ରେଳ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଦୋହରିଘାଟ-ମାଉ-ଅଉନରିହାର ପାସେଞ୍ଜର ଟ୍ରେନର ଶୁଭାରମ୍ଭ କଲେ ଶ୍ରୀ ଅଶ୍ୱିନୀ ବୈଷ୍ଣବ
ମାଉ ଓ ଗାଜିପୁର ଯାତ୍ରୀଙ୍କ ପାଇଁ ସୁଲଭ, ସୁରକ୍ଷିତ ଓ ଆରାମଦାୟକ ନୂତନ ଦୈନିକ ରେଳ ସେବା
ଏହି ଟ୍ରେନ୍ ସେବା ବାରାଣସୀ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସମ୍ପ୍ରସାରିତ ହେବ: ରେଳ ମନ୍ତ୍ରୀ
ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳରୁ ଜାତୀୟ ରାଜଧାନୀକୁ ଆଉ ଏକ ଟ୍ରେନ୍ ଚଳାଚଳ ପାଇଁ ରେଳମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି
ନୂଆ ଟ୍ରେନ୍ ପୂର୍ବରେ ଛପରାକୁ ମାଉ, ଆଜମଗଡ଼, ଲକ୍ଷ୍ନୌ ଓ କାନପୁର ଦେଇ ଦିଲ୍ଲୀ ସହ ଯୋଡ଼ିବ
11 MAY 2026 7:07PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ରେଳ, ସୂଚନା ଏବଂ ପ୍ରସାରଣ ଏବଂ ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ଏବଂ ସୂଚନା ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅଶ୍ୱିନୀ ବୈଷ୍ଣବ ଆଜି ଭିଡିଓ କନଫରେନ୍ସିଂ ମାଧ୍ୟମରେ ଦୋହରିଘାଟ-ଅଉନରିହାର ପାସେଞ୍ଜର ଟ୍ରେନକୁ ପତାକା ଦେଖାଇ ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି। ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶ ସରକାରଙ୍କ କ୍ୟାବିନେଟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅରବିନ୍ଦ କୁମାର ଶର୍ମା, ସାଂସଦ ରାଜୀବ ରାୟଙ୍କ ସମେତ ଅନ୍ୟ ମାନ୍ୟଗଣ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତି ଏବଂ ବରିଷ୍ଠ ରେଳ ଅଧିକାରୀଙ୍କ ଉପସ୍ଥିତିରେ ଏହି ଉଦଘାଟନୀ ସମାରୋହ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଥିଲା।
ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶର ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳରେ ରେଳ ସଂଯୋଗ ଏବଂ ଯାତ୍ରୀ ସୁବିଧା ବୃଦ୍ଧି ଦିଗରେ ଏହା ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପ। ରେଳ ଯାତ୍ରୀଙ୍କ ସୁବିଧା ଏବଂ ମାଉ ଏବଂ ଗାଜିପୁର ଜିଲ୍ଲାର ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ସିଧାସଳଖ ଦୈନିକ ସଂଯୋଗ ପାଇଁ ଦୀର୍ଘ ଦିନର ଦାବିକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ଏହି ନୂତନ ଟ୍ରେନ୍ ସେବା ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଛି।
ଆଉନରିହାର-ଦୋହରିଘାଟ-ଆଉନରିହାର ପାସେଞ୍ଜର ଟ୍ରେନ୍
ଏହି ଟ୍ରେନ୍ ସାଦତ, ଜାଖାନିଆନ, ଦୁଲ୍ଲାପୁର, ମାଉ, ଇନ୍ଦାରା, କୋପାଗଞ୍ଜ, ଘୋସି, ଆମିଲା ଏବଂ ମୁରାଦପୁର ଷ୍ଟେସନରେ ଅଟକିବ। ଏହି ଟ୍ରେନକୁ ଖୁବ୍ ଶୀଘ୍ର ବାରାଣସୀ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସମ୍ପ୍ରସାରିତ କରାଯିବ।
ଦୈନିକ ଯାତ୍ରୀ ଏବଂ ଏହି ମାର୍ଗରେ ଥିବା ଅନ୍ୟ ଯାତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ ଆରାମଦାୟକ ଏବଂ ସୁବିଧାଜନକ ଯାତ୍ରା ପ୍ରଦାନ କରିବା ପାଇଁ ଡିଜାଇନ୍ ହୋଇଥିବା ଯାତ୍ରୀବାହୀ କୋଚକୁ ନେଇ ଏହି ଟ୍ରେନ୍ ୮-କୋଚ୍ ରେକ୍ ସହିତ ଚଳାଚଳ କରିବ।
