ରେଳ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଆସନ୍ତାକାଲି ସମ୍ପ୍ରସାରିତ ଶ୍ରୀନଗର-ଜମ୍ମୁ ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଟ୍ରେନର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିବେ ରେଳ ମନ୍ତ୍ରୀ ଅଶ୍ୱିନୀ ବୈଷ୍ଣବ
ବର୍ଦ୍ଧିତ ଲୋକପ୍ରିୟତା ଏବଂ ଚାହିଦାକୁ ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ 'ବନ୍ଦେ ଭାରତ ’ କୋଚ୍‍ ସଂଖ୍ୟା ୮ରୁ ୨୦ କୁ ବୃଦ୍ଧି
ରେଳ ମନ୍ତ୍ରୀ ୟୁ. ଏସ୍. ବି. ଆର୍. ଏଲ୍. କରିଡରରେ ଥିବା ଅଞ୍ଜି ଏବଂ ଚେନାବ ସେତୁ ମଧ୍ୟ ପରିଦର୍ଶନ କରିବେ
ଶ୍ରୀନଗର-ଜମ୍ମୁ ବନ୍ଦେ ଭାରତର ନିୟମିତ ସେବା ମଇ ୨ରୁ ଆରମ୍ଭ ହେବ, ଯାହା ତୀର୍ଥଯାତ୍ରୀ, ପର୍ଯ୍ୟଟକ, ବ୍ୟବସାୟୀ ଏବଂ ସ୍ଥାନୀୟ ଲୋକଙ୍କୁ ଏକକ, ନିରବଚ୍ଛିନ୍ନ ହାଇ-ସ୍ପିଡ୍ ସେବା ମାଧ୍ୟମରେ ଉପକୃତ କରିବ
29 APR 2026 5:09PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ରେଳ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅଶ୍ୱିନୀ ବୈଷ୍ଣବ ଆସନ୍ତାକାଲି ଜାମ୍ମୁ ତାୱି ରେଳ ଷ୍ଟେସନରୁ ସମ୍ପ୍ରସାରିତ ଶ୍ରୀନଗର-କଟରା ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଏକ୍ସପ୍ରେସ୍ ସେବାକୁ ପତାକା ଦେଖାଇ ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିବେ। ପୂର୍ବରୁ ଶ୍ରୀନଗରରୁ ଶ୍ରୀ ମାତା ବୈଷ୍ଣୋ ଦେବୀ କଟରା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଚାଲୁଥିବା ଏହି ଟ୍ରେନ୍ ଏବେ ଜାମ୍ମୁ ତାୱି ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଚାଲିବ, ଯାହା ଦେଶର ସବୁଠାରୁ ଆଧୁନିକ ଟ୍ରେନକୁ ସିଧାସଳଖ ଜାମ୍ମୁ କାଶ୍ମୀରର ସର୍ବବୃହତ ସହର ଏବଂ ରେଳ ହବ୍ କୁ ଆଣିବ।
ପତାକା ଉତ୍ତୋଳନ ପରେ, କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ପରବର୍ତ୍ତୀ ସମୟରେ ଉଧମପୁର-ଶ୍ରୀନଗର-ବାରାମୁଲା ରେଳ ଲିଙ୍କ (ୟୁ. ଏସ୍. ବି. ଆର୍. ଏଲ୍.) ରେ ଥିବା ଦୁଇଟି ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଇଞ୍ଜିନିୟରିଂ ସଂରଚନା, ଅଞ୍ଜି ସେତୁ ଏବଂ ଚେନାବ ସେତୁ ପରିଦର୍ଶନ କରିବେ।
ଯେତେବେଳେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ କାଟ୍ରା-ଶ୍ରୀନଗର ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଏକ୍ସପ୍ରେସ୍ କୁ ୬ ଜୁନ୍‍, ୨୦୨୫ ରେ ପତାକା ଦେଖାଇ ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଥିଲେ, ସେତେବେଳେ ଟ୍ରେନ୍ ୮ ଟି କୋଚ୍ ସହିତ ଚାଲିଥିଲା। ସେବେଠାରୁ, ଟ୍ରେନ୍ କ୍ରମାଗତ ଭାବରେ ଯାତ୍ରୀମାନଙ୍କ ଠାରୁ ବିପୁଳ ପ୍ରତିକ୍ରିୟା ସହିତ ପୂର୍ଣ୍ଣ କ୍ଷମତାରେ ଚାଲୁଛି । ଏହି ରେକକୁ ୨୦ଟି କୋଚକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବାର ନିଷ୍ପତ୍ତି ସେହି ଦାବିର ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ପ୍ରତିକ୍ରିୟା, ଯାହା ଏକ ଷ୍ଟ୍ରୋକ୍ ସମୟରେ ଟ୍ରେନର ବସିବା କ୍ଷମତାକୁ ଦ୍ୱିଗୁଣିତ କରିବା ଠାରୁ ଅଧିକ, ଏବଂ ବିଶେଷ କରି ତୀର୍ଥଯାତ୍ରା ଏବଂ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଋତୁରେ ସଂରକ୍ଷଣ ଏବଂ ପ୍ରତୀକ୍ଷା ତାଲିକା ଉପରେ ଚାପକୁ ଯଥେଷ୍ଟ ହ୍ରାସ କରିଥାଏ।
