প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
বেঙ্গালুরুদা আর্ত ওফ লিভিংগী ৪৫শুবা মপোক কুমওন থৌরমদা প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখিবা ৱারোল
10 MAY 2026 2:01PM by PIB Imphal
ইকায়খুম্নরবা শ্রী শ্রী রবি সঙ্কর জি, মফম অসিদা তিল্লিবা সাধুশিং, ইনাওশিং অমসুং ইচলশিং, খুরুমজরি।
ঙসিগী অয়ুক অসিদা তোপ-তোপ্পা নুংঙাইবা অমা থেংনরে। অঙাংশিংনা বেদগী মন্ত্রশিং শক্তুনা তরাম্না ওকখি, ভাগবন গনেসগী দর্শন ফংলে, চহি ৭০ শুরবা শ্রী শ্রী রবি সঙ্কর অমসুং চহি ৪৫ শুরবা আর্ত ওফ লিভিং- মখোয় ময়াম অসি ঐগী ৱাখলদা মতম পুম্নমক্ত নিংশিংদুনা লৈহৌরগনি। অঙকপা থৌরম অসিগী চেপাউ পীরকপগীদমক ময়াম পুম্নমক ঐনা তৌবীমল খঙবা উৎচরি।
গুরুদেবনা ঐঙোন্দা ৱাফম কয়া তাকপীরে। মহাক ঐ থাগৎলমগনি হায়না অদোম্না খল্লমগনি, অদুবু মহাক্না ঐঙোন্দা করিগুম্বা খর হায়খি। অদোম্না হায়বা চুম্মী, ঐনা অদোম থাগৎপা ঙমদ্রে। ঐ অদোমগীনি, অদোমগীদমক ঐ মফম অসিদা লাকপনি অমসুং অদোম্না মরম ওইদুনা ঐ মফম অসিদা লাকপনি। ঙসি গুরুদেবগী ৭০শুবা মপোক নুমিৎনি, অদুবু ঐনা হায়নিংবদি অদোমগী চহি ১০০শুবা থৌরমদা ঐ মফম অসিদা অমুক হন্না লাক্কনি।
ঙসি ফজরবা ধ্যান লাইশঙ শঙ্গারে। পান্দম নাখৈ শেংলবা অমসুং মীয়ামগী থবক তৌনবা ৱাখল অমগা লোয়ননা থবক পাংথোকপা মতমদা, থবক খুদিংমক্কী অফবা ফলশিং ফংগনি। থোক্নিংবা থৌদোক থোকচসনু, ঐখোয় পুম্নমক থম্বালগী মখাদা লৈরি। অদোম মসি খঙলে, খুবাক খুরি। গুরুদেবগী থৌজালগা লোয়ননা, থম্বালনা ঙাক-শেনবা অসিনা লৈবাক অসি অনৌবা থাকশিংদা পুখৎকনি। ধ্যান লাইশঙ অসিগীদমক আর্ত ওফ লিভিংদা ঐগী য়াইফ পাউজেল পীজরি।
মরুপশিং,
বেঙ্গালুরুগী হৌজিক ওইরিবা ফিবম, মসিগী মহৌশাগী অকোয়বগী ফিবম তোঙাল্লি। সোফৱায়ার অমসুং থবকশিংগীদমক সহর অসি মালেম শীনবা থুংনা মমিং চৎলি। সহর অসিনা ভারতকী নাৎকী শক্তম, অধ্যাতিক অমসুং অধ্যাতিক্কী ৱাখল তাবা অনৌবা থাকশিংদা পুখৎলে। য়োগ, ধ্যান তৌবা অমসুং প্রানায়ম ভারতকী চৎনবীগী থাদোক্নবা য়াদ্রবা শরুক অমনি। গুরুজিনা হায়খিবগুম্না, ঙসি মালেম শীনবা থুংনা ভারতকী অধ্যাতিক্কী চৎনবীশিংনা ইথিল পীরে অমসুং অরিবা চৎনবীশিং অসিনা ভারতকী মহৈলোয়শঙ কয়াদা ইথিল পীরে।
মরুপশিং,
ইথিল অসিগা লোয়ননা, চহি ৪৫ গী মমাঙদা শ্রী শ্রী রিব সঙ্করনা আর্ত ওফ লিভিংগী মরু হুনখি। ঙসিদি, মসি অচৌবা খোঙনাং পাম্বী অমগুম ঐখোয়গী মাঙদা লেপ্লি। খোঙনাং পাম্বী অসিগী মশা লিশিং কয়ানা মালেম শীনবা থুংবগী মশিং থিঙমদ্রবা মীওই কয়াগী পুন্সিগা শম্নরে। সরকারগী খোঙচৎকীদমক ঐনা মপান লৈবাক্ত চৎপা খুদিংগী, ঐনা মতম পুম্নমক্ত অদোমগা মরী লৈনবা কনাগুম্বা অমা হেক্ত থেংনৈ।
মরুপশিং,
