প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা ইন্দস্ত্রীগী য়ুরোপিয়ন রাউন্দ তেবলদা প্রেস্তা থমখিবা ৱারোলগী মনিপুরী ৱাহন্থোক
17 MAY 2026 11:43PM by PIB Imphal
অদোমগী এক্সলেন্সী, প্রধান মন্ত্রী কৃস্তর্সন,
অদোমগী এক্সলেন্সী, উর্সুলা,
লৈবাক অনিমক্কী দেলিগেতশিং,
মীদিয়াগী মরুপশিং,
খুরুমজরি,
ঐহাক্না প্রধান মন্ত্রী কৃস্তর্সনবু ঐহাকপু তরাম্না ওকপীবগীদমক্তা থাগৎচরি।
ঐহাক্কী মফমদা পুংফম খরগী মমাংদা স্বিদেনগী খ্বাইদগী থাক ৱাংবা ইকায়খুম্নবা, দি রোয়ল ওর্দর ওফ দি পোলর স্তার পীবিখি। মসিগী ইকায় খুম্নরিবা অসি ঐহাক্কী ইফমদখক্তা নত্তে, মসিদি ভারত মচা বিলিয়ন ১.৪গী মফমদা ইকায় খুম্নবনি। মসিদি ভারত-স্বিদেনগী মরী ফগৎহল্লিবা অমসুং মসিগী ফম্বাক্কী মপাঙ্গল হাপ্লিবা ঐখোয়গী মরুপ খুদিংগী মফমদা ইকায় খুম্নবা উৎপনি।
স্বিদেন অমসুং য়ুরোপকী ইন্দস্ত্রীগী ময়োল ওইরিবা গোথনবর্গতা ঐহাক্না লাক্লিবা অসিবু হেন্না মরু ওইবা ওইহল্লিবা ঙসিগী থৌরম অসিদা লাকপীবগীদমক্তা ঐহাক্না উর্সুলাজীবু অখন্ননা ইকায় খুম্নজরি।
মরুপশিং,
ভারত অমসুং স্বিদেনগী মরী অসি গনতন্ত্রগী ভেল্যু, আইনগী কাঙলোন অমসুং মীওবদা মিৎয়েং চঙলগা চাউখৎপা পুরকপগী থৌওংনা ফম্বাক ওইদুনা শেম্বনি। ঐখোয়গী লৈবাক অনিমক্না ইনোভেসনবু শাহৌ লৌবগী শাফু, সস্তেনেবিলিতী অসিনা পুন্না লৌমিন্নবা থৌদাং অমসুং গনতন্ত্রবু ঐখোয়গী পাঙ্গলনি হায়না লৌই।
ঙসিগী মীফম অসিদা ঐখোয়না তেংবাংমিন্নরিবা অসিবু হায়রিবা অপুনবা ভেল্যু অমসুং অপাম্বশিং অসিদা য়ুম্ফম ওইরগা ঐখোয়না তুংলমচত্তা পুদুনা চৎলি। ঐখোয়গী পার্ত্নরশিপ অসিনা সেক্তর খুদিংদা খুমাং চাউশিল্লকপগা লোয়ননা, ঐখোয়না মরী অসিবু স্ত্রেতজিক পার্ত্নরশিপকী থাক্তা পুখৎনবা ৱারেপ লৌরে। ঐখোয়না পার্ত্নরশিপ অসিগী মখাদা গ্রীন ত্রাঞ্জিসন, ইমর্জিং তেক্নোলোজী অমসুং পীপল-তু-পীপল কনেক্সনগুম্বা মরু ওইবা হীরমশিংদা চঙশিনগনি।
মরুপশিং,
এ.আই., হেল্থ-তেক অমসুং গ্রীন মোবিলিতীগুম্বা হাই-তেক সেক্তরশিংদা ঐখোয়গী মরক্তা তেংবাংমিন্নবা য়াবগী ওইথোকপা য়াম্না চাউনা লৈ। হন্দক্কী চহিসিদা ভারত্তা পাংথোকখিবা এ.আই. ইম্পেক্ত সমিত্তা স্বিদেনগী কারবারগী চাউরবা দেলিগেতশিংনা শরুক য়াখি। ঐখোয়না “স্বিদেন-ভারত তেক্নোলোজী অমসুং এ.আই. কোরিদোরগী” মপাঙ্গল হেনগৎহন্নবা ঐখোয়না মশক থোকপা থবক খরা পাংথোকমিন্নগনি।
লৈবাক অনিমক্কী স্তার্তঅপ অমসুং রিসর্চ ইকোসীস্তেমগী মরক্তা মরী হেনগৎহন্নবা ঐখোয়না ভারত-স্বিদেন সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী সেন্তর লিংখৎলগনি।
ক্লাইমেত চেঞ্জ অমসুং সস্তেনেবিলিতীগী মতাংদা লৈবা ভারত অমসুং স্বিদেনগী ৱাখল্লোন্দা মান্নবা য়াম্না থোক্লক্লি। লীদর্শিপ গ্রুপ ফোর ইন্দস্ত্রী ত্রাঞ্জিসন নত্ত্রগা লীদ আই.তি. অসিই ঐখোয়না পায়খৎপা মালেমগী খোঙথাং অমনি অমসুং ঐখোয়না মসিগী মখাদা লো-কার্বন ইন্দস্ত্রীএল ত্রান্সফোর্মেসন্দা মিৎয়েং চঙলি। ঐখোয়না ঙসিদি মসিগী অহুমশুবা ফেজতা থবক তৌনবা ৱারেপ লৌরে।
ভারতনা গ্রীন হাইদ্রোজেন, সর্ক্যুলর ইকোনোমী অমসুং সস্তেনেবল ইনফ্রাস্ত্রকচরগুম্বা ম্রু ওইবা হীরমশিংদা অচৌবা থবক কয়া পায়খৎলি। ঐখোয়না স্বিদেনগী তেক্নোলোজী অমসুং ভারতকী স্কেলবু পুনশিন্নদুনা মালেমদা কান্নবা পীবা ক্লাইমেত সোল্যুসন অমা ঐখোয়না শেম্বা ঙমগনি। ভারত অমসুং স্বিদেন্না আর্ক্তিক্কী মফমশিংদা তেংবাংনরিবা অসিনা মালেম্না ক্লাইমেত চেঞ্জ নীংথিনা খঙহন্নবা মরু ওইবা থৌদাং অমা লৌরি।
মরুপশিং,
ঐখোয়না দিফেন্সকী লমদা তেংবাংনবগী চাংশু লেপ্তনা হেনগৎলক্লি। স্বিদেনগী কম্পেনীশিংনা ভারত্তা মেন্যুফেকচরিং ফেসিলিতী কয়া শারিবা অসিনা ঐখোয়গী পার্ত্নরশিপ অসিনা লৈবা-য়োনবগী মরীদগী হেন্দোক্লি অমসুং ইন্দস্ত্রীগী মতম শাংবা মরী অমা ওইরক্লি।
মরুপশিং,
ঙসিগী থৌরম অসিদা উর্সুলাজীনা শরুক য়াবসিনা হেন্না অখন্নবা থৌরম অমা ওইহল্লে। হন্দক্কী জনুৱারীদা মহাক্না ভারত্তা লাকপা মতমদা ঐখোয়না ভারত-ই.য়ু.গী মরী হেন্না ফগৎহন্নবা পুৱারী ওইরবা ৱারেপ কয়া লৌখি। হীরম অসিদা খুমাং য়াম্না চাউশিনবা ফল উবসিদা ঐহাক্না নুংঙাইবা ফাওই।