ଯେଉଁ ତୀର୍ଥଯାତ୍ରୀମାନେ ଦେଖିଛନ୍ତି ଯେ ସିଟ୍‍ ଅଗ୍ରିମ ଭାବେ କିଛି ଦିନ ପୂର୍ବରୁ ବିକ୍ରି ହୋଇଯାଇଛନ୍ତି, ଉପତ୍ୟକାକୁ ଯାତ୍ରା କରିବାକୁ ଯୋଜନା କରୁଥିବା ପର୍ଯ୍ୟଟକମାନଙ୍କ ପାଇଁ, ଏବଂ ଦୈନନ୍ଦିନ ଯାତ୍ରା ପାଇଁ ଏହି ସେବା ଉପରେ ନିର୍ଭର କରୁଥିବା ସ୍ଥାନୀୟ ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ, ସମ୍ପ୍ରସାରିତ ରେକର ଅର୍ଥ ହେଉଛି ଟ୍ରେନ୍ ବର୍ତ୍ତମାନ ସେମାନଙ୍କୁ ଫେରାଇବାର ସମ୍ଭାବନା ବହୁତ କମ୍ । ଏକାସାଙ୍ଗରେ ଜାମ୍ମୁ ତାୱି ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ହେବା ସହିତ, ୨୦-କୋଚ ବିଶିଷ୍ଟ ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଏହାର ସର୍ବବୃହତ ଅବବାହିକା ସହରରେ ପହଞ୍ଚିଥାଏ, ଯାହାର ଚାହିଦା ସହିତ ମେଳ ଖାଇବାର କ୍ଷମତା ରହିଛି, ଯାହା ଶେଷରେ ଏହାର ଚାହିଦା ଅନୁଯାୟୀ ନିର୍ମିତ ହୋଇଛି।
ଆସନ୍ତାକାଲି ପତାକା ଦେଖାଇ ଉଦଘାଟନ ହେବାକୁ ଥିବାବେଳେ, ବର୍ଦ୍ଧିତ ଜାମ୍ମୁ ତାୱି-ଶ୍ରୀନଗର ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଏକ୍ସପ୍ରେସ୍ ୨ମଇ ୨୦୨୬ ରୁ ନିୟମିତ ସେବାରେ ପ୍ରବେଶ କରିବ । ଏହି କରିଡରରେ ଦୁଇ ଯୋଡ଼ା ସେବା ପ୍ରାୟ ୨୬୬ କିଲୋମିଟର ଦୂରତା ଅତିକ୍ରମ କରିବ।
ପ୍ରଥମ ସେବା (ଟ୍ରେନ୍ ନଂ. ୨୬୪୦୧) ସକାଳ ୬ଟା ୨୦ ମିନିଟରେ ଜାମ୍ମୁ ତାୱିରୁ ପ୍ରସ୍ଥାନ କରି, ଶ୍ରୀ ମାତା ବୈଷ୍ଣୋ ଦେବୀ କଟରା, ରିୟାସି ଏବଂ ବନିହାଲରେ ଅଟକିଥାଏ, ସକାଳ ୧୧ଟା ୧୦ ମିନିଟରେ ଶ୍ରୀନଗରରେ ପହଞ୍ଚିବ, ଚାରି ଘଣ୍ଟା ୫୦ ମିନିଟର ଯାତ୍ରା। ଏହାର ଫେରନ୍ତା (ଟ୍ରେନ୍ ନଂ. ୨୬୪୦୨) ଅପରାହ୍ନ ୨ଟାରେ ଶ୍ରୀନଗର ଛାଡ଼ି ସନ୍ଧ୍ୟା ୬ଟା ୫୦ ମଧ୍ୟରେ ଜାମ୍ମୁ ତାୱିରେ ପହଞ୍ଚିବ। ଏହି ଯୋଡ଼ି ମଙ୍ଗଳବାର ବ୍ୟତୀତ ସପ୍ତାହରେ ଛଅ ଦିନ ଚାଲିବ ।
ଦ୍ୱିତୀୟ ସେବା (ଟ୍ରେନ୍ ନଂ. ୨୬୪୦୪) ସକାଳ ୮ଟାରେ ଶ୍ରୀନଗରରୁ ପ୍ରସ୍ଥାନ କରି, ବନିହାଲ ଏବଂ କଟରାରେ ଅଟକିଥାଏ, ଏବଂ ଅପରାହ୍ନ ୧୨ଟା ୪୦ ସୁଦ୍ଧା ଜାମ୍ମୁ ତାୱିରେ ପହଞ୍ଚିବ। ଏହାର ପ୍ରତ୍ୟାବର୍ତ୍ତନ (ଟ୍ରେନ୍ ନଂ. ୨୬୪୦୩) ଅପରାହ୍ନ ୧ଟା ୨୦ରେ ଜାମ୍ମୁ ତାୱିରୁ ପ୍ରସ୍ଥାନ କରିବ ଏବଂ ସନ୍ଧ୍ୟା ୬ଟା ସୁଦ୍ଧା ଶ୍ରୀନଗରରେ ପହଞ୍ଚିବ। ଏହି ଯୋଡ଼ା ରେଳଗାଡି ବୁଧବାର ବ୍ୟତୀତ ସପ୍ତାହରେ ଛଅ ଦିନ ଚାଲିବ ।
ଏହି ଦୁଇ ଯୋଡ଼ା ମିଶି ସୁନିଶ୍ଚିତ କରନ୍ତି ଯେ ଯାତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ ସପ୍ତାହର ଅଧିକାଂଶ ଦିନ କରିଡରର ଉଭୟ ପାର୍ଶ୍ୱରୁ ସକାଳ ଏବଂ ମଧ୍ୟାହ୍ନରେ ବନ୍ଦେ ଭାରତ ବିକଳ୍ପ ମିଳିବ, ଯାହା ଯାତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କର ଯାତ୍ରା ଯୋଜନା କରିବାରେ ଅର୍ଥପୂର୍ଣ୍ଣ ନମନୀୟତା ପ୍ରଦାନ କରିଥାଏ।