ଯାତ୍ରୀ ଟ୍ରେନ୍ ସେବା ବାରାଣସୀ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସମ୍ପ୍ରସାରିତ ହେବ
ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଘୋଷଣା କରି ଶ୍ରୀ ବୈଷ୍ଣବ କହିଥିଲେ ଯେ ନୂତନ ଭାବେ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା ଅଉନରିହାର-ଦୋହରିଘାଟ-ଅଉନରିହାର ଯାତ୍ରୀ ସେବାକୁ ବାରାଣସୀ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସମ୍ପ୍ରସାରିତ କରାଯିବ। ଏହି ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ବାରାଣସୀର ସାଂସ୍କୃତିକ ଏବଂ ବାଣିଜ୍ୟିକ କେନ୍ଦ୍ର ସହିତ ସିଧାସଳଖ ସଂଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରିବ, ଯାହା ଦୈନିକ ଯାତ୍ରୀ, ଛାତ୍ର, ବ୍ୟବସାୟୀ ଏବଂ ତୀର୍ଥଯାତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ ଉପକୃତ କରିବ ଏବଂ ପୂର୍ବ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶରେ ରେଳ ପ୍ରବେଶକୁ ଆହୁରି ମଜବୁତ କରିବ।
ନୂତନ ଟ୍ରେନ୍ ସେବାର ଲାଭ
ଏହି ନୂତନ ଟ୍ରେନ୍ ସେବା ମାଉ, ଗାଜିପୁର ଏବଂ ଆଖପାଖ ଅଞ୍ଚଳର ଯାତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ ସିଧାସଳଖ, ସୁଲଭ, ନିରାପଦ ଏବଂ ଆରାମଦାୟକ ଦୈନିକ ରେଳ ଯାତ୍ରା ପ୍ରଦାନ କରିବ। ଏହି ଟ୍ରେନ ଆଉନରିହାର-ଦୋହରିଘାଟ କରିଡରରେ ଥିବା ସହର ଏବଂ ଗାଁର ବାସିନ୍ଦାଙ୍କୁ ସିଧାସଳଖ ଲାଭାନ୍ୱିତ କରିବ। ଏହି ସେବା ପର୍ଯ୍ୟଟନ, ସ୍ଥାନୀୟ ବାଣିଜ୍ୟ, ଶିକ୍ଷା ଏବଂ ରୋଜଗାରକୁ ସହାୟତା କରିବ ଏବଂ ଏହି ଅଞ୍ଚଳର ଲୋକଙ୍କ ଦୀର୍ଘ ଦିନର ଦାବି ପୂରଣ କରିବ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି।
ଦୋହରିଘାଟ ଠାରେ ଏକ ଜନସଭାକୁ ଭର୍ଚୁଆଲ ମାଧ୍ୟମରେ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ଶ୍ରୀ ବୈଷ୍ଣବ ଦୋହରିଘାଟକୁ ଏକ ଗଭୀର ଧାର୍ମିକ ଏବଂ ସାଂସ୍କୃତିକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସ୍ଥାନ ଭାବେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଥିଲେ, ଯାହା ଭଗବାନ ଶ୍ରୀ ରାମଙ୍କ ସହ ଜଡ଼ିତ ଏବଂ ଭଗବାନ ଶ୍ରୀ ପର୍ଶୁରାମଜୀଙ୍କ ସମାଗମ ସ୍ଥଳ ଭାବେ ସମ୍ମାନିତ।
ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳ ଏବଂ ଦିଲ୍ଲୀକୁ ସଂଯୋଗ କରୁଥିବା ନୂଆ ଏକ୍ସପ୍ରେସ୍ ଟ୍ରେନ୍
ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳରୁ ଦିଲ୍ଲୀକୁ ଉନ୍ନତ ସଂଯୋଗ ପାଇଁ ଦୀର୍ଘ ଦିନର ଦାବିକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ଶ୍ରୀ ବୈଷ୍ଣବ ଉତ୍ତର ଗଙ୍ଗା କରିଡର ଜରିଆରେ ଏକ ନୂଆ ଏକ୍ସପ୍ରେସ୍ ଟ୍ରେନ୍ ଚଳାଚଳ ପାଇଁ ଘୋଷଣା କରିଥିଲେ। ଏହି ଟ୍ରେନ୍ ଛାପ୍ରା-ବାଲିଆ-ମାଉ-ଆଜମଗଡ଼-ଶାହଗଞ୍ଜ-ଜୌନପୁର-ସୁଲତାନପୁର-ଲକ୍ଷ୍ନୌ-କାନପୁର-ଆଲିଗଡ଼-ଗାଜିଆବାଦ-ଆନନ୍ଦ ବିହାରକୁ ସଂଯୋଗ କରିବ। ଏହି ସେବା ଶୀଘ୍ର ଆରମ୍ଭ ହେବ ବୋଲି ସେ ସମାବେଶକୁ ଆଶ୍ୱାସନା ଦେଇଥିଲେ।
ଐତିହାସିକ ରେଳର ଗେଜ ରୂପାନ୍ତରଣ
