ଜାତୀୟ ମାନବାଧିକାର ଆୟୋଗ
ଗଜପତି ଜିଲ୍ଲାରେ ସରକାରୀ ସ୍କୁଲ ଲୁହାଗେଟ୍ ଭୁଶୁଡ଼ି ଦୁଇ ଛାତ୍ରୀଙ୍କ ମୃତ୍ୟୁ
ଘଟଣାରେ ନିଜଆଡ଼ୁ ମାମଲା ରୁଜ୍ଜୁ କଲେ ଏନ୍‌ଏଚ୍‌ଆରସି
ଦୁଇ ସପ୍ତାହ ମଧ୍ୟରେ ଏକ ସବିଶେଷ ରିପୋର୍ଟ ପ୍ରଦାନ ଲାଗି ଓଡ଼ିଶାର ମୁଖ୍ୟ ଶାସନ ସଚିବ ଏବଂ ଗଜପତି ପୋଲିସ ଅଧିକ୍ଷକଙ୍କୁ ନୋଟିସ୍ ଜାରି
24 APR 2026 12:58PM by PIB Bhubaneswar
ଗତ ୧୫ ଏପ୍ରିଲ୍ ୨୦୨୬ରେ ଓଡ଼ିଶାର ଗଜପତି ଜିଲ୍ଲାରେ ଏକ ସରକାରୀ ପ୍ରାଥମିକ ବିଦ୍ୟାଳୟର ଲୁହା ଗେଟ୍ ଭୁଶୁଡ଼ି ଦୁଇଜଣ ଛାତ୍ରୀ ଗୁରୁତର ଆହତ ହେବା ଓ ପରେ ମୃତ୍ୟୁବରଣ କରିଥିବା ସଂପର୍କିତ ରିପୋର୍ଟ ଗଣମାଧ୍ୟମରେ ପ୍ରକାଶ ପରେ ନିଜଆଡୁ ମାମଲା ରୁଜ୍ଜୁ କରିଛନ୍ତି ଭାରତର ଜାତୀୟ ମାନବାଧିକାର ଆୟୋଗ (ଏନଏଚଆରସି)। ରିପୋର୍ଟ ଅନୁଯାୟୀ, ଛାତ୍ରୀମାନେ ସ୍କୁଲ ପ୍ରବେଶ ଦ୍ୱାର ନିକଟରେ ଖେଳୁଥିବା ସମୟରେ ଏହି ଦୁର୍ଘଟଣା ଘଟିଥିଲା ।
ଆୟୋଗ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଯଦି ଏହି ରିପୋର୍ଟ ସତ, ତେବେ ଏହା ପୀଡିତାଙ୍କ ମାନବାଧିକାରର ଏକ ଗମ୍ଭୀର ଉଲ୍ଲଂଘନ। ତେଣୁ ଆୟୋଗ ଓଡ଼ିଶାର ମୁଖ୍ୟ ଶାସନ ସଚିବ ଏବଂ ଗଜପତି ପୋଲିସ ଅଧିକ୍ଷକଙ୍କୁ ନୋଟିସ୍ ଜାରି କରି ଦୁଇ ସପ୍ତାହ ମଧ୍ୟରେ ଏହି ବିଷୟରେ ଏକ ବିସ୍ତୃତ ରିପୋର୍ଟ ପ୍ରଦାନ ଲାଗି ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦେଇଛନ୍ତି ।
୧୬ ଏପ୍ରିଲ୍ ୨୦୨୬ରେ ପ୍ରକାଶିତ ଏକ ଗଣମାଧ୍ୟମ ରିପୋର୍ଟ ଅନୁଯାୟୀ, ଛାତ୍ରମାନେ ଭଙ୍ଗା ଲୁହା ଫାଟକ ତଳେ ଚାପି ହୋଇଯାଇଥିଲେ। ସେମାନଙ୍କୁ ଗୁରୁତର ଆହତ ଅବସ୍ଥାରେ ସ୍ଥାନୀୟ ଲୋକେ ନିକଟସ୍ଥ ଏକ ହସ୍‌ପିଟାଲକୁ ସ୍ଥାନାନ୍ତରୀତ କରିଥିଲେ, କିନ୍ତୁ ସେଠାରେ ଡାକ୍ତର ସେମାନଙ୍କୁ ମୃତ ଘୋଷଣା କରିଥିଲେ ।

National Human Rights Commission
NHRC, India takes suo motu cognizance of the reported death of two girl students after an iron gate of a government primary school collapsed upon them in the Gajapati district of Odisha
Issues notices to the Chief Secretary, Government of Odisha and the Superintendent of Police, Gajapati, calling for a detailed report on the matter within two weeks
24 APR 2026 12:58PM by PIB Delhi
The National Human Rights Commission (NHRC), India has taken suo motu cognizance of a media report that two girl students died after an iron gate of a government primary school collapsed upon them in the Gajapati district of Odisha on 15th April 2026. Reportedly, the incident occurred when the girls were playing near the school entrance.
The Commission has observed that the contents of the news report, if true, raise serious issues of human rights violations of the victims. Therefore, it has issued notices to the Chief Secretary, Government of Odisha and the Superintendent of Police, Gajapati, calling for a detailed report on the matter within two weeks.
According to the media report, carried on 16th April 2026, the students were trapped under the debris. The locals rushed the victims to a nearby hospital, where the doctors declared them dead.