ଆର୍ଥିକ ବ୍ୟାପାର ସଂକ୍ରାନ୍ତ କ୍ୟାବିନେଟ କମିଟି
ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗ ଏବଂ ଝାଡ଼ଖଣ୍ଡର ୫ଟି ଜିଲ୍ଲାକୁ କଭର କରୁଥିବା ଦୁଇଟି ମଲ୍ଟିଟ୍ରାକିଂ ପ୍ରକଳ୍ପକୁ କ୍ୟାବିନେଟ ମଞ୍ଜୁରୀ, ଯାହାଦ୍ୱାରା ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇର ବର୍ତ୍ତମାନ ନେଟୱର୍କ ପ୍ରାୟ ୧୯୨ କିଲୋମିଟର ବଢିବ
ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକର ମୋଟ ଆନୁମାନିକ ମୂଲ୍ୟ ୪,୪୭୪ କୋଟି ଟଙ୍କା ଏବଂ ଏହା ୨୦୩୦-୩୧ ସୁଦ୍ଧା ସମାପ୍ତ ହେବ
10 MAR 2026 4:19PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ଅର୍ଥନୈତିକ ବ୍ୟାପାର କ୍ୟାବିନେଟ କମିଟି ଆଜି ରେଳ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ୨ଟି ପ୍ରକଳ୍ପକୁ ଅନୁମୋଦନ କରିଛି, ଯାହାର ମୋଟ ମୂଲ୍ୟ ପ୍ରାୟ ୪,୪୭୪ କୋଟି ଟଙ୍କା। ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ହେଲା:
* ସୈନ୍ଥିଆ – ପାକୁର ୪ର୍ଥ ଲାଇନ୍
* ସନ୍ତ୍ରାଗାଚ୍ଛି – ଖଡ଼ଗପୁର ୪ର୍ଥ ଲାଇନ୍
ଏହି ଲାଇନ୍ କ୍ଷମତା ବୃଦ୍ଧି ଦ୍ୱାରା ଭାରତୀୟ ରେଳର ଚଳାଚଳ ଏବଂ ସେବାର ବିଶ୍ୱସନୀୟତା ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବେ ବଢ଼ିବ। ଏହି ମଲ୍ଟି-ଟ୍ରାକିଂ ପ୍ରସ୍ତାବଗୁଡ଼ିକ କାର୍ଯ୍ୟକୁ ସୁବ୍ୟବସ୍ଥିତ କରିବା ଏବଂ ଭିଡ଼ ହ୍ରାସ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ। ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ‘ନୂତନ ଭାରତ’ର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ସହିତ ଜଡିତ, ଯାହା ଏହି ଅଞ୍ଚଳର ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ବ୍ୟାପକ ବିକାଶ ଦ୍ୱାରା "ଆତ୍ମନିର୍ଭର" କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ ଓ ସେମାନଙ୍କର ସ୍ୱନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ବୃଦ୍ଧି କରିବ।
ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ-ଗତି ଶକ୍ତି ଜାତୀୟ ମାଷ୍ଟର ପ୍ଲାନ ଉପରେ ଯୋଜନା କରାଯାଇଛି, ଯେଉଁଥିରେ ମଲ୍ଟି-ମୋଡାଲ ସଂଯୋଗତା ଓ ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ସ କ୍ଷମତା ବୃଦ୍ଧି ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଆଯାଇଛି। ଏହା ଲୋକ, ପଣ୍ୟ ଏବଂ ସେବାର ସରଳ ଗତିଶୀଳତାକୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବ।
ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗ ଓ ଝାଡ଼ଖଣ୍ଡ ରାଜ୍ୟର ୫ଟି ଜିଲ୍ଲାକୁ କଭର କରୁଥିବା ପ୍ରକଳ୍ପ ଦ୍ୱୟ ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇର ବିଦ୍ୟମାନ ନେଟୱର୍କକୁ ପ୍ରାୟ ୧୯୨ କିଲୋମିଟର ବୃଦ୍ଧି କରିବ।
ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରାୟ ୫,୬୫୨ଟି ଗାଁର ସଂଯୋଗତା ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ, ଯେଉଁଠାରେ ପ୍ରାୟ ୧୪୭ ଲକ୍ଷ ଲୋକ ବସବାସ କରୁଛନ୍ତି।
ପ୍ରସ୍ତାବିତ କ୍ଷମତା ବୃଦ୍ଧି ଦେଶବ୍ୟାପୀ ଅନେକ ପ୍ରମୁଖ ପର୍ଯ୍ୟଟନସ୍ଥଳୀକୁ ରେଳ ସଂଯୋଗୀକରଣକୁ ଉନ୍ନତ କରିବ, ଯେଉଁଥିରେ ବୋଲପୁର-ଶାନ୍ତିନିକେତନ, ନନ୍ଦିକେଶ୍ୱରୀ ମନ୍ଦିର (ଶକ୍ତିପୀଠ), ତାରାପୀଠ (ଶକ୍ତିପୀଠ), ପାଟଚିତ୍ର ଗ୍ରାମ, ଧାଡିକା ଜଙ୍ଗଲ, ଭୀମବନ୍ଧ ବନ୍ୟପ୍ରାଣୀ ଅଭୟାରଣ୍ୟ, ରାମେଶ୍ୱର କୁଣ୍ଡ ଇତ୍ୟାଦି ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ।
ଅନୁମୋଦିତ ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ କୋଇଲା, ପଥର, ଡୋଲୋମାଇଟ୍, ସିମେଣ୍ଟ, ସ୍ଲାଗ୍, ଜିପସମ୍, ଲୁହା ଓ ଇସ୍ପାତ, ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟ, ପେଟ୍ରୋଲିୟମ ଉତ୍ପାଦ ଓ କଣ୍ଟେନର ଇତ୍ୟାଦି ପରିବହନ ପାଇଁ ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ ମାର୍ଗ। କ୍ଷମତା ବୃଦ୍ଧି ଫଳରେ ପ୍ରତିବର୍ଷ ୩୧ ମିଲିୟନ୍ ଟନ୍‌ (MTPA) ଅତିରିକ୍ତ ମାଲ ଚଳାଚଳ ସମ୍ଭବ ହେବ। ରେଳବାଇ ପରିବେଶ ଅନୁକୂଳ ଏବଂ ପରିବହନର ଶକ୍ତି ସଂରକ୍ଷଣକାରୀ ମାଧ୍ୟମ ହୋଇଥିବାରୁ, ଏହା ଜଳବାୟୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିବାରେ ଏବଂ ଦେଶର ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ସ ଖର୍ଚ୍ଚକୁ ହ୍ରାସ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ, ତୈଳ ଆମଦାନୀ (୦୬ କୋଟି ଲିଟର) ହ୍ରାସ କରିବ ଏବଂ CO₂ ନିର୍ଗମନ (୨୮ କୋଟି କିଲୋଗ୍ରାମ) ହ୍ରାସ କରିବ, ଯାହା ୦୧ କୋଟି ଗଛ ଲଗାଇବା ସହିତ ସମାନ।