ଶ୍ରୀ ବୈଷ୍ଣବ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଇନ୍ଦାରା-ଦୋହରିଘାଟ ମିଟର ଗେଜ ଲାଇନ ୧୦୦ ବର୍ଷରୁ ଅଧିକ ସମୟ ପୂର୍ବରୁ ୧୯୦୪ ମସିହାରେ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଥିଲା, କିନ୍ତୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ କାର୍ଯ୍ୟଭାର ଗ୍ରହଣ କରିବା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଏହାର ଗେଜ ପରିବର୍ତ୍ତନ ପାଇଁ ଅପେକ୍ଷା କରିବାକୁ ପଡ଼ିଥିଲା। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ୨୦୧୪ ମସିହା ପରେ ସାରା ଦେଶରେ ଦୀର୍ଘ ଦିନ ଧରି ଅଟକି ରହିଥିବା ଅନେକ ରେଳ ପ୍ରକଳ୍ପ ହାତକୁ ନିଆଯାଇଥିଲା, ଯେଉଁଥିରେ ଗେଜ ପରିବର୍ତ୍ତନ କାର୍ଯ୍ୟ, ଦୋହରୀକରଣ କାର୍ଯ୍ୟ ଏବଂ ଅନେକ ଅସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରକଳ୍ପ ସାମିଲ ଥିଲା। ପୂର୍ବ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶକୁ ନୂତନ ରେଳ ସୁବିଧା ଆଣିବା ପାଇଁ ଇନ୍ଦାରା-ଦୋହରିଘାଟ ଲାଇନକୁ ବ୍ରଡଗେଜରେ ରୂପାନ୍ତରିତ କରାଯାଇଥିଲା। ରେଳ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ୨୦୨୩ ଡିସେମ୍ବର ମାସରେ ଏହି ନୂତନ ରୂପାନ୍ତରିତ ଲାଇନରେ ଟ୍ରେନ୍ ସେବାକୁ ପତାକା ଦେଖାଇ ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି।
ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶରେ ରେଳ ନିବେଶ ବହୁଗୁଣିତ
କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ୨୦୧୪ ମସିହାରେ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶ ପାଇଁ ରେଳ ବଜେଟ ଆବଣ୍ଟନ ମାତ୍ର ୧୧୦୯ କୋଟି ଟଙ୍କା ଥିଲା। ୨୦୧୪ ମସିହା ପରେ ଆବଣ୍ଟନ ପାଖାପାଖି ୨୦,୦୧୨କୋଟି ଟଙ୍କାକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଥିଲା। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସମଗ୍ର ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶରେ ବର୍ତ୍ତମାନ ପ୍ରାୟ ୧.୨ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ମୂଲ୍ୟର ରେଳ ପ୍ରକଳ୍ପ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେଉଛି, ଯାହା ରାଜ୍ୟ ଇତିହାସରେ ଅଭୂତପୂର୍ବ ରେଳ ବିକାଶ।
କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେଉଛି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭିତ୍ତିଭୂମି ପ୍ରକଳ୍ପ
ଶ୍ରୀ ବୈଷ୍ଣବ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶରେ ଚାଲିଥିବା ପ୍ରମୁଖ ରେଳ ଭିତ୍ତିଭୂମି ପ୍ରକଳ୍ପର ଏକ ଶୃଙ୍ଖଳାକୁ ରେଖାଙ୍କିତ କରିଥିଲେ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଗଙ୍ଗାର ଦକ୍ଷିଣ ଦିଗରେ ପ୍ରୟାଗରାଜ-କାନପୁର-ଆଗ୍ରା-ଦିଲ୍ଲୀ ମାର୍ଗରେ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଚାରି ଲାଇନ ବିଶିଷ୍ଟ କରିଡର ବିକଶିତ କରାଯାଇଛି। ସେହିଭଳି, ଗଙ୍ଗାର ଉତ୍ତରରେ ଏକ ବିଶାଳ ଚାରି-ଲାଇନ ରେଳ କରିଡର ବିକଶିତ କରାଯାଉଛି, ଯାହା ଦିଲ୍ଲୀକୁ ଗାଜିଆବାଦ, ମୋରାଦାବାଦ, ବରେଲି, ସୀତାପୁର, ଗୋଣ୍ଡା ଏବଂ ଗୋରଖପୁର ଦେଇ ବିହାର ଏବଂ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ ଆଡ଼କୁ ସଂଯୋଗ କରୁଛି।