ভারত-ই.য়ু. এফ.তি.এ.না ইন্দস্ত্রী, ইনভেস্তর অমসুং ইনোভেতরশিংগী অনৌবা খুদোংচাবা কয়া শেমগনি। উর্সুলাজীনা হায়বগুম্না মসিদি “য়ান ৱারোল খুদিংগী মমানি”।
সেক্যুরিতী অমসুং দিফেন্স পার্ত্নরশিপ অমদি মোবিলিতী এগ্রীমেন্তনা ঐখোয়গী স্ত্রেতজিক অমসুং পীপল-সেন্ত্রিক পার্ত্নরশিপ্তা অনৌবা পাঙ্গল হাপ্লে। ভারত-ই.য়ু. ত্রেদ অমসুং তেক্নোলোজী কাউন্সিলনা ঐখোয়গী তেংবাংনবা অসিবু হেন্না চেৎশিনহল্লে। ঐখোয়না দিজিতেল তেক্নোলোজী, ক্লীন ইনর্জী, সেমিকন্দক্তর, রেজিলিএন্ত সপ্লাই চেন অমসুং ইনোভেসনগুম্বা মরু ওইবা হীরমশিংদা থবক তৌমিন্নরি।
ভারত অমসুং য়ুরোপকী মরক্তা লৈরিবা রাজনিতী, শেন্মিৎলোন অমসুং স্ত্রেতজিক কনভর্জেন্স অসিনা মালেম পুম্বদা শান্তি পুরকপগী মরু ওইবা থৌওং অমা ওইরি।
মরুপশিং,
ঙসিগী মালেমগী লুরবা তাঞ্জাসিদা ভারত অমসুং স্বিদেনগুম্বা গনতন্ত্র চৎপা লৈবাক্কী মরক্তা তেংবাংনবনা অখন্নবা মরু ওইবা অমা পীরি। ঐখোয়না ৱারী শানবা অমসুং দিপ্লোমেসীদা মতম পুম্বদা মিৎয়েং চঙদুনা লাক্লি অমসুং মসিনা চয়েৎনবা খুদিংগী ৱারোইশিন পুরকপগী পাম্বৈ অমা ওইরি।
তেরোরিজম্না মীওইবা খুন্নাইদা অচৌবা অকায়বা অমা পী হায়বসি ভারত অমসুং স্বিদেন্না য়ানা চৎলি। মমাংগী চহিদা পহলগামদা তেরোরিস্ত লান্দা অমা চত্থখ্রবা মতুংদা স্বিদেন্না পাংখিবা মতেংগীদমক্তা ঐহাক্না প্রধান মন্ত্রী কৃস্তর্সনবু থাগৎচরি। ঐখোয়না তেরোরিজম অমসুং মসিবু শৌগৎপা মীওইশিংদা মাইয়োক্তা মখা তানা লান্থেংনখিগনি।
এক্সলেন্সীশিং,
ঙসিগী কান্নরবা ৱারী ৱাতাইশিং অসিগীদমক্তা ঐহাক্না অদোম্বু অমুক হন্না থাগৎচরি। ঐখোয়না হোৎনমিন্নরিবা অসিনা মরম ওইরগা ভারত-স্বিদেন অমসুং ভারত-য়ুরোপকী মরী অসি তুংলমচত্তা লেপ্তনা চঙশিনগনি অমসুং ঐখোয়না পুন্না হোৎনমিন্নদুনা মালেমদা শান্তি অমসুং তংদু লৈতাবা পুরকপা ঙমগনি হায়না মপুং ফানা থাজবা থম্লি।
অদোম্বু অমুক্কা হন্না থাগৎচরি।

Prime Minister's Office
English translation of Prime Minister’s Press Statement at the European Round Table for Industry
17 MAY 2026 11:43PM by PIB Delhi
Your Excellency, Prime Minister Kristersson,
Your Excellency, Ursula,
Delegates from both countries,
Friends from the media,
Namaskaar!
First of all, I sincerely thank Prime Minister Kristersson for his warm welcome.
A short while ago, I was conferred with Sweden’s highest honour, the Royal Order of the Polar Star. This honour is not just mine; it is an honour for 1.4 billion Indians. It is also a tribute to all our friends in Sweden who have enriched India - Sweden relations and provided them with a strong foundation.
I express special gratitude to Ursula ji for joining today’s programme which gives special significance to my visit to Gothenburg, the industrial heartland of Sweden and Europe.
Friends,
The relationship between India and Sweden is built on strong foundations of democratic values, the rule of law, and human-centric development. Both our countries see innovation as a driver of growth, sustainability as a shared responsibility, and democracy as our strength.
In today’s meeting, we discussed taking our cooperation forward based on these shared values and common interests. As our partnership is growing across all sectors, we decided to raise our relationship to the level of a Strategic Partnership. Under this partnership, we will move ahead in key areas such as green transition, defence, emerging technologies, and people-to-people connections.
Friends,