ঐখোয়গী ভারত খেন্নবা কয়ানা পীক থনবা লৈবাক অমনি। লোল কয়া, চৎনবী কয়া, নাৎ কয়া অমসুং লাইনিং কয়া লৈরি, মসি উরুবদা, ৱাহং অমদা মশা মথন্থ হংজরকখি। ফজরবা খেন্নবা অসি শম্নহল্লিবা মরুওইবা মচাক অদু করিনো? পাউখুমদি: মশা মথন্থগী হিংবা নত্তবা, অদুবু অতোপ্পশিংগী হিংবনি। মসি ঐখোয়গী লৈবাক্ত হায়নরি, "অষ্টাদশা পুরানাশু ব্যাস্য বচনাদ্বয়ম। পুণ্যয় পাপ্য পরপীদানম”। মসিনা হায়রিবদি অতোপ্পশিংগী থবক তৌবা অসি অফবা থবক অমনি অমসুং চৈনা পোকহনবনা পাপ অমনি।
মীয়ামগী থবক তৌবনা অথোইবা লাইনিংনি; মসি ঐখোয়গী খুন্নাইগী মহৌশাদগী লৈরক্লবা চৎনবীনি। মীরোল কয়া মথং মথং, মসিনা গুন কয়া শেমগৎলি, ইথিল পীরি অমসুং ঐখোয়গী থৌনা হাপ্লি। ভারত্ত লৈখিবা অধ্যাতিক্কী খোঙজং কয়া মীওইবা খুন্নাইগী থবক তৌদুনা মখোয় মশামক ফোঙদোকচখি। আর্ত ওফ লিভিংগী থবক খুদিংমক্ত মীয়ামগী থবক তৌবগী মমি তাবা অসিদা ঐ অপেনবা ফাওই। হৌজিক উৎখিবা ভিদিও অদুদা, “সেবানা অথোইবা ধর্মনি”, মীয়ামগী য়াইফনবা থবক তৌবা অসিনা মরুওইবা পান্দমনি। আর্ত ওফ লিভিংগী খোঙচত্ত শরুক য়ারিবা মীওই খুদিংমক ঐনা তৌবীমল খঙবা উৎচরি।
মরুপশিং,
খুন্নাইগী শক্তিনা শরুক য়ারবা মতমদা খোঙজং অমা হেক্ত মাইপাকপা ঙম্মী। মরম অদুনা, অসিগুম্বা মরুওইবা মিসন খুদিংমক্ত খুন্নাইগী শক্তি মিকপ থোকহনবা তঙাইফদে। রাজনিতি অমসুং সরকারশিংদগী খুন্নাইনা হেন্না মপাঙ্গল কল্লি হায়না ঐনা মতম পুম্নমক্ত থাজৈ। লৈবাক শেমগৎপদা খুন্নাইনা মরুওইবা থৌদাং অমা লৌরবা মতমদা সরকার অমা মাইপাকপা ঙমগনি। ঐখোয়গী শ্বাচ্ছ ভারত অভিয়ানগুম্না। মসি সরকারগী থৌরম অমা খক নত্তনা, মীয়ামগী পুন্সিগী শরুক অমা ওইরে। হৌজিক মসি খুন্নাইগী শক্তিগা লোয়ননা মাঙলোমদা চঙশিল্লি।
মরুপশিং,
খুন্নাইনা মপাঙ্গল কনবা মতমদা, লৈবাক অমগী খ্বাইদগী অৱাবশিং ফাওবা পুন্না থেংনবা ঙমগনি। আর্ত ওফ লিভিংনা মতম পুম্নমক্ত খুন্নাইগী মপাঙ্গল অসি শীজিন্নবা উবদা অপেনবা ফাওই। অদোম্না চাউখৎ-থৌরাংগী থবকশিংদা খুন্নাইগা লোয়ননা চৎমিন্নবদা মরুওইনা লৌরি। মসি উ থাবগী খোঙজংশিং, স্মার্দ ভিলেজ সেন্তরশিং, নুপীশিং অমসুং ত্রাইবেলশিংগী ফিবম ফগৎনবা থৌরমশিং নত্ত্রগা ফাদোক তারবা মীওইশিংগী পুক্নিং-ৱাখলগী হকশেল ফগৎনবা খোঙজংশিং ওইবা য়াই, হায়রিবা থবকশিং অসিনা লৈবাক অমসুং খুন্নাই চাউখৎনবগী খোঙচত্ত শিংথাবা য়ানা মতেং পাংলি।
মরুপশিং,
মফম অসিদা তিল্লিবা মীয়ামদা ঐনা করিগুম্বা খরা পাংথোক্নবা হায়নিংই: নহারোলশিংগী শক্তিদা পুক্নিং চঙবীয়ু। ঙসিগী মালেম য়াম্না য়াংবা খোঙজেল অমদা হোংলক্লি। নুমিৎ খুদিংগী, সাইন্সনা অনৌবা খুদোংচাবশিংগী থোঙ হাংদোক্লি। অনৌবা থবকশিংনা অপুনবা শেন্মিৎলোন্দা অহোংবশিং পুরক্লে। অহোংবা অসিদা ভারত শরুক য়াবা খক নত্তনা, হিরম কয়াদসু মাঙজিল থারি। ঐখোয়গী দিজিতেলগী অওনবনা দিজিতেল পেমেন্তশিংদা ভারতনা মালেমগী লুচিংবা অমা ওইরে। ঙসিদি, ইনফ্রাষ্ট্রকচর মমাঙদা ওইখিদ্রিবা খোঙজেল অমদা