ମନ୍ତ୍ରୀ ଏହି ଅଞ୍ଚଳରେ ବର୍ତ୍ତମାନ ଚାଲିଥିବା ନିମ୍ନଲିଖିତ ନୂତନ ଲାଇନ ଏବଂ ଦୋହରୀକରଣ ପ୍ରକଳ୍ପର ତାଲିକା ଦେଇଛନ୍ତି:
ଚିତୌନି-ତମକୁହି ରୋଡ ନୂତନ ଲାଇନ; ଆନନ୍ଦ ନଗର-ଘୁଘଲି ନୂତନ ଲାଇନ; ସହଜନୱା-ଦୋହରିଘାଟ ନୂତନ ଲାଇନ; ବହରାଇଚ୍-ଖାଲିଲାବାଦ ନୂତନ ଲାଇନ; ଗୋରଖପୁର-ବାଲ୍ମିକୀ ନଗର ଦୋହରୀକରଣ; ବୁରୱାଲ-ଗୋଣ୍ଡା ତୃତୀୟ ଲାଇନ; କଟ୍ରା-ଅଯୋଧ୍ୟା ଦୋହରୀକରଣ; ଅଉନରିହାର-ବାରାଣସୀ ତୃତୀୟ ଲାଇନ; ମଥୁରା-ଝାନ୍ସି ତୃତୀୟ ଲାଇନ; ଆଗ୍ରା ଫୋର୍ଟ-ବନ୍ଦିକୁଇ ଦୋହରୀକରଣ; ଚୋପାନ-ଚୁନାର ଦୋହରୀକରଣ; ଏବଂ ପ୍ରୟାଗରାଜ-ମାଣିକପୁର ତୃତୀୟ ଲାଇନ।
ଶ୍ରୀ ବୈଷ୍ଣବ ଏହା ମଧ୍ୟ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ ଯେ ବାରାଣସୀରେ ପୁରୁଣା ମାଲବ୍ୟ ସେତୁ ପୁରୁଣା ହେବାରେ ଲାଗିଛି, ଏବଂ ସେଥିପାଇଁ ଏହା ପାର୍ଶ୍ୱରେ ଏକ ନୂତନ ସେତୁ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଉଛି, ଯାହା ତଳ ଡେକ୍ ଉପରେ ଚାରୋଟି ରେଳ ଲାଇନ ଏବଂ ଉପରେ ଛଅ ଲେନ୍ ରାଜପଥ ବହନ କରୁଛି। ନିର୍ମାଣାଧୀନ ସେତୁ ଗଙ୍ଗା ଉପରେ ନମୋ ଘାଟ ନିକଟରେ ଅବସ୍ଥିତ। ଶ୍ରୀ ବୈଷ୍ଣବ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶର ରେଳ ମାନଚିତ୍ରକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ରୂପେ ବଦଳାଇଦେବ ଏବଂ ଭବିଷ୍ୟତରେ ଅତିକମରେ ୫୦୦ଟି ନୂଆ ଟ୍ରେନ୍ ଚଳାଇବାରେ ସକ୍ଷମ ହେବ।
ଅମୃତ ଭାରତ ଷ୍ଟେସନ
କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶରେ ୧୫୭ଟି ଅମୃତ ଭାରତ ଷ୍ଟେସନ ବିକଶିତ କରାଯାଉଛି ଏବଂ ୨୮ଟି ଷ୍ଟେସନରେ କାର୍ଯ୍ୟ ଶେଷ ହୋଇସାରିଛି। ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳ ଅଞ୍ଚଳରେ ମାଉ, ଗାଜିପୁର ସହର ଏବଂ ଦିଲଦାରନଗର ଷ୍ଟେସନରେ ପୁନର୍ବିକାଶ କାର୍ଯ୍ୟ ଚାଲିଛି।
ନୂତନ ଟ୍ରେନ୍ ଏବଂ ସେବା
ଶ୍ରୀ ବୈଷ୍ଣବ କହିଥିଲେ ଯେ କୋଭିଡ ପରେ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶରେ ପାଖାପାଖି ୫୮ଟି ନୂଆ ଟ୍ରେନ୍ ସେବା ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି ଏବଂ ୫୬୮ଟି ସେବାକୁ ସମ୍ପ୍ରସାରିତ କରାଯାଇଛି। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ବର୍ତ୍ତମାନ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶରେ ୪୦ଟି ଅମୃତ ଭାରତ ଏକ୍ସପ୍ରେସ୍ ସେବା ଏବଂ ୩୨ଟି ବନ୍ଦେ ଭାରତ ସେବା ଚାଲୁ ରହିଛି। ଆନନ୍ଦ ବିହାର-ମାଉ ଟ୍ରେନ୍ ସେବା ୨୦୨୧ ଫେବୃଆରୀରେ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା, ଏବଂ ୨୦୨୩ ଡିସେମ୍ବରରେ ମାଉରୁ ମୁମ୍ବାଇ ଅଭିମୁଖେ ନୂତନ ସେବା ମଧ୍ୟ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା।
ତିନୋଟି ସ୍ଥାନରେ ଅଣ୍ଡରପାସ
ମନ୍ତ୍ରୀ ଏହା ମଧ୍ୟ ଘୋଷଣା କରିଥିଲେ ଯେ ୧୪ସି, ୨୫ସି ଏବଂ ୨୭ସି ସ୍ଥାନରେ ଅଣ୍ଡରପାସ ନିର୍ମାଣ କାର୍ଯ୍ୟ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଆରମ୍ଭ କରାଯିବ। ରେକର୍ଡ ସମୟ ମଧ୍ୟରେ କାର୍ଯ୍ୟ ଶେଷ କରିବାକୁ ସେ ରେଳ ଅଧିକାରୀମାନଙ୍କୁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦେଇଛନ୍ତି।
ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶ ପାଇଁ ବୁଲେଟ୍ ଟ୍ରେନ୍
