ରେଳ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଓଡିଶାରେ ୯୦,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ରେଳ ଭିତ୍ତିଭୂମି ପ୍ରକଳ୍ପ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେଉଛି : ଶ୍ରୀ ଅଶ୍ୱିନୀ ବୈଷ୍ଣବ
19 APR 2026 8:28PM by PIB Bhubaneswar
• ନେଟୱାର୍କ କ୍ଷମତା, ପ୍ରକଳ୍ପ କାର୍ଯ୍ୟକାରିତାର ବେଗ ଓ ଅଭୂତପୂର୍ବ ସମ୍ପ୍ରସାରଣର ସାକ୍ଷୀ ହୋଇଛି ଓଡ଼ିଶା
• ଭୁବନେଶ୍ୱର ଷ୍ଟେସନ କାର୍ଯ୍ୟର ସମୀକ୍ଷା କରିଛନ୍ତି ରେଳ ମନ୍ତ୍ରୀ
• ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ କାର୍ଯ୍ୟ ପାଇଁ ରେକର୍ଡ ପରିମାଣର ୧୦,୯୨୮ କୋଟି ଟଙ୍କାର ବଜେଟ୍ ଆବଣ୍ଟନ, ଅମୃତ ଭାରତ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ୫୯ଟି ଷ୍ଟେସନ ଆଧୁନିକୀକରଣ
• ଓଡ଼ିଶାର ସମସ୍ତ ୩୦ଟି ଜିଲ୍ଲାରେ ରେଳ ନେଟୱାର୍କ ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରହିଛି : କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ବୈଷ୍ଣବ
• ଉପକୂଳ ମେଗା କରିଡର: ବାଲେଶ୍ୱର-ବ୍ରହ୍ମପୁର ୪-ଲାଇନ ପ୍ରକଳ୍ପ ଦ୍ୱାରା ଦ୍ରୁତଗାମୀ ମାଲ ଏବଂ ଯାତ୍ରୀ ପରିବହନ କାର୍ଯ୍ୟ ଆରମ୍ଭ ହେବ
ଭୁବନେଶ୍ୱରରେ ଭାରତର ପ୍ରଥମ ଉନ୍ନତ ୩ଡି ଗ୍ଲାସ୍ ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର ପ୍ୟାକେଜିଂ ୟୁନିଟର ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ ସମାରୋହ ଅବସରରେ କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଅଶ୍ୱିନୀ ବୈଷ୍ଣବ ଓଡ଼ିଶାରେ ରେଳ ଭିତ୍ତିଭୂମିର ଦ୍ରୁତ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି ସମଗ୍ର ରାଜ୍ୟରେ ସଂଯୋଗ ଏବଂ କ୍ଷମତା ବୃଦ୍ଧି ଉପରେ ସରକାର ସର୍ବାଧିକ ଗୁରୁତ୍ବ ଦେଉଥିବା କହିଛନ୍ତି ।
କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେଉଥିବା ୯୦,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ରେଳ ପ୍ରକଳ୍ପ
ଶ୍ରୀ ବୈଷ୍ଣବ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ଓଡ଼ିଶାରେ ବର୍ତ୍ତମାନ ୯୦,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର ରେଳ ପ୍ରକଳ୍ପ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେଉଛି, ଯାହା ରେଳ ନେଟୱାର୍କର ଅଭୂତପୂର୍ବ ସମ୍ପ୍ରସାରଣକୁ ଚିହ୍ନିତ କରେ ।
ରାଜ୍ୟରେ ଉଭୟ ଯାତ୍ରୀ ଏବଂ ମାଲ ପରିବହନ ଭିତ୍ତିଭୂମିକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ଲାଗି କେନ୍ଦ୍ରର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ଏହି ନିବେଶ ପ୍ରତିଫଳିତ କରୁଛି ବୋଲି ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ।
https://www.instagram.com/reel/DXTqK8GEmib/
ଓଡ଼ିଶା ଗସ୍ତ ସମୟରେ କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଅଶ୍ୱିନୀ ବୈଷ୍ଣବ ଭୁବନେଶ୍ୱର ରେଳ ଷ୍ଟେସନର ଚାଲିଥିବା ପୁନର୍ବିକାଶ କାର୍ଯ୍ୟ ପରିଦର୍ଶନ କରି ଠିକଣା ସମୟରେ କାର୍ଯ୍ୟ ସାରିବା ଏବଂ ଉଚ୍ଚମାନର କାର୍ଯ୍ୟ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ବିକଶିତ ଷ୍ଟେସନ ଆଧୁନିକ ସୁବିଧା ସହିତ ଯାତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ ଆରାମ ପ୍ରଦାନ କରିବ, ଯାହା ଯାତ୍ରୀଙ୍କ ଆଶା ଅନୁଯାୟୀ ଷ୍ଟେସନଗୁଡ଼ିକୁ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଭିତ୍ତିଭୂମି ହବ୍ ରେ ପରିଣତ କରିବା ପାଇଁ ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରିବ।
ରେକର୍ଡ ବଜେଟ ଆବଣ୍ଟନ ଏବଂ ଷ୍ଟେସନ ପୁନଃବିକାଶ ଅଭିଯାନ
କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଓଡ଼ିଶା ରେକର୍ଡ ପରିମାଣର ୧୦,୯୨୮ କୋଟି ଟଙ୍କାର ରେଳ ବଜେଟ୍ ପାଇଛି, ଯାହା ପୂର୍ବ ଆବଣ୍ଟନ ତୁଳନାରେ ଯଥେଷ୍ଟ ଅଧିକ । ଏହା ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବାରେ ସହାୟକ ହୋଇଛି। ସେ ଆହୁରି ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଅମୃତ ଭାରତ ଷ୍ଟେସନ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ୫୯ଟି ରେଳ ଷ୍ଟେସନର ପୁନଃ ବିକାଶ କରାଯାଉଛି, ଯାହାର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହେଉଛି ଷ୍ଟେସନଗୁଡ଼ିକୁ ଉନ୍ନତ ସୁବିଧା ସହିତ ଆଧୁନିକ, ଯାତ୍ରୀ ଅନୁକୂଳ ହବ୍ ରେ ପରିଣତ କରିବା।
ସମସ୍ତ ଜିଲ୍ଲାରେ ରେଳ ସଂଯୋଗ ସମ୍ପ୍ରସାରଣ
ସଂଯୋଗୀକରଣ ଲକ୍ଷ୍ୟ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ଶ୍ରୀ ବୈଷ୍ଣବ କହିଥିଲେ ଯେ ଓଡ଼ିଶାର ସମସ୍ତ ୩୦ଟି ଜିଲ୍ଲାକୁ ଯୋଜନାବଦ୍ଧ ପଦକ୍ଷେପ ଜରିଆରେ ରେଳ ସଂଯୋଗ ଅଧୀନରେ ଅଣାଯାଉଛି। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଏହା ସମାବେଶୀ ବିକାଶ ଏବଂ ସୁଦୂର ତଥା ଆଭ୍ୟନ୍ତରୀଣ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ମୁଖ୍ୟଧାରାର ରେଳ ନେଟୱାର୍କ ସହିତ ଉନ୍ନତ ସମନ୍ୱୟ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବ।
ଉପକୂଳ ଏବଂ ଆଞ୍ଚଳିକ ସଂଯୋଗକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ଲାଗି ପ୍ରମୁଖ ପ୍ରକଳ୍ପ
ମନ୍ତ୍ରୀ ମଧ୍ୟ ବାଲେଶ୍ୱରରୁ ବ୍ରହ୍ମପୁର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପ୍ରସ୍ତାବିତ ଚାରି-ଲାଇନ ଉପକୂଳ ରେଳ କରିଡର ଭଳି ପ୍ରମୁଖ ଭିତ୍ତିଭୂମି ପଦକ୍ଷେପ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ, ଯାହା ଉପକୂଳବର୍ତ୍ତୀ ଅଞ୍ଚଳରେ କ୍ଷମତା ବୃଦ୍ଧି କରିବ। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଏଭଳି ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ଆଞ୍ଚଳିକ ଗମନାଗମନରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବ, ଭିଡ଼ ହ୍ରାସ କରିବ ଏବଂ ସାରା ଓଡ଼ିଶାରେ ଆର୍ଥିକ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେବ ।
ରେଳବାଇର ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ସଂଯୋଗୀକରଣ
ଶ୍ରୀ ବୈଷ୍ଣବ ଶେଷରେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ପରିବର୍ତ୍ତନଶୀଳ ରେଳ ପଦକ୍ଷେପଗୁଡ଼ିକ ଆଞ୍ଚଳିକ ସଂଯୋଗକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବ, ଆର୍ଥିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧିରେ ସହାୟକ ହେବ ଏବଂ ଓଡ଼ିଶାକୁ ଜାତୀୟ ମାଲ ପରିବହନ ଏବଂ ଯାତ୍ରୀ ନେଟୱାର୍କ ସହିତ ଅଧିକ ନିବିଡ଼ ଭାବେ ଯୋଡ଼ି ପାରିବ। ବର୍ତ୍ତମାନ ଚାଲିଥିବା ପୁଞ୍ଜି ନିବେଶ ଏବଂ ନୀତିଗତ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦ୍ୱାରା ଓଡ଼ିଶା ଭାରତର ସମ୍ପ୍ରସାରିତ ରେଳ ଭିତ୍ତିଭୂମିର ଏକ ପ୍ରମୁଖ ହିତାଧିକାରୀ ଭାବେ ଉଭା ହେବ।

Ministry of Railways
₹90,000 Crore Rail Infra Projects under Execution as Odisha Witnesses Unprecedented Expansion in Network Capacity and Execution Speed: Shri Ashwini Vaishnaw
Railway Minister Reviews Bhubaneswar Station Redevelopment with Focus on Timely Completion and Enhanced Passenger Comfort
Record ₹10,928 Crore Budget Allocation Fuels Fast-Track Execution; 59 Stations Under Amrit Bharat Scheme Enter Modernisation Phase
Odisha Rail Network Expansion Targets All 30 Districts Driving Inclusive Growth: Union Minister Sh. Vaishnaw
Coastal Mega Corridor to Redefine Capacity: Balasore–Berhampur 4-Line Project Set to Unlock High-Speed Freight & Passenger Movement
