আয়ুশ
মালেমগী য়োগ নুমিৎ ২০২৬ গী থৌরাং তৌনবা অয়ুস মিনিষ্ট্রিনা ইন্তর-মিনিষ্টরিয়েল কম্মিতিগী মীফম পাংথোকখ্রে
হকচাং ফবা পুন্সি মহিং অমা লৈহন্নবা য়োগ মীয়ামগী খোঙজং অমা ওইরে: য়ুনিয়ন মিনিষ্টর প্রতাপ্রাউ যাদব
অপুনবা অমসুং কাংলুপ খুদিংমক শরুক য়াদুনা, মালেমগী য়োগ নুমিৎ ২০২৬ সরকার অমসুং খুন্নাই অনিমক শরুক য়াবা অশেংবা খোঙজং অমা ওইরগনি: শ্রী যাদব
হকচাং ফনবা, নুংঙাইনা হিংনবা অমসুং হকচাংগী পুক্নিং-ৱাখল খল চানা থম্নবা খুৎলায় অমা ওইনবা য়োগ মালেম্না য়ারে: শ্রী সিবি জর্জ, সেক্রেতরি (ৱেষ্ট), এম.ই.এ
04 MAY 2026 5:28PM by PIB Imphal
মালেমগী য়োগ নুমিৎ ২০২৬ গী থৌরাং তৌনবা অমসুং পুন্না থবকশিং পাংথোকমিন্ননবা অয়ুস মিনিষ্ট্রিনা য়াম্না মরুওইবা ইন্তর-মিনিষ্টরিয়েল কম্মিতিগী মীফম অমা পাংথোকখ্রে। ঙসি ন্যু দিল্লিদা পাংথোকখিবা মীফম অদুদা ভারত সরকারগী তোঙান তোঙানবা মিনিষ্ট্রিশিং অমসুং দিপার্তমেন্তশিংগী সেনিরিয়ার ওফিসিএলশিং অমসুং শক্নাইরবা য়োগ গুরুশিং, য়োগগী লুপশিংগী মীহুৎশিং শরুক য়াখি।
অয়ুস মিনিষ্ট্রি অমসুং হেল্থ অমসুং ফেমিলি ৱেলফিয়ারগী রাজ্য মন্ত্রী য়ুনিয়ন মিনিষ্টর প্রতাপ্রাউ যাদবনা ময়াই তাংবল লৌদুনা পাংথোকখিবা মীফম অদুদা, হকচাং ফনবা খুৎলায় অমা ওইনা খুৎলায় অমা ওইনা মখা তানা মালেম অমসুং লৈবাক শীনবা থুংনা য়োগ শানবা হেনগৎহন্নবা সরকারনা পায়খৎলিবা থবকশিং খন্নখি।
মহাক্কী ৱারোলদা য়ুনিয়ন মিনিষ্টর প্রতাপ্রাউ যাদবনা মীফম অদুদা শরুক য়াখিবা শক্নাইরবশিং, সেনিয়ার ওফিসিএলশিং, য়োগগী অখঙ-অহৈশিং অমসুং মহৈলোয়শঙশিংগী মীহুৎশিং তরাম্না ওকখি। হায়দ্রবাদতা পাংথোকখিবা মালেমগী য়োগ নুমিৎ ২০২৬ গী নুমিৎ-৫০ গী কাউন্তদাউন পল্লদুনা, মহাক্না হায়খি মদুদি মীয়াম্না থৱায় য়াওবা অমসুং য়োগ শরুক য়াবা হেনগৎলক্লি। য়োগ অসি শান্নবা খক নত্তনা হকচাং ফবা পুন্সি মহিং অমগীদমক পাক-শন্না মীয়ামগী খোঙজং অমা ওইরক্লে।
ভারতনা মালেমদা মাংজিল থারিবা অসি পল্লদুনা, মিনিষ্টরনা হায়খি মদুদি প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী লমজিং মখাদা ২০১৫ দগী হৌনা লৈবাক শীনবা থুংনা মালেমগী য়োগ নুমিৎ পাংথোক্তুনা লাক্লি। মসিনা হকচাং, পুক্নি-ৱাখল ফনবা অমসুং নুঙদা শান্তি লৈনবা য়োগ শান্নবা মালেম শীনবা থুংনা মীওই করোর কয়াদা ইথিল পীরি।