তুংগী পান্দম অমগা লোয়ননা মাঙলোমদা চঙশিল্লি। মালেমদা ভারতনা য়াংনা ষ্টার্দঅপ ইকোসিষ্টেম লৈবা খ্বাইদগী চাউবা অহুমশুবা লৈবাক ওইরে। ঐখোয়গী নহারোলশিংনা সুন্দ্রংদা সেতেল্লাইতশিং থাগৎলে। লৈবাক অসিগী মাইপাকপশিংগী খ্বাইদগী চাউবা মরমদি ঐখোয়গী নহারোল অমসুং আর্ত ওফ লিভিংনি। ঙসিগী অনৌবা যুগকী অৱাবশিং কোকহন্নবা পাম্বৈশিং থিবদা গুরুদেব অমসুং আর্ত ওফ লিভিংনা নহারোলশিংগী মতেং পাংলি।
মরুপশিং,
ঙসিদি, তেক্নোলোজিনা থাপ্না লৈনবা মীওইশিং খুদক্ত পাউ ফাওনবা ঙমহল্লে। অদুবু, ঐখোয় মালেমগা শম্নবা নত্ত্রগা শম্নদবা, ঐখোয় ইশামক শম্নবা অসি তঙাইফদবনি। ঐখোয় ইশামক শম্নবা ঙম্বা, মসিগী মরু হুনবা, মখোয় য়োকখৎপা নত্ত্রগা মখোয় ফিবম ফগৎহনবা অসি চৎনবী অসি খক্তনা ওইথোকপা ঙমগনি। পুক্নিং-ৱাখল লৈতারবা, খুন্নাইগী দাইত্ব লৌরবা অমসুং খুন্নাইগী অৱাবা খঙবা নহারোলশিং খক্তনা বিকসিত ভারত অমা শেমগৎপা ঙমগনি। মরম অদুনা, অধ্যাতিক্কী য়াইফনবা, পুক্নিং-ৱাখল ফনবা, য়োগ অমসুং ধ্যান তৌবগী অদোমগী থবকশিং অমসুং মান্নবা হিরমশিং অসিদা অতোপ্পা লুপশিংগী থবকশিং য়াম্না মরুওই। অসিগুম্বা লোইশঙনা মীয়ামদা মখোয়গী চৎনবী তম্নবা অমসুং খঙনবা খুদোংচাবা পীরি। ঙসি শঙ্গারিবা ধ্যান লাইশঙ অসিনা তুংগী মীরোল কয়াগী মীওই লিশিং কয়াগী শান্তি অমসুং অনাবা ফনবা মফম অমা ওইগনি হায়না ঐনা থাজৈ।
মরুপশিং,
অদোম্না লৈবাক অমসুং খুন্নাইগীদমক অদোমগী থৌদাংশিং থৱায় য়াওনা পাংথোক্লি। অদুবু ঐনা অদোমগী নাক্ত লাকপা মফম খুদিংমক্ত, করিগুম্বা খর হায়জদনা তোকপা ঐ ঙমদে। ঐনা ৱা ঙাংদ্রিঙৈদা, পাংথোক্নবা হায়জবা ৱাফম মপান মহাক্না য়ারে হায়না গুরুজিনা লাউথোকখ্রে, করিগুম্বা অমতা হায়নিংঙাই লৈত্রে, অদুবু হৈনবীদি অদুম লৈরি। ভারতকী চাউখৎপা থাক কয়াদা অপুনবা থবকশিং পাংথোকপা দরকার ওইরি। আর্ত ওফ লিভিংগুম্বা লুপনা মরুওইবা থৌদাং অমা লৌরি অমসুং অহোংবা অসিগী লুচিংবা ওইনবা ঐখোয়দা থৌনা পীরি। অদোমগা লৌমীশিং অমসুং খুঞ্জাশিংগা য়াম্না নকশিন্ননা থবক তৌমিন্নরি। ফিল্মদা উৎখিবগুম্না, লৌমীশিং মহৌশাগী ওইবা লৌউ-পথাপ পায়খৎনবা থবক কয়া পায়খৎপা দরকার ওইরে। ঙসিদি, অনাবা ফাওবদা, মীওইবনা মহৌশাগী ওইবা থবক্না অনাবা ফনবা হোৎনরি অমসুং ঐখোয়গী মালেম ইমাসু মহৌশাগী ওইবা অনাবা ফনবা থবক দরকার ওইরে। কেমিকেল হারশিংনা ঐখোয়গী লৌবুকশিং, ঐখোয়গী মালেম ইমা মাঙহল্লে। ঐখোয়গী মালেম ইমা কেমিকেলশিংগী ঙাকথোকপা অসিসু আর্ত ওফ লিভিংনি। “এক পের মা কে নাম” খোঙজং পাক-শন্না পাংথোক্নবা ঐখোয়না মতেং পাংবা য়াই। মহৌশাগী অকোয়বগী ফিবম ঙাক-শেনবা অসিসু আর্ত ওফ লিভিংনি। ঐখোয়না মহৌশাগী অকোয়বা ফিবম অমসুং শেন্মিৎলোনশিং তোখায়না থম্বা য়ারোই। অদুবু, “দ্রোপ মোর ক্রোপ” গী খুৎথাংদা, কমদৌনা ঈশিং লিক্না শীজিন্নগনি হায়বগী মতাংদা লৌমীশিংদা তম্বীরে। অদোমগী মতেংনা হেন্না ফবা ফলশিং ফংগনি।