ଶ୍ରୀ ବୈଷ୍ଣବ କହିଥିଲେ ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଚଳିତ ବର୍ଷର ବଜେଟରେ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶ ପାଇଁ ଏକ ବୁଲେଟ୍ ଟ୍ରେନ୍ କରିଡର୍ ଘୋଷଣା କରିଛନ୍ତି, ଯାହାର କାର୍ଯ୍ୟ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଆଗେଇ ଚାଲିଛି। ସେ କରିଡରରେ ପ୍ରସ୍ତାବିତ ଯାତ୍ରା ସମୟ ବିଷୟରେ ସେୟାର କରିଥିଲେ :
ଦିଲ୍ଲୀ-ଆଗ୍ରା: ୫୮ ମିନିଟ; ଦିଲ୍ଲୀ-ଲକ୍ଷ୍ନୌ: ୨ଘଣ୍ଟା ୧୨ ମିନିଟ; ଦିଲ୍ଲୀ-ବାରାଣସୀ: ୩ ଘଣ୍ଟା ୩୩ ମିନିଟ; ଦିଲ୍ଲୀ-ଅଯୋଧ୍ୟା: ୨ ଘଣ୍ଟା ୪୭ ମିନିଟ; ଲକ୍ଷ୍ନୌ-ପ୍ରୟାଗରାଜ: ୪୮ ମିନିଟ; ଲକ୍ଷ୍ନୌ-ବାରାଣସୀ: ୧ ଘଣ୍ଟା ୨୧ ମିନିଟ; ଲକ୍ଷ୍ନୌ-ଅଯୋଧ୍ୟା: ୩୫ ମିନିଟ।
ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଲେ ଯେ ଦିଲ୍ଲୀ-ଲକ୍ଷ୍ନୌ-ବାରାଣସୀ-ପାଟନା-ସିଲିଗୁଡ଼ିକୁ ସଂଯୋଗ କରୁଥିବା ପ୍ରସ୍ତାବିତ ବୁଲେଟ୍ ଟ୍ରେନ୍ ନେଟୱାର୍କ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବର ଅଷ୍ଟଲକ୍ଷ୍ମୀ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ସହିତ ସଂଯୋଗକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବ ଏବଂ ଏକ ବିକଶିତ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶ ଏବଂ ବିକଶିତ ଭାରତର ପରିକଳ୍ପନାକୁ ପୂରଣ କରିବ। ସେ ଆଶ୍ୱାସନା ଦେଇଥିଲେ ଯେ ବୁଲେଟ୍ ଟ୍ରେନ୍ ମଧ୍ୟମ ବର୍ଗ ଏବଂ ସାଧାରଣ ନାଗରିକଙ୍କ ପାଇଁ ସୁଲଭ ହେବ ଏବଂ ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତ ପାଇଁ ଏକ ଦୃଢ଼ ମୂଳଦୁଆ ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବ।

Ministry of Railways
​​​​​​​Union Minister Shri Ashwini Vaishnaw Flags Off Dohrighat- Mau- Aunrihar Passenger Train
New Daily Rail Service to Provide Affordable, Safe and Comfortable Connectivity to Passengers of Mau and Ghazipur Districts
This Train Service to be Extended Till Varanasi : Railway Minister
Railway Minister Promises One More Train from Poorvanchal to National Capital Soon
New Train To Connect Chhapra in the East to Delhi via Mau, Azamgarh, Lucknow and Kanpur
11 MAY 2026 7:07PM by PIB Delhi
The Union Minister for Railways, Information & Broadcasting, and Electronics & Information Technology, Shri Ashwini Vaishnaw today virtually flagged off Dohrighat - Aunrihar Passenger Train via video conferencing. The launch ceremony was held in the presence of the Cabinet Minister of the Government of Uttar Pradesh, Shri Arvind Kumar Sharma; Member of Parliament, Rajeev Rai along with other dignitaries and senior railway officials.
