কেবিনেট
৩,৯০০ কোটি টকাতকৈ অধিক বিনিয়োগেৰ দুটা অতিৰিক্ত অৰ্ধপৰিবাহী উৎপাদন ইউনিট স্থাপনত অনুমোদন কেবিনেটৰ
ভাৰত অৰ্ধপৰিবাহী মিছনঃ যৌগিক অৰ্ধপৰিবাহী ভিত্তিক মিনি/মাইক্ৰ’ এল ই ডি ডিছপ্লে নিৰ্মাণৰ ক্ষেত্ৰত ভাৰতৰ বৃদ্ধি আৰু অধিক ত্বৰান্বিত
05 MAY 2026 6:54PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ অধ্যক্ষতাত কেন্দ্ৰীয় কেবিনেটে ভাৰত অৰ্ধপৰিবাহী মিছনৰ অধীনত দেশৰ প্ৰথমটো বাণিজ্যিক মিনি/মাইক্ৰ’-এল ই ডি প্ৰদৰ্শন সুবিধা জিএন (গেলিয়াম নাইট্ৰাইড) প্ৰযুক্তিৰ আধাৰত আৰু এটা অৰ্ধপৰিবাহী পেকেজিং সুবিধাকে ধৰি দুটা অতিৰিক্ত অৰ্ধপৰিবাহী প্ৰকল্পত অনুমোদন জনায়।
অনুমোদিত প্ৰস্তাৱৰ জৰিয়তে গুজৰাটত প্ৰায় ৩,৯৩৬ কোটি টকা মুঠ বিনিয়োগেৰে অৰ্ধপৰিবাহী উৎপাদন ইউনিট স্থাপন কৰা হ’ব আৰু ইয়াৰ ফলত দক্ষ পেছাদাৰীসকলৰ বাবে মুঠ ২,২৩০টা নিয়োগৰ সুযোগ সৃষ্টি হ’ব বুলি আশা কৰা হৈছে।
অনুমোদিত প্ৰস্তাৱ দুটাৰ সবিশেষ তলত দিয়া ধৰণৰ।
i. ক্রিষ্টেল মেট্ৰিক্স লিমিটেডে (চিএমএল) মিনি/মাইক্ৰ’-এলইডি ডিছপ্লে মডিউল নিৰ্মাণৰ বাবে গুজৰাটৰ ঢোলেৰাত কম্পাউণ্ড অৰ্ধপৰিবাহী নিৰ্মাণ আৰু এটিএমপিৰ বাবে এক সংহত ইউনিট স্থাপন কৰিব। এই সংহত ইউনিটে ৬" ৱেফাৰত এপিটাক্সিকে ধৰি জিএএন ফাউণ্ড্ৰি সেৱাও প্ৰদান কৰিব। মিনি/মাইক্ৰ'-এল ই ডি ডিছপ্লে পেনেলৰ বাবে প্ৰস্তাৱিত বাৰ্ষিক উৎপাদন ক্ষমতা ৭২,০০০ বৰ্গমিটাৰ আৰু মিনি-মাইক্ৰ'-এল ই ডি গ এন এপিটাক্সি ৱেফাৰৰ বাবে ২৪,০০০ আৰ জি বি ৱেফাৰ চেট সুবিধা আছে। প্ৰস্তাৱিত সামগ্ৰীসমূহ টিভি আৰু চিগনেজ/বাণিজ্যৰ বাবে ডিছপ্লে, টেবলেট, স্মাৰ্টফোন, আৰু গাড়ী ডিছপ্লেৰ বাবে মধ্যমীয়া আকাৰৰ ডিছপ্লে আৰু এক্সটেণ্ডেড ৰিয়েলিটি (এক্সআৰ) চশমা আৰু স্মাৰ্টৱাচৰ বাবে মাইক্ৰ'-ডিছপ্লেৰ বৃহৎ ডিছপ্লেত ব্যৱহাৰ কৰা হ'ব।
II. চুচি ছেমিকন প্ৰাইভেট লিমিটেডে গুজৰাটৰ ছুৰাটত পৃথক অৰ্ধপৰিবাহী উৎপাদনৰ বাবে আউটচ’ৰ্চড ছেমিকণ্ডাক্টৰ এছেম্বলি এণ্ড টেষ্ট (অ’এছএটি) সুবিধা স্থাপন কৰিব। চুচি ছেমিকনৰ প্ৰস্তাৱিত উৎপাদন ক্ষমতা বছৰি ১০৩৩.২০ মিলিয়ন চিপ। ইয়াৰ ভিতৰত শক্তি ইলেক্ট্ৰনিক্স, এনালগ আইচি আৰু ঔদ্যোগিক ব্যৱস্থা আছে, যিয়ে শেষ বজাৰ যেনে অ’টোমোটিভ, ঔদ্যোগিক স্বয়ংক্ৰিয়কৰণ, আৰু গ্ৰাহক ইলেক্ট্ৰনিক্সৰ সেৱা আগবঢ়ায়।
এই দুটা অনুমোদনৰ লগে লগে দেশৰ অৰ্ধপৰিবাহী পৰিস্থিতিতন্ত্ৰই যথেষ্ট উত্থান লাভ কৰিব কাৰণ ভাৰত অৰ্ধপৰিবাহী মিছন (আইএছএম)ৰ অধীনত অনুমোদিত প্ৰকল্পৰ মুঠ সংখ্যা ১২টা হ’ব, য’ত মুঠ বিনিয়োগ হ’ব প্ৰায় ১.৬৪ লাখ কোটি টকা।
এইবোৰে দেশৰ সম্ভাৱনাপূৰ্ণ বিশ্বমানৰ চিপ ডিজাইন ক্ষমতাৰ পৰিপূৰক হ’ব, যিবোৰ চৰকাৰে ৩১৫খন শৈক্ষিক প্ৰতিষ্ঠান আৰু ১০৪টা ষ্টাৰ্ট-আপক প্ৰদান কৰা ডিজাইন আন্তঃগাঁথনিৰ সহায়ৰ জৰিয়তে ত্বৰান্বিত কৰা হৈছে।
ভাৰতৰ অৰ্ধপৰিবাহী পৰিস্থিতিতন্ত্ৰই অধিক গতি লাভ কৰিছে, কিয়নো ইতিমধ্যে দহটা অনুমোদিত প্ৰকল্প ৰূপায়ণৰ বিভিন্ন পৰ্যায়ত আছে। ইতিমধ্যে ভাৰতৰ পৰা দুটা প্ৰকল্পৰ বাণিজ্যিক ৰপ্তানি আৰম্ভ হৈছে আৰু অতি সোনকালে আৰু দুটা প্ৰকল্পৰ বাণিজ্যিক ৰপ্তানি আৰম্ভ হোৱাৰ সম্ভাৱনা আছে।

Cabinet
Cabinet approves two more semiconductor manufacturing units with cumulative investment of more than Rs. 3,900 crore