ঈশিং মরিক খুদিংমক তুংশিনবা অসিসু আর্ত ওফ লিভিংনি। চয়োল খরগী মনুংদা কুমগী নোং য়ৌরক্লগনি। ঈশিং তুংশিনবগী মতাংদা পাক-শন্না ৱাখল তাহনবা মতম চপ চারে। মসিগা চপ মান্না, ইলেক্ত্রিসিতি লিক্না শীজিন্নবা, শিঙ্গল-য়ুজ-প্লাষ্টিক শীজিন্নদবা অমসুং লমদম অসিগী পোৎথোকশিং শীজিন্নবা অসি আর্ত ওফ লিভিংনি। ঙসি লৈবাক অসিনা মিসন লাইফ মরুওইনা লৌরি। মসি হেন্না দাইত্ব লৈনা অমসুং ৱাখল তানা হিংনবা অকনবা খোঙজং অমনি। মসিনা মহৌশাগা লোয়ননা খল চানা হিংবা পুন্সি মহিং অমা লৈনবা তকশিল্লি। ঐগী ৱাখলদা, মিসন লাইফ অসিসু আর্ত ওফ লিভিংগী মশক অমনি। লাক্লিবা মতমশিংদা অদোম্না মতম পুম্নমক্ত আর্ত ওফ লিভিংগী তোঙান তোঙানবা থবকশিং চাউখৎহনগনি হায়না ঐনা থাজৈ। খুন্নাইগী মীওই কয়াগা শম্ননবা অদোম্না মীৎয়েং চঙগনি অমসুং গুরুজিগী চহি ১০০ শুবা মপোক নুমিৎ পাংথোকপা মতমদা, হায়রিবা পান্দমশিং অসি ঐখোয়না ফংবা ঙমগনি। ঐনা অমুক হন্না শ্রী শ্রী রবি সঙ্কর জি, গুরুদেবদা ঐগী য়াইফ পাউজেল পীজরি। মখোয়গী মীয়ামগী থবক তৌনবা ৱাখল অমসুং কৎথোকপগীদমক আর্ত ওফ লিভিং ইমুং-মনুংগী মীওই খুদিংমক ঐনা তৌবীমল খঙবা উৎচরি। অদোমগী মরক্ত শরুক য়ানবা অমসুং শেংলবা মফম অসিদা মিকুপ খর লৈনবা, থম্বালগী মখাদা পোথানবা খুদোংচাবা পীবগীদমক ময়াম পুম্নমক ঐনা অমুক হন্না থাগৎচরি। অমুক হন্না ঐগী থম্মোয়দগী অদোম থাগৎচরি। জয় গুরুদেব।
দিসক্লেমর : মসি প্রধান মন্ত্রীগী ৱারোলদগী চাউরাকপা হন্দোকপনি। অশেংবা ৱারোল হিন্দীদা পীখি।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s speech during the 45th anniversary celebrations of The Art of Living in Bengaluru
10 MAY 2026 2:01PM by PIB Delhi
Honourable Shri Shri Ravi Shankar ji, all the saints present here, brothers and sisters, Ellarigu Namaskara.
This morning has brought a very special feeling. The welcome with Vedic chants by children, the darshan of Lord Shri Ganesh, the 70 years of Shri Shri Ravi Shankar ji, and 45 years of Art of Living-these are moments that will always remain in my memory. I am grateful to all of you for inviting me to this wonderful celebration.
Just now Gurudev said many things. You may feel he was praising me, but I felt he was assigning me work. You said rightly that I cannot be thanked, I belong to you, I have come among you and for you, and wherever I am, it is because of you. Today is the program of Gurudev’s 70 years, but since I am part of the family, I say openly that when your centenary celebration comes, I will come again.
