পেট্ৰ’লিয়াম আৰু প্ৰাকৃতিক গেছ মন্ত্ৰালয়
এটিএফ নিয়ামক আদেশৰ অধীনত চৰকাৰৰ
এছ এ এফ-ব্লেণ্ডেড বিমান ইন্ধন ৰপ্তানি
23 APR 2026 9:01PM by PIB Guwahati
চৰকাৰে ১৭ এপ্ৰিল, ২০২৬ তাৰিখে বিমান টাৰ্বাইন ইন্ধন (এ টি এফ) (বিপণন নিয়ন্ত্ৰণ) আদেশ, ২০০১ (এ টি এফ নিয়ামক নিৰ্দেশনা)ৰ সংশোধনীৰ বিষয়ে অধিসূচনা জাৰি কৰিছে।
এছ এ এফত বিশেষভাৱে প্ৰক্ৰিয়াকৃত বিমান গ্ৰেড হাইড্ৰ’কাৰ্বন থাকে, যিবোৰ ৰাসায়নিকভাৱে এ টি এফৰ সৈতে একে আৰু বিমানৰ ইঞ্জিনৰ সৈতে সম্পূৰ্ণৰূপে সামঞ্জস্যপূৰ্ণ। এছ এ এফে বিমান ইন্ধনৰ মৌলিক প্ৰকৃতি, সুৰক্ষা বা কাৰ্য্যক্ষমতাৰ পৰিৱৰ্তন নকৰে। বিমান পৰিবহণত ব্যৱহাৰ কৰিবলৈ এছ এ এফৰ বাবে আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় অসামৰিক বিমান পৰিবহণ সংস্থাই (আই চি এ অ’) অনুমোদন জনোৱা এ এছ টি এম ইণ্টাৰনেশ্যনেল অনুসৰি বিমান ইঞ্জিনৰ বাবে এক কঠোৰ পৰীক্ষণ প্ৰক্ৰিয়াৰ মাজেৰে পাৰ হয়। এনে বিশদ প্ৰক্ৰিয়াৰ পিছতহে বিমান পৰিবহণত ব্যৱহাৰৰ বাবে এছ এ এফে অনুমোদন লাভ কৰে।
আইচিএঅ’ই স্বীকৃতি দিয়াৰ দৰে এছএএফ হৈছে শস্য, জৈৱিক অৱশিষ্ট আৰু পেলনীয়া সামগ্ৰীৰ দৰে বিকল্প উৎসৰ পৰা আহৰণ কৰা নৱীকৰণযোগ্য ইন্ধন আৰু ই জিএইচজি নিৰ্গমন যথেষ্ট হ্ৰাস কৰে। আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বিমান সেৱাৰ পৰা নিৰ্গমন নিয়ন্ত্ৰণৰ বাবে আইচিএঅ’ই ক’ৰ্চিয়া (Carbon Offsetting and Reduction Scheme for International Aviation) ৰূপায়ণ কৰিছে। ইয়াক ২০২৭ চনৰ পৰা ক’ৰ্চিয়াৰ বাধ্যতামূলক পৰ্যায় আৰম্ভ হয়, য’ত আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বিমান সেৱাই ভিত্তি স্তৰৰ ওপৰৰ নিৰ্গমন ক্ষতিপূৰণ দিব লাগিব। এছ এ এফৰ ব্যৱহাৰে এই অনিৰ্ধাৰিত প্ৰয়োজনীয়তাসমূহ কম কৰাত সহায় কৰিব পাৰে। এই বিশ্বজোৰা প্ৰয়োজনীয়তাক স্বীকাৰ কৰি চৰকাৰে ইতিমধ্যে আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বিমান সেৱাৰ বাবে এ টি এফত এছ এ এফ মিহলোৱাৰ বাবে সূচকৰ লক্ষ্য ঘোষণা কৰিছে। সেই অনুসৰি নিৰ্ধাৰিত লক্ষ্য হল- ২০২৭ চনত ১%, ২০২৮ চনত ২% আৰু ২০৩০ চনত ৫%।
পূৰ্বতে এটিএফক কেৱল বিআইএছৰ নিৰ্দিষ্টতা পূৰণ কৰা পেট্ৰলিয়াম ভিত্তিক ইন্ধন হিচাপে সংজ্ঞায়িত কৰা হৈছিল। এই সংশোধনে এই সংজ্ঞাটোক সম্প্ৰসাৰিত কৰি পেট্ৰলিয়াম শোধনাগাৰত আই এছ ১৫৭১ অনুসৰি এ টি এফৰ সৈতে সহযোগী প্ৰক্ৰিয়াকৰণ কৰা এছ এ এফ আৰু আই এছ ১৫৭১ অনুকূল এ টি এফৰ সৈতে মিহলি কৰা আই এছ ১৭০৮১ অনুকূল এছ এ এফ অন্তৰ্ভুক্ত কৰে।
ক’ৰ্চিয়াৰ অধীনত প্ৰয়োজনীয় এছ এ এফে কেৱল বৰ্তমানৰ বি আই এছৰ কঠোৰ গুণগত মানৰ নিৰ্দিষ্ট নীতিসমূহ পূৰণ কৰাই নহয় (যিবোৰ আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় নিৰ্দিষ্টকৰণৰ সৈতে সাদৃশ্যপূৰ্ণ) কিন্তু ক’ৰ্চিয়াৰ অৰ্হতাসম্পন্ন ইন্ধন (চি ই এফ) হিচাপে যোগ্যতা অৰ্জন কৰিবলৈ ক’ৰ্চিয়াৰ বহনক্ষমতাৰ মাপকাঠীসমূহো পূৰণ কৰিব লাগিব। গতিকে এ টি এফ নিয়ন্ত্ৰণ নিৰ্দেশৰ এই সংশোধনী এই লক্ষ্যসমূহ কাৰ্যকৰী কৰাৰ বাবে এক সক্ষমতা প্ৰদানকাৰী ব্যৱস্থা।
বিশ্বজুৰি আন দেশসমূহেও একেধৰণৰ পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিছে। ইউৰোপীয় সংঘ আৰু যুক্তৰাজ্যই এছ এ এফ মিশ্ৰণৰ বাবে নিয়ম কাৰ্যকৰী কৰিছে। ইউৰোপীয় ইউনিয়নত ২০২৫ চনত এছ এ এফ মিশ্ৰণৰ নিয়ম ২%, ২০৩০ চনত ৬% আৰু ২০৫০ চনৰ ভিতৰত ৭০% কৰা হৈছে। ব্ৰিটেইনত ২০২৫ চনত ২%, ২০৩০ চনত ১০% আৰু ২০৪০ চনত ২২% নিয়ম প্ৰৱৰ্তন কৰা হৈছে। আমেৰিকাই উতপাদন উদগনিৰ জৰিয়তে এছ এ এফ উৎপাদনক প্ৰসাৰিত কৰিছে। জাপানেও ২০৩০ চনৰ ভিতৰত ১০% এছ এ এফৰ নিয়ম স্থাপন কৰিছে। ছিংগাপুৰত ২০২৬ চনৰ পৰা আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বিমানৰ বাবে ১% এছ এ এফৰ প্ৰয়োজন হ’ব, আৰু এই লক্ষ্য ২০৩০ চনৰ ভিতৰত ৩–৫% লৈ বৃদ্ধি পাব।
সেউজ ইন্ধনলৈ পৰিৱৰ্তনৰ বাবে ভাৰত সম্পূৰ্ণৰূপে দায়বদ্ধ। ইয়াৰ মূল উদ্দেশ্য হৈছে কাৰ্বন নিৰ্গমন হ্ৰাস কৰা, এছ এ এফৰ দৰে বহনক্ষম ইন্ধনক প্ৰসাৰ কৰা, ঘৰুৱা উৎপাদন ক্ষমতা শক্তিশালী কৰা আৰু উদীয়মান বিশ্ব স্বচ্ছ শক্তি পৰিৱেশ তন্ত্ৰৰ মূল খেলুৱৈ হিচাপে দেশখন প্ৰতিষ্ঠা কৰা।