There is tremendous potential for cooperation between us in high-tech sectors such as AI, health-tech, and green mobility. A large business delegation from Sweden participated in the AI Impact Summit held in India this year. We will work on concrete initiatives to strengthen the "Sweden–India Technology and AI Corridor.”
To strengthen connections between the startups and research ecosystems of both countries, we are going to establish the India - Sweden Science and Technology Centre.
There is also strong convergence between India and Sweden in our thinking on climate change and sustainability. The Leadership Group for Industry Transition, or LeadIT, is our joint global initiative under which we are focusing on low-carbon industrial transformation. Today, we decided to work on its third phase.
India is doing major work in areas like green hydrogen, the circular economy, and sustainable infrastructure. By bringing together Sweden’s technology and India’s scale, we can create climate solutions that benefit the whole world. India and Sweden’s cooperation in the Arctic region is also playing an important role in improving global understanding of climate change.
Friends,
Our cooperation in the defence sector is steadily growing. The setting up of manufacturing facilities in India by Swedish companies shows that our partnership is moving beyond a buyer-seller relationship and becoming a long-term industrial collaboration.
Friends,
Ursulaji’s presence today makes this occasion even more special. During her visit to India earlier this year in January, we took several historic decisions to strengthen India-EU relations further. I am happy to see that good progress is being made on all those outcomes.
The India-EU FTA will create new opportunities for industries, investors, and innovators. As Ursulaji said, this is the "Mother of all deals.”
The Security and Defence Partnership and the Mobility Agreement have given new strength to our strategic and people-centric partnership. The India-EU Trade and Technology Council has further deepened our cooperation. We are working together in areas such as digital technology, clean energy, semiconductors, resilient supply chains, and innovation.
Political, economic, and strategic convergence between India and Europe is important for peace and stability across the world.
Friends,
In today’s tense global environment, close cooperation between democracies like India and Sweden holds special significance. We have always emphasized dialogue and diplomacy as the means to resolve various tensions and challenges.
India and Sweden agree that terrorism is a grave challenge for all humanity. I express my gratitude to Prime Minister Kristersson for the support we received from Sweden after the terrorist attack in Pahalgam last year. We will continue our fight against terrorism and those who support it.
Excellencies,
Once again, I thank you for today’s meaningful discussions. I am fully confident that through our shared efforts, India-Sweden and India-Europe partnerships will continue to move forward, and together we will keep contributing to global peace, security, and prosperity.
Thank you very much.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of Prime Minister's address. Original address was delivered in Hindi.