Today the divine and grand Meditation Temple has been inaugurated. When the resolve is clear and work is done with the spirit of service, every effort yields a pleasant result. Whatever else may or may not happen, we are all under the shade of the Lotus. As understanding grows, keep clapping. And with Gurudev’s blessings, the shade of the Lotus will take the nation to new heights. I extend many congratulations to the Art of Living family for this Meditation Temple.
Friends,
The atmosphere of Bengaluru is always unique. This city is known worldwide for software and services. But this city has also given new heights to India’s cultural identity, spirituality, and spiritual consciousness. Yoga, meditation, pranayama have always been integral parts of India’s traditions. And as Gurudev said, today people all over the world are influenced by these spiritual traditions of India, and many institutions of India have drawn inspiration from these ancient traditions.
Friends,
From this inspiration, Shri Shri Ravi Shankar ji sowed the seed of Art of Living 45 years ago. Today it stands before us as a huge banyan tree. The thousands of branches of this banyan tree are touching the lives of countless people across the world. And wherever I go abroad for government work, I always meet someone connected with you.
Friends,
India is a country full of diversity. So many languages, so many traditions, different customs, different ways of worship-when we see all this, a natural question arises in our minds: what is the fundamental element that unites all these beautiful diversities? The answer is-living not for oneself but for others. Our scriptures say: Ashtadasha Purāṇeṣu Vyāsasya Vacanadvayam. Paropakāraḥ Puṇyāya Pāpāya Parapīḍanam. That is, serving others is virtue, and causing pain is sin. Service is the supreme dharma, this is the natural character of our society. Generation after generation, this stream of values has shaped us, inspired us, energized us. Many spiritual movements of India have ultimately expressed themselves through service to humanity. I am glad that in every effort of Art of Living, this spirit of service is reflected. The video just shown was full of service, full of welfare of people. I extend my heartfelt congratulations to every volunteer associated with the journey of Art of Living.