କଟ୍ରାରୁ ଜାମ୍ମୁ ତାୱି ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଯାତ୍ରାର ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ସମଗ୍ର ଜାମ୍ମୁ-କାଶ୍ମୀର ଅଞ୍ଚଳର ସାଧାରଣ ଯାତ୍ରୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ସରଳ କିନ୍ତୁ ଫଳପ୍ରଦ ପରିବର୍ତ୍ତନ। ବର୍ତ୍ତମାନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ଜାମ୍ମୁ ତାୱି ରେଳ ଷ୍ଟେସନରେ ପହଞ୍ଚୁଥିବା ତୀର୍ଥଯାତ୍ରୀ ଏବଂ ଯାତ୍ରୀମାନେ, ଯାହା ଉତ୍ତର ଭାରତର ସବୁଠାରୁ ବ୍ୟସ୍ତବହୁଳ ରେଳ ଷ୍ଟେସନ ମଧ୍ୟରୁ ଅନ୍ୟତମ, ଦିଲ୍ଲୀ, ମୁମ୍ବାଇ ଏବଂ ତା ' ବାହାରେ ଥିବା ଟ୍ରେନଗୁଡ଼ିକୁ ସଂଯୋଗ କରୁଥିବା କଟ୍ରାରେ ପହଞ୍ଚିବା ପାଇଁ ଟ୍ରେନ୍ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିବାକୁ କିମ୍ବା ପୃଥକ ସଡ଼କ ପରିବହନ ବ୍ୟବସ୍ଥା କରିବାକୁ ପଡୁଥିଲା। ଏହି ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ଦ୍ୱାରା, ସେମାନେ ସିଧାସଳଖ ଜାମ୍ମୁ ତାୱିରେ ବନ୍ଦେ ଭାରତରେ ଚଢିପାରିବେ ଏବଂ କଟ୍ରାରେ ବୈଷ୍ଣୋ ଦେବୀ ବେସ୍ କ୍ୟାମ୍ପରେ ପହଞ୍ଚିପାରିବେ ଏବଂ ଗୋଟିଏ ବି ପରିବର୍ତ୍ତନ ବିନା ଶ୍ରୀନଗର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଯାତ୍ରା କରିପାରିବେ।
ସେହି ସମାନ ନିରବଚ୍ଛିନ୍ନ ଯାତ୍ରା ଅନ୍ୟ ଦିଗରେ ମଧ୍ୟ କାମ କରେ । ଶ୍ରୀନଗରରେ ଚଢୁଥିବା ଜଣେ ଯାତ୍ରୀ ବର୍ତ୍ତମାନ ସିଧାସଳଖ ଜାତୀୟ ରେଳ ନେଟୱାର୍କ ସହିତ ସଂଯୋଗ କରି ଏକକ, ନିରବଚ୍ଛିନ୍ନ ଯାତ୍ରାରେ ଜାମ୍ମୁ ତାୱିରେ ପହଞ୍ଚିପାରିବେ।
ତୀର୍ଥଯାତ୍ରୀ: ଏକ ଆଶୀର୍ବାଦପୂର୍ଣ୍ଣ ଯାତ୍ରା ସହଜ ହେଲା
ପ୍ରତିବର୍ଷ ଶ୍ରୀ ମାତା ବୈଷ୍ଣୋ ଦେବୀଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦ ନେବାକୁ ଯାତ୍ରା କରୁଥିବା ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଭକ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ, ଏହି ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ଏକ ନିରନ୍ତର ଅସୁବିଧାକୁ ଦୂର କରିବ, ଯାହା କଟ୍ରାରେ ବାଧ୍ୟତାମୂଳକ ଭାବେ ରହୁଥିଲା । ବର୍ତ୍ତମାନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ଜଣେ ତୀର୍ଥଯାତ୍ରୀଙ୍କୁ କଟ୍ରାରେ ଓହ୍ଲାଇବାକୁ ପଡ଼ୁଥିଲା ଏବଂ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବା ପାଇଁ ଏକ ପୃଥକ ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଚଢିବାକୁ ପଡ଼ୁଥିଲା, କିମ୍ବା ଏହାର ପ୍ରତ୍ୟାବର୍ତ୍ତନ ଯାତ୍ରାରେ ସେହି ବିରତି ଏବେ ଦୂର ହୋଇଛି। ଅଧିକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କଥା ହେଉଛି, କଟରା ଠାରେ ବୈଷ୍ଣୋଦେବୀ ଦର୍ଶନକୁ ଅମରନାଥ ଯାତ୍ରା ସହିତ ଯୋଡ଼ୁଥିବା ତୀର୍ଥଯାତ୍ରୀଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ବୃଦ୍ଧି ପାଉଥିବାରୁ, ଯାହାର ପହଲଗାମ ଏବଂ ବାଲଟାଲରେ ଥିବା ଶିବିରକୁ ଶ୍ରୀନଗରରୁ ପ୍ରବେଶ କରାଯାଇପାରିବ, ଜାମ୍ମୁ-କାଶ୍ମୀରର ସମଗ୍ର ତୀର୍ଥଯାତ୍ରୀ ସର୍କିଟ ବର୍ତ୍ତମାନ ଗୋଟିଏ, ନିରବଚ୍ଛିନ୍ନ ରେଳ ଯାତ୍ରାରେ, ଟ୍ରେନ୍ ପରିବର୍ତ୍ତନ, ଦ୍ୱିତୀୟ ସଂରକ୍ଷଣ କିମ୍ବା ରେଳ ପଳାଇବାର ଚିନ୍ତା ବିନା ହାସଲ କରାଯାଇପାରିବ।