Cabinet Committee on Economic Affairs (CCEA)
Cabinet approves two multitracking projects covering 5 Districts of West Bengal and Jharkhand, increasing the existing network of Indian Railways by about 192 Kms
The total estimated cost of the projects is Rs 4,474 crore and will be completed up to 2030-31
10 MAR 2026 4:19PM by PIB Delhi
The Cabinet Committee on Economic Affairs, chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi, today has approved 02 (Two) projects of Ministry of Railways with total cost of Rs. 4,474 crore (approx.). These projects include:
1. Sainthia – Pakur 4th line
2. Santragachi – Kharagpur 4th line
The increased line capacity will significantly enhance mobility, resulting in improved operational efficiency and service reliability for Indian Railways. These multi-tracking proposals are poised to streamline operations and alleviate congestion. The projects are in line with the Prime Minister Shri Narendra Modiji’s Vision of a New India which will make people of the region “Atmanirbhar” by way of comprehensive development in the area which will enhance their employment/ self-employment opportunities.
The projects are planned on PM-Gati Shakti National Master Plan with focus on enhancing multi-modal connectivity & logistic efficiency through integrated planning and stakeholder consultations. These projects will provide seamless connectivity for movement of people, goods, and services.
The 02 (Two) projects covering 05 Districts across the states of West Bengal and Jharkhand will increase the existing network of Indian Railways by about 192 Kms.
The approved multi-tracking project will enhance connectivity to approx. 5,652 villages, which are having a population of about 147 lakhs.
The proposed capacity enhancement will improve rail connectivity to several prominent tourist destinations across the country, including Bolpur-Shantiniketan, Nandikeshwari Temple (Shaktipeeth), Tarapith (Shaktipeeth), Patachitra Gram, Dhadika Forest, Bhimbandh Wildlife Sanctuary, Rameshwar Kund, etc.
The approved projects are essential routes for transportation of commodities such as coal, stone, dolomite, cement, slag, gypsum, iron and steel, foodgrains, POL, container, etc. The capacity augmentation works will result in additional freight traffic of magnitude 31 MTPA (Million Tonnes Per Annum). The Railways being environment friendly and energy efficient mode of transportation, will help both in achieving climate goals and minimizing logistics cost of the country, reduce oil import (06 Crore Litres) and lower CO2 emissions (28 Crore Kg) which is equivalent to plantation of 01 (One) Crore trees.