lucknow. The newly established Kanpur centre attracted 6,938 applications. In western Uttar Pradesh, the introduction of the Meerut centre benefited candidates from nearby regions and reduced dependence on Ghaziabad. The newly added Meerut centre received 5,902 applications.
The Commission has also reaffirmed its commitment to inclusivity and accessibility for Persons with Benchmark Disabilities (PwBD). Under the revised mechanism, it was ensured that the PwBD candidate, will get the centre of his/her choice, even beyond the capacity of existing centres, by creating additional capacities, if required. As a result, nearly 805 PwBD candidates got the centre of their choice in Delhi area alone.
UPSC has received, a total of 8,19,372 applications, this year, for the Civil Services (Preliminary) Examination-2026. To further strengthen its examination infrastructure, the Commission introduced a dropdown option in the CSP-2026 application form, enabling candidates to indicate their preferred nearby cities. The data collected through this exercise will serve as a survey of candidate preferences and help identify feasible locations for establishing additional examination centres in the future.
These initiatives reflect the UPSC’s continued efforts to evolve its processes in line with contemporary requirements, while upholding the highest standards of fairness, transparency, and integrity.