ଭାରତୀୟ ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ପର୍ଯ୍ୟଟକଙ୍କ ପାଇଁ, ଏହି ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ଜାମ୍ମୁ କାଶ୍ମୀରକୁ ଅନୁଭବ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ନୂତନ ଉପାୟ ଖୋଲିଛି। ଜାମ୍ମୁ ଯାତ୍ରା କରୁଥିବା ଜଣେ ପର୍ଯ୍ୟଟକ ବର୍ତ୍ତମାନ ଜାମ୍ମୁ ତାୱିରେ ବନ୍ଦେ ଭାରତରେ ଚଢିପାରିବେ ଏବଂ ଉପମହାଦେଶର କିଛି ଚିତ୍ତାକର୍ଷକ ଅଞ୍ଚଳ ଦେଇ, ଶିବାଲିକ୍ ପାଦଦେଶ ଦେଇ, ଚେନାବ ଏବଂ ଅଞ୍ଜି ସେତୁର ଇଞ୍ଜିନିୟରିଂ ଚମତ୍କାର ଦେଇ, ହିମାଳୟ ଶୈଳୀରେ ଖୋଦିତ ସୁଡ଼ଙ୍ଗ ଦେଇ ଯାଇ ଶ୍ରୀନଗରରେ ପହଞ୍ଚିପାରିବେ, ଡାଲ୍ ହ୍ରଦ, ମୋଗଲ ଉଦ୍ୟାନ ଏବଂ ଉପତ୍ୟକାର କିମ୍ବଦନ୍ତୀ ଆତିଥ୍ୟ ଅନୁଭବ କରିବାକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ । ରାଜପଥରେ କୌଣସି ବିଳମ୍ବ ନାହିଁ, ପାର୍ବତ୍ୟାଞ୍ଚଳ ରାସ୍ତାରେ କୌଣସି ଅସୁବିଧା ନାହିଁ, ପାଣିପାଗ ଉପରେ ନିର୍ଭରଶୀଳ କୌଣସି ରାସ୍ତା ବନ୍ଦ ହେବାର ନାହିଁ।
ଏହି ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ସମଗ୍ର ଜାମ୍ମୁ ଏବଂ କାଶ୍ମୀର କରିଡରରେ ପର୍ଯ୍ୟଟନକୁ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେବ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି, ଯାହା ଏହି ଅଞ୍ଚଳକୁ ଯାତ୍ରୀଙ୍କ ଏକ ବ୍ୟାପକ ବର୍ଗ ପାଇଁ ସୁଲଭ କରିବ ।
ସ୍ଥାନୀୟ ଯାତ୍ରୀ: ବଦଳାଇବାର ବର୍ଷ, ବର୍ତ୍ତମାନ ଚାଲିଗଲା
ଜାମ୍ମୁ, କଟ୍ରା, ରିୟାସି ଏବଂ କାଶ୍ମୀର ଉପତ୍ୟକାର ବାସିନ୍ଦାଙ୍କ ପାଇଁ, ଏହି ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ଦୀର୍ଘ ଦିନର ଅସୁବିଧାକୁ ସମାଧାନ କରିବ । କଲେଜ ପାଇଁ ଜାମ୍ମୁ ଯାଉଥିବା ଶ୍ରୀନଗରର ଜଣେ ଛାତ୍ର, ଜାମ୍ମୁ-କାଶ୍ମୀରର ଦୁଇ ରାଜଧାନୀ ମଧ୍ୟରେ ଯାତାୟାତ କରୁଥିବା ଜଣେ ସରକାରୀ ଅଧିକାରୀ, ଜାମ୍ମୁର ଏକ ଡାକ୍ତରଖାନାକୁ ଯାତ୍ରା କରୁଥିବା ଜଣେ ରୋଗୀ, ସମସ୍ତଙ୍କୁ ପୂର୍ବରୁ କଟ୍ରାରେ ଅଟକିବା ସହିତ ଆଗକୁ ପରିବହନର ବ୍ୟବସ୍ଥା କରିବାକୁ ପଡ଼ିଥିଲା। ସେହି ବ୍ୟବସ୍ଥା ଏବେ ସମାପ୍ତ ହୋଇଛି।
ସବୁଠାରୁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କଥା ହେଉଛି, ଶୀତ ଋତୁରେ ଏହା ଅଧିକ ଗୁରୁତ୍ୱ ବହନ କରିଥାଏ। ଯେତେବେଳେ ପ୍ରବଳ ତୁଷାରପାତ ଜାମ୍ମୁ-ଶ୍ରୀନଗର ଜାତୀୟ ରାଜପଥକୁ ଅବରୋଧ କରେ, ବେଳେବେଳେ କିଛି ଦିନ ପାଇଁ, ରେଳ କରିଡର ଏକ ଜୀବନରେଖା ପାଲଟିଯାଏ । ଗରମ ୱିଣ୍ଡଶୀଲ୍ଡ, ଉନ୍ନତ ହିଟିଂ ସିଷ୍ଟମ ଏବଂ ସମସ୍ତ ପାଣିପାଗ ଉପାଦାନ ସହିତ ମାଇନସ୍ ୨୦ ଡିଗ୍ରୀ ସେଲସିୟସ୍ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ତାପମାତ୍ରାରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ପାଇଁ ଡିଜାଇନ୍ ହୋଇଥିବା ବନ୍ଦେ ଭାରତ, ସେହି ସମୟରେ ଉପତ୍ୟକା ଏବଂ ଦେଶର ଅବଶିଷ୍ଟ ଅଞ୍ଚଳ ମଧ୍ୟରେ ଏକ ବିଶ୍ୱସନୀୟ, ପାଣିପାଗ-ପ୍ରତିରୋଧକ ସଂଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରିବ ଯେତେବେଳେ ସଡ଼କ ଯାତ୍ରା ଅସମ୍ଭବ କିମ୍ବା ବିପଜ୍ଜନକ ହୋଇଯାଏ ।
