শেনমিৎলোন্দা মন্ত্রীমন্দলগী মীফম (সি.সি.ই.এ.)
মন্ত্রী মন্দলনা ইন্দিয়ন রেলৱেজগী হৌজিক লৈরিবা নেৎৱর্ক অসি কিলোমিতর ১৯২ শাংদোকহল্লদনা ৱেস্ত বেঙ্গল অমসুং ঝারখন্দগী জিলা মঙাদা পায়খৎকদবা মল্তি ত্রেক প্রোজেক্ত অনি অয়াবা পীখ্রে
প্রোজেক্তশিংগী অপুনবা চাউরাকপা শেনফম অসি লুপা করোর ৪,৪৭৪ নি অমসুং মসি ২০৩০-৩১ ফাওবদা লোইশিনগনি
10 MAR 2026 4:19PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা লুচিংবা মন্ত্রী মন্দলগী ইকোনোমিক এফিয়র্সকী কমিতীনা ঙসি রেলৱেজ মন্ত্রালয়গী প্রোজেক্ত ২ গীদমক লুপা করোর ৪,৪৭৪ গী অপুনবা শেনফমগা লোইননা অয়াবা পীখ্রে। প্রোজেক্তশিং অসিগী মনুংদা মখাগীশিং অসি য়াওরি:
সেন্তিয়া - পকুর ৪শুবা লাইন
সান্ত্রগচি - খরাগপুর ৪শুবা লাইন
হেনগৎলক্লিবা লাইন কেপাসিতী অসিনা মোবিলিতীদা য়াম্না চাউনা অহোংবা পীগনি, মসিগী মহৈ ওইনা ওপরেস্নেল ইফিসিএন্সী অমসুং সর্বিস রিলাইএবিলিতী ইন্দিয়ন রেলৱেজদা হেনগৎহনগনি। মল্তি-ত্রেকিংগী প্রোপোজেলশিং অসিনা ওপরেসনশিং অসি স্ত্রিমলাইন তৌনবা অমসুং চিনবগী চাং হন্থহন্নবা শেম-শারি। প্রোজেক্তশিং অসি প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীজীগী অনৌবা ভারতকী মঙলানগা তুননা চৎলি। মসিনা লমদম অসিগী মীয়াম্বু "আত্মনির্ভর" ওইহল্লগনি।
প্রোজেক্তশিং অসি ইন্তিগ্রেতেদ প্লান্নিং অমসুং স্তেকহোল্দর কন্সল্তেসনশিংগী খুত্থাংদা মল্তি-মোদেল কনেক্তিবিতী অমসুং লোজিতিক ইফিসিএন্সী হেনগৎহনবদা মীৎয়েং থমদুনা পি.এম.-গতি শক্তি নেস্নেল মাস্তর প্লানগী মখাদা থৌরাং তৌরি। প্রোজেক্তশিং অসিনা মী, পোৎ অমসুং সর্বিসশিং পুথোক পুশিন তৌবা হেনগৎহল্লগনি।
ৱেস্ত বেঙ্গল অমসুং ঝারখন্দগী দিস্ত্রিক্ত ০৫ কোনশিনবা প্রোজেক্ত ০২ অসিনা ইন্দিয়ন রেলৱেজকী হৌজিক লৈরিবা নেৎৱর্ক অসি কিলোমীতর ১৯২ হেনগৎহনগনি।
অয়াবা পীরবা মল্তি-ত্রেকিং প্রোজেক্ত অসিনা চাউরাক্না মীওই লাখ ১৪৭ লৈবা খুঙ্গং ৫৬৫২ দা কনেক্তিবিতী হেঙ্গৎহল্লগনি।
প্রোপোজ তৌরিবা কেপাসিতী হেনগৎহনবনা লৈবাক অসিগী মরুওইবা তুরিস্ত দেস্তিনেসন কয়ামরুম রেল কনেক্তিবিতী ফগৎহল্লগনি। মসিগী মনুংদা বলপুর-শান্তিনীকেতন, নন্দীকেশ্বরী লাইশঙ (শক্তিপিথ), তারাপিথ (শক্তিপিথ), পতাচিত্রা গ্রাম, ধাদিকা ফোরেস্ত, ভীম্বন্ধ ৱাইল্দ লাইফ সেঙ্কচুঅরি, রামেশ্বর কুন্দ অসিনচিংবা য়াওরি।
অয়াবা পীরবা প্রোজেক্তশিং অসি কোয়লা, নূং, দোলোমাইত, সিমেন্ত, স্লেগ, জিপসম, আইরন অমসুং স্তীল, ফুদগ্রেন, পোল, কন্তেনর অসিনচিংবা পোৎলমশিং পুথোক পুশিন তৌনবগী মরু ওইবা লম্বীশিংনি। কেপাসিতী হেঙ্গৎহন্নবগী থবকশিং অসিনা এম.তি.পি.এ. (মিল্লিয়ন তন পর এন্নম) ৩১গী অহেনবা ফ্রেৎ ত্রাফিক পুরক্লগনি। রেলৱেজ অসি অকোইবগী ফিভমগা চান্নবা অমসুং ইনর্জী কান্নবা ত্রান্সপোর্তেসনগী মওং ওইবনা, ক্লাইমেৎকী পান্দমশিং ফংবদা অমসুং লৈবাক অসিগী লোজিস্তিক্সকী শেনফম হন্থহনবদা, ওইল ইম্পোর্ত (লিতর করোর ০৬) হন্থহনবদা অমসুং CO2 থাদোকপা কেজি করোর ২৮ হন্থহনবদা মতেং পাংগনি। হায়রিবা অসি উ করোর ০১ (অমা) থাবগা মান্নৈ।

Cabinet Committee on Economic Affairs (CCEA)
