Ministry of Social Justice & Empowerment
The Department of Social Justice & Empowerment increased spending to ₹2042.08 crore in FY 2025–26, with significant growth across scholarship and “Top Class Education” schemes for OBC, EBC, and DNT students.
According to Union Minister Dr. Virendra Kumar, the initiatives aim to expand access to quality education and improve academic progression for socially and educationally disadvantaged communities.
29 APR 2026 6:36PM by PIB Delhi
As part of its continuing efforts towards educational empowerment, the Department of Social Justice & Empowerment is implementing a range of schemes for students belonging to Other Backward Classes (OBCs), Economically Backward Classes (EBCs), and De-notified, Nomadic and Semi-Nomadic Tribes (DNTs).
Union Minister Dr. Virendra Kumar has said these interventions seek to improve access to quality education and support academic progression among students from these communities. During the financial year 2025-2026, an amount of Rs. 2042.08 crore has been disbursed under these initiatives, he stated.
The expenditure under OBC welfare schemes has registered a substantial increase of 36.96 per cent in financial year 2025-26 over the financial year 2024-25. This reflects the sustained emphasis being placed on educational assistance and targeted welfare delivery for eligible beneficiaries.
Scheme-wise, expenditure has increased by 59.13 per cent under the Pre-Matric Scholarship for OBCs, EBCs and DNTs; 27.18 per cent under the Post-Matric Scholarship; 154 per cent under Top Class Education in Schools for OBCs, EBCs and DNTs; and 105.80 per cent under Top Class Education in Colleges for OBCs, EBCs and DNTs, as compared to FY 2024-25.
The increase in expenditure under these schemes reflects the Government of India’s continued commitment to expanding educational opportunities for students from socially and educationally disadvantaged communities. The Department remains focused on strengthening delivery, improving outreach and ensuring that the intended benefits reach eligible students in a timely and effective manner.

সোসিয়েল জস্তিস অমসুং ইম্পৱার্মেন্ত মন্ত্রালয়
ও.বি.সি, ই.বি.সি অমসুং দি.এন.তি মহৈরোয়শিংগী স্কোলারশিপ অমসুং “তোপ ক্লাস ইজুকেসন” স্কিমশিং শিংথাবা য়ানা চাউখৎতুনা, সোসিএল জসতিষ্ট অমসুং ইম্পৱারমেন্ত দিপার্তমেন্তনা চাদিং তৌবা শেনবা চহি ২০২৫-২৬ দা লুপা করোর ২০৪২.০৮ দা হেনগৎলে
য়ুনিয়ন মিনিষ্টর দোক্তর বিরেন্দ্র কুমারগী মতুংইন্না, খুন্নাই অমসুং লাইরিক-লাইশুগী লমদা শোৎথরবা কাংলুপশিংদা মগুন লৈবা লাইরিক-লাইশু তম্বা অমসুং লাইরিক-লাইশুগী থবক ফগৎহন্নবা থবক অসিনা পান্দম থম্লি
29 APR 2026 6:36PM by PIB Imphal
লাইরিক-লাইশু তম্বগী থবক ফগৎহন্নবা মখা তানা পায়খৎলিবা থবকশিংগী শরুক অমা ওইনা, ও.বি.সি, ই.বি.সি অমসুং দি.এন.তি মহৈরোয়শিংগীদমক সোসিএল জসতিষ্ট অমসুং ইম্পৱারমেন্ত দিপার্তমেন্তনা স্কিম কয়া পায়খৎলি।
য়ুনিয়ন মিনিষ্টর দোক্তর বিরেন্দ্র কুমারনা হায়খি মদুদি পায়খৎলিবা থবকশিং অসিনা হায়রিবা কাংলুপশিং অসিগী মহৈরোয়শিংদা অফবা মগুন লৈবা লাইরিক-লাইশু তম্বা হেনগৎহনগনি অমসুং লাইরিক-লাইশু তম্বগী থবকশিংদা মতেং পাংগনি। থবকশিং অসিগী মখাদা, শেনবা চহি ২০২৫-২৬ মনুংদা লুপা করোর ২০৪২.০৮ গী শেনফম য়েন্থোকখ্রে।
ও.বি.সি ৱেলফিয়ার স্কিমগী মখাদা রেজিষ্টার তৌবা মশিং শেনবা চহি ২০২৪-২ দগী শেনবা চহি ২০২৫-২৬ দা চাদা ৩৬.৯৬ হেনগৎলে। মসিদা মতি চারবা বেনিফিসরিশিংদা লাইরিক-লাইশু তম্বগী মতেং পাংবা অমসুং য়াইফ থৌরাংগী খুদোংচাবা ফংহনবগী মমি তারে।
স্কিম স্কিমগী ওইনা, প্রি-মেত্রিক স্কোলারশিপকী মখাদা ও.বি.সিশিং, ই.বি.সিশিং অমসুং দি.এন.তিশিংগীদমক চাদিং তৌবা চাদা ৫৯.১৩; পোষ্ট মেত্রিক স্কোলারশিপকী মখাদা চাদা ২৭.১৮; ও.বি.সিশিং, ই.বি.সিশিং অমসুং দি.এন.তিশিং স্কুলশিংগী তোপ ক্লাস ইজুকেসনগী মখাদা চাদা ১৫৪ অমসুং ও.বি.সিশিং, ই.বি.সিশিং অমসুং দি.এন.তিশিংগী কোলেজশিংগী তোপ ক্লাস ইজুকেসন্দা চাদা ১০৫.৮০, শেনবা চহি ২০২৪-২৫ গা চাংদম্নবদা হেনগৎলে।
স্কিমশিং অসিগী মখাদা চাদিং তৌবা হেনগৎহনবা অসিদা খুন্নাই অমসুং লাইরিক-লাইশুগী লমদা শোৎথরবা কাংলুপশিংদা মগুন লৈবা লাইরিক-লাইশু তম্বা অমসুং লাইরিক-লাইশুগী থবক ফগৎহন্নবা ভারত সরকারনা মখা তানা থবকশিং পায়খৎলিবা অদুগী মমি তারে। খুদোংচাবা ফংবা য়ারবা মহৈরোয়শিংদা মতম চানা অমসুং ফজনা খুদোংচাবশিং ফংহনবা হেনগৎহন্নবা অমসুং খুদোংচাবা ফংবা হেনগৎহন্নবা দিপার্তমেন্তনা মীৎয়েং চঙলে।