ବ୍ୟବସାୟୀ, କାରିଗର, ବ୍ୟବସାୟୀ: ବାଣିଜ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ
କାଶ୍ମୀରର ଅର୍ଥନୀତି ଏହାର ହସ୍ତଶିଳ୍ପ, ପଶ୍ମିନା ଶାଲ, ଅଖରୋଟ କାଠ ଖୋଦେଇ, ହାତରେ ବୁଣା କାର୍ପେଟ ଏବଂ କେଶର ଉପରେ ଚାଲିଥାଏ ଯାହା ସାରା ଭାରତ ଏବଂ ବିଶ୍ୱରେ କ୍ରେତା ଖୋଜନ୍ତି । ଉପତ୍ୟକାର କାରିଗର ଏବଂ ବ୍ୟବସାୟୀମାନେ ଦୀର୍ଘ ଦିନ ଧରି ଶ୍ରୀନଗର ଏବଂ ଜାମ୍ମୁ ମଧ୍ୟରେ ମାଲ ପରିବହନ ଏବଂ ଅନିଶ୍ଚିତତାର ମୂଲ୍ୟ ସହିତ ସଂଘର୍ଷ କରିଛନ୍ତି। ଏକ ଦ୍ରୁତ, ଅଧିକ ବିଶ୍ୱସନୀୟ ଏବଂ ଅଧିକ ସୁଲଭ ରେଳ ସଂଯୋଗ ସିଧାସଳଖ ବ୍ୟବସାୟ କରିବାର ସମୟ ଏବଂ ଖର୍ଚ୍ଚ ହ୍ରାସ କରିଥାଏ।
ଜାମ୍ମୁରେ ଏକ ବାଣିଜ୍ୟ ମେଳାକୁ ଯାଉଥିବା ଜଣେ କାଶ୍ମୀରୀ କାରିଗର, ଏକ ମାଲକୁ ସମନ୍ୱୟ କରୁଥିବା ଉପତ୍ୟକାର ଜଣେ ଫଳ ରପ୍ତାନିକାରୀ, ଶ୍ରୀନଗରରେ ହସ୍ତଶିଳ୍ପ ଯୋଗାଉଥିବା ଜାମ୍ମୁର ଜଣେ ବୟନଶିଳ୍ପ ବ୍ୟବସାୟୀ, ସେମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ସମ୍ପ୍ରସାରିତ ବନ୍ଦେ ଭାରତ ସେବା ସେମାନଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟର ଏକ ଅର୍ଥପୂର୍ଣ୍ଣ ଉନ୍ନତି ପାଇବେ । ଏହି ସଂଯୋଗ କ୍ଷୁଦ୍ର ବ୍ୟବସାୟୀ ଏବଂ ଉଦ୍ୟୋଗୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ସମ୍ଭାବନା ଖୋଲିଥାଏ, ଯେଉଁମାନେ ପୂର୍ବରୁ ଏହି ଯାତ୍ରାକୁ ବାରମ୍ବାର କରିବା କଷ୍ଟକର ମନେ କରୁଥିଲେ।
ଏହି ମାର୍ଗରେ ଥିବା ପ୍ରମୁଖ ମଧ୍ୟବର୍ତ୍ତୀ ଷ୍ଟେସନଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟ ଉନ୍ନତ ସଂଯୋଗ ଦେଖିବେ, ଯାହାଦ୍ୱାରା ଏହି ସହରଗୁଡ଼ିକର ବ୍ୟବସାୟ ଏବଂ ସମ୍ପ୍ରଦାୟଗୁଡ଼ିକ ଟ୍ରେନ୍ ପରିବର୍ତ୍ତନ ନକରି ଉଭୟ ଜାମ୍ମୁ ଏବଂ ଶ୍ରୀନଗରକୁ ସିଧାସଳଖ ଯାତ୍ରା କରିପାରିବେ।
ଅଞ୍ଜି ଏବଂ ଚେନାବ: ଯେଉଁଠାରେ ଇଞ୍ଜିନିୟରିଂ ହିମାଳୟକୁ ଭେଟିଥାଏ
ତାଙ୍କ ଗସ୍ତ ସମୟରେ, କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଅଞ୍ଜି ନଦୀ ଉପତ୍ୟକା ଠାରୁ ୩୩୧ ମିଟର ଉପରକୁ ଉଠିଥିବା ଏବଂ ୯୬ଟି ଉଚ୍ଚ-ଟେନସାଇଲ୍ କେବୁଲ ଦ୍ୱାରା ବନ୍ଧା ହୋଇଥିବା ଭାରତର ପ୍ରଥମ କେବୁଲ-ଷ୍ଟେଡ୍ ରେଳ ସେତୁ ଅଞ୍ଜି ଖାଦ ବ୍ରିଜ୍ ପରିଦର୍ଶନ କରିବେ। ସେ ଆଇଫେଲ ଟାୱାର ଠାରୁ ଅଧିକ ଉଚ୍ଚତା ବିଶିଷ୍ଟ ନଦୀ ଶଯ୍ୟା ଉପରେ ୩୫୯ ମିଟର ଉଚ୍ଚତାରେ ଥିବା ବିଶ୍ୱର ସର୍ବୋଚ୍ଚ ରେଳ ଆର୍ଚ ବ୍ରିଜ ଚେନାବ ରେଳ ବ୍ରିଜକୁ ମଧ୍ୟ ପରିଦର୍ଶନ କରିବେ। ଉଭୟ ଢାଞ୍ଚା ହେଉଛି ୟୁ. ଏସ୍. ବି. ଆର୍. ଏଲ୍. ର ମେରୁଦଣ୍ଡ, ହିମାଳୟ ଦେଇ ୨୭୨ କିଲୋମିଟର ପ୍ରକଳ୍ପ ଯାହା ବର୍ତ୍ତମାନ ଏହି ସମ୍ପ୍ରସାରିତ ବନ୍ଦେ ଭାରତ ସେବାକୁ ସମ୍ଭବ କରିବ ।
ଜାମ୍ମୁ ଏବଂ କାଶ୍ମୀର ରେ ରେଳ ପରିବର୍ତ୍ତନର ଏକ ଦଶନ୍ଧି