This marks a significant step towards enhancing rail connectivity and passenger convenience in the Purvanchal region of Uttar Pradesh. The new train service has been introduced keeping in view the convenience of rail passengers and the long-standing demand for direct daily connectivity for the people of Mau and Ghazipur districts.
Aunrihar–Dohrighat–Aunrihar Passenger Train
The train will halt at Sadat, Jakhanian, Dullahapur, Mau, Indara, Kopaganj, Ghosi, Amila and Muradpur stations. The train will be extended upto Varanasi soon.
The train will operate with an 8-coach rake comprising passenger coaches designed to provide comfortable and convenient travel for daily commuters and other passengers on the route.
Passenger Train Service to be Extended up to Varanasi
Making a significant announcement, Shri Vaishnaw stated that the newly introduced Aunrihar–Dohrighat–Aunrihar passenger service would be extended up to Varanasi. The extension will provide direct connectivity to the cultural and commercial hub of Varanasi, benefiting daily commuters, students, traders and pilgrims, while further strengthening rail access across eastern Uttar Pradesh.
Benefits of the New Train Service
The new train service will provide direct, affordable, safe, and comfortable daily rail travel to passengers of Mau, Ghazipur and surrounding areas. The train will directly benefit residents of towns and villages along the Aunrihar–Dohrighat corridor. The service will support tourism, local trade, education and employment, and is expected to fulfil a long-pending demand of the people of the region.
Addressing a public gathering at Dohrighat virtually, Shri Vaishnaw described Dohrighat as a place of deep religious and cultural significance, associated with Lord Shri Ram and revered as the meeting place of Lord Shri Parashuramji.
New Express Train connecting Purvanchal & Delhi
Responding to a long-standing demand for better Delhi connectivity from the Purvanchal region, Shri Vaishnaw announced a new express train to be introduced through the northern Ganga corridor. The train will connect Chhapra – Ballia – Mau – Azamgarh – Shahganj – Jaunpur – Sultanpur – Lucknow – Kanpur – Aligarh – Ghaziabad – Anand Vihar. He assured the gathering that this service would be started soon.