Friends,
Any campaign succeeds only when the power of society joins it. Therefore, for every important mission, it is very necessary to awaken the power of society. I have always believed that society is more powerful than politics and governments. And any government can succeed only when society itself actively participates in nation-building. Take our Swachh Bharat Abhiyan for example. It is not just a government program, it has become a natural part of people’s lives. It is moving forward with the power of society.
Friends,
When society becomes active, collective solutions can be found even for the biggest challenges of the country. It is very pleasant to see that the Art of Living organization has always carried the power of society along. You have given great importance to the social approach in development-related programs. Whether it is tree plantation campaigns, rural smart village centers, programs to empower women and tribal communities, or campaigns to improve the mental health of prisoners-all these efforts contribute significantly to the country’s and society’s development journey.
Friends,
I must also praise everyone present here for one more thing, and that is the focus on youth power. In today’s world, big changes are happening very fast. Every day science is opening new doors of possibilities. New innovations are transforming entire economies. India is not only participating in this change, it is also leading in many fields. Our digital revolution has made India a global leader in digital payments. Today infrastructure is also advancing at unprecedented speed and with a futuristic vision. India has rapidly become the third largest startup ecosystem in the world. Our youth are sending satellites into space. The biggest reason for all these achievements of the country is our youth, and the Art of Living. Gurudev and Art of Living are greatly helping the youth to find solutions to the challenges of today’s modern age.
Friends,
Today, because of technology, people sitting far away are connecting with each other in a moment. But it is necessary that whether we connect with the world or not, we must connect with ourselves. And the ability to connect with oneself, whether it is sowing the seed, nurturing it, or empowering it, is possible through this great tradition. A developed India will be built by such youth who are mentally calm, socially responsible, and sensitive towards society. That is why your important activities working on spiritual well-being, mental health, yoga, meditation, and other such institutions are very important. Such institutions strengthen the sense of connection, belonging, and collective responsibility among people. At the same time, such institutions also give people the opportunity to know and understand their culture. I am confident that the Meditation Temple inaugurated today will become a center of peace and healing for thousands of people for generations to come.
Friends,
You are all fulfilling your duties towards the country and society very well. But whenever I come among you, I cannot stop myself from making some requests. Gurudev has already said before I spoke that your nine requests are accepted, so nothing is left to say, but habits don’t go away. For the holistic development of India, collective efforts are needed at many levels. Organizations like Art of Living can play an important role and become stronger guardians of this transformation. Many of you work with farmers and rural communities. As shown in the film here, more efforts are needed to connect farmers with natural farming. Today, even in illness, people are searching for natural healing, so our Mother Earth also needs natural healing. Chemical fertilizers have devastated our fields, our Mother Earth. Saving our Mother Earth from chemicals is also the Art of Living. You can give great strength to expand the “One Tree for Mother” campaign. Because protecting the environment is also the Art of Living. Ecology and economy cannot be separated. Through “Per Drop More Crop,” farmers are being taught better use of water. With your cooperation, even better results will come. Because saving every drop of water is also the Art of Living. In a few weeks, the monsoon will arrive. This is the right time to spread widespread awareness about water conservation. Similarly, saving electricity, avoiding single-use plastic, promoting local products-all these are also Art of Living. Today the country is also emphasizing Mission LiFE. This is a living campaign to live life with more responsibility and awareness. It calls for adopting a lifestyle that moves in balance with nature. And in my view, Mission LiFE is also a manifestation of Art of Living. I am confident that in the coming days, you will continue to expand and develop the various aspects of Art of Living as you have always done. You will give more priority to connecting a larger section of society, and when we celebrate Gurudev’s centenary, we will have fulfilled all these goals. Once again, I extend many congratulations to Shri Shri Ravi Shankar ji, Gurudev. I heartily congratulate every volunteer of the Art of Living family for their spirit of service and dedication. Once again, you have given me the opportunity to come among you, to spend some moments in this sacred atmosphere, to think under the shade of the Lotus. For this, I thank you all very much from the heart. Jai Gurudev.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of the PM's speech. The original speech was delivered in Hindi.