ଜାମ୍ମୁ କାଶ୍ମୀରରେ ରେଳ ସଂଯୋଗକୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ଦଶନ୍ଧି ଧରି ଚାଲିଥିବା ପ୍ରୟାସରେ ବନ୍ଦେ ଭାରତର ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ଜାମ୍ମୁ ତାୱି ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ହେଉଛି ସର୍ବଶେଷ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ। ଉଧମପୁର-କଟରା ସେକ୍ସନ ୨୦୧୪ ରେ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ହୋଇଥିଲା। କାଶ୍ମୀର ଉପତ୍ୟକାରେ ଏହାର ପ୍ରଥମ ବୈଦ୍ୟୁତିକ ଟ୍ରେନ୍ ଫେବୃଆରୀ ୨୦୨୪ ରେ ଦେଖିବାକୁ ମିଳିଥିଲା। ଜାନୁଆରୀ ୨୦୨୫ ରେ ଏକ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ଜାମ୍ମୁ ରେଳ ଡିଭିଜନ ସୃଷ୍ଟି କରାଯାଇଥିଲା। ଅମୃତ ଭାରତ ଷ୍ଟେସନ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ଜାମ୍ମୁ ତାୱି, କଟ୍ରା, ଉଧମପୁର ଏବଂ ବଡଗାମ ଷ୍ଟେସନଗୁଡ଼ିକର ପୁନଃ ବିକାଶ କରାଯାଉଛି। ମୋଟ ୪୩,୭୮୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ନିର୍ମିତ ୟୁ. ଏସ୍. ବି. ଆର୍. ଏଲ୍. ରେ ୧୧୯ କି. ମି. ବ୍ୟାପୀ ୩୬ଟି ସୁଡ଼ଙ୍ଗ ଏବଂ ୯୪୩ଟି ସେତୁ ରହିଛି।
ଗତ ବର୍ଷ ଯେତେବେଳେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଏହି କରିଡରରେ ପ୍ରଥମ 'ବନ୍ଦେ ଭାରତ ’ କୁ ପତାକା ଦେଖାଇ ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଥିଲେ, ଏହା ଏକ ଐତିହାସିକ ମୁହୂର୍ତ୍ତ ଥିଲା। ଆସନ୍ତାକାଲି ଜାମ୍ମୁ ତାୱି ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ସେହି ଇତିହାସକୁ ଆଗକୁ ନେଇଯିବ ଏବଂ ଆହୁରି ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଲୋକଙ୍କୁ ଏହାର ଲାଭ ପ୍ରଦାନ କରିବ।

Ministry of Railways
Railway Minister Ashwini Vaishnaw to Flag Off Extended Srinagar-Jammu Vande Bharat Tomorrow
Vande Bharat Augmented from 8 to 20 Coaches to Meet Rising Popularity and Increasing Demand
Railway Minister to also Inspect Anji and Chenab Bridges on the USBRL Corridor
Regular Services of Srinagar-Jammu Vande Bharat to Commence from 2nd May, Benefiting Pilgrims, Tourists, Traders and Locals Through a Single, Uninterrupted High-Speed Service
29 APR 2026 5:09PM by PIB Delhi
Union Minister for Railways Shri Ashwini Vaishnaw will flag off the extended Srinagar-Katra Vande Bharat Express service from Jammu Tawi Railway Station tomorrow, i.e. on 30th April 2026. The train, which previously operated from Srinagar up to Shri Mata Vaishno Devi Katra, will now run all the way to Jammu Tawi, bringing the country's most modern train directly to J&K's largest city and railway hub.
Following the flag-off, the Union Minister will subsequently inspect two of the most remarkable engineering structures on the Udhampur-Srinagar-Baramulla Rail Link (USBRL), the Anji Bridge and the Chenab Bridge.