মহাক্না মখা তানা হায়খি মদুদি মালেমগী য়োগ নুমিৎ ২০২৬ মাইপাক্নবগীদমক মিনিষ্ট্রিশিং অমসুং দিপার্তমেন্তশিং থৱায় য়াওনা শরুক য়াগদবনি। মরুওইবা হিরমশিংগী মনুংদা জুন ২১ দা কম্মন য়োগ প্রোতোগোল পাংথোকপদা মশিং য়াম্না শরুক য়াহনবা, স্কুলশিং, থবক শুফমশিং অমসুং অনা-লাইয়েংগী মফমশিংদা য়োগ পুশিল্লকপা, খুঙ্গং অমসুং লায়রবা মীওইশিং, ঙমখৈ অমসুং মনুং হুঞ্জিনবা মফমশিংগী মীওইশিং শরুক য়াহনবা, মীয়াম য়ৌহন্নবা দিজিতেল প্লেতফোর্মশিং শীজিন্নবা অমসুং মতম চানা থবক পাংথোকপা অমসুং থবকশিংগী পাউদম্বা য়াওরি।
মিনিষ্টরনা হায়খি মদুদি মিনিষ্ট্রিশিং অমসুং অতোপ্পা মরী লৈনবশিং অকক্নবা মতম অমদা মতেং পাংনগদবনি, পুন্না থবক তৌমিন্নগদবনি অমসুং থৱায় য়াওনা শরুক য়াগদবনি। মপুংফানা পুন্না থবক তৌমিন্নদুনা অমসুং পাক-শন্না মীয়াম খঙহন্দুনা মমাঙদা অমুক্ত ওইখিদ্রিবা মওংদা মীয়াম শরুক য়াদুনা ১২শুবা মালেমগী য়োগ নুমিৎ পাংথোক্নবা ঐখোয় পুন্না থবক তৌমিন্নরসি।
য়োগ য়োকখৎনবা ভারতনা মালেমদা পাংথোক্লিবা থবকশিং অমুক হন্না পল্লদুনা, এক্সতর্নেল এফেয়ার্স মিনিষ্ট্রিগী শ্রী সিবি জর্জ, সেক্রেতরি (ৱেষ্ট) না হায়খি মদুদি মিনিষ্ট্রিগী এম্বেসিশিং, কন্সুলেতশিং অমসুং মপান লৈবাক্কী মিসনশিংগী নেতৱার্ককী খুৎথাংদা মালেম শীনবা থুংনা মালেমগী য়োগ নুমিৎ ২০২৬ পাংথোক্নবা এক্সতর্নেল এফেয়ার্স মিনিষ্ট্রিনা মপুংফানা শৌগৎকনি। পাক-শন্না মীয়াম খঙহন্নবা থবকশিং, পুন্না থবক তৌমিন্নবা অমসুং মখা তানা মালেম শীনবা থুংনা য়োগ য়ৌহন্নবা মীয়ামগা থবক তৌমিন্নবদা মপান লৈবাকশিংদা লৈরিবা মিসনশিংনা মরুওইবা থৌদাং অমা লৌগনি।
হৌজিক চৎথরিবা মালেমগী থবকশিং পল্লদুনা, মহাক্না হায়খি মদুদি অয়ুস মিনিষ্ট্রি অমসুং হার্তফুলনেসকী মতেংগা লোয়ননা জপান্দা থা ৬ গী য়োগ শান্নবগী থবক পায়খৎখ্রে অমসুং থৱায় য়াওনা শরুক য়াবা অমসুং মাইপাকপা উবা ফংখি, হকচাং ফনবা, নুংঙাইনা হিংনবা অমসুং পুক্নিং-ৱাখল নুংঙাইনবা খুৎলায় অমা ওইনা মালেম্না য়োগ য়াবা হেনগৎলকপগী মমি তারে। অসিগুম্বা মালেমগী থবকশিংনা মালেমগী য়োগ নুমিৎ ২০২৬ অসি তশেংনা মালেমগী খোঙজং অমা ওইহনবদা শিংথাবা য়ানা মতেং পাংগনি।
মহাক্কী তরাম্না ওকপগী ৱারোলদা, অয়ুস মিনিষ্ট্রিগী সেক্রেতরি বাইদ্যা রাজেস কোতেচানা হায়খি মদুদি মালেমগী হকশেলগী ইহৌ অমা ওইরক্লবা য়োগ অসি ভারতকী নাৎ অমসুং অধ্যাতিক্কী পুক্কৈগী মরুওইবা মচাক অমনি। ২০১৪ দা য়ুনাইতেদ নেসন্স জেনেরেল এশেমব্লিনা জুনা ২১ অসি মালেমগী য়োগ নুমিৎ হায়না মশক খঙখি। লৈবাক কয়া অমসুং ফুরুপ কয়া শরুক য়াদুনা, মালেমদা মসিগী মশা-মরেং লেপ্তনা শন্দোরক্লি। মালেমগী য়োগ নুমিৎ অসি ইচম চম্বা নোংমগী ওইবা থৌরম অমা নত্তে, মসি হকচাং ফনবা, পুক্নিং-ৱাখল নুংঙাইনবা অমসুং চুম্না হিংনবা লেপ্তনা চৎথবা মালেমগী খোঙজং অমনি।
