ଗ୍ରାମ୍ୟ ଉନ୍ନୟନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଆସନ୍ତାକାଲି ଓଡ଼ିଶା ଗସ୍ତରେ ଆସିବେ କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଶିବରାଜ ସିଂହ ଚୌହାନ
ରାୟଗଡ଼ା ଠାରେ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ମୋହନ ଚରଣ ମାଝୀଙ୍କ ଉପସ୍ଥିତିରେ କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଶିବରାଜ ସିଂହ ଚୌହାନ ଓଡ଼ିଶା ପାଇଁ ୧୬୯୮.୦୪ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଗ୍ରାମୀଣ ସଡ଼କ ପ୍ୟାକେଜ ଲୋକାର୍ପଣ କରିବେ
ଓଡିଶାର ବିକାଶ ଯାତ୍ରାକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗ୍ରାମ ସଡ଼କ ଯୋଜନା-ଚତୁର୍ଥ ପର୍ଯ୍ୟାୟର ହେବ ଶୁଭାରମ୍ଭ, ୮୯୮ଟି ବସତିକୁ ସବୁଦିନିଆ ସଡ଼କ ସଂଯୋଗ ହେବ ସମ୍ଭବ
ସଡ଼କରୁ ସମୃଦ୍ଧି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ରାୟଗଡ଼ାରେ ପ୍ରଦର୍ଶିତ ହେବ ବିକାଶ ଲାଗି କେନ୍ଦ୍ର-ରାଜ୍ୟ ମଧ୍ୟରେ ସମନ୍ୱୟ
ରାୟଗଡ଼ାରେ ୧,୬୯୮ କୋଟି ଟଙ୍କାର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗ୍ରାମ ସଡ଼କ ଯୋଜନା-ଚତୁର୍ଥ ପର୍ଯ୍ୟାୟର ପ୍ରକଳ୍ପ ଆରମ୍ଭ ହେବା ସହିତ ଓଡ଼ିଶାର ଗ୍ରାମୀଣ ଭିତ୍ତିଭୂମିକୁ ମିଳିବ ପ୍ରମୁଖ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ
30 APR 2026 3:45PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର କୃଷି ଓ କୃଷକ କଲ୍ୟାଣ ଏବଂ ଗ୍ରାମୀଣ ବିକାଶ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଶିବରାଜ ସିଂହ ଚୌହାନ ଆସନ୍ତାକାଲି ଓଡ଼ିଶା ଗସ୍ତରେ ଆସିବେ । ତାଙ୍କ ଗସ୍ତ ସମୟରେ ସେ ରାୟଗଡ଼ାରେ ଗ୍ରାମୀଣ ବିକାଶ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଦ୍ୱାରା ଆୟୋଜିତ ଏକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଯୋଗଦେବେ। ସେଠାରେ ସେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗ୍ରାମ ସଡ଼କ ଯୋଜନା- ଚତୁର୍ଥ ପର୍ଯ୍ୟାୟର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିବେ ଯାହା ରାଜ୍ୟକୁ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ବିକାଶମୂଳକ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ପ୍ରଦାନ କରିବ। ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ଅଧୀନରେ, ୧,୬୯୮.୦୪ କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ମୋଟ ୧,୭୦୧.୮୪ କିଲୋମିଟର ଲମ୍ବ ବିଶିଷ୍ଟ ୮୨୭ଟି ସଡ଼କ ପ୍ରକଳ୍ପକୁ ହାତକୁ ନିଆଯିବ । ଏହାଦ୍ୱାରା ୮୯୮ଟି ବସତିକୁ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ସବୁଦିନିଆ ସଡ଼କ ସଂଯୋଗ ସମ୍ଭବ ହେବ । ଏହା ବିଦ୍ୟାଳୟ, ଡାକ୍ତରଖାନା, ବଜାର ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ ସେବାଗୁଡ଼ିକର ସୁଦୃଢ଼ୀକରଣ କରିବା ସହିତ ସାମାଜିକ-ଆର୍ଥିକ ବିକାଶକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବ । ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଓଡ଼ିଶାର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ମୋହନ ଚରଣ ମାଝୀ ଉପସ୍ଥିତ ରହିବେ ।
ରାୟଗଡ଼ାର ବାରିଝୋଲାସ୍ଥିତ ଆଇଏସିଆର ପଡ଼ିଆରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେବାକୁ ଥିବା ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ଓଡ଼ିଶାର ଦୁର୍ଗମ ଓ ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳ ପାଇଁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ବୋଲି ବିବେଚନା କରାଯାଉଛି। ଏହି ନୂତନ ରାସ୍ତାଗୁଡ଼ିକ ସ୍କୁଲ, ହସ୍ପିଟାଲ, ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳ ମଣ୍ଡି ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ ସୁବିଧା ପାଇଁ ସୁଗମତାକୁ ଉନ୍ନତ କରିବ । ଏହା ସହିତ, ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ସ୍ଥାନୀୟ ଅଞ୍ଚଳରେ ସ୍ଥାନୀୟ ବାଣିଜ୍ୟ, ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ଏବଂ ସାମାଜିକ-ଆର୍ଥିକ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପକୁ ନୂତନ ଗତି ପ୍ରଦାନ କରିବ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି ।
କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଶିବରାଜ ସିଂହ ଚୌହାନ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ମୋହନ ଚରଣ ମାଝୀଙ୍କୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗ୍ରାମ ସଡ଼କ ଯୋଜନା ଅନୁମୋଦନ ପତ୍ର ପ୍ରଦାନ କରିବେ । ଏହାପରେ କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଏବଂ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ମିଳିତ ଭାବରେ ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକର ଉଦଘାଟନ ଓ ଶିଳାନ୍ୟାସ କରାଯିବ । ଏହି ଅବସରରେ ହିତାଧିକାରୀମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ସମ୍ମାନିତ କରାଯିବ । ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଓଡ଼ିଶାର ଗ୍ରାମୀଣ ବିକାଶ, ପଞ୍ଚାୟତିରାଜ ଏବଂ ପାନୀୟ ଜଳ ମନ୍ତ୍ରୀ ରବି ନାରାୟଣ ନାୟକଙ୍କ ସହିତ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଜନପ୍ରତିନିଧି ଏବଂ ରାଜ୍ୟ ଓ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ଅନେକ ବରିଷ୍ଠ ଅଧିକାରୀ ଯୋଗଦେବେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ମାର୍ଗଦର୍ଶନରେ,ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ସମାବେଶୀ ବିକାଶ ପ୍ରତି କେନ୍ଦ୍ର ଓ ରାଜ୍ୟର ଦୃଢ଼ ସହଭାଗୀ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରିବ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗ୍ରାମ ସଡ଼କ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ଓଡ଼ିଶା ପୂର୍ବରୁ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ପ୍ରଗତି ହାସଲ କରିଛି । ଯୋଜନାର ବିଭିନ୍ନ ଉପାଦାନ ଅଧୀନରେ, ରାଜ୍ୟରେ ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ମୋଟ ୧୭,୯୬୩ଟି ରାସ୍ତା ଏବଂ ୭୪,୭୨୫ କିଲୋମିଟର ୭୦୭ଟି ସେତୁ ମଞ୍ଜୁର କରାଯାଇଛି। ଅନ୍ୟପକ୍ଷରେ ୭୧,୭୪୨ କିଲୋମିଟର ବିଶିଷ୍ଟ ୧୭,୭୬୦ଟି ରାସ୍ତା ଏବଂ ୬୫୮ଟି ସେତୁ ନିର୍ମାଣ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ହୋଇସାରିଛି। ତେଣୁ, ମେ ପହିଲା କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ କେବଳ ଏକ ନୂତନ ଅନୁମୋଦନ ନୁହେଁ, ବରଂ ରାଜ୍ୟରେ ଗ୍ରାମୀଣ ବିକାଶର ଚାଲୁଥିବା ଯାତ୍ରାକୁ ଆହୁରି ସୁଦୃଢ଼ କରିବାର ସୁଯୋଗ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବ ।
ଉନ୍ନତ ସଂଯୋଗୀକରଣ, ଦ୍ରୁତ ଆର୍ଥିକ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ଏବଂ ଦୂରଦୂରାନ୍ତର ଜନବସତିର ସଶକ୍ତିକରଣ ମାଧ୍ୟମରେ ଏହି ପଦକ୍ଷେପକୁ ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ସହିତ ଯୋଡାଯାଇଛି । ରାୟଗଡ଼ାରେ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ରାଜନୈତିକ ଓ ବିକାଶମୂଳକ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣରୁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ । କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶିବରାଜ ସିଂହ ଚୌହାନ ଏବଂ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ମୋହନ ଚରଣ ମାଝୀଙ୍କ ମିଳିତ ଉପସ୍ଥିତି ଏହି ବାର୍ତ୍ତାକୁ ଆହୁରି ଦୃଢ଼ କରିବ ଯେ ଓଡ଼ିଶାରେ ଗ୍ରାମୀଣ ରାସ୍ତା, ଭିତ୍ତିଭୂମି ଏବଂ ସାର୍ବଜନୀନ ସୁବିଧାର ପ୍ରସାର ଆହୁରି ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବାକୁ ଯାଉଛି ।

Ministry of Rural Development
Union Minister Shri Shivraj Singh Chouhan to Visit Odisha on May 1, Major Rural Development Push from Rayagada
From Rayagada, Union Minister Shri Shivraj Singh Chouhan to Unveil Rs. 1,698.04 Crore Rural Roads Package for Odisha in Presence of Chief Minister Shri Mohan Charan Majhi
PMGSY-IV Launch to Accelerate Odisha’s Growth Journey, 898 Habitations to Get All-Weather Road Connectivity
From Roads to Prosperity: Rayagada to Showcase Centre-State Development Synergy Under the Leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi
Major Boost to Rural Infrastructure in Odisha as PMGSY-IV Projects Worth Rs. 1,698 Crore to Be Launched in Rayagada