When Prime Minister Narendra Modi flagged off the Katra–Srinagar Vande Bharat Express on 6th June 2025, the train ran with 8 coaches. Since then, the train has consistently been running at full capacity, with an overwhelming response from passengers. The decision to augment the rake to 20 coaches is a direct response to that demand, more than doubling the train's seating capacity at a stroke, and significantly easing the pressure on reservations and waitlists, particularly during peak pilgrimage and tourist seasons.
For pilgrims who have watched seats sell out days in advance, for tourists planning a trip to the Valley, and for locals who rely on this service for everyday travel, the expanded rake means the train is now far less likely to turn them away. With the extension to Jammu Tawi happening simultaneously, the 20-coach Vande Bharat arrives at its largest catchment city with the capacity to match it, a train finally built to the scale of the demand it has always inspired.
While tomorrow's flag-off marks the inaugural run, the extended Jammu Tawi–Srinagar Vande Bharat Express will enter regular service from 2nd May 2026. Two pairs of services will operate across the corridor, covering a distance of around 266 km.
The first service (Train No. 26401) departs Jammu Tawi at 6:20 AM, halts at Shri Mata Vaishno Devi Katra, Reasi, and Banihal, arriving at Srinagar at 11:10 AM, a journey of four hours and fifty minutes. Its return (Train No. 26402) leaves Srinagar at 2:00 PM and reaches Jammu Tawi by 6:50 PM. This pair runs six days a week, except Tuesday.
The second service (Train No. 26404) departs Srinagar at 8:00 AM, halts at Banihal and Katra, and arrives at Jammu Tawi by 12:40 PM. Its return (Train No. 26403) departs Jammu Tawi at 1:20 PM and reaches Srinagar by 6:00 PM. This pair runs six days a week, except Wednesday.
Together, the two pairs ensure that passengers have a morning and an afternoon Vande Bharat option from both ends of the corridor on most days of the week, giving travellers meaningful flexibility in planning their journeys.