Ministry of Petroleum & Natural Gas
Government Brings SAF-Blended Aviation Fuel Under ATF Control Order
23 APR 2026 9:01PM by PIB Delhi
The Government has notified an amendment to the Aviation Turbine Fuel (ATF) (Regulation of Marketing) Order, 2001 (ATF Control Order) vide notification dated 17 April 2026. The amendment has been issued as an administrative measure to bring Aviation Turbine Fuel blended with Sustainable Aviation Fuel (SAF) under the ambit of the ATF Control Order.
SAF consists of specially processed aviation grade hydrocarbons, that are chemically similar to ATF and fully compatible with aircraft engines. SAF does not alter the fundamental nature, safety, or performance of aviation fuel. Inclusion of SAF for aviation use undergoes International Civil Aviation Organization (ICAO) recognised rigorous testing process for aviation engines as per ASTM International and only after such extensive procedure, SAF is accepted for use in aviation.
As recognised by ICAO, SAF is a renewable fuel derived from alternative feedstocks such as crops, biogenic residues, and waste materials, offering significant reductions in GHG emissions. ICAO is implementing CORSIA (Carbon Offsetting and Reduction Scheme for International Aviation) to control emissions from international flights. Mandatory phase of CORSIA begins from 2027, requiring international flights to offset emissions above a baseline level. The use of SAF can help reduce these offsetting requirements. Recognising this global requirement, the Government has already announced indicative blending targets of SAF in ATF for international flights as 1% in 2027, 2% in 2028, and 5% in 2030.
Earlier, ATF was defined only as petroleum-based fuel meeting BIS specifications. The amendment expands this definition to also include SAF co-processed alongside ATF as per IS 1571 in petroleum refineries, and SAF conforming to IS 17081 blended with ATF, meeting IS 1571. This amendment is essential to keep India aligned with global supply chain of SAF.
SAF required under the CORSIA not only needs to meet strict quality specifications as per extant BIS stringent specifications (which conform to international specifications), but also must meet CORSIA sustainability criteria to qualify as CORSIA-eligible fuel (CEF). The amendment to the ATF Control Order is therefore an enabling provision to operationalise these targets.
Globally, similar steps are being taken by other countries. The European Union and United Kingdom have introduced SAF blending mandates. In EU, mandate on SAF blending is 2% in 2025, 6% in 2030 and up to 70% by 2050. In UK, mandate is 2% in 2025, 10% in 2030 and 22% in 2040. The United States is promoting SAF through production incentives. Japan has also a SAF mandate of 10% SAF by 2030. In Singapore, international flights will be required to use 1% SAF from 2026 and this target goes to 3 – 5% by 2030.
India is committed to green fuel transition, with a focus on reducing carbon emissions, promoting sustainable fuels like SAF, strengthening domestic production capabilities, and positioning the country as a key player in the emerging global clean energy ecosystem.