গৃহ মন্ত্ৰালয়
সীমান্ত অঞ্চল উন্নয়ন কাৰ্যসূচীৰ বাবে পুঁজি
01 APR 2026 2:35PM by PIB Guwahati
সীমান্ত অঞ্চল উন্নয়ন কাৰ্যসূচী (বিএডিপি) সেই গাঁও/নগৰত ৰূপায়ণ কৰা হয় যি আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সীমান্ত (আইবি)ত প্ৰথম বাসস্থানৰ পৰা ০-১০ কিলোমিটাৰ (পোনপটীয়া আকাশী দূৰত্বৰ সবাটোকৈ সৰু পথ)ৰ ভিতৰত অৱস্থিত। এয়া ১৬খন ৰাজ্য আৰু ২খন কেন্দ্ৰীয় শাসিত প্ৰদেশত প্ৰচলিত। বিএডিপিৰ মূল উদ্দেশ্য হৈছে এই অঞ্চলসমূহত থকা লোকসকলৰ বিশেষ উন্নয়নৰ প্ৰয়োজনীয়তা আৰু মংগল পূৰণ কৰা তথা স্বাস্থ্য, শিক্ষা, পথ, কৃষি, ক্ৰীড়া, খোৱাপানী আৰু অনাময়, সামাজিক খণ্ড, ক্ষুদ্ৰ উদ্যোগ আদিৰ সৈতে জড়িত আন্তঃগাঁথনিৰ বিকাশ সাধন কৰা। এই কাম বিএডিপি/অন্য কেন্দ্ৰীয়/ৰাজ্যিক/কেন্দ্ৰীয় শাসিত প্ৰদেশ/স্থানীয় আঁচনিৰ সমন্বয়ৰ মাধ্যমত কৰা হয়। বৰ্তমান বিএডিপি সম্পূৰ্ণ হোৱাৰ পৰ্যায়ত আছে আৰু প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ দায়বদ্ধতাৰ বাবে ধন আবণ্টন কৰা হৈছে।
ভাৰত চৰকাৰে ৪খন ৰাজ্য আৰু ১টা কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলৰ উত্তৰ সীমান্তৰ কাষৰীয়া ব্লকসমূহৰ ৬৬২খন নিৰ্বাচিত গাঁৱৰ সৰ্বাংগীন উন্নয়নৰ বাবে ২০২৩ চনৰ ১৫ ফেব্ৰুৱাৰীত ভাইব্ৰেণ্ট ভিলেজছ প্ৰগ্ৰেম-I (ভিভিপি-১)ত অনুমোদন জনাইছে। ২০২৮-২৯ বিত্তীয় বৰ্ষলৈকে ১৫খন ৰাজ্য আৰু ২খন কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলৰ উত্তৰ সীমান্তৰ বাহিৰেও আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় ভূমি সীমান্তৰ (আইএলবি) সংলগ্ন ব্লকসমূহত অৱস্থিত ১৯৫৪খন নিৰ্বাচিত গাঁৱৰ ব্যাপক উন্নয়নৰ বাবেও চৰকাৰে ২০২৫ চনৰ ০২ এপ্ৰিলত ভাইব্ৰেণ্ট ভিলেজ প্ৰগ্ৰেম-II (ভিভিপি-২) অনুমোদন জনাইছে।
এটা প্ৰশ্নৰ লিখিত উত্তৰত ৰাজ্যসভাত এই কথা উল্লেখ কৰে গৃহ মন্ত্ৰালয়ৰ ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী শ্ৰী নিত্যানন্দ ৰায়ে।

Ministry of Home Affairs
FUNDS FOR BORDER AREA DEVELOPMENT PROGRAMME
01 APR 2026 2:35PM by PIB Delhi
Border Area Development Programme (BADP) is implemented in villages/towns situated within 0-10 Kms. (crow fly aerial distance) from the first habitation at international border (IB), in 16 States & 2 UTs. The main objective of BADP is to meet the special development needs and well-being of people living in the coverage area and to provide essential infrastructure viz. infrastructure related to health, education, road, agriculture, sports, drinking water and sanitation, social sector, small scale industries etc. by convergence of BADP/others central/State/UT/local Schemes. Presently, BADP is in its sunset phase and funds are allocated for committed liability.
Government of India has approved Vibrant Villages Programme-I (VVP-I) on 15th February 2023 for comprehensive development of 662 select villages in blocks abutting Northern border in 4 States and 1 UT. Government has also approved Vibrant Villages Programme-II (VVP-II) on 02nd April 2025 for the comprehensive development of 1954 select villages located in the blocks abutting the International Land Borders (ILBs) other than the northern border in 15 States and 2 UTs till the FY 2028-29.
This was stated by the Minister of State in the Ministry of Home Affairs Shri Nityanand Rai in a written reply to a question in the Rajya Sabha.