Extending the Vande Bharat's run from Katra all the way to Jammu Tawi is a straightforward but consequential change for ordinary travellers across the entire J&K region. Until now, pilgrims and passengers arriving at Jammu Tawi Railway Station, which is one of the busiest railheads in northern India, connecting trains from Delhi, Mumbai, and beyond had to change trains or arrange separate road transport to reach Katra. With the extension, they will be able to board the Vande Bharat directly at Jammu Tawi and reach the Vaishno Devi base camp at Katra, and travel onwards all the way to Srinagar, without a single interchange.
The same seamless journey works in the other direction too. A traveller boarding at Srinagar will now be able to reach Jammu Tawi in a single, unbroken ride, connecting directly to the national rail network.
The Pilgrim: A Blessed Journey Made Easier
For the millions of devotees who travel each year to seek the blessings of Shri Mata Vaishno Devi, this extension removes a persistent inconvenience, the mandatory interchange at Katra. Until now, a pilgrim had to alight at Katra and board a separate Vande Bharat to continue onward, or vice versa. That break in journey is now eliminated. More significantly, for the growing number of pilgrims who combine the Vaishno Devi darshan at Katra with the Amarnath Yatra, whose base camps at Pahalgam and Baltal are accessed from Srinagar, the entire pilgrim circuit of J&K is now achievable on a single, unbroken rail journey, without a change of train, a second reservation, or the anxiety of a missed connection.
For the Indian and international tourist, this extension opens an entirely new way to experience Jammu & Kashmir. A visitor flying into Jammu can now board the Vande Bharat at Jammu Tawi and ride through some of the most breathtaking terrain on the subcontinent, past the Shivalik foothills, across the engineering marvel of the Chenab and Anji bridges, through tunnels carved into the Himalayan rock and arrive in Srinagar, ready to experience the Dal Lake, the Mughal Gardens, and the legendary hospitality of the Valley. No highway delays, no mountain road anxiety, no weather-dependent road closures.
The extension is expected to give a significant boost to tourism across the entire J&K corridor, making the region accessible to a far broader segment of travellers who may have been deterred by the logistics of the journey.
The Local Commuter: Years of Interchanges, Now Gone
For residents of Jammu, Katra, Reasi, and the Kashmir Valley, the extension addresses a long-standing inconvenience. A student from Srinagar travelling to Jammu for college, a government official commuting between the two capitals of J&K, a patient travelling to a hospital in Jammu, all of them previously had to break their journey at Katra and arrange onward transport. That interchange is now eliminated.
Crucially, this matters most in winter. When heavy snowfall blocks the Jammu-Srinagar National Highway, sometimes for days at a stretch, the railway corridor becomes a lifeline. The Vande Bharat, designed to operate in temperatures as low as minus 20 degrees Celsius with heated windshields, advanced heating systems, and all-weather components, will provide a reliable, weather-proof link between the Valley and the rest of the country at precisely those moments when road travel becomes impossible or dangerous.
The Trader, the Artisan, the Businessperson: Commerce at High Speed
Kashmir's economy runs on its crafts, the pashmina shawls, walnut wood carvings, hand-knotted carpets, and saffron that find buyers across India and the world. Artisans and traders from the Valley have long grappled with the cost and uncertainty of moving goods and themselves between Srinagar and Jammu. A faster, more reliable, and more affordable rail connection directly cuts the time and cost of doing business.
A Kashmiri artisan heading to a trade fair in Jammu, a fruit exporter from the Valley coordinating a consignment, a textile businessman from Jammu sourcing handicrafts in Srinagar, each of them will find the extended Vande Bharat service a meaningful improvement in the economics of their work. The connectivity also opens up possibilities for smaller traders and entrepreneurs who previously found the journey too cumbersome to make frequently.
Key intermediate stations on the route will also see enhanced connectivity, giving businesses and communities in these towns direct access to both Jammu and Srinagar without changing trains.
Anji and Chenab: Where Engineering Meets the Himalayas
During his visit, the Union Minister will inspect the Anji Khad Bridge, India's first cable-stayed railway bridge, rising 331 metres above the Anji River valley and anchored by 96 high-tensile cables. He will also inspect the Chenab Rail Bridge, the world's highest railway arch bridge at 359 metres above the riverbed, taller than the Eiffel Tower. Both structures are the backbone of the USBRL, the 272-km project through the Himalayas that now makes this extended Vande Bharat service possible.
A Decade of Rail Transformation in J&K
The extension of the Vande Bharat to Jammu Tawi is the latest milestone in a decade-long effort to transform railway connectivity in Jammu & Kashmir. The Udhampur-Katra section was commissioned in 2014. The Kashmir Valley saw its first electric train in February 2024. A dedicated Jammu Railway Division was created in January 2025. Stations at Jammu Tawi, Katra, Udhampur, and Budgam are being redeveloped under the Amrit Bharat Station Scheme. The USBRL, built at a total cost of ₹43,780 crore with 36 tunnels spanning 119 km and 943 bridges, is the connective tissue that makes all of it possible.
When Prime Minister Narendra Modi flagged off the first Vande Bharat on this corridor last year, it was a historic moment. Tomorrow's extension to Jammu Tawi takes that history forward and brings its benefits to millions more.