19 APR 2026 8:28PM by PIB Delhi
During the groundbreaking ceremony of India’s first advanced 3D glass semiconductor packaging unit in Bhubaneswar, Union Minister Ashwini Vaishnaw underlined the rapid transformation of railway infrastructure in Odisha, emphasizing the government’s strong focus on connectivity and capacity enhancement across the state.
₹90,000 Crore Worth Railway Projects Under Execution
Shri Vaishnaw informed that railway projects worth over ₹90,000 crore are currently under execution in Odisha, marking an unprecedented expansion of the rail network.
He highlighted that this scale of investment reflects the Centre’s commitment to strengthening both passenger and freight infrastructure in the state.
During his visit to Odisha, Union Minister Ashwini Vaishnaw inspected the ongoing redevelopment of Bhubaneswar Railway Station, underscoring the importance of timely completion and high-quality execution. He emphasised that the upgraded station will deliver enhanced passenger comfort with modern amenities, reflecting Indian Railways’ commitment to transforming stations into world-class infrastructure hubs aligned with evolving passenger expectations.
Record Budget Allocation and Station Redevelopment Drive
The Minister stated that Odisha has received a record railway budget allocation of ₹10,928 crore, significantly higher than past allocations, enabling faster execution of projects. He further noted that 59 railway stations are being redeveloped under the Amrit Bharat Station Scheme, aimed at transforming stations into modern, passenger-friendly hubs with enhanced amenities.
Expanding Rail Connectivity Across All Districts
Highlighting connectivity goals, Shri Vaishnaw said that all 30 districts of Odisha are being brought under rail connectivity through planned interventions. He emphasized that this will ensure inclusive development and better integration of remote and interior regions with the mainstream rail network.
Key Projects to Strengthen Coastal and Regional Links
The Minister also pointed to major infrastructure initiatives such as the proposed four-line coastal rail corridor from Balasore to Berhampur, which will significantly enhance capacity along the coastal belt. He noted that such projects will improve regional mobility, reduce congestion, and boost economic activity across Odisha.
Railways Driving Growth and Connectivity
Shri Vaishnaw concluded that these transformative railway initiatives will strengthen regional connectivity, support economic growth, and integrate Odisha more closely with national freight and passenger networks. The ongoing investments and policy push are set to position Odisha as a key beneficiary of India’s expanding railway infrastructure.