Cabinet approves two multitracking projects covering 5 Districts of West Bengal and Jharkhand, increasing the existing network of Indian Railways by about 192 Kms
The total estimated cost of the projects is Rs 4,474 crore and will be completed up to 2030-31
10 MAR 2026 4:19PM by PIB Delhi
The Cabinet Committee on Economic Affairs, chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi, today has approved 02 (Two) projects of Ministry of Railways with total cost of Rs. 4,474 crore (approx.). These projects include:
1. Sainthia – Pakur 4th line
2. Santragachi – Kharagpur 4th line
The increased line capacity will significantly enhance mobility, resulting in improved operational efficiency and service reliability for Indian Railways. These multi-tracking proposals are poised to streamline operations and alleviate congestion. The projects are in line with the Prime Minister Shri Narendra Modiji’s Vision of a New India which will make people of the region “Atmanirbhar” by way of comprehensive development in the area which will enhance their employment/ self-employment opportunities.
The projects are planned on PM-Gati Shakti National Master Plan with focus on enhancing multi-modal connectivity & logistic efficiency through integrated planning and stakeholder consultations. These projects will provide seamless connectivity for movement of people, goods, and services.
The 02 (Two) projects covering 05 Districts across the states of West Bengal and Jharkhand will increase the existing network of Indian Railways by about 192 Kms.
The approved multi-tracking project will enhance connectivity to approx. 5,652 villages, which are having a population of about 147 lakhs.
The proposed capacity enhancement will improve rail connectivity to several prominent tourist destinations across the country, including Bolpur-Shantiniketan, Nandikeshwari Temple (Shaktipeeth), Tarapith (Shaktipeeth), Patachitra Gram, Dhadika Forest, Bhimbandh Wildlife Sanctuary, Rameshwar Kund, etc.
The approved projects are essential routes for transportation of commodities such as coal, stone, dolomite, cement, slag, gypsum, iron and steel, foodgrains, POL, container, etc. The capacity augmentation works will result in additional freight traffic of magnitude 31 MTPA (Million Tonnes Per Annum). The Railways being environment friendly and energy efficient mode of transportation, will help both in achieving climate goals and minimizing logistics cost of the country, reduce oil import (06 Crore Litres) and lower CO2 emissions (28 Crore Kg) which is equivalent to plantation of 01 (One) Crore trees.