এস-ব্যাসা য়ুনিভর্সিতিগী প্রসিদেন্ত দোক্তর ঐচ.আর নাগেন্দ্রনা হায়খি মদুদি মালেমগী মীয়াম্না য়োগ শান্নবা হেনগৎলক্লি, চহি খর অসিদা মালেমগী য়োগ নুমিৎ শরুক য়াবা হেনগৎলকপা উরে। হৌখিবা চহিদা মীওই করোর ২৬ মালেমগী য়োগ নুমিৎ শরুক য়াখি অমসুং চহি অসিদা মশিং করোর ৩০ হেনগনি হায়বগী থাজবা থম্লি। হিরম খুদিংমক্ত হকচাং ফনা লৈনবা য়োগ য়াম্না কান্নৈ হায়বা থিজিনবা অমদগী খঙলে অমসুং লৌনগন্দবা লাইনাশিংদগী মাংজৌননা ঙাকথোকপদা মসি কান্নৈ হায়বসু উৎলে।
মোক্ষয়তন ইন্তরনেসনেল যোগাশ্রমগী প্রসিদেন্ত শ্রী শ্বামী দোক্তর ভারত ভুসন্না হায়খি মদুদি মালেমগী য়োগ নুমিৎ ২০২৬ মহাক্না মপুংফানা শৌগৎলি। মালেমগী মীওই খুদিংমক্কী নোংমগী পুন্সিদা য়োগ শান্ননবা পুক্নিং থৌগৎপনা মালেমগী য়োগ নুমিৎগী থবকশিংগী মরুওইবা পান্দম ওইগদবনি। অওনবা পুরকপদা য়োগগী কান্নবা য়াম্না লৈরি। মসিনা কনাগুম্বা মীওই অমা মখল কয়াগী অৱাবশিংদগী কোকহনবা ঙম্মী অমসুং হকচাং ফবা অমসুং থোং মান্নবা পুন্সি অমা ওইনবা মখোয় লমজিংলি।
মালেমগী য়োগ নুমিৎ ২০২৬ গী পাংথোক্নবা থৌরাং তৌরিবা থবকশিং অমসুং লাল্লোংগী মতাংদা পাউদম্লদুনা, অয়ুস মিনিষ্ট্রিগী জোইন্ত সেক্রেতরি মোনালিসা দাসনা মরুওইবা থবকশিং, থিম ওইনা মীৎয়েং চঙলিবা হিরমশিং অমসুং মীয়াম য়ৌহন্নবা থৌরাংশিংগী মতাংদা ফোঙদোকখি। মদুগী তুংদা মিনিষ্ট্রিশিংগী মীহুৎশিং অমসুং য়োগ গুরুশিং অমসুং য়োগ ইন্সতিতুৎশিংগী মীহুৎশিংগা কুপ্না খন্ন-নৈনখি অমসুং লৈবাক শীনবা থুংনা অমসুং মালেমগী ওইনা মালেমগী য়োগ নুমিৎ মপুংফানা পাংথোক্নবা মখোয়গী পাউতাকশিং, লৌশিং অমসুং ৱাখল্লোনশিং ফোঙদোকখি।
মালেমগী য়োগ নুমিৎ ২০২৬ গীদমক সরকারগী মিনিষ্ট্রিশিং শরুক য়ানবা, ইন্সতিতুৎশিং নেতৱার্কশিং, মেদিয়া প্লেতফোর্মশিং শীজিন্ননবা অমসুং মীয়াম পাক-শন্না শরুক য়াহন্নবা খন্ন-নৈনখি। নহারোলশিং শরুক য়াহন্নবা, দিজিতেলগী খুৎথাংদা মীয়াম খঙহন্নবা অমসুং হৌজিক পাংথোক্লিবা লৈবাক অসিগী হকশেলগী থবকশিংগা পুনশিন্নবা অখন্নবা মীৎয়েং থমখি।
মীফম অসিদা ফংলকপা ফলশিংনা মালেমগী য়োগ নুমিৎ ২০২৬ পাংথোক্নবা মিনিষ্ট্রিশিং অমসুং মরী লৈনবশিং পুন্না থবক তৌমিন্ননবা ঙাক্লৌ অমা ওইনা থবক তৌগনি হায়না অয়ুস মিনিষ্ট্রিনা অমুক হন্না ফোঙদোকখি। কাংলুপ খুদিংমক শরুক য়াহনবা, অনৌবা থবক ওইহনবা অমসুং মালেমগী মীয়ামগা লোয়ননা পাংথোক্নবা অমুক হন্না তকশিল্লদুনা, হকচাং ফনবা, নুংশিন্না হিংমিন্ননবা অমসুং নুংঙাই য়াইফনবা মালেমগী লম্বী অমা ওইনা য়োগ য়োকখৎপদা ভারতনা লুচিংবা অসি মালেমগী য়োগ নুমিৎ ২০২৬ না মখা তানা মপাঙ্গল হাপকনি হায়না মিনিষ্ট্রিনা থাজবা ফোঙদোকখি।