30 APR 2026 3:45PM by PIB Delhi
Union Minister for Agriculture & Farmers Welfare and Rural Development Shri Shivraj Singh Chouhan will be on a visit to Odisha on May 1, 2026. During his visit, he will participate in a program being organised by the Ministry of Rural Development in Rayagada, where he will launch Pradhan Mantri Gram Sadak Yojana-IV which will extend a major developmental boost to the state. Under this initiative, 827 road projects covering a total length of 1,701.84 kilometres will be taken forward at a cost of Rs. 1,698.04 crore. The initiative will pave the way for 898 habitations to receive all-weather road connectivity for the first time, strengthening access to schools, hospitals, markets, and other essential services, while also accelerating socio-economic development. Odisha Chief Minister Shri Mohan Charan Majhi will be present at the program.
The event, to be held at IACR Ground, Barijhola, Rayagada, is considered highly significant for the remote and rural regions of Odisha, as the new roads will improve accessibility to schools, hospitals, rural mandis, and other essential facilities. In addition, the projects are expected to provide fresh momentum to local trade, employment opportunities, and socio-economic activities in the region.
As per the scheduled programme, Union Minister Shri Shivraj Singh Chouhan will hand over the PMGSY-IV approval letter to Chief Minister Shri Mohan Charan Majhi, following which the projects will be inaugurated and foundation stones laid jointly by the Union Minister and the Chief Minister. Beneficiaries will also be felicitated on the occasion. The programme will be attended by Odisha’s Minister for Rural Development, Panchayati Raj and Drinking Water, Rabi Narayan Naik, along with other public representatives and several senior officials from both the State and Central Governments. Under the guidance of Prime Minister Shri Narendra Modi, the event will reflect the strong shared commitment of the Centre and the State towards inclusive development.
Odisha has already recorded notable progress under the Pradhan Mantri Gram Sadak Yojana. Under various components of PMGSY, a total of 17,963 roads covering 74,725 kilometres and 707 bridges have so far been sanctioned in the state, while 17,760 roads spanning 71,742 kilometres and 658 bridges have already been completed. Thus, the May 1 programme will not merely mark a new approval, but will also serve as an opportunity to further strengthen the ongoing journey of rural development in the state.
The initiative has been linked to the vision of a Viksit Bharat through improved connectivity, faster economic activity, and the empowerment of remote habitations. The programme in Rayagada is significant from both political and developmental perspectives, and the joint presence of Union Minister Shri Shivraj Singh Chouhan and Chief Minister Shri Mohan Charan Majhi will further reinforce the message that the expansion of rural roads, infrastructure, and public amenities in Odisha is set to move ahead at an even faster pace.