Gauge Conversion of Historic Rail
Shri Vaishnaw noted that the Indara–Dohrighat metre gauge line was built in 1904, over 100 years ago but that its gauge conversion had to wait until Prime Minister Shri Narendra Modi took office. He said that after 2014, many long-pending railway projects across the country were taken up, including gauge conversion works, doubling works, and several incomplete projects. The Indara-Dohrighat line was converted to broad gauge, bringing new rail facilities to eastern Uttar Pradesh. The Railway Minister stated that Prime Minister Shri Narendra Modi had flagged off train services on this newly converted line in December 2023.
Railway Investment in Uttar Pradesh Multiplied
The Union Minister highlighted that the railway budget allocation for Uttar Pradesh in 2014 stood at merely ₹1,109 crore. After 2014, the allocation had grown to approximately ₹20,012 crore. He added that railway projects worth around ₹1.2 lakh crore are currently underway across Uttar Pradesh, a scale of railway development unprecedented in the state's history.
Key Infrastructure Projects Underway
Shri Vaishnaw outlined a series of major railway infrastructure projects progressing in Uttar Pradesh. He said that south of the Ganga, a major four-line corridor had been developed along the Prayagraj–Kanpur–Agra–Delhi route. Similarly, a massive four-line railway corridor is being developed north of the Ganga, connecting Delhi via Ghaziabad, Moradabad, Bareilly, Sitapur, Gonda and Gorakhpur towards Bihar and the Northeast.
The Minister listed the following new line and doubling projects currently in progress in the region:
Chitauni–Tamkuhi Road new line; Anand Nagar–Ghughli new line; Sahjanwa–Dohrighat new line; Bahraich–Khalilabad New Line; Gorakhpur–Valmiki Nagar doubling; Burhwal–Gonda third line; Katra–Ayodhya doubling; Aunrihar-Varanasi 3rd Line; Mathura–Jhansi third line; Agra Fort–Bandikui doubling; Chopan–Chunar doubling; and Prayagraj–Manikpur third line.
Shri Vaishnaw also informed that the old Malviya Bridge at Varanasi is ageing, and therefore a new bridge is being constructed alongside it, carrying four railway lines on the lower deck and a six-lane highway above. The under-construction bridge is located near Namo Ghat over the Ganga. Shri Vaishnaw said these projects would completely transform Uttar Pradesh's railway map and enable the operation of at least 500 new trains in the future.
Amrit Bharat Stations
The Union Minister said 157 Amrit Bharat stations are being developed in Uttar Pradesh, with work already completed at 28 stations. In the Purvanchal region, redevelopment work is underway at Mau, Ghazipur City and Dildarnagar stations.
New Trains and Services
Shri Vaishnaw said that around 58 new train services have started in Uttar Pradesh after COVID and 568 services have been extended. He noted that 40 Amrit Bharat Express services and 32 Vande Bharat services are currently operating in Uttar Pradesh. The Anand Vihar–Mau train service commenced in February 2021, and in December 2023 new services from Mau towards Mumbai also began.
Underpasses at Three Locations
The Minister also announced that construction of underpasses at locations 14C, 25C and 27C would be taken up at a fast pace. He directed railway officials to complete the work in record time.
Bullet Train for Uttar Pradesh
Shri Vaishnaw said that Prime Minister Modi has announced a Bullet Train Corridor for Uttar Pradesh in this year's Budget, with work progressing rapidly. He shared the proposed travel times on the corridor:
Delhi–Agra: 58 minutes; Delhi–Lucknow: 2 hours 12 minutes; Delhi–Varanasi: 3 hours 33 minutes; Delhi–Ayodhya: 2 hours 47 minutes; Lucknow–Prayagraj: 48 minutes; Lucknow–Varanasi: 1 hour 21 minutes; Lucknow–Ayodhya: 35 minutes.
The Minister said the proposed bullet train network connecting Delhi – Lucknow – Varanasi – Patna – Siliguri would strengthen connectivity with the Ashta Lakshmi states of the Northeast and fulfil the vision of a Viksit Uttar Pradesh and Viksit Bharat. He assured that the bullet train would remain affordable to the middle class and ordinary citizens, and would serve as a strong foundation for a developed India.