AYUSH
Ministry of Ayush convenes Inter-Ministerial Committee meeting to plan International Day of Yoga 2026
Yoga has evolved into a people’s movement promoting a healthy lifestyle: Union Minister Shri Prataprao Jadhav
IDY 2026 will be a true whole-of-government & whole-of-society movement, driven by collective & Inclusive participation: Shri Jadhav
Yoga gaining global acceptance as a tool for health, wellness and inner balance: Shri Sibi George, Secretary (West), MEA
04 MAY 2026 5:28PM by PIB Delhi
The Ministry of Ayush convened a crucial meeting of the Inter-Ministerial Committee (IMC) today to deliberate on the planning and coordinated execution of activities for the International Day of Yoga (IDY) 2026. The meeting, held in New Delhi today, brought together senior officials from various Ministries and Departments of the Government of India and Prominent Yoga Gurus, representatives from Yoga Institutions and Organisations.
The meeting was chaired by Shri Prataprao Jadhav, Minister of State (I/C), Ministry of Ayush and Minister of State for Health and Family Welfare, underscoring the Government’s commitment to further strengthening the global and national outreach of Yoga as a tool for holistic health and well-being.
In his address, the Shri Prataprao Jadhav extended his greetings to all dignitaries, senior officials, Yoga experts and institutional representatives present at the meeting. Reflecting on the recent 50-day countdown to IDY 2026 event held in Hyderabad, he noted the growing public enthusiasm and participation in Yoga, emphasizing that Yoga has evolved beyond a practice limited to sessions and mats into a widespread people’s movement promoting a healthy lifestyle.
Highlighting India’s global leadership, the Minister noted that under the visionary leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, International Day of Yoga observance has reached over 190 countries since 2015, inspiring millions worldwide to adopt Yoga for physical health, mental balance, and inner peace.