India Semiconductor Mission: Momentum accelerates further as India advances into Compound Semiconductor based Mini/Micro LED Display Manufacturing
05 MAY 2026 6:54PM by PIB Delhi
The Union Cabinet chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi approved two more semiconductor projects under India Semiconductor Mission (ISM) which includes country’s first commercial Mini/Micro-LED display facility based on GaN (Gallium Nitride) Technology and a semiconductor packaging facility.
The two approved proposals will set up semiconductor manufacturing facilities in Gujarat with a cumulative investment of around Rs.3,936 crore and are expected to generate cumulative employment for 2,230 skilled professionals.
The details of the two approved proposals are as follows:
1. Crystal Matrix Limited (CML) will establish an integrated facility for compound semiconductor fabrication and ATMP in Dholera, Gujarat for manufacturing Mini/Micro-LED display modules. The integrated facility will also provide GaN foundry services, including epitaxy on 6” wafers. The annual proposed production capacity for Mini/Micro-LED Display Panels is 72,000 sq. meters, and for Mini-Micro-LED GaN Epitaxy Wafers is 24,000 sets of RGB wafers. The proposed products will have applications in large displays for TVs and signages/commercial displays, Medium-sized displays for tablets, smartphones, and in-car displays, and Micro-displays for Extended Reality (XR) glasses and smart watches.
2. Suchi Semicon Private Limited (SSPL) will be setting up an Outsourced Semiconductor Assembly and Test (OSAT) facility in Surat, Gujarat for manufacturing discrete semiconductors. The proposed production capacity of the Suchi Semicon is 1033.20 million chips per annum. The target applications include power electronics, analog ICs, and industrial systems, serving end markets such as automotive, industrial automation, and consumer electronics.
With these two approvals, semiconductor ecosystem in the country would get a significant boost as the total number of approved projects under India Semi-conductor Mission (ISM) reaches 12, with cumulative investments of around Rs.1.64 lakh crore.
These would complement the growing world class chip design capabilities coming up in the country which are propelled by design infrastructure support provided by Government to 315 academic institutions and 104 start-ups.
Momentum is building up further in the semiconductor ecosystem in India with the ten approved projects already in various stages of execution. Two projects have already started commercial shipments from India and Two more are expected to start commercial shipments soon.