Emphasizing the importance of a “whole-of-government approach,” the Minister called upon all Ministries and Departments to actively contribute to the success of IDY 2026. He outlined key focus areas including maximizing participation in the Common Yoga Protocol observance on June 21, integrating Yoga into institutional frameworks such as schools, workplaces, and healthcare systems, ensuring inclusivity across rural and underserved populations, border and remote areas, leveraging digital platforms for outreach, and maintaining timely implementation and reporting of activities.
The Minister emphasised cooperation, coordination and active participation in a time bound manner from all the Ministries and other stakeholders and said, “Let us all work together to ensure that the 12th International Day of Yoga is celebrated with unprecedented public participation, effective coordination, and widespread awareness.”
Reaffirming India’s global commitment to the promotion of yoga, Shri Sibi George, Secretary (West), Ministry of External Affairs, stated that the MEA will extend full support for the worldwide observance of International Day of Yoga 2026 through its network of embassies, consulates, and missions abroad. He emphasized that Indian Missions abroad will play a pivotal role in coordinating large-scale outreach activities, partnerships, and community engagement initiatives to further expand the global footprint of yoga.
Highlighting ongoing international efforts, he noted that the six-month Yoga practice initiative in Japan, undertaken with the support of the Ministry of Ayush and Heartfulness, has witnessed encouraging participation and success, reflecting the growing global acceptance of Yoga as a tool for health, wellness, and inner balance. He expressed confidence that such sustained international engagements would significantly contribute to making IDY 2026 a truly global movement.”
In his welcome address, Vaidya Rajesh Kotecha, Secretary, Ministry of Ayush, warmly greeted all participants and highlighted the significance of the meeting in shaping the roadmap for IDY 2026. He described Yoga as a vital component of India’s cultural and spiritual heritage that has evolved into a global health movement. “Recalling the United Nations General Assembly’s recognition of June 21 as the International Day of Yoga in 2014, he noted the steady expansion of its global footprint, marked by widespread participation across countries and communities. “IDY is not merely a one-day event but a sustained global campaign promoting health, balance, and holistic living”, He said.
Dr. H. R. Nagendra President, S-VYASA University noted the steadily growing global community of yoga practitioners, stating that participation in the International Day of Yoga has seen remarkable expansion in recent years. He highlighted that more than 26 crore people participated in IDY last year and expressed confidence that this number is expected to exceed 30 crore this year. Emphasizing the importance of evidence-based practice, he underscored that a growing body of research has established Yoga as highly beneficial for overall health and wellness, while also demonstrating its effectiveness in the prevention and management of non-communicable diseases (NCDs).
Shri Swami Dr. Bharat Bhushan, President, Mokshayatan International Yogashram, reiterated his full support for the celebrations of International Day of Yoga 2026. He emphasized that efforts around IDY must focus on inculcating the practice of Yoga into the daily lifestyle of every citizen across the globe. Highlighting Yoga’s transformative potential, he stated that it has the power to uplift individuals from all forms of adversity and guide them towards a healthier and more balanced life.
A comprehensive presentation on the proposed activities and strategy for IDY 2026 was made by Ms. Monalisa Dash, Joint Secretary, Ministry of Ayush outlining key initiatives, thematic focus areas, and outreach plans. The presentation was followed by detailed discussions, wherein representatives from participating Ministries and Yoga Gurus and representatives from Yoga organisations/Institutions shared their inputs, suggestions, and commitments towards amplifying the impact of IDY celebrations across the country and internationally.
The discussions emphasized a whole-of-government approach, leveraging institutional networks, media platforms, and community participation to ensure wider engagement and visibility for IDY 2026. Special focus was placed on youth participation, digital outreach, and integration with ongoing national health and wellness initiatives.
The Ministry of Ayush reaffirmed that the outcomes of the meeting will serve as a guiding framework for coordinated action across Ministries and stakeholders in the run-up to International Day of Yoga 2026. With a renewed emphasis on inclusivity, innovation, and global engagement, the Ministry expressed confidence that IDY 2026 will further strengthen India’s leadership in promoting Yoga as a universal pathway to health, harmony, and well-being.